Ligue 1 - preview 4. kola

18.09.2020, 08:25, aktualizováno 20.09.2020, 09:13
Previews
Paris Saint-Germain získal před několika dny první letošní body a nyní chce svůj zisk zdvojnásobit, v Nice na mistra ale nic snadného rozhodně nečeká. Marseille hodlá proti Lille odčinit nezdar se Saint-Étienne, to nyní pro změnu jede do Nantes...
OGC Nice - Paris Saint-Germain  (neděle 13:00)
Pařížané sice před pár dny slavili své první vítězství v této sezóně, že by si však v hlavním městě Francie mohli vesele hvízdat, to se říci bezpochyby nedá. Proti Métám totiž urvali tři body až v samém závěru, a pakliže chtějí uspět i na půdě Nice, bude zřejmě potřeba předvést o dost lepší výkon. Celek z Azurového pobřeží totiž doposud získal slušných šest bodů.

Opět se hosté musejí smířit s faktem, že nenastoupí v nejsilnějším možném složení. Hned čtyři absence se vážou ke čtyřem červeným kartám, které PSG stihlo nasbírat v uplynulých třech kolech, a to ty v podobě Layvina Kurzawy, Leandra Paredese, Neymara a Abdoua Dially. Čerstvě je na minimálně pár měsíců mimo hru kvůli poraněnému koleni Juan Bernat.

Není pak úplně jasné, jestli se v sestavě bude moci objevit Kylian Mbappé, jenž prodělal nedávno nemoc COVID-19, přičemž Marca Verrattiho a Thila Kehrera sužují lehčí zdravotní potíže. "Pokud jsme se něco naučili po nedávné porážce s Marseille, bylo to určitě vypořádání se s frustrací a přetavit jí v prostě něco pozitivního," říkal pařížský záložník Ander Herrera.

Proti Métám se svěřenci Thomase Tuchela v dohrávce opravdu hodně trápili, než dosáhli kýženého úspěchu. "Bylo šílené sledovat, že jsme první dva mače prohráli, neboť jsme udělali vše, co bylo v našich silách," povídal Španěl. "Stejné to bylo i v posledním kole. Mohli jsme dát hned tři nebo čtyři góly. Ale i když jsme byli tlačeni ke zdi, věřili jsme ve výhru."

Hosté se zatím nacházejí jen v dolní polovině tabulky. Potřebují zkrátka načít svou obvyklou delší šňůru solidních výsledků, aby mohli vystoupat minimálně na čelní pozice. "V dnešní době je fyzická kondice velmi důležitá. Je velký rozdíl, když trénujete celý měsíc a když jen čtyři dny," postěžoval si na záludnosti přípravy na ročník po účasti ve finále Ligy mistrů.

Nice sice v uplynulých pěti případech pařížský gigant skolil hned čtyřikrát, je ovšem pravda, že mužstvo pod vedením kouče Patricka Vieira každou sezónou vzkvétá. A za současného rozpoložení PSG si Les Aiglons klidně na svého soka můžou daleko více věřit. "Budeme čelit velmi dobrému týmu, získali jsme však ve středu sebevědomí," upozorňoval Ander Herrera.

Domácím budou chybět zranění Hicham Boudaoui a Robson Bambu, k dispozici jim nebudou ani Danilo Barbosa a Wylan Cyprien. OGC se pohybuje v horních patrech průběžného pořadí, příčky zajišťující evropské poháry na další ročník by rozhodně chtělo opanovat. V úvodních dvou kláních porazilo Lens a Štrasburk, před týdnem však venku nestačilo Montpellieru.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Atal, Pelmard, Dante, Kamara - Lees Melou, Schneiderlin, Thuram-Ulien - Rony Lopes, Dolberg, Gouiri
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Florenzi, Marquinhos, Kimpembe, Bakker - Ander Herrera, Gueye, Draxler - Pablo Sarabia, Icardi, Di María
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.09 - 4.98 - 1.42
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Brestois - FC Lorient  (neděle 15:00)
Do třetice to Brestu vyšlo a po dvou porážkách si klub připsal první výhru proti Dijonu. Další šanci na tři body bude mít proti Lorientu, který je nováčkem v nejvyšší soutěži a bodově je na tom stejně jako domácí.

Brest se s Lorientem potkával dlouhá léta v nižší soutěži, ale na té nejvyšší úrovni se sedm let nestřetly. V neděli se to změní a půjde o důležitý zápas týmů, kterým se predikuje boj o záchranu. Po třech kolech mají oba aktéři shodný počet tří bodů.

Brest je vyválčil až minulý týden, když zvítězil na půdě Dijonu 2:0. Body si přitom zasloužil už v předchozím zápase s Marseille, který skončil těsnou porážkou 2:3. Trenér Olivier Dall'Oglio byl s vystoupením svých svěřenců v oněch dvou zápasech spokojen. Jeho tým dal zapomenout na debakl z úvodního kola a ukázal, že umí být nepříjemným soupeřem pro kohokoliv. Duel s Lorientem je přesně tím, který Brest potřebuje zvládat a platí to samozřejmě i opačně.

Lorient má v tabulce také tři body. Získal je hned v prvním kole nad Štrasburkem, ovšem následně vyšel naprázdno. Nejprve prohrál v Saint-Étienne a posléze nezvládl bitvu nováčků s RC Lens. Hosté by teď potřebovali zabrat a z Brestu si minimálně bod odvézt, bude to však náročný úkol. Lorient naposledy zvítězil v Brestu v roce 2005.

Na každé straně je jedna absence, Denys Bain pro zranění nepomůže Brestu a to samé platí o Hamelovi na druhé straně barikády.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Perraud, Duverne, Herelle, Pierre-Gabriel - Belkebla, Diallo - Faivre, Cardona, Douaron - Mounie
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Nardi - Mendes, Laporte, Morel, Goff - Lemoine, Fee - Diarra, Boisgard, Wissa - Grbić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.39 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Metz - Stade Reims  (neděle 15:00)
Po třech kolech zůstávají ve spodku tabulky mimo jiné i Méty a Remeš. Prvně jmenovaný je úplně bez bodu, ten druhý má na kontě jeden bod. Méty však loňskou sezonu zápasy s Remeší zvládly a tohle je jejich velká šance, jak konečně uspět.

Tři zápasy a tři nejtěsnější porážky 0:1. Taková je aktuální bilance Mét. Méty jsou zároveň jediným týmem z celé Ligue 1, který ještě neskóroval. To všechno budou chtít Les Grenats konečně změnit, soupeřem jim bude hratelná Remeš. Trenér Vincent Hognon zůstává i přes tři porážky klidný. Jeho tým přeci jenom ukázal svojí kvalitu, uvědomíme-li si, jaký los měl. Monako, Lille a PSG patří k tomu nejlepšímu a nejtěsnější porážka rozhodně není ostudou. Souboj s Remeší však důležitý je a Méty ho potřebují zvládnout, aby se odrazily ode dna.

Body potřebuje i soupeř. Ten začal dobře v Monaku, když tam remizoval 2:2, ale pak už odcházel s prázdnou. Nad jeho síly byly Lille a Angers. Remeš si ale spravila chuť v Evropské lize, když prošla dál přes švýcarské Servette. Jediný gól zápasu obstaral už ve 4. minutě Valon Berisha. Pokud si chtějí na východě Francie zahrát základní skupinu, musejí přejít ještě přes dva soupeře a sice maďarský Fehérvár a posléze vítěze duelu Standard Lutych - Vojvodina Novi Sad.

Remeš loni dvojzápas s Métami nezvládla. Nejprve získala v Métách bod, ale domácí zápas prohrála nejtěsnějším rozdílem.

Domácí hlásí dvě absence, jmenovitě se jedná o Cabita s N'Doramem. Remeši pak bude chybět pouze potrestaný Faes.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Udol, Boye, Bronn, Centonze - Pajot, Angban, Maïga - Nguette, Niane, Boulaya
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Foket, Munetsi, Marešić, Konan - Chavalerin, Cassamä, Berisha - Zeneli, Dia, Cafaro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 2.92 - 3.22
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Montpellier HSC - Angers SCO  (neděle 15:00)
Montpellier sice na samotný úvod sezóny nezvládl střetnutí s Rennes, následně však uspěl ve dvou domácích duelech proti Nice a Lyonu, a suma sumárum si nepočínal během složitějšího losu vyloženě špatně. Teď by ho měl čekat papírově o něco jednodušší protivník, každopádně v tomto případě není slovo jednodušší úplně na místě. Také hosté totiž už dvakrát vyhráli.

Před pár dny předvedli domácí v dohrávce velmi dobrý a kompaktní výkon a radovali ze z úspěchu proti nedávnému semifinalistovi Ligy mistrů. Pokud by své představení zopakovali i proti nynějšímu soupeři, měl by bretaňský celek velké potíže na Stade de la Mosson jakkoli bodovat. MHSC je evidentně v optimálním rozpoložení a nemíní ze svých nároků slevovat.

Obě mužstva se můžou vyhoupnout na samotné čelní pozice, k tomu ale potřebují nutně získat své třetí vítězství v sezóně. Domácí nesužují v podstatě žádné absence, vykartovaný je akorát nově Hilton, jenž inkasoval v souboji s Lyonem červenou kartu, hostům pak budou chybět pouze suspendovaný Romain Thomas, zraněný Mathias Pereira Lage a Rayan Aït Nouri.

Montpellierský stratég Michel Der Zakarian byl po vítězství nad Les Gones docela dost namíchnutý ze slov sportovního ředitele lyonského klubu Juninha, který kritizoval styl hry jeho týmu. "Tady se prostě hraje tímhle způsobem. V útoku se hráči jenom motají, moc fotbalu za devadesát minut nepředvedou," rýpnul si těžce Brazilec směrem k La Paillade.

Reakce od mnohdy impulzivního Der Zakariana na sebe nenechala dlouho čekat. "V Lyonu jsou lidé, kteří tvrdí, že si jenom šmudláme míč mezi sebou, a když proti nám prohraje, tvrdí, že nevíme, jak s balónem pracovat, že ho pak nakopáváme pouze dopředu a bráníme," kroutil hlavou. "A když se opřu do jeho mužstva, povím jenom, že mělo zkrátka lépe bránit i útočit."

Angers zatím nemohlo být spokojeno jen se svým vystoupením proti Bordeaux, proti Dijonu a Remeši však udrželo čisté konto. A právě díky této skutečnosti slavilo finální vítězství. "Zasloužili jsme si před týdnem vyhrát," těšilo trenéra Stéphaneho Moulina. "Jen jsme nemohli svůj náskok navýšit. Jsem každopádně rád, že jsme zareagovali na minulou prohru."
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Omlin - Pedro Mendes, Congré, Cozza - Souquet, Ferri, Le Tallec, Ristič - Savanier - Laborde, Delort
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Bamba, Ismaël Traoré, Pavlovič, Doumbia - Fulgini, Capelle, Mangani - Thioub, Diony, Bobichon
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.32 - 4.14
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Strasbourg - Dijon FCO  (neděle 15:00)
Štrasburk ani Dijon jako jedny ze dvou týmů dosud nezískaly ani jeden bod a nacházejí se na dně tabulky. Potřebovaly by opravdu co nejrychleji zabrat, aby se nedostaly do nějaké hluboké krize, a vzájemný zápas pro ně může představovat jedinečnou šanci, jak negativní sérii ukončit. V uplynulých pěti vzájemných zápasech se z výhry vždy radoval domácí celek.

Le Racing nejprve padl na půdě nováčka z Lorientu, kde neodehrál vůbec dobře druhý poločas, a od té doby jako by se nevalný výkon podepsal na hráčích i pro následující týdny. S Nice prohrál o dvě branky, v St. Étienne neuspěl stejným poměrem, navíc nevsítil jediný gól. Přitom svěřenci trenéra Thierryho Laureyho se chtěli pohybovat aspoň ve středu tabulky.

Štrasburský stratég ví, že tenhle zápas má velkou důležitost. "Jasně, hrajeme o tři body, je však pravda, že utkání by mohlo znamenat ještě víc. Víme, že to bude těsná bitva, protože i Dijon bude chtít zvednout hlavy," říkal. "Zatím nemůžeme najít svou úroveň. Musíme se vyvarovat všech chyb a zapamatování si minulých klání. To jsou naše hlavní úkoly," dodal.

Matz Sels a Lebo Mothiba, to jsou dva marodi, kteří i nadále zůstávají domácím mimo hru. "Ve vyrovnaných střetnutích je vždy nepříjemné, že mnohdy rozhodnou výroky rozhodčích. V této sezóně vidíme mnoho pochybení, které by měl VAR opravit, ale neděje se tak," krčil rameny Laurey. "To je něco, na co si opravdu stěžuji. Sudí můžou rozdíly jaksi srovnat."

Burgundský klub, který má na svém kontě totožné skóre jako jeho aktuální sok, nebodoval s Lyonem, taková ztráta ale v podstatě není brána jako nějaká velká komplikace. Horší je, že nezvládl dva duely před vlastními fanoušky, a to s Angers a Brestem. Přitom v loňských ročnících právě na prostředí Stade Gaston Gérard spoléhal. Body tak musí hledat jinde.

Hostující stratég Stéphane Jobard bude postrádat zraněného Mamu Baldého i Senoua Coulibalyho, vykartovaný je pak Roger Assalé. "Dijon má dynamický a rychlý tým s kvalitními hráči směrem dopředu," varoval svou kabinu Laurey. "Když však někdo nemá ani bod po třech kolech, jenom tahle skutečnost poukazuje na to, že situace není ideální."
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Kawašima - Lala, Simakan, Djiku, Caci - Bellegarde, Sissoko, Liénard - Thomasson - Waris, Ajorque
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Gomis - Chafik, Écuélé Manga, Lautoa, Chalá - Ndong, Marié, Pape Diop - Ebimbe, Scheidler, Chouiar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.98 - 5.93
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Nantes - AS Saint-Étienne  (neděle 17:00)
V čele Ligue 1 je po třech kolech Saint-Étienne a nutno podotknout, že naprosto zaslouženě. Les Verts pod vedením Clauda Puela ještě neztratili ani bod, přičemž naposledy dokázali vyloupit slavný Stade Vélodrome. Ve 4. kole je čeká další náročný výjezd, tentokrát do Nantes.

Jako na houpačce si připadají fanoušci Saint-Étienne, kteří ještě minulý rok trnuli, aby jejich tým náhodou nesestoupil. Počátky trenéra Clauda Puela byly v klubu složité, ale jeho setrvání se začíná vyplácet. Les Verts první tři kola vyhráli a zaslouženě se vyhřívají v čele Ligue 1. Svým soupeřům pokaždé nasázeli dva góly a udrželi čistý štít. Právě pevná defenzíva a spolehlivý brankář jsou základem úspěchu Puelovy družiny.

Pochopitelně sezona je stále na svém začátku a stát se může cokoliv. Pravdou ale je, že dobrý začátek se vždycky počítá a Saint-Étienne může jít do dalšího kola s čistou hlavou a s cenným vítězstvím na půdě Olympique Marseille.

Saint-Étienne čeká v dalším kole cesta do Nantes. Kanárci stihli za tři kola připsat všechny možné výsledky a se čtyřmi body jim patří průběžná třináctá příčka. Není to špatný výsledek, vezmeme-li v potaz, že minulé kolo hráli na horké půdě Monaka, kde tedy prohráli. Nantes bude jistě velmi nepříjemným soupeřem. Už vzájemné zápasy jsou hodně nevyzpytatelné. Nantes loni vyhrálo v Saint-Étienne, ale celkově má z posledních let horší bilanci.

Oba celky jsou takřka v plné síle s jedinou výjimkou. Imran Louza laboruje se zraněním a stejně je na tom i hostující Gabriel Silva.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Traoré, Pallois, Girotto, Fabio - Chirivella, Touré - Simon, Blas, Bamba - Muani
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Moulin - Debuchy, Fofana, Kolodziejczak, Macon - Camara, Neyou - Hamouma, Aouchiche, Bouanga - Abi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.24 - 3.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - Lille OSC  (neděle 21:00)
Vítězství na hřišti PSG poněkud zhořklo. Marseille totiž v následujícím kole nezvládla domácí zápas se Saint-Étienne a poprvé v nové sezoně prohrála. Ve 4. kole se pokusí zaváhání odčinit, byť soupeřem bude neporažené Lille. Dogy opět pomýšlí na nejvyšší příčky a na slavný Stade Vélodrome přijíždí zvítězit.

Velká škoda, zaznělo z tábora Marseille. Olympique nepotvrdil předchozí výsledky na hřištích soupeřů a v prvním domácím zápase se Saint-Étienne prohrál. O žádnou katastrofu se však nejedná, OM bude mít možnost reparátu, protože v neděli hostí další ambiciózní celek - Lille.

Ještě lepší začátek má za sebou Lille. Dogy ve třech zápasech neprohrály a pokud zvítězí na Stade Vélodrome, posunou se do čela tabulky společně s Rennes. Hosté v podstatě navázali na předchozí nedokončený ročník, při kterém skončili na čtvrtém místě s bodovou ztrátou na Ligu mistrů. Tenhle fakt rozdýchávali v Lille velmi těžko a klub se pro tuto sezonu musí spokojit "jen" s Evropskou ligou.

Začátek sezony opět potvrdil vynikající práci trenéra Galtiera, pod jehož vedením má Lille opět ty nejvyšší ambice. Připomeňme ještě, že Dogy v prvním zápase remizovaly s Rennes, aby následně duely proti Remeši a Métám zvládly nejtěsnějším výsledkem.

V neděli se na Stade Vélodrome utkají poslední dva vicemistři Ligue 1, takže se bude na co dívat. O něco lepší vzájemnou bilanci má Olympique, který například loni vyhrál oba zápasy.

Jordan Amavi je po vyhroceném závěru zápasu s PSG stále v trestu a tudíž nebude ani na utkání s Lille. Jedná se o jedinou ztrátu, kterou musí Villas-Boas řešit. Jeho protějšek Christophe Galtier je na tom podobně, otazník visí nad starty Renata Sanchese a Xeky.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Nagatomo, Caleta-Car, González, Sarr - Sanson, Kamara, Rongier - Payet, Benedetto, Thauvin
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, Fonte, Botman, Bradarić - Ikoné, André, Soumaré, Bamba - Yilmaz, David
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.12 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
RC Lens - Girondins Bordeaux  (sobota 17:00)
Lens si jakožto nováček soutěže na start do této sezóny rozhodně stěžovat nemůže. Evidentně rychle vymazalo ze svých pamětí úvodní porážku v Nice, neboť následně porazilo nečekaně francouzského giganta z Paříže a naposledy v duelu dvou noviců uspělo v Lorientu. Teď před vlastními fanoušky přivítá v rámci čtvrtého kola Ligue 1 zkušenostmi ostřílené Bordeaux.

Pozitivní zprávou pro mužstvo kouče Francka Haiseho je skutečnost, že dokáže střílet branky. Zatím ve všech třech duelech vždy aspoň jednou skórovalo, přičemž minulou neděli rozvlnilo síť hned třikrát. "Jsem rád, že mám důvěru od svých manažerů, zaměstnanců i hráčů. Jsem šťastný a hrdý, že jsem klub vrátil do Ligue 1," těšilo domácího kouče Francka Haiseho.

Pravidelně nějakým způsobem bodovat, zvládat domácí zápasy, to je osvědčený recept, jak se v nejvyšší soutěži zachránit. A udržet se, to je pro Lens hlavní priorita. "Vím, jakou práci mám, že záleží jen a jen na výsledcích. O tom není žádný pochyb," pokračoval Haise. "Pokud jde o popularitu, nevyhledávám jí. Nesnažím se o to, aby mě lidi na ulici chválili," dodával.

Je trochu s podivem, že dal zatím hodně prostoru teprve dvacetiletému obránci Ismaëlovi Bourovi. Dosud zasáhl do všech mačů. "Trval jsem na tom, aby se u nás stal profesionálem," objasňoval Haise. "Zasloužil si působit v Ligue 1. Musíme mu jen ukazovat, že místo v týmu má. V tréninku, na zápasech i v přípravě dokázal, že se na něj můžeme jakkoli spolehnout."

Domácím se v sestavě neobjeví Charles Boli, Cheik Traoré ani Massadio Haïdara, které stále sužují zdravotní potíže, vykartovaný je pak Loïc Badé. Pořád se úplně nepočítá s nástupem Seka Fofany, nové letní posily za deset miliónů euro. Hosté mají o poznání menší potíže s absencemi než jejich sok, pravděpodobně nebude stoprocentně připravený pouze Pablo.

Bordeaux by letos bezpochyby chtělo atakovat pozice zajišťující postup do evropských pohárů pro příští sezónu. Trenér Jean Louis Gasset, který v srpnu nahradil Paula Sousu, dosud se svým týmem ani jednou neprohrál. A dokonce Les Girondins ani jednou neinkasovali! Protože však zatím skolili jenom Angers, nacházejí se aktuálně ve středu tabulky.

Haise má svého nynějšího protivníka údajně velmi dobře nastudovaného. "Viděl jsem všechny jeho zápasy," prozrazoval. "Udělal jsem si představu, problémové otázky si musíme zodpovědět. Těžko říci, jestli Bordeaux bude bránit v bloku, za celých devadesát minut může taktiku měnit. Bude nutné správně reagovat. Úctyhodné, že hned třikrát udrželo čistý štít."
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Leca - Gradit, Steven Fortés, Medina - Clauss, Perez, Doucouré, Sylla - Kakuta - Sotoca, Ganago
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Sabaly, Baysse, Koscielny, Benito - Bašič, Otávio - Hwang, Oudin, de Préville - Maja
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.07 - 3.49
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Rennes - AS Monaco  (sobota 21:00)
Bretaňský celek čeká určitě náročný zápas na dalekém jihu Francie, přitom k tomu, aby se mohl vrátit na čelo tabulky, ze kterého ho ve čtvrtek sesadilo dosud stoprocentní Saint-Étienne, potřebuje nutně opětovně zvítězit. Monaco ovšem pro Rennes nepředstavuje v posledních sezónách nejoblíbenějšího protivníka. Knížecí klub se svým sokem nepadl třikrát v řadě.

Doma přitom ASM zvítězilo už dvakrát za sebou, jednou v rámci čtvrtfinále Coupe de la Ligue, loni v říjnu v Ligue 1. A stejně jako jeho soupeř i svěřenci trenéra Nika Kovače vykazují na začátku sezóny slušnou formu. Po úvodní remíze s Remeší porazili venku Méty a naposledy skolili i Nantes. Jen vlivem horšího skóre jsou v tabulce o místo horší než Rennes.

Chorvatský stratég, jmenovaný do funkce hlavního trenéra Monaca teprve nedávno, má za úkol urvat konečně stupně vítězů ve finálním pořadí, po nichž klubové vedení marně prahne již dva roky. Zatím je mužstvo evidentně na dobré cestě. "Stále existuje spoustu prostoru pro zlepšení," připomínal Kovač. "Ale ano, působíme zatím velmi dynamicky," mnul si ruce.

K dispozici domácím nebudou zřejmě Aleksandr Golovin ani Djibril Sidibé, nicméně nemoc COVID-19 již překonala brankářská jednička Benjamin Lecomte, jenž by se tak znovu měl objevit mezi třemi tyčemi. "Říkal jsem už na začátku, že budeme potřebovat dva měsíce, abychom se dostali na požadovanou úroveň a přizpůsobili se novým pořádkům," mínil Kovač.

Nutno podotknout, že Rennes, které už se těší na své premiérové působení v hlavní fázi Ligy mistrů, bude pro Kovačovo družstvo představovat dosud asi nejtěžší překážku. "Možná narazíme na tým, který je na vyšší úrovni než ty dosavadní," přiznával monacký lodivod. "Myslím si, že nás čeká hodně zajímavé měření sil. Mí hráči jsou na něj připraveni," dodal.

Domácí potřebovali zkraje tohoto ročníku dobře odstartovat, aby v milionářské soutěži v říjnu nepůsobili jen jako páté kolo u vozu. A zatím se jim daří parádně. Ve třech předchozích duelech vždy aspoň jednou skórovali, ani jednou neprohráli, přičemž minulou neděli nasázeli čtyři góly v Nîmes. Je ovšem potřeba říci, že zároveň ani jednou neudrželi čisté konto.

Den před tímhle střetnutím oslavil své devětatřicáté narozeniny Julien Stéphan, šéf lavičky Les Rennais. A pochopitelně že výhra v Roazhon Parku by pro něj byla tím nejcennějším dárkem. "Chceme Monaco dostat tam, kde má být, tedy na čelních pozicích. Musíme však vzít v potaz mnoho faktorů, jako jsou suspendace či koronavirus," uvědomoval si Kovač.

Stéphan do hry nepošle Sachu Boeyho, který je vykartovaný, na marodce i nadále zůstávají Gerzi Nyamsi a M'Baye Niang. Avšak vrátit do sestavy by se mohl Martin Terrier, přičemž nastoupit by mohl i James Léa Siliki. Na cestě do londýnské Chelsea je mimochodem gólman Edouard Mendy, který se tak na hřišti neobjeví, zaječí úmysly má taktéž Clément Grenier.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Salin - Traoré, Da Silva, Aguerd, Maouassa - Bourigeaud, Nzonzi, Camavinga - Raphinha, Guirassy, Terrier
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Aguilar, Disasi, Badiashile, Ballo - Fofana, Fábregas, Diop - Gelson Martins, Ben Yedder, Volland
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.50 - 3.13
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - Nîmes Olympique  (pátek 21:00)
Sotva se Lyon před pár dny vrhl do dohrávky na hřišti Montpellieru, už bude muset myslet na ligový zápas s pořadovým číslem čtyři, v němž narazí ve startovacím souboji tohoto kola na Nimes. Aby se odpoutal z nevalného středu tabulky blíže čelním pozicím, bude potřebovat napravit nedávný nezdar. Svého protivníka od roku 2018 hned třikrát v řadě porazil.

Od doby, co se Krokodýli dostali mezi francouzskou ligovou smetánku, na Lyon ještě ani jednou nevyzráli. Úvod sezóny jim sice vyšel náramně, doma skolili o čtyři góly Brest, jenže pak na řadu přišla porážka v Nantes a ani následný souboj, konaný minulou neděli, pro ně nedopadl nejlépe. S dalším bretaňským celkem, s tím z Rennes, opětovně nebodoval.

Nepředpokládá se, že by hosté mohli mít k dispozici Romaina Philippoteauxe, který je údajně na odchodu do Brestu, čili kapitán Renaud Ripart se asi posune na levý kraj zálohy a pozici pravého beka obsadí Gaëtan Paquiez. Fit by již měl být Sofiane Alakouch, který měl potíže s kotníkem, jeho spoluhráč Lucas Déaux nově laboruje s pochroumaným stehenním svalem.

Domácí v tomto střetnutí budou plnit roli favorita. Nutno však podotknout, že určitě potřebují předvést živější výkon, než jakým se prezentovali před pár dny. "Nehráli jsme dost dobře, abychom si zasloužili vyhrát," uznával sportovně kouč Rudi Garcia. "Začali jsme sice dobře, ale jakmile minuty ubíhaly, slábli jsme a slábli. O zbytek se postarala fakta duelu," hlesl.

V nynějším střetnutí zřejmě již nenechá odpočívat jednu ze svých největších útočných zbraní Memphise Depaye, který v Montpellieru zasáhl do hry až jako náhradník. Ani on konečné prohře nezabránil. "Na konci utkání jsme se probudili, bylo už však příliš pozdě," hodnotil klání Garcia. "Mohli jsme se přitom posunout v tabulce hodně dopředu. Je to škoda."

Ten do sestavy nemůže zařadit suspendovaného Houssema Aouara, jenž byl proti MHSC vyloučený, zdravotně v pořádku není stále Jeff Reine-Adélaïde. Nepočítá se ani s Bertrandem Traorém, který je už blízko angažmá v Aston Ville. V úvodní jedenáctce by se mimochodem měl objevit minimálně jeden z mladíků, a to Melvin Bard, Jean Lucas či Rayan Cherki.

Právě s poslední zmíněnou trojicí byl lyonský lodivod naposledy vážně velmi spokojený. "Počínali si totiž opravdu dobře," těšilo ho. "Na place jsme s nimi byli dynamičtější, ukázali, že na ně je obecně spoleh. Budou pro nás do budoucna důležití. Proti Nimes teď potřebujeme urvat vítězství, může pro nás být klíčové, abychom zkrátka mohli pokračovat dál," podotýkal.

Jérome Arpinon, šéf lavičky Nimes, sice nebyl nadšený, že jeho mužstvo prohrálo už podruhé za sebou, nikterak ovšem nepanikařil. "Pevně doufám, že správně zareagujeme," říkal. "Prohráli jsme proti soupeři, který je na vysoké úrovni. Rennes jsme každopádně dost zatopili. Působíme soudržně, to je optimistická zpráva. Nemůžeme se za svůj výkon stydět."
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Andersen, Marcelo, Denayer - Dubois, Caqueret, Jean Lucas, Bard - Depay - Dembélé, Toko Ekambi
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Reynet - Paquiez, Landre, Martinez, Meling - Fomba, Cubas - Ferhat, Benrahou, Ripart - Roux
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.58 - 13.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Saint-Étienne33006:09
2.Stade Rennes32107:47
3.AS Monaco32105:37
4.Lille OSC32103:17
5.Montpellier HSC32016:46
6.OGC Nice32015:46
 RC Lens32015:46
8.Olympique Marseille32014:46
9.Angers SCO32012:26
10.Girondins Bordeaux31202:05
11.Olympique Lyon31115:34
12.FC Nantes31113:34
13.Nîmes Olympique31027:63
14.FC Lorient31025:63
15.Paris Saint-Germain31021:23
16.Stade Brestois31024:73
17.Stade Reims30122:41
18.FC Metz30030:30
19.Racing Strasbourg30031:70
 Dijon FCO30031:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
Israha

Usnutí na vavřínech jak sviňa. Přitom tohle Saint-Etienne je nejslabší snad od doby, kdy tam začínal Galtier, skoro samí neotrkaní mladíci. No, když porazíš PSG, není možné si začít myslet, že zbytek se porazí sám. První poločas příšerný, v druhém to zaklinčovali Aké (ale ten tam není od toho, aby rozhodoval, nemá odehráno skoro nic) a Sanson s Thauvinem - a ti ty šance proměnit měli bezpodmínečně, jakožto tahouni týmu. Neomluvitelná ztráta bodů.

Reagovat
Israha

A naprosto v rozporu s top výkonem v minulém zápase má na obou gólech svůj podíl Mandanda.

Reagovat
Godwinson

Ten první poločas byl děsnej, no. Vypadalo to, jak když hraje Marseille proti Liverpoolu. I když zase na druhou stranu to bylo otevřené na obě strany, i Marseille mohla dát góly. Spousta chyb, spousta šancí, fakt zvláštní zápas

Já moc nechápu Boase. Aby s tímhle brzy nedojel

Reagovat
Israha

Stejně jak loni. Proti Lyonu vyšel tah s Lopezem v základu a bez hrota, tak zkusil v zápase potom to samé, a ono to proti zalezlejšímu a méně aktivnímu soupeři nefungovalo. Tehdy to bylo snad Toulouse, tak se nakonec vyhrálo i tak, letos už to neklaplo.

Reagovat
Godwinson

Já třeba vůbec nechápu, co tím sleduje. Thauvin na devítce, Lopez někde u lajny. A upřímně, na to, jaký byl kolem Lopeze hype před pěti, šesti lety, tak mě zatím nepřesvědčil vůbec. Mluvilo se o něm jako o novém Nasrim a do něj má teda kurva daleko snad ve všech herních atributech. Gueye se mi do té zálohy líbil mnohem víc, ale z nějakého důvodu Lopez musí hrát, tak hraje.

Na druhou stranu, když se na to člověk podívá, tak je tohle snad nejslabší Marseille, co pamatuju. Tudíž je vlastně fajn, že to nějak funguje.

Reagovat
Israha

S Lopezem naprostý souhlas. Kdyby nechyběly prachy a nebyl úzký kádr, mrzelo by mě, že nevyšel ten jeho prodej. Začal nepříjemně stagnovat, možná i výkonnostně klesat.

Ale s nejslabší Marseille, co pamatuju, bych teda nesouhlasil. Bývaly časy, kdy na hrotu hrál Fletcher, v záloze hrával pravidelně Barrada, kádr se musel lepit De Cegliem, Islou, Manquillem a jinými bizáry na hostovačkách...nebo pár let ještě nazpět, kdy se kupovali hráči jako Kassim Abdallah, Saber Khelifa a Moudou Sougou do základu .

Reagovat
Godwinson

Jako koukal jsem na ty kádry legend jako byl Baup nebo Passi a stejně mi přišlo, že byly lepší než tenhle. Tady je prostě Thauvin, Payet .... Sanson, Mandanda a nic

Reagovat
Israha

Řekněme, že co do počtu opravdu rozdílových hráčů ano, ale ne vyvážeností. Teď bych řekl, že v základní jedenáctce nemá Marseille na žádném postu hráče, který by na boj o poháry vysloveně neměl. Fotbalově možná Sakai, ale ten to nahrazuje totálním nasazením za každé situace. Bývaly časy, kdy bylo více špičkových fotbalistů, ale zbytek týmu se lepil kdejakým odpadem.

Reagovat
Pyroman

Je teda třeba říct, že Puelovi ta sázka na mladé zatím vychází. S M'Vilou, Khazrim nebo Perrinem byl ten tým sice papírově silnější, ale herně to kolikrát byla mnohem větší bída. Navíc Fofana, Camara, Aouchiche nebo Abi mají i docela slušněj potenciál se ještě zlepšovat.

Včera to byla trochu haluz, kdyby Aké nebyl dřevák a dal na těch 1:1, asi by to OM nakonec urvalo, šancí na to měli dost. Na druhou stranu to taky mohlo být 0:3 po půl hodině, na začátku tam snad každej obránce OM udělal jednu šílenou hrubku, ze který mohl být gól.

Reagovat
Israha

To nerozporuju. Jenže tým, co ubrání PSG a hrajou v něm reprezentanti a bývalí reprezentanti, by právě hráče jako Fofana, Abi nebo Aouchiche měl přejet jen čistě přes zkušenosti a individuální kvalitu. To je prostě fakt. Může se prohrát smolně, tak tomu ale včera nebylo. Dřevěný Aké z toho vyčnívá nejvíc, ale kde byly nějaké kvalitní výkony Payeta, Mandandy, Kamary nebo Sansona? Ti jsou tam od toho, aby to táhli. Za včerejšek absolutorium jen Álvaro, Rongier a dejme tomu Thauvin.

Reagovat
Pyroman

To je u OM ten problém, že v tom kádru je kvalita jen v základní sestavě, ale na lavičce už ne. Benedettova absence se lepí Lopezem mimo pozici, na levým beku hraje Balerdi a Thauvin s Paytem prostě musí hrát každý zápas, protože tam za ně nikdo není. A to je začátek sezóny, až přijde LM a anglický týdny, tak Payet v tom tempu zdechne v listopadu a Thauvin se zase zraní. Do středu a dejme tomu i do obrany tam nějaké možnosti rotace jsou, ale ten útok je postavený na dvou hráčích, za které absolutně není náhrada.

Reagovat
Israha

Tak nalevo přišel Nagatomo a vlastně nechápu, proč tam Boas nedal Sakaie a Sarra hned doprava, to je spíš chyba ve volbě sestavy. To samé Lopez/Germain. Germain je sice špatný jednohrotový útočník, ale aspoň jím, na rozdíl od Lopeze je. Křídla problém jsou, tam se prostě bude muset spoléhat, že se zase zázračně probudí Radonjić.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele