Ligue 1 - preview 16. kola

02.12.2011, 08:34, aktualizováno 04.12.2011, 10:05
Previews
Paris Saint-Germain prožívá nepříjemné období, které chce ukončit dnešní výhrou proti Auxerre. Lyon čeká těžký zápas proti Toulouse, vítěz se posune na čtvrtou příčku. Bordeaux hraje záchranářský zápas proti Nancy.
Girondins Bordeaux - AS Nancy-Lorraine  (neděle 17:00)
Hráčům Bordeaux se v letošním ročníku stále nedaří tak, jak by si představovali. V tomto kole ale neberou nic jiného než vítězství. Na vlastním stadiónu totiž přivítají předposlední Nancy.

Po odehrání patnácti kol se Bordeaux pyšní pouhými šestnácti body a pohybuje se tak velmi blízko sestupovým pozicím. V minulém kole ale předvedlo výrazné zlepšení. V zápase s Caen se prezentovalo dobrým výkonem a po zásluze si na své konto připsalo první domácí tříbodový zisk.

"Poslední vítězství nás opravdu potěšilo. V celém týmu zavládl optimismus a všichni věříme, že nadcházející zápas proti Nancy také zvládneme," prohlašuje záložník Landry N'Guemo, který přišel do Bordeaux před sezónou právě z Nancy. "Tento duel bude pro mě pochopitelně trochu zvláštní. Vždyť jsem za ně hrál deset let a znám tam snad úplně každého. Jsem ale profesionál a budu hrát, jako by to byl kdokoliv jiný."

Také Nancy je ale v pozici, kdy nutně potřebuje každý bod. Po bídném startu do sezóny se totiž nachází na chvostu tabulky, odkud se dostává jen velmi těžko. Svěřenci trenéra Fernandeze ovšem v posledních týdnech ukázali, že chtějí jít nahoru. Vždyť v minulých pěti duelech vyválčili na své poměry skvělých devět bodů.

Nejraději určitě vzpomínají na duel proti PSG. Pařížský velkoklub totiž dokázali dokonale zaskočit a na jeho půdě vyválčili senzační vítězství 1:0. O podobné překvapení se budou pokoušet i nyní, kdy se jim opět moc nevěří.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.67 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - AJ Auxerre  (neděle 17:00)
Opravdu bídné období nyní prožívá pyšný pařížský klub. Během tří zápasů se mu prakticky notným způsobem podlomila kolena. Ve francouzské lize už dávno nemá dominantní postavení, to si naopak získává Montpellier, na který ztrácí aktuálně šest bodů. Domácí navíc hodně pokazili i Evropskou ligu. Ukončí špatnou sérii konečně proti Auxerre?

Série tří mizerných výsledků přitom odstartovala domácí nečekaná porážka s Nancy. Poté přišla ta s největším rivalem v Clássicu s Marseille a čtvrteční v Salzburgu je ta nejčerstvější. A protože PSG v Rakousku dostalo branku na 2:0 ve třetí minutě nastavení od Dušana Šventa, nemá před posledním kolem nic ve svých rukou.

I když se pochopitelně nabízí otázka, zda-li klub neodsouvá Evropskou ligu na vedlejší kolej, protože situace na domácí frontě se poněkud zhoršila a je potřeba se na ní opravdu soustředit. Alarmující je ovšem především příšerný výkon, jakým se svěřenci trenéra Antoineho Kombouarého prezentovali na půdě Red Bullu.

"Bylo to pro nás velké zklamání. Ale stále se můžeme kvalifikovat," hledal útěchu obránce Zoumana Camara. "Každý tým prochází těžkým obdobím. To naše je prostě dnes a my na něj musíme co nejrychleji reagovat. Ale nijak zvlášť nepanikaříme - v Evropské lize máme stále šanci a v lize jsme pořád nahoře."

Domácí stále hodně musí mrzet hlavně prohra s Marseille. "Byl to pro nás i pro naše fanoušky nesmírně důležitý zápas. O tom žádná," pokračoval Camara. "V současné době je zkrátka situace složitější. My to ale jednoduše musíme zahodit za hlavu. Vždyť teď v neděli přivítáme Auxerre a to bude pro naši morálku hodně důležité klání."

AJA je zřejmě v možná nejhorší formě ze všech týmů Ligue 1. Z posledních sedmi zápasů hned šestkrát prohrálo. Špatné výkony ho stahují stále blíže k sestupovým vodám. Trenér Laurent Fournier ale jasně naznačil, že PSG nečeká lehký zápas: "Mám hráče, kteří umí pozdravit soupeře. Žádné dárky mu dávat nebudeme. Musíme být zákeřnější, jinak budeme mít brzy problémy."
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Jallet, Camara, Sakho, Ceará - Menez, Matuidi, Pastore, Sissoko, Nene - Gameiro
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
Sorin - Hengbart, Boly, Grichting, Berthod - N'Dinga - Segbefia, A. Traoré, Chafni - Oliech, Le Tallec
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.90 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - Toulouse FC  (neděle 21:00)
Nevyrovnanost z posledních týdnů chtějí konečně hodit za hlavu a dokázat, že ve Francii patří k jedněm z nejúspěšnějších týmů. Lyon na svém hřišti přivítá Toulouse, které má na svém kontě stejný počet bodů jako jeho dnešní protivník.

Přitom to na začátku sezony vypadalo z pohledu l’OL růžově, jako by si výběr Rémiho Garda vzpomněl na předešlá léta, v nichž proplouval francouzskou soutěží jako suverén. Lyon z prvních šesti utkání ani jednou neprohrál, v tabulce mu patřilo první místo. Poté ale přišlo sedmé kolo, a číslice sedm není v souvislosti s rokem 2011 pro lyonské tím nejšťastnějším číslem.

Prohra v Caen totiž znamenala začátek trápení Gardeho výběru. Tomu se sice podařilo následně porážku odčinit na domácím stadionu, na němž vyhrál i v následujících dvou duelech, na hřištích soupeřů ale jako by zůstal zakletý - prohrál v Paříži, Lille i Sochaux. Vše pak dokonal ztrátou všech bodů s Rennes, kterému se dokonce podařilo vyloupit lyonský svatostánek.

V posledním utkání si ale fotbalisté sedminásobného francouzského šampiona spravili chuť a po dlouhém čekání si přivezli z výjezdu tři body, nepříznivou sérii prolomili proti Auxerre, a to ve velkém stylu. Dvakrát se trefil Lisandro, třetí branku přidal Michel Bastos. Toto vítězství pomohlo les Gones k postupu ze šesté na pátou pozici, tedy znovu na dostřel evropským pohárům a Lize mistrů.

Vedoucí Montpellier má sice po včerejší výhře již desetibodový náskok, třetí místo, zajišťující účast v Champions League je ale vzdálené pouze čtyři body, od Evropské ligy dělí mančaft okolo Lisandra Lópeze dvoubodové manko. Proti Toulouse se navíc Olympiqueu na Stade de Gerland daří, posledních tři vzájemná klání vždy dopadla lépe pro domácí výběr.

"V předešlých zápasech jsme měli problémy s defenzivou. Abyste byli nebezpeční v útoku, musíte být silní v obraně. Pokusili jsme se to vylepšit proti Auxerre a nyní v tom musíme pokračovat," vrátil se k předešlým týdnům plných trápení kouč Garde, jehož celek patří s 25 vstřelenými brankami k nejproduktivnějším týmům soutěže. Na druhé straně stojí Toulouse, které má stejný počet bodů jako Lyon, gólů nastřílel ale pouze patnáct. Dvanáct inkasovaných branek je ale vůbec nejnižším číslem v celé lize.

"Je to tým, který nestřílí příliš branek, ale také téměř neinkasuje. Ale samozřejmě útočí. Bude to velmi těžké. Musíme být silní vzadu, nesmíme ale zapomenout na kreativitu," myslí si Garde, jehož mužstvo se bude muset připravit na útočník Emmanuela Riviera, jenž se po dlouhodobém zranění konečně vrátil do sestavy. A měl by to být právě on, který by měl táhnout ofenzivní snahy Toulouse.

"Bude to vynikající utkání, všichni se na něj velmi těší. Gerland je krásný stadion, fanoušci určitě uvidí skvělý zápas. Je to pro nás skvělá příležitost, máme dostatečnou sebedůvěru," sdělil útočník hostů, pro něhož se jedná o speciální utkání. Před přestupem do Toulouse totiž dlouho působil v Saint-Étienne, tedy v týmu úhlavního rivala Lyonu. "Zápas s les Gones je pro mě stále speciální. Byl jsem v Saint-Étienne a stále mám v sobě tu vášeň derby."

Tým vyznávající fialovou barvu si naposledy doma poradil s Valenciennes, z posledních deseti duelů prohrál pouze dvakrát.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveilliere, Kone, Cris, Cissokho - Fofana, Kallstrom - Briand, Ederson, Lacazette - Lisandro Lopez
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ahamada - Akpa-Akpro, Congre, Abdennour, M'Bengue - Capoue - Machado, Braaten, Sissoko, Tabanou - Bulut
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.30 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Ajaccio - Lille OSC  (sobota 19:00)
Ajaccio zatím zažívá hororovou sezonu, na pozice mimo sestupové příčky ztrácí už šest bodů a příliš optimismu trenéru Pantalonimu nepřidává ani fakt, že v 16. kole poslední celek přivítá doma třetí Lille, které, chce-li udržet těsný kontakt se špičkou, nesmí zaváhat.

U belgických hranic se však přesun na dalekou Korsiku připravoval velmi obezřetně, jak dokládá levý bek Franck Béria, který varoval Dogy před přílišnou koncentrací na pohárovou Evropu. V ní se totiž obhájce titulu střetne příští týden s Trabzonsporem, a díky poslední výhře v Moskvě může pomýšlet na postup; musí však vyhrát. To by byl jistě pro v pohárech nezkušený tým velký úspěch, nicméně současný úkol č. 1 zní Ajaccio: ani na domácí frontě nemůže favorit nic vypouštět.

Situace Ajaccia vypadá kriticky dokonce i ve světle obrovské vyrovnanosti tabulky. Korsičané totiž zatím nezaznamenali žádnou souvislou formu více zápasů po sobě a kromě několika záblesků jako remíza v Lyonu či výhra nad Évianem (dosud jediná z 15 zápasů!) se trmácí od porážky k porážce a od utrápené remízy k další porážce.

Lille naopak svoje poslední dva zápasy vyhrálo a zdá se být v dobré herní pohodě. Vypadá to jako naprosto jasný zápas, čehož si je vědomý i Béria. "Tohle je naprosto klasický 'zápas-past'. Je jasné, že jsme favoriti a nechceme prohrát s posledním. Ale to neznamená, že bychom soupeře podcenili. Bude to těžký zápas," zopakoval obvyklou formulku. "Ajaccio si může myslet, že jsme hlavami v Lize mistrů, ale my víme, že musíme hrát naplno i doma."

Hosté nemohou nasadit tři zraněné hráče. Záložník Idrissa Gueye zřejmě příliš chybět nebude, nicméně schopnosti nejgólovějšího náhradníka ligy Túlia De Mela by se mohly hodit, o Benoïtu Pedrettovi, nejnovějším přírůstku na marodce, nemluvě. Do hry bude naopak připraven naskočit černohorský stoper Marko Baša. Domácí musí oželet obránce Leyti N'Diayeho a řízného středopolaře Benjamina Andrého; oba dva pykají za disciplinární prohřešky.
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Diawara, Medjani, Poulard, Bouhours - Pierazzi, Mostefa Sbaa - Kinkela, Cavalli, Tibéri - Ilan
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Landreau - Debuchy, Baša, Chedjou, Béria - Balmont, Mavuba - Payet, Cole, Hazard - Sow
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.50 - 3.80 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Brestois - AS Saint-Étienne  (sobota 19:00)
Osmé St. Éienne neprohrálo už tři utkání v řadě. Tuhle solidní formu bude chtít potvrdit na půdě remízového krále Ligue 1 z Brestu, který však v posledních dvou zápasech se Sochaux a Lorientem před vlastními fanoušky dvakrát vyhrál. Podaří se domácím něco podobného proti Les Verts do třetice všeho dobrého?

SB29 by se měl rovněž bát soupeřovy bilance na venkovních hřištích. Z osmi zápasů totiž prohrál jen třikrát a v tabulce je v této statistice na pátém místě. "Tým je ještě lepší než v minulé sezóně," uvědomuje si brestský obránce Grégory Lorenzi. "Jejich útočnou kvalitu nemůžeme ignorovat. Třeba díky Sinama-Pongollemu či Aubameyangovi."

Lorenzi ovšem ví, co St. Étienne nejvíce tíží. "Nebude to jednoduché střetnutí. Jenže jeho problémem je, že málokdy uzavírá hru. A nám se vždy dařilo na ty týmy, na které jsme museli v průběhu reagovat my," uvedl. "Chceme doma zůstat neporažení. A především vyhrát, protože pokud se chceme udržet, musíme uhrávat dobré výsledky právě doma."

Doma Brest společně s Lorientem a Rennes ještě neprohrál. Byť v tabulce je díky devíti remízám až patnáctý. Hosté mohou být rádi, že na marodce jsou pouze dlouhodobě zranění Alejandro Alonso, Loic Perrin a Yoann Andreu. "Konkurence je velmi dobrá věc pro všechny," vidí i výhodu trenér Christophe Galtier.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Elana - Baysse, Martial, Zebina, Daf - Poyet, Lička, Ewolo, Grougi, Ben Basat - Roux
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Ebondo, Marchal, Mignot, Ghoulam - Nicolita, Lemoine, Clément, Gradel - Sinama Pongolle, Aubemeyang
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.90 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Dijon FCO - FC Sochaux  (sobota 19:00)
Zápas bez jasného favorita, to je střetnutí Dijonu a Sochaux, dvou týmů, které se po 15 kolech nacházejí ve středu tabulky. Zatímco pro domácího nováčka je však takové umístění úspěchem, Sochaux před sezonou myslelo na víc.

Mužstvo Les Lionceaux nicméně i přes svoji chabou formu stále budí respekt. Je to zřejmě přítomnost dvou elitních záložníků, Marvina Martina a Ryada Boudebouze, která donutila trenéra domácích Patrice Carterona k opatrnému komentáři. Lodivod DFCO se totiž vyjádřil, že jeho tým nemůže svému sokovi konkurovat, co se techniky týče - ve všem ostatním však mají být dijonští nepříjemným soupeřem.

Dijon má dobrou formu, v posledních dvou zápasech udolal nejprve Bordeaux a poté i Nancy na jeho půdě. Sochaux je talentovaný, ale labilní a nekonzistentní tým, který zatím nevyužívá svůj potenciál; trenér domácích ovšem poukazuje na nevyzpytatelnost odkazování se na slabou herní pohodu soupeře. "Zlepšujeme se tím, že jsme stále zkušenější," pochválil Carteron svůj tým. "Stále však platí, že většina našich hráčů má za sebou pouze sezonu a půl v nejvyšším fotbale, proto si myslím, že není na místě věci uspěchat. Nebudu však zastírat, že po posledních výhrách jsme v dobré pohodě."

"Styl, jakým Sochaux hraje, mi připomíná Bordeaux. Je to tým plný skvělých hráčů, vyznávající velmi technický fotbal. V tom jsou jednoznačně nad námi, ale to neznamená, že jim budeme něco ulehčovat. Ve všech ostatních aspektech se s nimi můžeme v klidu měřit,"
dodal Carteron. "Jejich mužstvo je nekonzistentní, podobně jako naše, ale oni mají ve svém středu skutečně klíčové hráče, jakým je Marvin Martin. Můžou skórovat prakticky kdykoliv. My jim v tom musíme zabránit."

Svoji analýzu obou celků zakončil dijonský lodivod slovy: "Očekávám, že to bude těžký zápas, protože oba týmy dokážou zahrát velice dobře i velice špatně, a tyto extrémy se navíc mohou rychle měnit. Je třeba potvrdit dobrou formu před domácími fanoušky."
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Reynet - Bamba, Zarour, Méïté, Varrault - Marcq, Sankharé - Guerbert, Corgnet, Bauthéac - Jovial
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert - Corchia, Peybernes, Carlao, Sauget - Poujol, Nogueira - Martin, Boudebouz, Butin - Bakambu
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Évian Thonon Gaillard - Valenciennes FC  (sobota 19:00)
Každý takovýhle zápas rozhoduje o bytí a nebytí, říkají si možná zástupci obou táborů před vzájemným zápasem. Évian i Valenciennes se touží zachránit - a to v Ligue 1 většinou nebývá nic lehkého...

Oba celky mají v nohách prohru z předchozího kola; zatímco však Valenciennes bylo, jako už tradičně, venku naprosto neškodné a nenadělalo Toulouse příliš potíží s pohodlnou dvoubrankovou výhrou, Évian venku statečně vzdoroval favoritovi z Rennes a dokonce vedl; o vítězství pak přišel až Féretovou penaltou tři minuty před koncem.

Doma v Annecy by tak měl být loňský vítěz L2 lehkým favoritem, a to i přesto, že malý stadionek u švýcarských hranic mezi soupeři příliš hrůzy nebudí: domácí zde vyhráli pouze třikrát ze sedmi utkání, třikrát odešli poraženi a jednou se body dělily. Na druhou stranou, Valenciennes venku skutečně nebývá soupeř - dva body z osmi zápasů je opravdu tristní bilance. Chudý klub se momentálně drží na sedmnáctém místě, zuby nehty nad sestupovými příčkami, na které má náskok přesně nula bodů, a trenér Daniel Sanchez to dobře ví. "Je to špatné, ale pokračujeme v práci," říká.

Sanchezovi jeho pozici rozhodně neulehčuje početná marodka. Určitě se na hřišti neobjeví Mathieu Dossevi, Kama Massampu ani loňská opora Grégory Pujol, nejistý je start dalšího forvarda Mamadoua Samassy, ale možná už budou k dispozici uzdravení Gaëtan Bong a Carlos Sánchez.

Évian se potýká s problémy poněkud jiného rázu: trenér Bernard Casoni, který si díky své práci s podceňovaným mužstvem stihl ve francouzských vodách vydobýt slušný respekt, se dost nevybíravě vyjádřil na adresu rozhodčího po posledním zápase v Bretani, a čeká ho sezení "na koberečku" před disciplinární komisí.

Do brány domácích se vrátí dánská akvizice Andersen; Bertrand Laquait si totiž zlomil nohu a nenastoupí, stejně jako obránce Cédric Mongongu, kterého zlobí kotník, a forvard Kévin Bérigaud s bolavými zády. Ještě hůře je na tom Guillaume Lacour, kterého poraněné stehno vyřadí ze hry na celé tři měsíce.
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Andersen - Dja Djédjé, Angoula, Cambon, Ehret - Wass, Poulsen, Sorlin, Barbosa - Sagbo, Khelifa
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Isimat Mirin, Angoua, Bong - Sanchez, Cohade - Aboubakar, Kadir, Danic - Samassa
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Montpellier HSC - FC Lorient  (sobota 19:00)
Na Stade de la Mosson přivítá překvapivý lídr soutěže z Montpellieru osmý FC Lorient. Domácí mají na čele tříbodový náskok, takže pokud uhrají minimálně bod, zůstanou i po tomto kole v čele Ligue 1.

Hned na úvod se sluší říci, že Montpellier je v čele soutěže zaslouženě. V současnosti drží sedmi zápasovou sérii neporazitelnosti a celkově se vyhýbá výkonostním výkyvům. Domácí naposledy dokázali zvítězit v Sochaux, když potvrdil vítězství proti jinému favoritovi na titul Marseille. Ve velké formě hraje útočník Olivier Giroud, byl to právě on, který se hattrickem podepsal na výhře v Sochaux.

Trenér Lorientu Christian Gourcouff si je síly Montpellieru moc dobře vědom. "Ve všech řadách je to kompletní tým, s dobrými jednotlivci, silný kolektiv. Krom toho nejsou favoriti na titul, takže mají relativní klid a nejsou pod tlakem. To jsou věci, které umožňují dojít daleko," prohlásil právě trenér Gourcouff. Co se týče výsledků jeho týmu, ani ty nejsou špatné. Lorient si naposledy poradil s předposledním Nice 1:0 a v tabulce se posunul na osmé místo. Realné si mohou hosté dělat zálusk na evropské poháry, nicméně konkurence je v této oblasti obrovská.

Vzájemné zápasy Montpellieru s Lorientem jsou víceméně vyrovnané, o něco málo má navrch Lorient, který také vyhrál poslední duel mezi těmito celky. V Coupe de France zdolal Monpelliér na jeho hřišti 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Stade Rennes  (sobota 21:00)
Čtvrté Stade Rennes bojuje o pohárovou Evropu a k udržení oné příčky bude potřebovat na půdě Nice bodovat. Domácím zatím příliš nepomohla výměna trenéra, Nice je nadále v akutním sestupovém ohrožení.

Domácímu OGC se zatím vůbec nedaří a nepomohla ani avizovaná změna trenéra. Nice prohrálo třikrát v řadě, aniž by vstřelilo branku, naposledy podlehlo nejtěsnějším výsledkem Lorientu! Smutnou sérii vnímá i pětadvacetiletý záložník Dja Djedje: "Moje integrace byla úspěšná, ale je jasné, že výsledky kazí náladu. Není snadné tvrdě pracovat bez odměny, ovšem sem si jist, že se úspěchy dostaví."

Dja Djedje by konečně rád bodoval, ale proti týmu, který balancuje na sámé hraně pozice zaručující Ligu mistrů, to bude tvrdý oříšek. "Rennes má velmi dobrý útok, musíte zablokovat jejich klíčové hráče," dodal záložník z Pobřeží slonoviny Franck Dja Djedje. Rennes mimo domácí soutěže musí zvládat i pohárové zápasy na půdě evropské ligy. V konkurenci Atlétika Madrid, Udinese a Celtiku neuspělo.

"I přestože jsme byli ve středu v noci vyřazení, hrát v Evropské lize pro nás byla dobrá zkušenost. Zrajeme a teď chceme znovu získat pozici a prožít to samé příští rok. Musíme se nyní soustředit na ligu a jít dál," reagoval na vyřazení z evropské soutěže záložník Jonathan Pitroipa. Ten navíc odmítá jakékoliv spekulace, že by jeho tým na půdě Nice čekala snadná práce. "Je to mystifikující, to oni potřebují vyhrát, my zase potřebujeme tři body, abychom udrželi kontakt s lídrem," dodal Pitroipa.

Hostujícímu Rennes se ale proti Nice náramně daří, aktuálně čtvrtý tým Ligue 1 naposledy s Nice prohrál v roce 2006. I z tohoho hlediska je Stade Rennes favoritem. Zápas na Municipal du Ray, který začně od 20 hodin, bude řídit sudí Clément Turpin.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.00 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SM Caen - Olympique Marseille  (pátek 20:00)
Možná až překvapivě dobře si letos vede Caen, které je pouhé dva body a jednu příčku od svého nynějšího soupeře. Tím je zatím za očekáváním hrající vicemistr z Marseille, který ale věří, že mu po poslední výhře nad rivalem PSG nastanou lepší časy. Příští týden navíc hosty čeká klíčové střetnutí Ligy mistrů s Dortmundem.

OM je sice ve skupině F na druhém místě, jenže v posledním kole ho čeká souboj na německé půdě, ve kterém nesmí prohrát. Proto je pro něj velmi důležité navázat na parádní výhru 3:0 z minulé neděle nad PSG, která mimochodem potěšila zajisté všechny příznivce klubu, pokračovat v dobrém trendu a vrcholící formu potvrdit právě v Dortmundu.

Domácím se naopak příliš nezamlouvá, že může být jeho soupeř aktuálně nabuzen. "Nejsou letos výsledkově tak dobří, takže potřebují body, aby si splnili svoje cíle. Budou chtít proti nám navázat na Paříž a dát co nejvíce branek. Bude to těžké utkání," říkal caenský kapitán Nicolas Seube pro oficiální stránky Marseille om.net.

Mohli by ovšem na druhou stranu využít té skutečnosti, že pozornost Deschampsova mužstva bude upřena právě na úterní duel s Borussií. "I když Marseille vyhrála nad PSG, zjišťuje, že jí stejně čeká těžké období," povídal Seube. "Navíc ještě není v osmifinále Ligy mistrů, to je pro ní ještě více důležitější zápas," dodával.

Svěřenci trenéra Francka Dumase a Patriceho Garandeho naposledy prohráli v Bordeaux 0:2. Přesto už letos před vlastními diváky dokázali porazit třeba Lyon. "Musíme mít větší touhu po vítězství než v Bordeaux, kde jsme to projeli," pokračoval Seube. "Marseille je velké mužstvo, které vás neustále tlačí. Očekáváme skvělý zápas."

Hosté už vyřešili aféru kolem útočníka Andrého-Pierre Gignaca, který byl nedávno vyřazen z kádru po hádce s trenérem Deschampsem. Vše je ovšem nyní vyřešeno. "Prezident Vincent Labrune, Didier Deschamps a André-Pierre Gignac se setkali a bylo rozhodnuto, že hráč bude začleněn zpátky do prvního týmu, protože se omluvil," stojí v klubovém prohlášení.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.25 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Montpellier HSC15103232:1733
2.Paris Saint-Germain1593326:1530
3.Lille OSC1577124:1328
4.Stade Rennes1584327:1928
5.Olympique Lyon1582525:1726
6.Toulouse FC1575315:1226
7.FC Lorient1565417:1423
8.AS Saint-Étienne1565417:1723
9.Olympique Marseille1556420:1521
10.SM Caen1554622:2319
11.FC Sochaux1545621:3017
12.Dijon FCO1552817:2917
13.Évian Thonon Gaillard1537519:2216
14.Girondins Bordeaux1537517:2116
15.Stade Brestois1529415:1615
16.AJ Auxerre1536620:2315
17.Valenciennes FC1535715:1714
18.AS Nancy-Lorraine1535712:1814
19.OGC Nice1525812:1711
20.AC Ajaccio1515913:318

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (85)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Doufám, že to bude za 3 body pro OM

Reagovat
domingo

OT:

Fournier sa at han oensker en forsvarer og en spiss. Fans svarte de oensket en leder som kan handtere Ligue 1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

CAAAAEN!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dneska věřím a doufám v zisk 3 bodů pro Montpellier a Évian

Reagovat
Godwinson

MONTPELLIER: Jourdren - Bocaly, Yanga-Mbiwa (cap), Hilton, Bédimo - Saihi, Marveaux, Belhanda - Dernis, Giroud, Utaka

LORIENT: Audard (cap) - Baca, Le Lan, Ecuele Manga, Mareque - Jouffre, Coutadeur, Mvuemba, Monnet-Paquet - Sunu, Emeghara.

Snad to bude pro domácí za tři a Giroud zase zaválí. :)

Reagovat
smazaný uživatel

dneska musí PSG a lyon

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon a Bordeaux, oboji kurz 1,7 to mi prijde slusny k zahrani

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Langi

Doufám ve stejnou sestavu jako proti Auxerre! Allez OL

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to těžký zápas, který hlavně musíme vyhrát, jelikož aby se před nás dostalo i Toulouse, to už by bylo moc.

Reagovat
Langi

jednoduchý to nebude, ale Toulouse prostě doma dát musíme

Reagovat
smazaný uživatel

Bordeaux a paris 1,,,,no Lyon remiza,možno prehra!

Reagovat
smazaný uživatel

no dufajme ze budeme mat stastie v koncovke lebo verím ze si nejake sance vypracujeme

Reagovat
Godwinson

Bordeaux je záhadné, krize, sestava plná podprůměrných kopyt a přesto vedou nad týmem jako je Nancy už od dvě branky, jak řikám, záhada.

Reagovat
Godwinson

o

Reagovat
Langi

Lloris - Reveilleré, Cris, Lovren, Cissokho - Kallstrom, Gonalons - Briand, Ederson, Bastos - Lisandro

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem to tu chtěl právě dát . Každopádně Gourcuff asi letos v základu dohrál a v zimě půjde.

Reagovat
Langi

sestavu psali na Fejsu, tak sem rovnou kopíroval ...s Gourcuffem to vypadá zle, ale na druhou stranu dobře, že se ho Rémi nebojí posadit když hraje kulový, doufám že odejde za nějakou adekvátní částku v rámci možností

Reagovat
smazaný uživatel

To právě dělám taky . Ještě by mohl posadit Brianda a dát tam třeba....někoho

Reagovat
smazaný uživatel

na jedny fr strance jsem cetl, ze se snazi delat sestavu objektivne (tim narazi na tech 20mil.) no ...

Reagovat
Langi

jo s touhle sestavou to vychytal dobře Gourcuff byl špatnej a Gomis přestal dávat góly, takže je dobře že seděj...navíc Lisandra je na křídle škoda

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si nemyslim, ze by byl Gourcuff nejak spatnej, ale rozhodne se od nej cekalo vic, ale proste se nechytil ... tak mel dlouhy zraneni a to fakt neni jednoduchy se hned dostat do formy. A Gomis, to je jasny no .. bych zkusil Lacazetteho obcas misto Brianda na kridlo a nebo Pieda kterej je asi zranenej, pac nikdy neni ani na soupisce, co jede na zapas...

Reagovat
Langi

Gourcuff se pořád hledá, myslim že bude mit poslední šanci v tejdnu v LM, tam si myslim že nastoupí od začátku...Ederson má momentálně o dost lepší formu...jinak Pied je pro mě taky záhada, Lacazette aspon střídá

Reagovat
smazaný uživatel

jojo, souhlasím se vším

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon jednoznacne musi dnes zabrat, musime zamakat aby sme sa dostali na 4 miesto a prezimovali potom minimalne na stupnoch vítazov, a s malím odstupom na montpelier ci paris, Allez OL a este ktomu mi chýba na tikete uz iba posledný zapas a to moj Lyonik !! Do toho

Reagovat
smazaný uživatel

Na Lyon bych nikdy nesázel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak možno TY!!! a im dnes verím !! Allez OL

Reagovat
Langi

říká fanoušek ...mě osobně žádnej jinej klub nepřipravil o tolik peněz jako Lyon

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já sázím objektivně, což bych asi dělal u Lyonu, takže kdybych vsadil na plichtu, tak bych si přál plichtu i kdyby Lyon vedl, bo se jedná o mé peníze. Proto to je tak schizofrenní a raději to nedělám . Jinak vlastně už nesázím vůbec, bo mi to stejně moc nešlo a většinou jsem dával jenom takové sranda tikety a už mě to přestalo bavit

Reagovat
Langi

tak já sázim akorát ligy a ligu mistrů čas od času a většinou tam ten Lyon dám...snad se dneska zadaří

Reagovat
smazaný uživatel

Musis vediet kedy treba dat, ale ne..ja viem ..ved aj mne asi 2 krat alebo 3 krat usiel,,, ale inak mi snim ide vsetko ako ma....niekedy fakt prekvapia a z jasneho zapasu vedia urobit tragediu,,,ale aj tak...verim im drz palce

Reagovat
Langi

no to je ono...bych musel vědět dopředu kdy zase něco zbabraj naposledy sem vsadil ten krásnej zápas Lyon - Rennes...od ty doby ne, tak snad dneska bude víc štěstí

Reagovat
Godwinson

Rémi tam nebude o moc déle než Gourcuff

Reagovat
smazaný uživatel

Víš, že mě to taky napadlo? On ten herní projev Lyonu není moc valný. Záloha momentálně nikde a obrana hoří taky celkem solidně...Tenhle zápas asi budem rádi, když budem plichtit

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně nevím, do jaké míry to je Rémiho vina a do jaké míry to je kvalitou kádru. Samozřejmě si jeho odchod vůbec nepřeju

Reagovat
Godwinson

Souhlasim, myslim, že v současné situaci pro Lyon není zrovna přínosem. A osobně by se mi líbilo, kdyby měl ke Gourcuffovi více trpělivosti, ale ono je to těžký ...

Reagovat
smazaný uživatel

na druhou stranu, kdyby měl více trpělivosti s Gourcuffem, tak ta záloha je ještě horší a Lyon si momentálně nemůže dovolit nechávat rozehrávat hráče na nejdůležitějším postu. Rémi je řešení, vyplívající z finanční situace Lyonu. Nemyslím si, že kdyby měl Aulas dost peněz, nekoupil by nějakého "věhlasnějšího" trenéra. Každopádně aspoň staví mladíky, kteří se pomalu musí zapracovat do A týmu.

Reagovat
Langi

myslim že si to celý vystihl

Reagovat
Langi

vždyť ještě nemá odkoučovaný ani půlrok a ty bys ho hned posílal pryč...nezapomeň že nemá žádný zkušenosti, Lyon je první klub který vede jako hlavní trenér...navíc dostal na starosti tým ze kterýho kvůli finančním problémům každé přestupní období odcházejí kvalitní hráči, navíc v době když konkurence spíše posiluje...nemá to jednoduchý, ale snaží se a momentálně nikoho lepšího ani nemáme

Reagovat
smazaný uživatel

Je to tak. Nicméně ten herní projev se mi nelíbí. Stojí to moc na individualitách. Rozhodně to chce posilu do zálohy.

Reagovat
Langi

no já myslím že pokud neodejde Bastos tak jediný slabý místo bude ta strana kde hrává Briand, jinak mi ta záloha přijde dobrá

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska mi připadá, že přes ni Toulouse přechází až moc snadno. Sice to vždycky nějak uhasí, ale nemám z toho dobrý pocit. Možná to je jenom tenhle zápas...

Reagovat
Langi

já nevim...mě spíš větší starosti dělala souhra stoperů s DM, Gonalons sice letos hraje dobře, ale v pár zápasech si taky neodpustili s Crisem nějakou tu minelu, nebo několikrát zase měli mezi sebou hrozně místa

Reagovat
smazaný uživatel

Ale na to, že to je jeho první tým, který vede, i když Lyon zná, tak si nevede zase tak špatně,

Reagovat
Godwinson

Neposílal, mně je to vcelku jedno. Jen se mi nelíbí to jednání s Gourcuffem, to hodně ovlivňuje můj postoj, ale uznávám, že tam to má těžký. Navíc Fofana, druhá věc ... to mi až moc zatemňuje mysl :) Ale jo, jinak mu přeju.

Reagovat
smazaný uživatel

Fofana má stále jenom 20 let, že? I když se Gonalonsovi pomalu vyrovná

Reagovat
Godwinson

Jj, ale v něm je fakt obrovský potenciál. Neříkám, že má přímo na Lyon, na druhou stranu současný Lyon je klub, který by ho klidně mohl nechat hrát v základu. Gonalons navíc, jak píšeš ... ale Blanc ho holt hodil do repre (Blanc ).

Reagovat
smazaný uživatel

Gonalons je v áčku? Tak ale základ nehraje, ne? Ale máš pravdu, že Fofana na současný Lyon má. Však proti slabším soupeřům hraje, nicméně do důležitých zápasů Rémi asi sází na "jistotu"

Reagovat
Godwinson

Základ naštěstí ne, ale už má za ní dva starty, DVA STARTY!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je jasné, že přes Toulalana, který se navíc ve Španělsku rozstřílel se jen tak nedostane

Reagovat
Langi

jak psal kristofyk, ono není moc čas na to čekat jesi Gourcuff začne hrát, to by nás mohlo stát body...jsem pro to aby nastupoval Ederson dokud mu to takhle kope...Gourcuff podle mě dostane šanci v týdnu v LM a uvidí se

Reagovat
smazaný uživatel

Gourcuff Tak snad Lyon vyhraje...

Reagovat
smazaný uživatel

Bakary

Reagovat
smazaný uživatel

BAKOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Reagovat
Maresma

Lyoooon

Reagovat
Godwinson

Koné

Reagovat
smazaný uživatel

ederson :D je to tam mam 37 € ..:F a tri body su doma

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě ne. Vzpomeň na loňský zápas s Nice

Reagovat
smazaný uživatel

och to mi ani nepripomínaj 89 minuta penalta a 94 z rohu a bolo 2:2 tak dufajme ze si dame pozor a ze sa to nezopakuje

Reagovat
smazaný uživatel

EDERSOOOOOOOOON Krásná rána

Reagovat
sajty

chce se mi rict,au revoir Gourcuff

Reagovat
smazaný uživatel

No tak zase ten hate na něj je pro něj moc krutý. Prostě nemá formu a přestup mu jenom prospěje. Potřebuje se chytnout, ať už to bude kdekoli, ale v Lyonu to asi nebude. Je to strašný sympaťák a nezaslouží si sedět.

Reagovat
smazaný uživatel

na hostovanie snim :D

Reagovat
Godwinson

Pěkně napsáno.

Reagovat
Langi

pěkný pěkný

Reagovat
smazaný uživatel

vedel som že ederson potvrdí formu skoda ze nemam dobry stream

Reagovat
smazaný uživatel

Channel - 111378

Reagovat
smazaný uživatel

DIKI ,, aký goal dal ederson a aky dal kone????

Reagovat
smazaný uživatel

Kone hlavou po standartce a Ederson technicky z rohu velkého vápna

Reagovat
Langi

penalta

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

s přehledem

Reagovat
smazaný uživatel

Lichaaa ..suverénně

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to bylo

Reagovat
Langi

ojé...co to vyvádíte

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle je gol kola

Reagovat
smazaný uživatel

Omg, to ještě bude zápas

Reagovat
Langi

ty vole!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Lisandro dolů, to ty braky budou vypadat

Reagovat
sajty

ach jo,jedna skolacka chyba llorise a ted se jeste budou trepat

Reagovat
smazaný uživatel

ejha ederson a lisandro su už preč .. nesmieme dostat gol !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Gomis

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon nikdy nezklame a u jeho zápasu se člověk nikdy nenudí

Reagovat
smazaný uživatel

to je pravda no naštastie sme to vyhrali

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele