Ligue 1 - preview 36. kola

10.05.2019, 08:36, aktualizováno 12.05.2019, 08:36
Previews
Saint-Étienne v pátek prohrálo s Montpellierem a nabídlo šanci Lyonu, který se představí v Marseille. Lille už má jistou Ligu mistrů a oslavy hodlá podpořit výhrou nad Bordeaux, Guingamp cestuje do Rennes a musí vyhrát, jinak bude zpečetěn jeho sestup.
Stade Rennes - EA Guingamp  (neděle 15:00)
Rennes sice v letošním ročníku Ligue 1 nepředvádělo očekávané výkony a do pohárové Evropy má z ligového umístění daleko, i přesto může být celkově se svým vystoupením spokojeno. Před čtrnácti dny totiž dosáhlo na senzační úspěch v národním poháru a ve finálové bitvě s největším favoritem z PSG uspělo po penaltovém rozstřelu. Na trofej z Coupe de France dosáhlo po dlouhých osmačtyřiceti letech a navíc si zahraje základní skupinu EL.

Přitom v lize je Stade až na třináctém místě s pětačtyřiceti body a předvádí velmi nevyrovnané výkony. V posledních deseti zápasech zvítězilo pouze jednou a to ještě před více než dvěma měsíci s Caen, které přehrálo po výsledku 3:1. Od té doby vybojovalo v osmi případech jen pět nerozhodných výsledků, naposledy se rozešlo smírně s Toulouse (2:2) a předtím ve shodném poměru remizovalo doma s Monakem.

Guingamp řeší zcela jiné starosti a po sobotních střetnutích již může mít definitivní jistotu pádu do druhé ligy. V tabulce je totiž poslední dvacátý s pětadvaceti body, a jestliže Caen dokáže najít recept na Remeš, tak se po šesti sezónách strávených mezi smetánkou vrátí o patro níže. Hostující výběr má manko tří bodů na devatenáctý Dijon a pěti na osmnácté Caen, jeho udržení se proto pohybuje jen v teoretické rovině.

EA nezvítězil v lize šestkrát za sebou, minule nedokázal udržet reálnou naději právě s již zmiňovaným SC a po nervózním průběhu s ním remizoval bez branek. "V defenzivní činnosti to nebylo špatné, ale opět nás trápila útočná fáze a hlavně produktivita. Je nám jasné, že tento výsledek nás pravděpodobně odsoudil k sestupu, musíme se s tím smířit. Naděje sice stále ještě existuje, ale bohužel je velmi malá," uvedl pochmurně trenér Jocelyn Gourvennec.

V domácím dresu by se opět měl mezi tři tyče postavit český reprezentační brankář Tomáš Koubek, který je v celém ročníku velkou oporou. Rennes naopak bude postrádat Danzého s Andrém, jistotu startu nemají ani Siebatcheu, Guitane či Baal. Hosté přijedou bez N'Gbakotoa, Djilobodjiho a Benezeta. V podzimním vzájemném měření sil byl úspěšnější Guingamp po výsledku 2:1, soupeř mu tak teď má rozhodně co vracet.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.91 - 4.29
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Lille OSC - Girondins Bordeaux  (neděle 17:00)
Lille může udělat výrazný krok k tomu, aby nadobro udrželo svou pozici vicemistra. Pakliže porazí před vlastními fanoušky Bordeaux a Lyon v nedělním šlágru na půdě Marseille nevyhraje, o druhé místo ho nikdo nepřipraví. Situaci má plně pod svou kontrolou. A určitě by chtělo rozhodnout o svém úspěchu už právě v nynějším klání.

O pořadí v Ligue 1 rozhoduje skóre, které mají Dogy výrazně lepší než Lyon. Takže i kdyby Les Gones v Marseille zvítězili stejně jako LOSC nad Bordeaux, šestibodové manko by bylo pro Lyon reálně v podstatě nestažitelné. "Bylo by dobré, kdybychom poslední dva domácí zápasy vyhráli. Musíme být soustředění," přál by si kouč Christophe Galtier.

Za týden Lille přivítá ještě v dolní polovině tabulky hrající Angers, na závěr zavítá do Rennes. O druhé místo by se vlastně mohlo připravit pouze samo hloupou sérií negativních výsledků. "Mám mladý tým, jsem hrdý na to, že s ním mohu pracovat. Musím zůstat klidný, zachovat si čistou hlavu. Nenechme se unést. Vede to pak k úzkosti nebo k podcenění," říkal Galtier.

Byl to určitě zajímavý ročník pro domácí celek. Ještě loni horlivě usiloval o záchranu, letos se naopak pohyboval prakticky po celou dobu na horních pozicích. V září ho možná čekají základní skupiny Ligy mistrů. A navíc má ve svých řadách druhého nejlepšího střelce ligy. Nicolas Pépé nasázel dohromady dvacet ligových gólů a zaznamenal jedenáct asistencí.

Uznání ovšem zaslouží také defenzíva. Vždyť LOSC udržel čisté konto hned sedmkrát v předchozích třinácti duelech. Na téhle statistice se podílel taktéž obránce Gabriel, jenž se postupně zapracoval do základní sestavy. "Tahle sezóna byla velkolepá. Zůstane ve mně zřejmě navždy," rozplýval se teprve jedenadvacetiletý Brazilec.

Pokud se Lille podaří skončit na druhé příčce, bude to pro něj nejlepší umístění od roku 2011. Tehdy v lize, ještě před mohutnou dominancí PSG, dokonce triumfovalo. "Máme neuvěřitelné mužstvo. Vždycky držíme spolu, pracujeme spolu, smějeme se. Můžete to cítit i na hřišti. Zasloužíme si všechno, co jsme dosud dokázali," nebyl skromný Gabriel.

Bordeaux neprožívá vůbec povedený ročník. Už teď je vlastně jasné, že skončí v dolní polovině tabulky. Matematicky přitom stále nemá jistou záchranu, i když osmibodový náskok na osmnácté místo je v podstatě luxusní záležitostí. Aktuálně nejsou hosté vůbec ve formě. Prohráli už čtyřikrát v řadě, včetně posledního domácího klání s Angers.

Trenér Paulo Sousa nemá vůbec jednoduchou pozici. Les Girondins by na tuhle sezónu asi nejradši co nejrychleji zapomněli a už se připravovali na tu další. "V první půli jsme hráli velmi špatně. Bylo to bez pohybu, bez nálady," hodnotil hostující stratég neúspěch s Angers. "Chybí nám drajv v poslední třetině zápasu. Musíme zlepšit svou mentalitu."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.91 - 7.89
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
V minulém ročníku oba celky bojovaly do posledního o post zaručující Ligu mistrů. Klub z přístavního města na ni už patrně nedosáhne, avšak ani Les Gones nemají nic jistého, jelikož pouze o bodík zpět se drží regionální rival Saint-Étienne.

Vládce francouzského fotbalu z první dekády tohoto století se v posledních týdnech nevyvaroval několika zaškobrtnutí. I kvůli nim se Bruno Génésio rozhodnul po sezoně skončit. Před týdnem se však jeho svěřencům podařilo uhrát alespoň bod na půdě druhého Lille, což se určitě počítá a hráčům by to mohlo ve zbývajících třech duelech pomoci.

Dvaapadesátiletý kouč však viděl všechno jinak: "Jsme hodně zklamaní. Chtěli jsme stáhnout soupeřův náskok v tabulce. Je to škoda, ale musím uznat, že ta remíza je asi spravedlivá. Lille dokázalo potrestat naše chyby, nicméně my jsme se dokázali vrátit do zápasu. Takhle to ale bylo po celou sezonu. Hrajeme dobře, dáváme góly, nicméně zároveň jich i hodně dostáváme. Včetně těch, kterým se dalo vcelku jednoduše předejít."

"Teď se musíme plně koncentrovat na zbývající klání," dodal Génésio, jenž bude postrádat Amine Gouiriho, Rafaela a Marçala. V základu určitě nebudou chybět Memphis a Martin Terrier. To znamená, že s velkou pravděpodobností nezbude místo pro v dobré formě hrajícího Moussu Dembélého.

Rudi Garcia bude vědět až v den utkání, jestli bude moct na zelený pažit vyslat Floriana Thauvina a Bounu Sarra. Pokud by se druhý jmenovaný nestihnul dát dohromady, naskočí Hiroki Sakai na pravém kraji obrany. Pětapadesátiletý trenér, který v minulosti dovedl Lille k titulu a na jihu Francie působí od roku 2016, se nechal slyšet, že uvažuje o návratu ke klasičtějšímu rozestavení 4-4-2.

Důvodem je remíza na Stade de la Meinau ve Strasbourgu. Tamní Racing sice prohrával, ale nakonec se protivníka podařilo obrat o dva body. "Jsem zklamaný. Hráli jsme dobře, ale pak se proti nám kopala dvanáctá penalta v sezoně. Defenziva v téhle situaci Steveovi Mandandovi rozhodně nepomohla. Některé věci se nám hodně povedly, ale na výhru to nestačilo. Už před tímto zápasem bylo těžké se kvalifikovat do Evropské ligy. Ale šance ještě pořád je," věří Garcia. Zvládne to Marseille, přestože konkrétně s Lyonem při předchozích třech vzájemných setkání nebodovala?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.71 - 2.52
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Angers SCO - Paris Saint-Germain  (sobota 17:00)
Takhle mizerně si Pařížané dlouhou dobu nevedli. Klub s prakticky neomezeným rozpočtem sice má už ligový titul dávno jistý, nepotřebuje tedy vyloženě vyhrávat jako na běžícím páse, přesto není široká veřejnost příliš zvyklá na to, aby z posledních sedmi zápasů pouze jednou vyhrál. Napravit si svou reputaci by rozhodně chtěl na půdě Angers.

Tuhle sezónu musí PSG hodnotit z celkového pohledu hodně negativně. Do jeho vitríny totiž byla přidána jen jedna trofej, nezadařilo se mu jak v Ligovém poháru, tak v nedávném finále Coupe de France. V Lize mistrů nastal konec už v osmifinále. Jako by kabina ztrácela jednoduše motivaci. A pomalu a jistě začala spíše myslet na další ročník.

Prakticky celý letošní duben představoval pro hosty nejhorší období. Celkem čtyřikrát v tomto měsíci poznali porážku. A kouči Thomasovi Tuchelovi se nedaří tým vrátit do starých zajetých kolejí. "Chceme svým fanouškům, kteří za námi pocestují, dopřát, aby si mohli pořádně zařvat. Pokusíme se to udělat nejlépe, jak umíme," ujišťoval.

Co se absencí na pařížské straně týče, chybět bude i nadále vykartovaný Kylian Mbappé, dosud nejproduktivnější střelec Ligue 1. Možná že daleko horší zprávou je ovšem zdravotní stav kapitána Thiaga Silvy. Ten musel na operaci pravého kolene, a nejenže dres PSG už letos neoblékne, možná se ho kvůli tomu nebude týkat ani následná Copa América.

Angers s francouzským gigantem prohrálo celkem osmkrát, pouze jednou se mu podařilo uhrát s ním plichtu, a to v prosinci roku 2015. Zmíníme-li však ještě jednou velkou nepohodu v pařížské kabině a fakt, že celek z Bretaňského poloostrova z posledních devíti případů jen jednou padl, nemuselo by klání vypadat nikterak jednoznačně ve prospěch favorita.

Domácí se nacházejí v klidném středu tabulky, o záchranu se strachovat již nemusejí. Mohli by každopádně vylepšit ve zbytku sezóny svou bilanci z roku 2016. Tehdy získali dohromady padesát bodů, teď jich mají pětačtyřicet. "Nemusíme se o nic bát, to ale neznamená, že nemáme o co hrát," ubezpečoval příznivce Les Scoïstes trenér Stéphane Moulin.

Hostům by se měl vrátit do brány po nemoci Ludovic Butelle, jehož v předchozím mači v Bordeaux nahradil Zacharie Boucher, mimo hru jsou nicméně i nadále Romain Thomas, Cheikh N'Doye, Thomas Mangani i Pierrick Capelle. "Hráči si sami stanovili cíle pro posledních osm zápasů. Ještě zbývají tři do konce," zakončil Moulin.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.74 - 4.60 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Amiens SC - Toulouse FC  (sobota 20:00)
Oběma celkům se nedaří udělat poslední kroky k definitivní záchraně. Jejich náskoky na sestupové pásmo nejsou malé, především pak ne u Toulouse, pořád ale matematicky mohou ještě zabřednout minimálně na barážovou osmnáctou příčku. K ní má nyní blíže Amiens, které disponuje čtyřbodovým odstupem od téhle nepopulární mety.

TFC přitom mohlo získat důležité vítězství, na které čeká už čtyři kola, přičemž za toto období získalo na své konto jen dvě remízy, před týdnem. Jenže s Rennes uhrálo jen bod. "Chtěli jsme vyhrát, pokračovali jsme v našem snažení až do konce. Můj tým předvedl mnoho dobrého. Myslím si, že jsme si tři body i zasloužili," hodnotil kouč Alain Casanova.

Klub od řeky Garonny má situaci pevně ve svých rukou. Příliš se nepředpokládá, že by osmnácté Caen mohlo dohnat Toulouse a stáhnout sedmibodové manko. "Zbývají však tři zápasy do konce, takže rozhodnuto není," varoval Casanova. "Nikdo nemůže říct, jestli to bude nakonec tak nebo tak. Ve fotbale se může stát opravdu spoustu věcí."

Taktéž Amiens má osud ligového přežití pod vlastní kontrolou. Potřebuje jen výrazněji nepokazit poslední tři utkání. S pravidelností boduje, což je rozhodně pozitivní skutečnost pro mužstvo ze severu Francie, jenže čekání na vítězství je už poměrně dlouhé. Naposledy se z něho radovalo na začátku března, od té doby sedmkrát remizovalo a jednou padlo.

Trenér Christophe Pélissier si v minulém kole rozhodně nestěžoval na získaný bod z půdy silného Montpellieru. "Jsme za něj vážně šťastní," přiznával. "Byl to důležitý výsledek, protože jsme udrželi náskok před našimi protivníky. Čtyři až pět týmů usiluje o záchranu. My se na všechny tři duely připravíme jako na pohárová finále," ujišťoval.

Obě družstva nemají dlouhodobě nějaké výraznější problémy s absencemi. Amiens by mělo být dokonce zcela kompletní, počítá se, že do základu by se teď měli vrátit Emil Krafth, Prince Désir Gouano i Moussa Konaté. Toulouse bude nově chybět Ibrahim Sangaré, jemuž se nakumulovaly žluté karty, a vyfasoval tak automatickou stopku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.21 - 3.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SM Caen - Stade Reims  (sobota 20:00)
Ve zbývajících třech kolech se Caen pokusí ještě vymanit ze sestupového pásma, přinejhorším potřebuje, aby se udrželo na osmnácté příčce a o svou účast v nejvyšší soutěži zabojovalo v případné baráži. Remeš naopak na rozdíl od soupeře tuhle sezónu dohrává v relativním klidu. Zabojovat ve středu tabulky totiž může jen o vyšší pozice.

Domácí aktuálně ztrácejí na sedmnáctou příčku tři body, a to je manko, které se dá bezpochyby v závěru tohoto ročníku stáhnout. Protože po zápase s Remeší zajedou na půdu Lyonu, kde se pozitivní výsledek nebude získávat snadno, a na závěr přivítají nevyzpytatelné Bordeaux, je vítězství v nynějším souboji v podstatě jednoznačnou povinností.

SMC před týdnem sehrál klíčovou bitvu o záchranu na půdě Guingampu, kde nakonec remizoval bez branek. Nebyl to špatný rezultát, ovšem ani nijak bombastický. "Chtěli jsme hrát dobrý fotbal, ale to se nestalo," vytýkal svému týmu kouč Fabien Mercadal. "Nemůžeme být spokojeni. Obě mužstva hrála v hrozném strachu. Bod nám nestačí."

Normandský klub přivítá zpátky v sestavě Alexandera Djikua, jenž minulý duel v Bretani vynechal kvůli disciplinárnímu trestu, zcela připravený by měl být po zdravotních patáliích taktéž Romain Genevois. Na marodce je jinak pořád Adama M'Bengue, otazník pak visí nad startem Ismaëla Diomandého, jenž nehrál už čtyři kola v řadě.

Jednu dobu hosté dokonce bojovali o účast v evropských pohárech pro příští sezónu, teď se však musejí smířit s faktem, že maximálně skončí na pátém místě, reálně však spíše mohou usilovat o umístění na sedmé pozici. Šestkrát v řadě už svěřenci trenéra Davida Guiona nevyhráli, v poslední čtvrtině tohoto ročníku nemají prostě ideální formu.

Remeši bude scházet vykartovaný Abdul Rahman Baba, návrat na trávníky naopak hlásí Alaixys Romao. Guion by výraznější změny ve své základní jedenáctce neměl dělat. "Řekl jsem svým hráčům, že bychom potřebovali ještě aspoň jednou vyhrát," přál by si hostující stratég, jehož tým před týdnem překvapivě snadno padl doma s Nimes.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.86 - 3.05 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dijon FCO - Racing Strasbourg  (sobota 20:00)
Dijon sice na začátku dubna ze tří zápasů urval velmi slušných sedm bodů, jenže poslední dvě kola mu vůbec nevyšla podle představ a prohrál v obou případech. Přitom aby se vyhnul přímému sestupu a mohl proklouznout aspoň do baráže, potřeboval by na závěr sezóny zabrat. Začít by měl bezpochyby už proti Štrasburku, který se nachází ve středu tabulky.

Před dvěma týdny proti Caen a naposledy na půdě Nantes nevstřelil burgundský celek ani branku. I proto spadl na současnou předposlední pozici, která znamená pád do Ligue 2. Na osmnácté místo, které zaručuje baráž, ztrácí aktuálně dva body. Na sedmnácté Monaco pak činí jeho manko pět bodů. Ne neřešitelná situace, ale rozhodně nezáviděníhodná.

Pakliže by Dijon znovu neuspěl a Monaco, případně šestnácté Amiens naopak ano, klidně se může stát, že o možnost udržet se v lize napřímo nadobro přijde. Tenhle duel si prostě nemůže dovolit pokazit. Postrádat nově bude vykartovaného Nayefa Aguerda, zranění jsou Valentin Rosier, Mehdi Abeid a Jordan Marié, nejistý je start u Florenta Balmonta.

Domácí naposledy v Nantes nepředvedli dobrý výkon. A odvezli si z Bretaně jen třígólovou porážku. "Chtěli jsme se ukázat v jiném světle po minulé prohře s Caen. Zase jsme vstoupili do druhého poločasu špatně," čertil se kouč Antoine Kombouaré. "Musíme lépe bránit, nedostávat takové góly. Soupeř pak po přestávce udělal přesně to, co chtěl."

Le Racing by rád zůstal na konci tohoto ročníku v horní polovině tabulky, reálně ještě může zabojovat o osmou pozici, na kterou ztrácel po pětatřiceti odehraných kolech tři body. Formu nemá vyloženě špatnou, prohrál v uplynulých pěti utkáních jen jednou, nutno však podotknout, že z vítězství se radoval naposledy na začátku dubna.

Štrasburk body určitě nepotřebuje tolik jako jeho nynější protivník. V jeho sestavě se neobjeví Idriss Saadi ani Jérémy Grimm, jež mají zdravotní potíže, nenastoupí asi ani Pablo Martinez. "Pokusíme se hrát ve zbývajících zápasech tak, abychom nenarušovali pohodu. Rádi bychom zůstali v první desítce. Hráči mají pořád velkou touhu," ujišťoval trenér Thierry Laurey.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.66 - 3.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - FC Nantes  (sobota 20:00)
V poklidném tempu by oba týmy měly dohrát zbývající tři kola letošního ročníku Ligue 1. Nice bylo po pětatřiceti odehraných kolech na sedmém místě, a ačkoli už nemá možnost proklouznout na příčky zajišťující evropské poháry pro příští ročník, rádo by se porvalo aspoň o pozici pátou. Nantes ovšem bude představovat bezpochyby tvrdý kalibr.

Kanárci totiž mají přímo výtečnou formu. V posledních pěti kolech ani jednou nezaváhali, získali plný počet bodů, a to přitom skolili asi nejslavnější francouzské trio. Lyon a PSG porazili před vlastními fanoušky, Marseille před dvěma týdny venku. V minulém kole korunovali svou fazónu dalším skalpem, tentokráte zachraňujícího se Dijonu.

Byť proti Dijonu nepředvedli svěřenci trenéra Vahida Halilhodžiče zcela ideální výkon v prvním poločase, po obrátce zabrali a urvali kýženou výhru. "Řekl jsem hráčům o přestávce, aby drželi tempo hry a snažili se zůstat organizovaní. Bylo pak logické, že jsme vstřelili tři góly. Hráli jsme dobře hlavně v útoku," říkal šestašedesátiletý stratég.

Pět výher v řadě je série, ke které se Nantes nepropracovalo od roku 2001. Poté, co si klub dlouhé měsíce procházel krizí po nečekané smrti Emiliana Saly, prožívá nyní velkou satisfakci. S Nice ovšem nemá v poslední době úplně pozitivní bilanci. Už pětkrát za sebou ho neporazilo, třikrát s ním za toto období prohrálo, dvakrát z toho před vlastními fanoušky.

OGC ztrácelo tři kola před koncem na pátý Montpellier a šestou Marseille tři body. To je manko, které se dá bezpochyby dohnat. A že výsledkově na tom není mužstvo z jihu Francie úplně špatně, ukázala i předchozí plichta uhraná na půdě PSG. "Takticky jsme hráli velmi slušně. Mám pouze příjemné pocity," hodnotil klání v Paříži kouč Patrick Vieira.

Domácí by měli postrádat celkem pět hráčů, vykartovaný je totiž Patrick Burner, zranění jsou pak Christophe Jallet, Myziane Maolida, Wylan Cyprien a Rémi Walter. Hostující sestava by neměla kvůli parádním rezultátům doznat výraznějších změn, chybět bude akorát jistě Joris Kayembe Ditu, který se stále dává dohromady po těžkém zranění kolene.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.22 - 2.98
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Nîmes Olympique - AS Monaco  (sobota 20:00)
Knížecí klub celou sezonu řešil zranění klíčových hráčů. Nebylo zase až tolik obvyklé, že mimo bylo třeba osm devět borců obvyklé základní sestavy. Proto bude patrně až do osmatřicátého kola bojovat o setrvání v soutěži. Krokodýli však stále živí naději na vynikající umístění v horní polovině tabulky.

Skvadru Bernarda Blaquarta rozhodně můžeme označit za jedno z nejpříjemnějších překvapení letošního ročníku Ligue 1. Až na drobné výjimky potvrdila stabilně dobré výkony i před týdnem, kdy po gólech Ferriho, Riparta a Bouangy vyplenila Stade Auguste-Delaune v konkurenční Remeši a k překonání hranice padesáti bodů chybí jediný.

"V prvních patnácti minutách jsme měli velký problém s tím dostat se do zápasu, ale poté, co se nám podařilo skórovat, jsme byli nemilosrdní. Tři trefy z pěti střel na bránu je hodně dobré vysvědčení. S dnešním výkonem jsem velmi spokojený, protože Remeš má hodně silný a skvěle organizovaný tým. Není snadné proti nim hrát. Velice mě také těší, že jsme odčinili ten výsledek z Lille," reagoval jednašedesátiletý lodivod na "bůra" ze Stade Pierre-Mauroy.

Moustapha Diallo a Clement Depres zůstávají jedinými dvěma borci, kteří nebudou moct tuhle sobotu zasáhnout do hry. Loïck Landre by totiž měl po zranění být připraven usednout alespoň na lavičku náhradníků. Anthony Briançon si odpykal trest za karty a ve středu obrany nastoupí vedle Herveho Lybohyho.

Leonardo Jardim na druhé straně barikády nemůže poslat na trávník Pietra Pellegriho, Jordiho Mboullu, Stevana Jovetiče a Danijela Subašiće, který si kvůli podkolenní šlaše ve zbývajících kolech už nezahraje. Cesc Fébregas naopak už začal s tréninkem, nicméně na návrat bude proti Nîmes ještě brzy. Radamel Falcao bude nachystán rozšířit svou porci čtrnácti branek.

V minulém kole jej proti ASSE zastoupili Gelson Martins a Vinícius Morais, nicméně ani dva zásahy na body nestačily. "Naprosto klíčový byl moment, ve kterém Kamil Glik trefil břevno a Naldo poslal balon z necelých tří metrů mimo. Pak jsme si z ničeho nic dali vlastní gól. To soupeře hodně motivovalo. Nehráli jsme špatně a za stavu 1:1 jsme se snažili skórovat. Jenže se to nepodařilo," prohlásil kouč Jardim.

A vzápětí dodal: "Každá porážka bolí. A my stále nemáme dost bodů na to, abychom mohli říct, že budeme hrát Ligue 1 i příští sezonu. Navíc nás čekají dva venkovní zápasy. Na druhou stranu, letos hraje Monaco lépe venku, než na domácím stadionu. Takový je život, takový je sport. Můsíme si zachovat klidnou hlavu, protože víme, že nás nečeká nic snadného."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.76 - 3.95 - 1.98
více informací
AS Saint-Étienne - Montpellier HSC  (pátek 20:45)
V poslední čtvrtině této sezóny chytlo Saint-Étienne formu a dokonce se mu nyní naskýtá možnost urvat třetí pozici. Co se týče té čtvrté, tu má v podstatě jistou, výhra nad Montpellierem mu ovšem definitivně stvrdí účast aspoň v Evropské lize. Hosté naopak budou bojovat o poslední naději, jak ještě do evropských pohárů proklouznout.

V uplynulých sedmi zápasech Les Verts urvali hned šest vítězství, remizovali pouze na půdě Amiens. V tuhle chvíli disponují sedmibodovým náskokem před šestou Marseille a právě pátým Montpellierem, oba týmy přitom mají již jen teoretickou šanci, jak ještě ASSE ohrozit. Pokud MHSC v nynějším duelu nezvítězí, je s jeho myšlenkami na čtvrté místo amen.

Domácí však mohou pokukovat ještě po daleko lukrativnější příčce. Na třetí Lyon ztrácejí jeden bod, a pakliže by ho v tabulce předskočili, zahráli by si dokonce předkolo Ligy mistrů. "Vyvinuli jsme na Lyon velký tlak. Jsme teď silní. I když jsme naposledy hráli v Monacu katastrofálně v první půli, užili jsme si výhru," říkal záložník Rémy Cabella.

Právě on je v posledních týdnech hlavním hnacím motorem St. Étienne v útoku, zaznamenal celkem čtyři branky v posledních šesti případech. Skóroval mimochodem před týdnem rovněž proti Monacu. "Lyon a Lille mají skvělé týmy. Oba vědí, že na ně teď tlačíme. Soustředíme se jen sami na sebe. Uvidíme, jak se to celé vyvine," pokračoval Cabella.

I domácí trenér Jean Louis Gasset musel výkony Cabelly pochválit. "Má opravdu skvělou fazónu na konec tohoto ročníku," mnul si ruce. "Byl často kritizován za to, že přeháněl své chování, byl podrážděný. Nyní však můžeme vidět skvělého Cabellu. Právě on je tím rozhodujícím mužem. To je něco, co se mi líbí. Jde si zkrátka za svým," dodal.

V top trojce ASSE naposledy skončilo v roce 1982. V letošním ročníku má skvělou možnost, jak něco podobného zopakovat. Nemá totiž vyloženě těžký los, po Montpellieru přivítá doma Nice a na závěr zajede do Angers. To Lyon například narazí v tomhle kole na Marseille. Pro Gassetovy svěřence může být tohle klání opravdu klíčové v otázce třetí pozice.

Hosté v minulém kole před vlastními fanoušky pouze remizovali s Amiens, ačkoli předtím skolili PSG, takže jejich ambice probít se před St. Étienne stojí na velmi nestabilních základech. A vedení klubu, a to včetně Laurenta Nicollina, jako by už bylo předem smířeno s faktem, že Evropskou ligu si Montpellier prostě pro příští sezónu nezahraje.

Rozhodně Nicollin nepůsobil vůči soupeři nepřejícně. Vždyť třeba Gasseta, který se narodil v Montpellieru a působil v klubu jako hráč i jako trenér, velmi dobře zná, stejně jako Cabellu, který pomohl MHSC k ligovému titulu v roce 2012. "St. Étienne si zahraje evropské poháry, to se stane. Přál bych mu každopádně Ligu mistrů," říkal hostující prezident.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.81 - 4.71
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain35274498:3185
2.Lille OSC35209661:3069
3.Olympique Lyon35189860:4563
4.AS Saint-Étienne35188955:3962
5.Montpellier HSC351413851:4055
6.Olympique Marseille351671254:4755
7.OGC Nice3514101127:3152
8.Nîmes Olympique351471452:5349
9.Stade Reims351116833:3849
10.Racing Strasbourg351016956:4446
11.FC Nantes351371546:4546
12.Angers SCO3510151042:4145
13.Stade Rennes3511121249:5045
14.Girondins Bordeaux359111533:4038
15.Toulouse FC358131432:5037
16.Amiens SC358101729:4934
17.AS Monaco357121636:5433
18.SM Caen356121726:4730
19.Dijon FCO35772127:5428
20.EA Guingamp355102024:6325

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Langi

twl, vůbec mi to nedocházelo, ale vzhledem k losu ASSE koukám, že je velmi reálné, že Lyon nakonec skončí 4

Reagovat
juninho8

No Monako nepomohlo, snáď pomôže Montpellier

Reagovat
juninho8

Montpellier Slovensko Česko krásny večer

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

OM LYON.... kdybychom hráliv lyonu tak řeknu že dostaneme 4:0, takhle v Marseille, věřím že doma jsme potencionalně schopni to uhrát na 2:1 nebo 2:2 budu verit.... (realita ocekavam stejne vyhru Lyonu 1:2)

Reagovat
Langi

Nekdo by mel mozna rict Monacu, ze ta baraz porad jeste smrdi ...vtipne je, ze je pravdepodobne zachrani body, kdy se hecli proti Lyonu a Lille...pritom je cela letosni sezona v jejich podani uplne k zbliti

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele