základní skupiny - skupina E, 1. kolo
19.09.2007 20:45 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Barcelona snadno přehrála Lyon

Barcelona odpověděla kritikům a po výborném výkonu porazila bezzubý Olympique Lyon. Ve skvělé formě se předvedl hlavně Lionel Messi, který jeden gól připravil a další vstřelil sám. Francouzský mistr působil celý zápas nejistě, za devadesát minut si připravil jednu jedinou větší šanci.

Katalánský klub nezažívá zrovna ideální vstup do sezóny, ze tří ligových zápasů hned ve dvou neskóroval, a tak se začalo spekulovat dokonce i o výměně trenéra. Frank Rijkaard před výkopem požádal všechny fanoušky o podporu a za tu se jim následně odvděčil skvělou podívanou. V útoku domácích nastoupila podle očekávání trojice Messi – Henry – Ronaldinho, na lavičce pak byli připraveni dva nadějní mladíčci Bojan Krkic a Giovani Dos Santos. Lyon vběhl na trávník s osamoceným Karimem Benzemou na hrotu, zezadu se ho snažil podporovat Sidney Govou, celkový projev hostů však byl vesměs defenzivní a Benzema byl v útoku většinou proti přesile bezradný.

První šance utkání přišla po ose Ronaldinho – Abidal – Henry, když posledně jmenovanému chybělo jen pár cenitmetrů, aby dosáhl na centrovaný míč svého reprezentačního spoluhráče. I u další akce byl aktivní Eric Abidal, tentokráte si zakombinoval na levé straně s Decem, pohotovou střelu portugalského záložníka zlikvidoval pozorný Remy Vercoutre. Blízko vstřelení gólu byl následně Ronaldinho, nakrátko rozehranou standartní situaci zakončil ranou, kterou Sébastien Squillaci zblokoval jen pár čísel vedle levé tyče vlastní brány. "Přesnější" byl ke své smůle jeho spoluhráč François Clerk. Ve dvacáté minutě rozehrál Ronaldinho rohový kop na Messiho, po dvou dalších přihrávkách se argentinský zárak zbavil svého strážce a bleskově se prodral do pokutového území, kde následně hledal nabíhajícího Gabriela Milita. K němu už však míč nedoputoval, neboť ve snaze zachránit celou situaci si Clerk srazil balón do vlastní sítě.

Gól byl jen logickým vyústěním převahy Blaugranas. Ti byli při chuti i nadále. Ronaldinho si zasekl míč a našel úplně volného Messiho na vzdálenější tyči, ten si nejhezčím pohybem zápasu obehrál přibíhajícího Mathieu Bodmera a levačkou překonal brankáře Vercoutreho. Jenže kde se vzal, tu se vzal nešťastník z předcházejícího momentu Clerk a obětavým skluzem vykopl míč takřka z brankové čáry. Na druhé straně z ojedinělé příležitosti hostů neuspěl Benzema, před kterým po rohovém kopu zasahoval Zambrotta. Do kabin se tedy šlo za stavu 1:0.

Kdo čekal po změně stran zvrat ve hře Lyonu, nepochodil. Svěřenci Alaina Perrina nadále jen bránili a Katalánci byli při chuti. Zvýšit náskok mohl opět Messi, to když Ronaldinho našel Xaviho, který se fantasticky obtočil kolem balónu a přihrál Messimu na pravou stranu, odchovanci La Masii ovšem koncovka nesedla. Z podobné pozice pálil i Deco, Vercoutre vytáhl výborný zákrok a stav se zatím neměnil. Zhruba po hodině hry přišel na hřiště Iniesta za Ronaldinha, útočný festival se tím ale nikterak nezbrzdil. Ba právě naopak. Španělský reprezentant operující na levé straně zálohy obdržel přihrávku od Deca, kličkou se uvolnil od obránce a přihrávkou pod sebe našel volného Messiho, který se tak konečně dočkal zasloužené odměny v podobě gólu. Rijkaard dal poté příležitost zmiňovaným Krkicovi s Dos Santosem a v samotném závěru Barca přidala poslední hřebíček do lyonské rakve. Zambrottovu přihrávku vyzvedl po chybě Anthonyho Réveillèra Dos Santos, obehrál svého strážce a přestože jeho náslendou střelu ještě Vercoutre zlikvidoval, na Henryho dorážku už neměl sebemenší nárok. Jednalo se o první gól francouzského kanonýra v soutěžním zápase v barcelonském dresu.

Barca má tedy tři body a ujímá se vedení na čele skupiny, fanoušci můžou být s jejím výkonem jistě spokojeni, otázkou je, zda hráči dokáží nastavenou laťku udržet i v následujících zápasech. Lyon prokázal, že již nedisponuje takovou kvalitou jako v předchozích letech, na postup ze skupiny by to přesto mělo stačit...

Autor: Petr Kilian

Komentáře (20)

Přidat komentář
HOST*antimadrista

3:1

Reagovat
HOST*gaza

1:1

Reagovat
HOST*

1:1

Reagovat
HOST*jono

nedavaj to nekde v tv dneska? dik

Reagovat
HOST*chose

4:0

Reagovat
HOST*chose

nedávaj

Reagovat
smazaný uživatel

Neviděl jsem, ale pokud to opravdu vypadalo dobře, tak jsem zvědavej, jestli si to hráči dokážou přenést do ligy, kde je to zatím bída.

Naprosto jasně se ukazuje, že problém je v motivaci - je mi jasný, že Racing nebo Osasuna nebude hráče nutit k nadlidskejm výkonům, ale podat takovej výkon, aby to stačilo aspoň na výhru, by měli

Reagovat
HOST*kritik

od tohto zapasu este viac neznasam barcelonu....ten pojeb. zubaty cigan...trocha sa ho dotkli a bol na zemi...ale ked faulovali hracov lyonu tak nic...hra sa dalej..aj kokot dlhovlasy messi...behal tak jak postreleny curak hral rukami a nic...pojebana ciganska barcelona

Reagovat
HOST*

Závidíš čo. asi budeš fanúšik Lyonu keď sa tak pekne vyjadruješ. Ale Lyon na Barcu nemal a Messi že by hral rukami. Keď tak spomínaš tých cigánov niesi aj ty jeden s nich.

Reagovat
HOST*kritik

nie som ta spinava spodina....a nie som ani fanusik lyonu...tak je pravda ze lyon na barcelonu nemal...ale rozhodca jej pomahal..ved aj prva akcia a ronaldinho po jemnom dotyku s brankarom spadol ako po rane bejzbalkou....

Reagovat
HOST*

a bola ztoho penalta??:D...nebola ty debil

Reagovat
HOST*kritik

jasnee ze nebola...ale cigi sa hned obzeral,ani keby ho v krku seklo....a to iste aj deco...vsetci su taam spinavci

Reagovat
smazaný uživatel

Další expert. Tož vítej

Reagovat
HOST*

vůbec sem nelez ty čoboláku vypatlanej

Reagovat
smazaný uživatel

MOURINHO odstúpil

Reagovat
HOST*

Měl v úterý obout střelky

Reagovat
HOST*antimadrista

Hlavně Messi

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*bary72

OL.Lyon letos pozbyl suverénost z minulých sezón. V LM už taky dlouho neprohrál, ale na Nou Campu to bylo zasloužené, Barca začíná nabírat obrátky!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele