Serie A - preview 19. kola

11.01.2020, 09:09, aktualizováno 13.01.2020, 08:55
Previews
Parma a Lecce uzavřou společně devatenácté kolo italské ligy. V pondělní dohrávce budou chtít domácí odčinit poslední debakl v Bergamu a po dvou zápasech zase vyhrát. To by je přiblížilo šesté pohárové pozici. Lecce nezvítězilo už čtyřikrát za sebou a je těsně nad sestupovou propastí, takže bodový import by jistojistě také přivítalo...
Parma Calcio - US Lecce  (pondělí 20:45)
Jak starý rok skončil, tak ten nový začal. V případě Lecce bohužel porážkou. Svěřenci Fabia Liveraniho se ocitli nebezpečně blízko sestupu a pokud se po 19. kole nechtějí na posledních třech místech octnout, měli by přivézt body z Parmy a to nebude nic jednoduchého. Parma prožila velmi dobrou první polovinu sezony, ve které porážka 0:5 z minulého kola je jen nepříjemnou výjimkou.

Byl to pro Parmu velmi nepříjemný večer. Atalanta si v Bergamu dělala, co chtěla, a Ducali jí vůbec nestačili. Porážka 0:5 je pro D'Aversův tým velmi krutá, nicméně vzhledem k průběhu a výkonu na hřišti spravedlivá. Parmě nezbývá nic jiného, než se z výsledku poučit a doma zase začít sbírat body. Lecce se přitom jeví jako ideální soupeř.

Zůstaňme ještě u Parmy. Severoitalský celek si před zápasem v Bergamu vedl velmi dobře a stále si stojí v tabulce dost vysoko. Sedmé místo je skvělým počinem, vždyť až za ním jsou týmy jako Neapol, AC Milán nebo Fiorentina.

O několik pater níže je Lecce a to nemůže být s posledními výsledky v žádném případě spokojeno. Měsíce říjen a listopad ještě vzhledem k vysokému počtu remíz ušly, prosinec však nikoliv. Lecce od konce listopadu nevyhrálo žádný zápas, tím spíše, že dva domácí duely v řadě prohrálo a nebezpečně se přiblížilo sestupu.

Lecce se po třech porážkách v řadě potřebuje zvednout, ale v Parmě to bude mít obtížné. Poslední výhru tam Giallorossi registrují v roce 2011! Je ale nutno podotknout, že od roku 2011 se oba celky utkaly všehovšudy jen čtyřikrát.

Co se týče absencí, mnohem hůře jsou na tom domácí. Kouč D'Aversa nemůže počítat se zraněným Gervinhem, Karamohem i dalším zkušeným hráčem Bruno Alvésem. Start je vyloučen i u potrestaného Barilly. Lecce se zase musí obejít bez Tabanelliho s Lapadulou, oba hráče do hry nepustí zranění.
Parma Calcio - pravděpodobná sestava:
Sepe - Darmian, Iacoponi, Dermaku, Gagliolo - Kucka, Hernani, Grassi - Kulusevski, Inglese, Sprocati
US Lecce - pravděpodobná sestava:
Gabriel - Donati, Rossettini, Lucioni, Calderoni - Petriccione, Tachtsidis, Šachov - Mancosu - Falco, Babacar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.96 - 4.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - US Sassuolo  (neděle 12:30)
Zcela rozdílný přelom roku zažili hráči Udinese a Sassuola. Zatímco domácím se pod vedením trenéra Gottiho dařilo a ze dvou zápasů získali šest bodů, Neroverdi vyšli naprázdno. I díky těmto výsledkům se "Zebry" dostaly před svého soupeře na vzdálenost dvou bodů.

Dvaapadesátiletý Luca Gotti zažívá na lavičce Udinese povedené období a v tuto chvíli se mu daří držet tým bezpečně od sestupových pozic. "Zebry" na přelomu roku dvakrát vyhrály, nejprve porazily v dobré formě se prezentující Cagliari a na nový rok skolily i Lecce. Díky tomu se Udine posunulo už na třinácté místo se sedmibodový odstupem před sestupovými pozicemi.

Otázkou ale zůstává, jak dlouho forma domácímu celku vydrží. V letošní sezoně už jsme pár záblesků viděli a nakonec to nedopadlo dobře. Své by o tom mohl vyprávět odvolaný kouč Igor Tudor. Fanoušci ale věří, že pod Gottiovým vedením to bude jiné a tým se nakonec bezpečně zachrání. Udinese v rámci 19. kola přivítá Sassuolo, nad kterým doma od roku 2014 nevyhrálo. Duel je důležitý zejména proto, že jde o dva sousedy v tabulce.

Sassuolo mělo sice skvělý začátek sezony, ale postupně se propadlo do průměru až podprůměru. Dvě porážky v řadě na přelomu roku pak znamenaly pád na čtrnácté místo. Navíc vyhlídky nejsou zrovna optimistické, v Udine bude trenéru De Zerbimu chybět celá řada klíčových hráčů.

Domácím bude scházet pouze Samir, jinak má kouč Gotti k dispozici kompletní kádr. Totéž se ale v žádném případě nedá říci o De Zerbiho družině. Jak už bylo naznačeno výše, Sassuolo decimují zranění a proti Udine budou chybět Chiricheş, Defrel, Marlon, Tripaldelli i Duncan. Aby toho nebylo málo, hrát nebudou ani další klíčoví hráči základní jedenáctky Locatelli s Berardim.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Musso - De Maio, Troost-Ekong, Nuytinck - Stryger Larsen, Fofana, Mandragora, De Paul, Sema - Okaka, Lasagna
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Toljan, Romagna, Ferrari, Kyriakopoulos - Magnanelli, Obiang, Boga, Traoré, Djuričić - Caputo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.40 - 3.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - SPAL 2013  (neděle 15:00)
V minulém kole se Fiorentina dočkala zklamání a debut trenéra Beppeho Iachiniho se moc nepovedl. Příští kolo má pro Fiorentinu nachystáno dalšího těžkého soupeře, protože SPAL bojuje o každý bod.

Gigliati byli na cestě za třemi body a už se po nich v minulém kole natahovali díky brance Marca Benassiho. Jenže ve čtvrté minutě nastavení si chvíli geniality a elegance vybral Riccardo Orsolini a nádherným přímým volným kopem srovnal na konečných 1:1. Fialky tím pádem už od desátého kola nevyhrály a jejich situace se stále zhoršuje. Aktuální 15. příčka s náskokem pouhých čtyř bodů na sestupovou propast je prostě katastrofa.

Katastrofa, kterou má napravit a vyžehlit trenér Beppe Iachini. V tak krátkém čase zatím výsledky jeho práce pochopitelně vidět nejsou, ale přesto Fiorentina už minule proti Bologně ukázala touhu vyhrát a víc nasazení než dřív. Teď v tom hodlá pokračovat, třebaže se stále musí obejít bez dlouhodobě zraněné hvězdy Francka Ribéryho.

Útočník Dušan Vlahović ale doufá, že francouzského mušketýra co nejlépe zastoupí. "Ztráta Francka Ribéryho je pro nás stále dost těžká, protože jeho zkušenosti a kvality by se nám teď hodily. Jsme velmi mladý tým, který se sehrává a sbírá společně zkušenosti, což prostě zabere nějaký čas. Mrzí nás, že jsme minule nebrali tři body, byli jsme už velmi blízko. Věřím, že každý z nás udělá maximum, abychom SPAL vyhráli. Doufám, že k tomu přispěji co nejlepším výkonem."

Ono to proti SPALu nebude úplně jednoduché. SPAL je sice stále až na poslední příčce a hrubě se mu nedaří, ale nedá se říct, že by body svým soupeřům nechával snadno. Minimálně obrana Fialek si ale nejspíš může oddychnout, protože SPAL zatím dal jen 12 branek, což je v celé lize nejméně.

Naposledy se SPAL neprosadil v utkání s Hellasem a po dvou brankách soupeře zaslouženě prohrál. Navíc se musí obejít bez pětice Tomović, Strefezza, D’Alessandro, Fares a Reca. Violu SPAL porazil v posledních třinácti duelech jen jednou, konkrétně v sezoně 1967/1968. Kromě toho s ní osmkrát prohrál a čtyřikrát se body dělily.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Dragowski - Milenković, Pezzella, Caceres - Lirola, Benassi, Pulgar, Castrovilli, Dalbert - Chiesa, Vlahović
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Berisha - Cionek, Vicari, Felipe - Sala, Valoti, Missiroli, Kurtić, Igor - Petagna, Di Francesco
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.09 - 6.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - Brescia Calcio  (neděle 15:00)
Na Marassi se radovala z vítězství naposledy koncem listopadu loňského roku a od té doby si z kdysi obávané janovské půdy pokaždé někdo odvezl nějaký ten bod. Sampdoria tomu chce učinit přítrž a je nejvyšší čas, protože přivítá v záchranářském duelu Brescii.

Mise Claudia Ranieriho u "Námořníků" je zatím úspěšná tak z poloviny. Sampdoria začala pod jeho vedením sbírat body, ovšem pohled na tabulku je pro fanoušky stále smutný. Šestnácté místo a jen dva body odstup od sestupu nezaručují klidný spánek.

Sampdoria začala na nový rok dobře, remízou 0:0 na San Siru s AC Milán přidala další bodík, ale teď už by konečně ráda vyhrála. Doma na Luigi Ferraris se jí to naposledy podařilo koncem listopadu a to nemluvě o tom, že šlo o teprve druhou domácí výhru v sezoně. Udělat z janovského stadionu zase pevnost, to je dalším cílem protřelého a zkoušeného kouče Claudia Ranieriho. Sampdoria bude mít v neděli ideální příležitost, neboť přivítá nováčka Brescii.

Té se po návratu Eugenia Coriniho na čas zadařilo, ale v tuto chvíli už klub drží třízápasovou sérii bez výhry. Netřeba však panikařit, Brescia získala v Parmě cenný bod a doma nestačila na fantasticky hrající Lazio. Duel na Sampdorii se z jejího pohledu jeví jako mnohem důležitější, protože pokud by ho zvládla za tři body, opustila by po devatenáctém kole sestupové příčky a to je velká motivace.

Co se týče absencí, jsou na tom oba celky plus mínus stejně. Sampdoria postrádá sice více hráčů (Barreta, Bertolacciho, Ferrariho, Ramíreze, Depaoliho a Colleye), ovšem Brescii schází naprosto klíčový muž zálohy, reprezentant Sandro Tonali. Vedle něho nenastoupí rovněž potrestaný Cistana a zraněný veterán Dessena.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Audero - Bereszynski, Chabot, Regini, Murru - Thorsby, Ekdal, Vieira, Linetty - Gabbiadini, Quagliarella
Brescia Calcio - pravděpodobná sestava:
Joronen - Sabelli, Chancellor, Mangraviti, Matějů - Bisoli, Viviani, Rômulo - Špalek - Balotelli, Torregrossa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.27 - 3.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turín FC - Bologna FC  (neděle 15:00)
Turín naposledy v lize vypráskal AS Řím a dal mu lekci z produktivity. V neděli odpoledne se pokusí o to samé proti svému tabulkovému sousedovi. Do Turína totiž zavítá Bologna, která rozhodně nemá v plánu nechat všechny tři body na Olympijském stadionu.

Býci budou v nedělním duelu trochu v nevýhodě. Mají totiž za sebou náročné utkání s rámci Coppa Italia, které je stálo mnoho sil. Dlouhou dobu hráli s janovským CFC vyrovnanou partii a nakonec musely po prodloužení rozhodnout až penalty. V nich brankář Sirigu jednu chytil, takže do další fáze postupuje Turín. Jeho hráče to ale stálo mnoho energie a času, takže regenerace bude před utkáním s Bolognou tím hlavním cílem.

Turín navíc nemá na Bolognu nejlepší vzpomínky. V minulé sezoně mu v rámci dvou zápasů Serie A nikdo z ligových soupeřů nedal tolik branek jako Bologna (pět). Celkem jí to vyneslo čtyři body za výhru a jednu remízu. Po vydřeném vítězství v Coppa Italia a až překvapivě snadné výhře nad AS Řím v poměru 2:0 se v Turíně zase blýská na lepší časy.

A je o tom přesvědčen i útočník Simone Zaza. "Máme za sebou velmi náročná utkání proti silným soupeřům. Obě jsme ale dokázali vyhrát a to nám dává hodně sebedůvěry. Tu jsme vyloženě potřebovali, protože minulý rok se nám moc nepovedl. Do nového jsme ale vkročili tím nejlepším možným způsobem a doufám, že se nám povede vyhrát i třetí letošní utkání. Bologna nebude snadným soupeřem."

Bologna se v tabulce nachází hned za Turínem a ztrácí na něj jen bod. Dala sice o čtyři góly víc než soupeř, ale taky o čtyři branky víc dostala. V rámci ligy vyhrála poslední dva venkovní zápasy v řadě. Hattrick na půdě soupeřů se jí ale povedlo naposledy v roce 2016.

Felsinei jsou týmem, který umí hodně překvapit a není snadné na jeho zápasy sázet. Všechny body sebrali třeba Atalantě nebo Neapoli. Prohráli ale se Sassuolem nebo s Udinese v rámci poháru. Tentokrát jim bude scházet Dijks s Krejčím, zatímco domácí Býci postrádají hned čtveřici hráčů. Mimo hru nadále zůstávají Lyanco, Baselli, Edera či Ansaldi.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Izzo, Nkoulou, Bremer - De Silvestri, Rincon, Lukić, Berenguer, Aina - Verdi, Belotti
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Tomiyasu, Bani, Danilo, Denswil - Poli, Medel - Orsolini, Soriano, Sansone - Palacio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.45 - 3.18
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hellas Verona - Janov CFC  (neděle 18:15)
Několik následujících měsíců nám zodpoví na otázku, zdali si CFC Janov zahraje nejvyšší italskou soutěž i v příštím ročníku. Grifoni první polovinu soutěže vůbec nezvládli, ovšem v novém roce začali vítězně a tři body ze zápasu se Sassuolem teď budou chtít potvrdit ve Veroně. Ze tří bodů se naposledy radoval i Hellas, který by doma rád po skoro šesti letech zase jednou Janov porazil.

Skutečně, vítězství Hellasu nad Janovem je staré bez dvou měsíců šest let. Omluvit se snad dá uplynulý ročník, během kterého na sebe oba týmy nenarazily ani jednou. Na druhou stranu to při pohledu na aktuální tabulku nemusí veronský celek nijak mrzet. Nováček soutěže je jedenáctý a zatím s poměrně bezpečným odstupem před sestupovými pozicemi.

Jinými slovy Hellasu se na jeho poměry daří a vstup do nového roku to potvrdil. Výhra 2:0 na hřišti posledního SPALu se vzhledem k umístění soupeře počítá dvojnásob. I další kolo zavede Hellas do spodních pater tabulky, neboť soupeřem bude předposlední CFC Janov.

Vedení Janova se v uplynulých dnech a týdnech snažilo posílit kádr a nějak zareagovat na současnou nepříznivou situaci. Tou největší změnou ale bylo jmenování nového trenéra Davide Nicoly, který na lavičce nahradil odvolaného Thiaga Mottu. A začal dobře, Grifoni pod jeho vedením v minulém kole udolali Sassuolo 2:1. Radost ze tří bodů pak sice pokazilo vyřazení z Coppa Italia, ale Serie A má v této chvíli pochopitelně přednost.

Grifoni by potřebovali ve Veroně opět bodovat a jak už bylo řečeno, opřít se mohou o lepší vzájemnou bilanci. Navíc domácím budou pro zranění scházet Bessa, Tupta, Empereur a Salcedo, zatímco Davide Nicola se musí obejít bez Kouamého a Leragera.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Silvestri - Rrahmani, Kumbula, Gunter - Faraoni, Amrabat, Veloso, Lazović - Pessina, Verre - Di Carmine
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Biraschi, Romero, Criscito - Ghiglione, Sturaro, Radovanović, Jagiello, Andersen - Panděv, Favilli
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.30 - 3.81
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Řím - Juventus FC  (neděle 20:45)
Římané se vzpamatovávají z jednoho šoku, který jim minule nadělilo turínské FC. Pokud nechtějí přijít o čtvrtou příčku, musí zabrat. Jenže na Olimpico zavítá druhý z turínských celků v čele s Cristianem Ronaldem. A portugalská ikona se zrovna naplno probudila.

Giallorossi nemají na turínské kluby zrovna ideální vzpomínky. Kromě toho, že to s Juventusem historicky moc neumí, jim jméno Turína pořádně zhořklo po minulém kole. Do něj nastupovali Vlci jako jasný favorit i proto, že Býkům se moc nedaří. Řím naopak vykazuje poměrně dobré výsledky, na které může být trenér Paulo Fonseca vzhledem k okolnostem hrdý. Minulé kolo ho ale muselo přivádět k šílenství.

AS Řím totiž na Býky nestačil a prohrál s nimi o dvě branky, aniž by sám dal jedinou. Snaha se přitom Vlkům upřít nedala, což dokazuje také střelecká statistika. Vlci vypálil na bránu gólmana Sirigua celkem 31 střel, leč do sítě se nedostala ani jedna z nich. Vlci tím přišli o sérii sedmi neprohraných utkání v řadě. Čtvrté místo si sice stále zachovali, ale rozjetá Atalanta stáhla manko na rozdíl jediného bodu.

I proto je nutné, aby se AS vzchopilo. Dobře si to uvědomuje i záložník Lorenzo Pellegrini. "Máme před sebou náročný duel s Juventusem, patrně nejlepším týmem v Itálii. Tyhle bitvy jsou vždycky velmi ostré a každý hráč se snaží ukázat. Juventus ukazuje, že je trvale v dobré formě. Nebude snadné dát mu gól, ale o to víc se musíme snažit. Vyhrát proti němu je výzvou pro každého hráče a já věřím, že předvedeme dobrý výkon. Musíme ukázat sto procent našich schopností, abychom vyhráli."

Možnosti trenéra Fonsecy jsou vzhledem ke složení základní jedenáctky opět o něco více limitované, neboť do hry se nedostanou zranění Fazio, Santon, Mchitarjan, Zappacosta, Pastore nebo Kluivert s Cristantem. Menší potíže trápily také Zaniola, ale ten absolvoval již čtvrteční duel kompletně. As by moc rádo napodobilo poslední vzájemný duel, který díky trefám Florenziho s Džekem vyhrálo 2:0. Pokud by AS vyhrálo znovu, Juventus by s ním prohrál dvakrát za sebou poprvé od roku 1995.

Juventusu se navíc proti římským klubům poslední dobou moc nedaří. Lazio jej překonalo v lize a naposledy i v Superpoháru, který na úkor Staré dámy vyhrálo. A ve Věčném městě se Juventus proti AS radoval z výhry naposledy před více než pěti lety. Vyrovnané utkání mělo v roce 2014 dramatickou koncovku, o kterou se v nastavení postaral někdejší hráč AS Daniel Osvaldo.

Stará dáma se pokouší pracovat na zlepšení její reakce na standardní situace, ze kterých dostává více branek, než by bylo zdrávo. AS se navíc pyšní vynikajícími hlavičkáři v podobě Džeka, Smallinga, Manciniho a Zaniola.

Přesto jsou hosté jasným favoritem. Juventus se oklepal z porážky od Lazia velmi přesvědčivým způsobem, když rozstřílel Cagliari čtyřmi góly. Do formy se dostal především Cristiano Ronaldo, hlavní ofenzivní zbraň turínského giganta. Na svůj ligový účet si připsal asistenci a tři branky a poprvé v dresu Juventusu se trefil v pěti ligových duelech v řadě.

Ronaldo je navíc noční můrou Římanů, do jejichž sítě se trefil v památné blamáži Ligy mistrů dvěma góly v dresu Manchesteru United (7:1 pro Angličany). V sezoně 2015/2016 se prosadil v barvách Realu Madrid a teď chce pálit ostrými poprvé i v Serii A. Trenér Maurizio Sarri bude v utkání postrádat zraněnou dvojici Giorgio Chiellini - Sami Khedira, ke kterým se přidal ještě vykartovaný Rodrigo Bentancur. To znamená jistý flek pro někdejšího Římana Miralema Pjaniće.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
López - Florenzi, Mancini, Smalling, Kolarov - Veretout, Diawara - Zaniolo, Pellegrini, Perotti - Džeko
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Sczcesny - Cuadrado, De Ligt, Bonucci, Alex Sandro - Rabiot, Pjanić, Matuidi - Ramsey - Dybala, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.38 - 3.59 - 2.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Cagliari Calcio - AC Milán  (sobota 15:00)
Vysoko nasazenou laťku Cagliari neudrželo a po třech porážkách v řadě hledá cestu zpátky na vítěznou vlnu. V sobotu odpoledne se na stadionu Sant'Elia poměří s AC Milán, který je na tom o poznání hůře. Rossoneri ani s příchodem Zlatana Ibrahimoviće nevyhráli a další ztracené body teď budou chtít přivézt zpátky ze Sardinie. Podle všeho by měla švédská superstar nastoupit od úvodní minuty.

Proti Sampdorii (0:0) šel hvězdný útočník do hry jako střídající hráč a i když nedal gól, jeho přítomnost byla hodně cítit. Velkým příslibem by mohla být jeho spolupráce s mladičkým Rafaelem Leaem, oba se chystá Stefano Pioli nasadit od úvodní minuty. Jinak to ale byla ze strany AC Milán tatáž písnička a bezbrankový výsledek doma se Sampdorií je další citelnou ztrátou.

AC Milán se všelijak snaží kádr zkvalitnit a dle nejčerstvějších zpráv se vedení Rossoneri v čele s Paolem Maldinim a Zvonimirem Bobanem nechalo slyšet, že až na několik jmen (Donnarumma, Hernández, Ibrahimović, Leao, Romagnoli, Bennacer) jsou všichni hráči na prodej. Plánovaný výprodej by se měl jako první dotknout Krzysztofa Piateka, který má údajně namířeno do londýnského Tottenhamu jako náhrada za zraněného Harryho Kanea. Už dříve byl avizován odchod Fabia Boriniho do Hellasu a červenočerné řady opustil i věčně zraněný Mattia Caldara (Atalanta). Ať už přestavba kádru Milána dopadne jakkoliv, jisté je, že Rossoneri potřebují na Sardinii bodovat a to nejlépe naplno. Pohárové příčky se slavnému celku opět o něco vzdálily.

K těm má zatím o poznání blíže Cagliari, které patří k příjemným překvapením letošního ročníku Serie A. Ještě donedávna drželo Cagliari dlouhou sérii neporazitelnosti, ale na přelomu roku přišlo menší vystřízlivění. Sardiňané prohráli tři zápasy v řadě, naposledy s Juventusem 0:4 a spadli na šesté místo, které je ale pořád velmi solidní.

Maranův tým chce každopádně zpátky na vítěznou vlnu a proti klopýtajícímu Milánu není bez šance, byť má horší vzájemnou bilanci. Milán za patnáct let dokázal porazit jen jednou, v roce 2017 doma zvítězil 2:1.

Cagliari se bude muset obejít bez Cragna, Pavolettiho, Cacciatoreho, Mattiella, Ceppitelliho a Ragatza. Milán hlásí jen dvě ztráty, mimo je stoper Duarte a záložník Bíglia.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Olsen - Farago, Pisacane, Klavan, Pellegrini - Nandez, Cigarini, Rog - Nainggolan - Joao Pedro, Simeone
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Calabria, Musacchio, Romagnoli, Hernández - Castillejo, Kessié, Bennacer - Calhanoglu, Leao, Ibrahimović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.24 - 3.58 - 2.29
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - SSC Neapol  (sobota 18:00)
Sobotní program 19. kola Serie A servíruje tři duely a dalo by se říct, že zápasy svou kvalitou postupně gradují. Před večerním šlágrem se do sebe ve Věčném městě pustí dva velmi atraktivní týmy, z nichž je Neapol překvapivě ta, která tahá za kratší provaz.

Lazio překvapuje snad všechny svojí formou, stálostí a skvělou hrou. Biancocelesti mají za sebou devět ligových výher v řadě a pokud by se jim v sobotu večer podařilo překonat i Neapol, přepsali by vlastní rekord. Desetkrát v řadě se jim nepovedlo vyhrát ještě ani jednou. K tomu si jen tak mimochodem poradili s Juventusem a podruhé v řadě jej přehráli 3:1. Díky tomu mohli slavit Superpohár v posledním zápase minulého roku.

Ani ten nový nezačal nejhůře. Lazio se sice nadřelo a s Brescií prohrávalo velmi brzy, ale díky vyloučení Cistany se dostalo zase do sedla. A vzhledem k tomu, že se římský celek spoléhá na služby nejlepšího kanonýra ligy, bylo vymalováno. Ciro Immobile přidal další dva přesné zásahy, otočil skóre a celkově dal v sezoně už neskutečných 19 branek za 18 kol. Sám ale dobře ví, že zásluha patří celému týmu.

"Máme ze sebe skvělý pocit, opravdu se nám daří a všechno jde nad očekávání dobře. Sám za sebe můžu říct, že jsem se snad ještě nikdy necítil tak dobře. Mám pocit, že na cokoli sáhnu, to skončí gólem. Samozřejmě je za tím hodně tvrdé práce a trochu štěstí, ale velký dík patří především celému týmu. Hrajeme jako jeden sehraný tým, který je upřednostňován před individualitami. Se spoluhráči si na hřišti skvěle rozumíme a má to výsledky."

Immobile dost možná mluví o Luisi Albertovi, jehož schopnosti jsou pro ofenzivu Římanů nepostradatelné. Žádný jiný hráč v předních pěti evropských ligách totiž nezkonstruoval tolik gólových asistencí jako Alberto. Ten se navíc nyní vrací po nucené pauze stejně jako Lucas Leiva. Do hry naopak nemůže zasáhnout karetní hříšník Marco Parolo.

Neapol má trochu vážnější problémy se složením základní jedenáctky. Život neapolskému trenérovi Gennaru Gattusovi neulehčují absence hráčů jako Ghoulam, Koulibaly, Maksimović, Malcuit, Mertens či Younes.

Předvést se naopak bude chtít Fabián Ruiz, který se ve středu pole potká s Luisem Albertem. S hráčem Lazia totiž soutěží o pozvánku do španělské reprezentace na EURO 2020. A jeho Neapoli se zatím vůbec nedaří. Pokud by prohrála, mohla by se v sobotu propadnout až do druhé části tabulky.

Vedení klubu pro špatné výsledky odvolalo Carla Ancelottiho a na jeho místo přivedlo zmíněného Gattusa. Ani pod jeho vedením se ale výsledky rapidně nezlepšují, což stvrdilo minulé kolo. Neapol nezvládla šlágr kola s Interem a dostala od něj tři branky. V posledních deseti ligových kolech vyhrála Neapol jen jednou!
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Luiz Felipe, Acerbi, Radu - Lazzari, Milinković-Savić, Leiva, Luis Alberto, Lulić - Caicedo, Immobile
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret - Hysaj, Manolas, Di Lorenzo, Mario Rui - Allan, Fabian Ruiz, Zieliński - Callejón, Milik, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.94 - 3.68
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Atalanta Bergamo  (sobota 20:45)
Sobotní večer bude patřit dění na milánském svatostánku San Siru. Nejlepší obranu ligy totiž prověří ten nejtěžší soupeř. Atalanta se totiž pyšní tím úplně nejlepším útokem ligy a hraje v obrovské pohodě. Od příček zaručujících Ligu mistrů ji navíc dělí jen jeden bod.

Milánská obrana generála Antonia Conteho, nebo smrtící útok Gasperiniho mašiny? To je hlavní otázka, na jejíž zodpovězení budeme čekat do nočních sobotních hodin. Oba týmy zoufale potřebují vyhrát. Domácí Inter proto, že se přetahuje s Juventusem o první místo v tabulce a může na něj v případě výhry vytvořit tlak. Juventus totiž svůj duel s římským AS hraje až v neděli večer, takže na pár hodin se Inter teoreticky může osamostatnit na čele.

Byl by hodně nerad, kdyby se opakovala zaváhání jako proti AS Řím nebo Fiorentině, kdy Inter nedokázal vstřelit ví než jednu branku a v obou případech remizoval. Přelom roku mu ale vyšel podstatně lépe a obávané duo snajprů Lukaku - Martínez opět demolovalo obrany soupeřů. Inter jasně porazil Janov a tři branky nasázel také dalšímu soupeři, Neapoli. Tím dokázal srovnat krok s Juventusem. Přesto mělo toto utkání určitou negativní pachuť.

Kvůli žluté kartě totiž stoper Milan Škriniar přijde o zápas s Atalantou a stejná situace postihla také Nicola Barellu. V obou případech jde o hráče základní sestavy, jejichž absence bude mít neblahý vliv na herní projev milánského celku. Kromě těchto dvou ztrát nemlže trenér Conte počítat ani se Sánchezem, D‘Ambrosiem a Asamoahem.

Přesto je přesvědčen, že jeho celek si s absencemi poradí. "Je to samozřejmě trochu náročnější, když vám chybí tak důležití hráči. Ale nedělám z toho drama. Věřím těm hráčům, které mám k dispozici. Atalanta bude nesmírně těžkým soupeřem, což už dokázala v minulosti mnohokrát. Baví mě dívat se na jejich hru a věřím, že vymyslíme správnou taktiku, jak zastavit jejich útok. Budeme hrát na vítězství, nic jiného nepřipadá v úvahu."

Hráči Atalanty ale nejsou žádní nazdárci. Orobici udělali obrovský skok jen za posledních několik let. Nezapomínejme, že ještě v sezoně 2010/2011 hrála Atalanta druhou ligu. Právě v roce 2010 ji ale převzal prezident Antonio Percassi, který s týmem letos oslavil postup ze základní skupiny Ligy mistrů. Atalanta dělá postupné, ale neustálé kroky za svým zlepšením po všech stránkách. Je z ní nebezpečný soupeř s vlastní identitou.

A tou jsou především góly. Trenér Gasperini, který sedí na její lavičce od roku 2016, vtiskl Atalantě velmi ofenzivní herní styl, který dokáže bavit. Atalanta jen v lize nastřílela už 48 branek a to bez dlouhodobě zraněného střelce Duvána Zapaty. Pro srovnání, v elitních pěti ligách má víc jen Man City, Barcelona a Liverpool.

I toho si všímá legendární postava italského calcia, Arrigo Sacchi. "Na tento zápas se velice těším. Conte i Gasperini jsou zárukou kvalitního fotbalu, který je uměním. Vyhrávají na základě perfektní hry, zcela zaslouženě. Baví mě pojetí obou, ačkoli je odlišné. Nesmíme zapomínat na práci v pozadí klubů, protože sebelepší tým vám bude na nic bez správně fungujícího klubu.

Atalanta je v oslnivé formě a vděčí za ni především znovuzrozenému kanonýrovi Josipu Iličićovi. I díky němu se v posledních dvou duelech Atalantě povedlo nasázet vždy po pěti brankách. Do hry se navíc v minulém kole vrátil právě Duván Zapata, čímž nebezpečí pro obranu Interu ještě vzrostlo.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Godín, De Vrij, Bastoni - Candreva, Vecino, Brozović, Sensi, Biraghi - Lautaro Martínez, Lukaku
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Gollini - Tolói, Palomino, Djimsiti - Castagne, De Roon, Freuler, Gosens - Gómez - Iličić, Muriel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.70 - 3.29
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Inter Milán18143139:1545
2.Juventus FC18143135:1745
3.SS Lazio17123240:1739
4.AS Řím18105333:1935
5.Atalanta Bergamo18104448:2534
6.Cagliari Calcio1885533:2729
7.Parma Calcio1874724:2525
8.SSC Neapol1866628:2524
9.Turín FC1873824:2624
10.Bologna FC1865728:3023
11.Hellas Verona1764719:2022
12.AC Milán1864816:2422
13.Udinese Calcio1863914:2821
14.US Sassuolo1854930:3119
15.ACF Fiorentina1846822:2918
16.UC Sampdoria18441014:2716
17.US Lecce1836922:3615
18.Brescia Calcio18421216:3114
19.Janov CFC18351019:3614
20.SPAL 201318331212:2812

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (634)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele