Serie A - preview 21. kola

24.01.2020, 08:35, aktualizováno 26.01.2020, 08:40
Previews
Inter Milán hraje doma s Cagliari a může dočasně snížit manko na Juventus, ten se večer představí na půdě Neapole. Hlavní pozornost bude přesto směřována do hlavního města, v tradičním derby se proti sobě postaví AS a Lazio...
Inter Milán - Cagliari Calcio  (neděle 12:30)
Inter Milán v minulých týdnech poztrácel body a díky tomu se na vedoucí Juventus dívá s odstupem. Aby rozdíl mezi oběma celky nebyl vyšší, ale právě naopak, potřebují Nerazzurri bezpodmínečně porazit Cagliari. To by snad při formě Sardiňanů neměl být takový problém.

Oba celky se spolu na stejném místě utkaly nedávno, před necelými čtrnácti dny Inter porazil Cagliari v rámci Coppa Italia s přehledem 4:1 a postoupil do dalších kol. Za podobný výsledek by se jistě nezlobil, ale tentokrát se přeci jen čeká náročnější duel.

Cagliari sice není ve formě, tak jako na podzim, ale v minulém kole se mu v Brescii konečně podařilo zastavit sérii po sobě jdoucích porážek (2:2) a Rolando Maran věří, že se zase začne blýskat na lepší čas. Čtyři porážky v řadě měly za následek pád tabulkou mimo evropské poháry, ovšem ztráta na ně je jen jednobodová.

Je jasné, že odpolední utkání bude především o Interu Milán. Conteho svěřenci jsou velkým favoritem, který po dvou remízách v řadě potřebuje zvítězit. Juventus totiž menšího klopýtnutí okamžitě využil a v čele Serie A má už čtyřbodový náskok. Inter se díky výhře nad Cagliari může přiblížit na bod a doufat, že Stará dáma ve večerním duelu s Neapolí ztratí.

Inter má za posledních šest kol čtyři remízy, poslední dvě přidal proti Atalantě a Lecce, nicméně stále platí, že v sezoně našel jen jednoho přemožitele, kterým není nikdo jiný, než Juventus. Milánský celek v lednu posiloval, z Manchesteru United přivedl obránce Ashleyho Younga a z Fenerbahce získal rovněž nigerijského forvarda Victora Mosese. Naopak na hostování odešel Valentino Lazaro, jeho novou destinací se stal Newcastle United.

Antonio Conte stále nemůže počítat s klíčovým mužem záložní řady Marcelem Brozovićem a k dispozici zřejmě nebude ani křídelník Antonio Candreva. Tím výčet možných absencí u Nerazzurri končí, mnohem více starostí má Rolando Maran. Na marodce totiž stále zůstávají Pavoletti, Cacciatore, Mattiello, Ceppitelli, Ragatzu, Rog a Cerri. Nebude ani Pisacane, který si odpykává karetní trest.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Škriniar, De Vrij, Bastoni - Young, Barella, Borja Valero, Sensi, Biraghi - Lukaku, Lautaro Martínez
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Olsen - Faragó, Walukiewicz, Klavan, Pellegrini - Nandez, Cigarini, Ionita - Nainggolan - Joao Pedro, Simeone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.84 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hellas Verona - US Lecce  (neděle 15:00)
Stadio Marc'Antonio Bentegodi ve Veroně se v neděli odpoledne stane svědkem důležitého boje domácího Hellasu a hostí z Lecce. Souboj nováčků aktuální sezony bude mnohem důležitější pro hosty, kteří se potácejí jen těsně nad pásmem sestupu.

Lecce sice v minulém kole zastavilo Inter, který mohutně pronásleduje první Juventus, ale stejně může svému soupeři jeho formu leda tak závidět. Hellas se z pozice nováčka, kterému moc lidí šanci na záchranu nedávalo, nebývale vyšvihl. Drží totiž desátou příčku a díky konzistentní formě se mu daří ji udržovat pod svou nadvládou. Jeho herní projev navíc ukazuje, že se nejedná o nějaké nahodilé výsledky.

I proto ho trochu může mrzet minulé kolo. V něm sice také bodoval a připsal si remízový výsledek, ale rozhodně měl proti Felsinei na víc. Po dvou výhrách byl namlsaný a navíc hrál asi pětadvacet minut v početní výhodě. Tou dobou už ale prohrával a nakonec děkoval Fabiu Borinimu za srovnání. Šancí měl ale mnohem víc. A čerstvá akvizice Hellasu si dobře uvědomuje, že tyto příležitosti by neměly zůstat neproměněny.

Borini před utkáním s Lecce prohlásil: "Máme na čem pracovat. Mohli jsme srovnat mnohem dříve, měli jsme na to dost šancí. Jenže nám chyběl důraz před brankou. Nakonec jsme byli rádi za bod, i když jsem měl v nastavení velkou šanci na tři body. Neproměnil jsem ji a mrzí mě to, ale teď se s tím nedá nic dělat. Od prvních chvil tu cítím velkou pohodu v kolektivu a ambice dosáhnout něčeho velkého."

Hellasu bude v domácím utkání chybět trojice Bessa, Salcedo a Zaccagni, zatímco Lecce postrádá jen dlouhodobě zraněné duo Calderoni a Farias.

O remíze Lecce s favorizovaným Interem už byla řeč, ale kromě toho se fanoušci mnoha dobrých zpráv nedočkali. V posledních deseti ligových utkáních viděli jen jednu jedinou výhru (1:0 nad Fiorentinou) a jinak pět porážek. I kvůli tomu je Lecce nyní až na 17. místě s šestnácti body na kontě. Historicky je úspěšnější právě Lecce, které v devíti zápasech prohrálo s Hellasem jen dvakrát.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Silvestri - Rrahmani, Kumbulla, Gunter - Faraoni, Amrabat, Miguel Veloso, Lazović - Pessina, Verre - Borini
US Lecce - pravděpodobná sestava:
Gabriel - Meccariello, Lucioni, Rossettini, Donati - Petriccione, Tachtsidis, Deiola - Mancosu - Falco, Babacar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 4.20 - 5.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - US Sassuolo  (neděle 15:00)
Nedělní odpoledne nabídne také duel na stadionu Marassi, kde se domácí Sampdoria utká s blízkým tabulkovým sousedem. Od Sassuola ji dělí jen tři body a pokud Doria nechce zase spadnout do pásma sestupu, měla by bodovat.

Že by pro Sampdorii bylo domácí prostředí stadionu Luigiho Ferrarise v letošní sezoně nějakou oporou, to se říct nedá. A zvlášť to platí i v utkáních se Sassuolem. Námořníci se na domácí půdě totiž od roku 2010 radovali ze tří bodů jen dvakrát! V poslední době se sice jejich vyhlídky zlepšily a po nástupu trenéra Claudia Ranieriho se jim daří sbírat body častěji, ale stále to není pro fanoušky nic příjemného.

Doria se sice dostala z chvostu na 16. místo a od pásma sestupu ji stále dělí jen čtyři body. Po utkání s Brescií bylo v jejím táboře hodně veselo, protože nováčkovi soutěže uštědřila pětibrankový debakl. Ale pocity soupeře zažila Doria hned v dalším kole. Naposledy totiž dostala pět gólů od Lazia. Na vlastní kůži ochutnala schopnosti nejlepšího kanonýra ligy, Cira Immobileho, který se na jasné výhře podílel třemi góly. A trenér Claudio Ranieri dobře ví, že jeho celek musí přidat.

"Naposledy nám chybělo prakticky všechno, co se své hráče snažím naučit. Odvaha, chytrá hra, velké srdce i klid v zakončení. Vůbec jsme nedokázali zasáhnout do hry a zápas se nám rozpadl pod rukama během několika minut. Soupeři jsme svými laxními chybami darovali několik šancí a to proti Laziu není možné. Musíme se snažit eliminovat chyby, které jsme udělali, protože jinak budeme mít problémy."

Kromě vykartovaného Chabota budou Ranierimu chybět také zranění Depaoli, Ferrari, Ramirez a především Quagliarella. Hosté ze Sassuola přijedou bez Chirichese, Duncana, Defrela, Ferrariho a Marlona.

Sassuolo se potýká se špatnou formou stejně jako Doria. Patří mu až 15. místo a nasbíralo jen o tři body víc než Námořníci. Po sérii tří porážek v řadě se Sassuolo mohlo radovat v minulém kole, neboť si trochu překvapivě vyšláplo na FC Turín. Doma s ním sice prohrávalo po dvaceti minutách, ale díky trefám Bogy s Berardim otočilo vývoj zápasu ve svůj prospěch.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Audero - Bereszyński, Thorsby, Colley, Murru - Linetty, Vieira, Ekdal, Jankto - Gabbiadini, Caprari
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Toljan, Romagna, Peluso, Kyriakopoulos - Traorè, Obiang, Locatelli - Berardi, Caputo, Boga
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.46 - 3.22
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Parma Calcio - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
V neděli odpoledne se na Estadio Ennio Tardini potkají Parma a Udinese, přičemž oba celky si vedly v posledním týdnu shodně - prohrály minulé kolo na hřišti favorita a poroučely se z Coppa Italia. V roli mírnějšího favorita však budou Ducali a to nejen díky domácímu prostředí, ale i vzájemné bilanci.

Parma totiž s Udinese téměř šest let neprohrála. Je tedy pravdou, že se od roku 2015 omezil počet utkání jen na čtyři duely, ale i tak v nich Ducali drží nad svým soupeřem neporazitelnost. Parma se vrátila mezi italskou smetánku relativně nedávno, zatímco Udinese je stálicí soutěže, byť v posledních letech to z jeho strany není žádná hitparáda.

Domácí celek vstoupil do letošní sezony dobře, na rozdíl od Udinese, a stále se drží v klidném středu tabulky, přičemž má výrazně blíže k evropským pohárům, než sestupovým pozicím. Přesto to od nového roku není úplně ono. Za poslední čtyři kola vyhrála Parma jen zápas s Lecce (2:0), jinak dvakrát prohrála a nedávno se pakovala i z Coppa Italia, když doma nestačila na AS Řím (0:2).

Parma bude mít doma co napravovat a Udinese určitě patří k týmům, které jsou hratelné, nicméně vyloženým outsiderem Zebry v žádném případě nebudou. Od příchodu trenéra Gottiho se tým výrazně zvedl a i když v minulém kole smolně prohrál v nastavení s AC Milán 2:3, drží si dobrou formu. Předtím totiž tři zápasy v řadě vyhrál. Byla už řeč o tom, že i Zebry nezvládly svůj zápas Coppy Italia, na Juventusu schytaly debakl 0:4.

Kouč domácích Roberto D'Aversa má problémy se skladbou ofenzívy. K dispozici mu je sice Kulusevski, ale další opory scházejí. Karamoh, Gervinho i Inglese zůstávají na marodce a do utkání s Udinese nezasáhnou. Hosté takové problémy nemají, Gotti nemůže počítat pouze se Samirem.
Parma Calcio - pravděpodobná sestava:
Sepe - Darmian, Iacoponi, Alves, Gagliolo - Kucka, Scozzarella, Hernani - Kulusevski, Cornelius, Kurtić
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Musso - Larsen, Becao, Ekong, Nuytinck, Sema - De Paul, Mandragora, Fofana - Lasagna, Okaka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.32 - 3.13
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Řím - SS Lazio  (neděle 18:00)
Lazio se veze na vlně ligového úspěchu a padá před ním jeden soupeř za druhým. V neděli v podvečer se dočká zápasu, v němž jdou předpoklady stranou. Na řadě je první římské derby roku 2020 a Vlci jsou si jistí, že k němu také mají co říct.

"I moje manželka dobře ví, že AS Řím miluju víc než ji," řekl fanoušek jménem Primo v dokumentu nazvaném Forza Roma novináře Patrizia Cacciariho. Někdejší legendární hráč AS, Vincent Candela, v něm zase prohlásil: "Derby není jen tak nějaký zápas. Je to ten jediný zápas, na kterém opravdu záleží. Když jsem do Říma přišel, každý mi o derby vyprávěl. Nedá se to ale popsat žádnými slovy - musíte ho prostě zažít."

Ale abych už nezlatil zlato, pojďme k faktům. Letošní derby bude okořeněné ještě o jeden faktor, na který jsme v posledních letech nebývali zvyklí. Oba soupeři totiž spadají mezi elitní čtyřku v lize, takže spolu přímo bojují o účast v Lize mistrů. To je zejména pro Lazio neobvyklá situace, kterou si ale o to víc užívá. Určitě i proto, že si třetí místo v lize naprosto zaslouží. Trenér Simone Inzaghi totiž vytvořil jedinečnou partu, která sklízí obrovský úspěch.

Výsledky Lazia jasně ukazují, že letos se s ním musí počítat teoreticky i do boje o Scudetto, ačkoli se nikdo kromě Juventusu o titul veřejně nehlásí. Římané si každopádně připsali už 11 ligových výher v řadě, což je automaticky řadí mezi nejlepší týmy v Itálii. Dvanáctá výhra by mohla přijít v derby a opět by znamenala vytvoření tlaku na druhý Inter. Ten má na Lazio náskok jen dvou bodů.

I Lazio však umí zaváhat. Naposledy se mu v poháru Coppa Italia postavila Neapol a i když prožívá mnohem horší sezonu, dokázala ho eliminovat. Obávaná ofenziva Lazia se netrefila ani jednou, i když Ciro Immobile měl možnost zahrávat pokutový kop. Poslal ho ale i kvůli podklouznutí vysoko nad bránu a Lazio přišlo o možnost obhájit loňský pohárový triumf. I díky tomu se už může plně soustředit na derby.

Trenér Simone Inzaghi musí mít obavy ohledně několika svých hráčů. Zranění totiž řeší Joaquín Correa a kromě něj jsou mimo také Marušić, Cataldi a Lukaku. Největší oporou je samozřejmě Ciro Immobile jakožto nejlepší střelec ligy. Historicky je nejlepším střelcem derby v barvách Lazia Silvio Piola, který se prosadil sedmkrát. Chybí mu ale čtyři branky na legendárního Francesca Tottiho, ikonu AS.

Další branky by chtěl určitě přidat i Aleksandar Kolarov, který hrál v minulosti právě za Lazio. Doposud se pouze dva hráči prosadili v barvách obou klubů, kromě Kolarova ještě Švéd Arne Selmosson.

Římanům by se teď góly Kolarova hodily, protože dlouhodobě mají s jejich střílením potíže. Z elitní pětice jich dali nejméně, jen 37. A když se zraní Edin Džeko nebo nemůže hrát, pak jsou vepředu bezzubí. Jako naposledy v poháru, kde prohráli s Juventusem na jeho půdě 3:1. Jedinou branku AS si dal brankář Buffon vlastně sám.

Trenér Paulo Fonseca musí bojovat s několika faktory najednou. Tím nejhorším jsou asi zranění. Mimo hru pro derby zůstávají Mchitarjan, Pastore, Zappacosta, Mirante, Antonucci, Zaniolo a nově také Diawara. Z něj se stala opora středové linie a jeho absence pro zranění proti Juventusu bude hodně znát. Zranění se obecně stala noční můrou AS. 111. To je číslovka označující nějakou absenci v letošní sezoně. Nejvíce z ligy. Pro srovnání, Lazio je na čísle 37...
AS Řím - pravděpodobná sestava:
López - Florenzi, Mancini, Smalling, Kolarov - Cristante, Veretout - Ünder, Pellegrini, Kluivert - Džeko
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Luiz Felipe, Acerbi, Radu - Lazzari, Milinković-Savić, Leiva, Luis Alberto, Lulić - Caicedo, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.86 - 3.73 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SSC Neapol - Juventus FC  (neděle 20:45)
V minulých sezonách Neapol marně naháněla Juventus na čele Serie A, v té letošní má ale zcela jiné starosti. Parthenopei se topí ve výsledkové krizi, která se s příchodem Gennara Gattusa nezlepšila, spíše naopak. Na San Paolo teď přijede vedoucí tým soutěže, který je ve velké pohodě a ligu vede už s náskokem.

Neapol versus Juventus, utkání, které ještě v minulé sezoně platilo za šlágr šlágrů. Vždyť šlo o souboj druhého s prvním. Letos utkání nic podobného nezdobí, Neapol je až na jedenáctém místě a s pronásledováním svého rivala je dávno ámen.

Jak se dostat z krize? Na tuhle otázku zatím pod Vesuvem neznají odpověď. Odvoláním Carla Ancelottiho si příliš nepomohli, protože Gennaro Gattuso začal na lavičce Neapole ze všech trenérů od roku 2000 nejhůře - prohrál čtyři z pěti zápasů, čímž napodobil českého trenéra Zdeňka Zemana. Ligovou krizi Parthenopei mírní alespoň v Coppa Italia, kde dokráčeli až do semifinále soutěže, když za sebou nechali i obhájce prvenství Lazio. Nesmíme také zapomínat, že koncem února se bude na San Paolo hrát osmifinále Ligy mistrů proti Barceloně, ale to je ještě zásluha odvolaného Ancelottiho. Celá forma Neapole je vůbec hodně zvláštní, vezmeme-li v potaz, že to byl italský klub, který jako jediný letos porazil nezastavitelný Liverpool. Ve dvou případech s ním dokonce ani jednou neprohrál.

Právě tenhle výsledek by mohl proti Juventusu sehrát svojí roli. Jinými slovy určitě je v silách Neapole vedoucí tým Serie A porazit, v jakkoliv dobré formě je. Každopádně realita Neapole je následující, tým od konce října vyhrál jen jeden ligový zápas! Ligovou krizi sice Parthenopei tlumí prozatím úspěšným tažením v Coppa Italia, ale to je pochopitelně jen malá útěcha.

Juventus prohrál v Serii A jenom jednou a ve hře je zatím na všech frontách. Před týdnem si Stará dáma poradila s nebezpečnou Parmou a navrch přidala i další výhru nad AS Řím v rámci Coppa Italia. Vše tedy šlape jak má, navíc do dobré formy se dostává Cristiano Ronaldo, letos se prosadil jen v Serii A už šestnáctkrát a je v pořadí druhým nejlepším střelcem, za vedoucím Cirem Immobilem z Lazia. Juventus cestuje do Neapole jednoznačně pro tři body, protože jenom ty mu zaručí pokračující náskok na Inter Milán, respektive náskok před neustále dotěrnějším Laziem.

Stará dáma v prvním vzájemném zápase vyhrála a samotné utkání bylo pastvou pro oko diváka. Na Allianz Stadium padlo celkem sedm gólů, Neapol dokázala dohnat tříbrankovou ztrátu, ale nakonec inkasovala rozhodující branku v nastavení. I předchozí zápasy měly dobré tempo i atmosféru. Neapol porazila Juventus naposledy v dubnu 2018.

Oba tábory hlásí několik zraněných a především pro Neapol je to hodně nepříjemná záležitost. Kouč Gattuso nemůže počítat s Malcuitem, Ghoulamem, Koulibaly, Maksimovićem, Mertensem, Younesem i Allanem. Takto velkou marodku Parthenopei nepamatují a je třeba přiznat, že i to je jedním z faktorů, proč se v letošní sezoně nedaří. Kompletní v žádném případě není ani Juventus. Maurizio Sarri nemá k dispozici Chielliniho, Khediru, Demirala, De Sciglia a Danila.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Ospina - Hysaj, Manolas, Di Lorenzo, Mario Rui - Fabian Ruiz, Demme, Zielinski - Callejón, Milik, Insigne
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Cuadrado, De Ligt, Bonucci, Alex Sandro - Bentancur, Pjanić, Matuidi - Ramsey - Dybala, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.54 - 3.76 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SPAL 2013 - Bologna FC  (sobota 15:00)
SPAL zabral a v minulém kole si vyšlápl oproti všem předpokladům na favorita z Bergama. V sobotu odpoledne bude mít výhodu domácího prostředí proti Bologně a mohlo by se mu to hodit. Stále je totiž v pásmu sestupu.

Tým z Ferrary zažil v minulém kole něco naprosto úžasného, co se v jeho podání neopakuje moc často. Dokázal si totiž poradit s Atalantou Bergamo, jasným favoritem a týmem, který má aktuálně skvělou formu. Navíc SPAL brzy prohrával a rozhodně to s ním nevypadlo dobře. Jenže Andrea Petagna znovu potvrdil, že proti Orobici se mu neuvěřitelně daří. Později se výstavní akcí prezentoval zkušený záložník Mattia Valoti, takže SPAL dokonal perfektní obrat.

A podle Valotiho to SPALu mentálně hodně pomůže. "Když se vám podaří porazit Atalantu v její současné kondici, tak to samozřejmě morálku celého týmu pozvedne. Je pravda, že jsme si v utkání neodpustili několik vážných chyb, ale předvedli jsme parádní obrat. Důležité bude neusnout na vavřínech a soustředit se na další duel. Proti Bologně musíme hrát stejně, jen s menším počtem chyb v obraně," míní Valoti.

SPAL se pořád nachází až na 18. místě v tabulce a od samého dna jej dělí jen jeden bod. Takže je asi jasné, že jeho postavení se může velmi rychle měnit. Stále navíc platí za nejhůře střílející celek celé ligy a dosud dal jen pouhých 14 branek. Dobrou zprávou je, že na marodce je jen duo hráčů, D’Alessandro s Faresem.

Bologna je na tom v tomto ohledu mnohem hůř. Postrádá hráče jako Dijks, Krejčí a Medel, přičemž o zdravotním stavu Denswila se rozhodne asi až v den zápasu. K tomu ale musíme připočítat karetní hříšníky, kterými jsou Bani se Sansonem.

Bologna stále čeká na první výhru v roce 2020. Doposud si připsala jen prohru a dvě remízy. Naposledy v oslabení ubránila remízu s Hellasem Verona. Výsledek znamenal setrvání na dvanácté příčce a i když Bologna není v bezprostředním ohrožení, stále ji od sestupu dělí jen devět bodů. Zápas ve Ferraře proto nesmí podcenit.
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Berisha - Cionek, Vicari, Igor - Strefezza, Murgia, Missiroli, Valoti, Reca - Di Francesco, Petagna
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Tomiyasu, Denswil, Danilo, Mbaye - Dzemaili, Poli - Orsolini, Soriano, Skov Olsen - Palacio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.02 - 3.36 - 2.52
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
ACF Fiorentina - Janov CFC  (sobota 18:00)
Sobotní odpoledne otevře brány také slavného stadionu Artemia Franchiho. Proti domácí Fiorentině se totiž postaví Janov. Forma obou mužstev je v ostrém protikladu. Zatímco Fialky nabírají formu, Janov klesá až na poslední místo.

Fialky mají za sebou velmi dobrý start do nového roku. Po remíze s Bolognou se totiž už naplno odvázaly a začaly pravidelně vyhrávat. V lize si poradily se SPALem a následovaly dvě hodně nečekané výhry. Z poháru Coppa Italia Fiorentina vyprovodila Atalantu Bergamo a v minulém ligovém kole se hrdě postavila proti Neapoli. Klíčový zápas zvládli svěřenci trenéra Beppeho Iachiniho velmi dobře a díky brankám mladíků Chiesy s Vlahovićem zvítězili 2:0.

Poté, co vyloupili San Paolo, se chystají na mnohem příjemnějšího soupeře. A to i z hlediska vzájemných duelů. Janovské CFC totiž za posledních patnáct let nevyhrálo ve Florencii ani jednou! Aktuálně se celek kolem talentovaných hráčů Chiesy s Castrovillim připravuje na sobotní duel bez Ribéryho s Dalbertem. Janovu chybí Cassata, Kouamé a Zapata.

Obránce Pol Lirola, který se v posledních zápasech herně zvedl, si velmi pochvaluje atmosféru v klubu. "Je úžasné, jakých výsledků jsme v poslední době dosáhli. Ještě nedávno nám nikdo nevěřil a my jsme se potáceli ve druhé polovině tabulky. Teď jsou všichni kolem nadšení a nám se daří dlouhodobě ukazovat, že se můžeme rovnat s těmi nejlepšími. Důležité samozřejmě bude to, abychom dokázali dobrou formu potvrzovat pravidelně."

Fialky sice zabraly, ale stále jim patří až 13. místo. Je ale pravda, že díky minulým výsledkům by mohlo být jen otázkou času, kdy se vrátí blíž k pohárovým příčkám. Od šestého místa je ostatně dělí jen 6 bodů. A s Janovem by to zrovna mohly být hodně snadné body.

Grifové se totiž marně snaží najít tvář, třebaže herně dokážou překvapit. Vyhrávat se jim ale nedaří ani pod novým trenérem, kterým se po Mottovi stal Davide Nicola. Pod jeho vedením sice Janov první utkání zvládl a vyhrál, jenže tři další prohrál. Naposledy si z Janova odvezl tři body AS Řím a ani proti němu nebyl Janov zrovna nebezpečným soupeřem.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Dragowski - Milenković, Pezzella, Caceres - Lirola, Benassi, Pulgar, Castrovilli, Ghezzal - Chiesa, Vlahović
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Biraschi, Romero, Criscito - Ankersen, Sturaro, Schöne, Behrami, Barreca - Pandev, Sanabria
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.72 - 4.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turín FC - Atalanta Bergamo  (sobota 20:45)
Po vyřazení z poháru Atalanta nečekaně klopýtla se Spalem a ztracené body bude chtít vydobýt na Turínu. I Granata v minulém kole prohrála, nicméně na domácí půdě platí za nepříjemného soupeře, který je schopen obrat o body kterýkoliv celek. V Turíně na Stadio Olimpico se očekává tuhý boj.

Už to nebude trvat dlouho a Atalanta vyběhne k očekávanému zápasu osmifinále Ligy mistrů proti Valencii. Než se tak stane, potřebuje v domácí soutěži naladit formu a to se zatím jeví jako problém. La Dea sice vstoupila do nového roku další přesvědčivou výhrou 5:0, tentokrát nad Parmou, ale v dalších třech soutěžních zápasech už výhru neslavila. Tím spíš, že ji z Coppa Italia vyřadila Fiorentina a především doma na ligové scéně ji obral o všechny body sestupem ohrožený SPAL. Orobici tak ztrácejí na čtvrté místo tři body, což pochopitelně není žádná tragédie.

Každopádně tři soutěžní zápasy bez výhry se mohou na partě trenéra Giana Piera Gasperiniho podepsat a i z tohoto hlediska bude zápas v Turíně velkou zkouškou.

Granata je na tom prakticky stejně jako v minulé sezoně, tedy zpovzdálí pokukuje po pohárových příčkách. Z devátého místa ztrácí na šesté Cagliari jen tři body, přesto jsou mnozí fanoušci z letošního počínání zklamáni. Klub nedokázal projít kvalifikací Evropské ligy a i v lize se očekávaly lepší výsledky. Walter Mazzarri doufá, že jeho svěřenci na poslední porážku dobře zareagují a vrátí se na vítěznou vlnu.

Zatímco Bergamu bude chybět pouze Castagne, výčet absentujících na domácí straně je poměrně široký. Walter Mazzarri se musí obejít bez Ansaldiho, Zazy a Baselliho, všechny tři trápí zdravotní potíže. K dispozici nebudou ani potrestaní Rincón s Ainou.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Izzo, Nkoulou, Djidji - De Silvestri, Meité, Lukić, Laxalt - Verdi - Berenguer, Belotti
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Gollini - Toloi, Palomino, Djimsiti - Hateboer, De Roon, Pašalić, Gosens - Gómez - Iličić, Zapata
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.09 - 4.04 - 1.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Brescia Calcio - AC Milán  (pátek 20:45)
Už v pátek večer otevřou 21. kolo italské Serie A týmy Brescie a Milána, přičemž hosté si mohou připsat třetí ligovou výhru v řadě. V utkání na stadionu Maria Rigamontiho bude chybět útočník Mario Balotelli, který dres Rossoneri oblékal. Důvodem je vyloučení v utkání s Cagliari, během kterého měl hlavního sudího počastovat nevhodnými výroky.

Brescia se po svém postupu mezi italskou smetánku okamžitě přiřadila k týmům, které budou hrát o záchranu a dosavadní výsledky to jenom potvrzují. Svěřenci trenéra Eugenia Coriniho naposledy vyhráli v polovině prosince loňského roku. Bylo to těsně poté, co se kormidla týmu opět ujal Corini. Kouzlo návratu vydrželo jen krátce a Brescia už se zase výsledkově hledá. V minulém kole dokázala remizovat 2:2 s Cagliari, ale své postavení v tabulce tím nijak nezlepšila. Le Rondinelle jsou předposlední, ale záchranné pozice nejsou daleko. Brescia ztrácí na Lecce jen bod a dle některých je poslední remíza 2:2 příslibem do dalších kol.

Jestli to bude stačit na AC Milán je otázkou. Brescia slavný klub porazila naposledy v roce 2003, na druhou stranu letos v Miláně prohrála nejtěsnějším rozdílem, navíc po celkem solidním výkonu.

AC Milán na startu sezony 2019/2020 nerovná se Milán aktuální. Po příchodu Zlatana Ibrahimoviće se mužstvo zvedlo a dosud neprohrálo, byť některé výsledky nejsou přesvědčivé. Před týdnem Rossoneri urvali domácí výhru nad Udinese doslova za pět minut dvanáct, když se v nastavení podruhé v zápase prosadil Ante Rebić. Hosté každopádně potřebují ve stejných výkonech a výsledcích pokračovat a v Brescii určitě půjdou po třech bodech. Milán už se pomalu přiblížil pohárové Evropě, ale stále má před sebou pořádný kus práce, nehledě na to, že na čtvrté místo ztrácí propastných deset bodů.

Do sestavy Brescie už se vrátil Sandro Tonali, o reprezentačního záložníka Squadry Azzurry je velký zájem a jedním z uchazečů je i Milán. Zmínka byla o Balotellim, který si odpykává dvouzápasový trest a proti svému někdejšímu zaměstnavateli nebude. Na straně AC scházejí Duarte, Bíglia a potrestaný Calabria. Do nominace se vůbec nevešel Lucas Paqueta.
Brescia Calcio - pravděpodobná sestava:
Joronen - Sabelli, Cistana, Chancellor, Matějů - Bisoli, Tonali, Dessena - Romulo - Torregrossa, Donnarumma
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Conti, Musacchio, Romagnoli, Theo Hernández - Castillejo, Kessié, Bennacer, Calhanoglu - Ibrahimović, Leao
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.26 - 4.08 - 1.69
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC20163139:1951
2.Inter Milán20145141:1747
3.SS Lazio19143246:1845
4.AS Řím20115437:2238
5.Atalanta Bergamo20105550:2835
6.Cagliari Calcio2086635:3130
7.Parma Calcio2084827:2728
8.AC Milán2084821:2628
9.Turín FC2083926:2827
10.Hellas Verona1975722:2226
11.SSC Neapol2066828:2824
12.Bologna FC2066829:3224
13.ACF Fiorentina2066825:2924
14.Udinese Calcio20731019:3124
15.US Sassuolo20641032:3522
16.UC Sampdoria20541120:3319
17.US Lecce20371023:3916
18.SPAL 201320431314:3015
19.Brescia Calcio20431319:3815
20.Janov CFC20351221:4114

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (530)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele