osmifinále - odvety
07.03.2012 20:45 CET
7 : 1
(2:0)

Reportáž

Barcelona zničila Leverkusen sedmi góly, pětkrát se trefil Messi

Barcelona rozdrtila v odvetném utkání osmifinále Ligy mistrů Bayer Leverkusen 7:1 a s přehledem postupuje mezi nejlepší osmičku. Lionel Messi vstřelil pět branek a stal se jediným hráčem v historii, kterému se to v milionářské soutěži podařilo. Další dva góly dal Tello, za hosty až v samotném závěru mírnil debakl Bellarabi.

V desáté minutě se Barcelona dostala do první velké šance zápasu, když po sérii krásných narážeček našel Fábregas přesně za obranou Messiho, který si míč jedním dotykem zpracoval na prsa a druhým ho okamžitě poslal na branku, Leno však skvěle zasáhl a do následné dorážky skončil Castro. O minutu později pak Xavi ze standardní situace přestřelil.

Ve čtyřiadvacáté minutě poslal kapitán Blaugranas před bránu velmi nebezpečný míč, který oproti očekáváním nedokázal tečoval úplně volný Piqué, přesto musel Leno vytáhnout důležitý zákrok, jelikož balón i tak mířil k zadní tyči. Ve dvacáté páté minutě se domácí zaslouženě dostali do vedení, pochopitelně u toho byl Lionel Messi. Nejlepšímu fotbalistovi světa poslal milimetrově přesnou dlouhou přihrávku Xavi a Messi už v tu chvíli postupoval sám na bránu. Měl prakticky pouze jedno možné řešení při zakončení, o čemž dobře věděl i Leno, přesto nedokázal na Messiho geniální lob reagovat.

Tři minuty před koncem prvního poločasu bylo zřejmě definitivně rozhodnuto i o výsledku odvetného zápasu, Iniesta totiž rozdal míč doprava Messimu, ten si hodil míč do středu hřiště a umístěnou levačkou nedal Lenovi šanci. A hned v zápětí argentinský fotbalista nádhernou přihrávkou vysunul do uličky Fábregase, ten ale zblízka hostujícího gólmane nepřekonal a stejně se vedlo při dorážce Pedrovi. Po úvodní pětačtyřicetiminutovce tak Barcelona vedla 2:0, což v celkovém součtu obou zápasů dávalo skóre 5:1.

Už čtyři minuty po návratu ze šaten to bylo o tři góly, i tento gól byl přitom dokonalou ukázkou geniality barcelonských hráčů. Fábregas poslal krásný pas na Messiho, ten si ho v běhu dokázal zpracovat a z hranice šestnáctky pravačkou parádně přehodil bezmocného Lena. Na druhé straně v ojedinělé příležitosti Leverkusenu zahrozil Derdiyok, jenž po vzoru Messiho loboval balón přes Valdése, ke smůle Bayeru ale těsně minul.

A už za další minutu to bylo 4:0. Vše začalo výkopem Valdése, Fábregas pak další skvostnou přihrávkou poslal míč do běhu střídajícímu Tellovi, který si počkal na ideální moment ke střele a trefou ke vzdálenější tyči zaznamenal svůj první gól v Lize mistrů. V demolici Leverkusenu pokračoval svým čtvrtým zásahem Messi, to si nadvakrát narazil s Pedrem, využil zaváhání Lena a do prázdné branky zasunul.

Lenovi nebylo co závidět, šestý gól však jde jen a jen na jeho vrub. Hostující obrana svému gólmanovi vůbec nepomohla, Alves tak mohl najít na levé straně Tella, jenž mířil v podstatě do středu branky, míč však i tak prošel až do sítě. Šest minut před koncem normální hrací doby přišel asi nejdůležitější okamžik celého zápasu, Lionel Messi totiž překonal další rekord. Když totiž elegantně zakroutil balón k tyči a zvýšil už na 7:0, stal se jediným hráčem v historii Ligy mistrů, kterému se podařilo vstřelit hned pět branek v jednom utkání.

Tello pak šel sám na Lena a mohl vyrovnat i nejvyšší vítězství v nejprestižnější evropské soutěži, to by ale musel nahrát před prázdnou branku nabíhajícímu Pedrovi, mladý útočník místo toho zatoužil po hattricku a nedal. A Leverkusen v zápětí alespoň snížil, čestný zásah zaznamenal střídající Bellarabi. Ten si ve stylu Barcelony rychle narazil s Rolfesem a krásnou střelou do šibenice upravil skóre na konečných 7:1.

Barcelona si pohrála s Leverkusenem a celkovým výsledkem 10:2 s přehledem postupuje do čtvrtfinále. Fenomenální Messi dal v sedmi letošních utkáních v soutěži už neuvěřitelných dvanáct gólů a čeká společně s celou Barcelonou na los, který mu přiřkne dalšího soupeře na rozebrání.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (983)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele