Primera División - preview 24. kola

15.02.2013, 11:46, aktualizováno 17.02.2013, 09:51
Previews
Madridské kluby dnes hrají proti nováčkům. Atlético se představí ve Valladolidu a Real přivítá Vallecano, kterému patří průběžně vynikající šestá příčka. Valencia se bude proti trápící se Mallorce přibližovat Lize mistrů, Real Sociedad hostí Levante, Espanyol hraje s Betisem.
Real Sociedad - Levante UD  (neděle 12:00)
Nedělní program čtyřiadvacátého kola Primera División otevře polední zápas Realu Sociedad s Levante. Oba týmy od sebe v tabulce dělí pouhé tři body a oba také spojuje touha po kvalifikaci do pohárové Evropy. Vzájemné střetnutí o uskutečnění jejich ambicí napoví mnohé.

Trenér domácích Philippe Montanier se rozhodl nezařadit na soupisku pro tento zápas uzdravující se záložníky Elustonda se Zurutuzou, spoléhaje se na šířku svého kádru. "Síla Realu Sociedad je v tom, že máme všestranné hráče, kteří jsou plně připraveni bojovat o místa," prohlásil francouzský kouč na páteční tiskové konferenci. "Můžeme ze základní sestavy vyměnit dva, tři nebo čtyři hráče a stále si dokážeme udržet kvalitu. Mám k dispozici všechny hráče a není jednoduché zvolit zápasovou soupisku."

Pokud se Sociedadu podaří svého soupeře z Valencie porazit, bude to poprvé v sezoně, co dokáže zvítězit třikrát za sebou. Tento milník označil Montanier za výzvu. "Je to obtížné, ale ne nemožné. Budeme se snažit toho dosáhnout, ale čelit nám bude problém jménem Levante, které sem přijede s cílem bodovat a posunout se tabulkou vzhůru. Jedná se o kompletní tým, který dělá všechno správně," pokračoval Montanier. "Ví, jak bránit a čekat na soupeře, až vyleze, a pak hrozit rychlými protiútoky. Není náhodou, že mají dvě úspěšné sezony v řadě, porazit je pro nás bude opravdovou výzvou."

Levante půjde do nedělního zápasu rozhodně dobře naladěno, neboť ve čtvrtek rozprášilo v Evropské lize Olympiakos 3:0, a kapitán Sergio Ballesteros poukázal na důležitost přenesení se nad pohárovým úspěchem a zkoncentrování se na střet se Sociedadem. Domácí liga má totiž v podání klubu z Valencie stále svrchovanou přednost před čímkoli jiným. "Musíme se rychle adaptovat (po zápase s Olympiacosem) a naladit myšlenky na ligu," prohlásil Ballesteros. "Chceme si předně zajistit udržení a to co nejdříve, abychom mohli být v klidu. Nyní čelíme týmu, který je v tabulce nad námi a zvláště doma je velice silný. Budeme muset přistoupit k zápasu obzvlášť seriózně, pokud tam chceme vyhrát."

Stoper Levante se dále snažil zdůraznit důležitost zachování čistého konta. "Často jsme brzy inkasovali a museli pak po zbytek zápasu dotahovat. Cílem by předně mělo být udělat vše proto, abychom nedostali žádný gól, protože co se týče ofenzivy, nemáme potíž skórovat téměř na žádném stadionu, který zrovna navštívíme," dodal na závěr sebevědomě Ballesteros.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - RCD Mallorca  (neděle 17:00)
Trápící se Mallorca spoléhá na nového trenéra Gregoria Manzana, který by ji měl dovést k záchraně v La Lize. Překážkou je nyní Valencia, která se nachází ve skvělé formě a šplhá tabulkou vzhůru. Stále je ale porazitelná, jak v Lize mistrů předvedl Paris Saint-Germain.

Mallorca se v nejvyšší španělské soutěži pohybuje již od roku 1997, ale v letošním ročníku na tom není vůbec dobře a hrozí ji, že na konci sezóny sestoupí do druhé ligy. Momentálně jí totiž patří předposlední příčka a na záchranu ztrácí 4 body. Za ní už je pouze Deportivo La Coruňa.

Po neslavných výsledcích byl odvolán trenér Joaquín Caparrós a na lavičce ho nahradil Gregorio Manzano, který ve své trenérské historii vedl Ostrovany již dvakrát. Jeho první zápas u kormidla skončil minulý týden remízou 1:1 s Osasunou, která se drží těsně nad sestupovou zónou.

Utkání na Mestalle ale Manzanův výběr prověří více. Valencia je přeci jen kvalitnějším týmem než Osasuna, navíc bude lačná po vítězství, neboť se jí zvítězit nepodařilo v úterním zápase Ligy mistrů proti Paris Saint-Germain. S pařížským celkem prohrála 1:2 a o postup bude muset bojovat v odvetě pod Eiffelovou věží.

Nicméně argentinský záložník Mallorky Fernando Tissone věří v dobrý výsledek. Podle něj má totiž angažování Manzana dobrý vliv na všechny hráče, a tak může své svěřence vyburcovat k velmi dobrému výkonu.

"Trenér tvrdě pracuje každý den a my začínáme chápat jeho fotbalové myšlenky, což zajisté pozitivně ovlivní naše další zápasy. Každým dnem se krok za krokem zlepšujeme a všechno do sebe začíná zapadat."

"Nyní se musíme připravit na velmi těžký zápas proti Valencii. Nejsme favority, ale budeme bojovat a věřím, že si nějaké body odvezeme. Chci, abychom se co nejrychleji dostali ze sestupové zóny a společným úsilím se nám to snad povede."


Tissone ví, že utkání na Mestalle bude velmi těžké, ale předem se nevzdává: "Nezáleží na tom, jestli je váš tým v dobré či špatné formě, protože každý zápas je jiný a začíná se od nuly. Nepopírám, že zápasy na stadionech jako Nou Camp nebo Mestalla nejsou něčím výjimečné, ale důležité je hlavně vědět, jak na takových hřištích hrát."

"Všichni víme, že Valencia je skvělý tým, který má dlouhou historii a kvalitní kádr. Důležité je najít slabé místo a využít ho."


Valencia se nachází ve velmi dobré formě. Z posledních sedmi zápasů získala 16 bodů, což ji vyneslo až na 5. příčku, dva body za 4. Málagu. Jediným negativem na účtu je právě porážka s PSG.

Domácí útočník Roberto Soldado měl problémy s rukou a v posledních dnech netrénoval, na zápas by ale měl být fit podobně jako obránce Aly Cissokho. Jediným chybějícím hráčem tak bude Ever Banega.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
D.Alves - Pereira, Rami, R.Costa, Guardado - Parejo, T.Costa - Feghouli, Canales, J.Bernat - Soldado
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Luna, Geromel, Nunes, Hutton - J.Márquez, Pina - Pereira, Giovani, Nsue - Víctor
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Valladolid - Atlético Madrid  (neděle 19:00)
Madridský klub patří k jednoznačně příjemným překvapením této sezony a z druhé pozice je stále nejsilnějším konkurentem katalánského stroje na trofeje. V neděli ale přijíždí do Valladolidu a ten doma tento rok ještě neprohrál. Přesto jsou Simeoneho svěřenci favority.

Podle trenéra Diega Simeoneho by se do plné zápasové praxe měl vrátit Brazilec Diego Costa, který chyběl v posledních dvou utkáních Colchoneros. Nejen brazilský útočník ale Atlétiku chybí - Simeoneho může strašit především bídná forma na hřištích soupeřů. Madridský klub nevyhrál mimo svůj stadion v rámci ligy již od listopadu! Nyní ale podle trenéra přišla správná chvíle na zlomení této negativní bilance.

"Je pravděpodobné, že náš tým Costu velmi postrádal," říká mladý trenér na adresu brazilského útočníka. "Jeho psychická odolnost, morální síla a schopnost být ve správnou chvíli tam kde je ho tře,a to vše nám velmi chybělo. Diego Costa je typem velmi agresivního a nepříjemného útočníka, rád napadá a proto je naší velkou zbraní," těší se Simeone na jeho návrat.

Atlético vyhrálo pouhé dva zápasy ze svých posledních šesti, přesto si Simeone nepřipouští kritiku a na situaci svého klubu se dívá vcelku optimisticky: "Na našich cílech se nic nezměnilo, stále chceme vyhrávat. Každý zápas bereme tak, jako by byl náš poslední," naznačuje motivaci.

"To je to, co z nás dělá jeden z nejsilnějších týmů současnosti. Všechna mužstva prožívají chvíle lepší i horší, ale celková shrnutí mají být vždy záležitostí konce sezony, ne jejího průběhu. Víme, že nejdůležitější je místo, na kterém skončíme, ne pozice, na které jsme nyní," uzavírá Simeone.

K důležitému domácímu zápasu se obrací i trenér soupeře, tedy Miroslav Dukič. "Atlético dosáhlo v této sezoně několika důležitých věcí. Stále jsou druhým nejlepším týmem La Ligy, pořád mají co říci v ligovém poháru a také bojují v evropských pohárech. Můžu vám říct, že mnoho týmů by si s nimi vyměnilo místo," neskrývá Dukič respekt ze svého rivala.

Bývalý srbský obránce ale ví, že Atlético nemá mnoho sil. Po porážce od Rubinu Kazaň v rámci Evropské ligy nemá madridský klub zrovna jednoduchou cestu do další fáze, navíc jej souboj stál mnoho sil. A právě toho by chtěl Dukičův tým využít: "Jsme si vědomi faktu, že Atlético hrálo mnoho zápasů a nejspíš budou unaveni. Právě proto je důležité, abychom začali hrát hned od začátku a mnoho jim nedovolili," vidí Dukič klíč k úspěchu. Jeho tým nicméně nečeká nic snadného, Colchoneros stále chtějí bojovat o druhé místo.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Hernández - Rukavina, Rueda, Peňa, Balenziaga - Rubio, Sastre - Larsson, Óscar, Bueno - Guerra
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Filipe - C. Rodriguez, Gabi, Mário Suárez, Arda Turan - Costa, Falcao
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Rayo Vallecano  (neděle 21:00)
Jubilejní stý zápas si tuto neděli na lavičce Realu Madrid odbude José Mourinho. Soupeřem mu bude městský rival Rayo Vallecano, které po skalpu dalšího celku z Madridu, Atlética, hodlá uspět i proti Realu.

Překvapivá výhra Raya nad Atléticem je navíc ještě čerstvá, vždyť se udála minulý týden. Kapitán klubu z madridského předměstí, Piti, před dalším derby oplýval sebevědomím, navzdory faktu, že Real neprohrál v lize na svém stadionu od roku 2011. "S naším stylem hry a zaujetím, kterým oplýváme, uděláme vše pro to, abychom získali tři body. Klidně bych si na výhru hostí i vsadil, mám opravdu vysoké sebevědomí jak v sebe sama, tak v celý tým, a vím, že můžeme uspět, jsme v dobré formě."

"Doopravdy se na střetnutí s Realem těšíme, všichni fotbalisté zbožňují tyhle zápasy proti soupeři, který si teď možná neprochází tím nejlepším obdobím, ale i tak je velmi kvalitní," pokračoval Piti. Vzhledem k současnému postavení Raya v tabulce snad ani nejde říci, že by šlo o přehnaně sebevědomá prohlášení. Vždyť po výhře 2:1 nad Atléticem jsou momentálně svěřenci Paca Jémeze na skvělém šestém místě s pouhou dvoubodovou ztrátou na čtvrtou Malagu! Letošní výsledky jsou obzvláště působivé v kontrastu s nevyvedenou loňskou sezonou, v níž si zachovali prvoligovou příslušnost jen s odřenýma ušima výhrou v posledním ligovém kole.

Záložník José Manuel Casado se přitom paradoxně stále musí vrace k boji o záchranu: "Všichni mluví o této sezoně, jak se Rayo musí snažit zachránit, ale já to tak nevidím. Myslím, že už máme blízko k tomu, abychom byli v bezpečí. Na začátku ligy to sice byl náš jediný cíl, ale tým od té doby ukázal, že jsme vlastně lepší než spousta dalších klubů." Casado tak věří, že pokud se svými spoluhráči vytrvají, mohou nakonec dosáhnout velkých věcí.

Zatímco Rayo zažívá sezonu snů, jeho nedělní protějšek by si určitě obhajobu ligového titulu představoval jinak. Po šokující prohře s Granadou sice Real zabral a uštědřil doma Seville čtyřgólový debakl, což mělo za následek stažení druhého Atlética na čtyři body, ovšem ztráta na vedoucí Barcelonu zůstává na propastných šestnácti bodech. Náplast v podobě možného úspěchu v Lize mistrů je navíc také dost nejistá, neboť utkání s Manchesterem United skončilo na Santiago Bernabeu remízou 1:1. Stejné skóre svítilo na témže stadionu i po prvním zápase semifinále ligového poháru s Barcelonou, což znamená, že Bílý balet bude muset předvést své maximum ve venkovních zápasech, aby neměl definitivně po sezoně.

Navzdory tomu všemu však José Mourinho zůstává klidný. Po středečním osmifinále milionářské soutěže prohlásil: "Necítím žádný tlak. Tvrdě pracuji a půjdu domů se vztyčenou hlavou spokojený s tím, co jsem dokázal. Jak v Lize mistrů, tak v poháru jsou výsledky před druhým utkáním 1:1, přičemž soupeř bude mít výhodu, ale Real Madrid je klub, který dokáže střílet branky a vyhrávat zápasy i venku," nebojí se nadcházejících týdnů portugalský kouč. Jeho trojciferné jubileum na lavičce Realu v kariéře překonává pouze působení v londýnské Chelsea, kde Mourinho odtrénoval ještě o dvacet utkání více. Jestli se mu i to povede v Realu překonat, zatím zůstává ve hvězdách.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Real Betis  (neděle 21:00)
Real Betis si užívá roli favorita před soubojem s Espanyolem. Hostům se v této sezoně nebývale daří a v současnosti jim schází pouhý jeden bod na pohárové příčky. Bod, který by si hosté rádi z Barcelony odvezli. Domácí Espanyol ale nebude jednoduchým soupeřem.

Přes současnou osmou pozici Betis někdy působí dojmem týmu, jemuž dochází dech. Po dvou remízách odjel Betis s prázdnou po utkání s Vallecanem, v další kole prohrál s favorizovaným Atlétikem Madrid. Poslední ligové kolo znamenalo alespoň nějakou náplast na nervy fanoušků, byť se Betis s Valladolidem rozešel smírně. V nedělním utkání proti Espanyolu by sevillský klub určitě už rád bodoval naplno.

K tomu se vyjadřuje také posila z Parmy, kolumbijský útočník Dorlan Pabon. "Kamkoli jedeme, jakýkoli zápas nás čeká, my se vždycky budeme soustředit jen na výhru," říká mladý hráč pro klubové stránky a dodává: "Díváme se jen na své výsledku, nesledujeme protivníky. Naše uplynulé zápasy mohou naznačit, kam až může Betis dojít. Máme dobrý tým a chceme se dostat ještě výš," zakončuje Pabon.

V týmu katalánského soupeře se v poslední době jiskří. A probírá se především jedna kauza - záložník Wakaso Mubarak se sice již vrátil z plnění reprezentačních povinností na Africkém poháru národu, bylo to však se zpožděním. Mladý ghanský hráč se proto dočkal nelichotivého uvítání - za svou nekázeň byl pokutován finančně a zároveň na několik dní vyřazen z týmu. V zápase s Realem Betis se tedy neobjeví.

Kádr Espanyolu tedy není v žádném případě kompletní. Navíc si na bolesti zad poslední dobou stěžuje záložník Raúl Baena a tak je jeho start v tomto zápase přinejmenším nejistý. Komě něj se na hřišti neobjeví ani Juan Forlin, jenž obdržel příliš vysoký počet karet. Betis se možná bude muset obejít bez Beňata, který má po posledním tréninku problémy svalového rázu. Domácí mají svému soupeři co vracet, v posledním měření sil totiž sevillský klub zvítězil.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Mattioni, Colotto, H. Moreno, Capdevila - Baena, V. Sáchez - López, Verdú, Simao - Garcia
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adrián - Nacho, Amaya, Paulao, Chica - Canas, Beñat - Juan Carlos, Pabon, Campbell - Molina
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Celta Vigo  (sobota 16:00)
Celtě Vigo patří až osmnáctá příčka, tedy příčka sestupová. Z ní by se svěřenci trenéra Herrery velmi rádi a pokud možno co nejdříve dostali. Pokud se jim to má podařit, musí začít vyhrávat. A proč ne třeba proti Getafe?

Madridské Getafe má o poznání lepší výchozí pozici, přesto nesmí bojující Celtu podcenit. To si dobře uvědomuje také obránce Miguel Torres. "I když možná nehraje Celta na špici tabulky, přesto se stále jedná o skvělý tým plný dobrých hráčů. Líbí se mi i styl, jakým se prezentují, možná díky jejich trenérovi. Herreru bych popsal jako velmi statečného člověka, který dokázal se svými spolupracovníky vtisknout novému týmu nějakou tvář. Jsem si jistý, že udělá maximu proto, aby se vyhnul sestupu," skládá Torres Herrerovi kompliment.

Pro španělského obránce nebylo minulé kolo zrovna momentem slávy - on a jeho spoluhráči obdrželi od Barcelony šest branek! Po výhře nad Deportivem tedy určitě kruté probuzení do reality. Torres si je ale jistý tím, že celý tým dokáže zareagovat na tento negativní výsledek co nejlépe a zároveň si myslí, že pro Getafe v konečném důsledku nebude tento zápas tak důležitý, jako by mohl být pro Granadu.

"Nebereme nadcházející duel jako finále. Před námi je ještě velmi dlouhá cesta, sezona je teprve za svou polovinou. Utkání je pro nás ale velmi důležité, protože chceme ukázat, že nás prohra s Barcelonou nezlomila. Bolela, to ano, ale jsme připraveni dál bojovat o lepší umístění a vlastní čest," říká odhodlaně mladý obránce.

Trenéra Luise Garciu sice výsledek z Barcelonou rozhodně těšit nemůže, ale přesto má několik dobrých zpráv. Mezi ně určitě patří návrat hráčů jako jsou Miguel Angel Moyá, obránce Rafa Goméz nebo záložník Xavi Torres, jenž se stihl včas uzdravit. To se ale nedá říct o jeho spoluhráčích Lafitovi, Juanu Valerovi a Juanu Rodriguezovi.

Největší problém Celty Vigo je střílení branek a trenér Paco Herrera doufá, že se útočná síla jeho týmu včas probudí k životu. Naopak činnost obranných řad mu může dělat velikou radost - Celta obdržela v posledních dvanácti zápasech pouhých jedenáct branek. Na předzápasové konferenci Herrera sdělil své snahy. "Stále se zlepšujeme, to mohu říci. Co se nám ale nedaří, je střílení gólů. Dáváme jich velmi málo a nejsme tím týmem, jakým jsme byli na začátku sezony. Šance si sice vytváříme, ale už se nám nedaří je proměňovat," posteskl si zkušený taktik.

"Zasloužíme si vyhrávat víc zápasů, než tomu bylo doteď a sbírat díky tomu cenné body. Také obrana mi začíná dělat starosti. Inkasujeme jednu branku v každém zápase, což se dřív nestávalo. Teď navíc v konečné části zápasu a podobným způsobem - centr od obránce do pokutového území," naráží Herrera na jednobrankovou prohru s Valencií. Pokud chce Celta Vigo zpět z pásma sestupu, měla by proti Getafe udržet čisté konto.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - M. Torres, Alexis, Rafa, S. Escudero - Xavi Torres, Borja - P. León, Barrada, Castro - Álvaro
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Varas - Jonny, Cabral, Demidov, R. Lago - Lopéz, Krohn-Dehli - Pranjič, Park Chu-Young, Orellana - Iago Aspas
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Athletic Bilbao  (sobota 18:00)
Málaga chce ve 24. kole La Ligy v domácím zápase konečně vyhrát v novém roce, aby tak držela krok s vedoucími týmy ligy, zatímco Athletic se bude snažit napravit vysokou domácí prohru 0:4 z minulého kola. Mimo jiné s Fernandem Llorentem v základní sestavě.

Trenér Málagy Manuel Pellegrini by v nadcházejících zápase proti Athleticu rád vrátil svůj tým na vítěznou vlnu domácích zápasů, neboť v posledních třech utkáních na stadionu La Rosaleda jeho svěřenci nevyhráli ani jednou. Andalusané doma nejprve prohráli 1:3 s Barcelonou, na což navázali zbytečnými remízami s Celtou Vigo a Zaragozou. Málaga tak na domácím hřišti v roce 2013 ještě nevyhrála ani jednou a ztratila zbytečně body, které by jí mohly chybět v závěrečných bojích o evropské příčky.

"Přivezli jsme si hodně bodů z venkovních zápasů, ale ty jsou úplně stejně cenné jako body získané doma. Těch jsme ale v poslední době moc nenasbírali, a tak to musíme zlepšit. Chceme hrát dobrý fotbal před zraky našich fanoušků a věnovat jim tyto body. Zároveň nám to pomůže držet krok se skupinou týmů, která se v horní polovině tabulky tahá o evropské příčky," uvedl Pellegrini.

Málaga v minulém kole dokázala porazit 2:1 Levante na jejich vlastním hřišti. Trenér toto vítězství jednoznačně kvitoval, neboť dle jeho slov pozvedlo týmový duch před nadcházejícím zápasem s Athleticem a taky Portem, s kterým se utká příští týden ve vyřazovací části Ligy mistrů.

"Nálada v týmu je velmi dobrá, ostatně jako vždy, když před zápasem vyhrajete. Momentálně jsme na tom velmi dobře, ačkoli máme nějaké problémy se zraněními. Jde o Weligtona, Jesúse Gámeze, Dudu a Sergia Sáncheze," dodal Pellegrini.

To hostující trenér Marcelo Bielsa se nachází v mnohem těžší situaci. Jeho tým v minulém kole utrpěl těžkou domácí porážku 0:4 od Espanyolu, momentálního tabulkového rivala, a hráči tak nemají bůhvíjak velkou sebedůvěru. Bielsa přesto věří, že proti Málaze předvedou mnohem lepší výkon.

"Nálada po prohře nebyla vůbec dobrá, ale po pár dnech to z nás spadlo a nyní chceme předvést, že máme na mnohem lepší výsledky," uvedl argentinský trenér, který tvrdí, že zápas s Espanyolem nebyl až tak špatný, ačkoli výsledek tomu neodpovídá: "Hodinu jsme celému zápasu dominovali a vytvořili jsme si mnoho šancí. Mám jasnou vizi toho, jak bychom měli hrát a jsem rád, že sami hráči si myslí, že výkon nebyl špatný, že jen chybělo víc štěstí."

Bielsa nemůže proti Málaze počítat s Ikerem Muniainem, který má stále problémy s kolenem, jehož zranění si přivodil právě v zápase s Espanyolem. V tom se zranil i Ibai Gómez, ten by už ale měl být připraven zasáhnout do nadcházejícího zápasu. Do základní sestavy byli nasazeni i Carlos Gurpegi a Fernando Llorente, ti ale sami kvůli neshodám v týmu hrát nechtějí.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - S.Sánchez, Demichelis, Lugano, Antúňes - Iturra, Camacho - Portillo, Baptista, Isco - Saviola
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Aurtenetxe, Gurpegi, S.José, Iraola - Ander, Iturraspe - Toquero, D.Marcos, Susaeta - F.Llorente
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - FC Barcelona  (sobota 20:00)
Barcelona je stále bez svého hlavního trenéra, to jí však nebrání ve sbírání výher. Na druhé Atlético Madrid má náskok dvanácti bodů a další by ráda přidala po utkání v Granadě. Domácí tým ale není snadný soupeř - své o tom ví i Real Madrid nebo Deportivo.

Poslední ligové kolo Blaugranas vyšlo na jedničku podtrženou, když na Nou Campu rozstříleli celek Getafe poměrem 6:1. A přesto, že Barcu čeká důležitý souboj v Lize mistrů se slavným AC Milán, můžeme očekávat velmi silnou základní sestavu. V ní by ale podle posledních zpráv neměl figurovat španělský záložník Xavi. Pilíř základní sestavy několikanásobného mistra La Ligy se v rozhovoru pro periodikum Sport zmínil o poměrech v kabině a k situaci trenéra Vilanovy.

"Asistent Jordi Roura je s trenérem každý den v kontaktu. A my ostatní si s ním také píšeme velmi často. Z toho, co říká, je jasné, že mu velmi scházíme," lituje svého trenéra Xavi. Tito Vilanova v New Yorku podstupuje terapii po nedávné operaci rakovinového nádoru. Na lavičku svého týmu by se měl vrátit koncem února.

I když Barcelona vévodí španělské lize s pohodlným náskokem, obránce Adriano si uvědomuje, že katalánský tým nesmí spoléhat na získané body a měl by pokračovat v nastoleném trendu výher: "I když vedeme před našimi rivaly jako je Atlético Madrid nebo Real, nesmíme ubrat nohu z plynu," říká v rozhovoru pro klubové stránky.

Barcelonu čeká velmi sledovaný zápas s milánským AC, se kterým se popere o postup do další fáze Ligy mistrů. Kromě toho také narazí na Real Madrid v odvetném utkání Copa del Rey. Adriano ale dobře ví, že se jeho spoluhráči nesmí rozptylovat nadcházejícími zápasy a soustředit se pouze na utkání s Granadou.

"Chceme se připravovat na zápasy krok za krokem, postupně na každý zvlášť. I zápas s Granadou může být obtížný, když se na něj nezaměřujete a myslíte na něco jiného. Granada si poradila se dvěma silnými týmy, takže je nepodceníme," uzavírá brazilský obránce.

Granada, jak již bylo zmíněno, prožívá opravdu zajímavé časy - úspěch nad Realem Madrid byl velkým překvapením. Že nešlo o náhodu, dokázal ale poslední zápas. V něm si Granada poradila s Deportivem a vyhrála 3:0. Přesto je Granada stále nepřímo ohrožená sestupem, což si dobře uvědomuje také útočník Nolito. Pro něj to ostatně bude velmi speciální zápas. I když je ve Španělsku pouze na hostování z portugalské Benfiky, mládí strávil v Barceloně, respektive jejím "béčku". V jeho barvách nastoupil k více než jednomu stu utkání, než se rozhodl pro trvalý odchod.

"Víme, že se postavíme nejlepšímu týmu světa, ale přesto se nebojíme. Na začátku hraje vždy jedenáct proti jedenácti. I když se nám ale daří, nesmíme polevit. Náš náskok na sestupové vody je stále jen šestibodový. Prohrajete dva tři zápasy a můžete znovu spadnout," uvědomuje si španělský útočník.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Toňo - Nyom, López, Mainz, Siqueira - Torje, M. Rico, Recio, Nolito - Aranda, Ighalo
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Adriano, Mascherano, Piqué, Alvés - Thiago, Busquets, Fábregas - Tello, Messi, Pedro
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CA Osasuna - Real Zaragoza  (sobota 22:00)
Osasuna se navzdory slušným bodovým ziskům v posledních týdnech potácí na hraně sestupu a nutně potřebuje bodovat v "šestibodovém" zápase s podobně strádajícím soupeřem v podobě Realu Zaragoza. Obránce Alejandro Arribas se dokonce nebál sobotní derby označit za nejdůležitější v dosavadním průběhu sezony.

Celek z Pamplony se rozhodně může pyšnit lepší formou, osm bodů z posledních pěti utkání vyčnívá zvláště oproti Zaragoze, jež doposud v novém roce dokázala zvítězit v pouhém jednom zápase z devíti možných. Přesto je hostující tým stále v tabulce výše s dvoubodovým náskokem, který by Osasuna mohla v případě vítězství vymazat. A přesně o to se bude Arribas se svými spoluhráči snažit. "Je to jeden z nejdůležitějších zápasů sezony. Jedná se o přímého rivala, a pokud jej porazíme, posuneme se v tabulce před ně. Myslím, že o záchraně rozhodnou body, které se nám podaří získat doma, protože přivítáme množství našich hlavních konkurentů," pokračoval Arribas.

Trenér Osasuny José Luis Mendilibar se bude muset obejít bez zraněné brankářské dvojky Riesga a také záložníka Annana, jenž se teprve pozvolna zapracovává zpět do sestavy po návratu z Afrického poháru národů. Na druhé straně nemůže kouč Manuel Jimenez počítat s Ndrim Romaricem vinou zraněného lýtka.

Zaragoza přicestuje do Pamplony s vědomím, že poslední ligové vítězství dokázala ukořistit ještě v minulém roce v závěru prosince, navíc venku s Osasunou naplno nebodovala od roku 2003. Vůbec všechny statistiky hovoří proti hostům, vždyť během posledních čtyř návštěv Reyno de Navarra dokonce ani jednou nedokázali skórovat! Gólman Roberto Jimenez ale věří, že se tentokrát bude jeho týmu dařit lépe.

"Je to pro nás velice důležitý zápas, hlavně kvůli naší rivalitě, době, která uplynula od naší poslední výhry na tomto stadionu, a současné situaci mužstva. S tím vším v hlavě je pro nás sobota ten správný den na nastolení správné cesty vydlážděné výhrami. Víme, jak moc fanouškům Zaragozy na tomto zápase záleží a je to pro nás ještě další motivace navíc," dodal na závěr Jimenez.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernandez - Bertran, Ruben, Flano, Damia - Oier, Lolo - Cejudo, Nino, Armenteros - Sola
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Sapunaru, Pinter, Paredes, Minero - Movilla, Apono - Montanes, Jose Mari, Rochina - Bienvenu
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Deportivo La Coruña  (pátek 21:30)
Sevilla má za sebou jednoznačnou prohru na půdě Realu Madrid, ještě mnohem hůře je na tom její páteční soupeř z La Coruni. Deportivo se topí na poslední příčce španělské ligy a čerstvě má za sebou další trenérskou změnu. Fernando Vázquez se hlásí do akce, začít chce výhrou v Seville.

Porážka Andalusanů na Santiago Bernabeu se čekala, nikdo z ní nedělá vědu. Sevilla v posledních pěti ligových zápasech prohrála už jen se silným Atlétikem Madrid, další tři zápasy vyhrála, což stačí v nabitém středu tabulky na průběžné jedenácté místo.

"Prohrát na půdě Realu Madrid je normální. Nepodali jsme dobrý výkon, ale to už je za námi. Real si domácí zápas s přehledem pohlídal a my to samé musíme udělat v pátek. Zápas s La Coruňou je naše válka, tady nesmíme ztratit," prohlásil trenér Unai Emery.

Deportivo jde do zápasu se sérií čtyř porážek (naposledy doma s Granadou 0:3), které stály hlavu trenéra Marcose Pacienciu. Hosté mají na svém kontě po třiadvaceti zápasech pouhých šestnáct bodů a na záchranu nyní ztrácejí dvě výhry. Problémem Deportiva je hlavně obrana, ta je jasně nejhorší v celé lize.

Úkol zachránit tradiční klub mezi elitou nyní převzal Fernando Vázquez. "Ohledně sestavy mě ještě čeká rozhodování, zato ale vím jistě, že musíme vyhrát. Pokusíme se získat tři body, po hráčích to budu žádat. Remíza nás nezajímá, ta v naší situaci nic neřeší," prohlásil nový trenér Deporu.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Fazio, Spahić, Navarro - Medel, Kondogbia - Rakitić, Navas, Reyes - Negredo.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Aranzubía - Sílvio, Kaká, Zé Castro, Evaldo - Aguilar, Bergantinos - Gama, Valerón, Pizzi - Riki.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona23202178:2662
2.Atlético Madrid23162544:2350
3.Real Madrid23144558:2246
4.Málaga CF23116636:2139
5.Valencia CF23114832:3537
6.Rayo Vallecano231211033:3937
7.Real Sociedad23106737:2936
8.Real Betis23113931:3436
9.Levante UD231031029:3533
10.Real Valladolid2386932:2930
11.Sevilla FC23851030:3429
12.Getafe CF23851029:4229
13.Espanyol Barcelona2377930:3428
14.Granada CF23751122:3226
15.Athletic Bilbao23751129:4626
16.Real Zaragoza23731323:3324
17.CA Osasuna23571119:2722
18.Celta Vigo23551321:2820
19.RCD Mallorca23461323:4318
20.Deportivo La Coruña23371327:5116

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (897)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele