Premier League - souhrn 17. kola

19.12.2015, 17:59, aktualizováno 21.12.2015, 22:56
Komentáře a souhrny
Arsenal porazil Manchester City a drží si na svého konkurenta ze druhé pozice čtyřbodový náskok. Swansea se rozešla smírně s West Hamem. Aston Villa veze bod z Newcastlu, Leicester City vyhrál na hřišti Evertonu a zůstává na čele. Chelsea po změně manažera porazila Sunderland, tři body slaví rovněž Norwich City, Crystal Palace, Tottenham a Bournemouth. Watford v neděli smetl Liverpool...

Arsenal FC - Manchester City 2:1

21.12.2015 21:00

Góly: 33. Theo Walcott, 45+1. Olivier Giroud - 82. Yaya Touré

Na čele Premier League se začíná tvořit expres s pouhými dvěma vagóny. Na suverénní Leicester stále dotírá Arsenal, který dnes porazil Manchester City 2:1 a udržel se od čela na rozdíl dvou bodů. Citizens ztrácí na první místo už bodů šest, což dnes zařídil především Mesut Özil asistující u gólů Walcotta a Girouda. Hosté už gólem Tourého v závěru už výsledek jen kosmeticky upravili.

V prvních minutách utkání to však na vítězství Arsenalu příliš nevypadalo. Manchester City byl o poznání aktivnější, míč držel na kopačkách drtivou část času - chybělo jim jen přesnější zakončení. V prvních deseti minutách pálili Silva i Fernandinho nad; až po dvaceti minutách hry se k dobré ráně dostal na levé straně Kevin De Bruyne a Čech musel k zemi.

Ještě větší šanci k otevření skóre měl Belgičan po půlhodině hry, kdy se po Agüerově přihrávce řítil se Silvou na branku v přečíslení 2 na 1. Místo přihrávky však volil střelu a těsně minul. Hned vzápětí mohl být ještě smutnější, protože Mesut Özil předal míč Theo Walcottovi a ten si věděl rady dokonale. Na hranici vápna si udělal prostor a krásně zakončil.

Ještě krásnější byla výsledková tabule pro domácí fanoušky na konci prvního poločasu. V nastaveném čase totiž zachyboval Mangala, po Walcottovi se k míči dostal opět Özil, který si přesným pasem Olivieru Giroudovi do gólové šance připsal už druhou asistenci. Francouzský kanonýr totiž mezi nohama Harta zvýšil už na 2:0

Druhý gól jako by spustil lavinu šancí po změně stran. Úvodní čtvrthodina druhého poločasu byla rozhodně nejzajímavější, nejprve Özil vypustil na levé straně Monreala, který zase uvolnil ve vápně Joela Campbella. Ten však pálil nad. Na druhé straně hlavičkoval Agüero do Čecha, aby vzápětí opět zakončoval Joel, tentokrát do nohy pohotového Harta. Anglický gólman se vyznamenal i po chvíli, kdy bídná defenziva dovolila Özilovi s Joelem dostat do obrovské šance Ramseyho, jenž tváří v tvář Hartovi selhal.

V závěrečných dvaceti minutách se Pellegriniho parta logicky snažila alespoň snížit, ale precizní obrana okolo Koscielnyho a Mertesackera byla prakticky neprostupná. Petra Čecha ohrozili nejprve střídající Sterling s Bonym, ale český gólman jejich pokusy skryl do rukavic velmi snadno. Ojedinělou mezeru ve středu pole mohl využít další žolík Navas, jenže i jeho postup nakonec stoperská dvojice zhatila.

Až pár minut před koncem se nesmírně pohotovou ranou z nějakých 20 metrů prezentoval Yaya Touré, po jehož úderu placírkou zaplachtil balón přímo do šibenice. Ve zbytku utkání včetně čtyřminutového nastavení však Londýňané těsný náskok udrželi.

Více informací k zápasu

Swansea City - West Ham United 0:0

20.12.2015 17:00

Góly: -

Žádný gól neviděli fanoušci na Liberty Stadium, kde tamní Swansea nedokázala zvítězit od srpna. V duelu s West Hamem si oba celky vytvořili několik zajímavých příležitostí, hlavními hvězdami však dnes byli oba brankáři. Labutě se tak před náročným vánočním programem propadají na sestupové příčky.

V první zajímavé šanci se ocitl André Ayew, hráč, který byl za své výkony v úvodu sezóny do nebes, ale po centru Taylora hlavou zamířil nad. Neil Taylor zrál u zrodu i další nadějné akce, Gomis pak přihrál do křídla, kde čekal připravený Ki Sung-yueng, ovšem ránu jihokorejského záložníka výborně vykopl Adrián a podržel svůj tým.

Na pozoru se musel mít také jeho protějšek Lukasz Fabianski, jehož z dálky dvakrát prověřil Mauro Zárate a polský reprezentant se zejména při jeho druhé střele musel pořádně natáhnout, aby udržel čisté konto. Na druhé straně se po přiťuknutí Corka opřel do balón Ayew a ačkoliv již polovina stadionu zvedala ruce nad hlavu, Adrián konečky prstů vytáhl míč mimo.

Jednička Hammers předvedla zákrok večera po hodině hry. Centr Sigurdssona z volného přímého kopu sice ještě defenziva West Hamu dokázala odvrátit, odražený míč ovšem přímo z voleje napálil Jack Cork a Adrián se musel blýsknout efektní a hlavně efektivní robinzonádou. Zpoza vápna to zkoušel i hostující Valencia, jeho pokus však Fabianski vyrazil. A když balón do odkryté brány nedokázal dostat ani Gylfi Sigurdsson, rozešli se oba celky smírně.

Více informací k zápasu

Watford FC - Liverpool FC 3:0

20.12.2015 14:30

Góly: 3. Nathan Aké, 15. Odion Ighalo, 85. Odion Ighalo

Velmi dobrou formu potvrdili hráči Watfordu, kteří na Vicarage Road po dvaceti letech zase dokázali porazit Liverpool a svým fanouškům nadělili ten nejlepší vánoční dárek, jaký mohli. O jednoznačné vítězství 3:0 se dvěma přesnými zásahy přičinil nejlepší střelec týmu Odion Ighalo a hlavně díky jeho dvanácti brankám se Hornets jako nováček drží stále v kontaktu s těmi nejlepšími.

Než však nigerijský forward zprovoznil svůj gólostroj, prosadil se muž, od něhož se góly čekají možná nejméně. Svou premiérovou trefu v Premier League zaznamenal Nathan Aké a výrazně mu k tomu dopomohl brankář Liverpoolu Ádam Bogdán, jenž dnes zaskakoval za stabilní jedničku Mignoleta. Osmadvacetiletý Maďar neudržel v rukavicích centr Bena Watsona od rohového praporku a pro Akého už nebyl problém vsítit nejrychlejší gól aktuálního ročníku Premier League (čas 2:05).

Ještě hůř bylo po čtvrthodině hry. Důrazný Troy Deeney vybojoval balón ve středu pole, aby pak dlouhou přihrávkou vyslal do sprintu Odiona Ighala, který vyhrál souboj se Škrtelem a střelou na zadní tyč překonal Bogdána. Horko před bránou Reds bylo i v 33. minutě, kdy bývalý gólman Boltonu vyboxoval míč pouze do Lucase Leivy a později musel likvidovat ještě střelu Jurada. Bogdán pak mále inkasoval přímo z rohového kopu, pokus Watsona ale na poslední chvíli vyrazil.

Jürgen Klopp musel kromě špatné hry a skóre řešit ještě zranění Martina Škrtela, jehož na trávníku ještě v prvním poločase nahradil útočník Divock Origi. Právě on se objevil i v jedné z mála zajímavých příležitostí Liverpoolu, Heurelho Gomes si však s jeho nepříliš razantní střelou poradil. Hosté dnes opravdu vyloženou šanci neměli, spoustu zakončení obětavá defenziva Watfordu na poslední chvíli zblokovala.

Floresova družina byla mnohem nebezpečnější a v 63. minutě se musel vynikajícím zákrokem blýsknout Bogdán, když se na něho po vysunutí Jurada a podklouznutí Sakha řítil sám Ighalo. Ten se mohl radovat až o dvacet minut později. Kanonýr s číslem 24 na zádech získal míč na polovině hřiště, Deeney rozehrál do křídla na rozběhnutého Behramiho, jehož centr Ighalo zblízka uklidil do odkryté brány a uzavřel na konečných 3:0.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Aston Villa 1:1

19.12.2015 18:30

Góly: 38. Fabricio Coloccini - 61. Jordan Ayew

Newcastle měl doma proti Aston Ville rázně nakročeno už k třetímu vítězství v řadě, ovšem parádní trefa Jordana Ayewa nakonec smazala branku Fabricia Colocciniho a vzešla z toho dělba bodů po konečném výsledku 1:1. Pro oba celky je podobný výsledek nedostatečný, neboť nadále zůstávají plně namočeny v záchranářských bojích.

Po valnou většinu první půle byl na hřišti jen jeden tým, a to ten domácí. Villans působili matným dojmem a mohli být rádi, že se do přestávky udrželi na přijatelném stavu skóre. Po změně stran jakoby vyběhl na trávník zcela nový tým a svěřenci Remiho Gardeho naopak druhou pětačtyřicetiminutovku opanovali ve velkém stylu. Přesto nadále zůstávají zcela osamoceni na samém dně tabulky a ve zbytku sezony budou čelit také historickým statistikám - kdo totiž byl poslední na Vánoce, obvykle se s Premier league na konci sezony také rozloučil. Ville v tuto chvíli chybí na záchranu celých deset bodů, Newcastle drží právě ono první nesestupové místo.

Magpies šli do zápasu v dobrém rozpoložení, koneckonců skalpy takových týmů jako Liverpool nebo Tottenham musí zvednout sebevědomí každému. Zároveň je však náročné udržet motivaci a soustředění i proti papírově slabší Ville, a právě s tím mají hráči Newcastlu dlouhodobě potíže. Po úvodní půlhodinu se diváci na St. James‘ Parku dočkali pouze ojedinělých zakončení a až teprve s blížícím se koncem úvodního poločasu domácí pookřáli.

Nejprve ještě Sissokovy centry nedokázalo duo Mitrović-Wijnaldum dostat do sítě, ovšem aktivní srbský útočník, jenž v průběhu poločasu nahradil na hřišti zraněného Papisse Cissého, přinutil Brada Guzana v brance Villans ke kvalitnímu zákroku, z nějž vzešel rohový kop. Ten rozehrál Siem de Jong zdánlivě nepovedeně, avšak míč kuriózně proklouzl pokutovým územím až ke Coloccinimu, jenž svým gólem po více ne třinácti měsících poslal domácí do vedení. Když pak z přímého kopu nedokázal na brankáře Elliota vyzrát Leandro Bacuna, šlo se do kabin za těsného vedení Newcastlu.

Zápasu nesvědčily ani nepříjemné podmínky v čele s podmáčeným trávníkem, ale ani to Aston Villu po změně stran nezastavilo k velkému výkonu. Jako první provětral Elliotovy rukavice Jordan Veretout a Ayew pak divoce branku domácích přepálil, ovšem i to svědčilo o nové aktivitě hostí. Dost možná klíčový moment nastal v sedmapadesáté minutě, když se De Jong ocitl po výborném pasu Wijnalduma ve výtečné příležitosti, avšak trestuhodně minul.

Villa trestala hned záhy - uplynulo jednašedesát minut a bylo vyrovnáno. Střídající Rudy Gestede přinutil Elliota k výtečnému zákroku konečky prstů, ovšem odražený míč spadl k Jordanu Ayewovi a ghanský reprezentant bez váhání překrásnou křižnou ranou umlčel domácí tribuny, tedy kromě sektoru vyhrazeného hostům.

Zaskočený Newcastle se již z této situace nedokázal odrazit a chybělo jen málo, aby dobře rozjeté utkání dokonce prohrál. Gestede totiž čtyři minuty po Ayewově gólu jen těsně ve skluzu minul a do třetice si vylámal zuby na výtečném Elliotovi. Oba celky pak v závěrečných minutách toužily po vítězství, ale ani poslední šance zápasu z kopačky střídajícího Pereze gólem neskončila.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Sunderland AFC 3:1

19.12.2015 16:00

Góly: 5. Branislav Ivanović, 13. Pedro, 49. Oscar (pen.) - 53. Fabio Borini

Léčba odvoláním Josého Mourinha v Chelsea přináší okamžité účinky. Londýnský celek se totiž po dvou porážkách za sebou díky brzkým trefám Ivanoviče s Pedrem vypořádal s odevzdaným Sunderlandem a zvítězil nakonec 3:1.

Guus Hiddink sice ještě na lavičce Chelsea jakožto čerstvě jmenovaný trenér nefiguroval, ovšem jeho asistenti Holland s Newtonem zvládli tým připravit na sobotní střetnutí bez chybičky. O vítězi zápasu bylo rozhodnuto hned v úvodní čtvrthodině, domácí do něj nastoupili s vervou, jaká pod vedením Josého Mourinha nebyla patrná, a brzy se ujali vedení: Willianův rohový kop zarazil prudkou hlavičkou do sítě Branislav Ivanovič. Když pak ve třinácté minutě Ivanovičův centr skončil uvnitř šestnáctky ideálně u kopaček Pedra, mohl španělský reprezentant zvýšit pohotovou ranou již na 2:0.

Ani tato gólová smršť apetit Blues nijak neukojila a nadále to byli oni, kdo jasně diktoval tempo zápasu a vytvářel si k nechuti soupeřova manažera Sama Allardyce další a další šance. Zvláště v šestadvacáté minutě měl navýšit náskok Oscar, ovšem po individuálním průniku skrze zcela odevzdanou defenzivu hostí ztroskotal se svou ranou na brankáři Pantilimonovi. Brazilský záložník vůbec hrál, jako kdyby byl politý živou vodou - v úvodní půlhodině si bez ostychu připsal dvě povedené patičky a přidal i fintu zvanou "rabona".

Až ve dvaatřicáté minutě se povedlo vystrčit růžky i mátožným hostům, Watmore však slibný únik nedokázal zakončit lépe než střelou hrubě mimo Courtoisovu branku. Hned záhy kontroval na opačné straně Diego Costa, ovšem pohlednou kombinaci Williana s Oscarem zakončil ranou těsně nad břevno a pak po centru Pedra zamířil hlavou z krkolomné pozice vedle. I tak ale slavné trio Abramovič-Drogba-Hiddink ze svého boxu na Stamford Bridge mohlo být v poločase zcela spokojeno, Chelsea s přehledem vedla a klidně už mohla vést daleko větším rozdílem.

Jakékoli naděje Sunderlandu na nepravděpodobný obrat Chelsea uhasila hned v samém úvodu druhé pětačtyřicetiminutovky. Willianův průnik zastavil až Pantilimon, jenže pouze za cenu faulu. Kromě žluté karty tak svému týmu způsobil také újmu v podobě pokutového kopu, s kterým si Oscar poradil naprosto chladnokrevně a zvýšil na 3:0. Tribuny na Stamford Bridge se však ukonejšit jen tak nedaly - místo oslavných chorálů zazněl nejednou pokřik "Where were you when we were sh*t?", tedy trefný dotaz k hráčům, proč takto nehráli od začátku sezony i pod Mourinhem...

Osm minut po změně stran se Sunderland přece jen postaral alespoň o náznak dramatu díky povedeně zahrané standardní situaci. Centr na zadní tyč padl na hlavu zcela neobsazeného Kaboula, jenž křižnou hlavičkou protáhl Courtoise. Belgický brankář nedokázal tuto ránu udržet v rukavicích a místo toho ji vyrazil do strany tak smolně, že se míč odrazil od nabíhajícího Boriniho do sítě. Italský útočník, jenž na trávník nastoupil právě o přestávce, posléze málem přidal i druhý gól, avšak svůj technický pokus nakonec poslal těsně vedle.

Od té chvíle se však Sunderland nabudil a najednou obraz hry nepůsobil tak jednoznačným dojmem. Zakončení však Black Cats nadále nevycházelo, což potvrdil Jermain Defoe nekontrolovanou ranou ze slibné pozice, jíž měl využít alespoň k prověření Courtoise. Právě neproměnění těchto šancí mělo za následek, že s přibývajícím časem hráči Chelsea neměli žádný důvod k nervozitě a mohli závěr utkání kontrolovat. Oživení směrem dopředu navíc přinesl i střídající Loic Rémy, jenž nahradil Diega Costu. Španělský reprezentant si při odchodu ze hřiště vyslechl směsici potlesku i bučení. Zato Oscar si pár minut nato mohl užít ovace vestoje.

Sedm minut před koncem měl výtečnou příležitost vrátit domácím tříbrankový náskok Pedro, ovšem tváří v tvář Pantilimonovi si nechal míč utéct a poslal jej nakonec příliš vysoko. O pozdní drama se mohl postarat po zaváhání Matiće aktivní Defoe, ale ani s tečovanou střelou si na Courtoise nepřišel. Utkání tak z pohledu Blues dospělo do zdárného konce - Chelsea přerušile sérii nezdarů a po výhře 3:1 může znovu vyhlížet světlejší zítřky.

Více informací k zápasu

Everton FC - Leicester City 2:3

19.12.2015 16:00

Góly: 32. Romelu Lukaku, 89. Kevin Mirallas - 27. Riyad Mahrez (pen.), 65. Riyad Mahrez (pen.), 69. Shinji Okazaki

Leicester pokračuje v krasojízdě lídra Premier Leauge a po třiceti letech veze tři body z Goodison Parku. Everton herně vládl, v útoku se ale hostům rovnat nemohl a po šesti zápasech prohrává. Ke známé ofenzivní dvojici se tentokrát připojil i navrátilec do základní sestavy Okazaki, jenž zařídil pokutový kop i pojištění vedení.

Everton začal s větší chutí a těžil z toho především Deulofeu, hned polovina útočných přechodů v první čtvrthodince šla přes jeho pravou stranu, Lukaku ale v deštivém počasí čekal na dobrou příhrávku marně. Nepomáhala ani jasná převaha na míči, když už totiž vysoký míč před vápno sebral domácí útočník, zaúřadovala dobře organizovaná defenzíva hostů.

Přišel tak velký šok pro rozbouřené domácí fanoušky. Nejprve nemohli, uvěřit, že osobní souboj Okazakiho s Funesem Morim posoudil sudí jako penaltový, ač si obránce rukou opravdu pomáhal, Riyad Mahrez pak potvrdil svou střeleckou pohodu a Howard přes správný výběr strany neměl proti přesně mířené střele šanci.

Po právu ovšem přišla velmi rychlá odpověď. Po závaru ve vápně se zbavil obránce s chladnou hlavou Barkley, Schmeichel si připsal parádní zákrok, balón však vyrazil přímo na nohu střelce, jeho druhý pokus odvrátil hlavou z brankové čáry King a štěstěnu odraženého míče tak využil až Romelu Lukaku ranou do odkryté branky. Zapsal se tak do historie klubu jako první střelec v osmi soutěžních kláních za sebou.

Druhé dějství se odehrávalo ve stejném stylu, Toffies drželi svého soupeře na uzdě, sami se ale v útoku trápili více než obvykle. Nepříjemně pro domácí se tak opakoval i rychlý výpad Foxes zakončený tentokrát jasnou penaltou. Mahrez postrčil míč za obranu do vápna Vardymu, který si chytře došel pro faul Howarda a hvězda Alžírska tentokrát poslala brankáře na druhou stranu. Anglický útočník si připsal už šestý získaný pokutový kop od začátku loňské sezóny, nejvíce ze všech.

Jen chvíli poté se stejný hráč dostal se štěstím k balónu na pravé straně, protáhl se do šestnáctky, kde se bez zájmu ostatních potuloval Okazaki a po zpracování zamířil levačkou neomylně - 1:3. Nevýrazný Lukaku a často nepřesní spoluhráči jen těžko mohli zvrátit nepříznivý vývoj, a to přes veškerou snahu o tlak čím dál pasivnějších Foxes. Hosté si hlídali veškeré mezery v obraně a Everton pomalu ztrácel naději.

Tu mu navrátila až 89. minuta, Lukakův zblokovaný pokus z malého vápna parádně využil Barkley k důvtipné patičce a Mirallas využil rozhozené obrany ke svému premiérovému zásahu v letošní sezóně. Když však Schmeichel zachytil ukrytou střelu asistujícího hráče z předchozí akce, mohl první celek ligy slavit další cenné vítězství.

Více informací k zápasu

Manchester United - Norwich City 1:2

19.12.2015 16:00

Góly: 66. Anthony Martial - 38. Cameron Jerome, 54. Alexander Tettey

Manažerská stolice se pod Louisem van Gaalem již povážlivě kýve - Manchester United si pod vedením nizozemského kouče připsal další nečekanou porážku 1:2 proti Norwichi, který na Old Trafford zvítězil poprvé od roku 1989.

První poločas na Old Trafford nijak nevybočoval z posledních týdnů. Domácí United měli jasně více ze hry, jenže ani 70% držení míče jim nedopomohlo k tomu, aby Rudí ďáblové své slibné kombinace dotáhli do gólového konce. Brankář Rudd si dokonce nemusel připsat ani jeden zákrok, všech pět střeleckých pokusů Manchesteru totiž skončilo mimo jeho tři tyče.

Vše tak směřovalo ke klasickému poločasovému výsledku United, tedy bezbrankové remíze. To však sedm minut před odchodem do kabin hrubě narušili hosté. Redmond nejprve nenápadně prostrčil míč Cameronu Jeromovi, jenž navzdory přesile červených dresů prchnul všem a tváří v tvář brankáři De Geovi nezaváhal. Norwich tak navzdory průměrnému výkonu vedl v polovině utkání 1:0.

Po změně stran se dalo čekat další mohutné obléhání branky hostí, jenže mizernou situaci Manchesteru ještě podtrhl Alexander Tettery po dalším rychlém protiútoku Canaries, při němž obrana United zcela selhala. Střelec první branky Jerome se tentokrát ujal role asistenta a vyslal svého norského spoluhráče vstříc De Geovi a úspěšnému zakončení na šokující dvoubrankový náskok.

Louisi van Gaalovi v tu chvíli takřka zvonila hrana - prohrát takovýmto výsledek po sérii neúspěšných výsledků by už mohlo být příliš i na trpělivost vedení klubu. Naději záhy vykřesal Anthony Martial. Čerstvý držitel prestižní ceny Golden Boy v šestašedesáté minutě využil zmatku v šestnáctce po kvalitním centru Younga a prudkou ranou pod břevno nedal Ruddovi sebemenší šanci zasáhnout. Deset minut nato mohlo být vyrovnáno, ovšem Juan Mata si se svým přímým kopem na Rudda nepřišel.

Na opačné straně musel daleko lepší zákrok vytasit David De Gea při ráně střídajícího Mulumbua zpoza pokutového území. Čas však hrál proti United a i s příchodem devadesáté minuty byl stav stále příznivý pro Norwich. Během čtyřminutového nastavení zkoušel podpořit ofenzivu i stoper Smalling, ovšem svou hlavičku ze vzdálenosti pouhých několika metrů nedokázal tváří v tvář Ruddovi nasměrovat mezi tři tyče.

Manchester United tak proti Norwichi nečekaně selhal a na vlastním stadionu se poroučí s porážkou 1:2 a boj o vysněný titul se mu začíná čím dál více vzdalovat. Rudí ďáblové nedokázali bodovat naplno již počtvrté v řadě a nebylo tak divu, že se od vyprazdňujících se tribun Old Trafford na konci zápasu dočkali negativního ohlasu...

Více informací k zápasu

Southampton FC - Tottenham Hotspur 0:2

19.12.2015 16:00

Góly: 40. Harry Kane, 43. Dele Alli

Tottenham neodehrál nejlepší utkání, Southampton ovšem jeho laxnost nedokázal trestat a v závěru prvního dějství na to výsledkově doplatil. Hosté tak napravili domácí ztrátu a opět dotírají na místa zaručující Ligu mistrů, domácí čekají na vítězství pět kol a dál se propadají tabulkou.

Až překvapivě aktivní Saints tlačili na soupeře od prvních vteřin a Saido Mané tak po deseti minutách už kompletoval hattrick neproměněných šancí, proti té poslední po přízemním centru agilního Tadiće byl Lloris bleskurychle na zemi a dobrým zákrokem vyrazil.

Eriksenův nepřesný pokus z přímého kopu v 16. minutě byl jen malým výkřikem do tmy, zmíněná dvojice domácích ale stále pouze cenila zuby, zakousnout se nedokázala. Obraz hry se přitom neměnil celých pětatřicet minut, pasivní hosté sice postupem času drželi balón na noze více, v ofenzívě ale končili ještě dřív než domácí, kteří dopláceli na špatnou finální přihrávku.

Až když Kane po rychlé akci nechal vyniknout do té doby podřimujícího Gazzanigu, probrali se Spurs k nějaké snaze hrát fotbal. Až nepatřičně pak sklidili do poločasu ovoce hned dvakrát. Nejprve udělal Kane z defenzívy domácích komický soubor a chladnokrevně poslal balón kolem nešťastného brankáře do sítě. Hned trio obránců vše sledovalo pár kroků za úspěšným střelcem.

Vzápětí bez problémů vnikl do vápna Kyle Walker našel přesnou uličku křížem přes vápno na Dele Alliho, který si bez zájmu ostatních zpracoval míč na malém vápně a Gazzaniga byl opět bez šance. Slepené zásahy vlastně rozhodly celý zápas, což bohužel výrazně neprospělo atraktivitě druhé půle.

Opaření hráči Southamptonu se sice jakž takž snažili o návrat k otěžím, jenže Mané neměl střelecký den a zbytek týmu postupně ztrácel jistotu na kopačkách. Spurs přitom začali hrát přesně to, co se čeká od zkušenějších hráčů, než kterým disponuje Pocchetinův výběr. Ten se k porážce svého bývalého zaměstnavatele nehnal bezhlavě, jeho svěřenci se starali především o precizní kontrolu míče na polovině soupeře, bez šancí na obou stranách tak pojištěné vedení pohodově uhájili na úkor zabavení dychtících fanoušků. Alespoň Lloris tak ještě v nastaveném čase vyčaroval perfektní zákrok proti střele zblízka od Ward-Prowseho, ani to by však na bodech nic neměnilo.

Více informací k zápasu

Stoke City - Crystal Palace 1:2

19.12.2015 16:00

Góly: 76. Bojan Krkić (pen.) - 45. Connor Wickham (pen.), 88. Chung-yong Lee

Zatímco pozornost veřejnosti se upírá především na skvostnou pouť tabulkového lídra z Leicesteru, Crystal Palace se nenápadně plíží jen v těsném závěsu. Díky výhře nad Stoke, kterou Eagles vystřelil střídající Lee Chung-Yong pouhé dvě minuty před koncem, totiž hosté zůstávají na šesté příčce Premier league za duem Tottenham a Manchester United pouze vinou horšího skóre!

Nutno však podotknout, že tento výsledek je vůči Stoke dosti krutý. Svěřenci Marka Hughese se rovněž těší v posledních týdnech dobré formě a potvrzovali to svým výkonem i v sobotu. Góly na samém konci obou poločasů je však ve výsledku srazily do kolen. Nejprve se prosadil ze značky pokutového kopu Connor Wickham, pak rovněž úspěšnou penaltou srovnal Bojan Krkić, ovšem v osmaosmdesáté minutě strhnul všechny body na stranu hostí zmíněný Chung-Yong, a to ukázkovou ranou po odvráceném rohovém kopu.

Domácí přivítali v sestavě uzdraveného Xherdana Shaqiriho, jenž tak znovu utvořil působivé ofenzivní trio s Bojanem Krkićem a Markem Arnautovićem. Zmínku si však zároveň zaslouží i defenziva Stoke, která se od návratu kapitána Ryana Shawcrosse do sestavy stala neprostupnou zdí, která po třech minutách utkání dosáhla na rovných 500 minut bez jediného inkasovaného gólu.

Po většinu první půle měli domácí herně navrch, jenže výsledková tabule zůstávala stále nezměněná. Wayne Hennessey si v brance Crystal Palace dokázal poradit s ranou Bojana a pak přihlížel, jak Ginkelem tečovaný centr Erika Pieterse trefuje pouze jeho brankovou konstrukci. Leckoho by v tu chvíli napadlo, že gól do sítě hostí je jen otázkou času, tím spíš, že jim ke všemu chyběla stálice ve středu zálohy Yohan Cabaye, jehož trápí potíže s patou.

O to větší překvapení připravili Eagles všem na konci první půle. Glen Whelan totiž ve vlastní šestnáctce zavadil o Wilfrieda Zahu a pád anglického záložníka vyústil v odpískání pokutového kopu. Při Cabayeho absenci se této jedinečné příležitosti chopil Conor Wickham a prudkou ranou doprostřed vsítil svůj první gól v novém dresu.

Ani po změně stran se obraz hry příliš nezměnil: Stoke bylo nadále aktivnějším z obou celků a brankář Hennessey měl co dělat, aby držel svůj tým nad vodou. Mezi jinými na velšském gólmanovi ztroskotal Glen Johnson, když si umně podsekl míč na levačku a nebezpečně vypálil. I hosté ale dokázali vystrčit růžky, což potvrdil rychlým protiútokem a zakončením James McArthur, jehož rána málem proklouzla pod tělem Jacka Butlanda.

Stoke i nadále pokračovalo ve tvorbě slibných šancí, ovšem Arnautovićův pokus zastavil blokem na poslední chvíli Joel Ward a Bojan Krkić tváří v tvář Hennesseymu rovněž neuspěl. Když už se zdálo, že domácím jednoduše není přáno skórovat, dočkali se za svou aktivitu výhody pokutového kopu. Viníkem z pohledu Palace se stal stoper Delaney, jemuž hlavičkovaný míč dopadl na ruku. Tentokrát již souboj Bojan-Hennessey vyzněl pro španělského útočníka a bylo srovnáno.

Oba týmy se v závěru odmítaly smířit se ziskem jediného bodu, a tak byli fanoušci na Brittania Stadium svědky napínavé podívané až do samého konce. Zatímco Shaqiriho přímý kop skončil těsně vedle, Crystal Palace své finální šance využilo beze zbytku. Jihokorejec Lee Chung-Yong byl na trávníku sotva sedm minut, ovšem v klíčové chvíli se mu rána zpoza pokutového území po odraženém rohu povedla náramně a ani Butland si na jeho pokus nepřišel. Eagles tak pod Alanem Pardewem pokračují ve své spanilé jízdě Premier league, i když tentokrát s jistou dávkou štěstí.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - AFC Bournemouth 1:2

19.12.2015 16:00

Góly: 79. Gareth McAuley - 52. Adam Smith, 87. Charlie Daniels (pen.)

West Brom po atraktivitě neprahne, to není žádné tajemství, dnes to ale se svým nezájmem přehnal a přidal k tomu i dvě opravdu hloupá vyloučení. To, které dopomohlo Bournemouthu k vítězství výrazněji, má na svědomí McClean, jenž by si jistě zasloužil delší trest. Hosté však mezitím slaví potřetí za sebou, pětkrát v řadě neprohráli a sprintují ze sestupových vod.

Už po dvou minutách chtěl zchladit domácí Stanislas, jeho solidní pokus zpoza vápna ale Myhill vyrazil. Nastínil tak, jak bude úvod duelu probíhat, po dvaceti minutách se už hosté drželi míče v 70% času, nic kloudného před brankou však vymyslet nedokázali. Na druhé straně se ovšem jednalo o čistý tragikomický příběh, osamocený Rondón se k balónu sice několikrát dostal, nejnebezpečnější pozice však byla ta kousek od rohového praporku.

To nejvýznamější, čeho se tak hráč Baggies dopustil, byl tak hrozivě vypadající faul Jamese McCleana. Ten nejspíš ztratil hlavu, když poslal k zemi Smithe a Dean vlastně ani nemohl udělat nic jiného než poslat hříšníka předčasně do sprch. V tu dobu propastnou převahu mohl těsně před odchodem do šaten gólově potvrdit Ritchie, po centru Stanislase ale bez obtěžování obránců hlavičkoval mimo tři tyče.

Po změně stran se musel vytáhnout Boruc proti nepříjemné střele Rondóna, brzy poté se už ovšem hosté zaslouženě radovali. Surman pasem na pravou lajnu pobídl Smitha, ten si potáhl míč na střed hřiště a ukrytou střelou k bližší tyči zpoza vápna pokořil marně se natahujícího Myhilla. Dlouho se pak zdálo, že je pouze otázkou času, kdy si Cherries náskok pojistí a podle všeho usli na vavřínech i samotní hráči.

Baggies tak jedenáct minut před koncem zúročili svou nově nalezenou chuť hrát a po rohovém kopu Gardnera se hlavičkou na vzdálenější tyč prosadil McAuley. Dawson navíc mohl v 85. minutě zcela obrátit stav utkání, jenže spravedlnost slepá nezůstala. Hlavička z pár metrů skončila mimo tři tyče, a leč se jistě dá diskutovat, zda se po faulu Fletchera na Goslinga měla pískat penalta, vedení se vrátilo na stranu lepšího celku. Charlie Daniels totiž vyslal pumelici pod břevno a Myhill jednoduše neměl šanci.

Frustrovaný Rondón pak v páté minutě nastavení neudržel chladnou hlavu a po ztrátě balónu se dalším zbytečným excesem nechal vyloučit pro další zápas. A byl to opět Adam Smith, kdo byl v přímém dění, tentokrát už v tom nebyl úplně nevinně, nicméně atak útočníka domácích byl pochopitelně emotivnější.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Leicester City17115137:2438
2.Arsenal FC17113331:1436
3.Manchester City17102533:1932
4.Tottenham Hotspur1778228:1429
5.Manchester United1785422:1429
6.Crystal Palace1792623:1629
7.Watford FC1784521:1628
8.West Ham United1767425:2125
9.Liverpool FC1766520:2224
10.Everton FC1758431:2423
11.Stoke City1765614:1623
12.Southampton FC1756621:2121
13.West Bromwich Albion1755717:2320
14.AFC Bournemouth1754822:3219
15.Chelsea FC1753921:2718
16.Norwich City1745820:2917
17.Newcastle United1745819:3217
18.Swansea City1736815:2415
19.Sunderland AFC17331118:3312
20.Aston Villa17141214:317

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1619)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele