Serie A - preview 2. kola

30.08.2019, 08:36, aktualizováno 01.09.2019, 08:33
Previews
Hlavním městem italského fotbalu bude v neděli Řím, v dalším derby se proti sobě postaví Lazio a AS. Inter Milán čeká těžký duel na půdě Cagliari, Serie A se dnes hraje i v Udinese, Sassuolu, Lecce, Janovu a Bergamu...
SS Lazio - AS Řím  (neděle 18:00)
Vůbec poprvé v historii Serie A se římské derby odehraje už ve druhém kole. Ostře sledovaný a vypjatý duel dvou aspirantů na evropské poháry bude k vidění ve Věčném městě již v neděli. Mírným favoritem jsou hráči Lazia, na jejichž straně je i aktuální forma.

Římské derby má nejen ve Věčném městě obrovskou tradici a náboj. Patří mezi nejsledovanější derby fotbalového světa. Letos poprvé po osmnácti letech vyběhne AS Řím bez obou svých model, Francesca Tottiho a nově také Daniela De Rossiho. Nejen na jeho absenci si musí fanoušci Giallorossi zvykat. V týmu je hodně nových tváří, zatímco někteří lídři a tahouni kabinu opustili. A nová sezona nezačíná právě ideálně.

Hned na jejím startu AS potkal Janov. Tým, který si nově zvyká na metody trenéra Paula Fonsecy, sice udivoval v ofenzivě, ale defenzivní stránka hry byla jedním slovem katastrofou. Vlci sice třikrát vedli, ale Grifové především po chybách stoperské dvojice třikrát dorovnali skóre. Taktika s vysunutou obranou byla následně hojně kritizována.

Na to však trenér Fonseca reagoval rázně: "Nikdy svůj tým nebudu připravovat na zápas tak, že bych po něm chtěl, aby primárně bránil. Můj tým bude dominovat, bude aktivní a bude hrát ofenzivně nehledě na to, kdo bude naším soupeřem. Chci, aby si hráči věřili, aby byli draví a abychom vyhrávali se ctí."

První derby by dost dobře mohl v barvách Giallorossi prožít Gianluca Mancini, který je horkým kandidátem na místo posledně katastrofálního Juana Jesuse. Do hry se naopak nepodívají Diego Perotti nebo Leonardo Spinazzola. Místo nich bychom mohli vidět Davideho Zappacostu na beku a Alessandra Florenziho s kapitánskou páskou na levém křídle.

Lazio vyhrálo poslední derby rozdílem třídy a to samé by chtělo zopakovat i v neděli. Od roku 2012 se mu ale v nejvyšší soutěži nepovedlo porazit rivala dvakrát v řadě. Na utkání se bezesporu hodně těší kanonýr Lazia Ciro Immobile. Ten měl totiž na starosti tři z posledních pěti branek svého týmu v síti AS, třebaže dvakrát se prosadil z penalty. A také na startu nové sezony Immobile ukazuje, že je dobře připraven.

Prokázal to v prvním kole, když proti Sampdorii Janov na jejím stadionu skóroval dvakrát. Celkově byl hodně aktivní a nebýt dobrých zákroků brankáře Emila Audera, zřejmě by svůj střelecký účet ještě navýšil. Jednou trefou mu pomohl také Joaquín Correa a Lazio svého soka jasně porazilo. I díky tomu je v současné době na skvělé druhé příčce o skóre za vedoucím Interem.

Lazio pod vedením charismatického Igliho Tareho svůj kádr - na rozdíl od rivala - příliš neměnilo. Hvězdní hráči a tahouni týmu zůstali, kostra týmu byla vhodně doplněna. Osobně jsem zvědav například na souboje Aleksandara Kolarova s Manuelem Lazzarim. Sehranost spolu s vyvážeností bude určitě na straně Biancocelesti a to si myslí i Giuseppe Papadopulo.

Někdejší hráč a v sezoně 2004/2005 i trenér Lazia před derby zmínil: "Hodně lidí na to zapomíná, ale já myslím, že Lazio je jedním z uchazečů o čtvrté místo. Ten kádr je velmi dobře sestavený, zůstali všichni důležití hráči a trenér Inzaghi odvádí perfektní práci. Hraje s týmem vynikající fotbal, který je nápaditý a bude dělat AS velké problémy, zvlášť s jejich ne úplně kompaktní obranou," vysvětluje Papadopulo.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Luiz Felipe, Acerbi, Radu - Lazzari, Lucas Leiva, Milinković-Savić, Lulić - Luis Alberto, Correa - Immobile
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Pau López - Zappacosta, Mancini, Fazio, Kolarov - Pellegrini, Cristante - Ünder, Zaniolo, Florenzi - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.72 - 3.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - Parma Calcio  (neděle 20:45)
Před týdnem si Udinese připsalo skalp AC Milán a i ve druhém utkání budou Zebry domácím týmem. Do Dacia Arény zavítá Parma. V lednu tu Ducali zvítězili brankami Ingleseho a Gervinha 2:1 a bez bodu se nechtějí vracet ani tentokrát.

Zopakují Zebry týden staré vítězství proti AC Milán? Hostujícím celkem bude méně zvučná Parma, zato odhodlaná získat první body. Ducali to měli v prvním kole složité, doma hostili mistrovský Juventus, kterému podlehli po jediné brance stopera Chielliniho. I přes porážku neodehráli D'Aversovi svěřenci špatné utkání a podobný výkon s Udinese by mohl znamenat body.

Domácí tým se veze na vlně velké euforie, neboť před týdnem porazil AC Milán. Vítězný začátek dodal Zebrám na sebevědomí, na druhou stranu výkon proti Rossoneri musí proti Parmě potvrdit. "Chceme zopakovat výkon proti Milánu. Bude těžké Parmu porazit, mají kvalitní hráče v útoku i uprostřed hřiště," je si vědom Igor Tudor.

V Udinese se stále šíří spekulace ohledně odchodu Argentince Rodriga De Paula o jehož služby je velký zájem. Naposledy se kvůli němu ozvala Fiorentina nebo AS Řím. De Paul v základní jedenáctce proti Milánu chyběl, do hry naskočil až jako střídající hráč dvacet minut před koncem. Jeho zařazení od úvodní minuty je i pro zápas s Parmou nejisté. "Dnes se rozhodnu koho nasadím a to zahrnuje i De Paula, protože sestavu skládám na základě soupeře, kterému čelíme," mlžil ohledně sestavy kouč Tudor.

Udinese se musí obejít bez Coulibalyho i Ter Avesta, jinak je zbytek kádru pohromadě. Parma bude mít tu výhodu, že je její kádr zcela kompletní. Kouč D'Aversa tak může nasadit to nejsilnější.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Musso - Becao, Troost-Ekong, Samir - Larsen, Mandragora, Jajalo, Fofana, Pussetto - De Paul, Lasagna
Parma Calcio - pravděpodobná sestava:
Sepe - Laurini, Iacoponi, Bruno Alves, Gagliolo - Kucka, Hernani, Barillá - Kulusevski, Inglese, Gervinho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.36 - 3.93
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
US Sassuolo - UC Sampdoria  (neděle 20:45)
O první body se bude usilovat v Reggio Emilia na půdě Sassuola, které před lety vedl Eusébio Di Francesco. Nový kouč Sampdorie nezačal janovskou misi vůbec dobře, Námořníci v prvním kole jasně prohráli a teď se budou chtít za svůj výkon revanšovat.

A nebudou to mít ani trochu jednoduché, protože první body do tabulky chce i Sassuolo. Domácí tým prohrál v Turíně 1:2, když na dvě branky Simona Zazy dokázal odpovědět jen jednou, v podání Francesca Caputa. Na obranu Neroverdi se sluší říci, že De Zerbimu chyběli klíčoví hráči Berardi a Magnanelli. Oba už by měli být na utkání se Sampdorií připraveni, byť ne na celých devadesát minut.

Sassuolu se v minulé sezoně proti Námořníkům nedařilo a ze dvou zápasů získalo jen bod za bezbrankovou remízu v Janově. Na druhou stranu domácí utkání na Cittá del Tricolore diváky bavilo, padlo v něm dohromady osm branek a za podobný ofenzivní koncert by se asi nikdo nezlobil.

Nejspíše ani Eusébio Francesco, jehož premiéra na lavičce Sampdorie dopadla katastrofálně. Blucerchiatti doma prohráli s Laziem 0:3. "Musíme začít od začátku. Nechci už vidět tak utrápený tým jako proti Laziu. Chci vidět bojovný tým, máme příležitost vzít si zpátky to, co jsme nechali doma," zavelel po utkání rozladěný Eusébio Di Francesco.

Sampdoria bude znovu spoléhat na veterána Fabia Quagliarellu, který se stal loni nejlepším střelcem soutěže. Di Francesco se na půdě svého bývalého zaměstnavatele musí obejít bez Maroniho, což je zároveň jediná hostující ztráta. Kompletní nebude ani Sassuolo, kde pro zranění schází Rogério.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Toljan, Marlon, Ferrari, Peluso - Traoré, Obiang, Locatelli - Berardi, Caputo, Boga
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Audero - Bereszynski, Murillo, Colley, Murru - Linetty, Ekdal, Jankto - Gabbiadini, Quagliarella, Caprari
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.53 - 3.21
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
US Lecce - Hellas Verona  (neděle 20:45)
V neděli večer se dostane také na první pořádný záchranářský duel. Domácí Lecce si líže rány po debaklu od Interu v minulém kole a ani Hellas na tři body nedosáhl. Jak dopadne souboj dvou nováčků?

To byla hodně studená sprcha! Lecce v prvním utkání nového ročníku ochutnalo, jak hořký může návrat mezi elitu být. Na slavný Inter pod vedením Antonia Conteho se tým trenéra Fabia Liveraniho vůbec nechytal, většinu času tahal za kratší konec a i když Inter několik šancí spálil, přeci se urodil první debakl nové sezony. Brankáře Gabriela pokořili hráči Interu čtyřikrát a nováčkovi moc nepomohlo ani to, že musel patnáct minut dohrávat v početním oslabení.

Trenér Liverani samozřejmě chválit svůj tým nemohl. "Samozřejmě je hodně náročné vstřebat výsledek i náš herní projev. Vůbec se ani v nejmenším neblížil tomu, co chceme hrát a co jsme trénovali. Nechci ale náš výkon zbytečně dramatizovat. Hráli jsme proti jednomu z nejsilnějších týmů v Itálii a jsme na začátku sezony. Jsem přesvědčen, že naše reakce bude příště mnohem lepší," věří někdejší populární hráč.

V utkání se bude muset obejít bez Diega Faríase, který byl minule vyloučen. Kromě něj bude postrádat také zraněnou dvojici Meccariello, Lo Faso. I Verona se musí obejít bez jednoho karetního hříšníka, který je Dawidowicz. Zraněni jsou kromě něj ještě Badu, Crescenzi a Di Carmine.

Ani Hellas v poslední době zrovna nezáří. Na rozdíl od Lecce, které hladce postoupilo přes Salernitanu, vypadl z poháru Coppa Italia. Domácí prostředí mu moc nepomáhalo ani v lize, kde se poprvé postavil proti Boloni.

Chorvatský trenér Ivan Jurić ale mohl být poměrně spokojen, protože jeho tým velmi brzy přišel o vyloučeného Dawidowicze a následkem toho ještě prohrával po penaltě Sansoneho. Sympaticky se ale nevzdal a odměnou mu bylo srovnání Miguela Velosa. Oba soupeři se potkali jen osmkrát a Hellas z toho dokázal jako vítěz vyjít pouze jednou, takže má co napravovat. Čtyřikrát naopak vyhrálo Lecce, které to s týmem z Verony zkrátka umí.
US Lecce - pravděpodobná sestava:
Gabriel - Rispoli, Rossettini, Dell’Orco, Calderoni - Petriccione, Tachtsidis, Šachov - Falco - La Mantia, Lapadula
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Silvestri - Rrahmani, Bocchetti, Kumbulla - Faraoni, Henderson, Miguel Veloso, Lazović - Zaccagni, Verre - Tutino
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.62 - 4.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - ACF Fiorentina  (neděle 20:45)
Fiorentina minulý týden oslavila 93 let své existence a její hráči by rádi ke klubovým narozeninám získali tři body v utkání s Janovem. Na Marassi hrála loni Viola bez branek, stejně jako v domácí odvetě. Dočkají se fanoušci ve vzájemném utkání konečně gólů? Minimálně první zápasy obou týmů napověděly, že by tomu tak mohlo být.

Janov hrál před týdnem s AS Řím 3:3, zatímco Fiorentina v divokém zápase podlehla Neapoli 3:4. Gólové hody ale vzájemná utkání nepřinášejí, tedy alespoň to platilo v minulé sezoně, kdy se hrálo dvakrát 0:0.

Nový kouč Janova Andrea Andreazzolli byl s výkonem svých svěřenců spokojen a hra Grifů přesně splnila trenérovy představy. Podobným fotbalem se prezentoval už při předchozím angažmá v Empoli, zvláště při jeho působení ve druhé lize. Janov se chce letos vyhnout záchranářským pracím, k čemuž vede ještě dlouhá cesta.

Stejně jako cesta Fiorentiny do evropských pohárů. Fiorentina před týdnem překvapila vysoce ofenzivním pojetím fotbalu, navíc s velice mladou sestavou, avšak kýžených bodů se nedočkala. "Očekávám, že tým bude reagovat se stejnou intenzitou a nadšením. Kdybychom byli více zkušení, nemuseli bychom prohrát 3:4. Toto jsou však rizika, která jsme se rozhodli podstoupit, protože věříme v naše mládí. Zítra ale bude s některými chlapci na hřišti více zkušeností," naznačil některé možnosti v sestavě kouč Montella. Od začátku určitě nenastoupí Franck Ribéry: "Ribéry ještě není plně připraven. Určitě nezačne od začátku, ale pokud bude možnost jeho nasazení, udělám to velmi ochotně," vyjádřil se k nasazení Francouze kouč Montella. V sestavě by ale nemusela chybět čerstvá posila Brazilec Dalbert z Interu Milán.

"Myslíme na Janov, na jehož stadionu je to obtížné. Je to tým, který ví co chce. Obnovený, funkční dle trenérových představ. S Neapolí bylo snazší ukázat nejlepší Fiorentinu, zítra to ale bude obtížnější," dodal Montella, kterému bude s jistotou chybět Rasmussen. Grifové se zase musí obejít bez Sturara, Saponary a Cassaty.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Radu - Romero, Zapata, Criscito - Ghiglione, Lerager, Schone, Radovanović, Barreca - Kouamé, Pinamonti
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Dragowski - Lirola, Milenković, Pezzella, Dalbert - Castrovilli, Badelj, Pulgar - Chiesa, Boateng, Sottil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.52 - 2.77
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Cagliari Calcio - Inter Milán  (neděle 20:45)
Antonio Conte v prvním kole ukázal, čeho je jeho tým schopen. Dalším soupeřem, který se jej pokusí zastavit, je domácí Cagliari. To uvítá jasného favorita i s Radjou Nainggolanem v sestavě a belgický záložník bude chtít dokázat, že Inter udělal chybu, když ho nechal jít.

První kolo jasně ukázalo, že Inter z loňské sezony je dávno pryč. Inter, kterému šéfuje Antonio Conte (jakkoli neradi to fanoušci Juventusu vidí a cítí), je dravým týmem, který je ochotný pracovat na sto procent a k výhrám se dostávat přes pohledný a agresivní fotbal. Samozřejmě, můžete namítnout, že jeho soupeřem bylo "jen" Lecce, což nezvedá laťku moc vysoko. Pravda. Myslím ale, že v minulé sezoně by Inter měl i s Lecce problémy zvládnout roli favorita.

Tím bude i proti Cagliari. V minulém kole sázel do sítě Lecce jednu výstavní branku za druhou a kdyby nic jiného, tak gól Antonia Candrevy doporučuji zhlédnout. Inter teď bude čelit o to většímu očekávání a po dlouhé době jej můžeme zařadit mezi regulérní vyzyvatele Juventusu.

V létě panoval na trase mezi Sardinií a Milánem čilý obchodní ruch. A to nejen v případě Radjy Nainggolana, který je odhodlán dokázat Interu, že mohl být ještě velmi platným hráčem. Sázku na budoucnost Interu představuje zejména mladý talent Nicoló Barella, který se nyní bude vracet do svého chlapeckého klubu.

V rozhovoru pro TMW zmínil: "Cagliari pro mě bude vždycky něčím speciálním - zaujímá v mém životě speciální místo. Bylo pro mě těžké odcházet, ale věděl jsem, že dělám další krok v kariéře. Myslím, že to je přirozený vývoj každého sportovce a jsem rád za všechno, co mi Cagliari dalo. Jsem moc vděčný za roky, které jsem mohl v Cagliari strávit, ale teď jsem v jiné životní etapě. Už se moc těším na náš vzájemný souboj," dodal mladý záložník.

Inter má mimo jiné výhodu v tom, že se trenér Antonio Conte musí obejít jen bez jediného hráče. Tím je zraněný stoper De Vrij, který o zápas přijde. Cagliari má podstatně větší problémy. Jako by trenér Maran neměl už tak problémů dost, musí svůj tým připravovat na duel s Interem bez Cacciatoreho, Cragna, Faraga i Pavolettiho, tedy prvního brankáře a hlavního střelce.

Cagliari bez nich už první kolo hrálo a jejich absence byla pořádně znát. K překvapení mnohých Cagliari doma prohrálo s Brescií a nevstřelilo jí ani jeden gól. Poslední vzájemný duel s milánským Interem sice Cagliari vyhrálo, ale jinak je favoritem Inter. Nerazzurri prohráli s Cagliari dvakrát za sebou jen jednou v historii. Psal se u nás oblíbený rok 1968 a od té doby se sardinský celek spíš trápí.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Rafael - Pinna, Ceppitelli, Klavan, Pellegrini - Rog, Cigarini, Nández - Nainggolan - Pedro, Cerri
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - D’Ambrosio, Ranocchia, Škriniar - Candreva, Vecino, Brozović, Sensi, Asamoah - Lautaro Martinez, Lukaku
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.85 - 3.93 - 1.66
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atalanta Bergamo - Turín FC  (neděle 20:45)
Turín se snaží co nejdřív vzpamatovat z porážky v předkole Evropské ligy, ale na posbírání nových sil má jen hodně málo času. Už v neděli večer se totiž musí dostavit do Bergama, kde ho čeká Atalanta. A na její půdě se Býkům z Turína moc nedaří.

Domovem Atalanty je Stadio Atleti Azzurri d'Italia a rozhodně se nedá říct, že by tam Turín jezdil rád. Od roku 1999 zde vyhrál jen čtyři duely a spíše se trápí. Právě s Atalantou má ale vzácně vyrovnané statistiky - z celkových padesáti utkání se oba soupeři radovali z patnácti výher a dvacetkrát se body dělily. Teď je rozhodně větším favoritem Atalanta.

A to ne snad pro domácí prostředí, které je hodně obávaným místem pro nejednoho soupeře. Bergamaschi mají na své straně nespornou kvalitou, která ani s prodejem některých opor v minulých letech výrazně nezeslábla. Naopak. Atalanta se v minulé sezoně dokázala kvalifikovat do Ligy mistrů a teď se může těšit například na hvězdy z Manchesteru City. Tým zkušeného stratéga Gian Piera Gasperiniho se ale musí nejdřív soustředit výhradně na ligu.

První kolo se mu povedlo bodově, i když to byly pořádné nervy. Proti SPALu by fanoušci asi viděli rádi klidnější průběh utkání než těsnou výhru 3:2. Tím spíš, že Atalanta zaspala začátek zápasu a prohrávala o dva góly. Nakonec ale vše dobře dopadlo a útok Atalanty se rozstřílel v tu nejvhodnější chvíli. Co dokazovat bude mít i proti Turínu. Už ve dvou minulých zápasech totiž obranu Býků nepřekonal. Delší sérii bez gólu proti nim měl naposledy v roce 1985.

Prakticky všichni v šatně jsou zdraví a připraveni, až na univerzála Timothyho Castagneho. Trenér Walter Mazzarri má v tomto ohledu daleko větší potíže. Chybí mu totiž dlouhodobě zranění Lyanco, Simone Edera, Iago Falqué a Cristian Ansaldi.

Hlavní zprávou v táboře turínského celku je samozřejmě čtvrteční utkání na Molineux Stadium ve Wolverhamptonu. Domácí Vlci totiž svého soka porazili i ve druhém utkání a zaslouženě postupují do skupiny Evropské ligy, takže Turínu zbyly oči pro pláč.

Tento výsledek určitě ovlivní i jeho přestupové cíle a bezprostřední plány. V lize je to trochu lepší, protože první duel nového ročníku se Býkům povedl. Díky brankám dvou střelců Simoneho Zazy s Andreou Belottim totiž porazili bojující Sassuolo.

Otázka samozřejmě je, co s týmovou psychikou udělá vypadnutí z poháru i náročné cestování. Trenér Mazzarri bude muset trochu zkrotit své hráče, protože v dosavadním ročníku žádný celek nevyprodukoval tolik faulů jako Turín (21 zákroků přes čáru). To je u Turína dlouhodobější trend, protože Granata faulovala ze všech nejvíc také v minulé sezoně.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Gollini - Palomino, Djimsiti, Masiello - Hateboer, de Roon, Freuler, Gosens - Iličić - Gómez, Zapata
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Izzo, Bonifazi, Djidji - De Silvestri, Lukić, Rincón, Ola Aina - Berenguer - Belotti, Zaza
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 4.15 - 5.82
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Milán - Brescia Calcio  (sobota 18:00)
Brescia si naposledy zahrála na San Siru proti Milánu v roce 2010, tedy v sezoně, ve které Rossoneri získali svůj poslední mistrovský titul. Uplynulých takřka devět let změnily slavný klub k nepoznání. Milán léta chybí v Lize mistrů a před týdnem nevstoupil do Serie A vůbec dobře, když prohrál utkání s Udinese, aniž by přitom vystřelil na branku.

Nový trenér Marco Giampaolo nemohl být s výkonem svých svěřenců spokojen a pochopitelně nemohli být spokojeni ani fanoušci, pro které byla porážka s Udinese obrovským zklamáním. Rossoneri nedokázali ani vystřelit na branku a na jejich hře nebyl zpozorován žádný pokrok, nehledě na to, že všechny letní posily zůstaly jen na lavičce náhradníků. To by se v zápase s Brescii mohlo změnit, minimálně nasazením nejlepšího hráče letošního Afrického poháru národů Ismaela Bennacera.

AC Milán bude navzdory prvnímu zápasu velkým favoritem. S Brescií se naposledy utkal před osmi respektive devíti lety a obě utkání vyhrál. Do karet bude červenočerným hrát i domácí prostředí stadionu San Siro.

Brescia po svém návratu do Serie A posilovala a z Marseille získala zadarmo někdejšího hráče Rossoneri Maria Balotelliho. Italský útočník ještě nebude na utkání připraven, nicméně i bez něj Coriniho tým dokázal porazit Cagliari 1:0, což byl poměrně překvapivý výsledek. Výhra Le Rondinelle potvrdila ambice klubu, kterými jsou bezpečná záchrana i atraktivní styl hry. Od svého příchodu do Milána je takřka neustále zraněn Mattia Caldara a nejinak tomu bude i proti Brescii. Fit přitom nejsou ani Hernandez, Bíglia nebo náhradní brankář Reina. Nováčkovi zase nebude k dispozici Mario Balotelli, někdejší tahoun AC, který do Brescie přestoupil coby volný hráč. Trenéru Eugeniu Corinimu budou rovněž scházet Ndoj a Magnani.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Calabria, Musacchio, Romagnoli, Rodríguez - Kessié, Bennacer, Paquetá - Suso, Calhanoglu - Piatek
Brescia Calcio - pravděpodobná sestava:
Joronen - Sabelli, Cistana, Chancellor, Martella - Bisoli, Tonali, Dessena - Spalek - Ayé, Donnarumma
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.04 - 6.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - SSC Neapol  (sobota 20:45)
Na střet dvou gigantů jsme v Itálii nemuseli čekat zase tak dlouho. Už ve druhém kole se do sebe pustí obhájce titulu na jedné straně a jeho největší pronásledovatel z Neapole na straně druhé. Zápas bude plný pikantních setkání a mohl by mnohé napovědět o aktuálním rozložení sil na čele.

Souboj prvního a druhého týmu loňské sezony začne od tři čtvrtě na devět v místě, kde se už nějakou dobu konají oslavy mistrů - v turínské Allianz Areně. Moderní stánek je domovem Juventusu, který dominuje italskému calciu už několik let po sobě. Přirozeně se každý rok mluví o týmech, které by jeho nadvládu mohly ukončit. A jedním z těch nejčastěji zmiňovaných je právě Neapol.

Tým, který k obrazu svému začal měnit zkušený stratég Carlo Ancelotti, už v minulé sezoně Juventus několikrát zlobil. Nakonec skončil těsně pod vrcholem. Přes léto ale vedení klubu učinilo další kroky k tomu, aby tu obrovskou mezeru mezi oběma mužstvy snížilo. Zůstaly opory, přišli navíc hráči jako Kostas Manolas z AS Řím nebo Hirving Lozano z PSV Eindhoven. Řecký stoper je členem základní sestavy a spekuluje se o tom, že by také mexické křídlo mohlo nastoupit od úvodních minut.

Trenér Carlo Ancelotti v rozhovoru pro oficiální stránky klubu připustil, že Juventus je favoritem. "Stará dáma je favoritem už několik posledních let. Je na vyšším místě než zbytek ligy. A není to stav, který by se dal přes noc změnit. Potřebujeme se neustále zlepšovat, vyvíjet se a pracovat na sobě. Naším cílem je porazit Juventus a to je otázka jednoho zápasu. Na ten se připravujeme co nejlépe, i když to v Turíně bývá hodně složité."

V minulé sezoně vyhrál Juventus oba duely s Neapolí a právě tehdy se rozhodovalo o dalším Scudettu. Že by Neapol prohrála třikrát v řadě, to se stalo naposledy v roce 1993, takže statisticky tady jistá naděje na body je. Skvělou zprávou pro trenéra Ancelottiho je mimo jiné to, že má kompletní a zdravý tým, snad s výjimkou Areka Milika.

V Juventusu také moc zraněných není. Týká se to vlastně jen útočníka Marka Pjacy, který ale ani jako zdravý do základní sestavy nenakukuje. V minulém kole hodně fanoušků neslo těžce volbu základní sestavy, která až příliš postrádala alibismus a nedostatečnou kvalitu jako za časů Maxe Allegriho. A zdá se, že mnoho nových tváří neuvidíme ani tentokrát. Opět to Sarri bude hrát na jistotu.

Oproti minulému kolu by se základní sestavy mohl dočkat Adrien Rabiot a samozřejmě je ve hře také Matthijs de Ligt, který minule začal jen na lavičce. Moc práce ale jeho kolegové v obraně neměli. Utkání na půdě Parmy rozhodl jedinou trefou kapitán Giorgio Chiellini a Parma se netrefila ani jednou. Neapol dopřála svým fanouškům mnohem lepší podívanou, protože s Fiorentinou se o body dlouho přetahovala a nakonec vyhrála těsně 4:3.

Juventus vyhrál pět ze sedmi posledních utkání proti Neapoli a prohrál jen v jednom případě (2018, díky brance Kalidoua Koulibalyho ze závěru utkání). Hodně pikantní duel čeká trenéra Maurizia Sarriho, který usedl na lavičku Juventusu právě po angažmá v Neapoli. A dříve měl hodně vyhraněný názor na Starou dámu, což mu fanoušci Neapole jistě připomenou. Třaskavé utkání dostal na starosti zkušený sudí Daniele Orsato.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - De Sciglio, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro - Rabiot, Pjanić, Khedira - Douglas Costa, Higuaín, Cristiano Ronaldo
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret - Di Lorenzo, Manolas, Koulibaly, Ghoulam - Allan, Zieliński - Callejón, Fabian Ruiz, Insigne - Mertens
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.43 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bologna FC - SPAL 2013  (pátek 20:45)
Další kolo italské ligy rozehrají Boloňa a SPAL, tedy dva týmy, které v prvních kolech nedokázaly zvítězit. Rossoblu jenom remizovali ve Veroně, zatímco SPAL podlehl po dvoubrankovém náskoku Atalantě. Boloňa bude před vlastními diváky v pozici favorita, na druhou stranu soupeře z Ferrary dokázala porazit jen jednou jedinkrát.

Stalo se tak hned v úvodní sezoně SPALu v Serii A, na podzim roku 2017. SPAL hraje nejvyšší soutěž teprve dva roky a zatím se svým učinkováním může být spokojen. Loni v tabulce obsadil konečné třinácté místo a i letos by rád hrál ve středu tabulky.

SPAL každopádně první kolo před týdnem nezvládl, přestože nad Atalantou Bergamo vedl už o dvě branky. Nadějné vedení Sempliciho svěřenci neudrželi a nakonec účastníkovi Ligy mistrů podlehli 2:3.

Nevyhrála ani Boloňa, která ke svému prvnímu zápasu nové sezony jela do Verony. Na půdě nováčka Hellasu vedla po proměněné penaltě Nicoly Sansoneho a navíc hrála už od 13. minuty v početní převaze. Ani to ale na vítězství Rossoblu nestačilo, ještě do poločasu totiž srovnal Portugalec Miguel Veloso a rozhodující branku se až do konce utkání Boloni nepodařilo vstřelit. Oba celky tak mají ve vzájemném utkání co napravovat.

Poprvé v sezoně se dočkají fanoušci na Renato Dall'Ara a pevně doufají v podobnou fazónu, které se její borci těšili v závěru minulé sezony. Boloňa vyhrála sedm domácích zápasů v řadě a pokud porazí i SPAL, bude to osmá domácí ligová výhra za sebou.

Tým Siniši Mihajloviče je pro páteční utkání kompletní, zatímco soupeř postrádá zdravotně indisponovaného Farese.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Tomiyasu, Danilo, Denswil, Dijks - Poli, Kingsley - Orsolini, Soriano, Sansone - Palacio
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Berisha - Cionek, Vicari, Felipe - D'Alessandro, Valoti, Missiroli, Kurtić, Igor, Di Francesco - Petagna
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.57 - 4.89
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Inter Milán11004:03
2.SS Lazio11003:03
3.SSC Neapol11004:33
4.Atalanta Bergamo11003:23
5.Turín FC11002:13
6.Brescia Calcio11001:03
 Juventus FC11001:03
 Udinese Calcio11001:03
9.AS Řím10103:31
 Janov CFC10103:31
11.Bologna FC10101:11
 Hellas Verona10101:11
13.ACF Fiorentina10013:40
14.SPAL 201310012:30
15.US Sassuolo10011:20
16.AC Milán10010:10
 Cagliari Calcio10010:10
 Parma Calcio10010:10
19.UC Sampdoria10010:30
20.US Lecce10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (419)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele