Ligue 1 - preview 24. kola

08.02.2019, 08:26, aktualizováno 10.02.2019, 08:48
Previews
Ve Francii se prvoligové zápasy hrají především v sobotu, toto kolo je ovšem jednou z výjimek a neděle nabídne hned šest soubojů. Lille jede do Guingampu a bude potvrzovat své druhé místo, Lyon se zase představí v Nice. Saint-Étienne se do cesty postaví Rennes, Montpellier bude měřit síly s AS Monaco...
Montpellier HSC - AS Monaco  (neděle 15:00)
Monako před týdnem v obnovené premiéře trenéra Jardima porazilo Toulouse a všichni v klubu doufají, že šlo o přelomový moment. První domácí vítězství potěšilo, ale dokáže Monako uspět i v Montpellier? HSC už sice ztratilo výtečnou formu z úvodu sezony, ovšem i tak aktuálně nenašlo přemožitele už čtyři zápasy v řadě.

La Paillade se sice postupně z druhého místa propadla až na šestou pozici, ovšem stále okupuje pohárovou příčku. Domácí tým oproti úvodu sezony určitě ubral, na druhou stranu Michel De Zakarian pracuje na tom, aby jeho celek znovu získal na jistotě a dá se říci, že se mu to daří. Montpellier už čtyři kola v řadě neprohrál a to se rovnou třikrát představil na půdě soupeře. Doma pak uspěl za tři body proti Caen.

Jihofrancouzské Monako patří mezi soupeře, proti kterým si Montpellier hodně věří. V minulé sezoně s Knížaty ani jednou neprohrál a v té letošní už stihl vyhrát na stadionu Luise II. 2:1, po hodně vydařeném závěru utkání. Dle postavení v tabulce to vypadá, že La Paillade bude velkým favoritem, ale zdání klame.

Předposlední Monako přivítalo zpět do svých řad úspěšného trenéra Leandra Jardima a portugalský lodivod prožil povedený comeback. Monako konečně dovedl k prvnímu vítězství na domácím stadionu (výhra proti Toulouse 2:1) a všichni teď od něho očekávají, že vyvede tým z krize a ze sestupového pásma. Na druhou stranu záblesky naděje už v této sezoně párkrát problikly a většinou následovalo těžké vystřízlivění v podobě dalších porážek.

Montpellier bude mít nespornou výhodu jednak domácího prostředí a také vyprázdněné marodky. Kouč Michel Der Zakarian má k dispozici kompletní kádr a do zápasu s Knížaty může nasadit to nejsilnější, což se v žádném případě o hostech říci nedá. Monako od začátku sezony trápí početná zranění a nejinak tomu bude i tentokrát. Chybět budou Pellegri, N'Doram, Traoré, Aholou, Jovetić, Touré, Barreca, Mboula, Raggi a vykartovaný Vainqueur.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Congré, Hilton, Mendes - Lasne, Tallec, Skhiri, Aguilar - Mollet - Delort, Laborde
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Subašić - Sidibe, Glik, Mukinayi, Ballo-Touré - Silva, Fábregas - Martins, Golovin, Lopes - Falcao
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.26 - 3.44
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Nantes - Nîmes Olympique  (neděle 15:00)
Výsledek však bude až druhořadý. V týdnu se totiž ukázalo, že tělo nalezené ve vraku letadla v Lamanšském průlivu bohužel patří Emilianovi Salovi, který se během podzimu přetahoval především s Kylianem Mbappém o vedení v tabulce kanonýrů.

V lednu přestoupil do Cardiffu, za který ale nikdy neodehraje ani minutu. Právě šedesátisekundovým potleskem začne každé víkendové utkání Ligue 1 k uctění památky argentinského útočníka. FC Nantes pak navždycky vyřadí dres s číslem 9, který oblékal. Tahanice o přestupovou částku ale zjevně budou dále pokračovat.

"Pro mě osobně je to stejně jako pro ostatní velice těžká rána. Emiliano Sala byl velmi štědrý a vstřícný. Pocta, jakou připravili fanoušci při zápase mezi FC Nantes a Saint-Étienne ukázala, jak se fotbalový svět dokáže semknout, aby vzdal čest jednomu ze svých. FC Nantes ukázalo neutuchající podporu Emilianově rodině a jeho přátelům. Zároveň spousta hráčů i funkcionářů vyzvala k pokračování pátracích misí. Tato vlna solidarity ukázala, jak dokáže fotbal spojovat i mimo stadiony. Chceme zůstat jednotní, a tak mu před každým zápasem naposledy vzdáme hold. Památka na Emiliana Salu zůstane v našich srdcích navždy," řekla šéfka francouzského fotbalu Nathalie Boy de la Tour.

Na Stade de la Beaujoire fanoušci připomínali osmadvacetiletého hráči i v týdnu, kdy Les Canaris postoupili v rámci Coupe de France do čtvrtfinále, když přešli přes Toulouse. "Byl to dobrý duel. Hráli jsme dobře, i když jsme se několikrát nevyvarovali zbytečným ztrátám míče, čehož mohli hosté využít. Vytvořili jsme si několik dobrých šancí, ale bohužel jsme je povětšinou zahodili. Důležité je, že jsme postoupili," prohlásil Vahid Halilhodžić.

"Vítězství v poháru by bylo výjimečné a mohlo by přinést trochu radosti. Ještě dva zápasy a mohli bychom hrát finále. Pokud k nám bude los milosrdný, proč by se to nemohlo podařit? Byla by to další pocta pro Emiliana Salu. Pomalu se vracíme zpět do starých kolejí. Ale je to jako nový start. Pořád je to hodně složité, ale každé vítězství nás psychicky posílí," prohlásil trenér v úterý.

Zraněný je pouze Joris Kayembe. Plně připraveni jsou totiž Valentin Eysseric, Enock Kwateng i Anthony Limbombe. To z týmu Krokodýlů do Nantes neodcestovali Pierrick Valdivia, Moustapha Diallo, Clement Dupres a vykartovaní Sofiane Alakouch a Anthony Briancon. Posty posledních dvou zmíněných tak zaberou Féthi Harek, resp. Renaud Ripart.

Nîmes o víkendu uhrálo cennou remízu s MHSC. "Ten výsledek je podle mě spravedlivý. Začali jsme lépe, ale Montpellier sehrál lépe závěr. Určitá frustrace tady je, nicméně to je pokaždé. Přeci jen v derby chcete vždycky vyhrát. Byla to spíše defenzivní partie, což útočníkům znesnadňovalo práci. V závěru zápasu jsme odpadli po fyzické stránce. Je škoda, že nám chyběla přesnost v zakončení a že jsme si lépe nepočínali při protiútocích. Ale teď už nám schází pouze deset bodů k tomu, abychom si uchovali prvoligovou příslušnost," hodnotil Bernard Blaquart. Přiblíží se jeho tým setrvání v soutěži?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.51 - 4.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Stade Reims  (neděle 15:00)
Remeš může stále reálně usilovat o příčky, které zaručují Evropskou ligu pro příští sezónu. Výrazně si o ně řekla především v posledních dvou zápasech, nejprve skolila venku Guingamp a následně si vyšlápla taktéž na slavnou Marseille. V Toulouse by chtěla svému protivníkovi bezpochyby oplatit nedávnou porážku z Coupe de France.

Svěřenci Davida Guiona prožívají určitě dobrou sezónu. Před jejím začátkem byla hlavním cílem především záchrana, v současné chvíli ale určitě mohou pokukovat po vyšších ambicích. Základem jejich úspěchu je hlavně neprohrávat. Pravidelně bodují, na kontě mají jen pět porážek, tedy stejný počet jako například St. Étienne, Štrasburk či Lille.

Ačkoli v útoku ani zdaleka nepatří k nejofenzivnějším mančaftům Ligue 1, v obraně si vedou velmi slušně. Vyváženost obou těchto prioritních složek fotbalu je pro Remeš rovněž klíčové. "Blížíme se ke splnění našeho cíle. Tedy k přežití v nejvyšší soutěži," krotil emoce hostující stratég po skalpu Marseille. Na poháry v klubu nikdo zatím příliš nemyslí.

Guion, jemuž v tomhle klání budou jistojistě chybět zranění Moussa Doumbia a Konan, přičemž otazník visí nad zdravotním stavem Pabla Chavarriy, musel být po výhře nad Marseille spokojený. "Byla to pro hráče skvělá odměna, i když na začátku jsme působili poněkud plaše. Získali jsme tři body nad silným protivníkem," lebedil si.

Toulouse sice v lednu vyřadilo Remeš z Francouzského poháru, jenže v průběhu tohoto týdne nezvládlo osmifinále na půdě Nantes, a z této soutěže se poroučelo pryč. Celkově se mu na Les rouges et blancs velmi slušně daří, porazilo je čtyřikrát z posledních pěti případů, naposledy s nimi padlo v roce 2014. Před týdnem v rámci ligy padlo s Monacem.

Pozice v dolní polovině tabulky nejsou pro TFC ty, které by si představoval, každopádně je aspoň poměrně slušně vzdálený sestupovým pozicím. Zatím je pro něj tahle sezóna spíše šedým průměrem. Na marodce mají domácí Kelvina Amiana Adoua, je nepravděpodobné, že by nastoupil Ibrahim Sangaré, nejistý je pak start u Francoise Moubandjeho.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.12 - 2.89
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
EA Guingamp - Lille OSC  (neděle 17:00)
Na druhém místě tabulky úspěšně kotví Lille, které bude na půdě posledního Guingampu usilovat už o páté ligové vítězství v řadě. Dogy sice v týdnu vypadly z Coupe de France, ale o to více se teď mohou koncentrovat jen na Ligue 1, kde bojují o Ligu mistrů. Guingamp doma nehodlá dát nic zadarmo, naopak tři body chce i on, aby přiživil šance na konečnou záchranu.

I když se Guingampu nedaří, konečná záchrana je stále reálná. Côtes-d'Armor ztrácejí na nesestupové pozice "jen" čtyři body, takže případné vítězství nad Lille může tým výrazně posunout směrem k záchraně. Guingamp v nedávné době dokázal vydolovat výhry nad Monakem a Rennes, ale celková situace zůstává nadále špatná. Čtrnáct dní zpátky museli domácí fotbalisté skousnout hodně krutý výprask od PSG 0:9 a minulý týden prohráli po jediné brance Cafara 0:1 s Remeší.

Zatímco Guingamp má vážné záchranářské starosti, Lille se vyhřívá na druhém místě za suverénní Paříží. Severofrancouzský celek zažívá vynikající sezonu, zcela opačnou oproti sezoně minulé, ve které bojoval o záchranu. Připomeňme, že loni skončilo Lille na sedmnáctém místě, jen o bod před nevyzpytatelnou baráží.

Pod Christopherem Galtierem tým šlape jako hodinky a v lize vyhrál už čtyři zápasy v řadě. Na druhém místě má před třetím Lyonem náskok tří bodů a před čtvrtým Saint-Étienne dokonce šest bodů. Dogy jsou také druhým nejlépe skórujícím týmem soutěže, konta soupeřů zatížily už čtyřiceti brankami (více má jen PSG). Ofenzivní sílu Lille naposledy plně pocítilo Nice, které na severu Francie prohrálo vysoko 0:4.

Utkání má tedy jasného favorita, na druhou stranu hosté nemohu Guingamp v žádném případě podcenit. V minulé sezoně nad ním nedokázali ani v jednom případě zvítězit, letos však domácí utkání bezpečně zvládli a vyhráli 3:0.

Guingamp se bude muset obejít bez suspendovaného Djilobodjiho a otazník visí nad startem Yeniho N'Gbakota. Ani na druhé straně není situace nijak dramatická, na stadionu Roudourou se určitě neobjeví Adama Soumaoro, který si odpykává trest.
EA Guingamp - pravděpodobná sestava:
Caillard - Rebocho, Eboa, Kerbrat, Ikoko - Didot, Deaux - Thuram, Rodelin, Coco - Roux
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, Dabila, Fonte, Kone - Mendes, Xeka - Pepe, Ikone, Bamba - Leao
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.52 - 3.42 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Rennes - AS Saint-Étienne  (neděle 17:00)
St. Étienne bude usilovat o udržení své čtvrté pozice, Rennes naopak o co největší přiblížení se svému soupeři. Oba tradiční účastníci Ligue 1 spolu na dálku svádí boj o příčky zaručující příští sezónu evropské poháry a dělí je v tabulce pouhé čtyři body. Poslední čtyři vzájemné zápasy dopadly nerozhodně a vyrovnaná bitva se dá očekávat i nyní.

Potřetí za sebou během pár dní bude mít bretaňský celek výhodu domácího prostředí. Před týdnem si před vlastními fanoušky těsně poradil s Amiens, následně se mu podařilo proti Lille vydolovat postup do čtvrtfinále Coupe de France. Příští čtvrtek ho čeká v Evropské lize zápas se španělským Betisem, a je proto potřeba udržet v kabině pohodovou náladu.

Fanoušci Les Rouges et Noirs musejí na Roazhon Park chodit v posledních týdnech nesmírně rádi a může mezi nimi existovat oprávněný optimismus. Po výhře nad Lille, které mimochodem v lize okupuje druhé místo, totiž Rennes prodloužilo svou sérii neporazitelnosti na osm zápasů. To je rozhodně nepříjemná zpráva jak pro St. Étienne, tak pro Betis.

Trenér Julien Stéphan si výkon svého týmu ze středečního mače pochvaloval. "Vždyť Lille od zimní přestávky vyhrálo šestkrát v řadě," připomínal. "Nebylo to poprvé, kdy jsme našli síly a vrátili se zpátky do utkání. Ukazuje to naše sebeobětování a dobré rozhodování. Sice v únoru budeme hrát hned osmkrát, postoupit ve Francouzském poháru však byl náš cíl."

Jen jednou z minulých dvanácti případů se Les Verts podařilo v Rennes zvítězit a složitý úkol je bezpochyby čeká i teď. Chybět jim malinko může zápasová praxe, neboť naposledy hráli na konci ledna v Nantes. Jejich následný duel se Štrasburkem byl pak odložený kvůli velkým přívalům sněhu. Ze tří bodů se mimochodem radovali v půlce ledna proti Marseille.

Od té doby nestačili na Lyon, vypadli z Coupe de France po porážce s Dijonem a v Nantes uzmuli bod. Pro jarní část sezóny ASSE přivedl do svých řad dvě nové tváře, a to Youssefa Aïta Bennassera a Valentína Vadu, do Číny má naopak namířeno Ole Selnaes. "Vůbec ho neviním, že chce jinam," nezlobil se na svého svěřence trenér Jean-Louis Gasset.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.53 - 3.58
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - Olympique Lyon  (neděle 21:00)
V uplynulých několika týdnech šlape Lyon opravdu velmi dobře. Napříč všemi soutěžemi získal už pět vítězství, ve čtvrtek se mu podařilo proklouznout do čtvrtfinále Coupe de France a v Ligue 1 pomalu a jistě upevňuje svou pozici v top trojce. Tentokráte zavítá na půdu Nice, jemuž by chtěl bezpochyby oplatit porážku z podzimní části sezóny.

Třináct bodů, takovou ztrátu měli před tímto víkendem Les Gones na první PSG, a to měl navíc lídr tabulky oproti nim k dobru ještě další dva zápasy. Tenhle boj je na devadesát devět procent předem prohraný. Daleko reálnější je pro ně usilovat o pozici vicemistra, druhou příčku v tuhle chvíli drží Lille, na nějž disponují jen tříbodovým deficitem.

Ačkoli OL sehrál z posledních šesti zápasů hned pět na venkovní půdě, poradil si s náročným programem velmi slušně. A v onom jediném domácím, který absolvoval v minulém kole, si dokonce vyšlápl i na PSG. "Věděli jsme, že jsme schopni ho porazit. Podařilo se nám vrátit se do utkání a uspět," mnul si ruce lyonský stratég Bruno Génésio.

Na výkon proti pařížskému gigantovi následně navázal i v Guingampu v rámci Francouzského poháru. "Nebyl to ten nejlepší Lyon, nejdůležitější však je, že jsme si zajistili postup. Mohli jsme o výhře rozhodnout dříve. Ale hrajeme v poslední době hodně, v nohách to bylo zkrátka cítit. Teď jsme každopádně na koni," říkal útočník Maxwel Cornet.

Hosté mají opravdu velmi dobrou formu, jsou v herní i výsledkové pohodě. To je rozhodně nepříjemná zpráva pro Barcelonu, se kterou budou bojovat o čtvrtfinále Ligy mistrů zanedlouho. "Myslíme na to. Tomu se jednoduše nedá uniknout," přiznával Cornet. "My potřebujeme zachovat ty výkony, jakými jsme se prezentovali doposud."

Nice se nachází v horní polovině tabulky, je v kontaktu s příčkami, které by ho mohly posunout v příští sezóně do Evropské ligy. Nesmí ovšem dlouhodobě opakovat takové porážky, jakou naposledy utrpělo v Lille. Inkasovalo tam čtyřikrát. "Byli jsme jako na kolotoči. Hráli jsme proti silnějšímu," hodnotil kouč Patrick Vieira.

Domácí budou postrádat zraněného brankáře Yoana Cardinaleho a vykartovaného Pierra Leese Meloua, hosté mají pořád na marodce Amineho Gouiriho a taktéž Rafaela. "V posledních pár měsících jsme udělali několik dobrých věcí. Jenže Lille prostě bylo někde jinde. Nesmíme zapomenout na naše zlepšování," přál by si Vieira.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.62 - 4.23 - 1.74
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Paris Saint-Germain - Girondins Bordeaux  (sobota 17:00)
Les Gones opět na celek z hlavního města na vlastním stadionu vyzráli, takže nechali do značné míry zapomenout na výprask 0:5 z Parku Princů. I Bordeaux však už ukázalo, že se zvučných jmen v kádru úřadujícího mistra nebojí.

V 15 kole se totiž při vzájemném střetu těchto dvou klubů zrodila remíza. PSG tak ztratilo první dva body. O góly se postarali Andreas Cornelius a Jimmy Briand, jenž znovu nebude chybět v základní sestavě. Na druhou stranu Pařížané už v minulosti také dokázali nadělit Les Girondins šestigólový příděl. V domácím stánku navíc stále zůstávají stoprocentní.

Klub Jaroslava Plašila nejprve dvakrát prohrál se Strasbourgem, aby následně nestačil na Olympique Marseille. "Došlo tady na přístup, který nás dost znechutil. Svým hráčům nemám, co vytknout. Nemůžu je kritizovat. Nevzdali se. Bojovali, abychom se dostali zpátky do zápasu. A málem se to podařilo," komentoval Éric Bedouet s narážkou na vyloučení Samuela Kalua.

Kromě něj do utkání nenaskočí ani Nicolas De Préville a Zaydou Youssouf. Yann Karamoh byl k tomu všemu z disciplinárních důvodů potrestán, takže do hlavního města Francie ani neodcestoval. Další příležitost prokázat svůj talent tedy patrně dostane - i na úkor bývalého českého reprezentanta - mladík Aurelien Tchouameni.

Za PSG, které v týdnu snadno prošlo do čtvrtfinále Coupe de France, jelikož se potkalo s nejslabším soupeřem, do hry určitě nenaskočí Neymar. Marco Verratti a Layvin Kurzawa se v týdnu už vrátili zpět k tréninku, ale na start si budou muset ještě počkat. Naopak po jednozápasovém odpočinku je plně k dispozici Thiago Silva.

"Čekal jsem, že to v Lyonu bude hodně náročné utkání. Mají silný tým a není náhoda, že se dostali mezi nejlepších šestnáct celků v Champions League. První poločas byl velice náročný. Snadno jsme ztráceli balon a učinili jsme několik špatných rozhodnutí. S druhým poločasem jsem spokojený. Vytvořili jsme si šance, ale v zakončení jsme si měli počínat chladnokrevněji," nechal se slyšet Thomas Tuchel po porážce v Lyonu. Na druhou prohru v řadě to ovšem při síle lídra tabulky nevypadá.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.51 - 10.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Amiens SC - SM Caen  (sobota 20:00)
Oba soupeři zatím sesbírali shodně osmnáct bodů a oba bojují o zachování prvoligové příslušnosti. Těžko hledat v tomto duelu favorita, protože Amiens doma zrovna nezáří, kdežto Caen rovněž obtížně vozí body z venku.

Celek z Normandie může alespoň těšit postup do čtvrtfinále Coupe de France, ve kterém se potká s jedním z dvojice Guingamp/Lyon. "Tenhle výsledek musíme hned hodit za hlavu a soustředit se na bodový zisk proti Amiens. Vždycky je těžké hrát v Coupe de France proti týmům jako je Bastia. Nebylo to pro nás snadné. Tím spíše proto, že se prezentovali dobrým fotbalem. Jsme rádi, že si zahrajeme čtvrtfinále, ale teď nás zajímá hlavně přežití v Ligue 1," pravil Fabien Mercadal.

Z jeho kádru nenastoupí Romain Genevois, Prince Oniangué a o případném startu tria Yacine Bammou, Saif-Eddine Khaoui, Yoel Armougom se rozhodne teprve v den utkání. Připraven zaskočit bude Adama Mbengue a do základní sestavy se s velkou pravděpodobností vrátí Enzo Crivelli, jenž chce dokázat, že stále může být platným hráčem. ¨

Amiens už v pohárech nefigurují, což by se v případě tohoto klání mohlo ukázat jako výhoda. Na druhou stranu postup (byť na penalty) může dodat potřebné sebevědomí. A vyhrát na Korsice v Bastii? To se rozhodně počítá! SC ovšem čekají na tříbodový zisk už od první poloviny prosince. Naposledy těsně nestačili jak na Lyon, tak na Rennes.

"Tahle prohra hodně mrzí. Zvláště po tom prvním poločase, ve kterém jsme hráli přesně podle mých představ. Diktovali jsme tempo hry. Teď nás čeká Caen, tedy přímý konkurent v boji o udržení. A takové zápasy prostě musíme vyhrávat, jinak sestoupíme. Bod z Rennes by byl asi spravedlivější, jelikož moji svěřenci odevzdali maximum," nechal se slyšet trenér Christophe Pélissier, kterému bude chybět akorát Bongani Zungu. Stiven Mendoza, Saman Ghoddos i zimní akvizice Sehou Guirassy jsou plně připraveni.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 2.96 - 3.98
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Racing Strasbourg - Angers SCO  (sobota 20:00)
Tým Thierryho Laureyho před týdnem nehrál, takže bude odpočatější. Ovšem Angers dokázalo proti Dijon vyhrát, tudíž soupeři rozhodně nedá nic zadarmo.

"Bylo to hodně náročné klání. Ani jeden z týmů nechtěl dát druhému prostor. Dlouho to bylo vyrovnané. Náš gól hru trochu otevřel, na což jsme málem doplatili. Jenom mě mrzí, že jsme nepřidali další branky. Šance jsme měli a minimálně dvě jsme mohli proměnit. Ale neproměnili jsme je. To se stává. Věděli jsme, že jde o hodně důležitý zápas a těší nás, že z něj bereme tři body," hodnotil Stéphane Moulin.

Yoann Andreu, Vincent Pajot a zřejmě i Pierrick Capelle jsou mimo hru. Na trávník se tedy patrně od úvodního hvizdu dostanou jak Ismael Traoré, tak Théo Pellenard, který přišel v lednu z Bordeaux, kde však rozhodně nepatřil k oporám. SCO by ze všeho nejvíce potřebovali najít spolehlivého střelce. Bahoken sice nepředvádí špatné výkony, leč kvalit Karla Toko Ekambiho nedosahuje.

Racing oproti tomu možná také nemá ve svém středu žádné hvězdné jméno, ale v této sezoně se prezentuje především sympatickým týmovým pojetím, které klub z francouzsko-německých hranic prozatím vyneslo až na sedmou příčku. Vypadá to, že o sestup se letos rozhodně bát nemusí. Na druhou stranu Angers také v uplynulých týdnech udělalo v tomto směru výraznější pokrok.

Kouč Laurey nemůže počítat s Idrissem Saadim, Jeremym Grimmem, Jonasem Martinem a s Lionelem Carolem. Stefan Mitrović by měl být po dvouzápasovém trestu připraven. K dispozici bude opět v poslední době produktivní duo Lebo Mothiba-Ludovic Ajorque. Není divu, že domácí vstupují do tohoto mače v roli favorita.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.37 - 4.52
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dijon FCO - Olympique Marseille  (pátek 20:45)
Dohrávku proti Bordeaux zvládla Marseille v úterý velmi dobře a na své nejtěsnější možné vítězství by bezpochyby ráda navázala i v Dijonu, který bojuje o ligovou záchranu a rozhodně by mohl být v jejích silách. Na jeho půdě stále nebude moci počítat s Dimitriem Payetem, do sestavy by se však měl vrátit Mario Balotelli i Florian Thauvin.

Zatím to pro OM určitě není nejlepší sezóna v její historii. Aktuálně získala o čtrnáct bodů méně, než tomu bylo po třiadvaceti odehraných kolech loni, a na třetí příčku, která zaručuje alespoň předkolo Ligy mistrů pro příští ročník, ztrácí hrozivých devět bodů. Jen nějaká delší šňůra výher jí může pomoci splnit svůj předsezónní cíl, tedy skončit v top trojce.

Hostující trenér Rudi Garcia byl každopádně spokojený s posledním výkonem svého týmu. A to neměl k dispozici hned několik opor. "Byli jsme odměněni za svou práci," říkal po vítězství nad Les Girondins. "Nejvíce nás frustrovala skutečnost, že i když jsme hráli a fungovali dobře, tři body jsme nebrali. Náš přístup byl přitom vždy příkladný."

Proti Dijonu se Les Olympiens v posledních letech velmi dobře dařilo. Porazili ho v uplynulých třech případech, z celkově sedmi vzájemných klání s ním od roku 2011 padli jen jednou. "Výhra nad Bordeaux nás musí nastartovat. Tři body jsou dobrou zprávou, ale nestačí. Proti Dijonu potřebujeme získat další pozitivní impulsy," dodával Garcia.

Podobně jako Marseille, ani domácí nemohou být se svou situací nijak spokojeni. Od sestupového pásma je dělí pouhé dva body, z dvaadvaceti utkání hned dvanáctkrát prohráli a jen pětkrát vyhráli. Příliš se zatím neprojevil ani příchod trenéra Antoina Kombouarého, jenž v lednu nahradil Oliviera Dall'Oglia. Výsledky pořád nejsou ideální.

Dijon alespoň úspěšně válčí v Coupe de France, v úterý skolil venku o tři branky Croix a postoupil do čtvrtfinále. V tomto utkání chyběli v základu Bobby Allain i Wesley Lautoa, jež by proti Marseille tentokráte měli hrát od začátku, otazník naopak visí nad Naïmem Slitim, jehož start proti klubu z jeho rodného města je kvůli zdravotním potížím v ohrožení.

O minulém víkendu si Kombouarého tým připsal už svou čtvrtou prohru ze šesti, v Angers totiž nevstřelil jedinou branku a naopak jednou inkasoval. "Snažili jsme se ten neúspěch pochopit, vyrovnat se s ním," ujišťoval domácí kouč. "Hráli jsme dobře, drželi jsme míč, jenže jsme nedokázali vyprodukovat rozhodující okamžik," hodnotil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.46 - 3.61 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain21182167:1356
2.Lille OSC23144540:2246
3.Olympique Lyon23127438:2643
4.AS Saint-Étienne22107533:2637
5.Montpellier HSC2299429:1736
6.Racing Strasbourg2298538:2535
7.Olympique Marseille23104936:3334
8.Stade Reims23810520:2134
9.OGC Nice2397718:2334
10.Stade Rennes2396831:3133
11.Nîmes Olympique2386931:3330
12.Girondins Bordeaux2277823:2428
13.Angers SCO2369824:2727
14.Toulouse FC2368922:3326
15.FC Nantes22661027:2924
16.Dijon FCO22551219:3420
17.SM Caen22391020:3118
18.AS Monaco23461321:3918
19.Amiens SC23531518:3818
20.EA Guingamp22351416:4614

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Snatus

To je PSG vždy tak marné? Ta sestava vůbec nemůže pomýšlet na vítězství v LM.

Reagovat
Pyroman

Šetřili hráče na United, velkou většinu.

Reagovat
Kixi Syhimour

Monako je zpět

Reagovat
REPLIKATOR

Zpět v pásmu sestupu

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele