Preview kvalifikace o MS 2022 - středa 8.9.

08.09.2021, 08:48, aktualizováno 08.09.2021, 08:48
Previews
Robert Lewandowski (© AFP)
Italové neprohráli již v 36 zápasech po sobě a zaváhání se neočekává ani dnes večer, to doma hostí Litvu. Anglii čeká těžký duel v Polsku a snadné to nebude mít ani Švýcarsko, které letí do Severního Irska. Španělsko se představí v Kosovu, Německo cestuje na Island.
Skupina B
Řecko - Švédsko  (středa 20:45)
Reprezentace Švédska je zatím stoprocentní, i když odehráno má jen tři duely. Přesto může jít po zápase v Řecku do čela skupiny, avšak potřebuje získat minimálně bod. Zatímco Řekové v nedělním zápase v Kosovu opět ztratili, Švédové odpočívali a sehráli jen přátelské utkání s Uzbekistánem.

Na Olympijském stadionu v Athénách se uskuteční jeden z klíčových duelů skupiny B. Řekové touží po postupu na světový šampionát, kde startovali naposledy před sedmi lety v Brazílii, ale do kvalifikačního cyklu nevstoupili optimálně. Také Švédsko má velké ambice a i když na ruském Mundialu nechybělo, na předchozích dvou MS už ano.

Švédsko má kvalifikační skupinu rozehranou báječně. Po třech zápasech neztratilo ani bod a ve středu večer se může ujmout vedení. V tuto chvíli ještě mají Španělé o bod navíc, ale zároveň odehráli už pět zápasů.

Švédové minulý týden porazili Španěly 2:1 a v následujících dnech si mohli dovolit odpočívat. V přátelském utkání proti Uzbekistánu šetřili základní jedenáctku. I tak dokázali zvítězit stejným výsledkem jako proti Španělsku. Vítěznou branku proti Uzbekům vstřelil Isaac Kiese Thelin.

V Řecku čeká partu trenéra Janneho Anderssona další těžká zkouška, nicméně forma je na jejich straně. Každopádně Řekové ještě neřekli poslední slovo a stále chtějí promluvit alespoň do bojů o druhou pozici.

Řekové paradoxně zůstávají stejně jako Švédové neporažení, ale ze tří zápasů mají jen tři nerozhodné výsledky, což není zrovna optimální. Poslední remízu získali v neděli proti Kosovu. Svěřenci Van't Schipa se v nastaveném čase prvního poločasu ujali vedení, ale poslední slovo měl ve druhé minutě nastavení Muriqi. Řekům tak proklouzlo vítězství mezi prsty.

Středeční utkání je pro Řeky naprosto zásadní. Pokud ho nezvládnou, budou moci na MS v Kataru pomalu zapomenout. Obě reprezentace se naposledy potkaly v roce 2008 v základní skupině ME ve Švýcarsku a Rakousku a z výhry 2:0 se radovali Švédové. Od té doby se oba týmy výrazně proměnily, takže hodnota tohoto výsledku není příliš vypovídající. Kouč domácích Van't Schip zřejmě vsadí na stejnou jedenáctku, která vyběhla na trávník v Prištině. Jeho protějšek Andersson zase upřednostní sestavu, která stála za vítězstvím nad Španělskem. Papírovým favoritem budou Švédové, ale v Athénách je určitě nečeká jednoduchá práce.
Řecko - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Androutsos, Mavropanos, Tzavellas, Giannoulis, Tsimikas - Bakasetas, Bouchalakis, Siopis - Douvikas, Pavlidis
Švédsko - pravděpodobná sestava:
Olsen - Krafth, Lindelof, Helander, Augustinsson - Claesson, Olsson, Ekdal, Forsberg - Kulusevski, Isak
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.67 - 3.00 - 2.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Kosovo - Španělsko  (středa 20:45)
Panika ještě asi úplně není na místě, ale další zaváhání už by ji bezesporu znamenalo. Španělsko sice naprosto ovládlo zápas s Gruzií, avšak trudná prohra ve Švédsku ještě doznívá a především si nese následky - La Roja sice dál vévodí své skupině, ale s 10 body po pěti zápasech tak rozhodně nečiní jakkoliv sebejistě. A seveřané vůči nim mají k dobru rovnou dvě utkání...

Kosovo přitom nebude žádným jednoduchým soustem. Po brutálním březnu a dvou jednoznačných prohrách (z toho jedné v poměru 1:3 právě se Španělskem) se svěřenci Bernarda Challandese oklepali a ze zápasů s Gruzií (1:0) a Řeckem (1:1) si odnesli solidní čtyři body. Talismanický útočník Vedat Muriqi zavěsil v obou zmíněných duelech a poté, co si v evropské kvalifikaci vyšlápl i na výběry Česka a Anglie, si jistě bude věřit i na Španěly.

Pro semifinalisty letošního Eura bude klíčem k úspěchu zlepšit venkovní formu, a pracovat na tom musí už teď v Prištině. Na gruzínské půdě je od druhého selhání (po úvodní remíze s Řeckem) uchránil Olmův zásah ze čtvrté minuty nastavení, ovšem ve Švédsku už domácí zvládli utkání utěšeně obrátit, tenký jednobrankový náskok uhájit, a zůstat tak stoprocentní.

Pro Luise Enriqueho je tato repre pauza jakýmsi můstkem mezi náročným létem a zbytkem podzimu; zasloužený oddych dal olympionikům Pauovi Torresovi, Pedrimu, Oyarzábalovi i Olmovi, a to mu ještě po vítězství nad Gruzií vypadl čerstvě zraněný levý bek Gayá. Jeho náhrada Sergio Reguilón si to nyní rozdá s veteránem Jordim Albou o místo v sestavě.

Dalším absentérem může být Aymeric Laporte, který zdá se dostal od doktorů zelenou, ale přesto možná nebude v Kosovu riskován - potom by s Éricem Garcíou asi nastoupil Albiol.

Kosované budou chtít sázet především na pevnou defenzívu vedenou neapolským stoperaem Rrahmanim, situaci však Challandesovi komplikují tresty pro Besara Halmiho and Lirim Kastratiho. V zájmu alespoň částečného potlačení efektu byl dodatečně povolán Muharrem Jashari.
Kosovo - pravděpodobná sestava:
Muric; Vojvoda, Rrahmani, Aliti, Hadergjonaj; Halimi, Dresevic, Berisha; Rashica, Muriqi, Kastrati
Španělsko - pravděpodobná sestava:
Sanchez; Azpilicueta, Garcia, Albiol, Alba; Llorente, Rodri, Soler; Torres, Morata, Sarabia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 15.60 - 6.50 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko531111:510
2.Švédsko33006:19
3.Kosovo41123:74
4.Řecko30303:33
5.Gruzie50142:91
Skupina C
Itálie - Litva  (středa 20:45)
Itálie se musí probudit z kocoviny po vítězném mistrovství a co nejrychleji najít ztracenou formu. V posledních dvou duelech totiž pokaždé remizovala a dala dohromady jen jednu branku. Povede se Manciniho týmu zlepšit svou hru proti Litvě?

Italové v tomto kvalifikačním cyklu předvádí hluboce podprůměrné výkony. Manciniho tým, který opanoval nedávno skončené mistrovství Evropy a ve Wembley si proti Anglii získal na svou stranu většinu Evropy, totiž z prvních dvou duelů po tomto historickém vítězství vytěžil jen dva body! Což je při vší úctě k Bulharsku a vlastně i Švýcarsku prostě málo.

Zkušený lodivod musí najít správný směr a především probudit svou ofenzivu. Italové doposud vstřelili jen jednu branku, což je v přímém kontrastu s tím, že za první tři duely se jim povedlo dát gólů šest. A ono se asi není čemu divit, protože Italy opět trápí zranění. Mimo hru je samozřejmě rychlík z levé strany Spinazzola, ale především se od reprezentace musel odpojit Andrea Belotti. Následovali ho navíc Lazzari s Mancinim a čerstvě také dvojice Verratti a Pellegrini.

Série neporazitelnosti se sice utěšeně natahuje, ale Itálie působí dojmem týmu, kterému absolutně dochází nápady i dech. Zvlášť naposledy proti Švýcarům to bylo enormně vidět. I proto trenér Mancini vítá mladé a hladové hráče jako Raspadoriho nebo Zaniola, kteří se v klubech rozehrávají do slušné formy. Pro mladíka Raspadoriho je to navíc hodně unikátní, protože jeho země se proti Litvě postaví v jeho domovském stánku.

"Sassuolo je mým domovem a jsem moc rád, že se tady ukážu také jako reprezentant. Pro mě jako mladého hráče je to neskutečný úspěch a splněný sen. Každý den, co tu jsem, se učím něco nového od těch nejzkušenějších hráčů. Není tu konkurence, jen zdravé ovzduší rodiny, kde vás všichni mají rádi a kde všichni táhnou za jeden provaz. Proti Litvě chceme naplno bodovat, protože teď jsme nějaké body ztratili."

Litva by měla být snadným soupeřem, protože její výkonnost pro fanoušky rozhodně není ničím příjemným. Litva totiž za čtyři duely ani jednou nebodovala a se smutným skóre 1:8 se krčí až na posledním místě ve skupině. Poslední duel, který Litva vyhrála, se týkal Ligy národů a šlo o těsnou výhru nad Kazachstánem v listopadu loňského roku.
Itálie - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Calabria, Bonucci, Bastoni, Emerson - Pessina, Cristante, Locatelli - Zaniolo, Raspadori, Chiesa
Litva - pravděpodobná sestava:
Šetkus - Lasickas, Šatkus, Utkus, Baravykas - Megelaitis, Simkus - Novikovas, Černik, Kažlauskas - Dubickas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.02 - 25.00 - 50.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Severní Irsko - Švýcarsko  (středa 20:45)
Severní Irsko a Švýcarsko, na rozdíl od většiny ostatních celků, stačily sehrát v rámci tohoto kvalifikačního cyklu pouhé tři zápasy. Zatímco domácí zaznamenali jednu výhru, remízu a porážku, hosté ještě nepadli, dvakrát zvítězili, a drží tak druhou pozici za Itálií. Každopádně právě tenhle zápas může hodně napovědět o tom, kdo nakonec reálně bude usilovat o postup.

Nůžky se můžou mezi oběma týmy buď rozevřít, to v případě úspěchu Švýcarska, či naopak sevřít, to v případě zdárného výsledku Severního Irska. To se se zatím v září prezentuje ve vážně hodně slušné formě, nejprve venku vysoko skolilo Litvu a následně si v přátelském měření sil poradilo i podruhé v Pobaltí, a to na půdě Estonska, kde zvítězilo o jednu branku.

Jenže Švýcarsko bude představovat rozhodně větší váhovou kategorii. Spolu s Itálií je právě tahle reprezentace pasována do role největšího aspiranta na zisk aspoň druhého místa, a tedy účastníka možného play-off. "Pokud budeme u našeho soupeře natěsno, a já vím, že přesně takhle hrát umíme, máme šanci zvítězit," hlásal fanouškům domácí lodivod Ian Baraclough.

Pouze tříbodový výsledek může Norn Iron posunout před svého soka. Především je případný další dobrý výkon může nakopnout k zamotání celé situace na čele tabulky. "Když jsem před tímto reprezentačním srazem mluvil s hráči na hotelu, říkal jsem jim, že tři výhry jednoduše nejsou nemožné. Musejí jenom věřit, že tomu tak skutečně může být," podotýkal Baraclough.

Švýcaři rovněž absolvovali jeden přátelák, ten proti Řecku zvládli, pak je čekal klíčový mač proti Itálii. A ačkoli nepředvedli nějaké dechberoucí vystoupení, uhráli cennou remízu. Kouč Murat Yakin, jenž nahradil po Mistrovství Evropy dlouholetého trenéra Vladimira Petkoviče, tak neprožívá špatné premiérové dny. Nati by se nyní velmi rádi zbavili jednoho z protivníků.

Pokud by totiž hosté Severní Irsko porazili, navýšili by náskok na něj na rozdíl šesti bodů. Už by pak vlastně zbývalo jen zatnout tipec aktuálně třetím Bulharům. "Máme energii, chceme být vepředu," vzkazoval Baraclough na dálku Švýcarům. "Pokud jsme schopni pohybovat se rychle s míčem a dáme dohromady nějaké herní vzorce, na kterých pracujeme, jsme dobří."
Severní Irsko - pravděpodobná sestava:
Peacock-Farrell - Flanagan, Cathcart, Ballard - Smith, McCann, Davis, Thompson, Lewis - Lavery, Washington
Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Sommer - Widmer, Akanji, Elvedi, Rodriguez - Zakaria, Frei, Freuler - Zuber, Steffen - Seferovic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.88 - 3.74 - 1.66
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Itálie53207:111
2.Švýcarsko32104:17
3.Bulharsko51223:65
4.Severní Irsko31114:34
5.Litva40041:80
Skupina E
Bělorusko - Belgie  (středa 20:45)
Až v daleké Kazani odehrají své utkání s favorizovanou Belgií reprezentanti Běloruska. Ve čtyřech zápasech zatím zvládli získat jeden bod a jejich postupové šance jsou jen minimální. Zato Belgie válí, třemi góly v neděli smetla Česko a neohroženě si jde pro přímý postup do Kataru.

Belgie je od začátku považována za hlavního favorita a tuto roli plní do puntíku. Remíza v Praze byla jen ojedinělým záchvěvem, jinak si Lukaku a spol. kráčí pro jasný postup. Nikdo v tuto chvíli asi nepochybuje o jejím konečném prvenství ve skupině.

V neděli si svěřenci trenéra Roberta Martíneze bez problému poradili s Českem 3:0, když se trefili Lukaku, Hazard a záložník AC Milán Saelemaekers. Přesvědčivý výkon okořeněný třemi brankami Roberta Martíneze potěšil, ale kouč vzápětí varuje, že kvalifikace ještě není dohraná, byť je pozice hostů výtečná. Belgičané už mají na kontě třináct bodů a na prvním místě šestibodový náskok! Její suverenitu ještě podtrhává celkové skóre 20:4 i fakt, že nenašla přemožitele. Dokáže vůbec nějaký tým ve zbývajících zápasech Belgii zastavit?

Rudé ďábly čekají ještě tři vystoupení a nezdá se, že by to někdo dokázal. Určitě se to nečeká od předposledního Běloruska, které zatím v kvalifikaci tápe. Pro východoevropský národ je zisk pouhých tří bodů velkým zklamáním. V neděli proti Walesu to sice vypadalo nadějně, ale vedení 2:1 zrušil hattrickem Gareth Bale. Jediné tři body získali Bělorusové v domácím zápase proti Estonsku, které se ještě mohlo hrát v Minsku. Tentokrát se musí smířit s kazaňským azylem, což pochopitelně Bělorusy znevýhodňuje.

Bělorusy čeká silná Belgie a nic se od nich neočekává. Vzpomeňme ještě první duel, který se odehrál v březnu letošního roku. Bělorusko si v belgickém Heverlee uřízlo pořádnou ostudu, když inkasovalo osm gólů! Toto utkání bylo zároveň prvním vzájemným střetnutím vůbec. Belgie je superfavoritem, ale dlouhé cestování by mohlo být běloruskou výhodou.

Bělorusové přišli kvůli covidu o brankáře Hatkeviće, takže do branky se znovu postaví Chernik, jenž v utkání s Walesem chyboval. Dá se ale očekávat, že Běloruský kouč nějaký změny v sestavě udělá. Platí to i o belgickém trenérovi Martínezovi. Lukaku sice sestřelil Čechy, ale zároveň laboruje se zraněným stehnem a tak se dá předpokládat jeho nenasazení. Šetřen bude i Verthongen a zřejmě i Hazard.
Bělorusko - pravděpodobná sestava:
Chernik - Shevchenko, Shvetsov, Khadarkevich, Sachivko, Pechenin - Ebong, Bykov, Sedko - Klimovich, Lisakovich
Belgie - pravděpodobná sestava:
Courtois - Alderweireld, Boyata, Vanheusden - Castagne, Dendoncker, Tielemans, Carrasco - Vanaken, Benteke, Trossard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 24.30 - 8.85 - 1.13
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Wales - Estonsko  (středa 20:45)
Skupině E jasně kraluje Belgie, boj o druhé místo pak má zajímavě rozehraný Wales. Ten si minulý týden přivezl šťastnou výhru z Běloruska a nyní je favoritem souboje s Estonskem.

Domácí se v Bělorusku trápili a do role hrdiny se nakonec pasoval Gareth Bale. Ofenzivní fotbalista Realu Madrid zaznamenal hattrick, dvakrát proměnil pokutový kop a vítěznou branku si na své konto připsal ve třetí minutě nastavení. Wales díky tomu má šest bodů a je třetí o bod za Českem, k dispozici ovšem má hned dvě dohrávky.

"Hrajeme o všechny pozice. Stále můžeme zaútočit na první místo a dáme do toho všechno," slibuje trenér Robert Page.

Wales proti Bělorusku postrádal hned třináct hráčů a Page nyní počítá návraty. K dispozici jsou Ethan Ampadu, Tyler Roberts a Brandon Cooper, kteří pro pobyt v Kazani, kde se kvůli politické situaci v Bělorusku hrálo, nedostali víza. Karetní trest si odpykal Harry Wilson a fit je i Joe Rodon.

Ve hře byla i účast Aarona Ramseyho, záložník Juventusu ale nestihl doléčit zranění stehenního svalu. "Neustále jsme byli v kontaktu s klubem i samotným hráčem. Chtěl nastoupit, ale ještě na tom není tak, jak bychom všichni chtěli a jeho stav není takový, aby mu dovolil nastoupit. Je to frustrující, ale jsou zde i další hráči, kteří dostanou příležitost," prohlásil Page.

Estonsko je v žebříčku FIFA až na 110. místě, 91 pozic za svým středečním soupeřem a postavení odpovídají jeho výsledky. Ve třech duelech kvalifikace neuhrálo ani bod a inkasovalo patnáct branek. Potěšující je alespoň ofenzivní projev, dvakrát se prosadilo proti Česku, Bělorusku i Belgii.

V hostující sestavě se možná neobjeví Joonas Tamm, obránce má zdravotní problémy a jeho start je nejistý. Vinou zranění nenastoupil už k přátelskému souboji se Severním Irskem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.64 - 12.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Belgie541020:413
2.Česko52128:77
3.Wales32015:56
4.Bělorusko41036:143
5.Estonsko30036:150
Skupina I
Albánie - San Marino  (středa 20:45)
Albánie se stále pere o účast na světovém šampionátu v Kataru, a ačkoli zkraje zářijového kvalifikačního cyklu venku podlehla vysoko Polsku, následně znovu navýšila svoje možnosti na proklouznutí na závěrečný turnaj díky výhře nad Maďarskem. Pakliže ve své strastiplné pouti chce pokračovat v podobných šlépějích i nadále, San Marino nesmí býti překážkou.

Po pěti odehraných kolech získal tým vedený koučem Edoardem Rejou ze třetí pozice celkem dvoubodový náskok na čtvrté Maďary, jeden bod ho dělil od druhého Polska. První příčka, okupovaná Anglií, je už prakticky v nedohlednu. Rozhodně daleko reálnější je pro Kuq e Zinjtë usilovat o místo druhé, které by je posunulo do závěrečného play-off o hlavní fázi.

Albánii čekají ve zbývajícím programu duely v Maďarsku, klíčový s Polskem či v Anglii. Los bezpochyby vůbec ne snadný. Čili jakékoli zaváhání s trpaslíkem z Apeninského poloostrova jednoduše nepřipadá v úvahu. "Přestože hraje souběžně Polsko s Anglií a můžeme být druzí, myslím jen na náš zápas. Ten je prostě pro nás tím rozhodujícím," povídal domácí lodivod.

Svěřenci trenéra Franca Varrelly zatím na bodový úspěch po pěti kláních nedosáhli, vsítili jen jednu branku. Naposledy inkasovali hned sedmkrát od Poláků. "Pokud si dobře vzpomínáte, v březnu jsme San Marinu vsítili první branku až po hodině hry. Vím moc dobře, že jsme papíroví favorité, i tak však musíme zahrát skvěle. Soupeř umí být nebezpečný," dodal Reja.
Albánie - pravděpodobná sestava:
Berisha - Ismajli, Kumbulla, Djimsiti - Doka, Trashi, Abrashi, Gjasula, Bajrami - Cikalleshi, Broja
San Marino - pravděpodobná sestava:
E. Benedettini - D'Addario, Fabbri, Brolli, Rossi, Palazzi - Lunadei, E. Golinucci, Mularoni - Nanni, Vitaioli
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.01 - 31.00 - 65.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Maďarsko - Andorra  (středa 20:45)
Na evropském šampionátu Maďarsko odvádělo velmi dobré výkony, a ačkoli ve skupině plné gigantů usilovalo senzačně o postup do osmifinále, na svá vystoupení v nynější zářijové části kvalifikace zkrátka nenavázalo. Nejenže až příliš snadno podlehlo doma Anglii, dokonce se mu nepovedlo bodovat ani v Albánii. Chuť si tak rozhodně hodlá napravit proti Andoře.

Domácí si především minulým nezdarem zkomplikovali svou situaci. Už předem bezpochyby nepočítali s tím, že by mohli konkurovat gigantovi z Anglie, nicméně o druhou pozici, která znamená alespoň play-off, usilovat chtěli. Nicméně aktuálně mají na svém kontě pouze dvě výhry, a to ty povinné nad San Marinem a Andorrou. Remízu si pak připsali s Polskem.

Čeká je tedy krušná zbývající druhá polovina kvalifikace. A budou muset opravdu zabrat, aby dohnali jak manko na třetí Albánii, tak na druhé Polsko. "Poslední dvě utkání jsme podrobně analyzovali," povídal maďarský lodivod Marco Rossi. "Největším problémem byl nedostatek pohybu. Neměli jsme ale ani vůli po vítězství a odhodlání bojovat. Ztráceli jsme i fyzicky."

Překvapivé je, že na EURO 2020 se přitom Magyarok prezentovali daleko horlivěji. A sám Rossi je z aktuálního stavu rozmrzelý. "Naše urputnost byla naším hlavním rysem," říkal. "Jsem však přesvědčen, že z porážek se můžete ponaučit daleko více. Andorra nyní bude útočit daleko méně než předchozí dva soupeři, očekávám nicméně organizované mužstvo."

Trenér Koldo Álvarez by se svým týmem neměl v Budapešti svým herním projevem jakkoli překvapit. Pevná defenzíva bude prioritní. Hosté nejsou navíc ve špatném rozpoložení, už se jim zadařilo získat první body po skalpu San Marina, před pár dny dlouhou dobu nedovolili Angličanům vsítit více než jednu branku. Nakonec přece padli o čtyři díky horšímu závěru.

Maďarsko je pasováno do role favorita. Cokoli jiného než jeho výhra by bylo senzací, která by mohla definitivně zamést pod koberec jeho naděje na účast na mistrovství. "Dovolit si ovšem někoho podcenit je příliš velký luxus. Obzvláště ne po dvou prohrách," dodával Rossi. "Primární je teď protivníka porazit, až poté můžeme řešit, o kolik gólů ho skolíme," mínil.
Maďarsko - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Botka, Orbán, At. Szalai - Botka, Schäfer, Kleinheisler, Fiola - Sallai, Szoboszlai - Ád. Szalai
Andorra - pravděpodobná sestava:
Josep Gómes - Moisés San Nicolás, Ildefons Lima, Max Llovera, Joan Cervós - Ludovic Clemente, Marc Vales, Xavier Vieira, Marc Rebés - Marc Pujol, Jordi Aláez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.23 - 19.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Polsko - Anglie  (středa 20:45)
Angličany čeká ve středu večer jejich doposud jednoznačně nejtěžší test v kvalifikaci na MS. Pojedou do Varšavy, kde je čeká domácí Polsko. Oba soupeři jsou od sebe v tabulce vzdáleni o celých pět bodů ve prospěch Albionu a diváci se na jejich střet mohou těšit mimo jiné proto, že oběma týmům se v poslední době střelecky mimořádně daří.

Před polským výběrem portugalského trenéra Paula Sousy se otevírá možnost, jak vylepšit tristní bilanci. Angličané jsou totiž pro Poláky ve fotbalu velkým strašákem. Oba týmy se v soutěžních kláních utkaly už osmnáctkrát, ale Polsku se povedlo svého soka porazit jen jednou. A už je to hodně letitý výsledek. Psal se totiž šestý červen 1973 a taky se hrála kvalifikace na mistrovství světa.

Angličané přijeli do Chořova s hvězdami jako Bobby Moore, Peter Shilton, Allan Ball nebo Allan Clark. Ale odjeli poraženi, protože soupeři nedali ani jednu branku, zatímco brankář Shilton lovil míč ze sítě dvakrát. Už po sedmi minutách se trefil Gadocha a přesně o čtyřicet minut později přidal druhý zásah také Lubański.

Jinak hraje prim Anglie a zřejmě by se na tom nemělo nic měnit ani nyní. Hlavní oporou anglického výběru je překvapivě především jeho defenziva. Ta za pět odehraných duelů dostala jen jednu jedinou branku. Paradoxně právě od Poláků, konkrétně v jejich posledním vzájemném utkání, když brankáře Nicka Popea překonal Moder. Jinak ale utkání ve Wembley zvládli lépe Angličané, kteří zásluhou pozdní trefy stopera Maguireho uzmuli tři body.

Překonat anglickou defenzivu bude hodně náročný úkol, byť právě Polsko se pyšní nejlepším útokem skupiny. Dalo už 18 branek, o jednu víc než jeho sok. A trenér Paulo Sousa doufá, že se tentokrát bude Polákům dařit lépe.

"Když jsme hráli s Anglií naposledy, sahali jsme po důležitém bodu. Ale nakonec nás soupeř zkušeně potrestal za jednu chybu na konci duelu. Musíme si neustále opakovat, že obezřetnost a pozornost je zapotřebí až do samotného hvizdu. Minule jsme ke konci nechali aktivitu na Anglii a to se nám vymstilo. Tentokrát jdeme do hry odpočinutí, po dobrém výsledku a doufám, že ukážeme naši kvalitu. Domácí prostředí pro nás určitě bude velkou pomocí."

Polákům se moc povedl poslední duel se San Marinem. Už po poločase totiž vedli nad outsiderem o čtyři branky, takže trenér Sousa se rozhodl vystřídat Roberta Lewandowského, aby ho šetřil. Ale San Marino si nemohlo oddechnout, protože střídající Adam Buksa zastoupil slavnějšího kolegu ukázkově. Během druhé půle totiž vstřelil hattrick!

Polsko ale nemůže být úplně v klidu, protože třetí Albánie na něj v tabulce ztrácí jen jediný bod. Angličané by si mohli dovolit i prohrát a stejně by o své místo nepřišli, protože Polsko na ně ztrácí už pět bodů. Angličanům v tomto duelu bude scházet obránce Tyrone Mings, který získal přílišný počet karet.

A od reprezentace Albionu se odpojil také manchesterský zázrak Jadon Sancho, jenž má potíže s kotníkem. Angličané zatím v tomto kvalifikačním cyklu naplňují skvělou normu čtyř vstřelených branek. Po Maďarsku si stejný příděl odnesla také reprezentace Andorry. První půle sice nabídla jen jednu branku, ale po změně stran se s góly roztrhl pytel a svěřenci trenéra Garetha Southgatea skórovali třikrát.
Polsko - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Dawidowicz, Glik, Bednarek - Jozwiak, Krychowiak, Moder, Linetty, Rybus - Buksa, Lewandowski
Anglie - pravděpodobná sestava:
Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Rice, Phillips - Sterling, Mount, Grealish - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.75 - 3.57 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Anglie550017:115
2.Polsko531118:710
3.Albánie53025:69
4.Maďarsko521210:97
5.Andorra51043:123
6.San Marino50051:190
Skupina J
Arménie - Lichtenštejnsko  (středa 18:00)
Trochu překvapivě se před pár dny odehrál ve skupině J souboj prvního s druhým. Určitě moc nikoho neudivovalo, že oním jedním týmem bylo Německo, u Arménie se ale jeví tato zpráva poněkud zajímavě. A celek ze Zakavkazska svou úlohu nezvládl, padl totiž hned o šest gólů. Nejenže si chce proti Lichtenštejnsku napravit reputaci, ale taktéž nespadnout v tabulce níže.

Po pěti odehraných kolech domácí drží druhou postupovou příčku. Zezadu se však nepříjemně tlačí Rumunsko i Severní Makedonie, a tak je bezpochyby potřeba, aby s doposud posledním Lichtenštejnskem, které nezískalo ani bod, nepřišlo na řadu zaváhání. Svěřenci kouče Martina Stocklasy mohou v dosavadním průběhu kvalifikace hledat jen opravdu hodně málo pozitiv.

Suma sumárum totiž vsítili jedinou branku, čtrnáct inkasovali, a jejich touhy neskončit aspoň poslední začínají, bohužel pro ně, dost slábnout. Arménie není pro Lichtenštejnsko rozhodně žádným neznámým soupeřem. Od roku 2018 na ni narazilo celkem pětkrát, dvakrát uhrálo plichtu, třikrát padlo. V Jerevanu se představilo celkem dvakrát a ani jednou body neurvalo.

Domácí sice v minulém duelu s Německem byly pasováni do role outsidera, představovali si však rozhodně mírnější rezultát než konečný debakl. "Vůbec se nám nepodařilo ukázat naše schopnosti," hodnotil arménský kouč Joaquín Caparrós. "Nehráli jsme v potřebném tempu, nebyli jsme důrazní. Za první poločas jsme třeba vůbec nefaulovali. Všechno se sypalo."
Arménie - pravděpodobná sestava:
Yurchenko - Hovhannisjan, Voskanjan, Harojan, Terterjan - Bajramjan, Angulo, Grigorjan, Adamjan - Barseghjan, Mchitarjan
Lichtenštejnsko - pravděpodobná sestava:
B. Büchel - Göppel, Hofer, Malin, Grünenfelder, Wolfinger - Hasler, N. Frick, Frommelt - Y. Frick, Kardesoglu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.10 - 10.20 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Island - Německo  (středa 20:45)
Německo má velkou šanci odskočit druhé Arménii, která ho zatím překvapivě těsně pronásleduje. Středeční večer totiž uvádí Die Mannschaft coby hosty v Laugardalsvöllur v Reykjavíku. Island doposud nedal Německu ani jednu branku a tuhle smutnou bilanci se pokusí hráči trenéra Arnara Vidarssona napravit.

Island měl hodně složitý rozpis utkání, protože hned na úvod cestoval do Německa k zápasu s největším favoritem skupiny. A moc dobře to pro něj nedopadlo. Domácí celek zvládl svou roli perfektně a s Islandem se rozloučil po pohodové výhře 3:0. Následovalo utkání s nevyzpytatelnou Arménií, která má v tomto roce úchvatnou formu. Další porážka.

Island si sice trochu vylepšil chuť hladkým vítězstvím nad Lichtenštejnskem, které od něj schytalo čtyři branky, jenže následovala porážka 0:2 od Ukrajiny. V minulém kole se Island taky zrovna nepředvedl a po zápase se Severní Makedonií bral jen bod, i když v tomhle utkání byl favoritem. Jenže utkání mu vůbec nevyšlo, protože ještě dvacet minut před koncem utkání prohrával se Severní Makedonií o dvě branky!

Nakonec dokázal sebrat síly a se štěstím získal aspoň bod. Ale svěřenci trenéra Arnara Vidarssona se svým umístěním zatím rozhodně nemohou být spokojení. Svůj boj o postup na vyšší příčky ale nevzdávají, jak vyplývá ze slov mladíka Andriho Gudjohnsena. Tenhle londýnský rodák je mimochodem synem slavného otce Eidura a působí v béčku Realu Madrid.

"Osobně si hrozně užívám to, že vůbec v národním týmu hraju. Je to pro mě velká čest a jsem rád, že jsem tady. Každým dnem se učím něco nového, ať už ze zápasů samotných nebo od zkušenějších hráčů a trenérů. V tabulce jsme zatím předposlední a je fakt, že druhé místo je hodně daleko. Ale my to nesmíme vzdát. Chceme bojovat za naši zemi a jeden za druhého. Utkání s Německem nás motivuje, abychom ze sebe vydali to nejlepší."

Trenér Vidarsson obvykle dělá jen minimum změn a to pouze vynucených - většinou věří zkušenějšímu okruhu hráčů. Jeho soupeř, Hansi Flick, to dělá úplně opačně. Ve dvou zápasech pod jeho vedením zatím nastoupili pouze čtyři hráči a ostatní součástky týmu rotují.

Cesta německého výběru současnou kvalifikační skupinou dostala jen jeden škraloup. Ten Německo utrpělo při porážce od Severní Makedonie, kterou nečekal asi vůbec nikdo. Jinak se ale favoritovi na postup daří dobře a zbylé zápasy vyhrál.

K prvnímu místu mu pomáhá zejména jeho skvělá obrana, která byla v pěti duelech pokořena jen dvakrát. Prozatím se německá veřejnost může na Hansiho Flicka dívat optimisticky a po patnácti letech nadvlády Joachima Löwa bude účinkování populárního kouče jistě příjemnou změnou.
Island - pravděpodobná sestava:
Rúnarsson - Saevarsson, Arnason, Ingi Bjarnason, Thorarinsson - Anderson, Bjarnason, Baldursson, Bergmann, Gudmundsson - Gudjohnsen
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Hofmann, Süle, Rüdiger, Kehrer - Goretzka, Kimmich - Gnabry, Reus, Musiala - Werner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 16.40 - 7.76 - 1.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Severní Makedonie - Rumunsko  (středa 20:45)
Severní Makedonie a Rumunsko mohou stále reálně usilovat o postup na světový šampionát. I když jsou obě reprezentace aktuálně mimo první dvě místa, která takovou výsadu mohou zaručit, jejich manko není nikterak velké, a o to víc důležitý může být v konečném účtování právě jejich vzájemný duel. Ani doposud první Německo jim není na míle daleko vzdálené.

Rumuni nejsou před kláním ve Skopje ve vůbec špatném rozmaru. Nejprve ze začátku tohoto zářijového cyklu skolili venku Island, následně si poradili též s Lichtenštejnskem. Z možných patnácti bodů urvali slušných devět, přičemž v nedávných dvou zmiňovaných případech neinkasovali. Jejich protivník tak bude mít asi tvrdou práci, aby jim oplatil porážku z března.

Domácí každopádně rovněž nevykázali vyloženě špatné rezultáty v posledních dvou utkáních, remizovali s aktuálně druhou Arménií a bodovali na Islandu. Jim především hraje do karet ta skutečnost, že nečekaně skolili Německo. Tyhle body navíc můžou vážně rozhodnout, tedy za předpokladu, že své zápasy s konkurenty v boji o alespoň druhou pozici vyloženě nepokazí.

Ještě na nedávném EURO 2020 působil u severomakedonského nároďáku na lavičce Igor Angelovski, jehož nyní nahradil Blagoja Milevski. Ten by si v tomto střetnutí určitě velmi rád zapsal na své konto první výhru během svého zatím krátkého angažmá. "Jsem spokojený s tím, jak jsme naposledy pode mnou hráli. Možná jediným problémem je psychika," mínil.

Risovi si v Bukurešti připsali jedinou porážku v této kvalifikaci. Ačkoli právě mužstvo kouče Mirela Radoie představuje pro Severní Makedonii to, s nímž by se papírové měli prát aspoň o postup do play-off, Milevski by nechtěl význam mače přeceňovat. "Já si prostě nemyslím, že tyhle momenty jsou těmi klíčovými. Doufám, že ve hře budeme až do samého konce," přál si.
Severní Makedonie - pravděpodobná sestava:
Dimitrievski - Ristovski, Velkovski, Alioski, Musliu - Elmas, Kostadinov, Spirovski, Čurlinov - Ristovski, Bardhi
Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Nita - Manea, Rus, Nedelcearu, Tosca - Olaru, Stanciu, Marin - Hagi, Cordea, Markovici
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.16 - 3.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Německo540113:212
2.Arménie53116:810
3.Rumunsko53029:69
4.Severní Makedonie522111:68
5.Island51136:104
6.Lichtenštejnsko50051:140

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Modroočko

Ak aj Švédi dnes nevyhrajú, Španieli majú víťazstvo v skupine riadne nahnuté. Švédsko dva zápasy k dobru a Španieli hrajú vo zvyšku kvalifikácie už len dva zápasy proti nim a v Grécku.

Reagovat
REPLIKATOR

Arménie

Reagovat
Modroočko

Na boj o MS nemali.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele