Serie A - souhrn 14. kola

27.11.2010, 19:58, aktualizováno 28.11.2010, 22:40
Komentáře a souhrny
Inter nadělil pětigólový předvánoční dárek Parmě, Palermo přehrálo AS Řím. Udinese doma body neztrácí, což dnes potvrdilo proti Neapoli. Hattrickem se přičinil Di Natale. Na vlastním hřišti vyhrálo také Cagliari. Dva body naopak ztratilo Lazio, a remízami skončila také klání v Bari a v Brescii. Včera AC Milán ztratil dva body za remízu 1:1 v Sampdorii. Stejným výsledkem jako v Janově dopadlo také střetnutí mezi Juventusem a Fiorentinou.

Città di Palermo - AS Řím 3:1

28.11.2010 20:45

Góly: 20. Fabrizio Miccoli, 61. Josip Iličić, 65. Antonio Nocerino - 90. Francesco Totti

Palermo zvládlo generálku na důležité utkání se Spartou a v posledním zápase 14. kola porazilo AS Řím 3:1. Branky Sicilanů zařídili Miccoli, Iličič a Nocerino. Jedinou trefu Vlků obstaral kapitán Francesco Totti až v nastaveném čase.

Utkání se přitom mohlo vyvíjet úplně jinak, už po dvou minutách měl zajímavou příležitost norský obránce Rise, avšak brankář Sirigu jej vychytal. Římu pak začala zle zatápět dvojice Miccoli - Pastore a dokonce se měla kopat penalta. Cassetti totiž Miccoliho fauloval uvnitř pokutového území, rozhodčí však celou situaci přehlédl. Domácí to nemuselo příliš mrzet, neboť ve 20. minutě se střelecky prosadil Fabrizio Miccoli. Antonio Nocerino mu naservíroval parádní pas a Miccoli ukázal, že je pro Palermo klíčovým hráčem - 1:0.

AS Řím nehrál vyloženě špatně, Borriellův přímý kop nadělal Sirigovi dostatečné problémy, a rovněž Julio Sergio nezůstal bez práce, když musel lapit Pastoreho hlavičku. Nicméně Vlci se snažili o vyrovnání, Totti minul branku a Simplicio, který mimochodem nastoupil proti svému bývalému týmu, z voleje netrefil. Nepřesný byl i střelecký pokus Meneze. Ani takováto série střel na vstřelení branky nestačila, naopak Palermo mohlo zvýšit, nebýt skvělého zákroku Sergia, který v čisté gólovce skvěle vychytal Pastoreho. Ještě do poločasu Římané několikrát zahrozili, ale defenzíva domácích neionkasovala.

Zhruba po hodině hry svěřenci trenéra Delia Rossiho výsledek navýšili, Iličič byl ve správné chvíli na správném místě, vše však pro něj vymysleli Miccoli a zejména Balzaretti. Za chvíli přichystalo Palermo další úder, tentokrát se gólově prosadil Nocerino, všemu předcházel rohový kop, který obrana Vlků nedokázala odvrátit. AS Řím se i přes nelichotivý vývoj nevzdával, ale měl spousty smůly. V Nastaveném čase alespoň zkorigoval na 3:1 Francesco Totti, kapitán Říma nebyl v ofsajdu a střelou překonal Siriga. Byla to ale poslední střela zápasu, takže Palermo může slavit cenné vítězství.

Více informací k zápasu

AS Bari - AC Cesena 1:1

28.11.2010 15:00

Góly: 64. Francesco Caputo - 62. Giuseppe Colucci

Na samotném dnu ligové tabulky se ani po tomto kole nic nemění, dvacáté zůstává Bari. To dnes jen remizovalo před domácím publikem s Cesenou. Hosté se díky remíze 1:1 posunuli na osmnácté místo, nicméně tato příčka je stále sestupová.

První šanci zápasu si z přímého kopu připsala Cesena, konkrétně Jimenez, branku to ale nepřineslo. Na druhé straně vypálil z dobrých třiceti metrů Pulzetti. První půlhodina byla ale hodně kouskovaná, spousty žlutých karet a standardních situací, na změnu skóre si tak diváci museli počkat až do druhého poločasu.

I druhou půli odstartovala lépe Cesena, Parolo se z přímého kopu neprosadil a Gillet lapil i velice nebezpečnou příležitost Bogdaniho. V 62. minutě fauloval v pokutovém území Donati Jimeneze a rozhodčí nařídil pokutový kop ve prospěch Ceseny. Penaltu proměnil Giuseppe Colucci a Cesena vedla na stadionu San Nicola 1:0.

Bari ale vrátilo úder za dvě minuty, střídající Rivas našel přesnou přihrávkou Caputa, a ten vyrovnal na 1:1. Jenom pro připomenutí, Rivas byl v tu chvíli na hřišti pár sekund, takže velmi podařené střídání. Cesena mohla vzápětí zase vést, střela Giaccheriniho totiž nebyla špatná. Ještě větší příležitost spálil stejný hráč v nastaveném čase, brankář Gillet s vypětím všech sil zabraňoval brance nohou.

Více informací k zápasu

Brescia Calcio - Janov CFC 0:0

28.11.2010 15:00

Góly: -

Kdo dnes přišel na Stadio Rigamonti, odnesl si vedle zmrzlých končetin také malý požitek z předváděné hry. Zápas mezi Brescií a Janovem musel být kvůli neustále padajícímu sněhu několikrát přerušen, aby se mohlo znovu nalajnovat a špatné podmínky zapříčinily, že nepadl žádný gól.

Pro Beppeho Iachiniho to byl prakticky zápas o všechno, protože Brescia na vítězství čeká od konce září. Nevyhrála ani dnes, ale remíza je za těchto podmínek možná dobrým výsledkem. V první minutě se divákům poprvé předvedl Luca Toni, hlavičkoval vedle. V akci se po delší pauze zaviněné zraněním objevil Rodrigo Palacio a po Berardiho držení chtěl penaltu, u hlavního rozhodčího ale neuspěl.

V 11. minutě byli domácí hodně blízko brance, když ve vápně vyšplhal nejvýše Andrea Caracciolo a hlavou překonal Eduarda, jenže na brankové čáře dobře zakročil Giandomenico Mesto. Ani opakovaný záběr zcela neprokázal, zda míč brankovou čáru přešel, nicméně sudí Banti gól neodpískal. Po čtvrthodině hry byla hra přerušena. Padající sníh značně stěžoval viditelnost, a tak byly lajny vytaženy červeně. Velkou šanci pak zmeškal po Zebinově přihrávce Berardi.

Eduardo pak musel zasahovat proti Caracciolovi, jenž si sklepl míč a z voleje pálil a také po střele Diamantiho, pokaždé si ale vedl dobře. Na druhé straně zblízka trefil boční síť Toni. Brescia se chtěla znovu radovat po Ederově zakončení, které skončilo za zády Eduarda, jenže domácí forvard stál v době Zambelliho centru v ofsajdu. Ukázal se také brankář Sereni, proti Toniho hlavičce si nadvakrát poradil a stejně tak zlikvidoval i střelu z trestného kopu Miguela Velosa. Když Hetemaje vychytal Eduardo, odcházeli promrzlí fanoušci ze stadionu po bezbrankové remíze.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - US Lecce 3:2

28.11.2010 15:00

Góly: 6. Alessandro Matri, 15. Alessandro Matri, 28. Michele Canini - 54. Ruben Olivera, 81. David Di Michele

Cagliari porazilo Lecce především díky skvělé úvodní půlhodině, v níž nasázelo soupeři tři branky. Lecce se pak podobně, jako proti Sampdorii snažilo o zmrtvýchvstání, to se podařilo, ale na více než porážku 2:3 se nezmohlo.

Začátek utkání vyzněl pro hosty katastrofálně, uběhlo sotva šest minut a Alessandro Matri vstřelil v poklidu úvodní branku utkání. Ještě před tím měl stejný hráč obrovskou šanci, Rosati však kolenem inkasovanému gólu zabránil. Jak už bylo řečeno, v 6. minutě už ale lovil míč ze sítě - 1:0 pro Cagliari. Hosté se nepoučili a za chvíli inkasovali podruhé, obrana znovu neuhlídala Alessandra Matriho, který opět vyřešil koncovku na výbornou - 2:0 pro Cagliari.

Lecce se mohlo brzy vrátit do utkání kontaktní brankou, Giacomazzi k tomu měl více než solidní příležitost, jenže brankář Agazzi jeho hlavičku rukou vytěsnil. A znovu platilo staré známé pravidlo "nedáš-dostaneš". Ve 27. minutě totiž nikým nehlídaný Canini hlavou zvýšil na 3:0. Tímto výsledkem skončil i první poločas.

Hosté nastoupili do druhého dějství jako vyměnění a nutno podotknout, že jim dosti pomohla poměrně rychlá branka na začátku druhého poločasu. V 53. minutě nedokázal Perico zastavil Oliveru, který pak překvapil i samotného Agazziho a střelou z devíti metrů snížil ze svého pohledu na 1:3. Ústřední postava úvodu utkání Matri sahal několikrát po hattricku, Rosati však držel naděje hostů na dobrý výsledek.

Devět minut před koncem utkání vymyslel druhou branku Lecce Gianni Munari, poté, co vybojoval míč, ho předložil Di Michelemu, jenž prostřelil Agazziho - 3:2. Brankář Cagliari se pak musel činit, neboť Lecce zle zatápělo. Ránu Munariho lapil a v brance neskončily ani dvě šance Mesbaha. Sicilané utkání nakonec dotáhli do vítězného konce.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Calcio Catania 1:1

28.11.2010 15:00

Góly: 45. Hernanes - 44. Matías Silvestre

Také Lazio Řím si v tomto kole nepřipíše plný bodový zisk, proti totiž byla Catania. Sicilané vedli zásluhou Silvestreho, ovšem ještě před odchodem do šaten srovnal Hernanés. Na výsledku 1:1 už se pak nic nezměnilo.

Diváci na Olympijském stadionu čekali na první větší šanci zápasu čtvrt hodiny, to si Hernanes ukázkově zpracoval míč na prsa, jenže následné zakončení nezvládl ideálně. Doslova v superšanci se ocitl útočník Sergio Floccari, bohužel pro Lazio namířil svůj projektil přesně doprostřed branky, kde stál připravený Andujar. Brzy na to padla první branka, Biava se ale chytil do ofsajdové pasti a branka nebyla po právu uznána.

Lazio bylo nadále aktivnější, vedle pálil po pěkné akci Mauri, a parádní sólo Hernanese přerušil faulem Silvestre. Z následného trestného kopu se netrefil Zarate. Až potom si Catania vypracovala jakousi šanci, Terlizzi ale z těžké pozice balón netrefil. Ve 43. minutě vytáhl po Gomézově dalekonosné ráně dobrý zákrok Muslera, a o chvíli později se Sicilané překvapivě ujali vedení. Na přesně zahraný rohový kop si naskočil Silvestre, a bylo to 1:0 pro Catanii. Odpověď Lazia byla blesková, v nastaveném čase ukázal jak je vše jednoduché Hernanes. Klíčový muž Lazia dostal míč, popotáhl jej a na hranici pokutového území vystřelil přesně k tyči - 1:1.

Rovněž druhý poločas nabídl několik zajímavých momentů. Jeden z nich určitě stojí za zmínku, Mauro Zarate protančil mezi čtyřmi hráči a pak zkoušel lobem přehodit Andujara, ten jeho úmyslu zabránil famózním zákrokem. Byl to překrásný fotbalový okamžik. Zarate se pak ocitl v další dobré příležitosti, ale ani tentokrát nedal. Catania byla houževnatým soupeřem, který v samotném závěru dost kousal, Muslera vše pohlídal, ale jelikož jeho spoluhráči další branku nepřidali, skončilo utkání remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - SSC Neapol 3:1

28.11.2010 15:00

Góly: 16. Antonio Di Natale (pen.), 45. Antonio Di Natale, 57. Antonio Di Natale - 58. Marek Hamšík

Antonio Di Natale si může dát za rámeček další zápas. V dnešním duelu s Neapolí opět zářil a hattrickem poslal Partenopei domů s prázdnou. Smutným hrdinou je na straně hostů Marek Hamšík, jenž sice vstřelil jediný gól Neapole, ale zároveň neproměnil penaltu a měl prsty ve třetí inkasované brance.

Neapol po prohře 3:1 přišla o první příčku a i skvělou venkovní bilanci. Potvrdilo se, že na Stadio Friuli se Neapoli nehraje dobře, nevyhrála tu už více než dvě sezóny. V posledních dvou zápasech navíc vždycky dohrávala o desíti.

To se mohlo stát i dnes, když po čtvrthodině hry vběhl do vápna Alexis Sanchez a brankář De Sanctis ho fauloval, ale od sudího Romea dostal jen žlutou kartu. Nicméně Di Natale pokutový kop proměnil a poslal Udinese do vedení, gól však proti Neapoli, kde se narodil, neslavil. Další červenou kartu riskoval Maggio, který k zemi seslal při rychlém brejku Armera a měl štěstí, že vedle něj ještě běžel spoluhráč a vyvázl jen se žlutým napomenutím. Z výsledného trestného kopu musel De Sanctis zasahovat proti Di Natalově střele. Těsně před poločasem se Di Natale trefil podruhé. Z 20 metrů napřáhl a parádní ranou zvýšil na 2:0.

Domácí kapitán byl aktivní i ve druhém dějství, a proto v 57. minutě dokonal hattrick, ačkoliv to absolutně neměl v plánu. Jeho rohový kop totiž chtěl na první tyči odvrátit Hamšík, ale míč vůbec netrefil a nechal ho proklouznout až do brány. Vzápětí sice slovenský reprezentant zaváhání napravil, když skvělou trefou z 25 metrů snížil, ale v 65. minutě opět upadl do nelibosti fanoušků. Domizzi totiž v nepřehledné situaci ve vápně fauloval Cavaniho a Romeo nařídil druhou penaltu v zápase, jenže Hamšík ztroskotal na Handanovičovi. Neapol se sice nevzdala a Cavaniho po Lavezziho centru olízl hlavou tyč, ale dvoubrankové manko již nestáhla.

Více informací k zápasu

Inter Milán - Parma FC 5:2

28.11.2010 12:30

Góly: 18. Dejan Stanković, 19. Dejan Stanković, 23. Esteban Cambiasso, 72. Thiago Motta, 75. Dejan Stanković - 4. Hernán Crespo, 36. Hernán Crespo

Úžasné představení připravili všem na San Siru přítomným divákům hráči Interu a Parmy. Byly to doslova gólové hody při nedělním odpoledni a tifosi si přišli i na výtečný fotbal. Sečteno podtrženo, Inter rozstřílel Parmu 5:2, nicméně výsledek je možná trochu nespravedlivý, protože hosté rozhodně nehráli špatně. Vždyť je dvakrát zastavila branková konstrukce.

O tom, že Parma nehrála druhé housle, svědčí už samotný úvod utkání, kdy Crespo překvapil Nerazzurri rychlým gólem. Ve čtvrté minutě z pravé strany nacentroval Angelo a Crespo se z voleje trefil do sítě svého bývalého zaměstnavatele. To byla pro Inter hodně těžká rána, protože svěřenci Rafaela Beníteze potřebovali nutně vyhrát.

Obhájce Scudetta na úvodní úder soupeře odpověděl ve velkém stylu a během pěti minut stav dokonale otočil, ne však na 2:1, v rozmezí 17. a 22. minuty dokázal vstřelit góly tři. Vše začalo Stankovičovou ránou zpoza šestnáctky, kterou výrazně tečoval Lucarelli a Mirante jen sledoval, jak míč zapadl k jeho levé tyči. Neuběhla ani minuta a Stankovič se radoval podruhé. Biabiany mu poslal míč proti noze a srbský záložník opět pomocí teče, tentokrát od Antonelliho, zavěsil. Ve 22. minutě vše dokonal Esteban Cambiasso, k němuž se po Sneijderově rohu dostal míč od Lúcia a argentinský reprezentant už na zadní tyči jen doklepával.

Parma to ale nevzdala a deset minut před koncem prvního poločasu snížila. Byl to opět Crespo, který byl nejaktivnějším z hostí a před přestávkou vykřesal parmskou naději. Tři minuty nato mohl Crespo dokonce vyrovnat a dokonat hattrick, jenže po Angelově centru byl proti jeho hlavičce Castellazzi.

Druhá pětačtyřicetiminutovka měla stejné tempo jako ta první, a tak se bylo v Miláně na co dívat i nadále. Hned na začátku kopal standardku Sneijder a Cambiasso zakončoval vedle. Vzápětí se na druhé straně řítil na Castellazziho Crespo, ale ani tentokrát Argentinec třetí gól nedal. Hra se zas okamžitě přesunula před branku Miranteho, kterého vystrašil z dálky Stankovič. Jeho nepříjemný pokus jen těsně minul prostor mezi třemi tyčemi.

To vše se stalo v rozmezí prvních třech minut. V 51. minutě byla Parma gólu zdaleka nejblíže, Angelo byl sám ve vápně, svou střelou dokonce Castellazziho překonal, jenže míč nakonec zastavila tyč. V 67. minutě zažil velký návrat Thiago Motta, jenž vystřídal Biabianyho a dostalo se mu velkého aplausu. Dvacet minut před koncem se pak fanouškům odměnil, když nechytatelnou dělovkou po Sneijderově trestném kopu propálil vše, co mu stálo v cestě a zvýšil na 4:2.

Vzápětí mohl přidat pátý zásah Panděv. Motta si probil cestu až před brankáře, ale zakončit již nestihl. Míč se ale dostal k volnému Panděvovi, který ale šancí pohrdl a napálil míč do boční sítě. Na druhé straně měl opět výtečnou příležitost k dokončení hattricku Hernan Crespo, ale nebylo mu přáno, hlavička se odrazila od břevna. To samé však nemohl říci Dejan Stankovič, jenž se na druhé straně po Sneijderově přihrávce a přesném zakončení právě z hattricku radoval. V závěrečné desetiminutovce měl ještě jednu šanci Crespo, netrefil. Proti Palettovi si pak připsal poslední dobrý zákrok Castellazzi a Inter zvítězil 5:2.

Více informací k zápasu

Juventus FC - ACF Fiorentina 1:1

27.11.2010 20:45

Góly: 82. Simone Pepe - 4. Marco Motta (vl.)

Fiorentina k dnešnímu bodu ze zápasu s Juventusem přišla prakticky jako slepá k houslím, nicméně to jí asi bude jedno, hlavně, že má alespoň bod. Juventus byl přitom celý zápas jasně lepší, ale skvělý Boruč za svá záda pustil míč jen jednou, a tak se body dělí.

Zápas začal pro Bianconeri hodně nešťastně. Už ve čtvrté minutě totiž napálil míč do vápna Vargas, jeho pokus výrazně tečoval Marco Motta a poslal míč za záda bezmocného Storariho. Do poločasu mohl dvakrát vyrovnat Del Piero, ale ani jednou neuspěl. Nejprve ve 25. minutě vyrazil Melovu střelu Boruč, ale domácí veterán z voleje branku netrefil. Pak kopal Del Piero trestný kop a Boruč musel vytáhnout dobrý zákrok. To by bylo z prvního poločasu vše, šancí bylo pomálu.

Ani druhé dějství nebylo pro oko diváka příliš atraktivní, nicméně Juventus měl navrch. Když pak po hodině hry opustili hřiště Gilardino s Ljajičem, odešla Viola úplně. Čtvrthodiny před koncem znovu výtečně zakročil Boruč, když vychytal střídajícího Iaquintu. Juventus pořád tlačil, vyrovnávací gól ale ze hry nepřišel. V 82. minutě musel lišácky ze standardní situace Boruče překonat Simone Pepe. Z levé strany poslal míč přes polského gólmana k zadní tyči. Fiorentina si závěr zkomplikovala ještě v 88. minutě, kdy dostal za faul na Krasiče červenou kartu Felipe, ale ačkoliv se většinu času hrálo uvnitř nebo v těsné blízkosti pokutového území hostů, další gól už nepadl.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - AC Milán 1:1

27.11.2010 18:00

Góly: 59. Giampaolo Pazzini - 43. Robinho

Remízou 1:1 skončilo utkání mezi Sampdorií Janov a AC Milán. Rossoneri přitom po prvním poločase vedli, trefil se Robinho, ovšem ve druhém dějství odpověděl kanonýr Giampaolo Pazzini.

Milán vstoupil do utkání aktivněji, což dokazují střely Robinha, Boatenga a Ibrahimoviče, brankář Curci byl však pokaždé na místě. Ve 22. minutě měl velkou šanci Robinho, Curci se ale znovu vyznamenal. Jasně lepší Milán pokračoval v tempu a Sampdoria byla na dlouhou dobu neškodná. Až po chybě Nesty zahrozil Pazzini, ovšem Abate svého kolegu z obrany dokonale zaskočil.

Odpor domácích byl zlomen až v závěru prvního poločasu, Ibrahimovič s Robinhem si efektivně vyměnili balón a Brazilec otevřel skóre utkání - 1:0 pro AC Milán. Sampdorii se podařilo vyrovnat zhruba po hodině hry, zahraný rohový kop se dostal až k Pazzinimu a střelec k pohledání vyrovnal na 1:1. Bohužel to byla poslední branka v zápase, kterou mohli diváci vidět. Nicméně šance byly, a to na obou stranách.

Například Abbiati vytáhl po hlavičce fantastický zákrok, čímž prakticky zabránil obratu. Milán zase spálil tutovku prostřednictvím Seedorfa, tomu vyslal přesnou kolmici Ambrosini, jenomže Nizozemec napálil míč je do postaveného brankáře. O chvíli později se pokoušel obstřelit Curciho Robinho, ale neúspěšně.

V nastaveném čase Milán svého soupeře přikoval k pokutovému území, skvělou příležitost měl Robinho, jehož střelu mohl ještě zasáhnout Ibrahimovič. Utkání nakonec dospělo do svého konce a na výsledku 1:1 se nic nezměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AC Milán1493223:1230
2.SS Lazio1483317:1127
3.Juventus FC1466226:1424
4.SSC Neapol1473423:1724
5.Inter Milán1465319:1123
6.Città di Palermo1472525:1923
7.AS Řím1464418:1822
8.UC Sampdoria1448215:1220
9.Udinese Calcio1462616:1520
10.Chievo Verona1354413:1119
11.Calcio Catania1446412:1218
12.Janov CFC1453610:1318
13.Cagliari Calcio1445516:1417
14.ACF Fiorentina1444614:1516
15.Parma FC1436511:1615
16.Bologna FC1335512:1914
17.Brescia Calcio1433811:1712
18.AC Cesena1433810:1812
19.US Lecce1433812:2812
20.AS Bari1424810:2110
Zbývající zápasy
28.11. 15:00Bologna FC - Chievo Verona

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (316)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele