Premier League - souhrn 4. kola

10.09.2016, 15:26, aktualizováno 12.09.2016, 22:53
Komentáře a souhrny
Everton zásluhou hattricku Romely Lukakua veze tři body ze Sunderlandu. Swansea vybojovala proti Chelsea cenný bod za remízu 2:2. Arsenal nakonec udolal Southampton. Na domácí půdě nejtěsnějším možným výsledkem uspěl Bournemouth, Middlesbrough pro změnu nestačilo na Crystal Palace. Venku naplno bodovaly rovněž Tottenham a Watford. Očekávané manchesterské derby má vítěze v Citizens, Liverpool si jasně poradil s Leicesterem...

Sunderland AFC - Everton FC 0:3

12.09.2016 21:00

Góly: 60. Romelu Lukaku, 68. Romelu Lukaku, 71. Romelu Lukaku

Sunderland se pokoušel dlouho hrát vyrovnanou partii s Evertonem, ale nakonec mu to vydrželo sotva hodinu. Po jejím uplynutí se totiž dala do pohybu mašina jménem Romelu Lukaku, který se ve zbývajících třiceti minutách trefil třikrát.

Moc radosti Black Cats svým vystoupením v pondělní dohrávce fanouškům neudělali. Alespoň ne vlastním, kteří už ke konci zápasu houfně a především zklamaně opouštěli Stadium of Light. Důvod byl prostý a nesl jméno Romelu Lukaku. Belgický hrot si v pondělí večer připsal hned tři branky a vlastně sám potopil domácí Sunderland. A protože ten se netrefil správně ani jednou, velmi často se ozýval pískot.

Everton prožívá skvělý vstup do sezony a nyní ztrácí na vedoucí Manchester City jen pouhé dva body. To Sunderland je i pod novým manažerem Davidem Moyesem na sestup a po třech kolech měl na kontě jen jediný bod. Pokud si někdejší lodivod Realu Sociedad nebo Manchesteru United chtěl napravit reputaci, zatím mu to moc nevychází. Oba celky jsou hodně limitovány rozsáhlou marodkou, která byla na sestavách znát.

Liverpoolský celek se do utkání dostával pozvolna a Sunderland mu toho v prvním dějství příliš nedovoloval. O emotivní momenty ale nebyla nouze. Ať už to bylo hromadné skandování a aplaus pro vážně nemocného chlapce nebo velká šance Januzaje. Po jeho ráně se k dorážce dostal ještě zkušený kanonýr Jermaine Defoe, ale ani on neměl z dorážky moc štěstí. Trenér Moyes dobře znal hráče soupeře, neb je dlouhou dobu sám trénoval.

Hodně zajímavou vybídku Bolasieho Lukaku nakonec neobdržel a z akce nic nebylo. Toffees ale s postupujícím časem stále více napadali. Manažer Ronald Koeman se rozhodl pro poločasové střídání a ze hry stáhl Rosse Barkleyho. Na trávník místo něj vlétl šikovný technik Gerard Deulofeu, který měl hru trochu zrychlit a rozhýbat. Everton byl samozřejmě favoritem, ale obránci Sunderlandu mu toho v první půli moc nedovolovali.

Pět minut po změně stran našel mladík Adnan Januzaj parádní kolmicí zapomenutého Jermaina Defoa, jehož ránu ale perfektně zablokoval řízný obránce Ashley Williams. Poté měl práci také brankář Maarten Stekelenburg, protože centr od rohu Gooch posadil na hlavu Koného a ten vyskočil v pokutovém území nejvýš. Balon ale namířil právě do zkušeného brankáře Toffees.

Po rohovém kopu domácích Black Cats se ale dostali Toffes kupředu. Balon byl v držení Gueyeho, jenž milimetrovým centrem posadil balon na hlavu Romela Lukakua. A belgický sniper se nemýlil - 1:0 pro hosty!

Další rána Lukakua byla zastavena břevnem, ale když to nešlo nohou, zařídil Belgičan další branku hlavou. Po dalším krásném pasu od Bolasieho brankář Pickford promáchl a za ním už číhal Lukaku - 2:0 pro Everton a s Black Cats to už vážně nevypadalo dobře. Navíc se jejich aktivita po tomto gólu smrskla na minimum.

Jako by to domácím nestačilo, nechali největší hrozbu Evertonu opět pobíhat nehlídanou. Lukaku si převzal míč na hraně ofsajdu, kde jej perfektně oslovil Kevin Mirallas. A pak už jen zbývalo, aby nabral rychlost a prostřelil bezmocného Pickforda - hattrick pro Belgičana a totální potupa pro Moyesův nový celek. V závěru se ještě navíc neprosadil znovu Lukaku a po něm ani Deulofeu. A když v nastaveném čase minul Koné, bylo o výsledku jasno.

Více informací k zápasu

Swansea City - Chelsea FC 2:2

11.09.2016 17:00

Góly: 59. Gylfi Sigurdsson (pen.), 62. Leroy Fer - 18. Diego Costa, 81. Diego Costa

Chelsea si připisuje první ztrátu bodů v sezóně, dnes totiž na půdě Swansea remizovala pouze 2:2 a podruhé v řadě tak velšského soupeře nedokázala porazit. Conteho svěřenci byli sice lepším týmem, Labutím ale na body stačily pouze dvě střely na branku. Oba góly Blues zaznamenal znovu Diego Costa, jenž se tak dotáhl do čela tabulky střelců.

Na rozdíl od některých předchozích zápasů v této sezóně dnes celek ze Stamford Bridge svého soupeře výrazně přehrával, na vítězství to ovšem tentokrát nestačilo. Přitom to dlouho vypadalo velice slibně, v 18. minutě sice defenziva Swansea ještě dokázala odvrátit centr Branislava Ivanoviće, odražený míč ale Oscar přiťukl proti noze Costovi a ve formě hrající kanonýr z halfvoleje otevřel skóre.

O chvíli později mohl potrestat nerozhodnost v rozehrávce domácích Eden Hazard, jenž se lehce prosmýkl kolem několika soupeřů, z úhlu však výborného Fabianskeho překonat nedokázal. Z podobné pozice neuspěl ani později César Azpilicueta a v další obrovské šanci po Willianově rohu a Terryho šikovné teči selhal na zadní tyči pár metrů od branky Diego Costa. Swansea za celý poločas výrazněji zahrozili pouze jednou a to když ze střední vzdálenosti vypálil Gylfi Sigurdsson těsně vedle.

Domácím se však v rozmezí 58. až 62. minuty povedlo zčista jasna zcela obrátit vývoj celého utkání. Nejprve po rychlém brejku Thibaut Courtois neodhadl dlouhý pas Modoua Barrowa, do míče ve vlastní šestnáctce šel trochu nepochopitelně nohama napřed a jelikož byl u míče o moment později než Sigurdsson, musel sudí André Marriner odpískat pokutový kop. Nařízenou penaltu sám faulovaný bezpečně proměnil a vyrovnal.

Netrvalo to dlouho a po další individuální chybě, tentokráte Garyho Cahilla, získal míč zřejmě i za cenu drobného faulu Leroy Fer a se štěstím dostal balón přes marnou snahu Courtoise i navrátivšího Cahilla až do sítě.

Chelsea se nicméně nehodlala vzdát a okamžitě se znovu vrhla do útoku. Aktivní Hazard znovu vypíchl míč váhajícím obráncům, celou šanci ovšem včasným vyběhnutím zažehnal Lukasz Fabianski, jenž později hraničním zákrokem odzbrojil i Diega Costu. Chvilinku nato se polský brankář znovu vyznamenal, pro změnu efektní i efektivní robinzonádou proti nádherné střele Oscara.

Tlak hostů pokračoval, Oscar pálil těsně vedle, ale devět minut před koncem se přece jenom povedlo vyrovnat. Branislav Ivanović se perfektně uvolnil v šestnáctce, jeho zblokovanou ránu si našel Diego Costa a parádními nůžkami překonal Fabianskeho. Nechybělo mnoho a mohl se stát absolutním hrdinou, to jen kdyby pět minut před koncem po Hazardově individuální akci z úhlu vyzrál na domácího brankáře. Nepovedlo se, a tak se Antonio Conte musí smířit s první ztrátou.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Leicester City 4:1

10.09.2016 18:30

Góly: 13. Roberto Firmino, 31. Sadio Mané, 56. Adam Lallana, 89. Roberto Firmino - 38. Jamie Vardy

Liverpool si na své první utkání před domácím publikem v aktuálním ročníku musel počkat až do čtvrtého kola, v němž na Anfield Road přijel úřadující mistr z Leicesteru. Družina Jürgena Kloppa předvedla před vlastními fanoušky dosud nejlepší výkon v sezóně a po gólech Firmina, Maného a Lallany zvítězila 4:1.

Roberto Firmino se dnes prosadil dokonce dvakrát a patřil k nejaktivnějším hráčům na trávníku. Byl to právě on, kdo se postaral o první střelecký pokus tohoto zápasu, Kasper Schmeichel ale tentokráte ještě míč ukryl ve svých rukavicích. Brazilský reprezentant se prosadil až o pár chvil později, převzal přihrávku od Jamese Milnera a pak přesnou střelou mezi nohama padajícího Hutha do protipohybu Schmeichela otevřel skóre.

Reds dnes svého soupeře přehrávali a i nezaujatý fanoušek musel plesat nad krásnými akcemi na jeden dotek. Po jedné takové přihrál Sadio Mané před branku Sturridgovi a jen vynikající Schmeichel uchránil Leicester od druhé inkasované branky. Pět minut nato už ale po podobné akci Foxes přece jenom inkasovali. Oba hráči si tentokráte své role vyměnili, Sturridge patičkou nachystal stoprocentní pozici Manému a ten dokázal propasírovat balón do sítě.

Leicester byl dosud naprosto neškodný, Liverpool však vrátil hosty do hry vlastní individuální chybou. Lucas Leiva naprosto zazmatkoval při rozehrávce a v tísni přihrál před prázdnou branku Vardymu, který ve své kariéře zřejmě moc jednodušších gólů nedal. Svěřence Claudia Ranieriho ovšem nenakopla ani tato snižující trefa, ani poločasové střídaní Musy za Okazakiho. Deset minut po změně stran přišla klíčová třetí branka v síti Kaspera Schmeichala. Daniel Sturridge prostrčil na Georginia Wijnalduma, ten přiťukl proti noze Adamu Lallanovi a odchovanec Southamptonu utěšenou ranou vymetl pravou šibenici.

Liverpool pokračoval ve výborném výkonu, Foxes se k ohrožení Simona Mignoleta dostávali velmi sporadicky. V 79. minutě mohl po zpětné přihrávce Maného skórovat Henderson, branku však minul. Na konečných 4:1 tak uzavřel až Roberto Firmino. Rychlonohý Mané byl u dlouhého pasu Hendersona dříve než brankář Schmeichel, který se vydal na výlet až na polovinu hřiště, senegalský křídelník pak ještě před odkrytou svatyní předal míč Firminovi a ten poměrně snadný úkol zvládl.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - West Bromwich Albion 1:0

10.09.2016 16:00

Góly: 79. Callum Wilson

V Bournemouthu se začíná obracet vše k lepšímu. V poslední den přestupového období vyztužila kádr obrovská posila v podobě Jacka Wilshera, no a hned první kolo po reprezentační pauze dokázali Cherries přetavit v první vítězství v sezóně. Kmenový záložník Arsenalu nastoupil na závěrečnou půlhodinu, a byl tak u toho, když Callum Wilson jediným gólem rozhodl o vítězství nad West Bromwichem 1:0.

V prvním poločase přitom měli domácí řadu šancí, kterými mohli zápas strhnout na svou stranu už mnohem dřív. Úvodní příležitost měl po skvělé průnikovce Artera Jordon Ibe, jenž si ve vápně vedl dobře, ale jeho střelecký pokus zblokovala pozorná defenziva WBA.

Ben Foster se tak zaskvěl až krátce před pauzou po ráně Stanislase. Odražený míč navíc vracel do ohně Wilson, ten se k němu šťastně vrátil a před útočníkem Bournemouthu zela odkrytá branka. Balón z jeho kopačky však letěl vysoko nad.

West Brom se prostřednictvím Berahina probral až v závěru dějství a aktivní zůstal i po přestávce. Dvě nadějné příležitosti dokázal zblokovat Simon Francis, ale po chvíli se musel zapojit i gólman Artur Boruc. Ten nejprve dvěma relfexivními zákroky zamezil ve skórování Berahinovi, a pak úžasně zastavil i hlavičku McAuleyho.

Wilshere se dostal na trávník v 63. minutě a hned se připletl k obrovské šanci. Ve vápně obdržel míč a posunul jej k Stanislasovi, který ovšem na Fostera z úhlu nevyzrál. Až o čtvrthodiny později tak Bournemouth konečně mohl slavit vítězství. Adam Smith poslal do šestnáctky střílený centr a Callum Wilson efektivně i efektně patičkou nasměroval balón k zadní tyči.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Southampton FC 2:1

10.09.2016 16:00

Góly: 29. Laurent Koscielny, 90. Santi Cazorla (pen.) - 18. Petr Čech (vl.)

Arsenal dnes zaznamenal první domácí vítězství v nové sezóně, když na Emirates Stadium díky dramatické koncovce porazil Southampton 2:1. Naopak Saints pod novým manažerem Claude Puelem ještě nevyhráli. Nutno poznamenat, že všechny tři góly, které dnes na severu Londýna padly, se budou ještě dlouho rozebírat.

Každá vstřelená branka dnes byla něčím specifická, začalo to již po osmnácti minutách hry, kdy se k přímému kopu zpoza vápna postavil Dušan Tadić, jehož povedený oblouček sice Petr Čech skvěle vyškrábl na břevno, jenomže balón pak putoval od břevna do zad nešťastného českého gólmana a nakonec se od nich odrazil do sítě.

Arsenal odpověděl ve 29. minutě. Po rohu Santiho Cazorly vznikl před Fraserem Forster zmatek a po několika odrazech se míč dostal až k Laurentu Koscielnemu, jenž trochu nečekaně vystřihl dokonalé nůžky a vyrovnal na 1:1. Po kuriózním gólu tak tentokráte přišla trefa s přídomkem "nádherná".

Ve druhém dějství se obě mužstva snažila zvrátit výsledek na svou stranu, ani jeden z týmů však dlouho úspěšný nebyl. V 61. minutě se po pěkné spolupráci Coquelina s Özilem opřel do balónu Héctor Bellerín a jeho prudká rána prosvištěla jen kousek vedle pravé tyče. Těsně vedle mířil o chvíli později po vysunutí od Mesuta Özila také Alexis Sánchez.

Na druhé straně předvedli pěknou souhru Shane Long a Dušan Tadić, přičemž v závěru celé akce srbský záložník patičkou oslovil irského kanonýra, ten ovšem z úhlu sám před Čechem selhal. Shane Long neuspěl ani v 84. minutě, když dorážel po dělovce Hojbjerga, oba pokusy ale jednička Arsenalu zlikvidovala a vysloužila si ovace publika.

Definitivní rozzuzlení přinesl až nastavený čas. V něm totiž hlavní rozhodčí Robert Madley po vzájemném držení Fonteho s Girouda odpískal portugalskému reprezentantovi faul a ukázal na značku pokutového kopu. Nařízenou penaltu bezpečně proměnil Santi Cazorla a zajistil tři body pro Gunners. Zajímavostí je, že domácím dnes stačily pouhé dvě střely mezi tři tyče.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Hull City 1:1

10.09.2016 16:00

Góly: 72. Steven Defour - 90. Robert Snodgrass

Snový týden má za sebou Robert Snodgrass. Pravý křídelník nejprve hattrickem rozhodl o kvalifikační výhře Skotska nad Maltou a v sobotu potom precizním přímým kopem v úplném závěru nastavení srovnával krok svého Hullu s dalším nováčkem z Burnley...

Snodgrassovo představení ovšem nezačínalo teprve v 95. minutě. Už v první půli vyzýval spoluhráče Meylera, jehož křižná rána lízala tyč, později sám pořádně protáhl brankáře Heatona a záhy ještě nechal Daviese hlavičkovat do břevna. Vyrovnávací trefa tak pro Snodgrasse byla spíš zaslouženou odměnou za skvělý, komplexní výkon.

Utkání dvou postoupivších klubů mělo dále ještě jednu výraznou individualitu - nově příchozího záložníka Stevena Defoura, o němž po skončení zápasu manažer Sean Dyche prohlásil, že byl v kontextu Premier League "levný jako brambůrky". Právě belgický středopolař se v 77. minutě zasadil o první gól zápasu, když se přesnou ranou z necelých 30 metrů prosadil po sólu z vlastní poloviny.

Ona Defourova akce stála za jednou z pouhých dvou střel Burnley mezi tři tyče a obecně pročísla podívanou, která se odehrávala převážně mezi oběma šestnáctkami a nenabízela příliš šancí.

Více informací k zápasu

Middlesbrough FC - Crystal Palace 1:2

10.09.2016 16:00

Góly: 38. Daniel Ayala - 16. Christian Benteke, 47. Wilfried Zaha

Vstupní série neporazitelnosti nováčka z Middlesbrough je u konce a o její utnutí se na Riverside poněkud překvapivě postaralo Crystal Palace. To bylo zkraje zápasu inspirováno premiérovým zásahem rekordní posily Christiana Bentekeho a následně i přes Ayalovo vyrovnání dokráčelo za třemi body díky trefě Wilfrieda Zahy... Gólový účet utkání načaly dvě nekompromisní hlavičky a konkrétně u Christiana Bentekeho šlo o symbolickou vzpomínku na jeho nejlepší dny v Aston Ville, ke kterým se má v dresu CP pravidelně vracet. Belgičan v 16. minutě hravě setřásl svého strážce a na zadní tyči odhlavičkoval do sítě Zahův centr. Jeho zásah však ještě před pauzou vygumoval stoper Daniel Ayala po rohu Downinga.

Duel proto musel být rozlousknut až po změně stran, kdy si ojedinělý výpadek hned zkraje odbyl levý bek Friend. Ten se nedokázal vypořádat s McArthurovým pasem a dovolil Zahovi levačkou nekompromisně trestat.

Kromě nezvyklé propustnosti vzadu potom Boro zradila také koncovka vpředu. Rovnou osm z celkového počtu 12 střel Middlesbrough vyprodukovalo po obrátce, pouze čtyři však mířily na bránu. Za to na druhou stranu mohla i notná dávka parádní obětavosti bránících hráčů Crystal Palace, kteří se vytasili hned se třemi bloky a především ten Wardův proti Negredovi opravdu stál za to.

Více informací k zápasu

Stoke City - Tottenham Hotspur 0:4

10.09.2016 16:00

Góly: 41. Heung-min Son, 56. Heung-min Son, 60. Dele Alli, 70. Harry Kane

Stoke City sice nepatří mezi nejsilnější celky Premier League, přesto se jedná o klasicky nepříjemného soupeře. V rámci sobotního programu anglické ligy se s domácími na Brittania Stadium musel popasovat Tottenham. Svěřenci Mauricia Pochettina s dosavadním průběhem ligového ročníku nemohou být příliš spokojeni - sice ze tří zápasů ani jeden neprohráli, avšak třetí tým loňské tabulky by určitě rád disponoval více než jen pěti body.

Za příležitostí přidat další tři body se Tottenham dral celý první poločas. Poprvé zkušeného brankáře Givena v brance Potters prověřil ve dvacáté šesté minutě Delle Alli. Anglický středopolař vyslal zpoza vápna nebezpečnou střelu, kterou gólman domácích vyrazil na roh.

Že je dirigent zálohy Spurs při chuti, se potvrdilo i o pět minut později. Son, který dnes dostal příležitost na křídle, si sběhl s míčem do středu hřiště, kde ho o něj připravil Arnautovič, avšak přímo na kopačky Alliho. Ten však tváří v tvář Givenovi branku netrefil.

O chvíli později dostal žlutou kartu za simulaci Arnautovič, což se patrně nelíbilo trenéru domácích Marku Hughesovi. Rozhodčí ovšem nehodlal jeho hubaté chování tolerovat a vykázal kouče Stoke City na tribunu. Jen coby divák tak Hughes sledoval první gól zápasu, který vstřelil Tottenham. Eriksen poslal míč do šestnáctky, kde si ho ideálně zpracoval Son, a rozradostnil tak kotel fanoušků hostí.

Že nasazení dvojice Eriksen a Son byl zjevně dobrý nápad potvrdila pátá šestá minuta, kdy po další spolupráci zmíněných padla další branka Spurs. Situaci pro Stoke ještě o sto osmdesát sekund později zhoršil Alli, který proměnil šanci, jenž mu připravil Kyle Walker.

Definitivní tečku na debakl domácího výběr přidal v sedmdesáté minutě útočník Harry Kane. Nejlepší střelec loňské sezony Premier League nepohrdl příležitostí, kterou mu nabídl hrdina zápasu Son. Kohouti tak především zásluhou skvělé spolupráce ofenzivních plejerů s přehledem rozdrtili Stoke 4:0.

Více informací k zápasu

West Ham United - Watford FC 2:4

10.09.2016 16:00

Góly: 5. Michail Antonio, 33. Michail Antonio - 41. Odion Ighalo, 45. Troy Deeney, 53. Étienne Capoue, 63. José Holebas

Bublinky se foukají i na olympijském stadionu, úspěch se však s přechodem z oblíbeného Boleyn Ground vytratil. West Ham na třetím největším stánku v Anglii překvapivě vypadl z Evropské ligy a v sobotu museli Kladiváři snést ještě mnohem větší ostudu. Watford totiž na jejich půdě nasázel čtyři góly a nakonec poměrně hladce bral všechny tři body. A to i přesto, že prohrával už 2:0...

Po reprezentační pauze se konečně do základní sestavy vrátil Dimitri Payet, který spolu s Michailem Antoniem zářil v prvním poločase. West Hamu vyšel hned start utkání, když Heurelho Gomes musel pár desítek sekund po úvodním hvizdu zasahovat proti střelám obou zmíněných borců. V páté minutě už ale kapituloval, když Antoniovu hlavičku z Payetova rohového kopu tečoval Deeney.

Záhy mohlo být pro Hornets ještě hůř, to když si Daryl Janmaat rozvzpomněl na svůj šokující čin v utkání proti Česku a zpětnou přihrávkou z dvou metrů trefil tyčku vlastní branky. To nejkrásnější přišlo po půlhodině hry z dílny probuzeného génia Dimitriho Payeta. Na pravé straně si pohrál s Britosem a rabonou odcentroval před prázdnou branku na hlavu vděčného Antonia.

Watford se v ofenzivě dlouho nedostával do významných pozic, před klíčovou pasáží v závěru poločasu stačil jen Ighalo selhat sám před bránou po výborném vybídnutí od Pereyry. Pět minut před pauzou však Nigerijec obehrál v šestnáctce Byrama a s pomocí Collinsovy teče snížil. Stoper Hammers pak v nastaveném čase vypil kalich hořkosti až do dna, když po jeho minele vyrovnal parádním obloučkem Troy Deeney.

A to nejhorší pro domácí mělo teprve přijít. Svěřencům Waltera Mazzariho totiž stačilo 18 minut druhé půle, aby naděje West Hamu definitivně pohřbili. První štulec Bilićovu týmu uštědříl Etiénne Capoue, jenž po centru Pereyry parádním volejem vstřelil vítěznou branku zápasu. Poslední hřebík do rakve Kladivářů pak zatloukl José Holebas. Na útočné polovině nejprve obral Payeta, pak si počkal na přihrávku Ighala a tvrdou ranou nachytal Adriána v nedbalkách.

Více informací k zápasu

Manchester United - Manchester City 1:2

10.09.2016 13:30

Góly: 42. Zlatan Ibrahimović - 15. Kevin De Bruyne, 36. Kelechi Iheanacho

Manchester bude po dvou letech zase bleděmodrý. City totiž v městském derby dokázali zvítězit na půdě svého rivala 1:2 a v letošní sezóně zůstávají suverénní. Naopak José Mourinho si na lavičce United připisuje premiérovou porážku.

Old Trafford dnes viděl velice zajímavý zápas a ačkoliv všechny góly padly v úvodním dějství, více zajímavých situací před oběma brankami bylo k vidění až po změně stran. První gól padl po čtvrthodině hry z první větší šance utkání. Citizens touto akcí demonstrovali jednoduchost fotbalu - Kolarovův dalekonosný nákop prodloužil Iheanacho na Kevina De Bruyneho, ten pláchl Blindovi, jenž stejně jako jeho kolega Baily celou situaci pouze sledoval, aniž by se zúčastnil souboje, a belgický záložník pohodlně skóroval do protipohybu Davida De Gey.

Pětadvacetiletý De Bruyne měl prsty i v druhém gólu. V 36. minutě si dokázal v pokutovém území vytvořit prostor k zakončení, jeho střela sice mířila pouze do tyče, dorážející Kelechi Iheanacho už však neměl žádný problém navýšit skóre. Domácí marně signalizovali ofsajd, Daley Blind zůstal hluboko za obrannou linií, a proto byla tato branka naprosto regulérní.

Red Devils nicméně dokázali ještě do přestávky vsítit kontaktní gól. Centr Wayna Rooneyho z přímého kopu by hostující obraně asi moc problémů nenadělal, balón totiž mířil přímo na hlavu Johna Stonese, debutující Claudio Bravo si ovšem nepochopitelně vyběhl pro míč daleko z branky, přes shluk hráčů s k němu nedostal a Zlatan Ibrahimović pak rovnou z voleje toto zaváhání pohotově potrestal. Švédský forvard mohl v závěru první půle dokonce vyrovnat, jenomže po centru Rooneyho hlavičkoval pouze do Bravových rukavic.

José Mourinho se špatným výkonem svých svěřenců chtěl něco udělat, do druhého poločasu tak namísto Mchitarjana s Lingardem poslal Herreru s Rashfordem. A byl to právě stále ještě osmnáctiletý talent anglického fotbalu, který hru United oživil. Neuběhly ani dvě minuty jeho pobytu na trávníku a už se blýskl krásným průnikem po levém křídle, načež se v zajímavé pozici ocitl Ibrahimović.

Claudio Bravo při své premiéře po přestupu z Barcelony dnes nepůsobil příliš jistě a to ani při své největší přednosti, kvůli níž si ho Pep Guardiola do Anglie přivedl, rozehrávce. V 57. minutě sice zasekávačkou obelstil Herreru, míč si ale pak dal daleko od nohy a celou situaci musel řešit ostrým skluzem proti Rooneymu, za nějž se zaplněné Divadlo snů dožadovalo odpískání penalty. Za chvíli zase Bravo váhal tak dlouho, až ho naopak skluzem sejmul právě Rooney, Mark Clattenburg v tomto momentu již udělil žlutou kartu.

Na opačném konci hřiště David De Gea své spoluhráče podržel a to hned dvakrát v krátkém časovém sledu proti Fernandinhovi. Brazilský středopolař se dostal do zakončení po rohových kopech De Bruyneho, ani jednou však na španělského brankáře nevyzrál. Mrzet ho to ovšem příliš nemuselo, City i při závěrečném náporu domácích těsný náskok udrželi a zůstávají v čele Premier League.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City440011:412
2.Chelsea FC43109:410
3.Everton FC43107:210
4.Manchester United43017:39
5.Tottenham Hotspur42207:28
6.Liverpool FC42119:77
7.Arsenal FC42118:67
8.Hull City42115:37
9.Middlesbrough FC41214:45
10.Watford FC41127:84
11.Crystal Palace41123:44
12.West Bromwich Albion41122:34
13.Swansea City41124:64
14.AFC Bournemouth41123:54
 Burnley FC41123:54
16.Leicester City41124:74
17.West Ham United41035:93
18.Southampton FC40223:62
19.Sunderland AFC40133:81
20.Stoke City40132:101

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (950)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele