10. kolo
23.10.2005 17:25 CET
4 : 1
(1:1)

Reportáž

Slavia Praha - Sparta Praha 4:1

Slavia se dočkala, po šesti letech porazila svého největšího rivala, Spartu. A to navíc vysokým rozdílem 4:1, když tři góly dala během deseti minut. Oběma týmům se příliš nepovedl začátek sezóny, Slavia šla do zápasu ze šestého místa se sedmibodovou ztrátou na vedoucí duo Liberec, Teplice, Sparta byla dokonce až devátá a ztrácela ještě o dva body více. Letenští sice po vyhazovu trenéra Hřebíka a příchodu Stanislava Grigy porazili 5:2 Blšany, ale v týdnu prohráli doma s Arsenalem, což napovědělo, že krize se samotnou změnou na trenérském postu nevyřešila. Dnešní zápas to jen potvrdil.

Že o motivaci není nouze, to oba týmy ukazovaly hned od začátku, k vidění byly útočné akce na obou stranách a rychlý, pohledný fotbal. Lépe začala Sparta a brzy šla do vedení. Ve druhé minutě ještě Kozáčik obral probíjejícího se Doška, v minutě páté však už nestačil na Matušovičovu střelu, kterou sice nohou tečoval, ale v cestě do sítě jí nezabránil. Gólu však předcházela kontroverzní situace - Matušoviče totiž do vápna vyslal Kisel, který si předtím míč zpracoval rukou.

V desáté minutě mohli domácí přidat druhý gól, Zelenka našel na penaltě volného Doška, ale jeho střelu vyrazil Kozáčik a Poláček svou dorážku ve snaze netrefit padajícího Kozáčika namířil nad branku. Pak už začala kousat Slavia. Nejprve Vlček zdánlivě ztracený míč vrátil před branku na Fořta a ten z voleje těsně minul. V patnácté minutě po zmatcích ve vápně domácí kapitán Petráš fauloval Jarolíma, ale ani z penalty Slavia nesrovnala, Fořtovu střelu Blažek skvěle vyrazil.

Šancí ubylo, za zmínku stojí jen Pospěchova pěkná individuální akce zakončená střelou nad nebo Vlčkův nebezpečný centr na druhé straně, který stáhl Blažek. Ve 31. minutě však přišlo vyrovnání. Krajčík obral Poláčka, poslal do křídla Vlčka a ten nacentroval na zadní tyč, kde Dušan Švento přetlačil Kisela a poslal míč do sítě. I ve zbytku poločasu byli nebezpečnější domácí, ale Švecův centr, který Blažek podskočil, se do branky nestočil a s Fořtovou dělovkou zdálky si sparťanský gólman poradil.

Sešívaní pokračovali v mírné převaze i po změně stran, ve 48. minutě po centru Vlčka netrefil branku Jarolím. Při této akci mohl rozhodčí písknout i penaltu - dalšího nabíhajícího Slávistu Fořta totiž zatáhl za dres Lukáš. V 51. minutě zkoušel pěknou technickou střelu Martin Latka, ale míč do sítě nezakroutil.

O chvíli později se ke slovu dostali i Sparťané, ovšem Zelenka míč na penaltě netrefil a následná rána Petráše zpoza vápna šla nad. I dále byli lepší Slávisté a v 58. minutě po Vlčkově centru Fořt nedoskočil a těsně před Švecem ukopl Kisel. Co však přišlo potom, to bylo jak z červenobílého snu.

V 61. minutě domácí po rychlé akci a zblokované střele vybojovali roh, ten rozehrál Jarolím, centr na zadní tyči našel volného Martina Latku a jeho hlavička byla nechytatelná - 2:1. Uběhly dvě minuty a Blažek znovu lovil míč ze sítě. Při dalším brejku totiž Švento poslal pěkným obloučkem dopředu Stanislava Vlčka, ten si všiml vybíhajícího sparťanského gólmana a prvním dotekem ho přehodil - 3:1. Skvělou desetiminutovku v podání Slavie završil v 71. minutě Matěj Krajčík, který se ze strany vřítil do vápna, oklamal Zelenku a místo očekávaného centru poslal míč nechytatelně do horního růžku - 4:1.

To už byl na hřišti i Jan Šimák, který dres áčka Sparty oblékl poprvé po protialkoholní léčbě. Zdramatizovat závěr mohli Sparťané v 76. minutě, ale Zelenkovu sraženou střelu chytil Kozáčik. Domácí mohli přidat pátý gól, Šventův centr z voleje Vlček trefil špatně, ale míč se ještě odrazil od Petrouše, naštěstí pro Spartu těsně vedle. Snížit mohli letenští v 82. minutě, ale po Matušovičově centru mířil hlavou nepřesně Pospěch. Slavia si závěr zápasu pohlídala a v pohodovém tempu si došla pro vytoužené a hlavně zasloužené tři body.

Trenér Sparty Stanislav Griga po porážce nehledal žádné výmluvy. "Ve druhém poločase jsme odešli, soupeř ovládal hru, lépe kombinoval. Zápas nám ukázal, kde máme problém," prohlásil slovenský kouč. Jeho protějšek Karel Jarolím byl pochopitelně spokojený, i když úvod jeho týmu nevyšel. "Utkání pro nás nezačalo dobře, zmatkovali jsme v obraně. Musím smeknout před hráči, že je to nesložilo. Ve druhém poločase už o našem vítězství nebylo pochyb," zhodnotil zápas Jarolím.

Autor: Petr Starý

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:0

mohlo by to bejt slusny, oba se ted rozjeli... Pitak je sice v trestu ( kurva Damkova, blbec sam Pitak ), ale pri jeho letosnich vykonech je to mozna +, kdyby uz se vratil Svec na pravyho beka, tak by mohl jit Krajcik na svuj post pravyho zaloznika a s jeho formou by mohli jit Polacek s Kadlecem na parek

Reagovat
HOST*misak

to sli i kdyz hral v obrane, ja sedel u lajny a co jim tam provadel to bylo skveli, a to jak zalozil akci pred nasim prvnim golem parada

Reagovat
HOST*Fugas

Tak minule ste se štěstim srovnali a radovali ste se jako by ste vyhráli LM ale tentokrát se nedostanete ani přes půlku, vidim to na rozdíl třídy pro Spartičku

Reagovat
HOST*Slávista

Tak pánové netroufám si tipovat,ale myslím si,že minimálně remizujem....

Reagovat
HOST*

Kež by jsi měl pravdu,remízka by mě vyhovovala ze všeho nejvíc.

Reagovat
HOST*rocco

Slavie-Sparta 1:3 sparta neskutečně rozseká slavii

Reagovat
smazaný uživatel

to sme videli

Reagovat
HOST*Carlos20

Všichni spartani by se měli nejdřív naučit hrát fotbal a potom ho až hrát 4:1

Reagovat
HOST*Sparťánek

to psal nějakej zoufalej,sešívanej ubožák,kterej v životě neviděl fotbalovej míč na 50cm a píše debility

Reagovat
smazaný uživatel

tak a ted sem zvedavej, co na to spartani: Hrebik uz tam neni, tak na co se vymluvite ted? sparta ma nejhorsi kadr, co jde za 300 milionu koupit ( odhadem sem k tomu dosel )

Reagovat
HOST*Pašák

Konečně někdo veřejně přiznal, že celá Sparta stojí za h.... , myslím tím trenéra Grigu. Natahali si tam samý hvězdy odevšad a takhle to vypadá.

Reagovat
smazaný uživatel

to slovo "hvezdy" si mel dat do uvozovek - on totiz hrac, kterej odehraje 3 slusny zapasy neni hvezda, alespon pro vsechny krome spartanskyho vedeni. Ale dobre jim tak, ted uz se jenom modlit, aby jim to Kostal nezaridil, kdyz je ted tim (misto)predsedou... A jeste pro ty, kteri si mysleli, ze prijde Griga a bude hej - ono to nebylo trenerem, ale hracema - nejdriv hrat a trenovat nechteli, ale ted uz to nejde, fyzicka se nedozene za 2 treninky...

Reagovat
HOST*host

prima fotbal kdo neskače neni spartan HOPHOPHOP do 2.ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*Arronax

Myslim ze by se Sparta mela zamyslet... Kdyz uz nebojuje ani v derby tak kde pak?? Ale Slavka dokazala ze na to ma a takhle dobrej den mi uz hodne dlouho nepripravila! A ty spartansky prognozy me fakt rozesmaly

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele