Výlov kapříků aneb ohlédnutí za podzimní částí FORTUNA:LIGY (1/2)

07.01.2019, 10:49
Názory a komentáře
Hráči, trenéři i bafuňáři působící v české nejvyšší soutěži si užili zimního volna a psychicky se připravili na tvrdou dřinu v novém roce. Také příznivci tuzemských klubů vyklidili tribuny a nyní mají čas na rekapitulaci první poloviny sezóny. S ohlédnutím přispěchal též Eurofotbal a svým čtenářům nabízí dvoudílné čtení, ve kterém si připomenou výkony týmů i jednotlivců v podzimní části FORTUNA:LIGY.

Souhrn jsme rozdělili na dvě části. V prvním díle zrekapitulujeme snažení jednotlivých mužstev podle toho, jak se umístila v tabulce. V tom druhém se zaměříme na konkrétní fotbalisty, kteří na trávnících vyčnívali, a také na nejzajímavější momenty podzimu. Přejeme vám příjemné čtení.

Obhájce opět nahání vicemistra


Už od počátečního výstřelu v červenci se začalo rýsovat, která mužstva budou nejvíce zápasit o mistrovský primát. Ve špičce dle očekávání nechyběla obě pražská S a plzeňská Viktoria. Sparta však nakonec především kvůli nepovedenému říjnu a prosinci odpadla a o titul si to na jaře nejspíše rozdají jen dva celky.

V lepší výchozí pozici se nachází Slavia Praha. Trenér Jindřich Trpišovský dostal poprvé šanci vést sešívané od začátku sezóny a již během léta nelenil. Do Edenu znovu dorazilo několik zvučných posil, a i když některé z nich měly z počátku potíže s proniknutím do sestavy, tak minimálně nákup obránce Vladimíra Coufala Slavii výrazně pomohl. Kromě bývalého beka Liberce táhnou sešívané především stopeři Michael Ngadeu s Ondřejem Kúdelou, střední záložníci Tomáš Souček a Josef Hušbauer a slovenský šikula na křídle Miroslav Stoch.

I přes několik málo klopýtnutí se Pražané prezentují atraktivním fotbalem, jenž se blíží Trpišovského filozofii totálního fotbalu. Řečí čísel se Slavia může chlubit nejlepším útokem, který dokázaly vynulovat pouze Jablonec a Ostrava. Dále sešívaní ztratili body jen v hektickém derby se Spartou a do jara si nesou čtyřbodový náskok na druhou pozici. Pokud se předsedovi představenstva Jaroslavu Tvrdíkovi podaří na hřišti, v kabině i vířivce udržet všechny hráče a dobrou náladu, je velice pravděpodobné, že se mistrovská trofej vrátí po dvou letech do Edenu.

Jednoduché to však Slavia mít určitě nebude, neboť Viktoria Plzeň se nechce jen tak vzdát možnosti obhajoby. Západočeši sice především v úvodu ročníku svými výkony nezvedali diváky ze sedadel tolik jako pražský rival, ovšem i tak se celkem bez potíží udrželi v boji o titul. Když se totiž Plzni herně nedařilo, mohla se spolehnout na Michaela Krmenčíka. Útočník Viktorie se postaral hned o sedm branek svého týmu a nebýt vážného zranění, asi by se na tomto čísle nezastavil.

Krmenčíkova absence sice svěřence Pavla Vrby lehce přibrzdila, ale v posledních zápasech se plzeňská mašina zase rozjela. Jestliže nově objevená brankářská jednička Aleš Hruška udrží formu, Roman Hubník vydrží ve stabilních výkonech, Patrik Hrošovský odolá vábení ze zahraničí, Aleš Čermák bude pokračovat v rozletu a Tomáš Chorý se konečně rozstřílí, může titul zůstat ve Štruncových sadech. Jak Plzeň, tak Slavia navíc budou na jaře reprezentovat český fotbal v Evropské lize, tudíž si na nevyrovnanost herního zápřahu nebudou moci navzájem stěžovat.

Zůstane titul ve Štruncových sadech nebo poputuje do Edenu? Zdroj: fcviktoria.cz

Nekončící koroze železného klubu


Analýza problémů Sparty Praha by vydala na samostatný článek, proto se pokusíme stručně shrnout hlavní problémy letenského trápení. Již do druhého ligového utkání v probíhajícím ročníku vedl hráče v rudých dresech nový kouč, neboť Pavel Hapal přišel o místo po blamáži v předkole Evropské ligy na hřišti srbské Subotice. Jeho nástupce a současně sportovní ředitel Zdeněk Ščasný měl být původně jen dočasným řešením, nakonec však na lavičce vydržel až do konce podzimu.

V úvodu se Spartě pod Ščasného vedením dařilo a držela krok se Slavií a Plzní. Postupně se ale začaly projevovat potíže a rozestavení 4-4-2 nepřinášelo kýžený efekt. Ščasný se přesto neuchýlil k potřebným změnám, což v důsledku vedlo k bídným výkonům na hřišti. Pražané ztráceli body nejen s mužstvy podobné kvality, ale též se slabšími mančafty. Vrcholem sparťanského utrpení byla porážka po šíleném průběhu na Slovácku a šokující domácí ztráta s Teplicemi.

Letenští tak přezimují na pátém místě s velkou ztrátou na vedoucí duo. Zároveň budou mít co dělat, aby se vyškrábali alespoň na třetí příčku, neboť v jejich okolí se pohybují tři silné celky. Problém Pražanů sahá pravděpodobně dál než jen do kabiny a je tak důležité, jak vedení klubu přes zimu vyhodnotí situaci a zda se rozhodne k nutným změnám. Protože jak se na podzim ukázalo, jen hráčská kvalita v osobách Florina Niţy, Guelora Kangy, Nicolae Stanciua či Benjamina Tetteha rozhodně nestačí. Prvním krokem vpřed může být jmenování Tomáše Rosického do pozice sportovního ředitele, ovšem i nad tímto krokem někteří kroutí hlavou. Situace na Letné má k dokonalosti každopádně daleko.

Tomáš Rosický stojí před velkou výzvou. Zdroj: sparta.cz

Smečka lačnící po pohárové Evropě


O první šestku, která si to na konci sezóny rozdá o místenky v Lize mistrů a Evropské lize, bojují kromě Sparty další tři mužstva. Nejlepší postavení z nich uhrál Baník Ostrava, jenž udělal ze všech prvoligových týmů nejvýraznější pokrok. V minulém ročníku se Slezané zachránili až na poslední chvíli, ovšem letos Bohumil Pánik navazuje na započatou práci a v reinkarnaci ostravského klubu. Velkou oporou jsou Baníku již tradičně fanoušci, kteří si po letech bídy užívají radost z výkonů i výsledků. Chacharům na rozdíl od Sparty funguje konzervativní rozestavení 4-4-2, ve kterém vynikají především obránci Patrizio Stronati s Jiřím Fleišmanem. Často zazáří též záložníci Daniel Holzer a Robert Hrubý a především v úvodu sezóny táhl Slezany kapitán a legenda klubu Milan Baroš.

Po jeho zranění se však v celé nahotě ukázala jedna z hlavních vad současného Baníku, kterou je nedostatečná kvalita na lavici náhradníků. Byť se Dame Diopovi či bratrům Šašinkovým nedala upřít snaha, potřebuje Ostrava gólového útočníka. Fanoušci dále volají po posilách především na pravý kraj hřiště, kde Lukáš Pazdera s Martinem Fillem většinu podzimu zaostávali za Fleišmanem a Holzerem na druhé straně. Pokud Slezané vyřeší tyto neduhy během zimy, budou nadále nepříjemně kousat. A i kdyby se jim nedařilo, mohou se stále spolehnout na veterána mezi třemi tyčemi Jana Laštůvku, jenž podobně jako celý Baník prožívá po nepovedeném angažmá ve Slavii zmrtvýchvstání.

Čtvrtý FK Jablonec se brilantními výkony prezentoval již na jaře, avšak po letní pauze dlouho hledal formu. Severočeši ji našli paradoxně až poté, co začali válčit též v Evropské lize. Od té doby se vlak ze Střelnice rozjel takovou rychlostí, že jej bylo téměř nemožné zastavit. Soupeře navíc skolil většinou po líbivé kopané, za kterou by se nestyděly ani Slavia s Plzní.

Jablonec na podzim táhli hlavně záložníci Michal Trávník s Lukášem Masopustem, ke kterým se několikrát přidal útočník Martin Doležal. Nebylo to však jen o zmíněné trojici. Severočechy několikrát podržel brankář Vlastimil Hrubý, do role lídra obrany dorůstá David Lischka a nebezpečnými průniky se často ukázal křídelník Vladimir Jovović. Trávník a Masopust se stali na Střelnici nejžhavějším zbožím. Zatímco o prvně jmenovaného se údajně přetahují kluby z Anglie, Německa či Ruska, Masopust již stihl přestoupit do Slavie. Je tak otázkou, zda a jak se Jablonec s pohyby v kádru vypořádá.

Fastav Zlín je jediným celkem z elitní šestky, který bodově nestačil na trápící se Spartu. To ovšem není pro Ševce rozhodně žádná ostuda, neboť stejně jako Ostrava zažívají po loňském trápení výbornou sezónu. Velký podíl na vzestupu Moravanů má lodivod Michal Bílek. Bývalý kouč české reprezentace, kde si během svého angažmá nadělal mnoho odpůrců, vštípil hráčům neortodoxní rozestavení se třemi obránci, pěti záložníky a dvěma útočníky. A světe div se, Zlín se díky tomu po jednoroční pauze vrátil do horní poloviny tabulky.

Ve skvěle fungující obraně dominuje především stoper Petr Buchta. Do role křídelních hráčů se skvěle vžili Róbert Matejov s Lukášem Batošákem, Petr Jiráček zase dává myšlenku ofenzívě. Za největší hvězdu podzimu v dresu Ševců lze však označit Jean-Davida Beauguela. Urostlý francouzský snajpr vstřelil hned devět ligových branek a jako třetí nejlepší střelec ligy si vysloužil přestup do Plzně. Moravanům před Vánocemi přece jen trochu došel dech, i tak mohou být u Dřevnice s dosavadním průběhem sezóny velice spokojeni.

Do pohárové Evropy touží proniknout také Zlín, které střelecky táhl Jean-David Beauguel. Zdroj: fcfastavzlin.cz

Jedna místenka do pohárů pro deset soutěžících


O sedmé místo, které zajišťuje boj o Evropskou ligu, mohou v podstatě nadále soupeřit všechna zbývající mužstva, poslední Dukly nevyjímaje. Současný rozdíl mezi sedmou a poslední šestnáctou příčkou je pouze desetibodový. I ve spodních patrech se tak bude na jaře na co dívat.

Onu důležitou sedmou pozici bude po zimě hájit Slovan Liberec. Severočeši museli v létě již tradičně překopat značnou část kádru, který převzal nový trenér Zsolt Hornyák. I přes nepříliš výhodnou výchozí pozici se slovenskému kouči povedlo postupem času ustálit výsledky, díky kterým se Liberec odpoutal od pronásledovatelů.

Po zimní pauze se ale Hornyák bude muset obejít bez největší hvězdy - záložníka Petra Ševčíka, jenž vyslyšel vábení Slavie. Jeho odchod představuje zásadní ránu pro již tak slabý útok Slovanu, který patří mezi nejhorší v lize. Liberec si často dokáže vytvořit kvantum šancí, ovšem produktivita Severočechů je vyloženě žalostná. Na druhou stranu se u Nisy opírají o defenzívu, která pracuje nad očekávání dobře, a když už něco propustí, mohou se modrobílí spolehnout na brankáře Filipa Nguyena, jenž během podzimu vystrnadil ze sestavy konkurenta Václava Hladkého.

Stejného bodového zisku jako Liberec dosáhly osmé FK Teplice. Zpočátku se Skláři hledali a nebýt produktivního Vaněčka, trápili by se možná ještě víc. Nepovedený vstup stál místo kouče Daniela Šmejkala, jehož nahradil někdejší skaut pražské Sparty Stanislav Hejkal. Realizační tým rozšířil též Pavel Drsek, který přišel o práci v Dukle, a pozici sportovního ředitele obsadil bývalý vynikající záložník Teplic Štěpán Vachoušek. Tyto pohyby na Stínadlech padly na úrodnou půdu.

Severočechům se vyvedla závěrečná tři utkání před zimní pauzou, ve kterých získali plný počet devíti bodů. Velký úspěch zaznamenali především na pražské Letné, kde jednou brankou přemohli Spartu. V dobrém světle se ukazuje mladý univerzál Alex Král, jenž může hrát ve středu obrany i zálohy. Silou disponují Teplice též na krajích defenzívy díky Tomáši Vondráškovi s Janem Krobem, o myšlenku v útočné fázi se stará Jakub Hora, jenž využívá podpory mladých pušek Daniela Trubače a Patrika Žitného. Jestliže Sklářům vydrží forma i na jaře a TK27 bude pomáhat kulturní vložkou, mohou se Teplice poprat o místenku do Evropské ligy.

Devátý Slezský FC Opava se jako jeden ze dvou nováčků soutěže musel od začátku ročníku potýkat s řadou nástrah. Až do začátku října hráli fotbalisté v žlutomodrých dresech domácí zápasy na náhradním stadionu v Brně, jelikož opavský svatostánek nesplňoval prvoligová kritéria. Do toho Opavu po sedmém kole nečekaně opustil z rodinných důvodů lodivod Roman Skuhravý. Radnici slezského města se navíc do dnešních dní nepodařilo vyřešit otázku vlastnictví fotbalového klubu.

Přes všechny zmíněné neduhy hodnotí podzim v Opavě pozitivně. Po celou dobu se Slezané mohli spolehnout na podporu věrných fanoušků. Do formy se postupem času dostali i sami fotbalisté, mezi kterými vynikali již bývalý kapitán mužstva Nemanja Kuzmanović a nestárnoucí Pavel Zavadil, jenž zraje jako víno a i po čtyřicítce má zvláště díky skvělé kopací technice stále co nabídnout. SFC hodně pomáhal též šikovný Joel Kayamba, který bude nadále zkoušet štěstí v Plzni. Opava má slibně nakročeno k vytoužené záchraně.

Opavským fotbalistům se první polovina sezóny vyvedla. Zdroj: sfc.cz

Desítku nejlepších uzavírá FK Mladá Boleslav. Je trochu škoda, že Středočechy na stadionu nepodporuje mnoho příznivců, neboť v první polovině sezóny zaručovali svěřenci Jozefa Webera atraktivní fotbal se spoustou branek. Boleslav na podzim nastřílela šestatřicet gólů a lepším útokem se může pyšnit jen vedoucí Slavia. Zároveň ale Weberova družina stejný počet branek inkasovala - děravější obranu mají pouze v Příbrami a Karviné.

Hned polovinu gólů obstaral ruský střelec Nikolaj Komličenko, který se doslova utrhl ze řetězu. S osmnácti zásahy nejen že suverénně vévodí tabulce střelců, ale zároveň útočí na sedm sezón starý rekord Davida Lafaty, jenž tehdy nastřádal pětadvacet branek. Bez příspěvků Komličenka však ambiciózní Boleslav strádá a na konci ročníku se místo klidného závěru může namočit do záchranářských bojů.

Někdo musí z kola ven


Minimálně jeden, maximálně až tři mančafty opustí v květnu prvoligovou smetánku a zamíří o patro níž do druhé nejvyšší soutěže. O tom, na koho zbude Černý Petr, se rozhodne v nadstavbové části mezi šesti nejhoršími týmy. Poslední mužstvo padá přímo, čtrnáctý a patnáctý celek budou mít šanci na udržení ještě v dvojzápase s druhým a třetím mančaftem z druhé ligy.

Z dosavadní "hvězdné pěchoty" má k záchraně nejblíže 1. FC Slovácko. Klub z Uherského Hradiště má za sebou podzim jako na houpačce. Úvod Moravanům vyšel, ovšem poté přišla předlouhá šňůra osmi porážek, což stálo místo trenéra Michala Kordulu. Jeho nástupce Martin Svědík dokázal Slovácko opět pozvednout a vytáhnout na jedenácté místo.

Modrobílí se pod Svědíkovým vedením prezentují defenzivnějším pojetím fotbalu, díky čemuž je jejich obrana hůře prostupná. Skvěle se ukazuje mladý gólman Matouš Trmal, který Moravany několikrát podržel. Kádr Slovácka i kvůli zranění zkušeného Michala Kadlece neoplývá bůhvíjakou kvalitou, přesto dokáže potrápit i silná mužstva a rve se za záchranou stůj co stůj.

Podobně jako Slovácko si vedla 1. FK Příbram. Také Středočeši začali solidně a spolupráce Jana Matouška s Miroslavem Slepičkou jim vynesla dost bodů. Poté však prvně jmenovaný přestoupil do Slavie, Slepička se zase vážně zranil a rázem se nováčkovi přestalo dařit. Sedmizápasovou sérii bez výhry, během které Příbram mj. i přes bravurně vystavenou poločasovou past dostala šestibrankový výprask od Jablonce, se povedlo ukončit až v předposledním kole na hřišti Dukly.

Po odchodu a zranění dvou hlavních tahounů museli odpovědnost převzít jiní plejeři. Nejlépe se této role zhostil nový kapitán Antonín Fantiš, jenž je s pěti zásahy též nejlepším střelcem mužstva. Slibné momenty ukázal také záložník Roman Květ, který je známý svou tvrdou střelou. Otázkou pro druhou polovinu ročníku zůstává, zda u kormidla zůstane kouč Josef Csaplár. Ten již několikrát naznačil, že jeho angažmá u Litavky se blíží ke konci. Uvidíme, kdo nakonec Příbram nachystá na obtížné jaro.

Třináctým Bohemians Praha 1905 uplynulá část sezóny rozhodně nevyšla podle představ. Nejprve se přitom zdálo, že Martin Hašek pokračuje v rozdělané práci z minulého ročníku, kdy se Klokani umístili na brilantní sedmé pozici. Vršovický celek se však po celou dobu podzimu potýkal s rozsáhlou marodkou a především v posledních dvou měsících ztráceli jak na běžícím pásu. Na poslední zisk tří bodů čekají v Ďolíčku od sedmého října.

Přesto Bohemians ukázali několik světlých momentů, k nimž mnohokrát pomohl jeden z objevů ligy Abdulla Yusuf Helal. Bahrajnský fotbalista přišel jako velká neznámá, diváky ovšem brzy upoutal výbornou technikou a prací s míčem. Ani jeho um však k úsměvu Klokanům nestačí. Zajímavé je, že se Bohemians víc daří na venkovních trávnících než v kultovním Ďolíčku, kde zvítězili jen jednou. Pokud zelenobílí nezačnou sbírat body i doma, hrozí jim po sedmi letech další sestup.

Bohemians mají před sebou na jaře hodně práce. Zdroj: bohemians.cz

Ještě větší zklamání než Bohemka představuje Sigma Olomouc. Hanáci šli do sezóny po loňském čtvrtém místě s vidinou pokud možno zopakovat povedený ročník. Jenže Sigma se od samotného začátku trápí a marně hledá cestu ven z krize. Kádr přitom zůstal až na odchod stopera Uroše Radakoviće kompletní a na Andrově stadionu setrval též úspěšný kouč Václav Jílek. I tak se Olomouci nedaří a na jaře bude mít co napravovat.

Bez formy jsou téměř všechny opory loňského tažení snad vyjma gólmana Miloše Buchty a stopera Václava Jemelky, kteří dělají, co můžou, aby Sigma získávala alespoň nějaké body. Ta tam je forma Jakuba Plška či Davida Housky. Šikovný záložník Václav Pilař zase tráví víc času v péči lékařů než s míčem u nohy. Útočník Martin Nešpor se sice uvedl pěti góly, i tak je ofenzíva Hanáků dost impotentní. Sezónu může Olomouc zachránit ještě v MOL Cupu, ovšem prioritou bude zcela jistě udržení.

Poslední dva týmy nabrali na čtrnáctou Olomouc čtyřbodové manko. Díky lepšímu skóre přezimuje na patnáctém místě MFK Karviná. Slezané se u dna pohybují již od července. Celých pět zápasů jim trvalo, než se dočkali výhry. Pak se přece jen mírně zvedli, aby následovala další šňůra bez vítězství, po které si balil kufry kouč Roman Nádvorník. Dlouho se zdálo, že Karviná přezimuje na samotném chvostu, avšak díky překvapivé výhře nad Jabloncem na poslední chvíli přeskočila Duklu.

I tak budou mít hráči v čele s novým trenérem Norbertem Hrnčárem přes zimu na čem zapracovat. Platí to zejména o defenzivní činnosti, která je druhá nejhorší ze všech, přestože se brankář Martin Berkovec často může mezi třemi tyčemi přetrhnout. Tvrdou ránou bylo pro Slezany zranění univerzála Filipa Panáka. Směrem dopředu se Karviné daří přece jen víc. Oporami zůstávají Lukáš Budínský s Tomášem Wágnerem, dobře se uvedla slovenská posila Dávid Guba a své fotbalové umění několikrát předvedl Afričan Adriel Ba Loua. Dá se říct, že stačí vypilovat obranu a nadále se v Karviné bude hrát první liga.

Nejhorším týmem podzimu se nakonec stala Dukla Praha. K tomuto "úspěchu" směřovali na Julisce od úvodu sezóny, a přestože to chvílemi vypadalo, že by se Pražané mohli posunout vzhůru, nakonec uzavírají celý ligový peloton. Počáteční trápení odskákal trenér Pavel Drsek, na jehož místo přišel z Opavy uprchnuvší Roman Skuhravý. Tomu se dejvické mužstvo povedlo částečně zvednout, na konci však Dukla opět několikrát ztratila a propadla se na chvost.

Pražané trpí hlavně směrem dopředu. Patnáct vstřelených branek je tristní vizitka a Uroš Đuranović či Ivan Schranz budou mít přes zimu na čem pracovat. V průběhu podzimu Dukle pomohl příchozí stoper Ján Ďurica a kdoví, kde by žlutočervení byli, kdyby si bývalý slovenský reprezentant nemusel odpykat trest za ošklivý zákrok na jabloneckého Masopusta. I s Ďuricou má ale Dukla mnoho problému, bez jejichž vyřešení nemá v nejvyšší soutěži co pohledávat.

Fanoušci se po zimní pauze mohou těšit na třaskavé boje na obou pólech tabulky. Napínavou podívanou slibuje jak souboj o titul, tak bitvy o pohárové pozice i záchranu. Týmy mají před sebou zhruba měsíc a půl příprav, po kterých se dočkáme ligového finiše.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha19161248:1649
2.Viktoria Plzeň19143229:1545
3.Baník Ostrava19104525:1534
4.FK Jablonec19103638:1833
5.Sparta Praha1995530:1632
6.Fastav Zlín1993725:2230
7.Slovan Liberec1967617:1725
8.FK Teplice1974821:2525
9.SFC Opava19721026:3023
10.FK Mladá Boleslav1964936:3622
11.1. FC Slovácko19701221:3121
12.1. FK Příbram1955924:4320
13.Bohemians Praha 19051947818:2719
14.Sigma Olomouc19541017:3219
15.MFK Karviná19431224:3715
16.Dukla Praha19431215:3415

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (78)

Přidat komentář
sosna

Reagovat
Shevchenko

Ta anketa

Reagovat
ttopi

Trochu vtipná je, to je pravda. Defakto tam mělo být Slavia, Plzeň a někdo jiný. Extra tam vypsat Zlín, to je trošku moc

Reagovat
Spalovač šancí

A přitom je zatím před Jabloncem, spartou i Plzní

Reagovat
Josifek

Ale jsem rád, že Spartani jsou zatím o fous soudnější než Baníkovci

Reagovat
smazaný uživatel

Jj protoze jenom tyhle tabory muzou hlasovat.

Reagovat
Pablos

Reagovat
smazaný uživatel

Jasnej Zlín

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Han střelil první

Samozřejmě Míša Bílek.

Reagovat
Kang & Kodos

Pěkný shrnutí.

Cenim andrewa, že do ankety procpal Zlín

Reagovat
andrew96

Pánikovo jaro je pryč, nikdo v klubu netuší, jak to bude po pauze vypadat. Když tam bude srdíčko, stát se může cokoliv.

Reagovat
smazaný uživatel

Lishka do Zlína

Reagovat
Phreak71

U Bohemky bych zmínil, že prodala nejdůležitější hráče, takže je jedním z hlavních adeptů na sestup (alespoň tak to vidím já).

Reagovat
Greny

ani ne .. oni to zalepi tyden pred soutezi hostovackama ze Sparty a Slavie

Reagovat
lichna.

Jsem rád za každý článek k lize, který není jen zkopírován z ČTK. Ale dozvěděl se někdo něco zajímavého?

Reagovat
ttopi

To je souhrn, ohlédnutí se zpět - od toho lze těžko čekat něco nového z budoucnosti.

Reagovat
lichna.

No dobře, ale tohle by splácal téměř každý z nás. I souhrny se dají psát čtivě a zajímavě..

Reagovat
Losinho

Mně se to líbilo

Reagovat
Spalovač šancí

To by hrozilo, že to čtenáři dočtou do konce a budou diskutovat k věci.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak muzes napsat.

Reagovat
lichna.

Nemám potřebu psát zbytečnosti.. Jen jsem čekal nějaký zajímavý souhrn a ne takovou suchařinu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak napis neco zajimaveho.

Reagovat
lichna.

Jo sry, já zapomněl, že hodnotit články může jen někdo, kdo něco jiného napíše.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andrew96

Cílem bylo u každého týmu vylíčit hlavní důvody, proč se danému mužstvo dařilo či nedařilo, kde má největší přednosti či nedostatky, vypíchnout hlavní tahouny, a shrnout to do jednoho celistvého článku. Spousta lidí nesleduje ligu tolik pozorně, takoví se sice většinou v diskuzích neprojevují, ale článek si přečtou.

Pro tebe jako intenzivního fanouška bude možná zajímavější druhý díl.

Reagovat
lichna.

Ok, díky za vyjádření.

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
czech_mira

Reagovat
Ondiis

Reagovat
Rudnevs

Pekná práca

Reagovat
KingMaster13

Tak Sparta prý už skoro má Hanouska i Lischku Já ten Jablonec nechápu, že si nechají takhle rozesrat obranu. Pochopil bych kdyby jim pustili jednoho ale oba?

Reagovat
pepinho2

Pelta cítí peníze, tak je pustí. Už má určitě vyhlídnuté jejich náhrady za zlomek ceny

Reagovat
KingMaster13

To asi jo ale měl po kupě tým se zkušenostmi z EL a to je něco co prostě se nedá jen tak koupit

Reagovat
pepinho2

Koupit ne, ale o to lépe se to dá prodat

Reagovat
KingMaster13

Tak zpeněžnit to je jasný

Reagovat
žrout

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ttopi

Hráči nejsou hokejové kartičky. Když jim řekneš, že o ně má zájem Sparta (a určitě oba chtějí, je to pro ně postup, ať je Sparta teď jakkoliv na dně) a majitel dostane nadstandartní nabídku, těžko se to dá odmítnout.

Reagovat
KingMaster13

Pokud máš ale trochu nějaké ambice, což věřím, že Pelta má tak to taky ale takhle nejde. Občas musíš říct ne. Jak se vybudovala Plzeň? Tím, že první roky neprodávala. Odešel maximálně třeba Jiráček a pak už nikoho nepustila. Pak odešel Pilař po roce atd. Navíc teď ty hráči mají zkušenosti z EL, věřím, že 3. by skončili a mohli by se o ní pokusit znova. Takhle sice dá dohromady stejně kvalitní tým možná ale ty zkoušenosti budou chybět

Reagovat
ttopi

Jablonec nemůže mít nikdy ambice na to, aby byl dlouhodobě na špici a hrál pravidelně Evropu. Ten klub na to není dost velký, prostě to nejde. Letos si dali EL, Peltovi to asi stačí. Plzeň je v tomhle nastavena asi jinak no. Pražská S samozřejmě taky.

Vem si třeba Monako, jak se rozpustilo.

Reagovat
KingMaster13

Nevím Monako si myslím, že má nastavené být v té top 4 ale letos se jim to vymklo. Jinak je to škoda, já myslím, že Jablonec by na to měl, být pravidelně v top 4 a hrát i EL. Je to hrozná škoda.

Reagovat
ttopi

To můžou i teď. S přihlédnutím ke konkurenci mohou být do 4 v klidu i bez těchto 2 hráčů, pokud je nějak nahradí. I to možná rozhodlo. V jiných ligách by asi víc bolelo pustit si 2 hráče.

Reagovat
KingMaster13

No nevím, budou to mít těžké. Sparta se na jejich úkor posílila a Baník taky nebude lehké sousto.

Reagovat
ttopi

Jasně. Ale ber v potaz, že to po nich pěkně zacinká. Prostě si věřej, že se ženou náhradu, která bude obstojná, za menší peníz. Tak to v těchto klubech chodí.

Reagovat
KingMaster13

Tak snad no, mě se líbí, že se na špičce vytvořili 4 opravdu silné kluby. Do toho to vypadá, že se časem přimíchá Baník. No mohli bychom z toho tady mít takovou mini Premier league

Reagovat
Figi

Monako je spicka Francie. Po.psg jasna dvojka v lize. Bohuzel tuto sezonu hrozna smula na zraneni, kde maji snad 13 hracu mimo. Az na Falcaa skoro vsichni ze zakladu. Hrajou s dorostencema. Tuto sezonu uz nejak dokopou a pak zpatky boj o LM.

Reagovat
Mustang™

Loni a hlavně předloni bylo Monako špička Francie. Těmi odchody hrozně oslabili. To, že jsou předposlední, je hodně velkej výsměch a bojím se, že si tímto Henry odrovná možnou budoucí kariéru. Ale neřekl bych, že by letos byli takovej válec po PSG.

Reagovat
meno

Lyon!

Reagovat
Uwe háže buly

Však Plzeň po první sezoně pustila asi 4 hráče ze základu ne? celou stoperskou dvojici, Rezka a jetě někoho

Reagovat
Greny

„Nabídka Sparty byla ekonomicky nadstandardní, a navíc jsme také uplatnili opci na Davida Hovorku, který se brzy stane naším hráčem," prozradil šéf severočeského klubu Miroslav Pelta. Podle informací Sport.cz přesahuje přestupová částka za každého hráče třicet milionů korun.

Reagovat
KingMaster13

Jako to, že je Pelta podojil to mi je jasný Stejnak ale velikost klubu se ukazuje i dle toho, že nemusí prodat všechny hráče ze základu. Slavia by taky neměla takovýhle podzim kdyby prodala před rokem Součka a Ngadeua třeba

Reagovat
Greny

Pelta je chytrej :) ten uz ma davno vyhlidlou nahradu ... a to jeste ziska krome Hovorky beztak i Vatajela...

Reagovat
KingMaster13

Hovorka je nic moc Ten Vatajelu je bomba Ten jestli fakt dorazí tak z toho Plukovník udělá dělo. Snad se rychle sehraje

Reagovat
Greny

a ja bych se nedivil kdyby uz mel domluvenyho nekoho z trojice Krch, Svozil, Panak a doleva Zemana nebo Antwiho

Reagovat
KingMaster13

No tak zrovna Zeman by nebyl žádná výhra Antwi hraje v Příbrami krátce a taky úplně nejsem přesvědčen jestli by to byl hráč pro ně. Panák tam je otázka zdraví A Svozil a Krch by pro ně byli pecka, to zase jo

Reagovat
smazaný uživatel

Panák do Jablonce určitě ne.

Reagovat
mayday

Vatajelu má možná nejlepší centr v lize, možná herně nic nic, ale ty centry jsou luxusní. Podle mýho mohl úplně v klidu hrát levý křídlo místo Plavsice. Za něho postavit spolehlivýho beka a je to.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
meno

Hovorka patří do úzké špičky nejlepší stoperů.

Reagovat
Kang & Kodos

Hrozný. Lischka dejme tomu, ten má potenciál a už teď byl dobrej, ale Hanousek? To je výsměch

Reagovat
KingMaster13

Tak Hanousek mi přijde jako takovej lepší Zahustel Ale zase je to rodilej Pražák, takže konečně nějaký český srdíčko, to si bude Švanci a spol pochvalovat

Reagovat
Kang & Kodos

No hlavně jde na levýho beka, kde to máme celkem pořešený. Ale Pelta je stejně král. Udělat na dvou LB 50 mega za půl roku, to smekám.

Reagovat
KingMaster13

Tak bude hrát pravýho no Když tam může hrát ofenzivní záložník tak v tom nevidím problém Jinak jo Pelta umí pěkně dojit, to takovýho Trávníka čekám že prodá tak za 120 minimálně

Reagovat
Greny

Po Radku Příhodovi (237 zápasů ve @fortunaligacz) zvažuje ukončení své rozhodcovské kariéry i Jan Jílek (209).

"Rozhodnu se během 24 hodin," vyjádřil se Jílek, starosta Holašovic a předseda Jihočeského KFS.

Reagovat
KingMaster13

Příhody je hrozná škoda, ačkoli teď ke konci kariéry už taky blbnul. Jílek byl takovej nemastnej neslanej. Nemohu ho pochválit nijak ale ani na něj nadávat

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Však Jílek je Berbrova čuba.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
andrew96

Ony se Holašovice samy v UNESCO neudrží, no.

Reagovat
Sir Ravealot

Pěkný shrnutí nejlepší ligy na světě už ať je únor

Reagovat
mayday

Reagovat
czech_mira

Reagovat
REPLIKATOR

Kapříci připluli?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tady není o čem..Plzeň bude minimálně o 10 a Sparta 25b...oba budou čuchat jen smrad mistrovské jízdy Slavie..takže asi tak....druhá Plzeň, 3. místo by mohlo být překvapení z dua Jablonec/Baník....ta Spartička, to není pořád ono, tam cítím ještě pár zápasovou krizi a na to doplatí...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele