Ligue 1 - preview 29. kola

15.03.2019, 08:39, aktualizováno 17.03.2019, 08:34
Previews
Ve Francii je už nějakou dobu o titulu prakticky rozhodnuto, přesto PSG nepolevuje a nedá se to očekávat ani v prestižním souboji s Marseille. Lyon přivítá Montpellier a bude hájit třetí pozici, Remeš hostí Nantes, Bordeaux si to v souboji dvou účastníků letošního ročníku Evropské ligy rozdá s Rennes...
Olympique Lyon - Montpellier HSC  (neděle 14:30)
Středeční odvetné utkání Ligy mistrů proti Barceloně nedopadlo pro Lyon nejlépe. Musí se však po tomto neúspěchu již plně soustředit na ligové dění. V tabulce drží strategickou třetí příčku, na kterou se nepříjemně dotahuje především Marseille, a aby svého konkurenta udržel na uzdě, potřeboval by proti Montpellieru bezpochyby naplno bodovat.

Domácí na Camp Nou hráli v podstatě druhé housle. Statečně se sice prali o možný postup do čtvrtfinále milionářské soutěže, nakonec si však domů odvezli jen pět inkasovaných gólů. Působí už tedy jen na dvou frontách, kde má dvě hlavní ambice. V Ligue 1 chce skončit na konci sezóny třetí, v Coupe de France se pokusí triumfovat.

Naposledy přitom OL získal nějakou z cenných trofejí v roce 2012, jeho čekání na další úspěch je tedy poměrně dlouhé. "Lyon už nutně potřebuje něco vyhrát," přiznával dlouholetý prezident klubu Jean-Michel Aulas. "Základem je teď kvalifikovat se do Ligy mistrů. A pro příští ročník bychom rozhodně posílili kádr," myslel na budoucnost.

Nepříjemnou zprávou pro Les Gones je zranění neotřesitelné brankářské jedničky Anthonyho Lopese, který duel proti Barceloně nedohrál. Zastoupit by ho proti Montpellieru měla dvojka Mathieu Gorgelin. "Ztratil vědomí. Bude zapotřebí dalších testů," prozrazoval Aulas. "Utrpěl velkou ránu do hlavy. Nebyl v takové kondici, aby mohl pokračovat."

Hosté bojují letos o příčky zaručující evropské poháry, a ačkoli s pravidelností bodují, příliš se jim nedaří vyhrávat. Jejich forma v sobě skrývá několik otazníků a nejistot. Před týdnem si doslova nechali proklouznout mezi prsty utkání proti Angers. Ještě deset minut před koncem vedli o dvě branky, nakonec se však urodila konečná plichta.

Pro Montpellier byl tenhle zápas jubilejním tisícím v Ligue 1, oslavu tohoto čísla si však v MHSC výrazně pokazili. "Ve druhém poločase jsme selhali po fyzické, taktické i psychické stránce," čertil se trenér Michel Der Zakarian. "Byli jsme za to potrestáni. Soupeř si zasloužil vrátit se zpátky do hry, protože byl po přestávce prostě lepším týmem," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.83 - 6.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - FC Nantes  (neděle 15:00)
Remeš stále drží skvělou bilanci pouhých pěti ligových porážek v průběhu celé sezóny, drží se v bitvě o příčky zaručující evropské poháry pro příští ročník, a ráda by proti Nantes po dvou remízách konečně naplno uspěla. Kanárci se sice nacházejí až v dolní polovině tabulky, v poslední době však vykazují poměrně slušnou formu.

Domácí v jarní části v rámci Ligue 1 stále hledají svého prvního přemožitele. Už dvanáctkrát za sebou neprohráli, naposledy se z bodového zisku neradovali na začátku prosince loňského roku, to když před vlastními fanoušky padli trochu nečekaně s Toulouse. Celkově prožívají jedno z nejlepších období ve své osmaosmdesátileté historii.

Dotáhnout svou pouť do úspěšného konce ovšem nebude vůbec snadná záležitost. O postup do Evropské ligy v následující sezóně totiž usilují tak zkušené a slovutné kluby, jakými jsou Marseille nebo St. Étienne. Jestli jim chtějí konkurovat a pohybovat se i nadále v horních patrech, v takových zápasech, jako je ten proti Nantes, musejí vyhrávat.

Naposledy Remeš určitě zamrzel konečný rezultát na hřišti o záchranu usilujícího Dijonu. I když hrála v přesile prakticky po celý zápas, pouze plichtila. "Vystřelili jsme pětadvacetkrát na bránu. Měli jsme to utkání plně pod svou kontrolou," hodnotil kouč David Guion. "Jenom to dokazuje, že jsme chtěli vyhrát. Jenže fotbal někdy umí být krutý."

Proti bretaňskému protivníkovi nebude moci nastoupit zraněný Konan, jinak by měla mít Remeš k dispozici kompletní kádr. "Získali jsme výhodu po vyloučení v dijonském týmu, vytvořili jsme si šance, měli jsme však udělat ještě víc. Bodovali jsme, jsme však zklamaní, protože jsme si opravdu zasloužili vyhrát," dodával Guion po minulém kole.

Nantes před týdnem soutěžní utkání nesehrálo, protože jeho duel s PSG byl odložený. Je tak otázkou, v jakém rozpoložení je mužstvo, které napříč všemi soutěžemi padlo jen jednou z posledních pěti případů. Ani hostující stratég Vahid Halilhodžič, stejně jako Guion, nemá problémy s absencemi. Chybět mu bude pouze Joris Kayembe Ditu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.11 - 3.87
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Stade Rennes  (neděle 17:00)
Souboj dvou letošních pohárových zástupců uvidí stadion Matmut Atlantique v Bordeaux. Les Girodins přivítají Stade Rennes. Ani jeden tým nemůže být s ligovým vývojem spokojen. Bordeaux v tabulce patří až třinácté místo, Rennes je zase osmé.

Fotbalisté Bordeaux stále nenašli optimální tempo a v lize nadále herně i výsledkově strádají. Za posledních deset kol zvítězili pouze ve třech případech a aktuálně čekají na vítězství už čtyři zápasy. Před týdnem domácí získali bod v Monaku, který by teď chtěli rozšířit na tři body proti Stade Rennes, ale v celkovém kontextu zkrátka nemohou být spokojeni.

Bordeaux stejně jako jejich soupeř letos startovalo v Evropské lize, jenomže své učinkování ukončilo už v základní skupině, kde se mimo jiné potkalo s čerstvým čtvrtfinalistou Slavií Praha. To Stade Rennes se rozloučilo s EL mnohem později a poněkud hořkým způsobem. V prvním zápase totiž dokázalo porazit londýnský Arsenal 3:1, jenomže v odvetě na Emirates Stadium prohrálo 0:3 a bylo vyřazeno. Stade Rennes tak smutní a ve zbytku sezony se už může plně koncentrovat jen na domácí soutěž.

Rennes si v posledních kolech nevedlo vůbec špatně a po výhře nad Caen stále zůstává ve hře o pohárovou Evropu. Stéphanovi svěřenci sice na čtvrté místo ztrácejí, ale pořád mají o jedno odehrané utkání méně.

Bordeaux se bude muset obejít bez Andrease Corneliuse a Igora Lewczuka, zbytek kádru je pak plně k dispozici. Mnohem více starostí s marodkou mají hosté, kouč Julien Stéphan nemůže počítat s Ludovicem Baalem, Romainem Danzém, Abdoulayen Diallem, Jordanem Siebatcheuem a Jakobem Johanssonem.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Sabaly, Pablo, Koundé, Palencia - Sankharé, Otávio - Kamano, Karamoh, Kalu - Briand
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Koubek - Zeffane, Silva, Gelin, Bensebaini - André, Siliki - Bourigeaud, Arfa, Castillo - Hunou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.15 - 3.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Že by Pařížané po hořkém vypadnutí z Ligy mistrů hledali jen těžko nějakou motivaci v následujících kláních až do konce sezóny, neboť zisk dalšího ligového titulu již mají v podstatě v kapse? Proti Marseille se úspěch očekává vždy a za každé situace. Le Classique s pořadovým číslem devadesát šest zakončí devětadvacáté kolo Ligue 1.

Bude to především zajímavé střetnutí dvou velkých hvězd obou klubů. Na jedné straně je to Kylian Mbappé, který i přes svůj mladý věk roste neustále do fotbalových výšin, na druhé straně Mario Balotelli, francouzský bouřlivák, který na podzim ještě v dresu Nice střelecky paběrkoval, ale v novém angažmá píše do své knihy úplně jiný příběh.

Sedmnáct bodů, takový je náskok PSG na druhé Lille, a to mají navíc domácí oproti většině celků Ligue 1 ještě jeden zápas k dobru. Tady by opravdu neměl být žádný pochyb o tom, kdo urve v lize další cennou trofej. Poté, co v milionářské soutěži skončili po porážce od Manchesteru United, si v úterní dohrávce poradili hravě na půdě Dijonu.

Pařížský lodivod Thomas Tuchel svůj tým za kompaktní výkon na burgundské půdě pochválil. "Trochu jsem to i čekal, v tréninku jsme vypadali dobře," těšilo ho. "Dost jsme spolu mluvili po zápase s Manchesterem United. Byl jsem velmi klidný a přesvědčený, že můžeme začít znovu. Hráli jsme proti Dijonu opravdu velmi dobře."

PSG stále nebude moci počítat se zraněným Neymarem, jenž se aktuálně léčí na specializované klinice v Kataru, zřejmě si na návrat také počká i jiný marod Edinson Cavani. "Pořád před sebou máme dva cíle, a to triumfovat v Ligue 1 i Coupe de France. Musíme akceptovat, že vypadnutí z Ligy mistrů byla prostě nehoda," dodával Tuchel.

Ačkoli OM získal dosud o dost méně bodů než jeho úhlavní rival, nemusel by v Parku princů patřit za úplného outsidera. Formu má totiž velmi slušnou, zvítězil pětkrát v posledních šesti případech a mílovými kroky se dotahuje na třetí příčku. Velkou zásluhu na tom má rozhodně i zmiňovaný Balotelli, jenž v novém dresu skóroval už pětkrát.

Poslední zápas byl pro něj přitom hodně pikantní, nastoupil proti Nice a jediným gólem ho celý rozhodl. "Řekl jsem svému agentovi, že jsem tady šťastný a chci tu zůstat," povídal marseillský útočník. "První dvě sezóny v Nice pro mě byly dobré, Marseille je však úplně jiný level, jiný typ fotbalu i atmosféry. Pro mě je to největší klub ve Francii."

Hostující lodivod Rudi Garcia, jehož tým na podzim s pařížským gigantem padl před vlastními fanoušky o dvě branky, bude mít k dispozici kompletní kádr. V posledních několika letech se Marseille v tomhle derby nedaří, vždyť z vítězství se v něm radovala naposledy v roce 2011, konkrétně hovoříme o pekelně dlouhé osmnáctizápasové šňůře.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.46 - 10.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Angers SCO - Amiens SC  (sobota 20:00)
Oba kluby se po většinu aktuálního ročníku pohybovaly ve druhé polovině tabulky či přímo v sestupové zóně, ale z jejich tábora bylo stále slyšet, že se chtějí soustředit pouze samy na sebe a nebrat ohledy na konkurenci. Zlepšenými výkony si vytvořily dobrý náskok, takže boj o záchranu by se jich týkat nemusel. Přeci jen bychom z tohoto pohledu našli větší adepty.

Na druhou stranu při lepšící se formě Monaka se musí mít Amiens stále na pozoru. Šest bodů k dobru v době, kdy do konce sezony schází deset kol, není až tolik. Třebaže Dijon, Caen a Guingamp se potýkají s poměrně velikou krizí, kterou zatím nevyřešila ani změna na trenérském postu. Les Licornes naštěstí zvládli před týdnem utkání proti Nîmes Olympique.

"Dnes jsme si ten zápas hodně užili. Hráli jsme velmi dobře, ale je nám jasné, že máme před sebou další náročná klání, která budeme chtít vyhrát. Pokud se nám podaří podat stejný výkon jako dnes, rozhodně bychom měli hrát Ligue 1 i v příští sezoně. Nicméně musíme zůstat pokorní. Na tréninku jsme zkoušeli nějaké nové věci, které dnes fungovaly. Jenom škoda té červené karty pro Sehroua Guirassyho. Snad nás nebude příští zápas jeho absence mrzet," hodnotil Christophe Pelissier.

Dvaadvacetiletý forvard, který ve francouzském celku hostuje z Kolína nad Rýnem, si výtečně rozuměl s Moussou Konatém. Svými akcemi činili obraně Krokodýlů veliké problémy. Vykartovaného hráče nahradí s největší pravděpodobností Juan Ferney Otero. Jinak zůstává jediným zraněným Bongani Zungu. Nedá se tedy příliš předpokládat, že by mělo dojít na změnu klasické formace 4-4-2.

Angers před týdnem proti Montpellieru prohrávalo po necelých dvaceti minutách už o dvě branky, ale v závěrečné desetiminutovce se mu podařilo po heroickém výkonu vyrovnat, přestože od 73. minuty hrál Moulinův tým kvůli vyloučení Pavloviće o deseti. Druhý gól si Stéphane Bahoken schoval na druhou minutu nastaveného času.

"Za stavu deset proti jedenácti jsme vsítili dva parádní góly a vyrovnali jsme na 2:2. Jsem velmi pyšný a spokojený s tím, co jsem tady dnes viděl. Klíčové bylo, že jsem poslal do hry Angela Fulginiho, který dal gól a na druhý přihrál. Na svých svěřencích jsem už o poločase viděl, že chtějí s tím nepříznivým stavem něco udělat. Jenom jsme potřebovali ten první gól naděje," prohlásil Stéphane Moulin.

A vzápětí během toho nadšení ještě pokračoval: "Nikdy jsme se nevzdali, protože jsme cítili, že nic není prohráno. A dokázali jsme sebrat dva body týmu, který bojuje o evropské poháry. Pro hráče to je v podstatě jako takové malé vítězství. Opravdu nevím, co by se muselo stát, abychom nehráli Ligue 1 i na podzim."

Vedle Matea Pavloviče do zápasu proti Amiens nezasáhne Yoann Andreu. Pierrick Capelle bude po lehčím zranění čekat na svou příležitost na lavičce náhradníků. Abdoulaye Bamba má za sebou trest za karty a očekává se, že společně s Vincentem Manceauem budou na krajích obrany aktivně podporovat útočné snažení. V takovém případě by výhra SCO byla velice pravděpodobná.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.13 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SM Caen - AS Saint-Étienne  (sobota 20:00)
Celek z regionu Rhône-Alpes prohrál jak s Marseille, tak s Lille. Avšak díky zaváhání konkurence nadále zůstává v boji o evropské poháry. Naopak v Normandii doufají, že se konečně vymaní ze sestupové zóny.

Proti PSG se svěřenci Fabiena Mercadala snažili, seč jim síly stačily, jenže v závěru podruhé skóroval Kylian Mbappé a bylo po bodovém zisku. V Roazhon Parku to o minulém víkendu v utkání se Stade Rennes vcelku jednoznačná záležitost. Casimir Ninga sice skóroval jako první, ale pak byl vyloučen Armougom a les Rouges et Noirs dali tři branky a zaslouženě zvítězili.

"Po tom vyloučení to bylo strašně těžké, tak jako ve čtvrtek proti Arsenalu. Doufali jsme, že se nám podaří uhrát dobrý výsledek, přestože Rennes má v poslední době dobrou formu. Hráčům nemám co vytknout. Jsem přesvědčený o tom, že takovéto zápasy nám pomůžou vyzrát. Musíme se dál učit. Rennes budeme ve čtvrteční odvetě Evropské ligy určitě fandit," nechal se slyšet kouč Mercadal, jenže my už teď víme, že Arsenal po celkovém součtu těsně proklouzl mezi nejlepších osm.

Caen zůstává jedním z mála klubů, kde trenéři nemusí řešit absence kvůli zraněním. Ninga i Armougom nenastoupí kvůli stopce za karty. Naopak zpátky jsou Frédéric Guilbert a Romain Genevois. V útoku by se mohl objevit talentovaný mladík Jessy Deminguet. Caen bude zřejmě opět sázet především na rychlé brejky.

To by mohlo Les Verts činit problémy, neboť do hry nenastoupí Kévin Monnet-Paquet, Yannis Salibur, Gabriel Silva, Loïc Perrin, Loïs Diony a vykartované duo Mathieu Debuchy a Wahbi Khazri. Záložní řada by tedy mohla být zranitelná. Kupříkladu Arnaud Nordin toho v poslední době mnoho nenahrál. Nicméně kolikrát už jsme v elitních evropských ligách viděli, že početné absence nemusejí být zase až takovým problémem.

Vždyť i proti LOSC to před týdnem dlouho vypadalo alespoň na remízu. Jenže Nicolas Pépé hraje v životní formě a to se potom nevyplácí dávat mu tři minuty před vypršením řádné hrací doby prostor k zakončení. ASSE kvůli tomu připsalo devátou porážku v sezoně. Ale možnost umístění na pohárové příčce má stále ve svých vlastních rukou.

"Po první půli jsme jasně viděli, že Lille je silnějším a rychlejším týmem. Po prvním poločase jsme měli štěstí, že stav byl stále bezbrankový. Jenže po změně stran jsme chtěli vstřelit rozhodující gól, což se nám stalo osudným. Ta závěrečná vyloučení jsou hodně nepříjemná, zvláště když máme tolik zraněných. Chtěli jsme napravit dojem ze zápasu s Marseille, ale počínali jsme si dost neobratně a technicky jsme zaostávali. Nic však není ztraceno," prohlásil sebevědomě Jean-Louis Gasset.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.27 - 3.13 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
EA Guingamp - Dijon FCO  (sobota 20:00)
Domácí okupují v tabulce až poslední příčku, zatímco hosté jsou s dvoubodovým náskokem osmnáctí. Sice ještě patrně nepůjde o ten úplně nejvíc rozhodující duel, ale výsledek by mohl ledacos napovědět.

Skvadra Jocelyna Gourvenneka zvládla bodovat ve třech po sobě jdoucích utkáních, leč naposledy těsně nestačila na Toulouse. "Prohráli jsme, protože jsme prospali první poločas. Celé druhé dějství jsme pak hráli o deseti. Vyrovnání by se prakticky rovnalo zázraku. A to i v případě, že bychom si vytvořili dobré šance. Je to škoda, protože dnes jsme měli bodovat."

Yeni N’Gbakoto zůstává jediným zraněným fotbalistou v kádru bretaňského klubu. Marcus Coco a Félix Eboa Eboa budou stát kvůli karetnímu trestu. Nicolas Benezet a Marcus Thuram mají však dostatečné kvality na to, aby dokázali své absentující spoluhráče plnohodnotně nahradit. Christophe Kerbrat by zase mohl zaujmout post ve středu defenzivní linie.

Antoine Kombouaré v poslední době experimentoval se sestavou, což zdaleka ne vždycky neslo ovoce. Tentokrát to vypadá na klasičtější rozestavení 4-3-1-2, se kterým DFCO v podstatě několikrát vyrukovalo na soupeře i za dob Oliviera Dall’Oglia. V úterní dohrávce proti PSG kouč pošetřil Oussamu Haddadiho a Naïma Slitiho, což by se mu mohlo teď v duelu s Guingampem vyplatit.

Úřadující mistr nedal protivníkovi šanci a ze Stade Gaston Gérard odvezl do Paříže výsledek 4:0. "Ten start byl z naší strany katastrofální, protože jakmile PSG skórovalo, bylo vlastně po zápase. Věděl jsem, že to bude těžké, ale je fakt, že jsme si to sami zkomplikovali. Byli jsme v podstatě neškodní a mrzí mě ty čtyři inkasované góly. Ale teď už musíme myslet na Guingamp," řekl odhodlaně pětapadesátiletý trenér, jenž má tedy zkušenosti s působením v obou klubech.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.24 - 3.97
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Nîmes Olympique - Racing Strasbourg  (sobota 20:00)
Od posledního lednového víkendu čekají svěřenci Thierryho Laureyho v Ligue 1 na tříbodový zisk. Nîmes oproti tomu sice v únoru dvakrát vyhrálo, ale jinak se stále potýká s nestálostí formy.

Zřetelně to potvrdilo utkání s Amiens, které družina Bernarda Blaquarta prohrála 1:2. "Z naší strany to byl zase nepovedený zápas. Proti týmu, který si šel cílevědoměji za vítězstvím. To, co předváděli Sehrou Guirassy a Moussa Konaté, bylo opravdu působivé. Zrovna oni dva v tom prvním vzájemném klání, které jsme vyhráli 3:0, nenastoupili, což vysvětluje mnohé. Nedařilo se nám udržel balon na našich kopačkách a rozhodně jsme opět hráli pod své možnosti. Amiens podalo fyzicky náročný výkon, kterému jsme zkrátka nemohli konkurovat," prohlásil jednašedesátiletý kouč.

Moustapha Diallo a Clément Depres jsou jediní dva hráči, kteří do nejbližšího duelu určitě nenastoupí. Pierrick Valdivia a Florian Miguel už začali s tréninkem, takže jakožto střídající by klidně mohli v průběhu střetnutí vyběhnout. Do základní sestavy by se na hrot útoku mohl místo Bouangy postavit Renaud Ripart. Rachid Allioui totiž minule skóroval.

Racing naznačil své skutečné možnosti v zápase proti Lyonu, který prohrával už o dvě branky, ale nakonec z toho byla remíza, kterou Laurey hodnotil následujícími slovy: "Pokud svému soupeři darujete gól už po třech minutách hry, věci se tím hodně zkomplikují. Zvlášť když je tím soupeřem Olympique Lyon."

A následně dodal: "Samozřejmě, že to bylo obtížné. Vyvíjeli aktivní presink a dostávali nás pod tlak. O poločasové pauze jsme se rozhodli změnit taktiku. Jsem rád, že se moji hráči nevzdali a těší mě, jakým způsobem se do hry zapojili střídající hráči. Uhrát bod z tohoto utkání je pro nás z psychologického hlediska velmi dobré. Teď máme na kontě 38 bodů, což rozhodně pomáhá našemu sebevědomí."

K dispozici pro devětadvacáté kolo nebudou trenérovi Idriss Saadi, Jeremy Grimm, Jonas Martin a vykartovaný Samuel Grandsir, který vyfasoval trest na dva zápasy. Naopak Ludovic Ajorque a Adrien Thomasson jsou plně připraveni. Strasbourg má dobrou šanci přiblížit se zpět pohárovým příčkám, jelikož MHSC a Lyon nemají nejoptimálnější formu a Marseille hraje s PSG.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.31 - 3.32
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
OGC Nice - Toulouse FC  (pátek 19:00)
Bilance Nice na cizích hřištích je za poslední měsíc a půl doslova tristní. Nejenže venku prohrálo už čtyřikrát v řadě, také ani v jednom případě nedokázalo ani jednou skórovat! Pořád je ale ve hře o příčky zaručující příští sezónu Evropskou ligu, jen potřebuje proti Toulouse navázat na svou domácí formu. Právě před vlastními fanoušky se totiž OGC naopak velmi dobře daří.

Devět inkasovaných branek a žádná vstřelená, to je resumé svěřenců kouče Patricka Vieiry v zápasech na půdách Lille, Angers, Amiens a Marseille. Jihofrancouzské derby proti posledně jmenovanému soupeři bylo pro ně před týdnem bezpochyby hodně pikantní, neboť v řadách protivníka stanul Mario Balotelli, jenž z Nice odešel ke konkurenci v lednu.

A právě italský forvard nakonec celé utkání rozhodl ve prospěch svého nového zaměstnavatele. "Byl to těžký mač pro oba týmy. Nemůžeme říct, že jsme byli horší než Marseille, ale stejně jsme prohráli," hlesl Vieira. "V podstatě to střetnutí dokumentovalo naší sezónu. Snažili jsme si sice tvořit šance, nebezpeční jsme však nebyli. Maria jsme přitom nechali skórovat lacino."

Doma je to ale zcela jiná kapitola. Allianz Riviera je poměrně obávaným stánkem pro celky z Ligue 1. Postupně na něm Nice skolilo Nimes, Lyon i Štrasburk a ve všech třech utkáních udrželo čisté konto. "Myslím si, že moje mužstvo obecně brání slušně. Až čas prostě ukáže, kolikátí nakonec skončíme," dodával domácí stratég, jenž nebude moci počítat s Christophem Jalletem, Ignatiusem Kpenem Ganagoem a Myzianem Maolidaem.

Toulouse v minulém kole konečně zabralo, v důležitém souboji o záchranu nejtěsnějším možným způsobem porazilo Guingamp, a od osmnácté barážové příčky je teď vzdáleno na rozdíl dostatečných deseti bodů. Podařilo se mu mimochodem ukončit sedmizápasové čekání na jakékoli vítězství napříč všemi soutěžemi, které trvalo od konce ledna.

Pokud hosté výrazně nepokazí zbývající kola, neměli by se nějakým způsobem strachovat o holé přežití. "Proti Guingampu jsme ukázali velké odhodlání. Zasloužili jsme si tři body," vyjádřil se spokojený trenér Alain Casanova. "Pořád ovšem není nic rozhodnuto. Musíme zůstat pokorní a nadále tvrdě pracovat, dodal kouč, kterému v Nice bude možná chybět Francois Moubandje, přičemž vykartovaný je Yannick Cahuzac.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.18 - 3.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lille OSC - AS Monaco  (pátek 20:45)
Páteční předehrávka francouzské nejvyšší soutěže nabídne zajímavé utkání mezi druhým Lille a zachraňujícím se Monakem. V loňské sezoně byla situace obou klubů zcela opačná, Lille hrálo ve spodku tabulky, zatímco Monako o Ligu mistrů. Vzhledem k formě je mírnějším favoritem severofrancouzský celek, ovšem Monako pod Leonardem Jardimem stále neprohrálo.

Hráči Lille prohráli v letošní sezoně Ligue 1 pět zápasů, což je společně s Remeší druhé nejnižší číslo, pochopitelně po suverénním PSG. Loni byla přitom situace zcela jiná, Lille padlo ve dvaceti případech a od sestupu ho dělil jenom jeden bod! Klub vděčí za vzestup dobré práci Christopha Galtiéra, který dokázal talentované mužstvo stmelit dohromady.

Monako zase loni prohrálo jen šestkrát a letos už nasbíralo třináct porážek a devět nerozhodných výsledků. Po návratu Leonarda Jardima tým pookřál a zatím neregistruje jedinou prohru. Před týdnem sice Knížata jenom remizovala s Bordeaux 1:1, ale celkově pod Jardimem neprohrála šest zápasů v řadě. Přesto ještě nemohou slavit definitivní záchranu. Monako má k dobru šest bodů, ale ještě ho čeká spousta náročných zápasů. "Musíme být fyzicky i psychicky připraveni. Všechny další zápasy budou těžké a našim cílem je vyhrávat. Budeme čelit druhému nejsilnějšímu týmu Francie, mají skvělý útok, velmi silný kvartet a jsou schopni snadno otevřít mezery," varoval před Lille kouč Knížat Leonardo Jardim.

Lille hrálo v Monaku v prvním zápase 0:0 a celkově nad knížecím celkem nevyhrálo od roku 2016. Přesto bude mírnějším favoritem. Galtiérovi svěřenci naposledy prohráli před Vánocemi doma s Toulouse a od té doby nenašli přemožitele. Minulý týden dokonce vyhráli na horké půdě Saint-Étienne 1:0.

Christophe Galtiér má oproti svému protějšku na lavičce Monaka Leonardu Jardimovi velkou výhodu takřka kompletního týmu. Jediný, kdo z kádru bude chybět, je zraněný Jérémy Pied. Monako je na tom hůře, ale situace se zlepšuje. Na marodce zůstávají Pietro Pellegri, Almamy Touré a Jordi Mboula. Karetní tresty pak do hry nepustí Benoîta Badiashileho a Radamela Falcaa.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Kone, Gabriel, Fonte, Celik - Xeka, Mendes - Bamba, Ikone, Pepe - Leao
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Subašić - Sidibe, Glik, Jemerson, Ballo-Touré - Silva, Fábregas - Martins, Golovin, Lopes - Carlos Vinicius
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.58 - 4.28
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain27242183:1574
2.Lille OSC28176545:2357
3.Olympique Lyon28148647:3350
4.Olympique Marseille28145944:3547
5.Stade Reims281013530:2743
6.AS Saint-Étienne28127936:3443
7.Montpellier HSC281012638:3142
8.Stade Rennes27117938:3540
9.OGC Nice281171020:2840
10.Racing Strasbourg28911843:3338
11.Nîmes Olympique271061138:4036
12.Angers SCO28811933:3335
13.Girondins Bordeaux28891127:3033
14.FC Nantes27871231:3431
15.Toulouse FC287101127:4231
16.Amiens SC28841624:4328
17.AS Monaco28691329:4427
18.Dijon FCO28561721:4521
19.SM Caen283111423:3920
20.EA Guingamp28471718:5119

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele