Serie A - preview 17. kola

19.12.2009, 09:32, aktualizováno 20.12.2009, 10:22
Previews
Sedmnácté kolo italské Serie A narušuje nepříjemná sněhová nadílka, kvůli níž se v neděli neodehrají dva duely, odloženy jsou Bologna - Atalanta, Udinese - Cagliari. V dalších zápase přivítá AS Řím Parmu, Janov Bari, Juventus Catanii, Livorno Sampdorii, Neapol se střetne s Chievem, Siena zavítá do Palerma a večer přijede na San Siro k duelu s Interem římské Lazio.
Janov CFC - AS Bari  (neděle 15:00)
Jeden z nejlepších útoků ligy se postaví proti jedné z nejlepších obran, aneb v Janově se střetnou domácí CFC s Bari. V tabulce je sice dělí tři místa, ale bodově jsou na tom stejně, tak je liga vyrovnaná!

Sedmé a jedenácté místo totiž spojuje jediné, a to počet bodů. Všichni totiž mají 24 bodů, což znamená, že každé zaváhání může znamenat výrazný propad, ale na druhou stranu výhra vás může katapultovat mezi ty nejlepší. Především postavení Bari je ale příjemným překvapením, jelikož se v jeho nováčkovské sezoně podobné úspěchy nepředpokládaly. Nicméně právě z Janova si mohou vzít Galletti příklad, protože i Grifové vzali po návratu z druhé ligy elitní italskou soutěž úderem.

Nicméně kouč Bari Giampiero Ventura by nerad cokoliv zakřikl a o umístění mezi nejlepšími bude přemýšlet až poté, co bude stoprocentně jistá záchrana, která je bezesporu letošním hlavním cílem Biancorossi. Právě Ventura má obrovskou zásluhu na letošních skvělých výsledcích Bari, přitom do týmu přišel teprve v létě, kdy byl narychlo jmenován jako náhrada za propuštěného Conteho. Například minulá výhra 3:1 nad Juventusem je jedno z dosavadních senzací.

Další, koho se bude Bari snažit zaskočit, je Janov, ale s úspěchem na Stadio Luigi Ferraris to bude mít nesmírně těžké. Grifone totiž v lize v posledních zápasech podávali hodně nevyrovnané výkony a potřebovali se chytit vítězné vlny. Navíc v týdnu vypadli z Evropské ligy a na jaře se budou soustředit výhradně na ligu. Proto by bylo dobré, kdyby v posledním letošním zápase zabrali. Proti Bari navíc budou mít výhodu domácího publika, před kterým letos prohráli jen jednou.

Co se týče absencí, na obou stranách jich není nejméně. Janovu bude chybět nejlepší hráč Palladino a dále Jankovič, Kharja, Figueroa, Papastathopoulos, Modesto, Milanetto a vykartovaný Bocchetti. Bari bude bez Dondy, Para, Masiella, Kutuzova, Langelly a De Vezzeho.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Scarpi - Biava, Moretti, Criscito - Rossi, Jurič, Zapater, Mesto - Sculli, Floccari, Palacio
AS Bari - pravděpodobná sestava:
Gillet - Masiello, Ranocchia, Bonucci, Parisi - Alvarez, Donati, Almiron, Rivas - Meggiorini, Barreto
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Juventus FC - Calcio Catania  (neděle 15:00)
Dva trápící se celky na sebe narazí v Turíně. Juventus, který zrovna neprožívá nejšťastnější období, hostí Catanii, která je na tom ještě hůře. S devíti body patří hostům poslední dvacáté místo a vážně jim hrozí sestup do Serie B.

Juventus prohrál z pěti soutěžních zápasů čtyři a je nejvyšší čas dát této nelichotivé bilanci sbohem. Stará dáma se jaksi nevyrovnala s vyřazením z Ligy mistrů od Bayernu Mnichov a následujícím ligovém kole nestačila na Bari. Nutno podotknout, že Juventus byl v zápase lepším týmem, měl několik velice dobrých příležitostí, jenomže jimi pohrdal. Juventus je tak na třetím místě, ale díky zaváhání Interu a AC je s nimi stále v těsném bodovém kontaktu, tedy alespoň s Rossoneri.

Bianconeri tedy mohou zapomenout na Ligu mistrů a mohou plně se soustředit na zisk Scudetta. Druhořadnou soutěží rozhodně nebude Evropská liga, kam se Juventus po vyřazení ze skupin uchýlil. Los 3. kola Evropské ligy přisoudil Staré dámě amsterdamský Ajax, takže tento souboj dvou velmi slavných evropských celků bude mít úroveň vhodné Ligy mistrů.

Catania nadále pokračuje v trápení a pomalu se jí vzdaluje záchrana v nejvyšší soutěži. Sicilanům totiž patří poslední místo, doposud uhrála Catania pouho pouhých devět bodů, a to je hodně málo. Naposledy utrpěla porážku 0:1 s Livornem, navíc se hrálo na sicilské půdě, takže o to je výsledek horší. Týmu tedy zatím nepomohl ani nový trenér Mihajlovič.

Trenér Juve Ciro Ferrara se musí obejít bez Iaquinty, Chielliniho, Sissoka, Camoranesiho, Buffona i vykartovaného Poulsena. Mihajlovič je na tom podobně, hrát totiž nebudou Barrientos, Sciacca, Delvecchio, Marchese, Pesce a Potenza. V karetním trestu je střelec Mascara.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Manninger - Caceres, Legrottaglie, Cannavaro, Grosso - Salihamidzic, Felipe Mělo, Marchisio - Diego - Trezeguet, Amauri
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujar - Alvarez, Silvestre, Bellusci, Capuano - Izco, Carboni, Biagianti, Llama - Martinez, Morimoto
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 5.15 - 8.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Livorno - UC Sampdoria  (neděle 15:00)
Šestá Sampdoria bude hájit pohárové příčky na půdě Livorna, kterému jde o bytí či nebytí v Serii A. Hostům se už příliš nedaří a domácí zase nedokáží potvrdit výhru z předchozího kola.

Začněme tedy u domácích, Livorno je ohrožené sestupem do nižší soutěže, a proto, aby se tak nestalo, hodlá udělat jistá opatření. Trenér Cosmi zatím odvádí dobrou práci, a ačkoliv jeho tým pořád nevyhrává, dokáže posbírat důležité tři body. Livorno naposledy vyhrálo, nejtěsnějším možným způsobem porazilo Catanii na jejím hřišti 1:0, nyní bude mít výhodu domácího prostředí. Méně úspěšnější byli hráči Livorna v poháru Coppa Italia, když prohráli 0:1 s Interem Milán. Jejich šance na postup jsou však stále otevřené.

Janovská Sampdoria od skvělého úvodu jaksi ubrala a už nenahání tolik strachu. V poseldní třech zápasech navíc nevyhrála, pouze v zápase s AS Řím dokázala vytěžit bod za remízu 0:0. Nicméně Sampdorii stále patří pohárové umístění, navíc bodové rozestupy jsou v těchto místech tabulky minimální. Blucerchiati teď čeká cesta do Livorna a za velmi příjemný dárek k Vánocům by byly tři body jistě považovány.

Livorno se musí obejít bez zraněných Galanteho, Tavana a Mora, navíc suspendovaný je Lucarelli. To Sampdoria nemá žádné problémy se zraněnými hráči, přesto nebude kompletní. Mimo hru jsou totiž karetní hříšníci Poli a Lucchini. Oba soupeři už na sebe letos jednou narazili, stalo se tak v domácím poháru a Livorno v Janově vyhrálo 2:1 a postoupilo dál.
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
De Lucia - Perticone, Knezevic, Miglionico - Raimondi, Filippini, Bergvold, Pieri - Pulzetti, Candreva - Danilevicius
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Castellazzi - Stankevicius, Gastaldello, Accardi, Zauri - Semioli, Palombo, Tissone, Ziegler - Pazzini, Cassano
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.05 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SSC Neapol - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Neapol si pod trenérem Mazzarrim stále drží neporazitelnost a v tom hodlá pokračovat i v zápase s Chievem. Naples jsou jedním se čtyřiadvacetibodových týmů a tudíž bodová ztráta na evropské poháry je minimální.

Od té doby, co Neapol převzal trenér Mazzarri, šla výkonnost tohoto celku hodně nahoru a aktuálně velmi vážně atakuje evropské poháry. Domácí naposledy remizovali 3:3 na půdě Cagliari, přičemž tři branky vstřelili už dvakrát po sobě. Předtím se to podařilo v zápase s Bari, které také mělo pro Mazzarriho hochy vítěznou příchuť. Neapol je tedy na velmi dobré cestě dostat se do pohárové Evropy. V tomto kole se Neapolští utkají s Chievem Verona.

Pakliže je forma domácích vysoká, tak totéž se dá říci i formě Chieva. To tři zápasy po sobě dokázalo naplno bodovat a v tabulce se svěřenci trenéra Di Carla posunuli na osmé místo se stejným počtem bodů jako má například i jedenáctá Neapol. V posledním zápase hosté porazili Fiorentinu 2:1, když navíc Viole příliš nepovolili.

Neapoli bude scházet duo Campagnaro, Iezzo, které doplní vykartovaný Argentinec Lavezzi. Chievo je na tom podobně, do Neapole neodcestují Moro a Frey. V minulé sezoně dopadly oba zápasy odlišně, Chievo doma vyhrálo těsně 2:1 a Neapol pro změnu triumfovala na stadionu San Paolo 3:0.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Grava, Cannavaro, Contini - Maggio, Gargano, Pazienza, Aronica - Jamaik - Quagliarella, Denis
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Malago, Morero, Yepes, Mantovani - Luciano, Rigoni, Marcelini - Pinzi - Pellissier, Abbruscato
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.20 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Città di Palermo - AC Siena  (neděle 15:00)
Na stadionu Renza Barbery přivítá Palermo předposlední Sienu. Sicilané jsou nabuzeni poslední výhrou nad AC Milán a tento triumf hodlají potvrdit i v domácím prostředí proti Sieně. Bianconeri po dvou domácích zápasech cestují ven.

Palermo v minulém kole šokovalo San Siro, když si odtud odvezlo všechny tři body za vítězství 2:0 nad AC Milán. Sicilský celek zároveň přerušil několikazápasovou neporazitelnost domácích. Nový trenér Delio Rossi tak zažil první dobrý výsledek a pod jeho vedením očekává Palermo postup tabulkou výše. Rosanero má velkou šanci senzační výhru 2:0 potvrdit, doma totiž přivítá devatenáctou Sienu. K tomuto utkání však trenér Delio Rossi přihlíží velmi opatrně, neboť poukazuje na výsledkový vzrůst Sieny v posledních dvou domácích zápasech.

Siena má totiž za sebou dvě domácí výhry, jednu nad Catanií 3:2, druhou nad Udinese 2:1 a celkový zisk šesti bodů znamenal opuštění posledního místa tabulky. Bianconeri jsou nyní devatenáctí, tudíž se i nadále nacházejí na sestupové příčce, ovšem od záchrany je dělí už jen tři body. Hosté získali posledních šest bodů před domácím publikem, ovšem venku už tak úspěšní nejsou. Proto by byl úspěchem i nerozhodný stav.

Sicilané hlásí jedinou ztrátu, zranění do zápasu nepustí Melinteho. Sieně zase budou scházet Rossettini, Parravicini a Vergassola. Vzájemné zápasy obou celků bývají vyrovnané, v minulé sezoně vyhrál vždy domácí celek, Siena 1:0 a Palermo 2:0.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Cassani, Kjaer, Bovo, Balzaretti - Nocerino, Liverani, Bresciano - Simplicio - Cavani, Miccoli
AC Siena - pravděpodobná sestava:
Curci - Rosi, Terzi, Brandao, Del Grosso - Jarolim, Codrea, Ekdal - Reginaldo, Calaiò, Maccarone
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.45 - 5.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - Parma FC  (neděle 15:00)
Dalším tahákem tohoto kola bude zápas pátého AS Řím se čtvrtou Parmou. Giallorossi mají velmi dobrou formu, ale totéž se dá říci i o Parmě, která má před svým soupeřem náskok tří bodů. Parma může dokonce v případě výhry poskočit na třetí příčku.

Římské AS během týdne stvrdilo svůj postup z prvního místa do vyřazovací fáze Evropské ligy, když vyhrálo v Sofii nad CSKA pohodlně 3:0. V pátek pak mělo na programu losování a osud Římanům postavil do cesty řecký Panathinaikos Athény. Svěřenci trenéra Claudia Ranieriho chytili před Vánocemi velmi solidní formu, daří se jim i v italské lize, kde jsou po velmi špatném začátku už na pátém místě, navíc teď se utkají se čtvrtou Parmou a v případě výhry se na ní bodově dotáhnou.

Podobnou formu má i Parma, ta zatím stále drží čtvrté místo, zaručující start v předkole Ligy mistrů. Parma na rozdíl od Říma nehraje evropské poháry a tudíž se může maximálně koncentrovat na domácí soutěž. V minulém kole si severoitalský celek poradil s Bolognou, i když utkání se pro něj nevyvíjelo dobře. Domácí prohrávali po brance Osvalda, jenomže během druhé půle dokázali nepříznivý vývoj zvrátit a vyhrát 2:1. Trenér Parmy Guidolin odvádí s týmem velmi dobrou práci, a pokud hosté zvládnou dobře i jarní zápasy, mohou vážně aspirovat na příčku zaručující evropské poháry.

Římanům bude i nadále chybět brankář Doni, mimo hru jsou také Tonetto, Mexes a suspendovaný Perrotta. To Parma cestuje na Olympijský stadion s takřka kompletním kádrem, chybět jí bude pouze Biabiany. Parmě se proti římskému AS vůbec nedaří. Giallorosi vyhráli většinu vzájemných zápasů včetně toho posledního, který v březnu 2008 skončil v Římě debaklem hostů 4:0.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Julio Sergio - Cassetti, Burdisso, Juan, Riise - De Rossi, Pizarro - Menez, Brighi, Vucinic - Totti
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Zaccardo, Lucarelli, Panucci, Castellini - Dzemaili, Morrone, Galloppa - Lanzafame, Amoruso, Antonelli
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - SS Lazio  (neděle 20:45)
Inter Milán sehraje poslední letošní zápas s Laziem a oba půjdou za vítězstvím. Zatímco Nerazzurri si chtějí do jarní části upevnit vedení v tabulce, Římané se pro změnu chtějí odpoutat od sestupové zóny.

Obhájce titulu navíc má co napravovat, protože z posledních pěti zápasů uspěl v domácí soutěži jen dvakrát, dvakrát totiž remizoval a s Juventusem prohrál. Naopak Lazio bude chtít navázat na poslední zápas s Janovem. V němž se totiž podařilo římskému celku konečně vyhrát, poprvé od druhého kola! To dalo trenérovi Davidovi Ballardinimu trochu oddechu, nicméně ještě nemá vyhráno. Bod ze San Sira by byl zlatý. Letošní sezona je pro fanoušky Biancocelesti velkým zklamáním, ze statistického pohledu navíc hodně bizarní. Lazio má totiž sice druhý nejhorší útok v lize, ale zároveň druhou nejlepší obranu, což znamená, že gólů je v jeho zápasech opravdu málo.

Oběma nedělním soupeřům budou chybět ofenzivní tvůrci hry, Inter postrádá Wesleyho Sneijdera, Lazio zase Maura Zarateho. Oba pykají za karty, zatímco Sneijder za jedinou červenou, Zarate nastřádal příliš mnoho žlutých. Nerazzurri vedle nizozemského záložníka nemohou použít ani Santona, Samuela, Quaresmu a Krhina. Rozsáhlá marodka je i u Lazia, nehrají Matuzalem, Brocchi, Dabo i Inzaghi.

Pro Lazio ale bude nesmírně těžké na San Siru uspět, protože Inter s Římany neprohrál ligový zápas už od sezóny 2003/2004.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Julio Cesar - Maicon, Cordoba, Lucio, Chivu - Zanetti, Cambiasso, Balotelli, Stankovic - Eto'o, Milito
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Muslera - Siviglia, Stendardo, Radu - Lichtsteiner, Baronio, Kolarov, Del Nero - Meghni, Mauri - Rocchi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.38 - 4.10 - 8.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - AC Milán  (sobota 20:45)
Jedním ze šlágrů kola bude souboj Fiorentiny s AC Milán, tedy osmifinalistů letošní Ligy mistrů. Oba celky by měli co nejrychleji zapomenout na minulé kolo, ve kterém se jim vůbec nedařilo. Fiorentina podlehla Chievu a AC Milán dokonce doma nestačil na Palermo a přišel o svoji několika zápasovou neporanitelnost.

Domácí Viole se opět vzdály příčky zaručující start v Lize mistrů pro příští rok. Díky prohře 1:2 ve Veroně spadla až na deváté místo, navíc Parma svůj náskok na čtvrtém místě zvýšila o tři body před pátým AS Řím a o čtyři body před Fiorentinou. Situace je okolo evropských pohárech velmi vyrovnaná, i třinácté Palermo ztrácí na Evropskou ligu jen dva body.

Fiorentina si před zápas s AC Milán mohla užít losování osmifinálových dvojic, Viola postoupila z prvního místa a tudíž byla mezi "nasazenými". Osud jí pak do cesty postavil Bayern Mnichov, který si donedávna pohrál s Juventusem a zapříčinil jeho vyřazení. Stejného ceremoniálu se zúčastnil i AC Milán, ten byl na rozdíl od Fiorentiny ve druhém koši, a tudíž ho čekal jeden z vítězů skupiny. Rossoneri narazí na loňského finalistu a předloňského vítěze Manchester United.

AC Milán naposledy prohrál s Palermem a po delší době si připsal špatný výsledek, i když zápas v Curychu rovněž nebyl povedeným, a nevyužil tak další bodové ztráty konkurenčního Interu Milán. Nerazzurri naopak díky remíze ještě náskok navýšili na pět bodů. Rossoneri navíc čeká před vánocemi těžký duel na půdě silné Fiorentiny. Milánští budou chtít pochopitelně co nejrychleji zapomenout na prohru se sicilským klubem a ve Florencii pokud možno vyhrát.

Trenér Cesare Prandelli bude postrádat trio Gamberini, Zanetti, Marchionni. Jeho protějšek na lavičce Milána, trenér Leonardo, zase musí oželit absenci Odda, Onyewua, Thiaga Silvy a Bonery. Vzájemná bilance hovoří lépe pro milánský celek, ten s Fiorentinou neprohrál čtyři roky.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Frey - De Silvestri, Dainelli, Kroldrup, Pasqual - Montolivo, Donadel - Jorgensen, Santana, Vargas - Gilardino
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Dida - Zambrotta, Nesta, Kaladze, Antonini - Pirlo, Ambrosini - Seedorf - Pato, Borriello, Ronaldinho
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.10 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán16113235:1436
2.AC Milán1694323:1731
3.Juventus FC1693429:1930
4.Parma FC1684422:2028
5.AS Řím1674525:2225
6.UC Sampdoria1674520:2225
7.AS Bari1666419:1524
8.Chievo Verona1673620:1724
9.ACF Fiorentina1673618:1524
10.Janov CFC1673628:2724
11.SSC Neapol1666424:2424
12.Cagliari Calcio1672725:2123
13.Città di Palermo1665521:2023
14.Udinese Calcio1653819:2118
15.SS Lazio1637610:1516
16.Bologna FC1644817:2416
17.AS Livorno164397:1815
18.Atalanta BC1634915:2513
19.AC Siena16331017:2712
20.Calcio Catania1616914:259

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (353)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele