Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2022

zóna UEFA (Evropa) - skupina J, 6. kolo
08.09.2021 20:45 CET
0 : 4
(0:2)

Reportáž

Timo Werner (© AFP)

Němci na Islandu dominovali a přiblížili se světovému šampionátu

Zatímco fotbalisté Islandu pokračují ve špatných kvalifikačních výkonech, Němci se významně přiblížili účasti na šampionátu. Na jejich výhře 0:4 se brankami podíleli Gnabry, Rüdiger, Sané a Werner.

Domácí dali v bráně přednost Halldórssonovi, před kterým se představili Saevarsson, Birkir Bjarnason, Fjoluson a Skulason. Středovou trojici utvořili Brynjar Bjarnason, Palsson a Johannesson, tu útočnou pak Albert a Jóhann Gudmundssonové spolu s Helgasonem. Hansi Flick vyrukoval na soupeře tradičním rozestavením 4-2-3-1. Před Neuerem nastoupili Hofmann, Rüdiger, Süle a Kehrer, uprostřed pole operovali Goretzka, Kimmich a Gündogan. Na křídlech dostali důvěru Gnabry a Sané, kteří měli za úkol podporovat Wernera.

Hned ve čtvrté minutě došlo k prvnímu významnému momentu. Saného pas z levé strany našel na zadní tyči skvěle nabíhajícího Serge Gnabryho, jemuž už nečinilo sebemenší potíže umístit balón za gólmanova záda. Pomezní sice signalizoval ofsajd, nicméně tento jeho verdikt se na videu ukázal býti chybným a branka tak platila.

V sedmnácté minutě mohli domácí srovnat, když do vápna pronikl Johanesson. Jeho ránu k bližší tyči musel skvělým zákrokem likvidovat Neuer. Namísto nerozhodného stavu došlo po čtvrtině utkání ke zvýšení německého vedení. Mohl za to Kimmichův centr z přímého kopu, který letěl na číhajícího Antonia Rüdigera, od jehož hlavičky míč putoval za záda bezmocného gólmana.

Naši západní sousedé nadále tlačili a bezprostředně po této trefě mohla přijít další, kdyby Halldórsson výtečně nevyškrábnul na tyč Goretzkův pokus. Nedlouho po návratu ze šaten jsme viděli kontaktní branku, jenže dorážka Alberta Gudmundssona po střele jeho jmenovce Jóhanna neplatila pro jednoznačné postavení mimo hru. Vzápětí na opačném konci hřiště zahrozil Havertz, jenž ale v tutové šanci selhal a poslal balón mimo tři tyče.

Co nedokázal on, to se povedlo Leroyovi Sanému. Ten dostal míč po pěkné průnikové přihrávce Goretzky, načež jej z poměrně ostrého úhlu napálil do bližší šibenice. Gólman se jen ohlédl. Čtvrtý zářez vzápětí mohl a měl přidat Werner, přihrávka Musialy mu ale těsně před dotykem skočila a střela letěla výrazně nad břevno. Hříšnicí nedávných šancí společně spálili další, nejprve ztroskotal na brankáři Werner, poté hlavou i dorážející Havertz.

Němci svůj velký výkon korunovali v samotném závěru základní hrací doby. Vykoupili se totiž dva výše zmínění, když Havertz posunul balón k Wernerovi, jenž s trochou štěstí propálil brankáře.

Jednoznačné vítězství tak Flickovu družinu velmi přiblížilo účasti na mistrovství světa v Kataru, na čele skupiny totiž má s patnácti body náskok čtyř na Arménii, za kterou jsou těsně sešikovaní Rumunsko a Severní Makedonie. Island se stejně jako Lichtenštejnsko může s nadějemi pomalu loučit.

Autor: Martin Vejdělek / onlajny.com, highlightsfootball.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele