Souhrn kvalifikace o MS 2022 - středa 8.9.

08.09.2021, 19:58, aktualizováno 08.09.2021, 22:48
Komentáře a souhrny
Moise Kean (© AFP)
Italové prodloužili neporazitelnost vysokou výhrou nad Litvou. Očekávané tři body si připsali také Němci a Španělé, naopak poprvé zaváhala Anglie, která si rozdělila body s Polskem. Belgie v české skupině E zvítězila v Bělorusku a potvrdila pozici na čele, zatímco Wales se rozešel bez gólu s Estonskem a zůstává o bod za Českem...
Skupina B

Řecko - Švédsko 2:1

08.09.2021 20:45

Góly: 62. Anastasios Bakasetas, 78. Vangelis Pavlidis - 80. Robin Quaison

Švédsko mohlo udělat další krok k prvnímu místu ve skupině a tím pádem jistotě šampionátu, v Řecku však trochu nečekaně prohrálo. Na vítězství 2:1 se za domácí podíleli Bakasetas a Pavlidis, za hosty Quaison jen snižoval.

Balkánci oproti utkání v Kosovu provedli tři personální změny i jednu taktickou. Před Vlachodimosem tentokráte nenastoupili dva, ale tři stopeři. Mavropanose s Tzavellasem totiž doplnil Chatzidiakos. Na krajích obrany se opět představili Androutsos s Tsimikasem a ve středu hřiště Bouchalakis, toho ale doplnil jen Zeca. Siopis totiž ze sestavy úplně vypadnul a Bakasetas se posunul do útočné trojice, kde vypomáhal Pavlidisovi s Douvikasem. Neodstalo se tak na Giannoulise.

O jednu změnu méně udělal hostující kouč Andersson v porovnání se senzačním vítězstvím nad Španělskem. V obraně na pravém beku naskočil místo Kraftha Johansson, jinak před Olsenem opět působili Helander, Lindelöf a Augustinsson. Ve středu zálohy dostal nového parťáka Olsson, který místo Ekdala kooperoval se Svanbergem. Na křídlech zůstali Claesson s Forsbergem a vepředu pak Kulusevski s Isakem.

Už v osmé minutě mohli seveřané poprvé slavit, dalekonosný Svanbergův volej totiž skončil na tyči a odrazil se mimo. Po necelé půlhodině o sobě pořádně dali vědět i Řekové. Po pěkném průniku a zasekávačce střílel ze zhruba deseti metrů Pavlidis, proti němuž se výtečně předvedl Olsen.

V závěru první půle se musel naopak dvakrát vyznamenat Vlachodimos. Ten nejprve horko těžko vytáhl nad břevno Svanbergovu ránu z dálky, po následném rohovém kopu opět ukázal svůj um, když zneškodnil i Isakovo zakončení. Do šaten se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

Po hodině hry nakonec jako první skórovali domácí. Tasos Bakasetas si narazil o Douvikase, načež se zjevil tváří v tvář brankáři. Na něj vyzrál pěknou přízemní ranou k tyči, Olsen byl be šance. Vzápětí mohl Bouchalakis hlavou skórovat po druhé, Androutsosův centr ovšem poslal jen mimo prostor tří tyčí.

Na opačném konci hřiště ve skluzu zakončoval Claesson, přičemž balón se dokutálel do tyče. I díky této notné dávce štěstí mohli Řekové dvacet minut před koncem zdvojnásobit své vedení. Střídající Tzolis na závěr rychlého protiútoku předložil Evangelosovi Pavlidisovi, jenž snadno doklepl do sítě. Ačkoliv pomezní signalizoval ofsajd, videoasistent upozornil, že šlo o regulérní gól.

Zanedlouho vrátil Švédy do hry Robin Quasion, jenž za gólmanova záda snadno doklepnul Forsbergovu ránu ze střední vzdálenosti. V závěru už ale zahrozili jen domácí, kteří tak udrželi své vedení a v tabulce se svému soupeři přiblížili na rozdíl tří bodů. Na Španěly sice ztrácí sedm, avšak mají dva zápasy k dobru.

Více informací k zápasu

Kosovo - Španělsko 0:2

08.09.2021 20:45

Góly: 32. Pablo Fornals, 90. Ferrán Torres

Zpátky ve svých rukou mají přímý postup na šampionátu v Kataru reprezentanti Španělska. Vedle nezdaru Švédska jim k tomu pomohl fakt, že dokázali zvítězit v Kosovu poměrem 2:0. Brankami se o to postarali Pablo Fornals a Ferrán Torres.

Domácí celek vsadil na rozestavení se čtyřmi obránci a dvěma útočníky. Před gólmanem Murićem nastoupili Hadergjonaj, Rrahmani, Fazliji a Vojvoda, v záloze pak Rašani, Lošaj, Dresević a Bytyqi. Útočné duo vytvořili Rašica s Muriqim. Španělé na soupeře vyrukovali se Simonem v bráně a obrannou čtveřicí ve složení Llorente, Martínez, Laporte a Reguilón. Středovou trojici utvořili Soler, Busquets a Koke, vepředu operovali Torres, Morata a Fornals.

První zajímavější situace přišla po čtvrthodině hry a překvapivě to bylo ze strany Kosova. Ze střední vzdálenosti vypálil levačkou Rašani, jeho pokusu přitom chyběl jenom kousek. Po půlhodině ovšem Španělé ukázali, kdo že je favoritem tohoto utkání. Morata za vápnem patičkou přiťuknul Pablu Fornalsovi, ten se s balónem otočil a levačkou na bližší tyč propálil brankáře.

Nedlouho po návratu ze šaten o sobě domácí dali znovu vědět, tentokráte nesklapla soupeřova ofsajdová past a Muriqi tak upaloval sám na Simona. V tutové příležitosti ale selhal a balón napálil jen do boční sítě.

Muži z Iberského poloostrova jinak po většinu času hru kontrolovali a i díky tomu v devadesáté minutě pojistili vedení. Mohl za to docela rychlý protiútok, v němž Merino přihrál Ferránu Torresovi. Ten za vápnem udělal kličku soupeři, navedl si balón na střed a přesnou ranou pečetil španělské vítězství.

Španělé tak po tomto úspěchu vedou skupinu B se třinácti body, se šesti mají však o dva zápasy více než nejbližší pronásledovatelé. Švédsko přitom ztrácí jen čtyři body a Řecko sedm. Kosovo s Gruzií mají odehráno pět utkání, jejich šance na postup jsou ale již minimální.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko641113:513
2.Švédsko43017:39
3.Řecko41305:46
4.Kosovo51133:94
5.Gruzie50142:91
Skupina C

Itálie - Litva 5:0

08.09.2021 20:45

Góly: 11. Moise Kean, 14. Edgaras Utkus (vl.), 24. Giacomo Raspadori, 29. Moise Kean, 54. Giovanni Di Lorenzo

Italové doposud neměli štěstí v zakončení, což dnes večer na Mapei stadionu prolomili. Litevský brankář Šetkus dostal celkem pět branek, z nichž o dvě se zasadil mladý útočník Iuventusu Moise Kean.

Italové měli dlouho problémy s koncovkou a probíhající reprezentační sraz jim mnoho bodů nepřinesl. Celkem dva. Navíc se tým trenéra Roberta Manciniho potýkal jako obvykle s mnoha vynucenými absencemi. Ty postihli především ofenzivní linii. I proto Italové nastoupili proti Litvě s bezprecedentním složením útoku. Poprvé od základu nastoupil v domácím prostředí mladíček Giacomo Raspadori.

Ten když se v základní sestavě mateřského klubu Sassuola objevil poprvé, hned skóroval a doufal, že v reprezentaci to bude stejné. Italům se výjimečně podařil úvod utkání. Litevci totiž soupeřům vytvářeli šance sami. V 11. minutě dal Arvydas Novikovas nesmyslnou přihrávku zpět na brankáře, jenže zapomněl, že za ním číhá Moise Kean. Mladý útočník Iuventusu tím pádem dostal ideální nahrávku a snadno poslal Italy do vedení.

Jen o pouhé 3 minuty později Litevci Italům opět pomohli. Giacomo Raspadori tvrdě vypálil a jeho střela vůbec nemířila mezi tři tyče, jenže v bráně se do trajektorie připletl hostující obránce Edgaras Utkus. S touto tečí brankář Šetkus nemohl nic dělat - 2:0.

Italové v těchto fázích hry svého soupeře naprosto k ničemu nepustili. Navíc roli žolíka potvrdil miláček domácích davů Giacomo Raspadori. Psala se 24. minuta, když obránce Di Lozenzo pronikl po pravé straně do vápna a nahrál hostujícímu Lasickasovi. Ten však míč odkopl pouze k nohám Raspadoriho, pro něhož už byl gól jednoduchou záležitostí.

Pro Litvu se utkání začalo stávat frustrujícím. Aby toho nebylo málo, krátce před naplněním 30. minuty vymyslel Federico Bernardeschi elegantní oblouček za obranu a Moise Kean si už se zbytkem poradil - 4:0.

Po změně stran, která přinesla i několik hráčských změn, se Italové brzy dostali k dalšímu gólu. Bernardeschi poslal míč na Giovanniho Di Lorenza, jenž balón okamžitě nakopl směrem na zadní tyč. Pravděpodobně hledal střídajícího spoluhráče Calabriu, jenže k němu se balón nedostal. Nabral totiž překvapivou rotaci a zaplul do sítě.

Litva směrem dopředu nebyla schopná vymyslet prakticky nic a veškerá její taktika se smrskla na čekání závěrečného hvizdu. Není divu, že domácí brankář Donnarumma za celý zápas čelil pouze jediné střele.

Trenér Mancini naznal, že Litva už toho má dost a rozhodl se pro několik střídání. Z hřiště odešli někteří tahouni a šanci dostali nováčci. Jedním z nich byl i mladý zázrak z toskánské Fiorentiny Gaetano Castrovilli. Tomu se povedlo pár minut před koncem jedovatou ranou z hranice vápna napálit tyč, čímž uzavřel celé utkání.

Více informací k zápasu

Severní Irsko - Švýcarsko 0:0

08.09.2021 20:45

Góly: -

Švýcarsko v souboji se Severním Irskem prožívalo jakési deja vu, akorát v opačném gardu. Před pár dny v utkání s Itálii čelilo penaltě, jenže soupeř ji neproměnil, a konala se nakonec bezbranková remíza. Tentokráte to byli hosté, kdo měl k dispozici pokutový kop, jenže ani oni nebyli úspěšní, a tak v Belfastu rovněž urvali jen bod za konečnou bezgólovou plichtu.

Aby mohli Švýcaři držet kontakt s průběžným prvním místem, museli na půdě Severního Irska vyhrát. Jenže za celých devadesát minut nedokázali proměnit ani jednu ze svých šancí. A protože Italové v souběžně hraném klání neměli výraznější potíže skolit Litvu, ztrácejí svěřenci kouče Murata Yakina na vedoucí pozici už šest bodů. Mají ale dva zápasy k dobru.

Norn Iron se díky tomuto výsledku šoupli v tabulce o jednu příčku dopředu, oproti Bulharsku mají zkrátka lepší skóre. I tým trenéra Iana Baraclougha může usilovat o postup na světový šampionát, je ovšem třeba připomenout, že reálnější možností je spíše možné play-off. V 9. minutě jako první zahrozil Lavery z rychlého brejku, následně ale pálil mimo hostující bránu.

Druhý důležitý moment duelu přišel na řadu ve 33. minutě. Zakaria posílal zpoza vápna centr do nebezpečného území, a než se míč snesl k zemi, srazil tam bránící Smith soka Vargase, čili sudí Lechner ukázal na bílý puntík. Na něj si balón postavil Seferovic, ovšem levačkou zacílil opravdu dost mizerně, a tak jeho střelu, mířící jen doprostřed, lapil gólman Peacock-Farrell.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Itálie642012:114
2.Švýcarsko42204:18
3.Severní Irsko41214:35
4.Bulharsko51223:65
5.Litva50051:130
Skupina E

Bělorusko - Belgie 0:1

08.09.2021 20:45

Góly: 33. Dennis Praet

Belgie ve skupině E míří směle za přímým postupem na světový šampionát, těsnou výhrou na půdě Běloruska si upevnila suverénní vedení v tabulce, v níž má aktuálně pouhá čtyři kola před koncem už devítibodový náskok na druhou Českou republiku a třetí Wales. Domácí utrpěli již svou čtvrtou porážku v kvalifikaci, nijak totiž nereagovali na trefu Dennise Praeta.

Hostům chybí opravdu málo k tomu, aby se stali účastníky hlavního turnaje. Ne že by na neutrální půdě v Kazani, kde se tohle utkání muselo sehrát vlivem sankce týkající se letecké dopravy uvalené na Bělorusko, předvedli nějaký zázračný výkon, na soupeře ale jednoduše stačil. Bělorusové vzdorovali zhruba půlhodinku a jediné inkasování se jim stalo osudným.

Belgičané se pokoušeli změnit skóre už ve 3. minutě, první úspěšný zákrok si na své konto zapsal brankář Černik vůči Batshuayiovi, který nezakončil ze špatné pozice. I jejich protivník následně vyprodukoval střelu mezi tři tyče, konkrétně zásluhou Zolataua, ale gólman Casteels si poradit dokázal. Pak napálil brankovou konstrukci Boyata, Belgie však dlouho nesmutnila.

Protože jen o tři minuty později přišel na řadu pro ni příjemný moment tohoto klání. Akce na pravé straně vyústila v povedenou kombinaci, ve finální fázi Saelemaekers přihrál na Praeta, jenž z hranice malého vápna snadno uklidil balón za brankovou čáru. Bykau se ve 35. minutě snažil o vyrovnání hlavičkou po centru Lisakoviče, Casteelse ovšem přelstít nedokázal.

Ani druhý poločas nebyl na vyložené gólové příležitosti vyloženě bohatý. Zkraje se hodlal zapsat na střeleckou listinu Lukebakio, jenže jeho pokus nebyl přesný a skončil pouze mimo tři tyče. V 68. minutě Batshuayi zaměstnal Černika, v 85. minutě též střídající Hazard v rámci přímého volného kopu, avšak ani jeden z nich skórem směrem kupředu jednoduše nepohnul.

Více informací k zápasu

Wales - Estonsko 0:0

08.09.2021 20:45

Góly: -

Hodně nečekanou ztrátu si na své konto připsal Wales. Ten v domácím prostředí nenaplnil roli favorita a jen remizoval s Estonskem, které si na své konto připsalo první bod.

Domácí nezužitkovali svou převahu a museli se smířit s bezbrankovým výsledkem. V tabulce se tak pouze dotáhli na českou reprezentaci, oproti níž mají ještě jeden zápas k dobru. Suverénní Belgie má oproti oběma týmům už devítibodový náskok a míří za postupem.

Wales měl problémy už minulý týden v Bělorusku a výhru 3:2 mu svým hattrickem vystřílel Gareth Bale. Od jeho kopaček hrozilo největší nebezpečí i ve středu, podobně jako jeho spoluhráči ale měl problémy s nepřesným zakončením. Hned v první minutě střílel nepřesně Harry Wilson, mířidla neseřídil ani Bale a když už měl jeho pokus lepší parametry, zablokoval ho jeden z obránců.

A tak se nejzajímavější akce prvního poločasu narodila na opačné straně hřiště. Ve 38. minutě dostal spoustu prostoru Mattias Käit, vypálil a jeho rána orazítkovala břevno.

Oba trenéři museli už v první půli sáhnout k jednomu střídání, po návratu z kabin pak Wales soupeře zatlačil a obrovskou šanci měl Bale. V 56. minutě po hlavičce už oslavoval a radost mu zkazil gólman Hein, který vytáhl vynikající zákrok.

Bale a Hein se střetli ještě jednou a znovu se stejným výsledkem. Čtyři minuty před koncem dostal Bale šanci ještě k dorážce a selhal, jelikož nastřelil tyč.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Belgie651021:416
2.Česko52128:77
3.Wales42115:57
4.Bělorusko51046:153
5.Estonsko40136:151
Skupina I

Albánie - San Marino 5:0

08.09.2021 20:45

Góly: 32. Rey Manaj, 58. Qazim Laci, 61. Armando Broja, 68. Elseid Hysaj, 80. Myrto Uzuni

Albánie hravě navázala na důležité vítězství nad Maďarskem, doma si bez větších obtíží poradila se San Marinem, jemuž nasázela hned pět branek, a protože Polsko v souběžně hraném klání remizovalo s Anglií, vecpala se po šesti odehraných kolech na druhé místo tabulky. Hosté se v ní nacházejí i nadále na samém dně zatím bez jediného získaného bodu.

Jednoznačný favorit tohoto utkání prahnul po posunutí se na příčku, která zaručuje play-off o postup na světový šampionát, a už ve 3. minutě si vypracoval svou první větší příležitosti, to když hlavičkoval Kumbulla, avšak jeho pokus směřoval jen vedle brány. Ve 13. minutě zkusil své střelecké schopnosti Uzuni, avšak jeho zakončení z voleje také nesměřovalo mezi tři tyče.

San Marino drželo nerozhodný stav zhruba půlhodiny, pak už se však Albánie přece úspěšně prosadila. Bare hlavou prodloužil míč na hranici malého vápna, tam si ho zpracoval a Manaj, jehož nedokázal odstavit bránící Fabbri, a z blízkosti pohotově zacílil do brankové sítě. Ve 35. minutě dopravil Manaj balón za brankovou čáru podruhé, jenže kvůli ofsajdu nebyl gól uznán.

Taktéž těsně před obrátkou se Manaj předčasně zaradoval ze zapsání se na listinu šutérů, na vině přitom bylo znovu porušení pravidla ohledně ofsajdu. Vadit mu ale tato skutečnost tolik nemusela, jelikož jeho spoluhráči v průběhu druhého poločasu s pravidelností navyšovali náskok. Nejprve se v 58. minutě prosadil Laci, jenž zpoza šestnáctky zamířil přesně do dolního rohu.

Jen o tři minuty později neměl brankář Elia Benedettini nárok zachytit další pokus, o který se po přihrávce Roshiho postaral z vyloženého postavení Broja. V 68. minutě hlavou zacílil do potřebných míst ze zadní tyčky Hysaj po pasu Roshiho, deset minut před koncem pak pečetil finální výhru ještě Uzuni, který po chybě obránce Brolliho a pobídce Brojy snadno skóroval.

Více informací k zápasu

Maďarsko - Andorra 2:1

08.09.2021 20:45

Góly: 9. Ádám Szalai (pen.), 18. Endre Botka - 82. Max Llovera

Namále mělo Maďarsko. Účastník letošního evropského šampionátu v září selhal proti Anglii i Albánii a to, že v jeho táboře není vše úplně v pořádku, se ukázalo i ve středu večer. Proti Andoře mělo skvělý start, jenomže u toho zůstalo a nakonec bylo rádo za hubenou výhru 2:1.

Domácí začali aktivně, už ve druhé minutě rozvlnil boční síť Botka a o chvíli později se poprvé měnilo skóre. V osmé minutě dostal dlouhý pas za obranu Roland Sallai, Emili García ho při zpracování fauloval a sudí Obrenović nařídil pokutový kop. Míč si postavil Ádám Szalai, počkal na pohyb brankáře a následně umístil střelu do volného středu brány - 1:0.

Maďarská převaha trvala a brzy byla vyjádřena i druhým gólem. V 17. minutě ještě Álvarez vyrazil střelu Szabolcse Schöna, následoval ovšem rohový kop, Schön našel hlavu Botky a hostující defenzíva kapitulovala podruhé.

Jednoznačnost zápasu dokumentuje statistika přesných přihrávek, za dvacet minut jich Andořané zvládli jenom devět. Maďaři ovšem z tlaku nic dalšího nevytěžili a další šanci si schovali až do úvodu druhého poločasu. Po dalším rohovém kopu propadl míč na zadní tyč a Attila Szalai ho v těžké pozici nedokázal usměrnit do sítě.

Diskutabilní moment přišel v 68. minutě. Andorra podnikla ojedinělý útok a dokonce z něj vytěžila snížení. Botka při snaze odvrátit nebezpečí trefil spoluhráče Fiolu a od něho zapadl míč do brány, všemu ovšem předcházel drobný ofsajd, což rozklíčoval až VAR.

Maďarsku každopádně toto varování nestačilo a v 82. minutě inkasovalo také regulérní branku. Domácí nezvládli standardní situaci, na centr na zadní tyč si naběhl nikým nehlídaný Max Llovera a zakončení zvládl na jedničku.

Více informací k zápasu

Polsko - Anglie 1:1

08.09.2021 20:45

Góly: 90+2. Damian Szymanski - 72. Harry Kane

Polsko doma dokázalo zadržet Angličany, ale po zisku jednoho bodu v kvalifikační skupině stejně padlo až na třetí místo. Toho využila Albánie, která se mezi oba soupeře vklínila. Angličané dlouho ve Varšavě vedli, jenže ve druhé minutě nastavení srovnal na konečných 1:1 Damian Szymański.

Angličané vstupovali do zápasu s domácími Poláky jako jasný favorit a tradičně silná základní jedenáctka, kterou trenér Gareth Southgate postavil, tomu odpovídala. Polský výběr vyrukoval na reprezentaci Albionu se dvěma útočnými tykadly v podání Lewandowského a Buksy. V prvních pár minutách rozhodčí Siebert moc práce neměl a spíš to vypadalo, že ani jeden z týmů nechce udělat chybu jako první.

Angličané se sice snažili o střelbu, ale jejich rány mířily mimo tři tyče. Polský výběr se dopředu také moc nehnal, a když už se do nějaké šance přece jen dostával, tak jej anglická obrana bez problémů zastavila. Až po 29 minutách se domácímu týmu povedla rychlá kombinace u vápna. Lewandowski si narazil míč s Linettym a upaloval k bráně, jenže už nedokázal přehodit brankáře Pickforda.

Anglickým esům se v ofenzivní fázi vůbec nic nedařilo a ani takový velikán jako Harry Kane nedokázal brankáře Szczesného žádným způsobem zaměstnat. První půle se stala minulostí, aniž by se diváci dočkali nějaké zajímavější akce. Tu jim hráči obou soupeřů zprostředkovali až po skončení poločasu, když se mezi nimi přímo na hřišti strhla hromadná potyčka. Za to sudí Siebert trochu netradičně udělil v průběhu přestávky žluté karty stoperům Maguireovi a Glikovi.

Angličané vstupovali do druhé půle s jasným cílem - alespoň vystřelit na bránu. To se jim totiž za celý první poločas nepovedlo ani jednou. Nástup do druhého dějství se víc povedl Anglii. Na přihrávku od Grealishe útočník Kane jen těsně nedosáhl. O chvíli později zakončoval standardní situaci obránce Harry Maguire hlavičkou, kterou ještě tečoval Sterling. Ten sice trefil tyč, ale zároveň byl v ofsajdu.

Dvacet minut před koncem Varšava utichla. Obránce Jakub Moder totiž chybně odevzdal balón u vlastního vápna a Harry Kane z 30 metrů propálil vše, co mu stálo v cestě.

Jenže tři body nebyly Angličanům souzeny. Ve druhé minutě nastavení mohla Varšava vybuchnout nadšením. Linettyho střelu odrazili Angličané k Lewandowskému, jenž zleva odcentroval na malé vápno. Tam Damian Szymański vyhrál hlavičkový souboj se Shawem a vyrovnal na konečných 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Anglie651018:216
2.Albánie640210:612
3.Polsko632119:811
4.Maďarsko631212:1010
5.Andorra61054:143
6.San Marino60061:240
Skupina J

Island - Německo 0:4

08.09.2021 20:45

Góly: 4. Serge Gnabry, 24. Antonio Rüdiger, 56. Leroy Sané, 89. Timo Werner

Zatímco fotbalisté Islandu pokračují ve špatných kvalifikačních výkonech, Němci se významně přiblížili účasti na šampionátu. Na jejich výhře 0:4 se brankami podíleli Gnabry, Rüdiger, Sané a Werner.

Domácí dali v bráně přednost Halldórssonovi, před kterým se představili Saevarsson, Birkir Bjarnason, Fjoluson a Skulason. Středovou trojici utvořili Brynjar Bjarnason, Palsson a Johannesson, tu útočnou pak Albert a Jóhann Gudmundssonové spolu s Helgasonem. Hansi Flick vyrukoval na soupeře tradičním rozestavením 4-2-3-1. Před Neuerem nastoupili Hofmann, Rüdiger, Süle a Kehrer, uprostřed pole operovali Goretzka, Kimmich a Gündogan. Na křídlech dostali důvěru Gnabry a Sané, kteří měli za úkol podporovat Wernera.

Hned ve čtvrté minutě došlo k prvnímu významnému momentu. Saného pas z levé strany našel na zadní tyči skvěle nabíhajícího Serge Gnabryho, jemuž už nečinilo sebemenší potíže umístit balón za gólmanova záda. Pomezní sice signalizoval ofsajd, nicméně tento jeho verdikt se na videu ukázal býti chybným a branka tak platila.

V sedmnácté minutě mohli domácí srovnat, když do vápna pronikl Johanesson. Jeho ránu k bližší tyči musel skvělým zákrokem likvidovat Neuer. Namísto nerozhodného stavu došlo po čtvrtině utkání ke zvýšení německého vedení. Mohl za to Kimmichův centr z přímého kopu, který letěl na číhajícího Antonia Rüdigera, od jehož hlavičky míč putoval za záda bezmocného gólmana.

Naši západní sousedé nadále tlačili a bezprostředně po této trefě mohla přijít další, kdyby Halldórsson výtečně nevyškrábnul na tyč Goretzkův pokus. Nedlouho po návratu ze šaten jsme viděli kontaktní branku, jenže dorážka Alberta Gudmundssona po střele jeho jmenovce Jóhanna neplatila pro jednoznačné postavení mimo hru. Vzápětí na opačném konci hřiště zahrozil Havertz, jenž ale v tutové šanci selhal a poslal balón mimo tři tyče.

Co nedokázal on, to se povedlo Leroyovi Sanému. Ten dostal míč po pěkné průnikové přihrávce Goretzky, načež jej z poměrně ostrého úhlu napálil do bližší šibenice. Gólman se jen ohlédl. Čtvrtý zářez vzápětí mohl a měl přidat Werner, přihrávka Musialy mu ale těsně před dotykem skočila a střela letěla výrazně nad břevno. Hříšnicí nedávných šancí společně spálili další, nejprve ztroskotal na brankáři Werner, poté hlavou i dorážející Havertz.

Němci svůj velký výkon korunovali v samotném závěru základní hrací doby. Vykoupili se totiž dva výše zmínění, když Havertz posunul balón k Wernerovi, jenž s trochou štěstí propálil brankáře.

Jednoznačné vítězství tak Flickovu družinu velmi přiblížilo účasti na mistrovství světa v Kataru, na čele skupiny totiž má s patnácti body náskok čtyř na Arménii, za kterou jsou těsně sešikovaní Rumunsko a Severní Makedonie. Island se stejně jako Lichtenštejnsko může s nadějemi pomalu loučit.

Více informací k zápasu

Severní Makedonie - Rumunsko 0:0

08.09.2021 20:45

Góly: -

Pořadí v tabulce skupiny J se po tomto kole nezměnilo. Severní Makedonie i Rumunsko odmítly dostat se na druhé místo tabulky, a využít tak zaváhání Arménie s Lichtenštejnskem, a po bezbrankové remíze zůstaly na svém. K tomu, aby se vyhouply v průběžném umístění výše, potřebovaly nutně vyhrát, vyrovnaný souboj nicméně skončil spravedlivě nerozhodně.

Situace v rámci tohoto uskupení i nadále nabízí mnoho možností, co se týče uzmutí druhé příčky, a tedy účasti v play-off. Je pravda, že Německo se po výhře na Islandu trhlo od celého pelotonu, boj o pozici za ním by ale měl být napínavý až do posledních kol. I proto, že v aktuálních utkáních uzmuly pouze bod jak Severní Makedonie a Rumunsko, tak i Arménie.

Tohle utkání moc vyložených příležitostí nenabídlo. Střelecky aktivnější byli domácí, kterým se podařilo vyprodukovat dvakrát více pokusů na bránu než jejich protivník, ovšem žádnou z nich v přesný zásah nedokázali přetavit. Mnohdy se zdálo, že hostům výsledek v podstatě vyhovuje, plichtu ze Skopje muselo vzít za svou, neboť minimálně v ofenzívě nebyli lepšími.

Oba celky v prvním dějství několikrát zahrozily, opravdu zásadnější možnost ovšem přišla na řadu až po přestávce. Poměrně nebezpečně vypálil svou levačkou Elmas, jenž tlačil míč na bližší tyčku, avšak gólman Nita stačil zasáhnout. V 72. minutě naopak mohlo změnit skóre Rumunsko, nicméně Marinovo slušné zakončení zlikvidoval připravený brankář Dimitrievski.

Více informací k zápasu

Arménie - Lichtenštejnsko 1:1

08.09.2021 18:00

Góly: 45+5. Henrich Mchitarjan (pen.) - 80. Noah Frick

Celkem pětkrát se oba týmy střetly od roku 2018, dvakrát přitom v Jerevanu zvítězila domácí Arménie. Tentokráte však svého soupeře neskolila, ačkoli v závěru první půle dokázal uspět během penalty Henrik Mchitarjan. Lichtenštejnsku totiž vystřílel vůbec první bod v rámci tohoto kvalifikačního cyklu Noah Frick, který deset minut před samým koncem vyrovnával.

Tahle zpráva je rozhodně velmi dobrou pro vedoucí Německo, které tak po šesti odehraných kolech o svou průběžně první pozici v tabulce nepřišlo. Arménie právě na jeho půdě před pár dny inkasovala tvrdý debakl a chuť si výrazně nespravila ani v nynějším případě. Pro její možné postupové možnosti se totiž může jevit tahle ztráta ve finálním účtování jako klíčová.

Arméni byli v rámci prvního poločasu aktivnějším celkem, v 9. minutě zakončoval z dobrého postavení Harojan, avšak hostující gólman Büchel ještě v tuhle chvíli zasahovat nemusel. Až v 16. minutě si zapsal na své konto první úspěšný zákrok, levou nohou se ho snažil překonat Bajramjan. A v 19. minutě Büchel musel též likvidovat nebezpečnou hlavičku Karapetjana.

Závěr prvního dějství s sebou přinesl změnu skóre, do hry vstoupil VAR, a sudí Strukan se jal ukázat na bílý puntík poté, co bránící Hasler fauloval ve vlastním vápně Mchitarjana. A sám Mchitarjan pokutový kop proměnil. Lichtenštejnsko ale v 80. minutě našlo odpověď na tohle inkasování, brankář Jurčenko totiž pokus Frommelta vyrazil jen k dorážejícímu N. Frickovi.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Německo650117:215
2.Arménie63217:911
3.Rumunsko63129:610
4.Severní Makedonie623111:69
5.Island61146:144
6.Lichtenštejnsko60152:151

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (37)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Rofl Arménie

Reagovat
Kixi Syhimour

Arménie

Reagovat
Shevchenko

Se sesypali stejně jak jejich úhlavní nepřátele z Turecka.

Reagovat
didosh

Což je škoda...radši Arménii

Reagovat
didosh

Škoda

Reagovat
Modroočko

Gréci sa pomaly začínajú vracať, v boji o Euro 2024 budú už regulérny kandidát na postup.

Macedónci pravidelne zbierajú body, ale tá strata troch na Islande ich môže mrzieť a dva bezgólové domáce zápasy s priamymi súpermi o baráž tiež nevyznievajú najlepšie.

Švajčiari bez formy, čakal som od nich silnú konkurenciu Taliansku.

Reagovat
John Obi Mikel

Řekové mají za sebou 2 dobré zápasy proti favoritům a 2 zklamání proti outsiderům. Ale zatím stále bez porážky.

Reagovat
John Obi Mikel

ESTONSKO

Reagovat
oli9

Reagovat
Puskas

Polsko.

Reagovat
smazaný uživatel

My máme jen takovou menší kocovinu po ME, ale Maďaři a Rakušani pořádnou.

Reagovat
Modroočko

Tak úprimne, tie kvalifikácie sú pri niektorých tímoch hrozne špecifické. Maďari a Rakúšania vedia zabojovať o rozšírené Euro, ale v kvalde o MS sú sivý priemer. Naopak Srbi vždy pôsobia, že Euro majú ťažko na háku a v kvalifikácii MS sú o dva levely vyššie.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Error

"Jsme lepší, než si sami myslíme, řekl švédský fotbalista Kulusevski"

oof

Reagovat
Acrocephalus

Walesu taky slušně jeblo. A Belgie:Bělorusko 1:0, začínám si vážit té naší těsné výhry nad Běloruskem ještě víc.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Bělorusové jsou těžký podprůměr, ale těch 0:8 v Belgii byl šílený úlet. Většinou je porazíš jen těsně. Samozřejmě kdyby hrál Lukaku bylo by to jiné.

Reagovat
Shevchenko

Severní Irsko, Estonsko a Polsko

Reagovat
BaggioRoberto

Reagovat
Beči

Dobře Estonci Nebýt minule té výpomoci od sudího, Wales má 4 body, přinejlepším 5.

Ale já mám stejně takovou neblahou předtuchu, že proti nám se zase stane nějaký zázrak v jejich prospěch a nějakým haluzem nad námi vyhrají.

Reagovat
Kuchta

Což je tedy úplně jedno, do baráže půjdeme oba tak jako tak

Reagovat
Beči

Jak je to vůbec nastavené s těmi třetími místy?

Reagovat
frankiefcb

to nemá s třetí místem nic společného. Můžeme skončit i pátí a postupujeme díky Ligy národů.

Reagovat
frankiefcb

Pokud skončí na prvních dvou místech ve skupinách tyto týmy:Francie, Belgie, Itálie, Španělsko, Wales, tak jdeme do baráže díky Ligy Národů my a Rakušani. Kdyby se nějak Rakušanům podařilo skonči druzí, tak jdeme my a Maďaři. Pokud skončíme my na druhém místě, tak zase jde Wales do baráže.

Reagovat
Beči

Máš recht, mě LN úplně vypadla z hlavy

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Jedno to úplně není kvůli sebevědomí a domácí výhodě v prvním kole baráže.

Reagovat
Benfica

Kto bude hrať doma sa bude myslím žrebovať

Reagovat
Radek Voltr

prvních 6 nejlepších z druhejch míst, bejku

Reagovat
Benfica

Prvých 6 bude nasadených, ale to neznamená, že budú hrať doma. To kto bude hrať doma a kto vonku sa bude žrebovať.

https://en.wikipedia.org/wiki/2022_FIFA_World_Cup_qualification_%E2%80%93_UEFA_Second_Round

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si přečti co se píše pod tím Draw. Těch šest nasazených má výhodu domácího hřiště. Až ty finálové duely se losují, kdo bude hrát doma.

Reagovat
celeb

nejak zo vsetkych sajtov zmizli highlights kvalifikacnych zapasov. Yoursoccerdose, replymatches, ... snad to nie je novy trend.

Reagovat
Fortex

Pěkně Polsko jen škoda že ty ukňourance neporazili

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele