Výlov kapříků aneb ohlédnutí za podzimní částí FORTUNA:LIGY (2/2)

16.01.2019, 21:58
Názory a komentáře
Ještě přibližně měsíc budou fotbalisté Slavie, Plzně a dalších ligových klubů čekat, až se rozjede jarní pokračování české nejvyšší soutěže. Na únorový restart netrpělivě čekají i fanoušci, kteří kromě hltání přestupových novinek analyzují dosavadní výkony svých oblíbených mužstev. S ohlédnutím přispěchal též Eurofotbal a čtenářům nabízí dvoudílné čtení, ve kterém si připomenou výkony týmů i jednotlivců v podzimní části FORTUNA:LIGY.

Ve druhé části souhrnu přejdeme od hodnocení kolektivu k výběru nejlepších individualit na každém postu. Nechybí ani volba nejlepšího hráče a trenéra. Klasifikaci uzavírají výběry nejlepších zápasů, nejkrásnějších branek a podzimních překvapení a zklamání.

Nejlepší jedenáctka, hráč a trenér podzimu - Vojtěch Matras


Sestava: Laštůvka - Coufal, Stronati, Hubník, Limberský - Souček, Hrošovský - Trávník, Stanciu, Stoch - Komličenko

Brankář: Jan Laštůvka (Baník Ostrava)

Zkušený brankář, jenž dělal minimum chyb. Jeho kvalitu potvrzuje též nejvyšší počet vychytaných nul. I díky němu Baník přezimuje na třetím místě.

Náhradník: Filip Nguyen (Slovan Liberec)

Pravý obránce: Vladimír Coufal (Slavia Praha)

Pro Vladimíra Coufala se jednalo o první půlrok v sešívaném dresu. Do týmu aktuálního lídra ligy zapadl velmi dobře, do své sestavy jsem ho zařadil také pro jeho aktivní podporování ofenzívy.

Náhradník: Tomáš Vondrášek (FK Teplice)

Pravý stoper: Patrizio Stronati (Baník Ostrava)

Stronatimu se návrat do Ostravy vydařil na výbornou. Stoper s italskými kořeny je nesmírně silný v osobních soubojích a vévodí tabulce získaných míčů.

Náhradník: Václav Jemelka (Sigma Olomouc)

Levý stoper: Roman Hubník (Viktoria Plzeň)

I s přibývajícím věkem patří Hubník mezi nejlepší obránce v lize. Plzeňský stoper je velmi platný v hlavičkových soubojích, které prohrává málokdy.

Náhradník: Alex Král (FK Teplice)

Levý obránce: David Limberský (Viktoria Plzeň)

V Plzni milovaný, jinde nenáviděný. Jedno se ale Davidovi Limberskému upřít nedá, a sice to, že i na podzim předváděl nadstandartní a vyrovnané výkony.

Náhradník: Matěj Hanousek (FK Jablonec)

Pravý střední záložník: Tomáš Souček (Slavia Praha)

Slavia díky němu disponuje ve středu hřiště obrovskou silou. Tomáš Souček se navíc může pyšnit i pěti brankami a stejným počtem asistencí.

Náhradník: Guélor Kanga (Sparta Praha)

Levý střední záložník: Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň)

Slovenský záložník je v nejlepších fotbalových letech a na hřišti připravuje svým spoluhráčům spoustu zajímavých příležitostí.

Náhradník: Tomáš Hübschman (FK Jablonec)

Pravé křídlo: Nicolae Stanciu (Sparta Praha)

Stanciu ukazuje, že jeho cena je zasloužená. Mohl by sice být o trochu více produktivní, i tak je ale Sparta především jeho zásluhou stále v boji o třetí příčku.

Náhradník: Vladimir Jovović (FK Jablonec)

Střední ofenzivní záložník: Michal Trávník (FK Jablonec)

Není divu, že se o Michala Trávníka zajímají slavné evropské kluby. Čtyřiadvacetiletý záložník je nejdůležitějším hráčem Jablonce, vstřelil osm gólů a připsal si i sedm asistencí.

Náhradník: Petr Ševčík (Slovan Liberec)

Levé křídlo: Miroslav Stoch (Slavia Praha)

Miroslav Stoch je ofenzivním lídrem pražské Slavie. Vstřelil jedenáct branek, na pět nahrál a připravil nespočet dalších nadějných příležitostí pro ostatní hráče.

Náhradník: Tomáš Přikryl (Mladá Boleslav)

Útočník: Nikolaj Komličenko (Mladá Boleslav) - hráč podzimu

Osmnáct branek hovoří za všechno. Navíc je ruský útočník dokázal dát v dresu průměrné Boleslavi.

Náhradník: Jean-David Beauguel (Fastav Zlín)

Trenér: Michal Bílek (Fastav Zlín)

Na pohled s nepříliš silným kádrem se Michal Bílek dokázal umístit po podzimní části na šestém místě. Ševci na tom mohli být ještě lépe, závěr podzimu se ale už nevydařil úplně podle představ.

Kouč Michal Bílek, strůjce zlínského návratu do první poloviny tabulky. Zdroj: fcfastavzlin.cz

Nejlepší jedenáctka, hráč a trenér podzimu - Ondřej Vaculík


Sestava: Laštůvka - Coufal, Ngadeu, Stronati, Limberský - Souček, Hrošovský - Ševčík, Trávník, Stoch - Komličenko

Brankář: Jan Laštůvka (Baník Ostrava)

Ostravský veterán se mezi tři tyče Baníku vrátil vloni v zimě po nepovedeném angažmá ve Slavii. U Slezanů však hraje Laštůvka zcela jinou písničku. Nejprve výraznou měrou pomohl tradičnímu klubu v záchraně a v probíhající sezóně má též velký podíl na překvapivé bronzové příčce Ostravy. Především v zápasech, kdy se Baník bránil soupeři, se bývalý dlouholetý gólman Dněpropetrovsku zaskvěl několika výbornými a důležitými zásahy. Laštůvka si na své konto připsal devět čistých kont, což je nejvíce ze všech ligových konkurentů, a i v pokročilém věku ukazuje svou platnost.

Náhradník: Florin Niţă (Sparta Praha)

Pravý obránce: Vladimír Coufal (Slavia Praha)

Tento nákup se sešívaným opravdu povedl. Na rozdíl od letních ofenzivních posil Băluțy či Olayinky se Vladimír Coufal od začátku svého angažmá v Edenu usadil na pravé straně základní sestavy a důvěru kouče Trpišovského splácí až nad plán. Jako útočně laděný bek se vyžívá ve výpadech dopředu, hledá spoluhráče přesnými centry či sám se dostane do zakončení. Kromě tří vstřelených branek si někdejší pilíř Liberce nezapomíná plnit obranné povinnosti. Coufal je vskutku všestranným bekem, kterých má naše nejvyšší soutěž pramálo.

Náhradník: Róbert Matejov (Fastav Zlín)

Pravý stoper: Michael Ngadeu-Ngadjui (Slavia Praha)

V klubu sice nastupuje především po levici parťáka Kúdely, avšak ani na pravé straně se Michael Ngadeu neztratí a nezařadit jej do výběru nejlepších by byla škoda. Mistr Afriky s Kamerunem je třetí sezónou stabilním členem Slavie a po přesunu ze zálohy do obrany podává snad ještě lepší výkony. I díky němu dostali sešívaní na podzim jen šestnáct branek. Ngadeu dává soupeřům málo šancí k ohrožení vlastní brány a po zisku míče je u základu většiny útočeného snažení Pražanů. Navrch je urostlý obránce nebezpečným hlavičkářem při standardních situací. Trpišovský si může jen pochvalovat, s jak vynikajícím fotbalistou pracuje.

Náhradník: Ondřej Kúdela (Slavia Praha)

Levý stoper: Patrizio Stronati (Baník Ostrava)

Když se před sezónou vrátil do Baníku, mnoho Chacharů nad jeho příchodem kroutilo hlavou. Stronatiho měli zafixovaného jako technicky nešikovného fotbalistu a zmatkaře. Bývalý mládežnický reprezentant sice nadále neudivuje prací s míčem, ovšem prospěšný je tím hlavním, co se od stopera žádá. Na hřišti působí jako neprostupná zeď a již svou mohutnou postavou budí u střelců protivníků respekt. Velmi silný je Stronati v hlavičkových soubojích a ve statistice získaných míčů je dokonce nejlepší ze všech. Ze zmatkaře se tak stala pevná skála a v podstatě nepostradatelný hráč Ostravy.

Náhradník: Petr Buchta (Fastav Zlín)

Levý obránce: David Limberský (Viktoria Plzeň)

V kádru Plzně kroutí už jedenáctou sezónu v řadě a nijak razantně neslevuje ze svého umu. Naopak je pořád pánem levého kraje hřiště, přičemž odolal již několika atakům o sesazení. Ani Šírlovi či Janžovi se však nepodařilo dlouhodobě vystrnadit Limberského ze sestavy. Ke změnám ani není důvod, protože bývalý reprezentant pořád dokola pendluje z jednoho konce hřiště na druhý, hledá spoluhráče kvalitními centry a zároveň se poctivě vrací dozadu. Asi se nikdy nestane členem Akademie věd, ovšem na trávníku je Limberský pro Viktorii pořád jedním z nejdůležitějších hráčů.

Náhradník: Jiří Fleišman (Baník Ostrava)

Pravý střední záložník: Tomáš Souček (Slavia Praha)

Český N’Golo Kanté či Claude Makélélé? Do podobně odvážných srovnání se někdy fotbaloví příznivci pouští, když vidí hru Tomáše Součka. Vysoký záložník si v první řadě plní defenzivní povinnosti, aby si následně vyptal míč a hledal nehlídané spoluhráče. Oboje jde Součkovi brilantně a kromě Slavie se stal též stabilním článkem české reprezentace. S míčem u nohy sice někdy vypadá neohrabaně, to je však většinou klam způsobený Součkovou postavou. Ze své pozice se navíc často tlačí do zakončení, a byť často trestuhodně selže, tak s pěti brankami je společně se Škodou druhým nejlepším kanonýrem týmu. Na jaro by měl Souček ještě zůstat v Praze, avšak poté se zřejmě bude zaslouženě stěhovat za lepším angažmá.

Náhradník: Roman Procházka (Viktoria Plzeň)

Levý střední záložník: Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň)

Motor a plíce Viktorie. V podstatě neexistuje útočná akce Plzně, která by se obešla bez Hrošovského přítomnosti. Na hřišti udivuje přehledem, herní inteligencí, přesnými pasy, po kterých mohou jeho druhové zakončovat. Podobně jako v případě Součka se o slovenského reprezentanta zajímá několik evropských týmů a zůstává otázkou, jak dlouho Hrošovský na západě Čech vydrží. Pokud by prchnul už v zimě, znamenalo by to pro Viktorii velkou komplikaci v boji o titul.

Náhradník: Guélor Kanga (Sparta Praha)

Pravé křídlo: Petr Ševčík (Slovan Liberec)

V Liberci nastupoval především ve středu záložní řady, ovšem často jej to táhlo také na pravý kraj hřiště. Hlavně zásluhou Ševčíka se Slovan ve druhé polovině podzimu zvedl a nakonec se udržel na sedmém místě. Sám Ševčík se na vzestupu týmu podílel hlavně asistencemi, celkem si jich připsal pět. Skvělé výkony vynesly mladému fotbalistovi přestup do Slavie, kde se však bude potýkat s tvrdou konkurencí.

Náhradník: Nicolae Stanciu (Sparta Praha)

Střední ofenzivní záložník: Michal Trávník (FK Jablonec) - hráč podzimu Má za sebou životní rok. Na jaře pomohl Jablonci fantastickou jízdou vybojovat místenku v Evropské lize, za což si sám Trávník vysloužil premiérové pozvání do národního týmu. Na podzim pak výkony odchovance Slovácka gradovaly. V lize skóroval osmkrát, navrch přidal sedm asistencí. Mužstvo táhl též v Evropské lize, kde si udělal jméno a přilákal pozornost ze zahraničí, nadále zůstává reprezentantem. Šikovný záložník vyniká skvělou střelou a brilantní přihrávkou. Díky němu se Jablonec pokračuje ve skvělých výkonech.

Náhradník: Aleš Čermák (Viktoria Plzeň)

Tahoun ofenzívy Jablonce Michal Trávník. Zdroj: fkjablonec.cz

Levé křídlo: Miroslav Stoch (Slavia Praha)

Enfant terrible slovenského fotbalu? Již dávno ne. Po bohémském vedení života se Miroslav Stoch v Praze konečně usadil a chová se příkladně na hřišti i mimo ně. V loňské sezóně předváděl talentovaný fotbalista nevyrovnané výkony a právě probíhající ročník také nezačal v nejlepší formě. Poté se ovšem potetovaný záložník rozjel a doslova explodoval. Snad žádný jiný fotbalista v lize nemá tak skvostnou kopací techniku jako Stoch, který je s jedenácti zásahy druhým nejlepším střelcem soutěže. Zároveň jde o univerzálního fotbalistu, který může nastoupit na obou krajích hřiště i uprostřed. Zkrátka hotový poklad pro Slavii.

Náhradník: Vladimir Jovović (FK Jablonec)

Útočník: Nikolaj Komličenko (Mladá Boleslav)

Díky, Rusáku neříká pouze David Limberský, ale také trenér Mladé Boleslavi Weber. Ruský snajpr, jenž ve středních Čechách hostuje z Krasnodaru, se na podzim nebývale rozstřílel a s osmnácti brankami suverénně vévodí tabulce střelců. Na jaře může navíc atakovat rekordní zápis Davida Lafaty s pětadvaceti trefami. S míčem si Komličenko nerozumí tak jako technicky ladění hráči, ovšem jakmile se dostane do pokutového území, stává se z něj elitní zabiják. Vyvedená první polovina sezóny přivábila skauty z Plzně či Slavie a uvidíme, jestli se Komličenko bude z Boleslavi stěhovat ještě v zimě.

Náhradník: Benjamin Tetteh (Sparta Praha)

Trenér: Jindřich Trpišovský (Slavia Praha)

Adeptů na toto ocenění je jistě více, nakonec si ho však nejvíce zaslouží kouč vedoucího celku. Už v závěru minulé sezóny šlo vidět, že Trpišovský Slavii posunul zase o kus dál a od léta na započatou práci úspěšně navazuje. Někdejší lodivod Liberce po svých hráčích vyžaduje náročný styl fotbalu, kdy jeho svěřenci na trávníku dominují na míči a snaží se kontrolovat průběh utkání i proti silným oponentům v Evropské lize.

Zápas podzimu


Vojtěch Matras: Bohemians - Teplice 2:3 (14. kolo, 2. listopadu)

Ondřej Vaculík: Slovácko - Sparta 2:1 (17. kolo, 1. prosince)

Útočník Slovácka Tomáš Zajíc se raduje ze vstřelené branky v bláznivém zápase proti Spartě. Zdroj:fcslovacko.cz

Nejkrásnější góly


Vojtěch Matras:

1. Hušbauerův volej proti Opavě

2. Komličenkovy nůžky v Olomouci

3. Kovaříkova přesná střela z první proti Zlínu

Ondřej Vaculík:

1. Stochova dalekonosná pumelice proti Příbrami

2. Masopustův vítězný gól v Teplicích

3. Dělovka Považance při kanonádě v Příbrami

Největší překvapení


Vojtěch Matras:

1. To, že se hráčem podzimu stane Komličenko, tipovalo asi malé procento fanoušků. Proto ruského snajpra zařazuji na první místo i v tomto žebříčku.

2. Velkým překvapením je vzestup Opavy po tom, co se Ivan Kopecký posunul na pozici hlavního trenéra. Slezané se postupně dostali až na deváté místo.

3. Poslední překvapení nepatří hráčům ani trenérům, ale správcům hřišť. Ti předvedli v naprosté většině skvělou práci, a i když se hrálo až do půlky prosince, tak trávníky byly v dobrém stavu.

Ondřej Vaculík:

1. Vzestup Zlína a účinnost Bílkova rozestavení 3-5-2

2. Pokračování jablonecké jízdy pod vedením plukovníka Rady

3. Opava jako oživení ligy po fotbalové i fanouškovské stránce

Největší zklamání


Vojtěch Matras:

1. AC Spartě Praha se nedaří nejen výsledkově, ale hlavně hrou nebaví nezaujaté diváky. Na pátém místě je pouze díky individuálním kvalitám některých hráčů.

2. Asi málokdo čekal, že Sigma Olomouc naváže na úspěchy z loňské sezóny, jenomže čtrnácté místo je velkým zklamáním, navíc se s prohrami dostavil i méně atraktivní styl hry.

3. Ani Klokani pod Martin Haškem nedokázali navázat na poměrně úspěšnou loňskou sezónu. Bohemians se především nedaří na domácím stadiónu, kde vyhráli pouze jediný zápas z deseti odehraných.

Ondřej Vaculík:

1. Bídné výkony i výsledky Olomouce

2. Krize Sparty

3. Výsledkový pokles Bohemians

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (53)

Přidat komentář
sosna

Reagovat
fabec1222

Dobrá anketa

Reagovat
smazaný uživatel

Úplně

Reagovat
Coutinho10

skoda, ze uz to nehodnoti osobnosti jako v minulych sezonach, ale zajimavy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

To je dost krutý pro ty dva...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
meno

Stopeři - Míša a Kúdela ani mezi náhradami? Haló?

Reagovat
smazaný uživatel

Míša Bílků

Reagovat
ondrasch77

Je to značně subjektivní, ale budiž...

Reagovat
Y.N.W.A

...tak najdi objektivní kritéria, podle kterejch to budem hodnotit a pak to budeme mít všichni hezky stejný a super

Reagovat
ondrasch77

Objektivní kriteria existují, např. známkování hráčů po jednotlivých zápasech, z nichž se pak vytvoří průměr...

Reagovat
smazaný uživatel

Až na to, že známky po zápasech dělají novináři subjektivně

Reagovat
Y.N.W.A

a který známkování? ...z kterýho média? ...víš, že každý známkování je trochu jiný? ...tohle bude třeba známkování těch dvou, co tu psali ...že s tebou ztrácím řeč, dyť vím, že jsou lidi, co jim věci nevysvětlíš, ach jo

Reagovat
ondrasch77

Ze všech medií lze udělat průměr, existují oficiální statistiky i v rámci ligy

Tady ty sestavy jsou spíš udělaný líbí x nelíbí...

Ale, co jsou lidi, kteří pro změnu nic nepochopí

Reagovat
Y.N.W.A

v pořádku, moje chyba, prostě tě nejsem schopnej pochopit, je to jednoduchý

Reagovat
Cipinho

Takže když budu hráče po každém zápase známkovat a pak se z toho udělá průměr, tak to bude objektivní?

Reagovat
ondrasch77

Odpověděl jsem výše, pokud umíš číst...

Reagovat
Baronne

Reagovat
Pablos

tak už i N´Golo Kanté a Makelele

Reagovat
Mass

Na ty je Souček hodně podobnej

Reagovat
Y.N.W.A

pěkný stručný hodnocení

Reagovat
Komix

V anketě není Souček?

Reagovat
Losinho

a Stanciu jo, výborný

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Vaculíkova sestava

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mistr129

Reagovat
lichna.

Jo, tenhle souhrn už mi přišel zajímavější. Díky za něj

Reagovat
Mass

Oba dali jako náhradníka Kangu? Hušbauer má 4+7 , to je lepší než Kangovo 6+1? A Ševčík má sice 1+5, ale 2x víc přihrávek do šance než Kanga.

Reagovat
smazaný uživatel

Moje sestava: Kolář (Laštůvka) - Coufal (Holeš), Kúdela (Stronati), Ngadeu (Deli), Limberský (Bořil) - Souček (Kanga), Hrošovský (Hušbauer) - Stoch (Jovovič), Trávník (Ševčík), Zmrhal (Olayinka) - Komličenko (Krmenčík).

Nejlepší hráč: Souček; nejlepší kouč: Trpišovský.

Nejlepší zápas: Slavia 4:0 Plzeň, těsně druhý Slovácko 2:1 Sparta.

Nejkrásnější góly: 1. Stochova šibenice proti Dukle, 2. Hušbauerův volej do sítě Opavy, 3. Považancův přímák v zápase s Příbramí.

Překvapení: Zlín, Baník, Jablonec, Komličenko, Trávník.

Zklamání: Olomouc, Bohemians, Aarons, Chipciu.

Reagovat
Pride

Olayinka?

Reagovat
smazaný uživatel

Jako náhradník, nikdo lepší mě už nenapadl. Možná Kopic, Masopust, nevím. Koho bys tam dal ty?

Reagovat
Pride

No tak určitě někoho, kdo aspoň hraje pravidelně.

Reagovat
smazaný uživatel

Potom, co se Olayinka rozehrál po zranění, stal se z něj pravidelný člen základní sestavy, většinou i jeden z nejlepších na hřišti.

Reagovat
PlackaSKS

Reagovat
mistr129

Reagovat
Mass

Olayinka má 13 zápasů z 19, posledních 5 byl v základu.

Reagovat
Tomas Kazu Joker

Hodně objektivní, člověk by ani nepřišel nato, že fandíš Slavii.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
smazaný uživatel

Copak?

Reagovat
smazaný uživatel

Nic, nevadí, dalo se čekat.

Reagovat
Mass

Tak přidám svojí sestavu: Nguyen (Laštůvka) - Coufal (Řezník) , Panák (Hubník) , Deli (Stronati), Fleišman (Hanousek) - Souček (Procházka) , Hušbauer (Hrošovský) - Stanciu (Masopust) , Trávník (Čermák) , Stoch (Přikryl) - Komličenko (Doležal)

Reagovat
Mr.Mike

Lastuvka(kolar) - coufal(holes) kudela(panak) stronati(lischka) limba(hanousek) - travnik(matejov) ngadeu(prochazka) soucek(hrosovsky) stoch(sevcik) - tetteh(beauguel) komlicenko(dolezal)

Reagovat
Ondiis

Koukám, že si ligu Cufka dobře vodí. Jenom dobře, že je nakonec ve Slávii a ne ve Spartě

Reagovat
Rišty

pravý a levý střední záložník?! wtf the fuck?

Reagovat
smazaný uživatel

Stanciu? Vážně ? Znovu se potvrzuje, že je jedno jak špatně někteří hráči hrají. Pokud se o nich bude dostatečně často mluvit jako o dobrých, spoustu lidí to přesvědčí.

Stanciu nezačal sezonu špatně, ale šel dolů zápas od zápasu a ke konci podzimu už hrál totální odpad.

Liberského z Hubníkem už ani nekomentuju. I když u Hubníka musím přiznat, že se trochu zlepšil.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kolář - Coufal, Král, Lishka, Hanousek - Souček, Ševčík - Masopust, Trávník, Stoch - Komličenko

Reagovat
REPLIKATOR

Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele