Ligue 1 - preview 23. kola

01.02.2019, 08:17, aktualizováno 03.02.2019, 08:24
Previews
Jen málokdo je ve francouzské Ligue 1 alespoň jednorázově konkurovat ohromné síle Paris Saint Germain. Jedním z takových klubů je ale jistě Olympique Lyon. Právě ten se Pařížany pokusí v neděli zaskočit na svém vlastním stadionu. Už předtím odpoledne se Nimes utká s Montpellierem. Zápas mezi St. Etiénne a Štrasburkem byl odložen...
Nîmes Olympique - Montpellier HSC  (neděle 15:00)
Svěřenci Michela Der Zakariana z jednadvaceti duelů inkasovali pouze šestnáctkrát, což je řadí hned za vedoucím PSG. V září proti Krokodýlům také nedostali gól, takže domácí vědí, že je nečeká nic jednoduchého.

Montpellier v minulém kole přehrál 2:0 Caen, načež arménský trenér prohlásil: "Rozhodně jsme chtěli vyhrát, protože se nám to nepovedlo od 1 prosince. Podařilo se nám to v prvním domácím utkání po zimní pauze. V prvním dějství to z naší strany nebylo dobré, ale po změně stran jsme začali hrát aktivněji a ve větší rychlosti, díky čemuž jsme si vytvořili zajímavé šance. Troufám si tvrdit, že jsme mohli vyhrát vyšším rozdílem, kdybychom byli v zakončení chladnokrevnější."

Díky tomuto výsledku zůstává MHSC nadále v boji o evropské poháry. Proti Nîmes nepomůže spoluhráčům akorát vykartovaný Ruben Aguilar. Jeho post na pravém křídle by tedy měl převzít Junior Sambia. Ve vzpomínaném mači si před týdnem zahrál i Paul Lasne, avšak tentokrát patrně znovu přepustí místo v základu Ambroisemu Oyongovi, jenž skóroval v prvním vzájemném duelu této sezony.

Tým Benjamina Blaquarta nezvládnul zápas proti Nice, což ho může hodně mrzet, jelikož ligový nováček se zatím prezentuje velmi organizovanou hrou a především tedy v úvodu sezony dokázal hodně potrápit i soupeře zvučnějšího názvu. Tohle derby by nemělo postrádat bojovnost. I proto, že domácí budou chtít opatit vzpomínanou porážku.

"Zaslouženě jsme prohráli. Soupeř byl prostě lepší. Je škoda, že jsme v prvním poločase neproměnili žádnou za našich příležitostí. Ale na druhou stranu se nemůžu příliš divit. Přeci jen hráli jsme čtvrtý zápas v posledních deseti dnech. Nice má velice rychlé hráče a naši je dnes nestíhali. Prohrát na stadionu Allinaz Riviera rozhodně není ostuda. Zatím máme na kontě devětadvacet bodů, takže není žádný důvod k panice," řekl trenér Blaquart.

K závěrečné větě pak dodal, že je podmíněna tím, že z jeho kádru pro zranění nevypadne třeba deset hráčů. No, zatím jsou čtyři - Pierrick Valdivia, Moustapha Diallo, Florian Miguel a Clement Depres, přičemž poslední jmenovaný už si v tomto ročníku nezahraje. Do základu se zřejmě vrátí Jordan Ferri a Faitout Maouassa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.02 - 2.93
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Saint-Étienne - Racing Strasbourg  (neděle 17:00)
V součtu všech soutěží, Racing prohrál z posledních deseti střetnutí pouze dvě. V Ligue 1 nestačil v prosinci na Remeš a z Coupe de France jej vyprovodilo PSG. Ve druhém poháru už pařížský gigant nefiguruje, jelikož mu vystavil stopku Guingamp. Ten i v semifinále potvrdil, že je pohárovým mužstvem, když po penaltovém rozstřelu vyprovodil i Monaco.

Na konci března se tedy v souboji o celkové prvenství v Coupe de la Ligue utká právě se Strasbourgem, jenž dokázal přehrát Bordeaux, když se o jednu trefu postaral Ludovic Ajorque a dvakrát rozvlnil síť Lebo Mothiba. Les Girondins byli přitom protivníkem Laureyho týmu i ve francouzské nejvyšší soutěži, kde rovněž prohráli, protože Kenny Lala zužitkoval poslední střelu zápasu.

"V prvním poločase jsme nominovali, ale v zakončení jsme byli celkem bezzubí. Nebylo to pro nás snadné, ale moji hráči se vzchopili a šli za vítězstvím. Takhle po zápase si troufám tvrdit, že zaslouženým. Vytvořili jsme si několik dobrých šancí, a co se týče přípravy a taktiky, vyšly nám vlastně podle představ," hodnotil Thierry Laurey po pohárovém semifinále.

Proti Les Verts nebude moct poslat do hry Idrisse Saadiho, Jeremyho Grimma a Jonase Martina. Na hostování z Levante dorazil bývalý fotbalista Rennes Sanjin Prcić, jenž by klidně mohl nastoupit v záložní řadě vedle Ibrahimy Sissoka. Mezi třemi tyčemi by pak měl opět nastoupit Mats Sels, jenž má rovněž svůj nemalý podíl na tom, že se jeho týmu daří.

Jean-Louis Gasset odvádí na lavičce ASSE dále skvělou práci. Po zlepšených výkonech se klub vyšplahal na čtvrtou příčku. Ve středu dohrával odložený duel s FC Nantes, kde však důležitější než výsledek byla 9 minuta, ve které se přestalo hrát na počest zmizelého Emiliana Saly, jenž mohl klidně i na jaře soupeřit s Mbappém, Cavanim a spol. o titul krále střelců.

"Byl to hodně emotivní večer. Ale nešlo jen o pozitivní emoce. Trofám si tvrdit, že jsme udělali maximum, byť se tedy nepodařilo přidat druhý gól. Zvláště na začátku to po příchodu na hřiště nebylo snadné. A pak ta devátá minuta ... Fanoušci byli fantastičtí. Nejen naši, ale i soupeřovi. Emiliano si takovou poctu plně zasloužil! Bylo to od nich opravdu hezké," řekl kapitán Les Canaris Valentin Rongier. Takovéto momenty obvykle stmelují, i když by samozřejmě bylo mnohem lepší, kdyby se nestaly. Ale třeba se ještě zmizelý fotbalista objeví živý a zdravý.

Teď se Saint-Étienne musí už plně koncenrovat na tento střet, protože konkurence se nemůže dočkat, jak potrestá jediné zaváhání. Kvůli trestu za karty si nezahraje Yann M’Vila a Ole Selnaes se v posledních týdnech stará především o to, aby si našel nového zaměstnavatele. Jinak by v základní sestavě neměli scházet ani Romain Hamouma, ani klubová ikona Loïc Perrin.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.50 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Ačkoliv se nabízí otázka, jestli se jedná o šlágr v klasickém slova smyslu, protože miliardářský klub si letos hraje vlastní soutěž a vypadá to, že titul získá v rekordně krátké době. Les Gones si však v domácím prostředí věří.

Rozhodně není nezajímavé, že zatímco Monako s Pařížany ztrácelo i při své mistrovské sezoně, Lyon před rokem dokázal nad PSG vyhrát, byť to bylo díky pozdní Depayově trefě. Tři body se podařilo uhrát i v roce 2016, kdy Sergi Darder skóroval v nastaveném čase první půle. Oba zápasy se přitom uskutečnily právě na Parc Olympique Lyonnais.

Družina Bruna Génésia zvládla oba duely s Amiens, přičemž dvaapadesátiletý kouč, jenž zřejmě u týmu zůstane i v dalším ročníku, po ligovém klání prohlásil: "Bylo důležité neztratit, protože Lille, MHSC a Nice vyhrály. Potřebovali jsme vyhrát a troufám si tvrdit, že jsme to zvládli stylově. Tenhle systém nám vyhovuje a každý další tříbodový zisk nám přidává na sebevědomí. Jason Denayer dal velice důležitý gól."

Vítězství 1:0 se obvykle za stylové nepovažuje, ale taky se počítá. V honbě za dalším, celkově už dvanáctým, nepomůžou Amine Gouiri a Rafael. Kenny Tete byl v posledních týdnech spojován s odchodem do jiného klubu. Do hry se ovšem vrací levý obránce Marcal. Na své ofenzivní choutky bude muset spíše zapomenout, aby to neskončilo pětigólovým debaklem jako v říjnu.

Tehdy se čtyřmi trefami blýsknul Kylian Mbappé, na něhož bude Thomas Tuchel pochopitelně sázet i tentokrát. Z hvězdného tria útočníků jej doplní akorát Edinson Cavani, neboť Neymar zůstává mimo a zmešká i osmifinále Ligy mistrů proti Manchesteru United. A spolu s ním minimálně Dagba a Verratti. Presnel Kimpembe patrně přenechá místo Marquinhosovi a do středu záložní řady by si mohla stoupnout nová akvizice Leandro Paredes.

"Rennes jsou velmi kvalitní soupeř, který stále bojuje o evropské poháry. Hráli s velikou touhou uhrát dobrý výsledek, přičemž o nás se to samé za první poločas říct nedá. Po změně stran jsme se museli výrazně zlepšit, což se podařilo. Hráli jsme agresivně a se správným přístupem. To vítězství jsme si zasloužili a jsme velmi šťastní," hodnotil kouč Tuchel. Budou jeho slova podobná i po duelu v Lyonu?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.11 - 4.12 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Angers SCO - Dijon FCO  (sobota 20:00)
Stadion Jeana Bouina uvidí souboj dvou sousedů z tabulky, navíc ohrožených sestupem. Angers je na tom o trochu lépe, k dobru má před sestupovými pozicemi šest bodů, zatímco hosté z Dijonu jen dva. Vzájemná bilance z posledních let je hodně vyrovnaná a ani tento duel nemá jasného favorita.

V podstatě ani jeden tým si v současné době nevede zas tak špatně. Pochopitelně umístění není zrovna lichotivé, ale podíváme-li se na poslední výsledky, nemůžeme říci, že by se jednalo o krizi. Angers z posledních deseti kol prohrálo jen dva zápasy. Na druhou stranu Angers se chlubí druhým největším počtem remíz, hned po Remeši a to tým přece jenom sráží. Před týdnem si domácí tým s Toulouse připsal jak jinak, než remízu.

Podobně si vede i Dijon. Ten má sice na svém kontě jen pět nerozhodných výsledků, ale v minulém kole zvládl důležitý záchranářský duel s Monakem a díky výhře už má na knížecí celek pětibodový náskok. Dijon se opírá především o domácí prostředí, kde naposledy prohrál začátkem listopadu, ovšem venku je to o poznání horší.

Dijon má sice s Angers vyrovnanou bilanci, tedy alespoň co se posledních tří let týče, ale na jeho půdě nikdy v historii nevyhrál. Pravdou také je, že za společného působení obou týmů v Ligue 2 měl výrazně navrch domácí celek, tedy Angers.

Domácí strana se musí vypořádat s absencemi Yoanna Andreu, Vincenta Pajota, Pierricka Capella a Ismaela Traorého. Podobně je na tom i Dijon, který postrádá o jednoho hráče méně. Na marodce jsou Sammaritano, Rosier a Jeannot.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Butelle - Manceau, Thomas, Pavlović, Bamba - Mangani, Santamaría, N'Doye - Tait, Bahoken, Reine-Adélaïde
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Allain - Chafik, Yambéré, Lautoa, Haddadí - Amalfitano, Abeid - Chang-Hoon, Sliti, Said - Tavares
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.43 - 4.13
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Monaco - Toulouse FC  (sobota 20:00)
Další domácí utkání má před sebou AS Monako. Trápící se knížecí klub doma ještě nevyhrál a jeho situace je nadále kritická. Pomoci z krize mu má staronový trenér Leandro Jardim, který si obnovenou premiéru odbude proti Toulouse.

Portugalský stratég v minulosti získal s Monakem mistrovský titul a francouzský klub vedl i na začátku této sezony, než byl pro neuspokojivé výsledky odvolán a nahrazen Thierry Henrym. Jenomže ani bývalý vynikající útočník Arsenalu nebo Barcelony nedokázal s Monakem začít vyhrávat a také on byl z pozice funkce hlavního trenéra odvolán. Na jeho místo se pak vrací znovu Jardim. "Nechci mluvit o minulosti, všichni víme co se stalo. Mým cílem je nyní přítomnost a s tímto týmem jsme schopni uspět. V přestupovém okně jsme aktivní, někteří hráči odešli, někteří zase přišli, abychom zlepšili kvalitu týmu a přinesli další řešení," nechal se slyšet Jardim. Nejčerstvější posilou Monaka je Adrien Silva, naopak do anglického Leicesteru City se přesunul Youri Tielemans.

Jakkoliv to zní neuvěřitelně, Monako doma ještě nevyhrálo a přerušit tuto smutnou sérii se pokusí proti Toulouse. Knížecí celek čeká na vítězství už šest kol a jeho situace je nadále kritická, ne však bezvýchodná.

Na stadion Louise II. zavítá Toulouse, které se těší poměrně dobré formě. Třináctý celek Ligue 1 prohrál z pěti kol jen jeden zápas a neustále se lepší. Po remíze s Lyonem a výhře v Nimes si TFC připsalo další plichtu, tentokráte bezbrankovou proti Angers.

Na marodce Monaka se nic nemění, Jardim i po svém návratu musí oželet starty hned několika hráčů. Vzhledem k lednovým posilám má ale slušný výběr základní jedenáctky. Toulouse bude postrádat zraněného Kelvina Amiana a hrát nebude rovněž Sidibe a Cahuzac, oba si odpykávají karetní trest. Otazník se vznáší ještě nad startem Moubandjeho.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Subašić - Ballo-Touré, Mukinayi, Glik, Henrichs - Fábregas, Thuram-Ulien - Golovin, Lopes, Martins - Falcao
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet - Shoji, Jullien, Diakité - Moreira, García, Sangaré, Sylla - Dossevi, Sanogo, Gradel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.85 - 5.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Amiens SC  (sobota 20:00)
Oba týmy před týdnem absolvovaly velmi těžká střetnutí. Zatímco Rennes neuspělo na půdě mocné Paříže, Amiens podlehlo nejtěsnějším možným způsobem Lyonu. Favoritem tohoto souboje budou každopádně domácí, ti totiž získali dosud o dvanáct bodů více než jejich soupeř. Zároveň budou prahnout po revanši po podzimní porážce.

V září loňského roku nepředvedl bretaňský celek optimální výkon a ze Stade de la Licorne si domů neodvezl ani bod. Protože stále může ještě usilovat o příčky zaručující pro příští sezónu evropské poháry, byť jeho pozice ve středu tabulky není pro splnění tohoto cíle ideální, neměl by v těchto typech duelů již váhat. Amiens je určitě celkem, na který si může věřit.

Před týdnem v Parku princů SRFC nezahrál vyloženě špatnou partii, ačkoli konečné skóre spíše hovoří o opaku. "Nechtěli jsme, aby PSG dominoval v držení míče. Věděli jsme, že jestli chceme uhrát dobrý výsledek, musíme být perfektní. Nicméně fotbal se hraje 90 minut. Bohužel jsme po hodině hry rychle inkasovali," hodnotil kouč Julien Stéphan.

Kvůli nakumulovaným žlutým kartám bude Rennes chybět Hamari Traoré, fit by naopak měl být Damien Da Silva, naopak zdravotní stav Jakoba Johanssona pořád není stoprocentní, a proto je jeho start nejistý. Otazník visí rovněž nad Ramim Bensebainim, jeho by tak na pravém kraji obrany s největší pravděpodobností zastoupil Benjamin André.

Amiens čeká na ligové vítězství od začátku prosince, od té doby z pěti zápasů urval pouhé dva body, přičemž má na kontě už tři porážky v řadě. Kvůli horšímu skóre, než má sedmnácté Caen, je aktuálně na barážové osmnácté příčce. Vzpruhu by tak potřeboval co nejrychleji, aby do bojů o záchranu mohl zatáhnout i ostatní protivníky nad sebou.

Situace v dolních patrech tabulky totiž není tak napjatá jako v letech minulých. Třeba na patnácté Angers ztrácejí hosté již šest bodů. "Jsme zklamaní a frustrovaní, protože jsme se postavili jednomu z nejlepších týmů ligy," hodnotil minulé klání s Les Gones trenér Christophe Pélissier. "Zůstávám však pozitivní do dalších zápasů."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 3.95 - 6.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - Olympique Marseille  (sobota 21:00)
Mario Balotelli je bezpochyby největší zimní posilou Marseille, který se při svém debutu v novém dresu uvedl gólem proti Lille. Trenér Rudi Garcia ovšem přiznal, že italský forvard není schopný hrát ani proti Remeši celý zápas. Přitom jeho góly by byly potřeba co nejrychleji a v co největším počtu. OM totiž pořád paběrkuje.

Hosty posledních několik týdnů trápí především útočná potence. A právě Balotelli má být tím správným mužem, jenž má tyhle problémy zažehnat. Před týdnem přišel na hřiště v 76. minutě, odehrál celkem 22 minut a 13 sekund, a přerušil svou sérii bez vstřeleného gólu po dlouhých 752 minutách, kdy ještě působil v konkurenčním Nice.

I tak jeho trefa k úspěchu nevedla, Les Phocéens nakonec s Lille padli. "Balotelli má daleko od toho, aby hrál plných 90 minut," vysvětloval Garcia. "Byl nemocný a stejně jako mnoho jiných hráčů chyběl na několika trénincích. Čas budou potřebovat také Payet a Rami. Dimitri se už aspoň vrátil zpátky, ale Adil ještě bohužel ne," vyjmenovával další absentující.

Výsledkově si jinak Marseille nevede ani náhodou podle vlastních představ. Napříč všemi soutěžemi zvítězila v posledních jedenácti případech jen jednou, v lize z možných 21 bodů urvala pouhých šest. Byť pohárové příčky nemá vyloženě daleko, stávající výkonnost by jí mohla rozhodně od nich brzy odříznout. A to nikdo v klubu nechce dopustit.

Remeš má odehraný jeden zápas navíc oproti svému soupeři. Do této chvíle získala stejný počet bodů jako Olympique, a to je něco, s čím se před startem této sezóny příliš nepočítalo. Alespoň dle čísel by měla být v tomhle souboji rovnocenným protivníkem. "Má solidní tým, my jsme sem však přijeli vyhrát. Bodů máme málo," burcoval Garcia.

V lize domácí neprohráli už šestkrát za sebou, pořád se jim daří s pravidelností bodovat, a s deseti získanými remízami jsou v tomhle ohledu na prvním místě. Jednou z jejich nových tváří je ghanský obránce Abdul Rahman Baba, jenž přišel na hostování z Chelsea. "Vím, že Ligue 1 je fyzicky náročná soutěž. Nemůžu se však dočkat, až nastoupím," uvedl.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.82 - 3.08 - 2.89
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Lille OSC - OGC Nice  (pátek 20:45)
V předehrávce 23. kola francouzské nejvyšší soutěže se na půdě druhého Lille představí Orli z Nice. Domácí budou hájit náskok před Lyonem, zatímco Nice by se rádo přiblížilo evropským pohárům. Dogy jsou ve vynikající formě, pět soutěžních zápasů v řadě vyhrály, ale ani bilance Nice nezní špatně.

OGC totiž za posledních deset kol prohrálo jediné utkání a z bojů ve druhé polovině tabulky se přihlásilo do závodu o pohárovou Evropu. Výhra 2:0 nad Nimes Olympique z minulého kola katapultovala Aiglons už na sedmé místo s pouhou čtyřbodovou ztrátou na čtvrté Saint-Étienne.

Kouč Patrick Vieira tak může být víceméně spokojen, zároveň moc dobře ví, že na půdě Lille ho čeká těžká zkouška a to navzdory naprosto perfektní vzájemné bilanci. Nice v Lille neprohrálo od roku 2006! Samotná porážka od Lille je sice mladší, ale rok 2012 už je také dost dlouhá doba na to, aby se Dogy nepokusily tuto bilanci konečně prolomit.

A kdy jindy, než v tomto kole před vlastními diváky a ve skvělé formě. Lille vyhrálo pět soutěžních zápasů v řadě a je druhé za suverénními lídry z Paříže. Naposledy LOSC triumfovalo na půdě Olympique Marseille a na třetí Lyon má už tříbodový náskok.

Na stadionu Pierra-Mauroye se utkají dva týmy s velmi dobrou aktuální formou a navíc prakticky v kompletním složením. Na straně domácích bude scházet zraněný Celik, zatímco Nice přicestuje bez brankářské jedničky Cardinaleho. Do branky se tak postaví Benítez.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Koné, Soumaoro, Dabila, Pied - Xeka, Mendes - Bamba, Ikone, Pepe - Leao
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Herelle, Dante, Sarr - Atal, Tameze, Cyprien, Burner - Srarfí, Ganago, Saint-Maximin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.50 - 4.83
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain20182066:1156
2.Lille OSC22134536:2243
3.Olympique Lyon22117436:2540
4.AS Saint-Étienne22107533:2637
5.Racing Strasbourg2298538:2535
6.Montpellier HSC2198428:1635
7.OGC Nice2297618:1934
8.Olympique Marseille2194834:3131
9.Stade Reims22710518:2031
10.Stade Rennes2286830:3130
11.Nîmes Olympique2285930:3229
12.Girondins Bordeaux2177723:2328
13.Toulouse FC2268821:3126
14.FC Nantes22661027:2924
15.Angers SCO2259823:2724
16.Dijon FCO21551119:3320
17.SM Caen22391020:3118
18.Amiens SC22531418:3718
19.AS Monaco22361319:3815
20.EA Guingamp22351416:4614
Zbývající zápasy
13.02. 19:00SM Caen - FC Nantes
20.02. 19:00Girondins Bordeaux - EA Guingamp

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Dneska 1:1. Lyon potom s PSG bud jako loni 2:1 a nebo to bude nějaké 0:3, 0:4. Jinak finále poháru Guingamp - Strasbourg to je prostě nádhera. Kde že se hraje finále?

Reagovat
Seydou Doumbia
Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
klvana

2:1. Allez’OL!

Reagovat
Kixi Syhimour

Tak Lyon zkuste to alespoň

Reagovat
Raylan

Vybornej fotbal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele