osmifinále - 1. zápasy
15.02.2012 20:45 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

Arsenal odjíždí ze San Sira s ostudou, Milán vyhrál 4:0

Kdo čekal vyrovnaný zápas dvou kandidátů na semifinále, byl zklamán. Henrymu derniéra vůbec nevyšla, jeho Arsenal v Miláně naprosto selhal, v utkání jednoho týmu vyučovali domácí. Nádherný úvodní gól Boatenga a především parádní výkon Zlatana Ibrahimoviće nejvíce zavdal na debakl 4:0.

Arsenal nenastoupil do utkání se zcela klasickou sestavou, jelikož krom Walcotta na pravé straně postrádali Londýňané druhé ostré křídlo - Oxlade-Chamberlaina nahradil v sestavě Ramsey, na levý kraj ofenzivní fáze se pak přesunul Tomáš Rosický. A právě český reprezentant ze své pozice jako první zahrozil, jeho střela ze druhé minuty ale mířila hodně vedle. Podobně se vedlo Seedorfovi na druhé straně o dvě minuty později, zkušený středopolař už ale rozvlnil síť alespoň zvenčí.

Pro nizozemského záložníka ovšem zápas záhy skončil, ve dvanácté minutě jej pro svalové zranění nahradil krajan Emanuelson. Ještě významnější situaci přihlíželi diváci na San Siru po čtvrthodině hry. Szczesného výkop dolétl pouze k Nocerinovi, italský středopolař nadýchaným centrem našel hruď Kevina Prince-Boatenga a ten po precizním zpracování fantasticky vypálil, zahrál si biliár s břevnem a otevřel skóre - 1:0.

AC Milán jasně převzal taktovku nad zápasem, Arsenal do příležitostí nepouštěl a snaha Rosického s van Persiem, kteří vedli sterilní ofenzivu Gunners, přišla vniveč. Jediným letmým pokusem byla hlavička Koscielnyho, kterou Abbiati pohodlně lapil do koše. Naopak Rossonerri vyučovali. V šestatřicáté minutě se Robinho s Ibrahimovićem vydali do přečíslení dva na jednoho, avšak perfektní poziční hra Laurenta Koscielnyho velkou šanci odvrátila.

Za dvě minuty už ale byl i francouzský stoper krátký. Po zaváhání v defenzivě Arsenalu utekl Sagnovi u levé lajny Ibrahimović, dovedl balón až do vápna, kde milimetrovým centrem našel hlavu nabíhajícího Robinha, jenž se ani nemusel příliš namáhat, aby rozvlnil síť - 2:0. Do konce poločasu se ještě jedna příležitost naskytla aktivnímu Boatengovi, který se zjevil ve vápně po krásném pasu Ibrahimoviće a zhruba ze stejné pozice jako v 15. minutě tentokrát branku netrefil.

Poločasová přestávka v kabině Londýňanů zřejmě nebyla nejklidnější a došlo i ke střídání, neviditelného Walcotta nahradil Thierry Henry. Legenda Arsenalu tak při své derniéře dostala zasloužený prostor. Wenger však svůj tým zřejmě nevyburcoval dostatečně, už po čtyřech minutách zatloukli milánští už třetí hřebíček do rakve Kanonýrů. Až apatická obrana hostí jen přihlížela, jak po Rosického pokažené přihrávce Ibrahimović zaváží míč k vápnu, tam přihrává Robinhovi a brazilský štírek ranou k tyči korunuje dominanci AC - 3:0.

Arsenal už neměl na co čekat. Přechod do útoku byl ovšem stále kostrbatý a střel nepřibývalo. Až v 65. minutě zafungoval faktor Henry, který patičkou perfektně přenesl Songovu přihrávku do běhu Robina van Persieho a jen parádní zákrok Abbiatiho udržel konto AC Milán čisté. Za dalších deset minut Holanďan opět pálil na hranici vápna z voleje, tentokrát však pravačkou a brankář Rossoneri míč sebral bez větších potíží.

Tomáš Rosický byl v mezihře Arsenalu zřejmě nejaktivnější, nicméně právě on zadusil naděje severolondýnského celku. Zhruba čtvrthodinku před závěrečným hvizdem přišel na půlící čáře o balon, následoval rychlý brejk, na jehož konci fauloval ve vápně Ibrahimoviće Djourou. Švédský forvard se penalty sám chopil a dal výsledku konečnou podobu - 4:0. V nastaveném čase ještě tvrdě pálil z šestnáctky Pato, stav již ale nezměnil.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1994)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele