semifinále - odvety
24.04.2012 20:45 CET
2 : 2
(2:1)

Reportáž

Chelsea na Nou Campu do slova a do písmene ubránila postup do finále

Neuvěřitelné představení plné zvratů bylo na Nou Campu, kde se hrála odveta semifinále Ligy mistrů. Chelsea si do Katalánska přivezla jednobrankový náskok a ačkoliv hrála dvě třetiny zápasu bez vyloučeného Terryho, dokázala ofenzivní sílu Barcelony houževnatým výkonem ubránit a po konečné remíze 2:2 postupuje do finále...

Ten zápas měl snad všechno. Góly, žluté karty, jednu i té červené barvy, penaltu, napětí, nervozitu. To všechno se vešlo do napínavých 90 minut, po nichž se nakonec, v očích mnohých expertů překvapivě, raduje Chelsea. Ta dokázala i napodruhé takřka dokonale, leč dvakrát inkasovala, ubránit Barcelonu, která během několika dní přišla o šance v domácí lize i Lize mistrů.

Blues na soupeře vyrukovali s totožnou sestavou, se kterou před týdnem na Stamford Bridge slavili těsné a šťastné vítězství 1:0. Roberto Di Matteo tak na hrotu opět věřil Didieru Drogbovi, jenž byl ústřední postavou londýnského duelu. Pep Guardiola vsadil na hodně ofenzivní rozestavení 3-4-3, přičemž se do obrany místo Daniho Alvese vrátil Gerard Piqué.

Úkolem číslo jedna bylo pro hosty jistě bránění, avšak už po čtyřech minutách našel skulinku v obraně Chelsea Alexis Sánchez, který vybídl Messiho, ale ten branku v zajímavé pozici netrefil. Na druhé straně to poprvé jiskřilo po dlouhém nákopu, proti kterému vybíhal brankář Valdés. Domácí gólman se snažil míč vyboxovat, ale v letu nevybíravě sestřelil spoluhráče Piquého i protihráče Drogbu a na zemi tak rázem leželi tři otřesení borci. Valdés s Drogbou se sice po chvíli sebrali, ale Piqué, který to schytal nejvíc, zůstával otřesen na zemi. Nakonec se do hry vrátil, ale ne na dlouho.

V 19. minutě přišla další šance Katalánců - Messi si narazil se Sánchezem a pálil Fábregas, ovšem Čech výtečně zakročil a podržel své mužstvo. Je třeba zmínit, že v tu chvíli už nebyl na hřišti Gary Cahill, jenž si natáhl sval, a tak se musela obrana Chelsea přeskupit. Na pravý kraj obrany přišel Bosingwa, do středu se posunul Ivanovič.

Změnu musel udělat také Guardiola, protože otřesený Piqué nemohl ve hře pokračovat. Ještě před svým vystřídáním ho ale po dalším dlouhém nákopu u lajny vycvičil Drogba, ale neměl podporu svých spoluhráčů, a tak zakončoval do boční sítě. Piquého následně nahradil Dani Alvés.

Chelsea se prakticky nepřetržitě bránila a nakonec kapitulovala ve 35. minutě, paradoxně po rohovém kopu. Samotný centr sice Drogba odvrátil, jenže pak se do rozhozené obrany pustil Cuenca a poslal pas před bránu, kde měl již snadnou pozici Busquets. Barcelona vedla 1:0 a náskok Chelsea z prvního zápas byl smazán.

To byla jedna špatná zpráva pro hosty z Londýna, ta druhá ovšem přišla vzápětí. Nepochopitelný zkrat totiž předvedl kapitán John Terry, jenž zcela mimo hru kolenem nakopl Alexise Sáncheze a jelikož hlavní sudí Cüneyt Çakır vše viděl, nemohlo následovat nic jiného než červená karta. To byla pro Blues obrovská rána. Za nepříznivého stavu a v desíti hrát proti Barceloně a vědět, že musíte vstřelit branku, to nebyla záviděníhodná situace. Obzvlášť když ve 43. minutě ještě vše korunoval Andrés Iniesta, kterého přesnou přihrávkou vyslal Messi, a španělský reprezentant se přesným finišem nemýlil.

V tu chvíli se už misky na vahách definitivně přesunuly ve prospěch Barcelony. Jenomže pouze na tři minuty. Barcelonští se už viděli v kabině, čehož využila Chelsea. Lampard poslal skvělou přihrávku na bránu Ramirese a ten mazácky přeloboval Valdése. Výsledek 2:1 pro změnu posouval do finále Chelsea.

Barcelona věděla, že musí dát ještě minimálně jeden gól, a tak patřičně vlétla do druhého dějství. Po šanci v prvních vteřinách přišla minuta 48. a faul Drogby v pokutovém území. K penaltě se postavil kdo jiný než Lionel Messi, jenže ani ze značky pokutového kopu nedokázal překonat Petra Čecha. Argentinská hvězda trefila břevno, a tak na svůj gól proti Chelsea nadále čeká.

Neproměněná penalta Barcu trochu zchladila, nicméně za pár minut tu opět byla s velkým náporem a Chelsea se osvobozovala jen díky dlouhým odkopům. Vždy však jen na pár minut. V permanenci tak musel být Čech, kterého se z úhlu snažil překonat Cuenca. Ojediněle hrozila také Chelsea, Ivanovič ale hlavičkou po rohovém kopu přesně nezamířil a střídající Kalou nebyl po centru Lamparda ve vápně mezi obránci dostatečně průbojný.

Blues se pak uchýlili k další tuhé defenzívě. Kvůli tomu, že hráli v desíti, se musel na levý kraj obrany stahovat samotný Didier Drogba. Čas se nicméně domácím urychleně krátil a jelikož Chelsea vystavěla uvnitř i těsně před šestnáctkou pevný obranný val, nebylo jednoduché jím projít. Barcelona se to neustále snažila tlačit středem, ale tam bylo přehuštěno. V 78. minutě sice pálil Busquets, ale nad bránu.

Nejblíže byli domácí vstřelení postupového gólu sedm minut před vypršením základní hrací doby, tehdy vypálil zpoza vápna Lionel Messi, ale míč zřejmě i s mírnou tečí Petra Čecha skončil na tyči. Argentinskému bohémovi zkrátka proti Chelsea není dáno. Závěrečná desetiminutovka nakonec ani nebyla pro Chelsea tak horká - disciplinované bránění udělalo své a v první nastavené minutě přišla sladká odměna. Na polovině hřiště číhající Fernando Torres, jenž nahradil vyčerpaného Drogbu, dostal míč a běžel sám na Valdése, kterého si položil, obešel a zakončil do prázdné brány. V tu chvíli už mohly vypuknout modré oslavy naplno, Chelsea postoupila do finále letošního ročníku Ligy mistrů.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (3757)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele