Ligue 1 - souhrn 16. kola

02.12.2011, 21:55, aktualizováno 04.12.2011, 22:55
Komentáře a souhrny
Montpellier doma rozdrtil Lorient a drží si náskok před PSG, které přehrálo Auxerre. Dařilo se i Lyonu a Lille, Tři body mají také Évian a Nice, Brest se Saint-Étienne a Dijon se Sochaux si body rozdělily a už v pátek zvítězila Marseille na půdě Caen...

Olympique Lyon - Toulouse FC 3:2

04.12.2011 21:00

Góly: 39. Bakary Koné, 52. Ederson, 66. Lisandro López (pen.) - 68. Umut Bulut, 75. Moussa Sissoko (pen.)

Fotbalisté Lyonu zvládli souboj se svým sousedem v tabulce s Toulouse a po výhře 3:2 se vyhoupli na čtvrté místo se sedmibodovou ztrátou na vedoucí Montpellier. Les Gones v zápase po gólech Koného, Edersona a Lisandra Lópeze vedli už 3:0, avšak drama nakonec vyústilo po snižujících brankách Umuta Buluta se Sissokem.

Nejprve zahrozil hostující Ninkov, jehož povedenou střelu mířící do šibenice musel zlikvidovat gólman Lloris, vypálit nebezpečně se snažil také Machado, avšak ten pouze přestřelil. Na druhé straně byl blízko své trefě Michel Bastos. Tomu přihrál Réveillére a Brazilcova levačka málem zapadla přesně k tyči.

Nakonec se Lyon ujal vedení ve 38. minutě. Källström nacentroval ze standardky parádně do vápna, kam si na tenhle pas naběhl Koné a hlavou překonal jen bezmocně stojícího brankáře Aliho Ahamadu. Do přestávky ještě zahrozil domácí Aly Cissokho, jeho pumelici levačkou však tentokráte toulouský gólman vyrazil do zámezí.

V 52. minutě domácí navýšili svůj náskok. Lisandro López sklepl míč pro nabíhajícího Edersona, ten udělal pár kroků za vápnem a krásnou mířenou a technickou ránou, která zapadla přesně k pravé tyčce, překonal Aliho Ahamadu podruhé. Ten se za jeho pokusem opět mohl jen ohlédnout.

V 66. minutě již vedl Lyon 3:0. Lisandro López si krásně naběhl na kolmici, ve vápně mu ovšem rukama do nohou hrábl gólman Ali Ahamada. Sám faulovaný se pak postavil k bílému puntíku a bez větších problémů proměnil. Jenže OL neměl vyhráno, TFC totiž zbytek zápasu nevypustilo. A málem se mu to i vyplatilo.

Do konce utkání zbývalo dvaadvacet minut. V tu dobu napřáhl z pětadvaceti metrů střídající Umut Bulut a neskutečnou dělovkou, která zapadla přímo pod břevno, snížil. V 75. minutě hosté rovněž kopali penaltu, Cris totiž lehce drcnul v šestnáctce do Cissokha. A Sissoko se z pokutového kopu také nemýlil.

Zbývající patnáctiminutovka již tolik záživná nebyla. Lyon hodně zklidnil svou hru a pozorně se soustředil na svou defenzívu, takže nakonec soupeře do nějaké další vyloženější šance nepustil. To ještě mohl pojistit tři body dvě minuty před koncem náhradník Gomis, kterému pěkně přihrál Cissokho, jeho střelu ovšem lapil Ali Ahamada.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - AS Nancy-Lorraine 2:0

04.12.2011 17:00

Góly: 1. Jaroslav Plašil, 51. Henrique

Bordeaux se možná začíná blýskat na trochu lepší časy. Doma na Chaban-Delmas totiž dokázalo udolat Nancy, vyhrálo podruhé za sebou a výrazně si polepšilo v záchranářském souboji; Nancy naopak zůstává připoutáno k sestupovým příčkám.

Teprve druhá domácí výhra Girondins v sezoně má pro české fanoušky speciální příchuť, neboť první a vítězný gól zaznamenal Jaroslav Plašil, a to dokonce už po pouhých 16 vteřinách; český záložník je tak autorem aktuálně nejrychlejší branky ročníku.

Nancy skutečně nevkročilo na hřiště pravou nohou. Míč se okamžitě po zahájení zápasu dostal k Bellionovi, jehož rána se odrazila od tyče a notně vystrašila Assembého v bráně hostí; naneštěstí pro Lorraine se však odrazila na kopačky kapitána Girondins a devětadvacetiletý záložník propálil kamerunského gólmana - 1:0.

Netřeba dodávat, že takový vývoj situace domácí notně povzbudil; nadále tak pokračovali v bušení do obranného valu Nancy, ale povětšinou bez výraznějšího efektu. Tak si Bellion srovnal míč na další střelu z dálky, ale Assembé s ní neměl prakticky žádnou práci. Ve 23. minutě se potom k zakončení znovu prodíral Plašil, ale skóre se neměnilo ani tentokrát.

A málem se také potvrdilo okřídlené "nedáš - dostaneš." To by ale Djamel Bakar musel lépe vyřešit situaci ze 43. minuty, kdy se ocitl úplně sám před Carrassem, ale trestuhodně přestřelil bránu. Zatímco vyrovnávací branka "do šatny" by jednoznačně změnila vývoj zápasu ve druhém poločase, při vedení domácích (a při gólové impotenci Lorraine) to s Gillotovým týmem vypadalo i nadále růžově.

A to se potvrdilo pouhých sedm minut po opětovném hvizdu rozhodčího. Jaroslav Plašil, dvorní asistent bordeauxské ofenzivy, se postavil k rohovému kopu a ve vápně se nejrychleji zorientoval brazilský obránce Henrique - 2:0. Bordeaux tak parádně vyšly začátky obou poločasů a o osudu utkání bylo prakticky rozhodnuto.

Ojedinělý útok hostí vedl v 62. minutě Lossémy Karaboué, který našel ve vápně smolaře utkání Bakara, jehož hlavička nenadělala Carrassovi přílišné problémy. A tak se nakonec málem mohli příznivci na Chaban-Delmas radovat z nevídané tříbrankové výhry - nebýt Andrého Luize. Brazilský stoper totiž v 75. minutě zablokoval střelu Trémoulinase na brankové čáře. Víc už se v Bordeaux udát nestihlo a Gillotův celek tak v nepříliš záživném zápase celkem pohodlně dokráčel k veledůležité výhře.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - AJ Auxerre 3:2

04.12.2011 17:00

Góly: 52. Christophe Jallet, 76. Jérémy Ménez, 81. Nenê (pen.) - 59. Dennis Oliech, 87. Dariusz Dudka

Paris Saint-Germain si po přestřelce 3:2 nakonec poradilo před vlastními fanoušky s Auxerre a stále tak má na dohled vedoucí Montpellier. Ten má nyní na čele tabulky tříbodový náskok.

Pařížský velkoklub tak po třech ligových zápasech a evropským zaváháním se Salzburkem konečně zabral naplno, a odčinil tak remízu s Bordeaux a ztrátu všech bodů s Nancy a Marseille. Desáté letošní vítězství mu dopomohlo k postupu na druhé místo, z něhož ztrácí na vedoucí Montpellier tři body. Naproti tomu Auxerre se propadá do stále větší krize, prohrálo třetí zápas v řadě a v tabulce mu patří až šestnáctá pozice. Na sestupující Nice má pouze jednobodový náskok.

Přitom to bylo hostující družstvo, které se jako první dostalo do solidní příležitosti. Střela Dennise Oliecha z osmé minuty ale skončila nad břevnem domácí branky. Na druhé straně se zlobili borci Paris Saint-Germain, kteří si přáli zahrávat pokutový kop poté, co Jérémy Berthod zahrál po přímém kopu Neneho v pokutovém území rukou. Rozhodčí ale zůstal klidný, stejně jako jeho píšťalka.

Do konce poločasu již mnoho příležitostí k vidění nebylo, jediným hráčem, který se mohl pyšnit přídomkem "pokusil se ohrozit soupeřovu branku" byl hostující Alain Traoré, jeho nepříliš výrazný pokus ale neměl proti jistému Salvatoremu Siriguovi příliš šancí.

O mnoho více vzrušení pak přišlo v dějstvím druhém, v němž míč skončil v síti hned pětkrát. Už v samém úvodu nám malou ochutnávku připravil Javier Pastore, argentinský záložník ale tváří v tvář Olivieru Sorinovi zklamal, následně mohl Nené po skvělé přihrávce Meneze zakončovat do prázdné branky, jakýmsi nevysvětlitelným způsobem ale svatyni Auxerre přestřelil.

První branka tak přišla až v 52. minutě. Do kombinace pařížského výběru se zapojil Nene, Gameiro a Menez, na konci stál ale někdo úplně jiný, a to obránce Christophe Jallet. Zakončení nám ale předvedl jako z učebnice světových kanonýrů - 1:0.

Nicméně vedení vydrželo tmavě modrým pouze devět minut, poté se gólové váhy opět vyrovnaly. Oliech zakončil svůj dlouhý běh jedovatou střelou, tu sice Sirigu ještě dokázal vyrazit, nicméně tak nešťastně, že se míč vrátil ke keňskému forvardovi, jenž míč jednoduše poslal do sítě - 1:1.

Avšak muži Antoina Kombouarého se nevzdávali a v 76. minutě byl za svou aktivitu odměněn Nené. Ten se uvolnil na levé křídle a připsal si asistenci poté, co jeho povedený centr poslal pravačkou do sítě Jérémy Menez - 2:1.

Nakonec se ale dočkal branky i brazilský špílmachr. Toho v pokutovém území fauloval Stéphane Grichting a sudí tentokrát neváhal - pokutový kop. K tomu se postavil právě Nené a nemýlil se - 3:1.

Ještě před koncem utkání přišel jeden gólový moment. Dariusz Dudka zahrával přímý kop zpoza pokutového území a jeho rána zapadla za bezmocného Sirigua. Na vítězství domácího celku se ale již nic neměnilo, a utkání tak skončilo 3:2.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Stade Rennes 2:0

03.12.2011 21:00

Góly: 15. Fabián Monzón (pen.), 35. Renato Civelli

Příšerný výkon předvedli fotbalisté Rennes na půdě Nice, a po porážce 0:2 tak odmítli posunout se v tabulce na třetí místo před PSG. Domácím se naopak utkání opravdu hodně povedlo a po právu si na své konto po gólech Monzóna a Civelliho připsali svou třetí výhru v sezóně. Přesto zůstávají v sestupovém pásmu na osmnáctém místě.

Domácí byli v první půli lepším týmem. Už ve 13. minutě se po střele z voleje od Mouniera, který na ní prověřil svou levou nohu, otřáslo břevno. A o dvě minuty později již diváci viděli první branku utkání. Hostující brankář Costil srazil ve vápně pronikajícího Guie Gnekiho a kopala se penalta, kterou bez větších problémů proměnil Monzón.

Ve 28. minutě Nice znovu protřepalo brankovou konstrukci. Hellebuyck napřáhl svou pravačku a orazítkoval pravou tyčku Costilovy branky. Naprostá bezzubost Rennes v útoku ho stále nutila soustředit se spíše na obranu, jelikož navíc i soupeř hrál směrem dopředu velmi dobře. Ve 35. minutě domácí zvýšili na konečných 2:0.

Abriel poslal míč z rohového kopu na hlavu Civelliho, ten překonal Costila podruhé a poslal hosty do kabin pořádně popřemýšlet o předvedeném výkonu. Jenže ani na druhý poločas si nenaplánovali úplně ten nejlepší scénář. Dvě minuty po obrátce totiž uviděl přímou červenou kartu Boye, který velmi ošklivě zajel do Mouniera.

OGC své přesilovky srdnatě využívalo. Jen pár chvil poté pálil po centru Monzóna jen těsně nad břevno hlavou znovu nebezpečný Civelli, v 72. minutě byl domácí obránce gólu už opravdu hodně blízko, avšak z blízkosti po pasu Guie Gnekiho se hlavou potřetí rozezvonila tyčka. Rennes si vytvořilo pouze jednu gólovou šanci, vydeptaný Brahimi však naprosto nehlídán netrefil ani bránu.

Více informací k zápasu

AC Ajaccio - Lille OSC 2:3

03.12.2011 19:00

Góly: 2. Aurélien Chedjou (vl.), 37. Ilan - 12. Ludovic Obraniak, 16. Marko Baša, 80. Eden Hazard (pen.)

Hazardova proměněná penalta ze druhého poločasu rozhodla o vítězství Lille 3:2, které se posunulo na druhé místo za vedoucí Montpellier, nad Ajacciem, mezi jehož posledním místem a ostatními celky začíná vznikat pořádná mezera. Domácí mají na svém kontě jen jedno vítězství, proti Dogám to byla jeho devátá porážka.

Utkání nezačalo pro Lille příliš dobře. Kinkelaův centr do vápna si totiž do vlastní sítě špičkou kopačky usměrnil Chedjou. Přesto ovšem hosté skoro záhy vyrovnali a následně se i ujali vedení. Obraniak ve 12. minutě napřáhl z dvaceti pěti metrů v rámci standardky a balón krásně zaplul za bezmocného gólmana Ochou.

A o čtyři minuty později Dogy vsítili svou druhou branku. Chvilku předtím měl přitom obrovskou smůlu v koncovce Cavalli, jenž po centru Tibériho trefil pouze tyčku. Na druhé straně byl na rozdíl od Tibériho přesný v koncovce Baša, jenž si u bližší tyčky naběhl na centr z rohového kopu od Payeta a hlavou usměrnil míč do sítě.

Ajacciu se však podařilo ještě do obrátky vyrovnat. Baša tak trochu zazmatkoval ve vápně, kde se naopak výtečně orientoval Ilan a ten pak i v pohodě překonal brankáře Landreaua. V 53. minutě mohl dostat LOSC zpátky do vedení Jeleň, avšak jeho technickou kroucenou střelu dokázal lapit Ochoa. V 73. minutě zasahoval i Landreau při pokusu Mostefy.

Hosté se nakonec dočkali vítězné branky v 80. minutě, když sudí Varela nařídil pokutový kop za faul Pierazziho na Balmonta v šestnátce. A ten pak proměnil kouzelník Hazard, jenž na hřiště vstoupil jako náhradník až v 56. minutě. Nakonec mohl Hazard přidat čtyři minuty před koncem ještě jednu trefu, z přímého kopu však zamířil pouze do břevna.

Více informací k zápasu

Stade Brestois - AS Saint-Étienne 2:2

03.12.2011 19:00

Góly: 23. Nolan Roux, 27. Nolan Roux - 24. Pierre-Emerick Aubameyang, 87. Pierre-Emerick Aubameyang

Až tři minuty před koncem přišlo gólové vysvobození pro Saint-Étienne. Zeleno-bílí dlouho v Brestu ztráceli, nakonec ale na dvě trefy domácího Rouxe dokázal stejným gólovým přídělem odpovědět Pierre Aubameyang, zápas tak skončil remízou.

ASSE tak neprohrálo již čtyři utkání za sebou jdoucí a získaný bod mu dnes pomohl k postupu o jednu pozici, na tu osmou. Z té ztrácí na pohárové příčky čtyři body. Také Brest poskočil o jedno místo výše, ze čtrnácté pozice má na sestupové pásmo dvoubodový náskok. Brest rovněž potvrdil, že se mu před vlastními diváky daří, dosud doma ani jednou neprohrál.

Zápas začali lépe domácí borci. Již po pět minutách se v dobré pozici objevil Eden Ben Basat. Izraelský záložník si několikrát narazil s útočníkem Nolanem Rouxem, na jeho přízemní střelu ale dokázal zareagovat brankář Stéphane Ruffier.

Úvodní branka přišla zhruba v polovině prvního dějství, prosadil se kdo jiný než Nolan Roux. Poyetův pas dopadl přímo k nohám Rouxe, který nejdříve před pokutovým územím zamířil a následně poslal tvrdou ranou míč do horního růžku soupeřovy branky - 1:0.

Les Verts ale dokázali utkání vrátit na začátek o pár minut později. Aubameyang si zpracoval dlouhý nákop, zbavil se bránícího Santiaga Gentilettiho a parádní ranou od tyče překonal Steeva Elanu - 1:1.

Neuplynuly ani tři minuty a skóre se měnilo potřetí. Druhou branku domácího celku a třetí celkově během čtyř minut vstřelil opět domácí Nolan Roux. Brankář Ruffier si sice ještě poradil se střelou Poyeta, na dorážku domácího kanonýra ale byl již krátký - 2:1.

Hosté se málem dočkali vyrovnání v samém závěru prvního poločasu, Gradelova hlavička po rohovém kopu si to již mířila za překonaného Elanu, toho ale nakonec na brankové čáře zastoupil obránce Bruno Grougi a míč odkopl do bezpečí. Ve druhém poločase se ke slovu dostal také český dirigent domácího celku, Mario Lička. Jeho rána z 47. minuty ale naštěstí pro hosty narazila pouze na tyčku Ruffierovy svatyně.

Na druhé straně se ve výhodné pozici objevil Fabien Lemoine a Bakary Sako, za domácí odpovídal Eden Ben Basat. Jeho ránu ale dokázal opět zblokovat bezchybný Ruffier. Nakonec se Saint-Étienne mohlo radovat ze získaného bodu, na zadní tyči se v chaotické obraně domácích z ničeho nic zjevil Pierre Aubameyang a po přihrávce Gradela jednoduše poslal míč do sítě - 2:2.

Více informací k zápasu

Dijon FCO - FC Sochaux 0:0

03.12.2011 19:00

Góly: -

Spravedlivou remízou skončil duel mezi v aktuálně slušné formě hrajícím Dijonem a Sochaux, který po dvou porážkách získal nyní alespoň bod. Ačkoli byli domácí o trošičku lepším mužstvem, síť nedokázali rozvlnit stejně jako jeho soupeř. Ten mimochodem posledních dvacet minut musel hrát bez Peybernese, který dostal červenou kartu.

Nejprve ve 3. minutě zahrozil Corgnet, ale jeho lob letěl pouze nad bránu. Na druhé straně byla Martinova rána zablokovaná, Boudebouzova střela z přímého kopu rovněž nebezpečná nebyla. Větší gólovou šanci si pak vytvořil Guerbert, po jehož pokusu musel skočit hostující brankář Richert. Pár okamžiků na to se po Martinově odvráceném rohu dostal k míči Nogueira, jenž z první přestřelil.

Domácí brankář Reynet si poprvé zachytal proti Bakumbuovi, přesto výčet příležitostí v prvním poločase nakonec uzavřel Dijon, když Corgnet přihrál Jovialovi do skvělé pozice, ten i překonal Richerta, jenže střela nakonec skončila pouze v zámezí. Do druhého dějství naopak vstoupilo lépe Sochaux, z dálky vypálil Sauget a Reynet se musel mezi třemi tyčemi co ohánět.

Svěřenci trenéra Patriceho Carterona byli jinak gólu rozhodně blíže. A to v 70. minutě hrálo Sochaux o deseti, za zmaření zjevné brankové příležitosti Joviala byl vyloučený Peybernes. Oslabení mohl využít po centru Méitého právě Jovial, ale zamířil jen nad. Ani Corgnetova rána za záda Richerta neskončila. Ve zbývajících deseti minutách si již FCSM aspoň onu remízu v klidu pohlídalo.

Více informací k zápasu

Évian Thonon Gaillard - Valenciennes FC 2:1

03.12.2011 19:00

Góly: 26. Olivier Sorlin, 33. Cédric Barbosa - 86. Gaël Danic (pen.)

Laciné vyloučení Isimita Mirina již ze čtrnácté minuty rozhodně ovlivnilo utkání mezi Évianem a Valenciennes. Domácí dokázali svou početní převahu - i přes poměrně silný odboj soupeře - nakonec využít a připsali si další veledůležité tři body.

Évian tak potvrdil, že se mu před vlastními fanoušky daří, když zvítězil již ve svém třetím domácím utkání v řadě. Plný bodový zisk pomohl nováčkovi k postupu o dvě příčky, nyní se vyhřívá jediné místo za první desítkou. Naproti tomu Valenciennes zůstává na nepříjemném, sedmnáctém místě, z kterého ho ale zítra do sestupových vod mohou odstrčit jak Nancy, tak Nice.

Hosté přitom vstoupili do utkání brilantně a mohli se rychle ujmout vedení. Rohový kop Foueda Kadira z deváté minuty si málem do vlastní sítě srazil obránce Fabrice Ehret, gólman Stephan Andersen ale předvedl skvělý reflexivní zákrok a míč nakonec z brankové čáry vyrazil.

Vše se ve zlé obrátilo po čtvrthodině hry. Isimat Mirin srazil nevybíravým zákrokem Yannicka Sagba a rozhodčí neváhal ukázat červený kartonek. Úvodní branka přišla o deset minut později. Saber Khelifa si na levé straně poradil s Gilem, následně nahrál do pokutového území Barbosovi, ten prodloužil na Sorina a zkušený záložník poslal míč z voleje do sítě - 1:0.

Na rozdíl dvou branek upravil skóre zhruba po půlhodině hry Cedric Barbosa. Asistent u první branky si na levém křídle několikrát hezky nahrál s útočníkem Sagbem a následnou střelou přechytračil brankáře Nicolase Penneteaua - 2:0.

Nejblíže kontaktní brance byl šest minut před koncem úvodního dějství Gaël Danic, jeho pokus z dvaceti metrů ale zamířil těsně vedle branky. Évian využíval své přesilovky především po změně stran, v hlavní roli byl tentokrát Brice Dja Djedje. Tomu nejdříve zabránil ve skórování Penneteau poté, co si mladý záložník pohrál s obranou hostů, následně poslal pěkný centr na Khelifu, jemuž ale do střely vstoupil bránící Vincent Aboubakar.

A přestože Valenciennes byl bezzubé a v útoku se nedokázalo prosadit, nakonec si připsalo také po jednom zářezu. Unikajícího Danice srazil v pokutovém území Guillaume Rippert a rozhodčí nařídil penaltu. K té se postavil sám postižený, jenž v 85. minutě tvrdou střelou přímo doprostřed branky upravil na 2:1.

Hosté se málem dočkali i bodového přídělu, povedený pokus Aboubakara ale naštěstí pro nováčka skončil vedle tří tyčí.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - FC Lorient 4:0

03.12.2011 19:00

Góly: 26. Geoffrey Dernis, 47. Olivier Giroud, 62. John Utaka, 86. Rémy Cabella

Montpellier nedal Lorientu žádnou šanci a před vlastními fanoušky zvítězil 4:0. MHSC tak pokračuje v parádní jízdě Ligue 1, na čele tabulky má již pětibodový náskok.

Domácí tak neprohráli již osm utkání v řadě a na čele tabulky si vybudovali pětibodový náskok. Ten se ale zítra může smrsknout na "pouhé" tři body, Paris Saint-Germain se totiž doma utká s Auxerre. Naproti tomu Lorient dokázal, že se mu v poslední době mimo vlastní stadion vůbec nedaří, z posledních čtyř utkání nezískal jediný bod a z osmé pozice spadl na devátou.

Domácí začali utkání velice aktivně a svému soupeři brzy ukázali, proč se momentálně mohou pyšnit tím, že jsou nejlepším francouzským celkem. Již po šesti minutách hry se do velice nebezpečného zakončení dostal Dernis, jeho rána mířila do horního růžku lorientské branky, skvěle ale dokázal zasáhnout brankář Audard.

Ve 23. minutě byl již Audard bezmocný. Kevin Monnet-Paquet již gólmana soupeře překonal, nakonec se ale skóre neměnilo. Audarda zastoupila branková konstrukce. O tři minuty později to ale domácímu výběru nakonec přeci jenom vyšlo. Na Giroudovu přihrávku hlavou si naběhl Dernis, jenž přízemní střelou konečně otevřel skóre - 1:0.

Domácí si ještě před koncem prvního poločasu vypracovali dvě slibné příležitosti, obě ale dokázal zlikvidovat brankář Audard. Nejdříve si poradil s hlavičkou Oliviera Girouda, následně si poradil také s dorážkou z kopaček Dernise.

Dosavadní nejlepší střelec Ligue 1 si ale chuť vylepšil hned zkraje druhého poločasu, když poslal svůj celek již do dvoubrankového vedení. Přímý kop Younese Belhandy nedokázal do bezpečí odklidit Audard, z jednoduchého zakončení se tedy mohl radovat právě Giroud - 2:0.

A domácí byli nadále jasně lepším celkem. O deset minut později se málem branky dočkal také Belhanda, jeho rána již skončila za zády Audarda. Toho ale na poslední chvíli zastoupil na brankové čáře Pedrinho. Nakonec se ale Montpellier mohl radovat z dalšího navýšení svého vedení.

Zhruba po hodině hry se z protiútoku prosadil John Utaka, nigerijský útočník se letos prosadil již počtvrté. Dlouhým pasem našel Bocaly osamoceného Girouda, ten nacentroval do pokutového území právě Utakovi a ten napálil míč pravačkou do sítě - 3:0.

Čtvrtý a poslední hřebíček do lorientské rakve zatloukl střídající Rémy Cabella. V gólovém okamžiku měl opět prsty všudypřítomný Giroud. Ten si několikrát narazil s Belhandou a následně našel volného Cabellu. Mladý záložník neotálel a přízemní střelou ručil konečný stav utkání na 4:0.

Více informací k zápasu

SM Caen - Olympique Marseille 1:2

02.12.2011 20:00

Góly: 23. Pierre-Alain Frau (pen.) - 21. André Ayew, 52. Jordan Ayew

Pamatujete ještě, jak loňská hvězda André Dede Ayew před začátkem letošní sezony prohlašoval, že jeho bratr Jordan je ještě talentovanější než on a toto že by mohl být jeho rok? Marseille mělo zatím v průběhu roku všelijakou formu, ale proti Caen bratři Ayewové ukázali, co v nich vězí, a zařídili cenné vítězství nad nepříjemným soupeřem.

Marseille zažívá prapodivný ročník. Příšerný start do ligy, okořeněný jedinou výhrou v prvních 10 zápasech, si Deschampsův tým vynahrazoval alespoň hladkou jízdou v Lize mistrů; od té doby získali Les Phocéens 5 vítězství v 6 ligových zápasech, a to včetně impozantního rozstřílení lídra z PSG v 15. kole, ale zato v Evropě si dokázali zdánlivě neotřesitelnou postupovou pozici zkomplikovat tak dokonale, že mohou skončit ve skupině dokonce poslední.

Zápas proti Caen začal jihofrancouzský gigant lépe a ve 21. minutě se dostal do vedení. V dobré formě hrající Morgan Amalfitano si pohrál s defenzivou domácích a prověřil Thébauxe; ten sice dokázal míč vyrazit, ale na dorážejícího Ayewa staršího už byl krátký - 0:1.

To ovšem trvalo pouhé dvě minuty; domácí fanoušci ještě slavili, když přišla studená sprcha v podobě penalty proti Mandandově bráně. Francouzský reprezentační gólman totiž nevybíravě ve vápně zastavil pronikajícího Livia Nababa a nabídnutou příležitosti nepohrdl zkušený kanonýr Pierre-Alain Frau; Mandanda se sice natahoval správným směrem, ale na míč nedosáhl - 1:1.

Nejvýraznějšími postavami na hřišti byli bezesporu bratři Ayewové. Starší André zařídil při jednom ze svých typických průniků po levé straně přímý kop, ke kterému se postavil Lucho González a přesným pasem našel mladšího Jordana; pěkný volej talentovaného forvarda však odhlavičkoval do bezpečí domácí bek Jerry Vandam.

Caen sice bylo výrazně přestříleno, mělo i nižší držení míče a daleko více faulů (což už je spíše smutnou charakteristikou červenomodrých), ale přesto dokázalo i pořádně zahrozit. To je příklad akce ze 30. minuty, kdy aktivní Nabab stříleným centrem našel Fraua v nebezpečné pozici, ale přihrávce chybělo několik málo čísel a prošla pouze mezi nohama veterána v útoku domácích.

Do druhé půle vlétli borci z Marseille plně koncentrovaní a odměny se dočkali už po sedmi minutách. Souleymane Diawara a André Ayew předvedli rychlý brejk zakončený přihrávkou na rozběhnutého Jordana Ayewa, a mladší z ghanského sourozeneckého dua volejem překonal Thébauxe - 1:2.

Caen se pokoušelo kontrovat Nababovým volejem po hodině hry, ale Marseille drželo po zbytek zápasu jeho otěže ve svých rukách. A mohlo svůj náskok i navýšit, to by však Thébaux nesměl vychytat Amalfitana. Bývalá hvězda Lorientu potom ještě našla ve vápně Valbuenu, ale jeho pohotová rána skončila pouze v boční síti. Marseille tak vyhrálo v poměru 2:1 a opět si trochu pozvedlo sebevědomí před klíčovým pohárovým zápasem v Dortmundu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Montpellier HSC16113236:1736
2.Paris Saint-Germain16103329:1733
3.Lille OSC1687127:1531
4.Olympique Lyon1692528:1929
5.Stade Rennes1684427:2128
6.Toulouse FC1675417:1526
7.Olympique Marseille1666422:1624
8.AS Saint-Étienne1666419:1924
9.FC Lorient1665517:1823
10.SM Caen1654723:2519
11.Évian Thonon Gaillard1647521:2319
12.Girondins Bordeaux1647519:2119
13.FC Sochaux1646621:3018
14.Dijon FCO1653817:2918
15.Stade Brestois16210417:1816
16.AJ Auxerre1636722:2615
17.Valenciennes FC1635816:1914
18.OGC Nice1635814:1714
19.AS Nancy-Lorraine1635812:2014
20.AC Ajaccio16151015:348

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

bratri jak se patri

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Při té veleúspěšné předloňské sezóně měl Montpellier ve stejnou dobu 27 bodů. Je pravda, že tam to bylo ještě podpořeno výborným jarem. V minulé sezóně se jen díky podzimní části zachránili - jaro bylo příšerné.

Jsem tedy zvědav, zda-li tuhle ohromnou formu v nějaké rozumné míře udrží i ve druhé části sezóny, protože pak by z toho mohlo být cosi zajímavé :) Je prioritou hlavně ty hráče přes zimu udržet, byť v případě takového Girouda by to mohlo být dosti těžké. Ten je mimochodem jen gól za Sowem, který měl ve stejné části sezóny loni 13 gólů.

K ostatním výsledkům, potěšil hlavně Évian, byť ta obrana tedy vypadala ... škoda těch zranění, snad se jim ten tým jednou podaří doléčit :)

Roux, který by klidně mohl být tou náhradou do útoku v případě odchodu Girouda (přeci jen to letos není z různých důvodů ono a tak větší ryby půjdou po jiných hráčích), taky pěkně a stačilo ho jen zkritizovat. Jinak Peybernes slušný výkon, dvě červené karty ve čtrnácti dnech

Reagovat
ryzskej

Reagovat
Masi

rennes

Reagovat
mastakillah

přesně, pěkně to po*rali.

Reagovat
smazaný uživatel

Montpellier a Évian

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Nice mi konečně vyhráli :)) Nesledoval jsem, může někdo napsat jeslti právem nebo ta penalta pomohla a tak? :) Díky OGC !!

Reagovat
smazaný uživatel

Že by Gillotova kůra konečně zabírala ?

Reagovat
Godwinson

Další penalta pro PSG .. to je zcela zřejmě cinklý.

Reagovat
smazaný uživatel

Sestupové příčky vypadají ideálně

Reagovat
Godwinson

Místo Nice by ale mohl jít Brest, ale tady nebudu tolik vybíravý.

Reagovat
smazaný uživatel

Nice by mohlo spadnout. Ajaccio by sice nemuselo, ale nějak mi nepřirostlo k srdci, takže mi to je taky jedno, nicméně ten Brest by časem mohl taky klesnout.

Reagovat
Godwinson

Brest mi v té lize vadí. Nice navíc moc pěkně posílilo, ale je pravda, že dokud nesestoupí, tak asi Ospina jinam nepůjde, což by bylo mrzuté :) Uvidíme, trochu se bojim o Valenciennes.

Reagovat
smazaný uživatel

Ti se snad udrží. Jinak nevím kam s Ospinou. V rámci Francie je celkem plno v lepších týmech a do zahraničí úpřimně nevím, kam

Reagovat
Godwinson

Jj, musel by někdo z těch lepších odejít a to se asi nestane.

Reagovat
smazaný uživatel

Mám rád Ospinu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani hovno ! Nice nesmí sestoupit !! :////

Reagovat
Godwinson

Když jsme u toho, zajímavý penaltový poměr má Nice (4:6), téměř čtvrtina všech penalt se kopala v jejich zápasech. PSG má poměr taky výborný (6:2 )

Reagovat
sejber

Ak sa tu najde nejaky znalec Ligue 2. koho tipujete na postup a ake su realne sance pre Metz a Lens ? A hlavne co sa sakra deje s Monacom ?

Reagovat
Langi

"V 75. minutě hosté rovněž kopali penaltu, Cris totiž lehce drcnul v šestnáctce do Cissokha. A Sissoko se z pokutového kopu také nemýlil."...Cris lehce drcnul do vlastního spoluhráče a hosté kopali penaltu

Reagovat
smazaný uživatel

Našli jste v článku chybu? Můžete nám ji oznámit.

Reagovat
Langi

to víš že jo...a zase budu za hnidopicha jako minule tohle mě ale pobavilo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele