Premier League - souhrn 10. kola

29.10.2016, 15:25, aktualizováno 31.10.2016, 22:54
Komentáře a souhrny
Stoke City si poradilo se Swansea. Chelsea vyhrála na půdě Southamptonu, Liverpool přestřílel Crystal Palace. Manchester City neměl problémy s WBA, ukončil sérii bez výhry a zůstává na čele tabulky před Arsenalem, který si poradil se Sunderlandem. Tottenham doma jenom remizoval s Leicesterem, Manchester United se rozešel bez branek s Burnley...

Stoke City - Swansea City 3:1

31.10.2016 21:00

Góly: 3. Wilfried Bony, 55. Alfie Mawson (vl.), 73. Wilfried Bony - 8. Wayne Routledge

Stoke City si na konto připisuje třetí výhru v Premier League v řadě a po bídném startu utěšeně stoupá tabulkou. Oproti tomu Labutě zůstávají přišpendleni ke spodku tabulky a už to tak vypadá, že letos na celek z Walesu čeká boj o holé přežití.

Kdokoliv se rozhodl v pondělí večer sledovat dohrávku desátého kola, rozhodně si nemohl stěžovat, že by se snad nebylo na co koukat, právě naopak - krom čtyř branek zápas nabídl také čtyřikrát nastřelenou brankovou konstrukci a několik dalších zajímavých příležitostí na obou stranách.

Hned první desetiminutovka přinesla dva gólové zářezy. Nejprve svůj první gól v dresu Stoke zaznamenal Bony, ke kterému po rohovém kopu propadla na malé vápno nepovedená střela Allena. Hosté kontrovali spoluprací Sigurdssona s Routledgem - první jmenovaný načechral balón na zadní tyč, ten druhý v osobním souboji předskočil Bardsleyho a hlavičkou nedal domácímu brankáři vůbec žádnou šanci.

Zbytek první půli však byl v režii Hrnčířů. Při chuti byl Bony, jehož tečovaná střela o pár chvil později jen těsně minula branku Fabianskiho. Poté se do hlavní role pasoval Charlie Adam, který orazítkoval hned dvakrát tyč. Nejdříve si na oblouček za obranu naběhl Arnautovič, skvěle jej zpracoval a předložil jej na velké vápno právě skotskému reprezentantovi, který trefil vzdálenější tyčku. Deset minut se obdobná situace opakovala i z pravé strany - tentokrát se k Adamovi míč odrazil po zásahu z jednoho obránců a jeho nádhernému obstřelu opět chyběly jen nicotné centimetry.

Do třetice všeho dobrého pak brankovou konstrukci orazítkoval i Arnautovič, kterého do samostatného úniku vyslal precizní kolmicí Allen. Rakouský reprezentant vyřešil první fázi skvěle, když bez potíží obešel brankáře hostí, jenže v zakončení mu také nebylo přáno.

Zaslouženého vedení se tak domácí dočkali až deset minut po přestávce, kdy přízemní centr jednoho z ofenzivních hráčů Stoke do sítě nešťastně usměrnil stoper Swansea, Alfie Mawson. Dvacet minut před koncem bylo pro hosty ještě hůř. Ofenzivní vozba Stoke předvedla skvostnou akci, kdy nejprve Arnautovič zadovkou uvolnil Allena, jehož střelu ještě Fabianski vytěsnil, jenže pouze zpět k ofenzivnímu záložníkovi domácích, který pohotově našel na malém vápně Bonyho, který pak neměl problém balón uklidit do sítě.

Swansea sice ještě mohla v posledních deseti minutách utkání zdramatizovat - nejprve skončil tečovaný centr Borji na břevně, o chvilku později to už vypadalo, že budou mít Labutě výhodu pokutového kopu. Sudí však po konzultaci se svým asistentem svůj verdikt opravil a nařídil pouze volný přímý kop - z něj gólově nezapršelo, a tak bylo o vítězi prakticky rozhodnuto.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Chelsea FC 0:2

30.10.2016 17:00

Góly: 6. Eden Hazard, 55. Diego Costa

Antonio Conte pozvolna mění Chelsea v neporazitelný stroj. I napočtvrté při pozměněném systému 3-4-3 Blues vyhráli, počtvrté o víc než gól a počtvrté bez inkasované branky. Obětí dokonale disciplinovaného týmu se tentokrát stal Southampton, jenž předtím neprohrál pětkrát v řadě a gól dostal jen na hřišti Man City. Tentokrát však Forster inkasoval po ranách z kopaček Edena Hazarda i Diega Costy.

Chelsea podle očekávání nepřijela do Southamptonu hrát vyloženě ofenzivní a otevřenou partii, ale takovou defenzivní disciplínu v úvodních minutách čekal asi málokdo. Vždyť Blues drželi chvílemi míč třeba jen 30 procent času. Nutno však říci, že jim k tomu pomohla dokonalá efektivita, jelikož Eden Hazard po přihrávce Mosese už v šesté minutě brilantně z úhlu našel skulinu mezi nohama Frasera Forstera.

A tak jsme v další pasáži utkání mohli sledovat spíše Conteho druhou - taktickou stránku. Blues trpělivě a zodpovědně bránili, defenzivní trojice (chcete-li pětice) držela Southampton mimo dosah Courtoisovy branky, který tak musel za celý zápas zasahovat všehovšudy jednou. Přízemí přímý kop Tadiće vyrazil na roh.

Záměrem italského stratéga jistě bylo vyčkávat na šanci z protiútoku - domácí tým byl však na míči velmi silný - a i ta se tak před pauzou naskytla jedna jediná. Zato však stoprocentní. Jen chvíli před odchodem do kabin Matić výtečně vybojoval balón na půli soupeře a poslal do samostatného úniku Diega Costu. Ten sice dovedl míč až do vápna, jenže v zakončení selhal a Forster balón snadno vyrazil.

Jen deset minut po změně stran už ale španělský útočník zamířil dokonale a opět se osamostatnil v tabulce střelců. Osmý gól sezóny byl zároveň první, který vstřelil zpoza šestnáctky - po přihrávce Hazarda se poměrně snadným naznačením zbavil naivně bránícího Martiny a parádní ranou na zadní tyč rozvlnil síť.

Krátce na to měl dokonce další dvě příležitosti, aby rozhodl definitivně. Další Hazardův pas prodloužil vysoko nad, zatímco po ráně Mosese a další pobídce od Hazarda volil místo střely pas na Pedra, který situaci zazdil. Forster musel zasahovat ještě dvakrát, a přestože měl v obou případech velké potíže, rány Hazarda i Mosese opět kryl.

Svěřenci Clauda Puela působili na hřišti mírně bezradně, jelikož místy až sedmičlenná obranná vozba Chelsea fungovala na jedničku. Jedině centrované míče do šestnáctky nenechaly stopery klidnými. Austin takhle hlavičkoval nad a Steven Davis při teči Luize olíznul břevno.

Southampton sice v závěru dokázal rozvlnit síť, ale gól správně nebyl uznán. Zakončující Charlie Austin se totiž v momentě přihrávky nacházel v těsném postavení mimo hru. Chelsea tak na St. Mary’s Stadium vyhrála 2:0 a vrátila se na čtvrtou příčku tabulky, pouhý bod za vedoucí trio Man City, Arsenal, Liverpool. Saints zůstávají devátí.

Více informací k zápasu

Everton FC - West Ham United 2:0

30.10.2016 14:30

Góly: 50. Romelu Lukaku, 76. Ross Barkley

Everton je zpátky. Jeden z nejlepších týmů prvních kol se na pár zápasů vytratil, v neděli se však vrátil další výhrou s čistým kontem a opět za přispění Romelua Lukakua, který se nyní proti West Hamu ve své kariéře prosadil už sedmkrát...

Ofenzíva domácího Evertonu se ovšem rozjížděla zvolna. V první půli se ještě trio Lukaku-Bolasie-Barkley teprve hledalo a jediný zaznamenáníhodný pokus si připsal na konto ten poslední jmenovaný, když proti jeho tečované střele výborně zasahoval Adrián.

Ani španělský brankář však nemohl vyřešit úplně všechno a v 56. minutě vlastně právě jeho zásah proti Colemanově ráně dal vzniknout první a tedy vítězné brance zápasu - Bolasie totiž pohotově zareagoval a Lukaku už neměl problém.

V době předtím byl mnohem aktivnější a nebezpečnější West Ham, jehož šest šancí pomáhal vytvářet tradičně inspirativní Dimitri Payet. Zvláště dobrou příležitost měl po jednom Francouzově vysunutí stoper Ogbonna, svůj veskrze samostatný nájezd však neproměnil.

A tak se vedení ujal Everton a v 76. minutě už to bylo 2:0. Tehdy Ross Barkley svůj první opravdu povedený výkon po delší době završil utěšeným halfvolejem a bylo vystaráno. Toffees ukončili pětizápasové čekání na ligovou výhru.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Liverpool FC 2:4

29.10.2016 18:30

Góly: 18. James McArthur, 33. James McArthur - 16. Emre Can, 21. Dejan Lovren, 44. Joël Matip, 71. Roberto Firmino

Zajímavý duel nabídl v podvečer londýnský Selhurts Park, kde domácí fotbalisté Crystal Palace hostili soupeře z Liverpoolu. The Reds vstoupili do zápasu výborně, když už v šestnácté minutě šli do vedení po brance Emreho Cana. Německý reprezentant a nadějný středopolař ve službách týmu z Anfieldu skvěle do branky uklidil míč, jenž mu vzduchem poslal Alberto Moreno.

Radost z vedení však liverpoolským vydržela pouhé dvě minuty. Pak se totiž po prapodivné rozehrávce stoperů Matipa s Lovrenem dostal do obrovské šance James McArthur a ve vzdušném souboji jeden na jednoho přeloboval hostujícího gólmana Lorise Kariuse.

Ač se to zdá být neuvěřitelné, ani tento výsledek však nevydržel příliš dlouho. V jedenadvacáté minutě se teď skóre měnilo opět, když Dejan Lovren hlavou dostal Liverpool znovu do vedení a chorvatský střední obránce tak odčinil své zaváhání v defenzivě z před malé chvíle.

O deset minut později se však znovu ke slovu dostal James McArhur a bylo znovu srovnáno. Tomu poslal do vápna míč centrem Zaha a záložník domácích byl v souboji s obránci Reds znovu úspěšný.

Do poločasu padl ještě jeden gól a jeho autorem byl Joel Matip, který se nepřekvapivě prosadil hlavou z rohového kopu a hosté šli do kabin s vedením 3:2.

Definitivní pojistku na vítězství Liverpoolu přidal ve druhém dějství Firmino, když v sedmdesáté minutě po akci založené Lallanou přeloboval Mandandu a rozhodl tak o třech bodech, jenž zaslouženě míří na Anfield.

Více informací k zápasu

Manchester United - Burnley FC 0:0

29.10.2016 16:00

Góly: -

Neskutečný zápas byl k vidění na Old Trafford. Domácí svého soka jasně přehráli, jeho svatyni zasypali mnoha ranami, třikrát orazítkovali tyč nebo břevno, jenže ani z mnoha dalších příležitostí zkrátka nedokázali skórovat. V cestě jim stál jak bravurní Heaton společně s obětavou obranou celého Burnley, tak i vlastní střelecká nemohoucnost, kterou dokonale vystihlo například tápání Zlatana Ibrahimoviče

Ono trápení švédského reprezentanta začalo po čtvrthodince hry - to ho precizní kolmicí oslovil Mata, ovšem s vyběhnuvším Heatonem si poradit nedokázal. O pár minut později se brankář hostí musel činit podruhé. Na hranici pokutového území spolu znovu zakombinoval Ibrahimovič s Matou a k zakončení se tentokrát odhodlal druhý jmenovaný, brankář Burnley však byl u své bližší tyče včas.

Před poločasovou pauzou si obdobnou spolupráci Ibrahimovič vyzkoušel ještě s Pogbou a po parádní narážečce zakončoval zhruba z úrovně penaltového puntíku, jeho projektil však jeden z obránců vytěsnil na rohový kop. O minutu později se v obrovské příležitosti zjevil také Lingaard, když po Herrerově centru hlavičkoval osamocený z deseti metrů. Jeho prudkou ránu pod břevno však Heaton dalším skvělým zákrokem zneškodnil.

Druhá půle nabídla úplně stejný obrázek, tedy drtivou převahu Rudých ďáblů. Stejně jako v první části na sebe šance nenechaly dlouho čekat. Po deseti minutách zakombinoval na levé straně Shaw s Ibrahimovičem, který míč potáhl až k brankové čáře a zpětnou přihrávkou oslovil na úrovni malého vápna Matu. Část příznivců domácího celku v tu chvíli již slavila, proti byl ale opět strážce hostující svatyně, který i tentokrát famózně zasáhl.

Po hodince hry duel nabídl další ze série soubojů Ibrahimoviče s brankářem Burnley. Švédský útočník na zadní tyči obdržel přesný centr od Herrery, v akrobatické poloze se opřel do míče a nasměroval jej perfektně k bližší tyči. Heaton však předvedl dost možná nejlepší zákrok sobotního odpoledne a United do vedení znovu nepustil.

O pět minut později se diváci na Old Trafford chytali za hlavu hned dvakrát během jediné minuty. Nejprve po rohovém kopu pálil Mata do tyče, načež jen o chviličku později zase po standardní situaci hlavičkoval hlavní smolař večera (Ibrahimovič) jen do břevna hostující branky.

A aby bylo ještě hůř, hned při následující akci poněkud nešťastěn fauloval Herrera, který při svém zákroku podklouzl, načež sudí Clattenburg jeho počínání ocenil druhou žlutou kartou. Závěrečnou pasáž tak museli United dohrávat o deseti mužích.

A přestože jejich tlak polevil jen lehce, vstřelená branka jim tentokráte nebyla souzena. Poslední desetiminutovka nabídla ještě nepřesné střely Blinda, Shawa a v nastaveném čase také Rooneyho, ovšem tu zdaleka největší měl na své kopačce opět Zlatan Ibrahimovič. Po famózním centru Pogby vyplaval na zadní tyči úplně sám, jenže ze dvou metrů nenasměroval správně svá mířidla a branku opravdu trestuhodně minul. A i proto skončilo utkání Manchesteru United s nováčkem z Burnley bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

Middlesbrough FC - AFC Bournemouth 2:0

29.10.2016 16:00

Góly: 39. Gastón Ramírez, 56. Stewart Downing

Teprve druhé vítězství zapisují hráči Middlesbrough. Na domácím stadiónu přehráli Bournemouth a hostům tak přeťali čtyřzápasovou šňůru bez porážky.

Do utkání přitom trochu paradoxně vstoupili daleko lépe hosté, kteří si také vypracovali první vyloženou příležitost. Po secvičeném signálu se po rohovém kopu dostal k zakončení King a jeho projektil musel až na brankové čáře zneškodnit jeden z obránců domácího celku. Po půlhodině hry se zase zaskvěl Jack Wilshere, který precizním pasem za obranu vyzval ke skórování znovu Kinga, který tentokráte orazítkoval břevno branky Valdese.

Poté o sobě dali konečně vědět svěřenci Aitora Karanky - nejprve pálil jen do boční sítě Friend, necelých deset minut před pauzou pak předvedl fotbalovou parádu Gastón Ramírez. Ten nejprve na hranici vlastního pokutového území zblokoval střelu, následně se sám ujal míče, na cestě k brance soupeře obešel dva obránce a třešničku svému sólu dodal zakončením podél padajícího brankáře Bournemouthu.

Druhá půle se již odehrával v režii domácích. Ti navrch hned po deseti minutách zvýšili svůj náskok - to se na hranici pokutového území uvolnil Traore, který naservíroval parádní centr na zadní tyč, kde Negredo hlavou sklepl balón pro Downinga, který již z malého vápna nemohl minout odkrytou svatyni.

Bournemouth sice nesložil zbraně a ještě se pokusil se zápasem něco provést, jenže když se neujala ani střela Smithe po velké chybě Barragána, ani hlavička Afobiho, která skončila jen na břevně, bylo jasné, že tři body tentokráte zůstanou na Riverside.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Leicester City 1:1

29.10.2016 16:00

Góly: 44. Vincent Janssen (pen.) - 48. Ahmed Musa

Kohouti sice stále drží ligovou neporazitelnost, úplně spokojení ale být nemohou - nerozhodný výsledek s Leicesterem budou jistě považovat za ztrátu a v Premier League tak už tři zápasy čekají na výhru.

Utkání se k životu probouzelo opravdu pozvolně, z prvních 30 minut stojí za zmínku snad jen pád Dele Alliho v pokutovém území, kterému ovšem sudí nevěnoval pozornost. Postupem času se ale diváci přece jenom dočkali záživného souboje. Všechno odstartoval po půlhodince hry Vardy, který se po přihrávce Musy mohl řítit sám na brankáře domácích, jenže míč trestuhodně zapomněl za sebou. O chvilku později pak po průniku Mahreze a jeho centru mířil hlavou jen těsně nad Okazaki.

Spurs však nehodlali zůstat pozadu a Leicesteru také přiložili pod kotlem. Nejprve se do velké šance dostal Janssen, když se protlačil ke střílenému centru Eriksena, jenže svou tečí jej nenasměroval mezi tři tyče. Pět minut před pauzou pak Tottenham orazítkoval brankovou konstrukci. Předcházelo tomu krásné přenesení hry na pravou stranu, odkud Walker vyzval zpětným centrem Alliho, který pumelicí rozezvučel břevno.

Remízový stav nakonec do poločasu přece jenom nevydržel - minutu před pauzou si ve vápně ve skrumáži zpracovával míč Janssen, Huth jej lehce potáhl za dres, načež se útočník domácích velmi ochotně skácel k zemi. Sudí neváhal ani vteřinu a nařídil poněkud přísný pokutový kop. S ním si sám postižený poradil náramně a střelou doprostřed nedal Schmeichelovi žádnou šanci.

Po poločasové pauze bylo ovšem velmi rychle vyrovnáno. Nejprve vyrobil hrubici Wanyama, který zpětnou hlavičkou nešťastně oslovil Vardyho, jehož křížnou přihrávku napříč pokutovým územím před Walkerem uklidil do sítě Musa. Lloris si sice na míč sáhl, ale zázračný zákrok tentokrát vytáhnout nedokázal. Jednalo se všehovšudy o první ligovou branku, kterou Spurs letos inkasovali ze hry.

Následující minuty nabídly velmi vyrovnanou podívanou, kdy měli mírně navrch hosté, nicméně do žádné vyložené příležitosti se nedostali. Naopak to byli hráči Tottenhamu, kteří mohli zásadně pohnout se skóre. Po hodině hry se k nebezpečné hlavičce dostal Son, Schmeichel byl ale připraven a jeho pokus vytěsnil mimo branku. Po dalších deseti minutách si roli hlavní hvězdy mohl uzmout Janssen - nejprve pálil z přímého kopu jen těsně nad, po chvilce se zase skvěle obtočil kolem Hutha a přízemní ranou jen o centimetry minul bližší tyč.

V dramatické závěru pak mohly vítězství na svou stranu strhnout oba celky. Tři minuty před koncem domácí podruhé orazítkovali břevno - tentokrát se o to postaral hlavičkou Vertonghen. Na druhé straně zase hlavičkoval po standardní situaci Ulloa, jeho pokus ale také nebyl přesný. A když při poslední akci mířil Danny Rose jen do boční sítě, bylo jasné, že na White Hart Lane se budou body tentokráte dělit.

Více informací k zápasu

Watford FC - Hull City 1:0

29.10.2016 16:00

Góly: 82. Michael Dawson (vl.)

Do utkání Watfordu s Hull City vstoupili lépe domácí, když mohli jít do vedení po povedené ofenzivní akci už po čtyřech minutách hry. Amrabat rozehrál rohový kop z levé strany tak, že míč ve vápně dolétl přesně na hlavu připraveného Younese Kaboula, jenž vyskočil a poslal balon na břevno branky, kterou střežil David Marshall.

Hned o minutu později měl Watford další příležitost na první gól utkání, když Roberto Pereyra před šestnáctkou vyslal na bránu hostí zajímavou točenou střelu, jenž Marshalla pěkně protáhla. Nakonec však gólman Hull City zasahovat nemusel, neboť se projektil letní posily z Juventusu Turín zastavil na břevně.

První příležitost si hráči hostujícího celku vypracovali až ve dvacáté minutě. Ryan Mason, jenž před svým angažmá v Hullu působil v londýnském Tottenhamu prozkoušel střelou po zemi pozornost Heurelha Gomese, avšak strážce watfordské svatyně byl připravený a Masonův pokus si u své pravé tyče bezpečně pohlídal.

Zápas se už chýlil ke konci a k bezbrankovému dělení bodů, když v tom se diváci na stadionu přeci jen gólu dočkali. Osm minut před uplynutím základní hrací doby vyslal centr do šestnáctky Hullu Daryl Janmaat a co čert nechtěl, hostující kapitán Dawson míč tečoval natolik nešťastně, že skončil za zády bezmocného gólmana Hull City.

Domácí Watford se tak po výhře 1:0 raduje ze tří bodů a v tabulce mu nyní patří sedmé místo. Hull naopak po další prohře neopustil sestupové pozice a je až osmnáctý.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Manchester City 0:4

29.10.2016 16:00

Góly: 19. Sergio Agüero, 28. Sergio Agüero, 79. Ilkay Gündogan, 90. Ilkay Gündogan

Přesně tohle teď Pep Guardiola potřeboval: přesvědčivé vítězství na půdě West Bromwiche a zase trochu toho klidu na práci. Jedině příjemným bonusem potom je odšpuntování zaseklého Agüera, který ještě během první půlhodiny jasně určil ráz zápasu...

Před výkopem dnešního duelu se Kun Agüero naposledy prosadil 24. září proti Swansea, takže takový gólový půst jednoduše musel co nevidět skončit. A že jeho první trefa po dlouhé době doslova křičela "Agüero": perfektní náběh mezi dva obránce, dokonale načasovaná příhra Gündogana a prudká rána do sítě. V takové poloze se Argentinec v podstatě nedá bránit.

Ani druhý gól se nikterak nevymykal Agüerově standardu a opět šlo o poměrně jednoduchou, leč brilantní záležitost: stopeři McAuley s Olssonem se nedokázali vypořádat s volně poskakujícím balonem, a tak na scénu přikvačil 28letý kanonýr a nekompromisně zametl míč do brány.

West Bromwich se v první půli vůbec nechytal, když zkompletoval jen půltuctu přihrávek, po pauze se ale výrazně zlepšil a sám mohl promluvit do výsledné podoby skóre. První střelu na bránu si nicméně Albion připsal až v 67. minutě a solidní šance si vytvořil teprve za rozhodnutého stavu, když McAuley trefoval tyč a Rondón rovněž měl snižovat.

Jinak to bylo nadále hlavně o Citizens. Nolito dokonce snad z lítosti k soupeři zablokoval dva nadějné pokusy svých spoluhráčů, aby v závěru výhru dvěma trefami pojišťoval jinak výtečný Ilkay Gündogan. Poprvé Agüero odmítl sám zakončovat a zkompletovat hattrick, když raději obloučkem vyslal do gólovky spoluhráče, a podruhé Gündogan skóroval po centru střídajícího De Bruyneho.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Arsenal FC 1:4

29.10.2016 13:30

Góly: 65. Jermain Defoe (pen.) - 19. Alexis Sánchez, 71. Olivier Giroud, 76. Olivier Giroud, 78. Alexis Sánchez

Dominantní první půle favorizovaného Arsenalu stačila na Stadium of Light pouze k jednobrankovému vedení, které v pětašedesáté minutě umazal proměněným pokutovým kopem Jermain Defoe. Pak se ovšem ke slovu dostal uzdravený Olivier Giroud, jenž po nástupu na hřiště přetavil své první dva doteky s míčem ve dva góly a s přispěním Alexise Sáncheze tak zařídil Arsenalu pohodlné vítězství 4:1, díky němuž jdou Kanonýři do čela Premier league.

Hostům chyběli vedle záložního dua Xhaka - Cazorla také Theo Walcott či Nacho Monreal, ovšem alespoň na lavičce náhradníků se objevil vedle Oliviera Girouda také Aaron Ramsey, jenž v letošní sezoně doposud nastoupil pouze v prvním kole proti Liverpoolu. Walcottův náhradník Alex Oxlade-Chamberlain si připsal první střelecký pokus zápasu, když jej centrem vybídl k zakončení Hector Bellerín, ovšem brankář Jordan Pickford si s následnou hlavičkou poradil.

V devatenácté minutě už byl anglický křídelník ve svých ofenzivních snahách úspěšnější, neboť se mu podařilo uvolnit na pravé straně a odcentrovat do šestnáctky, kde zaváhání stopera Koného potrestal Alexis Sánchez a perfektní hlavičkou uklidil míč do sítě. Odpověď doposud matného Sunderlandu na sebe nenechala dlouho čekat, jenže přímý kop van Aanholta skončil těsně vedla a gól Defoa ze čtyřiadvacáté minuty nebyl správně uznán kvůli postavení mimo hru.

Zbytek první půle se již sice odehrával z valné většiny na polovině Sunderlandu, avšak Arsenalu se navzdory výrazné převaze nedařilo nabyté vedení navýšit. V obrovské šanci se ocitl Mesut Özil, jenž pláchl obraně soupeře a pokoušel se přehodit vyběhnuvšího Pickforda, jenže svůj oblouček neposlal dostatečně vysoko. Defenzivní stabilitě domácích neprospělo ani předčasné stažení zraněného kapitána Johna O’Sheie, jehož nahradil Papy Djilobodji. Do kabin se ovšem tak jako tak odcházelo za stavu 1:0 pro hosty.

Po změně stran se domácí přece jen začali více dostávat k míči, ovšem zároveň tak otevírali zadní vrátka, do nichž pravidelně zkoušeli pronikat rychlonozí hráči Arsenalu. V jednom takovém samostatném úniku se ocitl Alex Oxlade-Chamberlain, ovšem své zakončení uspěchal a Pickford nemusel vůbec zasahovat. A tak zničehonic přišel trest. Chybu Shkodrana Mustafiho využil Duncan Watmore, jemuž zahradil cestu Petr Čech a rozhodčí Martin Atkinson bez váhání udělil domácím výhodu pokutového kopu. K jeho zahrání se postavil Jermain Defoe a s přehledem vyrovnal.

Slova se tak musel znovu ujmout Arsenal, jemuž v honbě za vítězstvím přišel vypomoci i uzdravený Olivier Giroud. A právě francouzský útočník hned ze svého prvního dotyku v zápase vrátil Arsenalu vedení, když pohotovou ranou z voleje uklidil do sítě přízemní centr Gibbse. Krátkodobé nadšení domácích rázem opadlo a Kanonýři naopak pokračovali i po znovunabytí vedení v drtivém tlaku, který jim přinesl i pojišťovací třetí gól. Jeho autorem byl znovu Giroud, jehož našel na přední tyči z rohového kopu Mesut Özil, a hlavička vytáhlého forvarda přeletěla i marně se natahujícího Pickforda. Giroud tak přetavil své první dva dotyky s míčem ve dva góly.

Než se Sunderland stihl oklepat z šoku, svítilo na světelné tabuli dokonce skóre 4:1. Kieran Gibbs sice jen napálil Pickfordovu pravou tyč, ovšem odražený míč se s přispěním střídajícího Ramseyho dostal k nohám Alexise, jenž zachoval chladnou hlavu a z bezprostřední blízkosti si připsal svůj druhý zásah odpoledne. Závěr utkání se již dohrával před řídnoucími tribunami v exhibičním tempu a Arsenal tak nakonec ukořistil zasloužené vítězství a posun na první místo v tabulce.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City1072124:923
2.Arsenal FC1072123:1023
3.Liverpool FC1072124:1323
4.Chelsea FC1071221:922
5.Tottenham Hotspur1055014:520
6.Everton FC1053215:818
7.Watford FC1043314:1315
8.Manchester United1043313:1215
9.Southampton FC1034311:1013
10.AFC Bournemouth1033412:1412
11.Leicester City1033412:1612
12.Stoke City1033412:1712
13.Crystal Palace1032514:1611
14.Burnley FC103258:1311
15.Middlesbrough FC102449:1110
16.West Bromwich Albion1024410:1410
17.West Ham United1031610:1910
18.Hull City102178:237
19.Swansea City101279:185
20.Sunderland AFC100287:202

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1475)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele