Serie A - preview 15. kola

06.12.2019, 08:30, aktualizováno 08.12.2019, 08:36
Previews
Šesti zápasy bude dnes dohráno patnácté kolo italské nejvyšší soutěže. AC Milán před týdnem vyloupil Parmu a zopakovat to nyní chce proti Boloni, Turín poměří síly s Fiorentinou a Cagliari jede na lup do Sassuola. Vedle toho se na fotbal mohou těšit i fanoušci v Janově, Ferraře a Lecce...
US Lecce - Janov CFC  (neděle 12:30)
Trenér Grifonů Thiago Motta doufá, že jeho tým po postupu v Coppa Italia zabere i v ligové soutěži a na jihu Itálie vydoluje potřebné tři body. Lecce sice zápas poháru vůbec nezvládlo, zato si minulý týden přivezlo z Florencie nečekanou jednobrankovou výhru. Utkání na Via del Mare je na programu krátce po poledni.

Lecce z posledních sedmi ligových kol prohrálo jen jeden zápas, přesto prožilo v týdnu hodně nepříjemný podvečer. Ve 4. kole Coppa Italia prohrálo na hřišti SPALu vysoko 1:5 a se soutěží se rozloučilo. Na druhou stranu jihoitalský celek se teď může plně koncentrovat na Serii A a boj o záchranu.

Domácí se drží nad sestupovými pozicemi jen o čtyři body, takže si v žádném případě nemohou vyskakovat. Kouč Liverani mohl být po minulém kole hodně spokojen, jeho svěřenci skolili jedinou brankou Fiorentinu a přivezli si cenné tři body a v neposlední řadě přerušili osmizápasovou sérii bez vítězství. Lecce už letos posbíralo pět nerozhodných výsledků, což je po Neapoli druhý nejvyšší počet.

Na stadion Via del Mare zavítá FC Janov, který se naopak v Coppa Italia naladil. Ascoli přestřílel 3:2 a kouč Thiago Motta doufá, že výhra jeho týmu pomůže i v nadcházejícím ligovém utkání v Lecce. Výsledky se po příchodu Motty zas tolik nezlepšily, nedávno Janov vyválčil remízu v Neapoli, jenomže potvrdit to nedokázal. Naposledy doma podlehl Turínu nejtěsnějším rozdílem.

Kouč Fabio Liverani se musí vypořádat s rozsáhlou marodkou, v tuto chvíli se na ní nacházejí Majer, Falco, Mancosu, Meccariello a Dumancić. Dalšími absentéry jsou kvůli karetním trestům Lapadula a Rossettini. Janov zase nemůže počítat s Kouamém, Zapatou a Leragerem.
US Lecce - pravděpodobná sestava:
Gabriel - Rispoli, Lucioni, Dell'Orco, Calderoni - Petriccione, Tachtsidis, Tabanelli - Šachov - Farías, La Mantia
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Radu - Ghiglione, Romero, Biraschi, Criscito - Cassata, Schöne, Sturaro - Panděv, Pinamonti, Agudelo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.65 - 2.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
US Sassuolo - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Sassuolu poslední týdny vůbec nevychází a Neroverdi se v Serii A propadají stále níž. Aby těch špatných zpráv nebylo málo, jméno dalšího soupeře fanoušky rozhodně nepotěší. Na stadion Mapei totiž zavítá černý kůň soutěže ze Sardinie.

Před sezonou se o Cagliari mluvilo jako o týmu, který udělal několik povedených tahů na přestupovém trhu. Jako o týmu s potenciálem a zároveň zkušeností, ze které by mohl vylézt zajímavý mix. Dosavadní sezona ale předčila i ty nejdivočejší představy jeho fanoušků. Cagliari se totiž prezentuje velmi vyrovnanými výkony a díky nim si zajistilo dokonce čtvrtou příčku! Za jistých okolností by se navíc mohlo ještě o jedno políčko posunout.

Cagliari tažené Olsenem, Nainggolanem, Pisacanem a Pedrem se pyšní čtvrtou nejlepší ofenzivou v celé lize a předčilo i týmy jako Neapol, AS Řím nebo dokonce Juventus. Defenziva se rovněž činí, protože zatím dostala pouhých sedmnáct branek. Trenér Rolando Maran zkrátka míchá živý, dynamický a sebejistý koktejl, čímž konečně prokazuje své kvality i širší veřejnosti. Že tým umí zabrat i ve chvíli, kdy se nedaří, to Cagliari dokázalo v minulém kole.

Proti Sampdorii velmi brzy prohrávalo a ještě po hodině hry bylo manko Cagliari dvougólové. Přesto se ale sardinský celek dočkal srovnání a v šesté minutě nastavení navíc tři body pro Cagliari urval střídající mladík Cerri, mimochodem jen po necelých třech minutách pobytu na hřišti. Kromě toho si Cagliari střihlo ještě duel Coppa Italia, ve kterém se mu také dařilo. Paradoxně narazilo opět na Sampdorii a opět vyhrálo o gól.

Zatím se tedy zdá, že mu ani absence nevadí. I když jich má poměrně dost. Mimo hru jsou Olsen, Birsa, Ceppitelli, Cragno a Pavoletti. Domácí Sassuolo je na tom obdobně, protože mu schází Chiriches, Consigli a Defrel. Místo zraněné jedničky Consigliho musel do brány mladíček Stefano Turati a zatím si vede velmi dobře.

Především díky němu si Sassuolo připsalo bezprecedentní úspěch v podobě remízy s Juventusem v minulém kole. Jinak se mu ale letošní ročník zatím nedaří a Sassuolo je až na 14. místě. Kromě toho naposledy taky skončilo v poháru, když doma překvapivě nestačilo na Perugii.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Turati - Toljan, Marlon, Romagna, Kyriakopoulos - Duncan, Magnanelli, Locatelli - Berardi, Caputo, Boga
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Pisacane, Klavan, Pellegrini - Nández, Cigarini, Rog - Nainggolan - Pedro, Simeone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.68 - 2.84
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SPAL 2013 - Brescia Calcio  (neděle 15:00)
Záchranářský souboj se uskuteční ve Ferraře, kam v rámci 15. kola zavítá Brescia. Hosté doufají, že se jim po další trenérské rošádě začne konečně dařit, koneckonců by to potřebovali jako sůl. Zvládne Eugenio Corini svůj návrat, nebo se z bodů bude radovat SPAL?

Mistr světa z roku 2006 Fabio Grosso se na trenérské lavičce Brescie dlouho neohřál. Le Rondinelle pod jeho vedením třikrát prohráli, celkem inkasovali deset gólů a nevstřelili ani jeden. Katastrofální bilanci nemohlo vedení přehlédnout a rozhodlo se k další změně - návratu Eugenia Coroniho.

Cíl Brescie přitom zůstává stejný. Na nesestupové pozice ztrácí už pět bodů, proto se utkání ve Ferraře jeví jako dosti klíčové. Brescia se může v případě úspěchu nastartovat. Připomeňme, že poslední výhru si Le Rondinelle připsali 21. září na hřišti Udinese a doma dosud ani jednou nezvítězili.

SPAL doma triumfoval dvakrát, což také není zrovna nejlepší bilance, avšak venku ještě nezvítězil. V Serii A čeká na vítězství už sedm zápasů a kouč Semplici doufá, že jeho týmu pomůže středeční vysoká výhra 5:1 nad Lecce v rámci Coppa Italia. Podaří se střeleckou formu přenést i do zápasu s Brescií?

Ani jedna strana nebude kompletní. Domácím budou scházet Strefezza, Reca, Sala, Di Francesco, Fares a D'Alessandro. Brescia je v mírnější výhodě, protože z hráčů zůstává na marodce jen Dessena a brankář Joronen. Jeho místo mezi tyčemi zaujme náhradník Alfonso.
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Beriša - Cionek, Vicari, Tomović, Igor - Missiroli, Valdifiori, Kurtić - Valoti - Petagna, Floccari
Brescia Calcio - pravděpodobná sestava:
Alfonso - Sabelli, Cistana, Chancellor, Martella - Bisoli, Tonali, Ndoj - Romulo - Balotelli, Torregrossa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.44 - 3.79
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - ACF Fiorentina  (neděle 15:00)
Fiorentina zastavila příval špatných výsledků výhrou v poháru a na ni bude chtít navázat v neděli odpoledne. To se totiž Viola musí vypravit do Turína, kde ji čeká neméně rozpačité FC. "Býci" totiž rovněž zůstávají hodně za očekáváním.

Největším překvapením druhé desítky ligové tabulky je jednoznačně AC Milán. Hned za ním se ale jako jasný kandidát rýsuje Fiorentina. Ta se po dobrém úvodu do sezony značně zhoršila a série špatných výkonů ji odeslala až na současnou 13. příčku. Což je na tým s pohárovými ambicemi a poměrně kvalitním kádrem velmi špatná bilance. "Fialky" by se mohly o notný kus posunout, kdyby se jim povedlo porazit nedělního soka. Od Turína je totiž dělí jen bod.

V lize to pro Fiorentinu není žádný med, neboť prohrála tři zápasy v řadě a dvakrát se ji nepovedlo dát ani jednu branku. Po Hellasu si s Fiorentinou poradil i další nováček, od kterého se to ale čekalo ještě méně. Po brance La Mantiy se totiž ze tří bodů radovalo Lecce, které navíc mělo dostatek šancí na navýšení skóre. Ještě štěstí, že se Viola alespoň trochu revanšovala svým fanouškům vítězstvím 2:0 nad Cittadellou.

"Fialky" teď budou spoléhat především na druhou půli. Právě druhé poločasy se jim totiž velmi daří. Vlastně jen Sampdoria dokázala ze všech týmů v Serii A dát víc branek po změně stran než Viola. Toskánskému celku se to povedlo v třinácti případech z celkových osmnácti, což činí přesně 72 %. Další góly by rád přidal v Turíně a v tomto směru je pro něho skvělou zprávou zdravotní stav tahouna Chiesy, který by měl být připraven.

Viola ale stále není kompletní a chybí jí trojice Boateng, Pezzella nebo Ribéry, což jsou poměrně citelné ztráty. Za posledních dvacet zápasů proti Turínu se Fiorentině povedlo v devatenácti případech dát aspoň jeden gól, což hodně pomohlo k tomu, že jen dvakrát odešla poražena. Turín FC po tragickém říjnu dokázal trochu vylepšit své postavení a vyhrál dvě z posledních tří klání. To ho odeslalo na desátou příčku. Trenérovi Mazzarrimu ale musí pořád vadit, že mu schází opory jako Belotti, Iago Falque, Lyanco, Zaza nebo Edera.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Izzo, Nkoulou, Bremer - De Silvestri, Baselli, Rincon, Lukić, Ansaldi - Berenguer, Verdi
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Dragowski - Milenković, Ceccherini, Caceres - Lirola, Pulgar, Badelj, Castrovilli, Dalbert - Chiesa, Vlahović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.29 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UC Sampdoria - Parma Calcio  (neděle 18:00)
V podvečer se na stadionu Luigi Ferraris představí domácí Sampdoria a FC Parma. Před týdnem oba celky smolně prohrály, Námořníci neudrželi dvoubrankový náskok proti Cagliari a Parma zase v souboji s AC Milán inkasovala rozhodující gól dvě minuty před koncem. Při posledním vzájemném zápase mezi Samdporií a Parmou padlo dohromady šest branek, dočkají se fanoušci dalších gólových hodů?

Sampdoria byla blízko cenným bodům ze Sardinie, slibné dvoubrankové vedení však neudržela a Cagliari nakonec v divokém utkání podlehla 3:4. Námořníci sice tentokrát na body nedosáhli, ale pod trenérem Ranierim se neustále zlepšují. Před návštěvou Sardinie neprohráli čtyři ligová kola v řadě a postupně se vyškrábali ze sestupových vod na sedmnácté místo.

Blucerchiatti vyhráno nemají a další těžká zkouška je čeká proti Parmě. Ta také smolně prohrála, když nestačila na AC Milán. Hosté vstřelili rozhodující gól až dvě minuty před koncem. Ve čtvrtek si Parma spravila chuť a v Coppa Italia vyřadila po těsném výsledku 2:1 Frosinone.

V Serii A zůstávají Ducali na osmém místě, avšak rozdíl mezi nimi a Sampdorií je jen šest bodů. Parma naposledy vyhrála v Janově na Marassi v roce 2011, v minulou sezonu tam padla po brankách Caprariho a veterána Quagliarelly 0:2.

Kouč Claudio Ranieri se bude muset obejít bez několika opor, na marodce zůstávají Barreto, Bonazzoli, Bereszynski, Depaoli a Bertolacci. Parma zase postrádá trio Scozzarella, Inglese, Karamoh.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Audero - Thorsby, Ferrari, Colley, Murru - Ramírez, Ekdal, Linetty, Jankto - Gabbiadini, Quagliarella
Parma Calcio - pravděpodobná sestava:
Sepe - Darmian, Iacoponi, Bruno Alvés, Gagliolo - Hernani, Brugman, Barillá - Kulusevski, Kucka, Gervinho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.43 - 3.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bologna FC - AC Milán  (neděle 20:45)
Před týdnem si Milán konečně připsal výhru, ovšem zopakovat to na Renato Dall'Ara bude pořádně tvrdým oříškem. Boloňa sice ještě před nedávnem prožívala výsledkově horší období, jenomže naposledy vyhrála v Neapoli a všem pochybovačům poslala jasný vzkaz.

Boloňa loni ukázala svojí sílu a nezalekla se žádného soupeře, se kterým se utkala. Letos se na výsledky navázat nepodařilo, přesto je na hře Boloni patrné, že nejde o tým, který by měl hrát o záchranu. Na vlastní kůži to před týdnem pocítila Neapol, která na domácím San Paolo prohrála 1:2. Boloňa vyhrála po čtyřech zápasech bez výhry, avšak v celé sezoně teprve počtvrté. V tomto ohledu na tom není Milán o moc lépe, vyhrál totiž jen pět zápasů.

Oba celky si slibují, že jejich výkony už jen porostou. Hodně se čeká především od AC, které ale stále nemůže najít optimální herní rytmus a to ani pod Piolim. Sám trenér se několikrát nechal slyšet, že je s předváděnou hrou spokojen, ovšem důležité výsledky se nedostavují. V minulém kole se smůla protrhla, avšak výhra 1:0 nad Parmou se zrodila až dvě minuty před koncem, kdy se trefil Theo Hernández. Mimochodem pro krajního obránce to byla už třetí branka v dresu Rossoneri, což z něj činí aktuálně nejlepšího týmového střelce.

To hodně vypovídá o tom, kde má současné AC největší rezervy. Krzysztof Piatek zdaleka nenaplňuje vysoká očekávání a ani Leaův příspěvek není takový, jaký by vedení AC chtělo. Zraky všech fanoušků už se upínají k lednovému přestupovému oknu a očekávanému příchodu Zlatana Ibrahimoviće.

Do hry nezasáhne český křídelník Ladislav Krejčí a zdravotně jsou v nepořádku i Santander, Dijks a Soriano. Velkou ztrátou je rovněž absence vykartovaného Garryho Medela, pro kterého by mohlo být utkání s AC velmi zajímavé, neboť hrával za konkurenční Inter. Na straně AC se toho zas tolik nezměnilo, Caldara je stále zraněn, stejně jako brazilský stoper Duarte. U jeho krajana Lucase Paquety je start spíše nepravděpodobný.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Tomiyasu, Bani, Danilo, Denswil - Poli, Džemaili - Orsolini, Svanberg, Sansone - Palacio
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Conti, Musacchio, Romagnoli, Hernández - Paquetá, Bennacer, Bonaventura - Suso, Piatek, Calhanoglu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.04 - 3.46 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atalanta Bergamo - Hellas Verona  (sobota 15:00)
Hellas nezvládl minulé kolo a porážka od římského AS ho trochu vrátila na zem. Případný rozlet veronského celku teď navíc nebude snadnou záležitostí, protože cestuje do Bergama. A tamní Atalanta se po několika pochybeních opět vzmáhá.

Atalanta se vzpamatovala v tu nejlepší možnou chvíli. V Lize mistrů, kam poprvé postoupila, totiž naposledy dokázala přemoci Dinamo Záhřeb a doma slavila výhru 2:0. Ta sice jeho šance na účast v dalších kolech drží pořád jen v teoretické rovině a navíc Atalanta nemá všechno ve svých rukou, ale postoupit pořád ještě ze druhé příčky může. Na povedené pohárové vystoupení navíc svěřenci trenéra Gian Piera Gasperiniho navázali neméně dobrým výkonem v minulém kole Serie A.

Dokonale využili velmi špatné formy Brescie a domácímu týmu nadělili tři branky. Dvě z nich měl na svědomí mladý chorvatský záložník Mario Pašalić, který se postupně vypracoval v oporu záložní řady a potažmo i celé ofenzivy týmu z Bergama. Jeho přínos, především pak ten gólový, si zkušený trenér Atalanty maximálně pochvaluje.

V rozhovoru pro oficiální stránky klubu zmínil: "Mario od svého příchodu do Atalanty velmi vyspěl a v mnohém se zlepšil. Pracovali jsme s ním jak na taktické stránce jeho hry, tak na ostatních. Pracovali jsme také na tom, aby se víc zapojoval do střelby a byl aktivnější v ofenzivě, což se mu daří. V této sezoně dal už čtyři branky, což není špatná bilance. Věřím, že se tu bude ještě dlouho zlepšovat," dodal Gasperini na adresu stále ještě kmenového hráče Chelsea.

S Hellasem má La Dea velmi dobré zkušenosti a především minulé dva vzájemné zápasy se musely fanouškům Atalanty líbit. Celkově v nich Bergamaschi nasázeli už 8 branek a nedostali ani jedinou. V Serii A jejich postavení ale není zrovna nejrůžovější, protože příčky Ligy mistrů obsadilo Lazio spolu s překvapením z Cagliari. K tomu musíme počítat ještě AS Řím, který je na 5. místě o tři body před Atalantou.

Gasperiniho parta se proti Hellasu pokusí oslnit bez zraněného dua Kjaer - Zapata, které není ještě fit. Situace v kádru hostí je mnohem horší. Když začneme zraněními, která Hellas provází, tak na marodce najdeme jen jména Kumbulla, Badu a Bessa, přičemž menší potíže má ještě Veloso.

Hellas sice patří mezi nejpříjemnější překvapení dosavadního průběhu Serie A, jenže proti týmům z popředí se mu vůbec nedaří. Od začátku už prohrál s Interem, Neapolí a naposledy i s AS Řím. Proti Vlkům sice vůbec nehrál špatně, ale porazili ho střídající hráči Perotti s Mchitarjanem. Hellas by měl přidat zejména v útoku, protože v tuto chvíli dal o hrozivých 22 branek méně než Atalanta.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Gollini - Palomino, Djimsiti, Toloi - Castagne, De Roon, Pašalić, Gosens - Malinovskyj - Barrow, Iličić
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Silvestri - Rrahmani, Bocchetti, Gunter - Faraoni, Amrabat, Pessina, Lazović - Verre, Zaccagni - Di Carmine
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.52 - 9.14
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - SSC Neapol  (sobota 18:00)
Neapol je v krizi. Už osm zápasů v řadě se jí vyhýbá vítězství a židle pod někdejší hvězdou mezi trenéry, Carlem Ancelottim, je pořádně rozkývaná. Ještě víc vrásek na ustaraném čele mu hodlá přidat domácí Udinese, které se potácí jen těsně nad zónou smrti.

Neapol byla před sezonou pasována na jednoho z hlavních vyzyvatelů Juventusu a měla se zařadit po bok Interu v boji o první místo. Jenže máme začátek prosince a situace je diametrálně odlišná. Podle některých médií dokonce dostal trenér Carlo Ancelotti šanci ve dvou dalších duelech na to, aby s pozicí Neapole něco udělal. Pokud by selhal, mohl by velmi brzy přijít o místo a svátky v jeho rodině by nejspíš byly hodně smutné.

Tím prvním duelem, budeme-li věřit informacím ve věčně přehánějících italských médiích, je ligový duel v Udine. Na stadion Friuli přijede tým, který má velké potíže s vyhráváním. Už v osmi duelech po sobě nedokázala Neapol vyhrát a aktuálně se nachází až na sedmém místě, tedy dost daleko od své obvyklé normy, kterou je Liga mistrů. Po nečekaně dobrém výsledku na Anfield Road se Neapol vyřítila na Bolognu a ještě první poločas zvládla velmi dobře. Po změně stran si ale Bologna vzala slovo a branky Skova Olsena se Sansonem připravily domácí o jakoukoli radost.

Tak špatnou situaci asi fanoušci nečekali a tým se znovu, tentokrát už prý dobrovolně, usadil na známé "ritiro". To mu má pomoci ven z téhle šlamastyky. Protože upřímně, cokoli jiného než pohárové příčky bude pro Partenopei obrovským zklamáním. Ještě štěstí, že proti Udinese se Neapoli tradičně daří. V sedmi posledních utkáních Neapol vždycky vyhrála a problémy jí nedělá ani výhra o tři a více branek.

V Udine je to trochu horší a favorit si tři body odvážel jen třikrát za posledních 18 let. Teď se navíc musí obejít bez vážně zraněného dua Malcuit s Allanem, což je zejména v případě zkušeného záložníka velká ztráta. Domácím naopak schází jen Jajalo.

Zkušený útočník Stefano Okaka i proto věří, že doma se Zebrám bude proti Neapoli dařit. "Neapol má skvělý kádr plný hvězd a hráčů první kategorie. Na lavičce sedí trenér se zkušenostmi, kterými se může pochlubit jen málo trenérů. Bude to pro nás velmi těžké utkání, ale věříme si. Na našem stadionu se cítíme výborně a když dáme do hry všechno, můžeme odejít se vztyčenou hlavou."

Udinese ale rozhodně není v optimistické situaci. Aktuálně mu patří až 16. příčka s tím, že na poslední tři místa má náskok jen čtyř bodů. Naposledy v lize dostalo Udinese tři branky od Lazia. Ještě štěstí, že si mohlo spravit chuť v Coppa Italia překvapivou výhrou 4:0 nad Bolognou.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Musso - Becao, Troost-Ekong, Samir - Stryger Larsen, Mandragora, Walace, De Paul, Sema - Okaka, Nestorovski
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret - Di Lorenzo, Manolas, Koulibaly, Mario Rui - Fabian Ruiz, Zieliński, Elmas - Lozano, Llorente, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.23 - 4.31 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SS Lazio - Juventus FC  (sobota 20:45)
Juventus před týdnem klesl na druhé místo a v tomto kole ho čeká další těžký oříšek - zápas na Stadio Olimpico proti rozjetému Laziu. Biancocelesti dělí od "Staré dámy" šest bodů, což možná není pro domácí tolik důležité. Lazio chce udržet třetí místo za každou cenu a na Juventus si věří. Společně s Atalantou je nejlépe střílejícím týmem Serie A.

V Římě dojde k opravdu zajímavému měření sil. Lazio se dostalo do výtečné formy a poráží jednoho soupeře za druhým. V tomto duchu porazilo šest protivníků v řadě a celkově neprohrálo devět ligových zápasů za sebou. Minulý víkend si Lazio bez problému poradilo s Udinese 3:0.

Skvělá forma má i své stinné stránky, neboť Laziu se vůbec nepovedlo působení v Evropské lize. Ve čtvrtek sehrají Inzaghiho svěřenci poslední zápas ve skupinové fázi a jestli chtějí postoupit, musí bezpodmínečně vyhrát v Rennes a doufat v porážku Kluže od Celticu Glasgow.

Pohárové starosti už si nemusí dělat Juventus. Ten si proklestil cestu do jarních bojů Ligy mistrů a v týdnu si může trenér Sarri dovolit nasadit náhradníky. V Serii A to ale neplatí, Juventus sice stále jako jediný z celé soutěže neprohrál, avšak poslední remíza 2:2 se Sassuolem ho sesadila z prvního místa na úkor Interu Milán. Nerazzurri tak mají po čtrnácti kolech na čele jednobodový náskok. "Je to stále jen 14. víkend, takže jsme si dobře vědomi, že vyhrát Scudetto z této první sezony bude obtížné. Juventus má dva silné týmy, které může postavit. Na každý post má dva hráče, takže si myslím, že i letos udělá titul on. V každém případě ale připouštím, že jsme neočekával takový Conteho okamžitý dopad na náš tým," vyjádřil se k současné situaci na čele tabulky Beppe Marotta, někdejší tvář Juve a současný generální ředitel Interu.

Loni Juventus Lazio dvakrát porazil, příznivci římského celku ale rádi vzpomínají na předloňskou sezonu, kdy úřadujícího italského šampiona připravili o Superpohár a následně mu uštědřili porážku i na Allianz Stadium v Turíně. "V tuto chvíli nám dávají pocit, že jsou silným týmem. Za posledních šest her získali osmnáct bodů. Je to silný tým, s velkou kvalitou," varoval před domácími kouč Maurizio Sarri.

Obě strany mají několik zraněných. Na straně Lazia to jsou Marušić, Beriša, Lukaku, Patric a Adekanye. Kouč Maurizio Sarri se zase musí obejít bez Chielliniho, Douglase Costy, Khediry a Ramseyho.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakoša - Luiz Felipe, Acerbi, Radu - Lazzari, Milinković, Leiva, Luis Alberto, Lulíć - Immobile, Correa
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Cuadrado, Bonucci, De Ligt, Alex Sandro - Bentancur, Pjanić, Matuidi - Bernardeschi - Dybala, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.62 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inter Milán - AS Řím  (pátek 20:45)
Páteční večer postavil před fanoušky italského calcia jasnou záležitost. Žádná party, žádná hospoda. Největší zážitek se jim totiž zavazují nabídnout týmy Interu Milán a AS Řím, které se do sebe pustí trochu netradičně na San Siru právě v pátek večer.

V zápasech mezi AS Řím a Interem Milán šlo vždycky o hodně a velmi často patřily mezi to nejlepší, co Serie A nabízela. A po letech strádání, dá-li se to tak nazvat, se nyní zdá, že se oba celky probouzejí k životu. Především pak Inter. Tým, který pod vedením Josého Mourinha opanoval celou Evropu a vyhrával trofej za trofejí, na pár let upadl do stereotypu a lesk vystřídala bída. Postupem času se díky přílivu finančních prostředků povedlo dostat ho zase zpět nahoru, i když na úplný vrchol to v soutěži s Juventusem a Neapolí nestačilo.

O to se teď má postarat duo, které se proslavilo zejména právě v Juventusu. A nutno říct, že symbióza mezi trenérem Contem a protřelým obchodníkem Marottou se Interu zatím vyplácí. Nerazzurri se vypořádali s odchodem kvalitní, ale poslední dobou také problémové opory v podobě někdejšího kapitána Maura Icardiho ve velkém stylu a na jejich ofenzivním apetitu tento odchod není nijak vidět. Naopak, fanoušci teď oslavují nové duo.

Duo, které legendy Interu nadšeně sledují a přirovnávají ke slavným hráčům - Romelu Lukaku a Lautaro Martínez. Tahle dvojice útočníků, ačkoli nemá kvůli nedostatku alternativ mnoho šancí na odpočinek, dala dohromady už 24 branek. Inter jich přitom dal celkově jen o šestnáct víc. Za posledních deset zápasů ve všech soutěžích dohromady se Inter právě díky této dvojici vždycky zmohl alespoň na dvě branky v utkání.

A někdejší prezident Massimo Moratti si současný stav klubu pochvaluje. "Když se teď dívám na Inter a především na to, že je i přes konkurenci první, je to pro mě jako balzám na duši. Baví mě jej sledovat a věřím, že se na vrcholu udrží co možná nejdelší dobu. Teď v pátek jej čeká těžký test, protože bitvy s AS Řím byly vždy velmi náročné, ale patřily k tomu nejlepšímu v lize. Jsem přesvědčen, že i tentokrát to bude skvělá podívaná," dodal legendární boss.

Pravdou je, že v hlavě trenéra Conteho se vyskytuje několik problémů, které musí řešit. Tím zdaleka největším je složení zálohy. V krátkém čase totiž přišel o svůj korunní klenot v podobě Sensiho, dále i Barellu a naposledy také o Gagliardiniho, takže mu na tři posty zůstali jen tři zdraví hráči z prvního týmu. Kromě nich je zraněn jen útočník Alexis Sánchez, který toho za Inter věru moc neodehrál.

Římané mají oproti tomu problémy s marodkou od začátku sezony a jsou decimováni především svalovými potížemi. Jejich marodka se však úspěšně vyprazdňuje a vážně zraněný je v tuto chvíli jen Zappacosta. Plnou zátěž ještě přirozeně nezvládá ani Cristante. Největší problém pro trenéra Fonsecu však představuje Edin Džeko. Zkušený kanonýr a tahoun ofenzivy AS měl totiž ještě ve čtvrtek horečku mírně přes 39 stupňů a jeho prezence je velkým otazníkem.

Jinak má ale trenér Fonseca dostatek důvodů k optimismu. Jeho tým se od porážky proti Parmě zvedl a v dalších třech zápasech nasázel vždycky tři branky. To mu aktuálně stačí na sdílenou pátou příčku s horším skóre než má čtvrté Cagliari.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Godin, De Vrij, Škriniar - Candreva, Brozović, Borja Valero, Vecino, Biraghi - Martínez, Lukaku
AS Řím - pravděpodobná sestava:
López - Spinazzola, Mancini, Smalling, Kolarov - Diawara, Veretout - Zaniolo, Pellegrini, Perotti - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.92 - 4.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Inter Milán14121131:1337
2.Juventus FC14113025:1236
3.SS Lazio1493233:1430
4.Cagliari Calcio1484229:1728
5.AS Řím1484226:1528
6.Atalanta Bergamo1474334:2125
7.SSC Neapol1455423:1820
8.Parma Calcio1453620:1818
9.Hellas Verona1453612:1418
10.Turín FC1452716:2017
11.AC Milán1452713:1717
12.Bologna FC1444620:2316
13.ACF Fiorentina1444618:2116
14.US Sassuolo1342724:2514
15.US Lecce1435618:2714
16.Udinese Calcio144289:2314
17.UC Sampdoria1433812:2412
18.Janov CFC1424815:2810
19.SPAL 2013142399:219
20.Brescia Calcio13211010:267

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (312)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele