Serie A - souhrn 17. kola

20.12.2009, 17:01, aktualizováno 20.12.2009, 22:42
Komentáře a souhrny
Inter si pojistil výhrou nad Laziem první místo. Juventus pokračuje v trápení, doma tentokráte prohrál s Catanií. Nezaváhalo římské AS, které si poradilo 2:0 s Parmou, stejným výsledkem skončil i duel Neapole s Chievem. Doma stoprocentně bodovaly i Livorno a Palermo, čtyři zápasy byly kvůli nepřízni počasí odloženy.

Inter Milán - SS Lazio 1:0

20.12.2009 20:45

Góly: 14. Samuel Eto'o

V mrazivém Miláně si tři body za vítězství nad Laziem připsal vedoucí Inter Milán. Nerazzurri tak mají náskok osmi bodů před městským rivalem AC, ovšem to má zápas k dobru. Jedinou trefu večera obstaral Kamerunec Samuel Eto’o.

Inter se dostal ke střele už ve třetí minutě, to totiž napřáhl Motta a Muslerovi jeho rána vyklouzla z náruče, takže z celkem nenápadné střely byl rohový kop. Na druhé straně se rovněž kopal roh, Aleksandr Kolarov se rozhodl přejít přes dva hráče a následnou střelu vyrazil Cesar. Nicméně o chvíli později vedl domácí Inter 1:0. Dejan Stankovič z pravé strany odcentroval přesně na hlavu Eto’a, ten nejprve nechal vyniknout Musleru, jenomže brankář vyrazil míč nešťastně zpět k Eto’ovi a kamerunský útočník neměl problém s dorážkou - 1:0 pro Inter. Lazio mohlo brzy vyrovnat, Rocchi na malém vápně zakončil, ale minul branku.

Ve 25. minutě se Interu zranil Muntari a do hry musel Patrick Vieira. Lazio se hnalo za vyrovnáním, Kolarovův přímý kop zasáhl Maiconovu ruku a Biancocelesti se dožadovali penalty, rozhodčí však nechal ve hře pokračovat. Mourad Meghni ještě mohl z blízka na Cesara vyzrát, napálil však míč do boční sítě.

Po změně stran se cpal do zakončení Eto’o, jeho střela se však mezi tři tyče nevešla. Totéž platilo o chvíli později i při střele Kolarova. Gólové parametry měl i dobře kroucený přímý kop z kopačky Argentince Cambiassa, chyběla jen větší přesnost. Lazio už nedokázalo vyrovnat a Inter v ukrutném mrazu výsledek udržel.

Více informací k zápasu

Juventus FC - Calcio Catania 1:2

20.12.2009 15:00

Góly: 66. Hasan Salihamidžić - 23. Jorge Martínez (pen.), 87. Mariano Izco

Opravdu "krásný" dárek k Vánocům přichystali fotbalisté Juventusu svým příznivcům. Stará dáma na domácí půdě podlehla poslední Catanii 1:2 a potvrdila, že se jí vůbec nedaří. Výhru zařídil Sicilanům až tři minuty před koncem Izco.

Pro Juventus to nebyl vůbec dobrý začátek, jejich autobus byl zasypán vejci a fanoušci dávali najevo velkou nespokojenost s posledními výsledky. To však ještě nevěděli, jak dopadně utkání s poslední Catanií. Ve 14. minutě přišlo ze strany hostí první velké varování, Nicola Legrottaglie málem neuhlídal japonského útočníka Morimota, přičemž hodně riskoval penaltou. Jedním z hráčů, kteří pociťovali hněv fanoušků nejvíce, byl i Felipe Melo. Nicméně první práci pro Andujara vymyslel Tiago, jeho střela ale nebyla příliš nebezpečná. Tiago pak byl mnohem více vidět ve svém pokutovém území, neboť zatáhl za dres Spolliho a rozhodčí nařídil pokutový kop. Martinez ho proměnil, ale rozhodčí musel ještě jednou hvízdnou do píšťalky, ale i druhý pokus z kopačky Martineze byl úspěšný - 1:0 pro Catanii.

Brzy to mohlo být už 2:0. Felipe Melo ztratil ve středu hřiště míč, ale domácí přežili další šanci Catanie. Melo nehrál dobře, a tak byl vystřídán Salihamidžičem. Střídání Mela se samozřejmě neobešlo bez reakcí fanoušků.

Catania měla i další šance, ale útočil i Juventus. Diego po kombinaci s Caceresem přestřelil, podobně si vedl i Amauri po přihrávce Brazilce Diega. Velkou šanci měla opět Catania, ale Morimoto trestuhodně minul. Na druhé straně prověřil Andujara Trezeguet.

Pak se začal dostávat do šancí střídající Hasan Salihamidžič. Nejprve svojí šancí pohrdl, ale v 66. minutě zajistil vyrovnání. Salihamidžičovi vytvořil báječnou střeleckou pozici Diego a bývalý hráč Bayernu uvnitř pokutového území z první vyrovnal - 1:1. Trenér Ferrara poslal do hry i Alessandra Del Piera, ten velmi brzy zaměstnal Andujara, ale nepřekonal ho. Juventus se dostával do velkého tlaku, ovšem ne a ne vstřelit důležitý vedoucí gól. Trezeguet před Andujarem naprosto vyhořel. V 87. minutě přišla pro fanoušky Juventusu velmi tvrdá rána, z protiútoku se prosadila dvojice Plasmati - Izco, druhý jmenovaný překonal brankáře Manningera - 1:2. Stará dáma už na tuto branku nedokázala zareagovat, byť ještě měla jednu velmi dobrou šanci z kopačky Diega, ovšem Andujar byl opět skvělý.

Více informací k zápasu

AS Livorno - UC Sampdoria 3:1

20.12.2009 15:00

Góly: 39. Nelson Rivas, 47. Tomas Danilevičius, 90. Tomas Danilevičius - 15. Antonio Cassano

Důležitou výhru si připsalo i Livorno, které bojuje o záchranu. Domácí totiž na stadionu Armanda Picchiho porazili Sampdorii Janov 3:1, a to i přestože prohrávali po brance Cassana 0:1. Do poločasu totiž stihl vyrovnat Rivas a během druhé půle zaznamenal dvě branky Danilevicius. Čtvrthodiny před koncem byl vyloučen hostující Stankevicius.

Úvod utkání nemusel pro Sampdorii začít vůbec dobře, Accardi si totiž málem vstřelil vlastní gól, a jen díky akrobatickému zásahu Castellazziho zůstal výsledek 0:0, avšak ne na dlouho. V 15. minutě totiž otevřel skóre utkání Antonio Cassano. Italský útočník se tradičně zbavil obránců a biliárovým zásahem poslal Sampdorii do vedení - 0:1.

Livorno brzká branka nepoložila, spíše naopak, domácí zvýšili aktivitu a Castellazzi měl dost práce. Candreva minul a Danilevicius z blízka rovněž netrefil. Ve 38. minutě se podařilo vyrovnat, Candreva vybídl Rivase a ten se hluboko v šestnáctce nemýlil - 1:1.

Po změně stran dokázalo Livorno dokonat obrat, ve 46. minutě zužitkoval Raimondiho velmi dobrou práci Danilevicius a z blízka vstřelil svojí první branku v zápase, nutno podotknou, že velmi důležitou - 2:1 pro Livorno. V 63. minutě to mohlo být zase nerozhodně, Cassano našel Pazziniho, ale De Lucia si připsal dobrý zákrok. Čtvrthodiny před koncem přišla pro Sampdorii nepříjemná rána. Druhou žlutou kartu totiž dostal Stankevicius a Sampdoria dohrávala zbytek utkání o deseti.

Livorno početní převahu zužitkovalo, ale až v samotném závěru. Předtím musel likvidovat Pulzettiho hlavičku Castellazzi. Hosté hru otevřeli a hnali se za vyrovnáním, blízko ke vstřelení brance měl Daniele Mannini, jeho střelu De Lucia vyškrábl prsty. V 90. minutě přišel již zmiňovaný gól, povedenou střelou uzavřel skóre druhým gólem Danilevicius. Domácí vyhráli zaslouženě 3:1.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - Chievo Verona 2:0

20.12.2009 15:00

Góly: 7. Marek Hamšík (pen.), 87. Fabio Quagliarella

Svojí neporazitelnost si udržela Neapol, která se díky výhře 2:0 nad Chievem opět posunula v tabulce výš. Na stadionu San Paolo byli k vidění dvě branky, jedna na samotném začátku, druhá těsně před koncem. Trefil se i slovenský reprezentant Marek Hamšík.

Už po šesti minutách hry vysunul Gargano útočníka Denise, ten byl faulován brankářem Sorrentinem a rozhodčí nařídil pokutový kop. K penaltě se postavil Marek Hamšík a Neapol vedla brzy 1:0. Chievo mohlo vzápětí velmi brzo vyrovnat, ale zákrokem se zaskvěl brankář De Sanctis, který vychytal gólovou hlavičku Abbruscata. Stejný hráč pak měl i další šanci, a opět hlavou, ale De Sanctis byl opět na místě. Chievo se snažilo o vyrovnání a šancí mělo dost, Michele Marcolini z přímého kopu protáhl brankáře Neapole. První poločas se tedy odvíjel od rychlé branky domácích, neboť Chievo se tlačilo do předu za vyrovnáním a mělo více šancí, přesto skončil 1:0 pro domácí.

Na začátku druhého poločasu byl opět vidět Hamšík, brankovou radost mu překazil praporek čárového rozhodčího. Slovenský reprezentant zanedlouho opět zlobil hostující obranu, po chybě Sarda se dostal před branku, ale narazil na brankáře veronského celku. Chievo dokázalo Neapoli rovněž pořádně zatopit, po jednom ze závarů před brankou byl nakonec odpískán faul na De Sanctise. Hosté před koncem otevřeli obranu a v 86. minutě se jim to vymstilo, neboť uprchl Fabio Quagliarella a s klidem překonal Sorrentina - 2:0. Hosté ještě zkoušeli snížit, avšak pokus Simona Bentivoglia zneškodnil De Sanctis.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - AC Siena 1:0

20.12.2009 15:00

Góly: 40. Edinson Cavani

Palermo přivítalo v rámci utkání 17. kola Serie A hostující Sienu. Domácí celek byl v utkání favoritem a svou roli dokázali i potvrdit, když po devadesáti minutách svítil na tabuli stav 1:0 právě pro Palermo.

Začátek utkání patřil podle očekávání domácímu celku. Ten se od prvních minut tlačit na polovinu soupeře a neustálými pasy dráždil obranu Sieny. O první vážnější šanci se postaral domácí Cavani, který si drzým průnikem našel cestu až k brankáři Curcimu. Ten v souboji proti útočícímu hráči zachoval chladnou hlavu a reflexním zákrokem jej vychytal.

Další z domácích výpadů měl o pár minut později na svědomí Miccoli. Ten se postavil k přímému kopu a přesnou ranou prověřil pozornost hostujícího brankáře. Ten se i tentokrát vyznamenal a držel čisté konto.

Neuběhlo však mnoho a Curci v brance Sieny zazářil již potřetí. Tentokrát se však o rozruch postaral Bresciano. Ten se ve skrumáži těl dostal jako první k odraženému míči a zkoušel tvrdou ranou propálit vše před sebou. Proti tomu byl ovšem právě zasahující Curci, který i nadále držel čistý štít.

Blížil se však konec prvního poločasu a pro hostujícího brankáře přišla osudová chvilka. K míči se totiž na křídle dostal osamocený Balzaretti. Ten si potáhl míč, aby poté mohl přesnou přihrávkou najít nabíhajícího Cavaniho. Ten si ve vápně počínal jako suverén a přesnou ranou překonal doposud zářícího brankáře hostů.

Ve druhém poločase se očekával nátlak hostujícího celku. Ten ovšem nepřicházel a domácí Palermo se vcelku překvapivě zatáhlo do obrany. Těžilo tak z dobré defenzívy a spoléhalo na silné a účinné protiútoky. O jeden takový se postaral Miccoli, avšak díky své nepřesnosti nenadělal brankáři Sieny žádné problémy.

Hosté se jen výjimečně dostávali do šancí. Možnost vyrovnat měl však hostující Del Grosso. Ten se postavil k volnému přímému kopu a trefil jej znamenitě. Bohužel pro něj však potřeboval o trochu více štěstí, aby vyrovnal. Jeho pokus tak jen těsně minul levou tyč domácí branky.

Utkání se poté chýlilo ke konci a domácí si jednobrankový výsledek hlídali. Hosté totiž s přibývajícím časem nabírali na síle a ke konci dokonce uzavřeli Palermo na jeho polovině. Tlak Sieny však naštěstí pro domácí včas ukončil rozhodčí a tak se mohlo Palermo radovat z výhry 1:0.

Více informací k zápasu

AS Řím - Parma FC 2:0

20.12.2009 15:00

Góly: 48. Nicolás Burdisso, 90. Matteo Brighi

Fotbalisté římského AS udělali další důležitý krok v cestě za Ligou mistrů, Giallorossi totiž porazili čtvrtou Parmu 2:0 a bodově se na ní dotáhli. Výhru Říma zařídili svými góly Burdisso a Brighi.

Do první nebezpečnější situace se dostal Mirko Vučinič, po tradiční spolupráci s Tottim ale minul branku. Parma rovněž zahrozila, Daniele Galloppa po rohovém kopy udělal pořádné horko Juliu Sergiovi, nicméně branka z toho nebyla. V polovině prvního poločasu musel Mirante likvidovat střelu Brighiho a Riiseho přihrávka byla na Brighiho zase příliš dlouhá. Řím byl v prvním poločase lepším týmem, ale převahu nedokázal gólově zužitkovat.

Po změně stran se dobře ukázal římským fanouškům bývalý hráč Vlků Panucci, jenž uvnitř vlastního pokutového území zabránil brance aktivního Brighiho. O chvíli později už ale Řím vedl, na rohový kop si naskočil obránce Burdisso a bylo to 1:0. Zanedlouho mohl zvýšit kapitán Totti, ale pravačkou nastřelil brankovou konstrukci. Během druhého poločasu byl Totti vystřídán za Okaku, ale ani ten utkání nedohrál, neboť se v 83. minutě zranil a musel být rovněž střídán.

Samotný závěr Parma nezvládla, v 87. minutě byl totiž vyloučen za druhou žlutou kartu Paci a za pár minut Římané převahu zužitkovali. Gólovou tečku za utkáním udělal Matteo Brighi, který po přihrávce Mirka Vučiniče nezahálel a pravačkou zvýšil na konečných 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán17123236:1439
2.AC Milán1694323:1731
3.Juventus FC1793530:2130
4.AS Řím1784527:2228
5.Parma FC1784522:2228
6.SSC Neapol1776426:2427
7.Città di Palermo1775522:2026
8.UC Sampdoria1774621:2525
9.AS Bari1666419:1524
10.ACF Fiorentina1673618:1524
11.Janov CFC1673628:2724
12.Chievo Verona1773720:1924
13.Cagliari Calcio1672725:2123
14.Udinese Calcio1653819:2118
15.AS Livorno1753910:1918
16.SS Lazio1737710:1616
17.Bologna FC1644817:2416
18.Atalanta BC1634915:2513
19.Calcio Catania1726916:2612
20.AC Siena17331117:2812
Zbývající zápasy
19.12. 20:45ACF Fiorentina - AC Milán
20.12. 13:00Bologna FC - Atalanta BC
20.12. 15:00Janov CFC - AS Bari
20.12. 15:00Udinese Calcio - Cagliari Calcio

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (366)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele