Ligue 1 - preview 31. kola

05.04.2019, 08:39, aktualizováno 07.04.2019, 09:52
Previews
Francouzská Ligue 1 má na programu čtyři utkání. Večer se Paris Saint Germain poměří s čerstvým vítězem ligového poháru Štrasburkem. O favoritovi ale nemá cenu hovořit. Napínavější by měly být ostatní zápasy. Nice a Montpellier by ještě chtěly zaútočit na Evropu, a ten komu se povede vyhrát vzájemný zápas bude mít slušnou výchozí pozici. Lille si může pojistit druhé místo, ale v Remeši u nováčka už pohořel nejeden favorit. Zato Toulouse i Nantes jsou relativně v klidu, hodí se ale každý bod...
Stade Reims - Lille OSC  (neděle 15:00)
Osmizápasová neporazitelnost Remeše skončila ve středu ve Štrasburku a domácí celek by rád znovu na vítěznou vlnu, ale bude to mít velice těžké. Na stadion Augusta Delauneho zavítá druhé Lille, které si potřebuje udržet odstup od dotírajícího Lyonu.

Remeš prožila skvělou jízdu, ale ve Štrasburku se musela sklonit. Čerstvý držitel Coupe de la Ligue zvítězil vysoko 4:0 a ukázal, že vítězství v poháru rozhodně nebylo dílem náhody. Postup Remeše na čtvrté místo Ligue 1 se tedy prozatím odkládá, domácímu celku patří šesté místo se tříbodovou ztrátou na čtvrté Saint-Étienne.

Domácí tým podle trenéra Davida Guiona zůstává nohama na zemi a za favorita na pohárové pozice se spíše nepovažuje. Hlavním předsezónním cílem byla záchrana a ta se podařila naplnit. Cokoliv navíc je považováno za přidanou hodnotu.

Druhé místo za suverénní Paříží patří stále Lille, které si hýčká čtyřbodový náskok na třetí Lyon. Dogy naposledy zvítězily v Nantes 3:2 a na porážku od Monaka zareagovaly tím nejlepším způsobem. Tým trenéra Christopha Galtiera čeká klíčová fáze sezony, do konce Ligue 1 zbývá osm kol a během nich se Lille ještě utká s PSG i s Olympiquem Lyon. A ani v Remeši to nebude mít jednoduché. Lille tam čeká těžká zkouška, domácí zápas Dogy jenom remizovaly 1:1 a celkově mají se svým soupeřem vyrovnanou bilanci. Na stadionu Augusta Delauneho však nikdy předtím nezvítězily.

Na každé straně bude scházet jeden hráč. Remeši nepomůže Ghislain Konan, zatímco kouč Lille nemůže počítat s Jérémym Piedem.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Mendy - Baba, Abdelhamid, Engels, Foket - Chavalerin, Romao - Cafaro, Zeneli, Oudin - Chavarria
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, Fonte, Soumaoro, Kone - Mendes, Xeka - Pepe, Ikone, Bamba - Leao
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.97 - 3.15 - 2.71
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Toulouse FC - FC Nantes  (neděle 15:00)
Aktuálně mají Toulouse a Nantes nepříjemné zkušenosti s PSG. Zatímco domácí před týdnem neuspěli proti francouzskému gigantovi v rámci Ligue 1, hosté s ním padli ve středu v semifinále Coupe de France. A protože oba kluby stále nemají ligovou záchranu úplně jistou, potřebovaly by si ve vzájemném klání napravit svou reputaci.

TFC je vzdálen od barážové osmnácté pozice na rozdíl devíti bodů, což je rozhodně slušný náskok. Potřeboval by přesto, stejně jako Nantes, které je v tabulce za svým soupeřem jen o bod pozadu, udělat ještě poslední krůčky k tomu, aby závěr sezóny dohrával v poklidu a bez tlaku. Jenže v uplynulých devíti zápasech vyhrál jen v jednom případě.

Naposledy proti PSG nemělo Toulouse co ztratit. A nakonec padlo jen nejtěsnějším možným způsobem. "Zasloužili jsme si uhrát bod," smutnil kouč Alain Casanova. "Jsem frustrovaný za celý tým. Paříž nám nepůsobila tolik problémů v defenzívě. Měli jsme dvě šance, ale neproměnili je. Proti takovému soupeři si něco takového nemůžete dovolit."

Domácí nemohou hudrovat na nějakou rozsáhlou marodku. Možná že nyní nebude moci nastoupit pouze Mathieu Dossevi, jenž v minulém kole nehrál, jinak by Casanova měl mít kompletní kádr. Pravděpodobně zůstane u rozestavení 4-3-3, které využil i proti PSG. "Musíme teď překonat svoje zklamání," dodával Casanova po minulé porážce.

Kanárci si mohli zahrát finále Francouzského poháru, los jim ovšem přisoudil asi nejtěžšího možného protivníka. V Parku princů nakonec padli o tři branky a jejich sen se rozplynul. Nantes by určitě potřebovalo nějakou vzpruhu, neboť ani v lize se mu uplynulá dvě kola nevydařila. Prohrál jak na půdě Remeše, tak před vlastními fanoušky s Lille.

Hostující lodivod Vahid Halilhodžič zřejmě zpátky do sestavy zařadí Andreie Girotta, jemuž už vypršel disciplinární trest, vykartovaný je ovšem nově Kalifa Coulibaly, jenž proti PSG inkasoval červenou kartu. Na marodce jinak stále zůstává dlouhodobě zraněný Joris Kayembe Ditu, otazník pak visí nad starty záložníků Reneho Krhina a Boschiliy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.66 - 3.08 - 3.09
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - Montpellier HSC  (neděle 17:00)
Na Allianz Riviéře se utkají domácí Nice s Montpellierem a prakticky půjde o přímý souboj o evropské poháry. Nice je osmé, Montpellier je sedmý, ale od čtvrté Marseille je dělí čtyři, respektive pět bodů.

Nice i Montpellier stále pomýšlejí na Evropskou ligu a v tuto chvíli mají naprosto totožnou formu. Ze čtyř zápasů oba celky dvakrát vyhrály, jednou remizovaly a jednou prohrály. O bod více má ale v tabulce Montpellier, nicméně utkání samotné favorita nemá.

Svěřenci Patricka Vieiry se v minulém kole úspěšně popasovali s Dijonem a na stadionu Gastona Gérarda vyhráli nejtěsnějším rozdílem. Jedinou branku utkání zařídil Pierre Lees Melou.

Bez inkasovaného gólu triumfoval i Montpellier, který doma porazil o záchranu bojující Guingamp 2:0. Montpellier ale vyhrál od začátku února teprve druhé utkání a v tabulce se postupně propadl až na sedmé místo. Žádná tragédie to však není, HSC je stále v kontaktu s pohárovými příčkami a pokud zvládne přímý duel s Nice, může se posunout až páté místo.

Co se týče absencí, hůře je na tom domácí celek, kterému bude chybět několik klíčových opor. Zdravotní problémy mají Jallet, Maolida, Ganago, Sarr, Atal i křídelník Saint-Maximin, jehož start je minimálně nejistý. Na druhé straně Montpellier bude postrádat Dollyho a Oyonga.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Boscagli, Dante, Herelle, Burner - Cyprien, Tameze, Lees-Melou - Makengo, Srarfí, Sacko
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Mendes, Hilton, Congré - Aquilar, Skhiri, Tallec, Ristić - Mollet - Delort, Laborde
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.00 - 3.05 - 2.76
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Paris Saint-Germain - Racing Strasbourg  (neděle 21:00)
PSG se už po tomto kole může radovat z ligového titulu. Musí k tomu ovšem bezpodmínečně porazit před vlastními fanoušky Štrasburk a doufat, že Lille těsně předtím v neděli neuspěje na půdě Remeše. Náskok domácích je v tuhle chvíli dvacetibodový, a i kdyby v tomto klání zaváhali, jejich triumf v Ligue 1 je v podstatě jasně danou záležitostí.

Svěřencům kouče Thomase Tuchela v podstatě půjde o to překonat některé historické milníky, mladý útočník Kylian Mbappé navíc bojuje o korunu krále střelců. Mistr světa z roku 2018 má aktuálně velmi úctyhodnou formu. Byl zapojený při brankové situaci v posledních deseti zápasech, skóroval přitom vždy v uplynulých sedmi ligových duelech.

Mbappé tak může vyrovnat bilanci Carlose Bianchiho z roku 1970, kterému se podařilo zapsat se na střeleckou listinu v osmi utkáních po sobě. Jen jeden gól mu chybí k tomu, aby se vyrovnal osmadvaceti přesným zásahům Edinsona Cavaniho, jenž na tuhle metu dosáhl loni. Opravdu nic by mu nemělo bránit v uzmutí ceny pro letošního nejlepšího šutéra.

PSG ve středu vyhrálo v Coupe de France proti Nantes a postoupilo v této soutěži do finále, kde narazí na Rennes. "Nejdůležitější pro nás bylo projít dál. Tým máme velmi silný, společně musíme psát historii," uvedl po výhře obránce Dani Alves, jehož trápily v poslední době určitě zdravotní potíže, ale nyní by měl už být plně fit.

Štrasburk před týdnem uspěl ve finále Ligového poháru, následně pak v dohrávce smetl silnou Remeš čtyřmi brankami. Aktuálně jsou hosté ve velmi dobrém rozpoložení, zbytek sezóny budou dohrávat v úplném poklidu a vynasnaží se skončit v tabulce co nejvýše. Na PSG přitom docela umějí, třeba v roce 2017 ho doma dokonce porazili, na podzim s ním remizovali.

Trenér Thierry Laurey ví moc dobře, že jeho tým nebude mít v Parku princů vůbec co ztratit. "Potřebujeme jen zbývající kola dohrát tiše. Doufáme, že skončíme v horní polovině tabulky," vytyčil jasný cíl. "Pokusíme se v Paříži ukázat dobrý fotbal. Je to pro nás prestižní zápas. Budeme v klidu, ale ne zase tolik, jinak bychom tam mohli dostat solidní výprask."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 8.25 - 15.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - Dijon FCO  (sobota 17:00)
Pakliže Lyon nepokazí zbývajících osm ligových kol, zahraje si s jistotou znovu Ligu mistrů v příštím ročníku. Protože v úterý se mu nepodařilo postoupit do finále Coupe de France, půjde mu hlavně o to zůstat v lize v top trojce, případně ještě může zabojovat o pozici vicemistra. Teď doma narazí na poslední Dijon, jenž horlivě usiluje o záchranu.

Možná že kdyby Olympique v semifinále Francouzského poháru neprohrál, žhavil by současný lodivod Bruno Génésio propisku a podepsal by s Les Gones nový dvouletý kontrakt. Jenže prezidentovi klubu Jeanu-Michelu Aulasovi se nečekané vyřazení z této soutěže nelíbilo. A tak budoucnost Génésia je i v tuhle chvíli ve hvězdách.

Po porážce s Rennes se v Lyonu konala očekávaná tisková konference ohledně toho, kdo bude příští ročník tým vést. Široká veřejnost se ale dozvěděla, že Aulas zatím Génésiovi kontrakt neprodloužil. Naopak potvrdil, že neangažuje světoznámého trenéra Josého Mourinha, který je aktuálně bez práce a jehož jméno se například hodně skloňovalo s Monacem.

Logicky by přitom mohl zavítat právě do Auvergne-Rhone-Alpes, odbourána by totiž byla jazyková bariéra pro portugalsky mluvící hráče. "Loni v létě jsem se s Josém Mourinhem viděl. Trochu jsme spolu mluvili, ale rozhodně to nebylo kvůli jeho příchodu sem. Myslím si, že on není kompatibilní s celkovou ekonomikou klubu," vysvětloval Aulas.

Těžko říci, kde je zakopaný pes. Jestli chce Génésio vůbec zůstat, jestli se vedení nelíbí jeho práce, jestli je problém úplně někde jinde. "Myslím si, že jestli se ve středu ráno probudil po neúspěchu v Coupe de France, bolela ho z toho hlava. Dlouho jsem s ním po zápase mluvil, dokonce pak ještě dvakrát během celé středy," prozrazoval Aulas.

Každopádně ocenil, že se Génésio po střetnutí s Rennes za nic neschovával: "Přišel se mnou na tiskovku, i když nešlo nic podle plánu. On nebyl jediný, kdo zodpovídal za tu prohru. To my všichni, jak já, tak samotní hráči. A dle mého v tom byli hráči namočení daleko více než Bruno. Ten mi nicméně řekl, že Lyon letos skončí v Ligue 1 druhý."

Čtvrté St. Étienne ztrácí na OL sedm bodů, pátá Marseille už je vzdálena na rozdíl osmi bodů, a takový náskok by si měli Génésiovi svěřenci pohlídat. Neměli by však výrazněji váhat v takových střetnutích, jakým to proti Dijonu bezpochyby je. Burgundský celek je ve velkém srabu, napříč všemi soutěžemi prohrál osmkrát z posledních devíti případů.

V tuhle chvíli to vypadá, že mužstvo trenéra Antoineho Kombouarého bude bojovat o zisk osmnácté příčky spolu s Guingampem a Caen, protože na bezpečnou sedmnáctou ztrácí už devět bodů. Někdo z této zmiňované trojice pak půjde zřejmě do baráže. Hosté se mimochodem z vítězství radovali naposledy na konci ledna proti Monacu.

Fanouškům přitom začíná docházet trpělivost. A v komplikované situaci je právě Kombouaré, jehož dijonští příznivci po poslední porážce v Nice častovali nevybíravými výrazy. "Chápu, že jsou rozzlobení a zklamaní. Samozřejmě mě to ovlivnilo. Nelíbilo se mi to, ale jsem obrněný. Mým úkolem je udržet Dijon v lize," vyjádřil se hostující stratég.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.71 - 14.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Amiens SC - AS Saint-Étienne  (sobota 20:00)
Amiens od konce února vykazuje konstantní výkonnost, s pravidelností boduje, a to je fakt, který je pro něj před závěrečnými osmi koly v bitvě o záchranu nesmírně důležitý. V prodloužení své pětizápasové šňůře bez porážky by rádo pokračovalo i proti St. Étienne, které bude mít ve zbytku sezóny starosti s udržením své současné čtvrté pozice.

Domácí v uplynulých sedmi kolech z možných jednadvaceti bodů vydolovali hned dvanáct. To je bezpochyby slušná bilance, která je po třiceti odehraných ligových zápasech najednou oddělila od osmnácté barážové pozice na rozdíl sedmi bodů, od devatenácté pak na osm a od samotného dna dokonce na devět. Udržení se v nejvyšší soutěži je blízko.

Trenér Christophe Pélissier musí být se současným stavem nesmírně spokojený. Vůbec mu nevadilo, že naposledy jeho tým před vlastními fanoušky pouze remizoval s Bordeaux a nezískal doma již čtvrté vítězství v řadě. "Pořád postupujeme vpřed. Jsme šťastní, že jsme získali plichtu i bez toho, abychom inkasovali," mnul si ruce po zápase.

Dobrou zprávou pro něj je skutečnost, že proti ASSE bude moci počítat s dvojicí navrátilců, Sehrou Guirassy spolu s Jordanem Lefortem už totiž nejsou disciplinárně potrestaní. Nejistý je start pouze u Samana Ghoddose. "Musíme vědět, jak těžká práce nás ještě čeká. Ale jestli budeme hrát takto i nadále, určitě se zachráníme," ujišťoval Pélissier.

Před reprezentační pauzou nemělo St. Étienne výraznější potíže na půdě Caen, jenže následné střetnutí proti Nîmes bylo již o poznání těžší. Tři body se mu podařilo doslova urvat na svou stranu, a vysloužilo si tedy posun z páté pozice na čtvrtou. Jenže především Marseille, Remeš nebo Montpellier jsou Les Verts v opravdu těsném závěsu.

Hosté si tak nemohou dovolit polevit. Sice nemá hostující stratég Jean-Louis Gasset rozhodně radost hned ze čtyř absencí, zranění jsou totiž Kévin Monnet-Paquet, Yannis Salibur, Gabriel Silva a Loïc Perrin, po karetním trestu však vítá zpět tvůrce hry Wahbiho Khazriho. Zcela fit by už měl být Loïs Diony, není však pravděpodobné, že se objeví od začátku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.49 - 3.25 - 2.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Angers SCO - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Rennes v úterý vyřadilo nečekaně Lyon z Coupe de France, na úkor tohoto francouzského giganta se probojovalo do finále, a rádo by na svůj výkon navázalo i na půdě svého souseda v tabulce. Angers se však rovněž může opřít o jeden velmi dobrý rezultát, před týdnem vydolovalo bod na půdě Marseille, navíc nemá vůbec špatnou formu.

Domácí naposledy na Stade Vélodrome prohrávali o dvě branky, ale stačili na ně odpovědět. Prodloužili tak svou sérii neporazitelnosti už na čtyři utkání, z posledních devíti kol nebodovali jen v jednom případě. "Musel jsem svým hráčům pogratulovat. V Marseille si sáhli na dno, věděli jsme, jak tomu jít naproti," hodnotil kouč Stéphane Moulin.

Jeho mužstvo se drží v klidném středu tabulky, ligová záchrana je pro něj v podstatě vyřešenou záležitostí, a zbytek sezóny nebude dohrávat se svázanýma rukama. "Nikdo si nepomyslel, že když Marseille vedla, že bychom mohli ještě utkání otočit. My jsme však hlavy nesklopili. Věděli jsme, že to dokážeme," byl spokojený Moulin.

Les Scoïstes již nově budou moci počítat s Mateem Pavlovičem, jemuž už vypršel disciplinární trest, a to znamená, že Angers by mohlo hrát vzadu jen se třemi obránci. Otazník ovšem visí nad startem nejlepšího střelce týmu, Stéphane Bahoken má totiž nějaké zdravotní potíže, stejně jako jeho spoluhráč Vincent Manceau. Mimo hru je pořád Yoann Andreu.

SRFC sice v uplynulých pěti ligových kolech vyhrálo pouze v jednom případě, přesto by se ještě mohlo porvat o příčky zaručující Evropskou ligu pro příští sezónu. Má totiž oproti ostatním celkům ještě jeden zápas k dobru, od páté Marseille ho dělí sedm bodů, což je manko, které se dá stáhnout za zisku nadstandardní série výsledků.

Minulý pátek Rennes v Ligue 1 neuspělo proti Lyonu, chyběli mu přitom tři vykartovaní hráči ve složení Rami Bensebaini, Benjamin Bourigeaud i Hamari Traoré, v poháru ovšem svému protivníkovi porážku oplatilo. Teď už bude zmíněná trojice k dispozici. Zdravotně v pořádku ovšem nejsou Damien Da Silva a James Léa-Siliki, jejichž start je v ohrožení.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.28 - 2.72
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
EA Guingamp - AS Monaco  (sobota 20:00)
Guingampu patří v tabulce Ligue 1 předposlední místo, přesto letos dokázal Monako už dvakrát porazit. V 19. kole zvítězil v Monaku 2:0 a v semifinále Coupe de la Ligue uspěl na pokutové kopy. Domácí tým by potřeboval uspět i na potřetí, ale Monako už je v docela jiné formě.

Situace EAG se na rozdíl od Monaka nezlepšila. Domácí tým sice od února začal sbírat body, ale v tabulce je stále předposlední a navíc s osmibodovou ztrátou na sedmnáctý Amiens. V Bretani se však ještě nevzdávají a stále věří v záchranu. Do konce Ligue 1 zbývá ještě osm kol a Guingamp je potřebuje zvládnout. Ve 31. kole narazí už potřetí v sezoně na Monako, povede se mu i tentokrát zvítězit?

Monako od příchodu staronového trenéra Leonarda Jardima ušlo pořádný kus cesty a teprve minulý týden si připsalo první porážku (překvapivou od Caen 0:1) po sedmi zvládnutých kolech. Knížecí celek ale ještě nemá vyhráno, před osmnáctým místem má náskok sedmi bodů.

Jardimovi svěřenci chtějí na porážku od Vikingů co nejrychleji zapomenout a v Guingampu nejlépe zvítězit. Hosté sice mají náskok, ale vzájemná bilance s týmy bojujícími o záchranu není zas tak dobrá.

Domácí se budou muset obejít bez N'Gbakota a Rouxe, oba mají zdravotní potíže. Beze ztrát se neobejde ani Monako, jehož marodka se každým kolem redukuje. Tentokrát bude scházet čtveřice fotbalistů Pellegri, Touré, Mboula a Jovetić.
EA Guingamp - pravděpodobná sestava:
Caillard - Rebocho, Kerbrat, Sorbon, Traoré - Didot, Phiri, Blas - Thuram, Mendy, Benezet
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Subašić - Sidibe, Glik, Jemerson, Ballo-Touré - Silva, Fábregas - Martins, Golovin, Lopes - Falcao
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.80 - 3.37 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Nîmes Olympique - SM Caen  (sobota 20:00)
SM Caen po dlouhé době vyhrálo v Monaku a oživilo svoje šance na konečnou záchranu. Senzační výhru na stadionu Louise II. teď bude chtít potvrdit na půdě nováčka Nîmes Olympique. Domácí jsou na klidném dvanáctém místě, nicméně v lize od poloviny února nevyhráli.

Nováček soutěže si vede ve své první sezoně Ligue 1 obstojně a na rozdíl od svého soupeře se pohybuje daleko od sestupových pozic. Na dvanáctém místě má Nîmes sedmatřicet bodů, což je oproti Caen o čtrnáct více. Přesto nemůže být kouč Bernard Blaquart s aktuální formou spokojen. Nîmes od poloviny února nevyhrálo a ze čtyř zápasů uhrálo jen jednu remízu. Crocodiles by se rádi vrátili k formě na začátku února, kdy naopak tři zápasy v řadě neprohráli.

Ve 31. kole čeká na domácí sestupem ohrožené Caen, které o víkendu teprve počtvrté v sezoně vyhrálo. Na půdě Monaka přerušilo jedenáctizápasovou sérii bez výhry. Zdali šlo o ojedinělý úspěch či zlepšení, ukáže až následující zápas na půdě Nîmes.

V Ligue 1 se oba soupeři potkají teprve podruhé, znají se však z předchozího působení z Ligue 2, kde Caen čtyři zápasy vyhrálo, zatímco Nîmes zvládlo jen jeden. To však bylo před pěti lety a od té doby se oba týmy přirozeně výrazně proměnily.

Domácím bude kvůli zranění chybět pětice hráčů, jmenovitě Diallo, Depres, Valdivia, Maouassa a Alakouch. Na druhé straně je sitauce o poznání lepší, protože do zápasu nezasáhne pouze Genevois.
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Paquiez, Landre, Briancon, Miguel - Bobichon, Savanier, Ferri - Bouanga, Alioui, Ripart
SM Caen - pravděpodobná sestava:
Samba - Guilbert, Djiku, Gradit, Imorou - Diomande - Armougom, Khaoui, Fajr, Ninga - Crivelli
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.66 - 4.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Olympique Marseille  (pátek 20:45)
Marseille výsledkově nezvládla poslední dva zápasy a přišla rázem o svou čtvrtou pozici, na kterou se po minulém kole posunulo St. Étienne. V Bordeaux by tedy rád napravila svou situaci, vítězství by přitom bylo tou nejlepší možnou odpovědí. Jenže pozor! Hosté na půdě svého protivníka naposledy v rámci Ligue 1 zvítězili v dávném roce 1977.

Ačkoli v posledních dvou případech OM porazilo Bordeaux, bylo tomu před vlastními fanoušky. Jinak v předchozích pěti vzájemných kláních se mezi oběma týmy urodila plichta. Prakticky vždy se na hřišti odehrával vyrovnaný souboj, a i když Les Phocéens budou v tomto utkání mírnými favority, očekává se v podstatě i nyní velmi těsná bitva.

Hostující trenér Rudi Garcia neměl před týdnem proti Angers k dispozici hned trojici vykartovaných. Nyní by se však brankářská jednička Steve Mandanda a obránci Boubacar Kamara spolu s Hirokim Sakaiem měli vrátit zpět do základu. Jedinou absencí Marseille bude ta v podobě Bouny Sarra, jenž nově vyfasoval disciplinární trest.

Olympique bude chtít co nejrychleji zapomenout na minulý duel proti bretaňskému klubu. Ani dvě branky útočníka Maria Balotelliho, který potvrdil svou výtečnou formu, totiž nestačily k zisku tří bodů. "Hráli jsme dobře jenom první půlhodinu a pak přestali útočit. Na rozhodčího si stěžovat nemůžeme," hodnotil nevrle Garcia.

Jeho mužstvo by se chtělo ještě poprat o třetí místo, jenže osm kol před koncem už je manko osmibodové. Jen tato pozice přitom zaručuje Ligu mistrů v příští sezóně. "Dokud je to matematicky možné, pořád v to budeme věřit," burcoval marseillský lodivod. "Musíme ale prostě vyhrávat. To je samozřejmé. Porážka s Angers pro nás byla velkou ránou."

Les Girondins se nacházejí v dolní polovině tabulky, na sestupové pásmo disponují výrazným náskokem, ovšem k příčkám zaručujícím evropské poháry mají prostě daleko. Laicky řečeno budou tuhle sezónu v podstatě jen dohrávat a připravovat se na tu další. V podstatě jim půjde jenom o to, aby se umístili co nejvýše. Neoplývají aktuálně líbivou formou.

V uplynulých deseti ligových utkáních Bordeaux porazilo pouze Toulouse, naposledy si v Amiens připsalo již svou třetí remízu v řadě. "Přistoupili jsme k tomu střetnutí dobře, ale jen to stačit nemůže. Musíme být důslednější a zapracovat na tom v budoucnu," přál by si kouč Paulo Sousa, který teď již možná bude moci počítat se Sergim Palenciou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.53 - 3.36 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain29262187:1680
2.Lille OSC30186648:2660
3.Olympique Lyon30168651:3556
4.AS Saint-Étienne30147943:3549
5.Olympique Marseille301461047:4048
6.Stade Reims301113631:3146
7.Montpellier HSC301112742:3445
8.OGC Nice301281022:2944
9.Racing Strasbourg301012849:3542
10.Stade Rennes291181039:3741
11.Angers SCO30813935:3537
12.Nîmes Olympique291071241:4437
13.Girondins Bordeaux308111128:3135
14.Toulouse FC307111228:4432
15.FC Nantes29871433:3831
16.AS Monaco30791430:4530
17.Amiens SC30861624:4330
18.SM Caen304111524:4423
19.EA Guingamp30571819:5322
20.Dijon FCO30561921:4721

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
El Fáňos

s letošním kádrem je neuhraní LM vyloženě propadák, Garcia by měl jít pryč.

Reagovat
Langi

Ja Marseille nejak nesleduju, ale u nich je letos bezne, ze maji 20 strel na branu, 70% drzeni mice a prohravaji 0-2? A proc je ten vylizanec Balotelli na lavicce, kdyz dal skoro v kazdem zapase gol a hraje Germain, coz je strelec asi jako Necid

Reagovat
Pyroman

Balotelli je po zranění tuším, jinak hrajou 4-4-2 s ním a Germainem dohromady. Právě že střel na bránu měli snad míň než Bordeaux, celkovejch střel měli dost, ale taky to většinou lítalo z 30 metrů a vedle. Bude možná zajímavý léto, až budou OM i Lyon hledat manažery.

Reagovat
juninho8

Ja som počul že možno sa aj Mourinho tlači do L1. Snáď skončí v tom Monaku a nie u niekoho sympatickejsieho

Reagovat
Pyroman

Monaco asi těžko, když se vrátil Jardim, Lyon by byli blázni, kdyby ho vzali, ale ta Marseille by vlastně docela dávala smysl.

Reagovat
smazaný uživatel

Mourinha nezaplatí kromě PSG a možná Monaca nikdo. Prostě to je jak kdyby si chtěl platit plat Neymarovi. V lize to nevidím realně na nikoho.

Absolutně netuším koho ted OM a OL budou moct vzít.

Bulvár mluví o tom že Benitéz by chtěl zkusit Ligue 1. Tak toho nechci. Na nějakou treba stabilitu období by nebyl špatnej a uhrál by něco, ale ani jeden klub si nemyslím žeby posunul a fanoušci ho nějak uznávali.

Reagovat
Pyroman

OM by Mourinha zaplatil imo, ale těžko říct, jestli by vás sportovně nezruinoval ještě víc. Za mě by ideální pro Marseille byl Laurey ze Strasbourgu, ale tipuju spíš toho Beniteze nebo někoho podobnýho.

Reagovat
Langi

Genesio se chce nechat vyhodit?

Reagovat
smazaný uživatel

On už je. To je jasný.

Koho si vezme OL a Koho OM.

Reagovat
Whitemedia

Sáhne už konečně někdo po Blancovi?

Reagovat
smazaný uživatel

Blanc do Lyonu a Mourinho do Marseille

Reagovat
smazaný uživatel

Blanc (i když byl v PSG) dává karierne větší smysl v Marseille, Byl poměrně popularním hráčem Marseille, a hrál taky za dalšího rivala Lyonu Saint Etienne.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jsem četl, že Garcia má po sezóně skončit a kandidáty jsou podle všeho Benitez nebo Blanc. Benitez určitě zůstane v Newcastlu. Takže si myslím, že Blanc by mohl být velice dobrou volbou pro Marseille.

Reagovat
Whitemedia

s tím Benitezovým setrváním v Newcastlu to tak jisté není.. v létě mu končí smlouva a s majitelem zámků není podle všeho vůbec jednoduchá domluva..

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Langi

No jako vem si, ze stacilo porazit Rennes a mel jistou smlouvu...misto toho si to posere a 3 dny na to prohraje doma s Dijonem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele