Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina C, 6. kolo
08.09.2021 20:45 CET
5 : 0
(4:0)

Reportáž

Moise Kean (© AFP)

Italové neměli slitování s Litvou. Ta vyfasovala pět gólů

Italové doposud neměli štěstí v zakončení, což dnes večer na Mapei stadionu prolomili. Litevský brankář Šetkus dostal celkem pět branek, z nichž o dvě se zasadil mladý útočník Iuventusu Moise Kean.

Italové měli dlouho problémy s koncovkou a probíhající reprezentační sraz jim mnoho bodů nepřinesl. Celkem dva. Navíc se tým trenéra Roberta Manciniho potýkal jako obvykle s mnoha vynucenými absencemi. Ty postihli především ofenzivní linii. I proto Italové nastoupili proti Litvě s bezprecedentním složením útoku. Poprvé od základu nastoupil v domácím prostředí mladíček Giacomo Raspadori.

Ten když se v základní sestavě mateřského klubu Sassuola objevil poprvé, hned skóroval a doufal, že v reprezentaci to bude stejné. Italům se výjimečně podařil úvod utkání. Litevci totiž soupeřům vytvářeli šance sami. V 11. minutě dal Arvydas Novikovas nesmyslnou přihrávku zpět na brankáře, jenže zapomněl, že za ním číhá Moise Kean. Mladý útočník Iuventusu tím pádem dostal ideální nahrávku a snadno poslal Italy do vedení.

Jen o pouhé 3 minuty později Litevci Italům opět pomohli. Giacomo Raspadori tvrdě vypálil a jeho střela vůbec nemířila mezi tři tyče, jenže v bráně se do trajektorie připletl hostující obránce Edgaras Utkus. S touto tečí brankář Šetkus nemohl nic dělat - 2:0.

Italové v těchto fázích hry svého soupeře naprosto k ničemu nepustili. Navíc roli žolíka potvrdil miláček domácích davů Giacomo Raspadori. Psala se 24. minuta, když obránce Di Lozenzo pronikl po pravé straně do vápna a nahrál hostujícímu Lasickasovi. Ten však míč odkopl pouze k nohám Raspadoriho, pro něhož už byl gól jednoduchou záležitostí.

Pro Litvu se utkání začalo stávat frustrujícím. Aby toho nebylo málo, krátce před naplněním 30. minuty vymyslel Federico Bernardeschi elegantní oblouček za obranu a Moise Kean si už se zbytkem poradil - 4:0.

Po změně stran, která přinesla i několik hráčských změn, se Italové brzy dostali k dalšímu gólu. Bernardeschi poslal míč na Giovanniho Di Lorenza, jenž balón okamžitě nakopl směrem na zadní tyč. Pravděpodobně hledal střídajícího spoluhráče Calabriu, jenže k němu se balón nedostal. Nabral totiž překvapivou rotaci a zaplul do sítě.

Litva směrem dopředu nebyla schopná vymyslet prakticky nic a veškerá její taktika se smrskla na čekání závěrečného hvizdu. Není divu, že domácí brankář Donnarumma za celý zápas čelil pouze jediné střele.

Trenér Mancini naznal, že Litva už toho má dost a rozhodl se pro několik střídání. Z hřiště odešli někteří tahouni a šanci dostali nováčci. Jedním z nich byl i mladý zázrak z toskánské Fiorentiny Gaetano Castrovilli. Tomu se povedlo pár minut před koncem jedovatou ranou z hranice vápna napálit tyč, čímž uzavřel celé utkání.

Autor: Ondřej Pražák / onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele