čtvrtfinále - odvety
09.04.2013 20:45 CET
3 : 2
(0:1)

Reportáž

Galatasaray ve druhé půli zabojoval, Real zachránil Ronaldo

Úžasný výkon Galatasaraye ve druhém poločase sice znamenal výhru domácích, na postup to ovšem Turkům nestačilo. Kýžené tři branky sice domácí vstřelili, jenže Real Madrid má Cristiana Ronalda. Hvězdný hráč skóre otevřel i uzavřel a zařídil konečný stav 3:2, po němž nakonec postupují Španělé.

Sestava domácího Galatasaraye nabylo oproti minulému týdnu jediné změny, místo distancovaného Buraka Yilmaze naskočil na hrot po bok Didiera Drogby Umut Bulut. To José Mourinho byl nucen změnit jedenáctku na více postech. Kvůli kartám (snad záměrně) přišel o Xabiho Alonsa a Sergia Ramose, kteří byli nahrazeni Modrićem a Pepem. Na pozici jediného forvarda pak Portugalec nominoval místo Benzemy Gonzala Higuaína - ten se dokonce chopil kapitánské pásky.

Do tureckého pekla v istanbulské Türk Telekom Areně vstoupili o něco aktivněji domácí svěřenci Fatiha Terima. Už ve třetí minutě ale nezachytili bleskový brejk Realu a po nepovedeném odkopu Muslery těsně netrefil prázdnou bránu Angel Di Maria. I nadále měli více ze hry hráči Galatasaraye, jenže už po sedmi minutách bylo rozhodnuto. Özil vyslal do vápna Khediru, ten našel před bránou Cristiana Ronalda a fenomenální střelec svým desátým gólem v Lize mistrů prakticky rozhodl o postupu svého týmu - 0:1.

Už za minutu si pak Ronaldo proti slabé defenzivě domácích prošel s míčem až před vápno a tentokrát provětral Muslerovy rukavice štiplavou střelou. Tato ledová sprcha nicméně Turky nijak nesrazila, chopili se taktovky duelu a pomalými krůčky se snažili ohrozit Lopézovu branku. Především zlobili formou centrů, jež ale přímé nebezpečí neznamenaly.

Galatasaray ukazoval svoji útočnou sílu, jenže jak mělo přijít na bránění, už to taková sláva nebyla. V polovině úvodního dějství tak stačila kulišácká patička Ronalda na Di Mariu do šestnáctky a Muslera musel vytáhnout parádní zákrok, aby udržel svůj celek nad vodou. Na druhé straně pak proti Sneijderovi dobře zasáhl Lopéz, Umut Bulut o pár minut později pálil z hranice šestnáctky nad. Jinak ale zhruba půlhodina hry nabídla spíše nudu.

To se nezměnilo ani po změně stran. Galatasaray vypadal snaživěji, ostatně Real se nepotřeboval za ničím hnát, čtyřgólový náskok vypadal více než luxusně. Po dvanácti minutách ale hrábl kopytem do klidné půdy Emmanuel Eboué. Pár vteřin předtím ke zděšení fanoušků Madridu Ronaldo spálil na malém vápně stoprocentní šanci a nepsané pravidlo "nedáš, dostaneš" se dostalo ke slovu. Wesley Sneijder po rychlém útoku vracel pod sebe na hranici velkého vápna, kam nalétl právě africký obránce a fenomenální dělovkou do šibenice vyrovnal na 1:1.

Hráčům Galatasaraye najednou narostla křídla, bylo jich plné hřiště a předváděli výkon skutečně hoden čtvrtfinalisty Ligy mistrů. Královský klub z Madridu často vůbec nevěděl, kde mu hlava stojí. Zmatený Coentrao ostatně při zbrklém odkopu přihrál jen před bránu Sneijderovi, jenž ovšem v jasné gólovce k velké úlevě portugalského beka selhal.

Jenže peklo, které pak v Istanbulu propuklo, nemá v milionářské soutěži obdoby. Hráčům v červeno-oranžovém stačily dvě minuty a z poklidného stavu v součtu obou zápasů byla takřka otevřená partie. První štulec uštědřil Realu Wesley Sneijder, kterému naservíroval míč Sabri, Nizozemec potupil jesličkami Varaneho a s přehledem prostřelil Lopéze. Jen za nějakých sto vteřin pak nesmírně aktivní Amrabat obešel ve vápně Pepeho a jeho následný centr před branku dokonale patičkou uklidil do sítě Didier Drogba - 3:1.

Legendární útočník vsítil deset minut před koncem ještě jeden gól, ale nahrávku na něj obdržel v postavení mimo hru. Obrovský tlak poté přeci jen opadl a Real se opět regulérně dostal do zápasu. Atmosféru připepřil červenou kartou za dvě žluté střídající Alvaro Arbeloa, ale hosty to mrzet nemuselo. Kór když v nastaveném čase Cristiano Ronaldo převzal ve vápně zpětný pas Benzemy, střelou do protipohybu Muslery vrátil na kopačky madridským postupový klid a uzavřel na konečných 3:2 pro Galatasaray.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (558)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele