Primera División - preview 1. kola

21.01.2012, 09:14, aktualizováno 23.01.2012, 08:27
Previews
Villarreal už nutně potřebuje zabrat a v dnešní dohrávce před sebou má jasný cíl v podobě výhry nad Sportingem Gijón, oba týmy se trápí hluboko ve druhé polovině tabulky...
Villarreal CF - Sporting Gijón  (pondělí 21:00)
V posledním utkání 20. kola La Ligy se na domácím stadionu El Madrigal představí hráči Villarrealu, kteří přivítají fotbalisty Sportingu Gijónu. Půjde o velice zajímavé utkání, ve kterém se střetne předposlední tým s osmnáctým.

Villarreal prožívá opravdu hororovou sezónu. Z posledních 10 zápasů nedokázal ani jednou vyhrát, a tak se propadl až na předposlední místo tabulky. Přesto se zdá, že výměna trenéra přispěla k určitému zlepšení. V minulém domácím utkání vedli Molinovi svěřenci již 2:0 nad Valencií, jenže nakonec také dvakrát inkasovali, a museli se tak nakonec spokojit s remízou.

Plán Moliny je pro nadcházející zápas jasný. Hrát stejně jako proti Valencii, ale vyvarovat se selhání v závěru zápasu: "Ten zápas byl pro nás velice důležitý. Přesvědčili jsme se, že se můžeme rovnat s týmy z čela tabulky."

"Chceme hrát atraktivní fotbal, protože v týmu máme hráče, kteří takový styl vyznávají. Poté musíme tvrdě makat a v každém zápase ze sebe vydat naprosto všechno. To je jediná cesta, jak dosáhnout na potřebné body a dostat se ze situace, ve které se momentálně nacházíme,"
vysvětluje svůj plán.

"Naším nynějším cílem je získat tři body proti celku, který je pouze o 2 body před námi, a dostat se tak ze sestupové zóny. Jsme přesvědčen, že výhra nás konečně nakopneme a my se ještě zvedneme," dodává.

Do sestavy Villarrealu se po zranění vrací Javier Camuňas, po karetním trestu může hrát Marco Rubén, zatímco hvězdný útočník Guiseppe Rossi zůstává stále nedostupný.

Sporting se nachází pouze 2 body před svým protivníkem, ale je ve velice dobré rozpoložení, neboť v minulém kole se mu podařilo porazit silnou Málagu 2:1. Když v 88. minutě Ruud van Nistelrooy vyrovnal, zdálo se, že naděje Gijónu na výhru jsou definitivně pohřbeny, jenže v nastavení se trefil vystřídavší Oscar Trejo, který tak pro svůj tým získal důležité tři body.

Obránce Alberto Botía před zápasem říká: "Do Villarrealu jedeme vyhrát. Porazili jsme Málagu, a tak nevidím důvod, proč bychom se měli zaleknout Villarrealu. Samozřejmě má velice dobrý tým, ale my si věříme."
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Lopez - Angel, Gonzalo, Misacchio, Oriol - Senna, Bruno, Perez, Valero, Cani - Ruben.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Pablo - Lora, Botia, Hernandez, Canella - Rivera, Cases, Trejo, Castro, Miguel - Barral.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CA Osasuna - Valencia CF  (neděle 12:00)
Poprvé v sezoně se v nedělním poledním termínu představí Valencia, aktuálně třetí tým tabulky Primera División. A čeká jí velmi těžká úloha, jede totiž na hřiště Osasuny, která sice v minulém kole prohrála, o to větší by však mohla mít motivaci navázat na předešlé skvělé výkony.

Valencia rozhodně má co napravovat, z posledních čtyř utkání vyválčila jen čtyři body, to je na tým myslící na účast v Lize mistrů velmi chabá vizitka. Před týdnem hostili Netopýři doma Real Sociedad, prohráli ale 0:1. Že Valencii nečeká nic jednoduchého lze snadno vyčíst i z tabulky španělské nejvyšší soutěže, před začátkem tohoto kola totiž byla Osasuna na skvělém pátém místě. Do zápasu sice vstupuje až z deváté příčky, ovšem to je zapříčiněno tím, že některé týmy mají odehráno o jedno utkání více.

"Bude to složité, Osasuna je pokaždé nepříjemný soupeř, obzvláště pak na svém vlastním stadionu. Musíme se naplno soustředit a dát do toho všechno, jinak nemáme šanci uspět. Nacházíme se v určité herní krizi a musíme vymyslet, jak z ní ven. Je mi jedno, jestli vyhrajeme přesvědčivě, nebo 1:0 gólem v nastaveném čase. Vím jen, že bychom moc potřebovali tři body," řekl kouč Valencie Unai Emery.

Osasuna před týdnem podlehla doma Racingu 0:2 a pokazila si tak dobrou sérii neporazitelnosti, předtím však neprohrála hned šestkrát v řadě a prodrala se na přední příčky tabulky. I domácí jsou si vědomi velké síly svého soupeře. prohlásil zase kapitán Osasuny Patxi Puňal.

Právě Soldado chyběl Valencii při prohře s Realem Sociedad, musel si totiž odpykat trest za nasbírané žluté karty. Mimo hru je Piatti, dlouhodobě chybí Canales. Osasuně bude chybět suspendovaný stoper Abella, jinak by měli být domácí v plném počtu.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Damía, Sergio, Flaňo, Satrustegui - Puňal, Nekounam - Cejudo, García, Lamah - Nino
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Bruno, Rami, Dealbert, Alba - Albelda, Topal - Feghouli, Banega, Jonas - Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.20 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rayo Vallecano - RCD Mallorca  (neděle 16:00)
Záchranářský souboj proti sobě svedou Rayo Vallecano a Mallorca, oba týmy potřebují tři body jako sůl. Domácí jsou na solidní třinácté příčce, stále však rozhodně mají o co hrát, sestup je vzdálen jen čtyři body. Mallorca je na tom o něco hůře, je až šestnáctá, oproti osmnáctému Sportingu však má k dobru jediný bod.

Rayo jde v poslední době nahoru, tenhle atraktivně hrající tým sice na přelomu listopadu a prosince prohrál čtyřikrát za sebou, nyní ale zase dvakrát po sobě zvítězil. Naposledy v souboji nováčků zdolal Granadu 2:1, čímž se posunul před ní. Z Vallecana ovšem ve středu odešel Jordi Figueras, jenž posílil belgické Bruggy, a kapitán Míchel se hry mužstva bez něj oprávněně obává.

říká Míchel. "Čeká nás složité období," dodal.

Figuerasovo místo by měl v neděli zaujmout Mikel Labaka, na kterého bude vyvíjen veliký tlak. Lass Bangoura se momentálně účastní Afrického poháru národů, a tak s ním trenér Raya nemůže počítat.

Mallorca před týdnem dlouho trápila slavný Real Madrid, ještě dvacet minut před koncem nad ním vedla 1:0. Nakonec ale Bílý balet dokázal skóre otočit a zvítězil 2:1. Mallorca si však rozhodně dokázala, že hrát může úplně s každým. "Stále mě mrzí, že jsme nezískali alespoň bod, ale byla to cenná zkušenost. V nějakých úsecích jsme přehrávali Real, to znamená, že to samé se může stát komukoliv. Dodalo nám to sebevědomí," pronesl Joaquín Caparros, lodivod Mallorky.

Caparros se musí obejít bez služeb Paula Cendrose, jinak na straně hostů není hlášena žádná další ztráta.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Cobeňo - Tito, Arribas, Labaka, Casado - Movilla, Fuego - Piti, Michu, Trashorras - Tamudo
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Chico, Nunes, Ramis, Cáceres - Tissone, Martí - Pereira, Nsue, Castro - Hemed
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - FC Barcelona  (neděle 18:00)
Výhrou v El Clásicu povzbuzená Barcelona cestuje na půdu Málagy, kde bezpodmínečně potřebuje zvítězit, pokud si chce udržet naděje na titul. Barca nyní ztrácí na Real pět bodů a pokud by se tento rozestup zvyšoval, mohlo by být brzy rozhodnuto. O hodně ale bojuje také Málaga, jelikož se jí trochu vzdalují příčky zajišťující účast v evropských pohárech.

V souvislosti s Málagou se v poslední době nejvíce hovoří o přestupové politice, v médiích už koluje několik zajímavých jmen, která by mohla domácí celek posílit. Jednoho nového hráče už Málaga získala, z Espanyolu přišel zadarmo gólman Kameni. Odešel naopak záložník Apoňo, ten jde na půl roku hostovat do Zaragozy. Hodně se v posledních dnech hovoří o možném příchodu Estebana Granera z Realu, hovořilo se ale i o Barriosovi z Dortmundu nebo Adrianovi právě z Barcelony.

Vedení klubu donutí sáhnout do soupisky bídná forma klubu, ten zvítězil naposledy na konci listopadu, od té doby sbírá pouze remízy a prohry. "Nevím, čím to je, jedno dobu jsme už hráli velmi slušně, ovšem pak najednou přijde takový útlum. Musíme se s tím ze všech sil poprat a prolomit to. Zápas s Barcelonou by k tomu mohl být ideální, nemáme co ztratit," uvědomuje si Manuel Pellegrini.

Ani Barcelona v posledních týdnech nezáří, soupeře v žádném případě neválcuje, přesto v tuto chvíli může být spokojená. Před dvěma týdny Blaugranas remizovali v derby s Espanyolem 1:1, v minulém kole se zase dlouho trápili doma s Betisem, od kterého dostali na Nou Campu první gól v sezoně, aby ho nakonec porazili 4:2. Vše ale napravila středa, na kterou bylo naplánované první klání v rámci čtvrtfinále poháru Copa del Rey. Barcelona sice brzy prohrávalo, ovšem nakonec skóre otočila a po výhře 2:1 na Santiago Bernabéu má k postupu přes svého úhlavního nepřítele velmi blízko.

"Je to za námi. Je samozřejmé, že mám radost z toho, jak jsme to zvládli, ale nyní už se soustředíme jen na duel s Málagou. Na venkovních stadionech se nám zatím letos moc nedaří, teď navíc cestujeme na půdu opravdu dobrého soupeře. Rozhodně jsme ale favorité a měli bychom to zvládnout," přeje si Josep Guardiola. Barce chybí David Villa, jenž je právě po operaci zlomené nohy, která dopadla dobře a Villa bude v pořádku. Po zranění se naopak na lavičku náhradníků vrátí Pedro.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Sánchez, Demichelis, Mathijsen, Monreal - Camacho, Duda - Cazorla, Isco, Buonanotte - Rondón
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Puyol, Piqué, Abidal - Xavi, Busquets, Iniesta - Alexis, Messi, Fábregas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 10.00 - 5.25 - 1.28
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Levante UD - Real Zaragoza  (neděle 19:45)
Čtvrté Levante hostí dvacátou Zaragozu, mělo by se tak jednat o zřejmě nejjednoznačnější utkání nedělního programu Primera División. Domácí se kolo od kola zhoršují, v letošním kalendářním roce ještě nevyhráli. O tom by si ale poslední tým tabulky mohl nechat jen zdát, Zaragoza totiž čeká na tříbodový zisk už od října.

Od začátku roku 2012 sehrálo Levante celkem tři soutěžní duely, jen v jednom z nich ale dokázalo bodovat. Doma remizovalo s Mallorcou 0:0, poté ovšem přišly dvě jednoznačné porážky. O minulém víkendu odjížděl valencijský tým s prázdnou s Baskicka, kde podlehl Athleticu jasně 0:3. Ve čtvrtek hrálo Levante první utkání čtvrtfinále Copa del Rey proti Valencii, prohrálo 1:4 a s postupem se může téměř rozloučit.

Domácí mají poměrně zaplněný seznam hráčů, kteří nemohou v lize nastoupit. Patří mezi ně i kapitán Ballesteros, dále pak Juanfran, Suárez, Navas a možná také Barkero. "Nebudeme se na nic vymlouvat, prostě se to takhle nepříjemně seběhlo, tak to budeme řešit. Nic jiného než výhra mě nezajímá, potřebujeme se znovu odrazit vzhůru," řekl Juan Ignacio Martinez, kouč Levante.

Zaragoza se naposledy radovala šestnáctého října, kdy porazila Real Sociedad. Logicky se tak propadla tabulkou až na úplné dno, nyní ztrácí na nesestupové pozice šest bodů. "Pořád máme dvacet zápasů do konce, což je dlouhá doba. Stačí jednou nebo dvakrát vyhrát a hned bude vše veselejší, je však potřeba začít s tím co nejdříve," ví Luís García, útočník hostujícího celku.

V základní sestavě Zaragozy se objeví i Tomislav Dujmovič, nová posila z Dynama Moskva. Jinak nemají domácí žádné hlášené a známé absence, přesto jsou jasnými outsidery a bylo by obrovským překvapením, kdyby dokázali Levante byť jen obrat o body za remízu.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - Venta, Cabral, Nano, Del Horno - Torres, Farinós - El Zhar, Roger, Barkero - Koné
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Lanzaro, Pintér, Da Silva, Paredes - Dujmovič, Micael - Lafita, García, Obradovič - Postiga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.30 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Athletic Bilbao  (neděle 21:30)
V jednom ze dvou šlágrů dohrávaného prvního kola španělské ligy se proti sobě postaví vedoucí tým soutěže - Real Madrid - a stále se zlepšující Athletic. Real může být trochu otřesen dalším prohraným El Clásicem, v lize je však poměrně suverénní, což by chtěl potvrdit i v neděli. Athleticu se momentálně daří na všech frontách a dobrou pohodu by rád přenesl i do Madridu.

Real je v čele španělské ligy o pět bodů před Barcelonou, sezonou zatím proplouvá fantasticky. Přesto je tu jedno "ale". Nezvládá totiž zápasy s Barcelonou, prohrál s ní už letos dvakrát, po lize i ve španělském královském poháru. Obě utkání přitom měla tolik podobný průběh, domácí se rychle dostali do vedení, jenže Barcelona dokázala na hřišti dominovat a nakonec zvítězit. V lize poměrem 3:1, v poháru 2:1.

Po zápase se nejvíce mluví o zákroku Pepeho, jenž po odpískání úmyslně šlápl na ruku Messiho. Sám hráč se sice nařčení z úmyslu brání, podle televizních záběrů to ale jednoznačně vypadá tak, že Pepe věděl, kam pokládá své kolíky. Na povrch práskly informace, podle kterých Real na vzniklou situaci okamžitě reagovat a vyřadil Pepeho na dva týdny z kádru, Portugalec však nakonec v nominaci nechybí. Jedno je ale jisté, v odvetě na Nou Campu bude muset Real přidat, a to pořádně.

"Musíme se připravit na neděli, utkání s Barcelonou řešit nechci. Jen zopakuji, že Copa del Rey je pro nás až třetí nejdůležitější soutěž. Je to tak od začátku a nic se nemění. Prioritou zůstává liga, kterou máme dobře rozehranou. Athletic spoustu silných týmů o body obere, jen doufám, že nás se to týkat nebude," řekl v rozhovoru po středečním zápase José Mourinho. Portugalský stratég bude postrádat zraněné Di Mariu, Khediru a Arbelou.

Pohárové utkání měl na programu i Athletic, který porazil Mallorcu doma 2:0 a má dobrou šanci postoupit mezi nejlepší čtyřku. V lize Bilbao už pětkrát v řadě neprohrálo, hlavně na domácím stadionu dokáže potrápit každého soka. Venku to sice tak slavné není, Athletic přesto může překvapit, je ve skvělé formě. Spolehnout se může hlavně na defenzivu, která neinkasovala v šesti po sobě jdoucích duelech.

"Jsem rád, že momentálně vše funguje tak, jak má. Dobré výsledky týmu jsou zásluhou každého jedince v kádru, ale my víme, že ta série může okamžitě skončit. Real je jedním ze dvou nejsilnějších klubů ve Španělsku, budeme to mít složité. Rozhodně se ale nevzdáme bez boje, máme šanci favorita výrazně potrápit," věří Marcelo Bielsa, kouč hostů.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Altintop, Varane, Ramos, Marcelo - Diarra, Xabi Alonso - Callejón, Özil, Ronaldo - Benzema
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Martínez, San José, Amorebieta - Herrera, Iturraspe, De Marcos - Susaeta, Llorente, Muniain
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 6.75 - 9.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Racing Santander - Getafe CF  (sobota 18:00)
V typicky záchranářském souboji na sebe narazí patnáctý Racing a třinácté Getafe. Oba týmy sice momentálně jsou mimo sestupovou zónu, dá se však očekávat, že se do boje o přežití v nejvyšší soutěži ještě výrazně zapojí.

Pokud ale bude Racing pokračovat v nastoupeném trendu, nemusí se ohlížet dozadu a klidně může pomýšlet na první polovinu tabulky. Až nevídanou formu totiž má tým, ve kterém nemá nikdo nic jistého, členové vedení se hádají, klub má výrazné finanční potíže a navíc hraje bez typického trenéra. Racing i před tyhle všechny problémy neprohrál už pětkrát v řadě a v tomto počtu utkání nasbíral celkem jedenáct bodů, za takový počin by se nestyděl ani mnohem kvalitnější celek.

Před týdnem Santander přivezl tři body z Pamplony, kde sice v souboji s Osasunou nebyl lepší, jenže díky dvěma proměněným penaltám Cristiana Stuaniho zvítězil 2:0. Zaskakující trenér Juanjo Gonzalez zatím byl na lavičce svého týmu u dvou ligových klání, v obou přitom vyhrál. Gonzalez nebude sestavu oproti minulému týdnu nijak výrazně měnit, jen vykartovaného Munitise nahradí uzdravený Arana. Co nevidět se možná bude Racing muset obejít bez gólového příspěvku Stuaniho, o toho je nejen ve Španělsku velký zájem a je dost možné, že ještě v lednu odejde.

Ani Getafe ještě v letošním kalendářním roce neprohrálo, připsalo si jen dvě remízy - naposledy na půdě Zaragozy. Hosté nehrají nikterak oslnivě, ale poctivě sbírají bod po bodu. "Tohle je pro nás klíčový zápas. V dalších dvou kolech máme za soupeře Levante a Real, tam můžeme s trochou štěstí nějaké body získat, ale jednoznačnou prioritou je vítězství nad Racingem. Nemůžeme si dovolit ztrácet zápasy s konkurenty v boji o záchranu," uvědomuje si kouč Luis Garcia.

Getafe jde do zápasu v plném počtu, dokonce i s Pedrem Leónem, který se v minulém kole vrátil na hřiště po tříměsíční pauze zaviněné zraněním. V týdnu měli nějaké zdravotní trable také Valera a Güiza, oba by však měli být připraveni nastoupit. Racing je vzhledem k domácímu prostředí a hlavně své skvělé formě favoritem, tříbodovým ziskem by se dostal před svého soupeře, což je výrazná motivace.
Racing Santander - pravděpodobná sestava:
Toňo - Álvaro, Torrejón, Bernardo, Cisma - Colsa, Diop - Kennedy, Adrián, Arana - Stuani
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, Díaz, Rafa, Masilela - Míchel, Casquero - Leön, Barrada, Castro - Güiza
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.20 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Granada CF  (sobota 18:00)
Ve 20. kole La Ligy se na půdě Espanyolu představí hráči Granady. Barcelonští drží sérii čtyř neprohraných ligových utkání a tuto šňůru nehodlají přetrhnout v domácím zápase proti nováčkovi soutěže, ale Granada, která z posledních pěti zápasů vyhrála jen jeden, se předem nevzdává. Je totiž pouze jednu příčku nad sestupovou zónou, a tak potřebuje každý bod.

Espanyolu se v poslední době poměrně daří, což dokazuje především nedávná ligová remíza s Barcelonou, jenže trenér Mauricio Pochettino i přesto nemůže mít úplně klidné spaní. Rychle totiž musí vyřešit problém s ofenzivou svého týmu. Ne že by snad byla málo produktivní, ale hlavní útočníci jsou vyřazeni ze hry kvůli zraněním. Pochettino tak musí využít otevřeného lednového přestupového okna a přivést do týmu alespoň dočasnou útočnou náhradu.

Espanyol si sice během týdne poradil ve španělském poháru s týmem Mirandes, jenže přitom přišla Álvara Vasqueze, který si poranil sval. Kvůli tomuto nepříjemnému zranění bude mimo zápasové vytížení celý měsíc. Druhý útočník Sergio García má po operaci menisků, a tak u něj start v utkání také nehrozí, a v neposlední řadě je herně nedostupný také Walter Pandiani, který po zranění ještě nenabral dostatečnou fyzičku.

Pochettino se k tomuto problému vyjádřil takto: "Během jednoho dne se nám zranili dva klíčoví útočníci, a když k tomu připočítáme ještě stav Pandianiho, máme vážný problém, který musíme rychle vyřešit. Je jasné, že teď především hledáme útočníka, ale více k tomu moc říci nemůžu, neboť tuto věc má na starosti sportovní ředitel Ramon Planes."

Momentálně jedinou zbývající útočnou možností trenéra Espanyolu je teprve devatenáctiletý Thievy Bifouma, ale tým se může spolehnout i na jiné střelce, jako například na slovenského Vladimira Weisse či Joana Verdúa, kteří se góly podíleli na úterní výhře v Copa del Rey.

Espanyol tedy trápí zranění, ale jinak je jeho herní projev velice dobrý. Úspěšný obrat proti Mirandes byl jen jedním z mnoha splněných cílů a Pochettino si to plně uvědomuje: "Dlouhodobě se snažíme změnit některé věci a navodit lepší atmosféru a zdá se, že se to pomalu začíná dařit. Samozřejmě to není otázka jednoho či dvou dnů, ale pomalu se klub začíná zvedat a každý hráč získává důležité sebevědomí. To je vidět na posledních zápasech. Dokázali jsme hrát vyrovnanou hru s Barcelonou a získali jsme několik důležitých bodů v řadě."

Také Granada má určité problémy se soupiskou. Zranění jsou totiž oba brankáři, jak Roberto, tak José Juan, a tak si debut v bráně odbude Julio César, který je v týmu na hostování z Benficy. Absence se týkají také obrany. Iňigo López je suspendován a Pape Diakhaté se účastní Afrického poháru národu, a tak se v základní sestavě představí s největší pravděpodobností nová posila Borja Goméz.

Speciální příchuť bude mít toto utkání pro Moisese Hurtada, který se v dresu Granady postaví svému bývalému týmu, ve kterém strávil téměř celá dvě desetiletí.

"Bude to pro mě velice specifický zápas, neboť jsem v Espanyolu strávil mnoho skvělých sezón a mám na tato léta velice dobré vzpomínky. Espanyol má velice dobré mužstvo, které je hodně agresivní a útočně laděné, ale věřím, že pokud se vyhneme fatálním chybám, máme šanci na úspěch," říká.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Galán, R.Rodríguez, H.Moreno, Dídac - Forlín, Romaric - R.Fonte, Verdú, Weiss - Thievy
Granada CF - pravděpodobná sestava:
J.César - Siquiera, B.Gómez, Mainz, Nyom - M.Rico, F.Rico - D.Benítez, Uche, Jara - Ighalo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.67 - 3.60 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Atlético Madrid  (sobota 20:00)
Zajímavé utkání se dnes odehraje v Baskicku, Real Sociedad přivítá v rámci devatenáctého kola Atlético Madrid. Domácí by rádi navázali na cenné vítězství ze hřiště Valencie, hosté zase na jednoznačný skalp Villarrealu.

Sociedad má v poslední době velké problémy se střílením gólů, přesto díky perfektním výkonům obrany a gólmana Brava často dokáže bodovat. V posledních čtyřech duelech vstřelili domácí pouze dvě branky, ovšem stačilo to na velmi slušných šest bodů. O to se zasloužil především Antoine Griezmann, mladé francouzské křídlo totiž rozhodl o výhře Realu Sociedad nad Valencií v poměru 1:0. Zbylé tři duely skončily remízou.

"Čeká nás velmi těžký zápas, Atlético se po výměně trenéra výrazně zlepšilo a bude nebezpečné. Proti Villarrealu hráli opravdu dobře, ovšem pokud si chtějí odvézt body z Anoety, musí být ještě lepší. Na domácím stadionu se nám hraje vždy skvěle, fanoušci nám tu pravidelně připravují perfektní atmosféru a je složité tu proti nám bodovat," říká kapitán Basků Xabi Prieto.

Opravdu, Atlético se s příchodem Diega Simeoneho na lavičku zvedlo. Duel na půdě Málagy to ještě naplno neukázal, ovšem Villarreal se už o tom před týdnem mohl dokonale přesvědčit. Ze stadionu Vicente Calderona odjížděl po jasné prohře 0:3 s prázdnou, v zápase byl úplně bez šance. Atlético se tak posunulo na desátou příčku a vypadá to, že pomalu bude šplhat tam, kam patří, tedy do evropských pohárů. To ale nepůjde, pokud Rojiblancos nebudou vyhrávat na hřištích soupeřů, zatím se jim to letos nepovedlo ani jednou.

Tiago uviděl v minulém kole pátou žlutou kartu v sezoně, a tak si musí odpykat jednozápasový trest. Zpět v sestavě se naopak objeví obránci Domínguez a Perea. V týdnu se také hodně spekulovalo o budoucnosti Thibauta Courtoise, kmenový hráč Chelsea do Anglie podle svých slov rozhodně nespěchá. "Nechci si nějakým unáhleným rozhodnutím zbrzdit vývoj, proto na debut v Chelsea netlačím. Jsem maximálně spokojený v Atléticu a rád bych tu zůstal další rok," pronesl mladý gólman. "Teď je ale důležité připravit se co nejlépe na Real Sociedad. Tu výhru bychom potřebovali," ví Belgičan.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - C.Martínez, Demidov, I.Martínez, Estrada - Elustondo, Aranburu - Prieto, Zurutuza, Griezmann - Agirretxe
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Perea, Godín, Domínguez, Filipe - Assuncao, Gabi - Juanfran, Diego, Adrián - Falcao
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.30 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Betis - Sevilla FC  (sobota 22:00)
Ve 20. kole La Ligy dojde k dalšímu zajímavému městskému derby, neboť Real Betis přivítá na svém stadionu hráče Sevilly. Domácí se v poslední době konečně probrali a navázali na dobrý start do sezóny, ale v posledním kole po dobrém výkonu prohráli s Barcelonou, a tak jim patří 11. příčka. To Sevilla se nenachází v nejlepší formě, neboť v posledních čtyřech zápasech nedokázala ani jednou vyhrát, a tak ji s 25 body náleží 7. místo.

Díky formě z posledních kole odborníci i laici pasují do role pomyslného favorita Real Betis, ale jeho brankář Casto Espinoza namítá, že za favorita nemůže být zcela jednoznačně ani jeden tým. Betis teď po Vánocích sice porazil Valencii, Atlético Madrid i Sporting Gijón, ale na druhou stranu předtím získal z deseti zápasů pouze jeden bod, a tak Casto ví, že forma je velice pomíjivá a nikdy není předem dáno, kdo že zápas vyhraje.

Svěřenci Pepeho Mela se nemusí stydět ani za poslední zápas, ve kterém podlehli 2:4 druhému celku soutěže, tedy Barceloně. Ta se hned z kraje zápasu dostala do dvoubrankového vedení, ale Betis se nevzdával a dokázal srovnat na 2:2. Přitom Barcelona doma naposledy inkasovala v září. Závěr zápasu sice hostům nevyšel, neboť jejich počet na hřišti byl zredukován na deset a Barcelona vstřelila další dvě branky, přesto Betis předvedl velice dobrý výkon a do poslední chvíl sahal minimálně po jednom bodu.

Naopak Seville v posledních kolech dochází dech. Z možných 12 bodů dokázala vydolovat pouze jeden, což je na tým, který má evropské ambice, velice tristní. To se samozřejmě hned projevilo na postavení v tabulce, kdy se Andalusané propadli na 7., tedy nepohárové místo.

Casto je přesto velice obezřetný a varuje, že v případě derby je většinou momentální forma až na druhé koleji: "Nemám rád toto pasování do rolí favoritů a outsiderů. Není to fér. My se momentálně vezeme na dobré vlně, zatímco Sevilla se trápí, ale nesmíme zapomínat, že má ve svém středu plno velice zkušených hráčů, u nichž nezáleží na tom, jestli se okolnosti vyvíjejí dobře či nikoliv."

"Na derby jsem se samozřejmě těšil. Ačkoli jsme se snažili soustředit na jednotlivé zápasy, koutkem oka už jsme v kabině pošilhávali po derby. Jsou to velice emotivní zápasy, jejichž atmosféru si vychutnáváme nejen my hráči, ale i fanoušci. Opravdu se na ten zápas těším a věřím, že po 90 minutách budou šťastnějšími fanoušky ti naši," dodává.

Ačkoli se Sevilla propadla na 7. místo, stále ji od Ligy mistrů dělí pouhých 5 bodů a křídelní záložník Jesús Navas věří, že právě v sobotním utkání přeruší sérii nepříznivých výsledku a opět začnou sbírat důležité body: "Myslím si, že náš herní projev není špatný, jediné, co v minulých zápasech chybělo, byla trochu přesnější koncovka. Vytvářeli jsme si mnoho zajímavých šancí, ale vždy jsme ztroskotali před bránou. Nicméně městské derby je ideální příležitostí, jak svým fanouškům dopřát tolik vyhlížené vítězství."
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Casto - Isidoro, Ustaritz, C.Dorado, Nacho - Beňat, Iriney, S.Sevilla - R.Castro, S.Cruz, J.Montero
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
J.Varas - F.Navarro, Spahič, Fazio, Coke - Rakitič, Medel - Trochowski, J.Reyes, J.Navas - Negredo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid18151263:1746
2.FC Barcelona18125155:1141
3.Valencia CF18104428:1934
4.Levante UD1893625:2230
5.Athletic Bilbao1868426:1926
6.CA Osasuna1868421:3026
7.Sevilla FC1867519:1925
8.Málaga CF1874721:2425
9.Espanyol Barcelona1874718:2125
10.Atlético Madrid1865726:2723
11.Real Betis18711021:2622
12.Rayo Vallecano1864821:2722
13.Getafe CF1856718:2421
14.Real Sociedad1856717:2321
15.Racing Santander1848614:2120
16.RCD Mallorca1847716:2419
17.Granada CF1854912:2319
18.Sporting Gijón18531018:3018
19.Villarreal CF1837815:2816
20.Real Zaragoza18251114:3311

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (705)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele