Ligue 1 - preview 34. kola

26.04.2019, 07:57, aktualizováno 28.04.2019, 08:33
Previews
Lille doma hostí Nîmes Olympique a chce znovu odskočit Lyonu na rozdíl šesti bodů, Saint-Étienne je zase favoritem souboje s Toulouse. Marseille se snaží minimalizovat ztráty a další příležitost bude mít proti Nantes...
Amiens SC - Racing Strasbourg  (neděle 15:00)
Pětkrát v řadě už Amiens nezískalo plný bodový zisk, a i proto se musí stále strachovat o holé přežití. Nepříjemně se přitom dotahuje zezadu především Dijon, takže proti Štrasburku by pro něj bylo záhodno konečně zvítězit. Hosté hrají v klidném středu tabulky, na kontě mají prvenství z Coupe de la Ligue, a sezónu budou dohrávat v poklidu a bezpečí.

Domácí mají po třiatřiceti odehraných kolech stále slušný čtyřbodový náskok na osmnáctou barážovou příčku, tudíž v tomto klání nemají vyloženě nůž pod krkem. Pakliže však chtějí o své záchraně rozhodnout co nejdříve, měli by co nejrychleji ukončit své skoro měsíc a půl trvající čekání na ligovou výhru. Naposledy prohráli na půdě Nantes.

Především začátek druhé půle byl v jejich podání doslova katastrofální. "Je nemožné usilovat o tři body, když inkasujete třikrát během třinácti minut," čertil se trenér Christophe Pélissier. "Nikdo nám přežití nedaruje jen tak. Budeme si ho muset vybojovat. Potřebujeme teď získat nějakých pět bodů, vše máme ve svých rukou," nesnažil se jakkoli panikařit.

Les Licornes by již měl být k dispozici Eddy Gnahoré, jemuž vypršel disciplinární trest, pořád se ovšem neví, jak je na tom zdravotně Saman Ghoddos, jenž se stále ještě plně nezotavil po zánětu slepého střeva. Nepředpokládá se, že by se objevil v základu. "Neprohráli jsme sedmkrát z posledních osmi zápasů. To nás trochu uklidňuje," dodával Pélissier.

Le Racing prožívá rozhodně povedený ročník. Protože na konci března zvítězil v Ligovém poháru, zajistil si účast v Evropské lize pro příští sezónu, záchranu už má jistou, a tak se může ještě pokusit v tabulce posunout o několik míst dopředu. Jeho forma není v tuhle chvíli na nejlepší úrovni, z možných devíti bodů urval pouhé dva v uplynulých třech duelech.

Štrasburk bude moci počítat s Kennym Lalou, jenž byl naposledy proti Montpellieru suspendovaný, zranění jsou ovšem Idriss Saadi a Jérémy Grimm, otazník pak visí nad startem Lamineho Koného. Kouč Thierry Laurey si uvědomuje, že jeho tým nehraje v poslední době příliš dobře. "Všechno mě zklamalo," hodnotil minulou porážku proti MHSC.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.35 - 3.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Angers SCO - Stade Reims  (neděle 15:00)
Oba dva nedělní protivníci letos předvádějí výkony nad očekávání a stále ještě živí určitou naději na přesun do předkola Evropské ligy. V o něco lepší situaci se nachází domácí Remeš, která v dosavadních třiatřiceti zápasech vybojovala osmačtyřicet bodů a patří ji velmi solidní sedmá pozice. Angers získalo o sedm bodů méně a je dvanácté. Záchranu má prakticky zajištěnou, neboť před osmnáctým Dijonem drží náskok třinácti bodů.

SCO si momentálně brousí zuby na horní polovinu Ligue 1, neboť na desátý Štrasburk ztrácí jen tři body. Oba dva soupeři jsou letos považování za remízové krále nejvyšší francouzské soutěže. Stade uhrálo hned patnáct nerozhodných výsledků, což je vůbec nejvíce z celého dvacetičlenného pole. Angers si na konto připsalo o jednu remízu méně a v této statistice se dělí o druhou příčku s konkurenčním Štrasburkem.

Domácí v předchozích osmi zápasech zvítězili pouze jednou a to na půdě předposledního Caen po výsledku 1:0, jinak se hned pětkrát rozešli se svými protivníky smírně a porážky utrpěli od dvacátého Guingampu (0:1) a naposledy taktéž s vysoce favorizovaným Lyonem (1:2). Remeš nezvítězila již čtyřikrát za sebou, po neúspěchu s Racingem (0:4) a remízách s Lille (1:1) i s Monakem (0:0) podlehlo před týdnem čtvrtému Saint-Étienne (0:2).

Kouč Angers Stéphane Moulin postrádá Cristiana Lópeze s N'Doyem (oba po operaci kolenních vazů), dále pak Bahokena (poranění stehenního svalu) i Andreua (potíže s kolenem). "Lyon nám naposledy udělil lekci z produktivity a jsme zklamaní, že jsme po dobrém výkonu prohráli. Bohužel nám utekl začátek utkání a teď uděláme vše proto, aby se to proti příštímu soupeři nestalo," prohlásil Moulin po neúspěchu v Parc Olympique.

Jeho protějšek David Guion nenasadí Pinsona (zranění ramene), Carrassa (problémy s kyčlemi), Konana (poranění míchy) a Mbembu (bolesti v oblasti jater). "Duel se Saint-Étienne se nám nepovedl ve všech ohledech a po druhé inkasované brance nám rychle docházely síly. Angers je doma nesmírně silné, ale klíčem k úspěchu by mohla být trpělivost," vyjádřil se Guion. Podzimní vzájemné měření sil skončilo nerozhodně v poměru 1:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.56 - 3.19 - 3.13
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SM Caen - Dijon FCO  (neděle 15:00)
Oběma týmům pořádně teče do bot, jejich vzájemný duel je tak pro ně velmi, velmi důležitý. O něco lépe je na tom v tuhle chvíli Dijon, jenž získal o dva body více než Caen, k bezpečné sedmnácté příčce mají ovšem oba stále poměrně daleko. Právě tenhle zápas pro ně představuje odrazový můstek, jak se ještě vyhnout přímému sestupu či baráži.

Hosté přitom v uplynulých třech kolech celému pelotonu Ligue 1 naznačili, že se s přežitím v nejvyšší soutěži to myslí smrtelně vážně. Výrazně je nastartovala výhra v Lyonu na začátku dubna, po níž přišla na řadu plichta s Amiens, a před týdnem skolili před vlastními fanoušky Rennes. S formou jsou na tom svěřenci kouče Antoineho Kombouarého dobře.

Potřebují však v nastoleném trendu pokračovat i nadále, neboť od bezpečných pozic je dělí stále čtyři body. Záchranu nemají ve svých rukou. Tedy prozatím. "Pořád ještě zbývá pět kol, nic není u konce. Chceme aspoň skončit na osmnáctém místě," byl skromný Kombouaré, jehož tým na podzim s Caen padl o dvě branky v rámci Ligue 1.

Oba kluby pak los svedl ještě v říjnu loňského roku do Ligového poháru a tehdy zvítězil Dijon. Ze všech těchto tři klání bude ovšem to nynější vůbec to nejzásadnější. "Byl jsem na hráče velmi pyšný, viděl jsem mužstvo, které bylo psychicky hodně silné. Vítězstvím nad Rennes jsme dostali pod tlak Guingamp i Caen," hodnotil ještě Kombouaré.

Les Rouges jsou určitě rádi, že již budou moci počítat s Wesleym Lautoou, jemuž vypršel disciplinární trest, postavit by se měl na stopera po boku Cédrica Yambérého. Jinak by Kombouarého jedenáctka neměla doznat výraznějších změn od minulé výhry. Chybět mu budou akorát zranění Valentin Rosier spolu s Mehdim Abeidem.

Caen před týdnem dokázalo naplno uspět v Nice, dobrý výkon tam přitom předvedl Brice Samba, jenž udržel čisté konto. "Je důležité mít dobrého brankáře," chválil ho trenér Fabien Mercadal. "Jsme si vědomi toho, že ne všechno je perfektní, ukázali jsme však touhu zachránit se, aby klub jednoduše přežil," dodával po výhře na jihu Francie.

Caenopustili Paul Baysse i Claudio Beauvue, kteří tak do duelu s Dijonem nezasáhnou, zraněný je pořád Adama M'Bengue, není však úplně vyloučené, že by se na trávníku mohl objevit Romain Genevois. Po suspendaci je zpět Faycal Fajr. "Čekají nás teď Dijon a Guingamp. Myslím si, že máme šanci Dijon porazit," zakončil Mercadal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.09 - 3.20 - 2.58
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - Nîmes Olympique  (neděle 15:00)
Lille má velmi dobře nakročeno k překvapivému zisku druhé příčky, která je strategická pro přímou účast v základních skupinách Ligy mistrů. V závěrečných utkáních potřebuje udržet šestibodový náskok před třetím Lyonem, jakým disponoval po třiatřiceti odehraných kolech. Bránit své postavení v tabulce bude nyní proti ve středu tabulky hrajícímu Nîmes.

Domácí po letech paběrkování prožívají opravdu snový ročník. Ne že by dokázali výrazněji konkurovat mistrovskému PSG, každopádně díky své stabilní výkonnosti se právem nacházejí na pozici vicemistra. Chlubit se mohou čtvrtým nejlepším útokem Ligue 1 a zároveň druhou nejlepší defenzivou. Přitom první PSG inkasovalo jen o gól méně než Lille.

Naposledy Dogy remizovaly na půdě Toulouse, teď by tak tuhle ztrátu rády napravily v nynějším klání. Vždyť právě pak se v přímém souboji o druhé místo vydají do Lyonu, s nímž mohou sehrát vůbec nejdůležitější střetnutí sezóny. Pakliže by proti Nîmes vydolovaly tři body a proti Les Gones nepadly, těžko by je někdo z jejich pozice sesazoval.

Domácí trenér Christophe Galtier ví, že jeho tým nemá ani zdaleka vyhráno, byť se náskok LOSC zdá být v tuhle chvíli dostačující. "V bitvě o Ligu mistrů je důležitý každý bod. Stále je ve hře bodů patnáct, o které bychom se měli za každou cenu porvat. Zatím jsme na žádnou metu nedosáhli," uvědomoval si dvaapadesátiletý rodák z Marseille.

Lille mělo přímo snový start do jarní části tohoto ročníku, pětkrát v řadě vyhrálo, a ačkoli pak se dobře namazaný stroj trochu zasekl, zaznamenal od té doby pouhou jednu porážku. V Toulouse však úplně nedokázalo navázat na senzační hladkou výhru nad PSG. "Myslím si, že v posledních dvaceti pěti minutách nám docházel dech," hodnotil Galtier.

Krokodýli nebudou mít na severu Francie vůbec co ztratit. Jakožto nováček soutěže příliš nečekali, že by se mohli držet v horních patrech tabulky, dávno si přitom zajistili záchranu. Naposledy Olympique skolil Bordeaux a potřetí za sebou doma získal vítězství. "Jsme potěšeni tím, kde se nacházíme," uculoval se kouč Bernard Blaquart.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.78 - 7.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - EA Guingamp  (neděle 15:00)
Je jen málo týmů, se kterými má letos poslední tým Ligue 1 EA Guingamp lepší vzájemnou bilanci a jedním z nich je Nice. Přímořský celek v prvním utkání v Guingampu remizoval 0:0 a v osmifinále Coupe de la Ligue prohrál na pokutové kopy a byl vyřazen. Další podobný neúspěch už si dovolit nemůže, pakliže stále pomýšlí na Evropskou ligu. Hosté zase potřebují body, aby odvrátili hrozící sestup.

Spojení Guingampu a Ligue 2 nabývá čím dál reálnějších rozměrů. Bretaňský celek nevyhrál už čtyři kola v řadě a pět kol před koncem soutěže ztrácí na nesestupové pozice osm bodů. Naději si však dělá alespoň na osmnácté místo, které ve Francii znamená účast v baráži a tam činí ztráta Guingampu o poznání hratelnější čtyři body.

Optimismus vnáší mezi fanoušky i předváděná hra, Guingamp sice už čtyři kola v řadě nevyhrál, ale remízy s Monakem a Štrasburkem nejsou vůbec špatným počinem a ani prohraný zápas s Marseille nebyl vzhledem k předvedené hře žádnou katastrofou. Problémem hostů je, že potřebují body a to velmi rychle, protože času není nazbyt.

Favoritem duelu bude bezpochyby OGC Nice a nic na tom nemění vzájemné zápasy, které spolu tyto celky letos odehrály. Les Aiglons se od počátku sezony potýkají se špatnou výsledkovou kontinuitou a víceméně vždy po úspěšné sérii následuje útlum. Znovu to bylo patrné po výhrách nad Dijonem a především Montpellierem, po kterých následovala ještě slušná remíza na půdě Stade Rennes, ale především nečekaná domácí porážka od SM Caen.

Patrick Vieira se nadále potýká s poměrně rozsáhlou marodkou a do utkání s Guingampem nebude moci nasadit ani jedno z výčtu jmen - Jallet, Maolida, Cyprien, Ganago a Danilo. Oproti tomu je Guingamp takřka kompletní, i když i absence Deauxe a Benezeta nejsou zanedbatelné.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Sarr, Dante, Herelle, Burner - Walter, Tameze, Lees-Melou - Srarfí, Saint-Maximin, Atal
EA Guingamp - pravděpodobná sestava:
Caillard - Traoré, Sorbon, Eboa, Rebocho - Phiri - Blas, Didot, Ndong, Thuram - Roux
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.27 - 4.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Toulouse FC  (neděle 17:00)
Lyon neztrácí a tak si nemůže dovolit zaváhat ani jeho největší rival Saint-Étienne. Les Verts v honbě za Ligou mistrů potřebují zvítězit nad Toulouse, aby se přiblížili třetímu místu znovu na rozdíl tří bodů. Téfécé před týdnem obralo o bod druhé Lille, podaří se mu něco podobného i na stadionu Geoffroye Guicharda?

Rozhodně to nebude snadné, protože Saint-Étienne oplývá výbornou formou. Z pěti kol zvítězilo rovnou čtyřikrát a jen v zápase s Amiens bralo bod za remízu 2:2. Saint-Étienne má především skvělou domácí bilanci, byť tu nedávno dvakrát prohrálo, pořád to v konečném součtu stačí na průběžné třetí místo. Lépe si před vlastními diváky vedou pouze mistrovské PSG a Olympique Lyon, ovšem pokud Les Verts utkání s Toulouse zvládnou, posunou se na druhé místo.

Důležitější je ale celková tabulka a tam domácí ztrácí na Ligu mistrů šest bodů. Navíc se musejí ohlížet i dozadu, protože Marseille je vzdálená pouze dva body a zapomínat bychom neměli ani na šestý Montpellier. Svěřenci trenéra Jeana-Louise Gasseta před týdnem vyhráli 2:0 v Remeši a výsledek, tedy vítězství, potřebují s Toulouse zopakovat. Na závěr sezony čeká Les Verts ještě náročný los, postupně se totiž střetnou s Monakem, Montpellierem nebo Nice.

Toulouse sice nemá na půdě Saint-Étienne co ztratit, rádo by ale získalo bod, který by ještě více přiblížil jistotu záchrany. Osmibodový náskok se zdá být v tuto chvíli dostatečný, ale loňské sezony Fialky varují. Toulouse naposledy vyhrálo v Saint-Étienne před necelými pěti lety, takže případná výhra by byla velkým překvapením.

Ztráty hlásí jen domácí strana, konkrétně se jedná o Monneta-Paqueta, Salibura, Silvu nebo Kolodziejczaka. Ani jeden by do utkání neměl nastoupit.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Polomat, Perrin, Saliba, Debuchy - Bennasser, M'Vila - Nordin, Cabella, Hamouma - Khazri
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet - Amian, Shoji, Moubandje, Sylla - Cahuzac, Sidibe, Sangaré - Dossevi, Sanogo, Gradel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.89 - 7.26
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - FC Nantes  (neděle 21:00)
Před čtrnácti dny nastoupila Marseille na novou vítěznou vlnu a po dvou výhrách stále drží naděje na pohárová umístění. Výherní sérii drží i Nantes, které si postupně smlslo na Lyonu i Paříži a třetím do party by mohl být i Olympique Marseille, vždyť Kanárci už ho v letošní sezoně jednou porazili.

V 16. kole zvítězilo Nantes doma nad Marseille 3:2, přestože jihofrancouzi dvakrát v utkání vedli. Na první pohled možná Marseille je větším favoritem, ale i celková vzájemná bilance napovídá, že jde o dva rovnocenné soupeře. Výhodou OM bude pochopitelně Stade Vélodrome, protože podíváme-li se, koho Nantes dokázalo na vlastním hřišti v poslední době porazit, nebyl by případný výlet na Loiru nijak povzbudivý. Nantes má tři domácí výhry v řadě nad Lyonem, PSG a Amiens.

Svěřenci trenéra Rudiho Garcii se stále nevzdávají snu hrát v příštím ročníku Ligy mistrů, ovšem k tomu by potřebovali častější zaváhání Lyonu nebo Saint-Étienne a ani jedno se zatím neděje. Marseille bude mít co dělat, aby si evropské poháry vůbec zahrála, protože ze zadních pozic na ní tlačí Montpellier.

O třízápasové domácí sérii Nantes šla řeč, o poznání horší je ale venkovní bilance. Pouhé tři výhry poukazují na to, proč Kanárkům patří až třinácté místo. Vždyť hůře si v domácích zápasech vedou už jen Bordeaux, Amiens a Guingamp. Trenér Vahid Halilhodžić si je tohoto problému dobře vědom a pevně doufá ve zlepšení.

Do utkání s Nantes určitě nezasáhne Florian Thauvin, který má problémy s kotníkem. Dobrou zprávou je ale stav Maria Balotelliho, jenž naopak doléčil zranění stehenního svalu. Větší problémy s marodkou mají spíše hosté, Nantes se musí obejít bez Kayembeho, Krhina a Eysserica.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Amavi, Kamara, Caleta-Car, Sarr - Luis Gustavo, Lopez - Ocampos, Payet, Radonjić - Balotelli
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Dupé - Ié, Carlos, Pallois, Lima - Touré, Moutoussamy, Rongier - Waris, Coulibaly Limbombe
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.40 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Olympique Lyon  (pátek 20:45)
Lyon bude v posledních pěti kolech bojovat aspoň o udržení své třetí příčky, aby si v příštím ročníku mohl zahrát Ligu mistrů. Setřást však čtvrté St. Étienne, na které disponuje tříbodovým náskokem, a pátou Marseille, od které je vzdálený na rozdíl pěti bodů, určitě nebude jednoduché. I proto by nerad ztrácel půdu pod nohama už v Bordeaux.

Lyon nečeká žádný klidný konec sezóny. V uplynulých týdnech nebyl úplně v nejlepším rozpoložení, a to i kvůli budoucnosti trenéra Bruna Génésia, jenž po posledním kole klub opustí. Rozhodně však chce dokončit svou pouť úspěšně, umístit se se svým týmem v top trojce, a třeba se ještě pokusit zaútočit na druhé Lille, na nějž ztrácí šest bodů.

Velmi dobře se od půlky března daří hostujícímu záložníkovi Martinu Terrierovi, jenž skóroval vždy jednou v minulých pěti ligových zápasech. Mladý Francouz může v budoucnu bezpochyby patřit k hlavním oporám lyonského mančaftu. Svým pojetím hry je srovnáván hlavně s Robertem Pirèsem, bývalým francouzským reprezentantem.

Ovšem jeho idoly jsou úplně jiní hráči. "Když jsem v mládeži hrával za Lille, mým oblíbencem byl logicky Eden Hazard. Jeho kariéra začínala v tu dobu strmě stoupat vzhůru. Jinak však miluji Dennise Bergkampa," prozrazoval dvaadvacetiletý Terrier, jenž svým rozhodujícím gólem naposledy přispěl k důležitému vítězství nad Angers.

Odborníci se nemohou příliš shodnout, jaká ideální pozice v sestavě mu má patřit. Génésio ho každopádně často využívá na levém kraji útoku. "Jsem všestranný. Trenér ví, že mě může použít v různých systémech," dodával Terrier. "Mám rád rozestavení 4-4-2, protože nejradši hraji jako střední útočník. Ale snadno se přizpůsobím jakékoli pozici."

Stejně jako celé mužstvo by i on chtěl v příští sezóně okusit znovu atmosféru Ligy mistrů. Letos z ní Les Gones vypadli po porážce s Barcelonou. "Doufám, že proti ní budeme mít šanci hrát i příště," přál by si Terrier. "Pořád můžeme skončit ještě druzí v Ligue 1. Doufám, že se to podaří. Osobně jsem letos udělal průlom, hlavně po psychické stránce."

Les Girondins letos mohou zabojovat jen o místa v horní polovině tabulky, matematicky pořád nemají jistou záchranu, mají k ní ovšem velmi blízko. Spíše se již soustředí na další ročník pod vedením kouče Paula Sousy. "Potřebujeme vypilovat svůj styl, moje nápady. Teď to není otázka výsledků. Ty se pak dostaví," byl přesvědčený domácí stratég.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.12 - 4.11 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain33273395:2784
2.Lille OSC33198654:2865
3.Olympique Lyon33178855:4159
4.AS Saint-Étienne33168950:3756
5.Olympique Marseille331661152:4454
6.Montpellier HSC331312847:3751
7.Stade Reims331115732:3448
8.OGC Nice331391123:3048
9.Nîmes Olympique331371349:4846
10.Racing Strasbourg331014955:4344
11.Stade Rennes3311101245:4643
12.Angers SCO339141040:4041
13.FC Nantes331171541:4440
14.Girondins Bordeaux339111331:3638
15.Toulouse FC338121330:4636
16.AS Monaco337111532:4932
17.Amiens SC33881728:4832
18.Dijon FCO33771927:5028
19.SM Caen335111725:4726
20.EA Guingamp33591924:6024
Zbývající zápasy
30.04. 19:00Montpellier HSC - Paris Saint-Germain
01.05. 19:00Stade Rennes - AS Monaco

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Langi

Kurs na neprohru Bordeaux mi prijde hodne lakavy...letosnimu Lyonu venku neverim ani za nic

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele