osmifinále - odvety
10.03.2009 20:45 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Chelsea na hřišti Juventusu neprohrála a raduje se z postupu

Fotbalisté Chelsea dokázali na hřišti Juventusu remizovat 2:2 a díky vítězství v prvním utkání se probojovali do čtvrtfinále Ligy mistrů. Katem Staré dámy byl Didier Drogba, který se trefil v obou zápasech a výrazně pomohl Chelsea k postupu do další fáze miliónové soutěže.

Juventus nezačal utkání špatně, po dvaceti minutách hry vstřelil branku a po většinu prvního poločasu byl také lepším týmem. Nezvládl ale závěr první pětačtyřicetiminutovky, ve kterém inkasoval branku na 1:1. Naději domácích sice vykřesal v 74. minutě Del Piero, který proměnil pokutový kop, ale veškeré naděje Staré dámy vyhasly sedm minut před koncem zápasu, kdy se trefil Drogba a rozhodl o vyřazení turínského velkoklubu.

Úvodní minuty zápasu sice přinesly mírný nápor Juventusu, který zahrával několik rohových kopů po sobě, ale také jeden velmi nepříjemný moment. Už v sedmé minutě musel být vystřídán český záložník Pavel Nedvěd, který při jednom ze soubojů utržil ránu do žeber, která mu nedovolila pokračovat v utkání. Pro Nedvěda, který plánuje po této sezóně konec své bohaté kariéry, to tak byl pravděpodobně poslední zápas v Lize mistrů a "Grande Paolo" se při odchodu do kabin neubránil slzám.

I dalším průběhu hry to byla Stará dáma, která měla častěji míč na svých kopačkách a "zatápěla" obraně Chelsea. A první branka zápasu na sebe nenechala dlouho čekat, v probíhající 19. minutě si útočník Juventusu Trezeguet ukázkově vyměnil míč s Iaquintou a ten propálil vybíhajícího Čecha v brance Chelsea.

Český reprezentant se v brance hostů rozhodně nenudil, po půlhodině hry musel likvidovat přímý kop Del Piera. Chelsea se do utkání začala dostávat až po půlhodině hry, kdy sice měla herní převahu, ale většina kombinací ztroskotávala ještě před pokutovým územím na dobře fungující obraně Juventusu.

Důležité momenty přinesl až úplný závěr prvního poločasu. Ve 45. minutě nejprve zahrával Drogba přímý kop, který domácí gólman Buffon pravděpodobně chytil až za brankovou čárou. Hráči Chelsea se sice dožadovali uznání branky, ale rozhodčí jejich žádosti nevyslyšel a nechal pokračovat ve hře. Hosté se však dočkali branky o pár vteřin později. Tečovaná dalekonosná střela Lamparda sice orazítkovala jen břevno, balón se ale odrazil před branku, kde číhal Essien, který využil zaváhání domácí obrany a bez problému uklidil míč do sítě. Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu 1:1.

Úvod druhé půle patřil Drogbovi, který si "zopakoval" přímý kop, tentokrát však jeho pokus neměl potřebnou přesnost a mířil přímo do středu branky, kde stál Buffon. Po hodině hry se k hlavičce dostal Del Piero, ale jeho slabý pokus Čech bez problému chytil. Stejný souboj se opakoval o pět minut později, tentokráte Del Piero výrazně přidal na razanci, ale Petr Čech jeho hlavičku bravurně zneškodnil.

Dvacet minut před koncem zápasu viděl druhou žlutou kartu domácí Ciellini a musel předčasně do kabin. Oslabený Juventus Turín se však nevzdával a na Čecha vyslal několik nebezpečných střel, které však dokázal brankář Chelsea zneškodnit. V 73. minutě sice dokázal český gólman ztlumit přímý kop Del Piera, ale už předtím zahrál Belletti ve zdi rukou a kopala se penalta. K té se postavil Del Piero a suverénním způsobem pokutový kop proměnil - 2:1.

Plamínek naděje zhasl Juventusu definitivně v 83. minutě, kdy po straně zatáhl míč Belletti a svoji přihrávku směřoval na malé vápno. Tam už číhal kanonýr Chelsea Drogba , který utekl obráncům Bianconeri a z těsné blízkosti propálil Buffona. Třetí branku mohl v samotném závěru přidat Belletti, ale domácího gólmana z dobré pozice nepřekonal. Přesto nemusí obránce Chelsea smutnit, jeho tým se díky celkovému skóre 3:2 probojoval do čtvrtfinále nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Autor: Tomáš Lavický / eurofotbal.cz

Komentáře (430)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele