Ligue 1 - preview 21. kola

24.01.2020, 08:31, aktualizováno 26.01.2020, 08:38
Komentáře a souhrny
Paris Saint-Germain může navýšit náskok na rozdíl deseti bodů, nečeká ho ovšem nic snadného, mistr cestuje do Lille. Toulouse je v krizi a neočekává se, že se z ní vymaní v Lyonu. Ve třetím nedělním duelu se proti sobě postaví Nantes a Bordeaux...
Olympique Lyon - Toulouse FC  (neděle 15:00)
Vždyť TFC snad už nadobro zapomnělo vyhrávat. Vlastně je i trochu s podivem, že v kolonce inkasovaných branek svítí pouze čtyřiačtyřicítka. Proti Les Gones navíc celek ze Stadium Municipal nemá nejlepší bilanci.

TFC si poslední výhru připsali na konto 19. října, když těsně porazili Lille. Tehdy se o branky postarali Yaya Sanogo a Max Gradel, když proměnil pokutový kop. Ani jeden z borců se na trávníku v Parc Olympique Lyonnais neukáže od úvodního hvizdu. První jmenovaný usedne s největší pravděpodobností pouze na lavičku, zatímco ten druhý zůstává mezi zraněnými.

Spolu s Genem Shojim, Mathieu Goncalvesem a Wesley Saïdem, který už začal s tréninkem. Otázka zní, jak to bude s novou akvizicí Rubenem Gabrielsenem, protože ani jemu nevyšel zápas s Brestem (2:5). Jeho místo ve stoperské dvojici vedle Isimat-Mirina tedy patrně zaujme Bafodé Diakité.

Les Gones nastoupí v letošním roce už k šestému duelu. Jak je to možné? Inu proto, že se podařilo postoupit jak v Coupe de France přes Nantes mezi nejlepších šestnáct, tak díky penaltovému rozstřelu přes Lille do finále Coupe de la Ligue, kde po šesti letech bude opět soupeřem PSG.

V rámci Ligue 1 okupuje lyonský celek po dvaceti kolech kolech sedmou příčku a jistě bude chtít vystoupat výš. Jak uvedeno, proti téfécé má výbornou bilanci, zvláště v domácím prostředí, takže by ani neměla vadit absence Duboise, Koneho, Depaye, Reine-Adélaïdeho, Soleta a brankáře Lopese, kterého mezi tyčemi nahradí Cyprien Tatarusanu. Na hostování z Villarrealu přichází Karl Toko Ekambi, jenž před odchodem do Španělska podával výborné výkony v dresu Angers SCO.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu-Cornet, Denayer, Marcelo, Tete-Aouar, Tousart, Cherki-Ekambi, Dembele, Traoré
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet-Sylla, Isimat-Mirin, Diakité, Amian-Makengo, Vainqueur, Sangaré, Dossevi-Kolouris, Iseka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.14 - 11.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Nantes - Girondins Bordeaux  (neděle 17:00)
Les Canaris určitě budou chtít navázat na první letošní duel Ligue 1, ve kterém se podařilo vyzrát na ASSE. Oproti tomu Les Girondins zpytuje svědomí po porážce od amatérů z klubu Pau FC v rámci Coupe de France.

Při zápase na Stade de la Beaujoire se bude vzpomínat na Emiliana Salu, který minulý rok v lednu tragicky zahynul při pádu letadla nad Lamanšským průlivem. Jak hráči Nantes, odkud osudově přestoupil do Cardiffu, tak borci Bordeaux, kde argentinský forvard s fotbalem ve Francii začínal, nastoupí ve speciálních dresech.

"Přál si nastupovat za národní tým. Proto na jeden zápas budou dresy na jedné straně tradičně žluté a zelená, a na té druhé modré a bílé," stojí na oficiálních stránkách bretaňského klubu. Hosté budou mít na dresech vlajku Salovy rodné země a iniciály ES. Jeho portrét bude před výkopem ve středovém kruhu a fanoušci si připravili speciální choreo. Zároveň dojde i na minutový potlesk k uctění jeho památky.

I proto bude chtít Nantes vyhrát, ačkoliv kouč Gourcuff ví, že to nebude snadný duel. "V jejich hře je dobře patrný styl i organizace. Přesto už několikrát dokázali, že i tak jsou schopní soupeře zaskočit," prohlásil kouč, jemuž budou scházet Fabio, Marcus Coco, Nicolas Pallois. O startu dvojice Kalifa Coulibaly/Molla Wagué se zřejmě rozhodne až v den utkání.

Na hrotu útoku by pak měl opět nastoupit Renaud Emond, který přišel v zimě z belgického Lutychu a v pohárovém klání proti Lyonu se uvedl gólem. Na druhé straně bude chybět Francois Kamano, takže střílení branek bude hlavně ani tak ne na de Prévillovi a Adlim, jako na veteránovi Jimmym Briandovi.
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont-Appiah, Basila, Girotto, Traoré-Abeid, Touré, Louza, Blas, Simon-Emond
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil-Pablo, Coscielny, Mexer-Benito, Otávio, Tchouameni, Kalu-Adli, de Préville-Briand
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.30 - 4.69
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Před rokem by to byla o poznání očekávanější podívaná. LOSC sice okupuje pátou příčku, nicméně odchod některých opor v čele s Nicolasem Pépé se konkrétně v tomhle klání může do výsledku hodně promítnout.

Mnozí si ještě jistě vzpomenou na to, jak Lille deklasovalo PSG 5:1. Severofrancouzský celek je v domácích statistikách nejlepším v celé nejvyšší soutěži, nicméně na hřištích soupeře se mu hrubě nedaří - horší bilanci mají pouze TFC a Nimes Olympique. Pařížský klub si zahraje finále Coupe de la Ligue a samozřejmě se podařilo postoupit i v rámci Coupe de France. Velkou zásluhu na tom má do formy se dostávající Brazilec Neymar.

Jelikož se blíží osmifinále Ligy mistrů, ve kterém úřadující francouzský mistr narazí na Borussii Dortmund, nechává už teď trenér Tuchel často odpočívat klíčové hráče včetně Mbappého, Icardiho a Di Maríi. "O sestavě na Dortmund ještě nemám jasno, ale může se stát cokoli. Ještě nad tím nepřemýšlím, protože nás čeká pět zápasů v řadě. Ale pokud Neymar a Kylian budou zdraví, budou hrát," řekl německý kouč.

Za PSG si nezahrají Juan Bernat, Thilo Kehrer a patrně i Marquinhos. Připraven hrát od začátku také bude Abdou Diallo. A spolu s ním Idrissa Gueye a Thiago Silva, kteří byli rovněž v pohárových duelech pošetřeni. Otazník visí nad Edinsonem Cavanim, jenž by ještě v lednu mohl odejít do Atlética Madrid.

Ve finále Coupe de France si PSG zahraje proti Lyonu, který v semifinále přešel díky penaltám právě přes Lille. I proto, že Loïc Rémy proměněným pokutovým kopem v poslední minutě nastaveného času poslal utkání do prodloužení. Tento týden navíc opustil klub Thiago Maia, jenž se vrátil do rodné Brazílie, aby nastupoval častěji za tamní Flamengo.

"Svým hráčům vlastně nemám, co vytknout. Přeci jen jsme nastoupili proti týmu, který hraje Ligu mistrů. Ale není divu, že hráči byli ohromně zklamaní a smutní. Nicméně bude nutné tenhle neúspěch co nejrychleji hodit za hlavu a pokračovat dál v kvalitních výkonech," řekl po zmíněném semifinále Christophe Galtier.
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, Fonte, Gabriel, Reinildo - Sanches, André, Soumaré, Araújo - Rémy, Osimhen
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Kurzawa, Kimpembe, Thiago Silva, Dagba - Neymar, Gueye, Verratti, Di María - Mbappé, Icardi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.19 - 4.78 - 1.52
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Olympique Marseille - Angers SCO  (sobota 17:30)
Protože Rennes v páteční předehrávce jedenadvacátého kola pouze remizovalo, může si Marseille svůj náskok na čele ještě více pojistit. Tentokráte narazí na nepříjemné Angers, které se sice aktuálně drží jen ve středu tabulky, nicméně už na podzim na pár kol atakovalo příčky nejvyšší. A tak by si favorit tohoto střetnutí měl dát na svého soka velký pozor.

Hostům se navíc obecně na Stade Vélodrome velmi dobře daří. Od roku 2005 tam sehráli hned pět zápasů, včetně jednoho v rámci Coupe de France, a hned ve čtyřech případech tam neprohráli, z toho dvakrát zvítězili. Aktuálně jsou v docela slušné formě, porážku neutrpěli pětkrát za sebou, a to včetně dvou lednových měření sil ve Francouzském poháru.

Angers nemá daleko k místům zaručující evropské poháry. K tomu, aby se na nich udrželo třeba delší dobu, potřebuje zase navázat na nějakou konstantní výkonnost. V Ligue 1 před vánoci remizovalo s Monacem a vyhrálo v Nantes, před dvěma týdny plichtilo s Nice. Suma sumárum je na dobré cestě. Na duhou stranu tři body urvalo od listopadu jen jednou.

Alespoň se na přelomu roku dala Les Scoïstes zdravotně do kupy většina hráčů. Sice na několik týdnů až měsíců budou mimo hru Wilfried Kanga a nově také Rayan Aït Nouri, avšak naplno připraveni jsou již Casimir Ninga i Mathias Pereira Lage. "Myslím si, že Angers na nás bude číhat. Musíme více držet míč," povídal domácí stratég André Villas-Boas.

OM letos prožívá opravdu povedenou sezónu. Porážku naposledy utrpělo na konci října v Ligovém poháru na hřišti Monaca, od té doby jedenáctkrát uhrálo aspoň remízu. Vstup do nového roku Ligue 1 se mu přitom vydařil náramně. V důležitém utkání zvítězilo na půdě Rennes a v podstatě pořád může na dálku stíhat a snažit se potrápit také vedoucí PSG.

V tomhle klání se André Villas-Boas musí vypořádat hned se třemi novými absencemi. Kvůli nakumulovaným žlutým kartám totiž nebudou moci hrát Bouna Sarr ani Boubacar Kamara, přičemž tou nejzásadnější ztrátou je bezpochyby ta v podobě lídra Dimitrie Payeta. Mimo hru jinak zůstává i Florian Thauvin, jehož návrat na trávníky se čeká koncem ledna.

Pokud by Les Olympiens uspěli naplno nad Angers, zvýšili by odstup od třetího Rennes už na rozdíl sedmi bodů. Určitě lákavá motivace. "Angers je velmi dobře organizované mužstvo. Je věrné svému stylu. Už na podzim nám způsobilo mnoho problémů," vzpomínal marseillský lodivod na prosincový souboj. "Musíme být opatrní kvůli jeho kvalitám," zakončil.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sakai, Čaleta-Car, Álvaro González, Amavi - Rongier, Strootman, Sanson - Radonjič, Benedetto, Lopez
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Butelle - Manceau, Ismaël Traoré, Thomas, Pellenard - Fulgini, Santamaría, Mangani - Thioub, Alioui, Capelle
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.45 - 4.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - Nîmes Olympique  (sobota 20:00)
Saint-Étienne v lize v uplynulých šesti kolech získalo pouhé tři body, hned pětkrát prohrálo, a i proto se propadlo až do dolní poloviny tabulky. Teď by však chtělo nastartovat svou nějakou delší šňůrou daleko lepších výsledků i kvůli skutečnosti, že marodka se mu postupně skoro vyprázdnila. V utkání proti na dně posazenému Nîmes bude určitě favoritem.

Romain Hamouma, Denis Bouanga, Gabriel Silva, William Saliba i Yann M'Vila, ti všichni se už dali zdravotně do pořádku a měli by v následujících týdnech pomoci týmu vyhoupnout se aspoň do přívětivější horní poloviny průběžného pořadí. Klub, který má ambice na evropské poháry, nemusí nijak panikařit. Pořád může situaci vlastními silami zachránit.

Potřebuje však konečně navázat na svou konstantní výkonnost, jakou od příchodu trenéra Clauda Puela jednu dobu disponovalo, aby mohlo opětovně usilovat o přednější pozice. "Neznám nikoho, kdo by dokázal hrát bez tolika hráčů, které jsme postrádali my. Bez těch, kteří jsou pro mužstvo vůbec ti nejdůležitější," vracel se ke zraněním domácí stratég.

Naposledy Les Verts v Ligue 1 předvedli opravdu mizerný výkon proti Nantes, s nímž padli o dvě branky. Jednoduše se jim utkání, které se muselo odehrát kvůli disciplinárnímu trestu bez fanoušků, vůbec nepovedlo. Chuť si částečně spravili alespoň ve Francouzském poháru. Přetlačili venku druholigový Paris FC, ačkoli hned dvakrát v duelu prohrávali.

Puel ví, že jeho celek se potřebuje konečně nabudit. A myslel před tímto soubojem na jakýkoli detail. "Upozornili jsme hráče na výběr jejich kopaček," prozrazoval. "I když už v dnešní době existují vynikající trávníky, jsou tato rozhodnutí zásadní pro omezení jakýchkoli fyzických problémů, a to i v souvislosti s tréninkem na umělkách."

Nîmes prožilo doslova katastrofický podzim, přesto zaznamenalo v prvním jarním kole úvodní povzbuzující úspěch, prolomilo brány urputné defenzivy Remeše a urvalo tři body. Následně se mu však nevedlo v dohrávce proti Rennes a poslední těžká porážka v Dijonu v rámci Coupe de France jako by naznačila, že situace v kabině pořád není stabilní.

Domácím se v sestavě neobjeví dlouhodobě zraněný Kévin Monnet-Paquet a suspendovaný Sergi Palencia, fit stále nejsou ani Ryad Boudebouz a Zaydou Youssouf, avšak jejich návrat se očekává v brzkých dnech. Hosté již budou moci využít služeb Harise Duljeviče, debutovat by mohla posila Moussa Koné, který do Nîmes dorazil německých Drážďan.

Daleko horší zprávou jsou však pro "Krokodýly" čerstvé absence klíčových hráčů. Prohra s Rennes nejenže rezultovala v konečný nezdar, zároveň se během tohoto klání zranili Anthony Briançon, který dosud vynechal jen jediný zápas v Ligue 1, a také Renaud Ripart, nejlepší šutér Nîmes. Do toho navíc zdravotní neduhy stále trápí Clémenta Deprese.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Moukoudi, Perrin, Kolodziejczak - Debuchy, M'Vila, Camara, Trauco - Bouanga - Khazri, Abi
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Alakouch, Landre, Martinez, Miguel - Deaux, Valls - Ferhat, Benrahou, Philippoteaux - Denkey
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.74 - 5.29
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - FC Metz  (sobota 20:00)
Poněkud vlažně si vede v lednu Remeš, která ligu odstartovala porážkou a remízou a podobně si vedla i v Coupe de la Ligue, kde stihla postoupit a vzápětí i vypadnout. Remeš drží v tabulce Ligue 1 pořád skvělé osmé místo a to si bude moci upevnit v zápase s FC Méty.

Remeš měla a stále ještě má v měsíci lednu pořádně nabitý program. Zápas proti Métám bude už šestým v tomto měsíci! Na takovou porci nejsou domácí zvyklí a i proto výsledky asi nejsou takové, jaké by se očekávaly. Prvně zmiňme vyřazení z Coupe de France od Monaka, následně vyřazení z Coupe de la Ligue, které přišlo jen pár dní po postupu přes Strasbourg. Nad síly Remeše bylo PSG. A konečně ligová soutěž, kde si před koncem minulého roku Remeš vedla velmi dobře, ale na své výkony zatím navázat nedokázala. Důkazem je porážka na půdě předposledního Nimes Olympique doplněná remízou v Amiens.

V sobotu večer čeká na domácí další celek pohybující se ve spodku ligové tabulky, který bude o to více motivován uspět. Navíc vzájemná bilance není zrovna remešskou výsadou, Méty ji mají prostě lepší.

Méty letos opět bojují o záchranu a zatím se drží nad sestupovými pozicemi zuby nehty. Určitě jim k tomu pomohla poslední výhra nad Strasbourgem, která přišla po dlouhé sérii bez vítězství.

V sobotním utkání se proti sobě sice postaví aktuálně osmý tým Ligue 1 proti sedmnáctému, ale oba celky letos spojuje jedna významná statistika, a sice vysoký počet remíz. Jak Remeš, tak i Méty jich mají na svém kontě osm, což je nejvíce v celé soutěži.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Konan, Disasi, Abdelhamid, Foket - Chavalerín, Dingome - Kamara, Donis, Doumbia - Dia
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Bronn, Boye, Udol - Maïga, N'Doram, Angban - Niane, Diallo, Nguette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.07 - 4.99
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stade Brestois - Amiens SC  (sobota 20:00)
O záchranu se bude hrát v sobotu večer na stadionu Francise Le-Blé v Brestu, kam zavítá Amiens. Brest si v minulém kole slušně zastřílel, poslednímu Toulouse nasázel pět gólů a od sestupových pozic ho dělí sedm bodů. Ty se pokusí ukrojit Amiens, má to však háček. Na vítězství čeká klub od řeky Sommy od 2. listopadu loňského roku.

Stade Brest nevstoupil do nového roku úplně optimálně, byl totiž vyřazen z obou pohárových soutěží, na druhou stranu do ligového procesu vykročil výhrou na půdě posledního Toulouse, při které svému soupeři nasázel pět gólů. Ofenzivní představení potěšilo zejména fanoušky, kteří v letošní sezoně viděli od svých miláčků podobnou kanonádu už podruhé. Připomeňme, že na začátku prosince Brest zdolal Strasbourg 5:0.

Domácí získali potřebné tři body, ale vyhráno zdaleka ještě nemají. Vzdálenost od sestupových pozic činí sedm bodů, takže případný neúspěch s Amiens by mohl Brest výrazně nelichotivým příčkám přiblížit.

A hostům půjde především o tři body, protože jenom ty mohou znamenat postup na klidnější pozice. Se stávajícím osmnáctým místem pochopitelně žádná spokojenost nepanuje. Klub navíc už dlouho čeká na vítězství. V minulém kole sice remizoval s Remeší 1:1, ale to je ve stávající situaci pořád málo. Na Brest si ale hosté věří, neboť s ním mají lepší vzájemnou bilanci a první zápas v Amiens vyhráli. O jediný gól se tehdy postaral Juan Ferney Otero.

Výhodou Brestu zase nebude jen domácí prostředí, ale také stav kádru, který je pro zápas s Amiens zcela kompletní. Totéž se nedá říci o hostech, i když ani tam není situace dramatická. Nejisté jsou totiž starty Kakuty a Prince.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Perraud, Bain, Castelletto, Faussurier - Lasne, Diallo, Battocchio - Cardona, Charbonnier, Court
Amiens SC - pravděpodobná sestava:
Gurtner - Calabresi, Chedjou, Dibassy, Jallet - Mendoza, Zungu, Gnahore, Diabaté - Konaté. Guirassy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.61 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Montpellier HSC - Dijon FCO  (sobota 20:00)
Montpellier na přelomu prosince a ledna vyhrál napříč všemi soutěžemi už čtyřikrát za sebou a rád by svou formu potvrdil i proti Dijonu, jenž se v tabulce nachází v dolních patrech. Taktéž burgundský klub však nevykazoval v poslední době špatné výsledky, zvítězil v novém roce hned třikrát v řadě, přičemž pět gólů naposledy nasázel Nimes v Coupe de France.

Domácí v předchozím ligovém kole urvali všechny body z půdy Amiens a stále drží kontakt s příčkami zajišťujícími pro příští ročník evropské poháry. Právě o ně by chtěli bojovat po celou dobu. Pakliže však na konci chtějí stanout na předních pozicích, měli by zápasy s papírově slabšími celky, jakým je Dijon bezpochyby, zvládat. Hlavně pak před vlastními fandy.

Montpellieru se zatím na Stade de la Mosson daří, z deseti případů hned sedmkrát své soupeře skolil. "Je to tým, který na mě udělal v prvním vzájemném zápase na podzim vůbec největší dojem, co se útočného potenciálu a organizace hry týče," chválil svého soka dijonský kouč Stéphane Jobard. "Považuji ho za efektivní mužstvo. Ne náhodou je teď šesté," dodal.

Hosté by rádi navázali na velmi dobrou vzájemnou bilanci s Montpellierem. Neprohráli s ním totiž hned osmkrát! Nutno však podotknout, že hned v šesti utkáních se urodila remíza. "Budeme stavět na tom, co jsme předvedli před dvěma týdny proti Lille," připomínal Jobard cenný skalp. "Náš protivník má velké sebevědomí. Ale můžeme proti němu zazářit."

Montpellier zatím nemá úplnou potřebu družstvo výrazně posilovat, ve finále totiž šlape velmi slušně. Jediným novým hráčem, který do této chvíle posílil kádr, je Jun Il-rok. "Jsem potěšen, že se k nám připojil. Je to první Korejec, který u nás bude, a já doufám, že se mu povede dobře," uvedl prezident klubu Laurent Nicollin. "Snad bude týmu schopen přinést něco navíc."

Údajně se ještě soupiska La Paillade o nějaké to jméno možná rozšíří. Na dobré cestě jsou prý jednání ohledně Rogera Assalého, útočníka z Pobřeží slonoviny hrajícího momentálně za Young Boys Bern. "Předložili jsme do Švýcarska nabídku a ta stále platí. Nesouhlasíme však se dvěma až třemi požadavky. Jinak se dál nepohneme," prozrazoval natvrdo Nicollin.

Absence na ve výběru trenéra Michela Der Zakariana se v poslední době drží na stále stejné rovině. Dlouhodobě mimo hru je Mihailo Ristič, zranění jsou i obránci Nicolas Cozza a Pedro Mendes. Dijonu bude chybět vykartovaný Hamza Mendyl, na marodce se mu pak nachází trojice hráčů, a to ve složení Nayef Aguerd, Ngonda Muzinga a Senou Coulibaly.
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Rulli - Souquet, Hilton, Congré - Sambia, Savanier, Ferri, Oyongo - Mollet - Delort, Laborde
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Gomis - Chafik, Lautoa, Écuélé Manga, Alphonse - Mama Baldé, Amalfitano, Ndong, Chouiar - Cádiz, Júlio Tavares
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.82 - 6.03
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Racing Strasbourg  (sobota 20:00)
Monacký trenér Robert Moreno od svého příchodu do klubu stále čeká své na první ligové vítězství. Nutno však podotknout, že během úvodních dvou příležitostí neměl vůbec jednoduchou pozici, neboť jeho mužstvo dvakrát za sebou narazilo na PSG. Teď Monaco čeká rozhodně papírově slabší protivník, a to ve středu tabulky působící Štrasburk.

Le Racing má ovšem na poslední návštěvu Stade Louis II opravdu velmi dobré vzpomínky. Ještě když vedl knížecí celek bývalý slavný francouzský reprezentant Thierry Henry, vyhráli hosté ve velkém stylu a dokonce zaznamenali hned pět přesných zásahů. O rok později by domácí podobnou blamáž nechtěli opakovat. Potřebují totiž stoupat pořadím nahoru.

Právě tenhle nepovedený zápas tehdy Henrymu v podstatě srazil vaz a kormidla se poté opětovně chopil Leonardo Jardim. Toho nakonec pro nynější jarní část sezóny nahradil dvaačtyřicetiletý Španěl, který debutoval v Ligue 1 v Parku princů proti PSG, kde uhrál nečekanou remízou. V dohrávce však následně Monaco s Pařížany znovu neuspělo.

Robert Moreno má se svými svěřenci v lednu opravdu napilno, během tohoto měsíce absolvují domácí už páté utkání. "V podstatě hrajeme každé tři dny. Je to složité období, zatím jsem však spokojený," mínil. Monaco po dvaceti odehraných kolech ztrácelo na čtvrté Nantes jen tři body a rádo by se tomuto umístění aspoň nějakým způsobem přiblížilo.

K tomu však bude nutné nevyzpytatelný Štrasburk bezpodmínečně porazit. "Soupeř využívá mnoho herních systémů. V poslední době vykazoval dobré výsledky," upozorňoval Robert Moreno. "Myslím si, že nastoupí s pěti obránci, jako tomu bylo už v našem prvním vzájemném klání. Jsme ale zvyklí hrát proti takhle složeným sestavám," ujišťoval.

Na hosty čeká bezpochyby pořádné nebezpečí nejen například v podobě aktuálně nejlepšího střelce soutěže Wissama Ben Yeddera, ale pozor si třeba budou muset dávat i na zkušeného Cesca Fàbregase, jenž v posledních duelech na hřišti výrazně tahal za nitky ve středu pole. Do toho se navíc Monacu vrací po dlouhodobějších absencích Stevan Jovetič i Jorge.

Stále ale Robert Moreno nemůže počítat s jiným klíčovým hráčem Islamem Slimanim, který má potíže se stehnem, vykartovaný je i Keita Baldé. "Je mi potěšením hrát s někým takovým, jako je Fàbregas. Je to skvělý hráč, který působil ve spoustě velkých klubů," pochvaloval si portugalský forvard Gelson Martins, jehož start proti Štrasburku je údajně v ohrožení.

Svěřenci trenéra Thierryho Laureyho získali do této chvíle jen o dva body méně než jejich sok, celkově si nevedou ani nad očekávání dobře, ani pod očekávání špatně. Také alsaský klub nebude moci využít některé své hráče, nově visí otazník nad nástupem obránce Kennyho Laly, naopak své zdravotní komplikace již překonal záložník Dimitri Liénard.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Aguilar, Maripán, Glik, Jorge - Henrichs, Golovin, Bakayoko, Boschilia - Ben Yedder, Jovetič
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Aaneba, Koné, Mitrovič, Carole - Djiku, Sissoko - Fofana, Thomasson, Zohi - Ajorque
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.14 - 5.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Stade Rennes  (pátek 20:45)
Před týdnem měla nejvyšší francouzská soutěž od svých povinností volno, neboť na programu byly boje v Coupe de France, teď už se však Ligue 1 znovu rozjíždí naplno a započne duelem dvou tradičních ligových klubů. V tabulce je na tom lépe Rennes, které dosud získalo o osm bodů více, každopádně Nice od začátku prosince nevykazuje vůbec špatnou formu.

Oba celky o minulém víkendu postoupily do další fáze Francouzského poháru. Nice vyřadilo před vlastními fanoušky Red Star, Rennes uspělo na půdě Athlética Marseille. Zatímco domácí tak protáhli svou sérii neporazitelnosti už na šest zápasů v řadě, hosté zaznamenali celkově již devátou výhru z posledních jedenácti utkání napříč všemi soutěžemi.

Ačkoli Les Aiglons naposledy pod velením kouče Patricka Vieiry uspěli a vyhráli, domácí trenér nebyl se všemi aspekty hry úplně spokojený. "Naším problémem ve druhé půli proti Red Staru nebyla fyzička, ale přístup. To mi vadilo," čertil se. "Nemůžeme si dovolit vstoupit na hřiště s pocitem, že vše půjde snadno a že nebudeme hrát jako jeden tým," dodal.

V napěchovaném středu tabulky nemá Nice nijak daleko k příčkám zaručující evropské poháry. Potřebovalo by však udržet současnou konstantní výkonnost, která ho na podzim nezdobila, aby na ně dosáhlo. "Musíme hrát společně. Můžeme být dobrým mužstvem, ale když hrajeme jako jednotlivci, stáváme se velmi průměrnými," upozorňoval Vieira.

Ten může bezpochyby kvitovat skutečnost, že již k dispozici bude mít dva navrátivší se obránce, a to Patricka Burnera a Malanga Sarra, kteří již překonali své zdravotní neduhy. Pořád však na marodce zůstává jiný bek Youcef Atal, jenž aktuálně podstupuje intenzivní léčbu, mimo hru zůstávají i nadále Gautier Lloris i nová posila Riza Durmisi.

Aby se OGC podařilo v předehrávce jednadvacátého kola proti Rennes jakkoli bodovat, potřebovalo by podle Vieiry jeho družstvo hodně zabrat. "Nebudu skrývat fakt, že druhý poločas s Red Starem, ve kterém jsme se uspokojili, mě zklamal. Cílem sice bylo kvalifikovat se dál, a to jsme splnili, ale jako trenér jsem opravdu spokojený nebyl," pokračoval.

Rennes si chce na třetí pozici co nejdříve vybudovat slušný náskok na ostatní své protivníky. Čtvrté Nantes je mu už například vzdáleno na rozdíl čtyř bodů. Poté, co v prvním jarním kole padlo doma těsně s Marseille, následně zvládlo dohrávku v Nîmes. Případné vítězství z nynějšího souboje by jeho pozici v tabulce opravdu výrazným způsobem posílilo.

Bretaňský celek se nebude moci spolehnout na Clémenta Greniera a Benjamina Bourigeauda, suspendovaní jsou pak Hamari Traoré a Damien Da Silva. "Na podzim jsme od Nice hned dvakrát inkasovali," vzpomínal na poslední nezdařené vzájemné klání hostující kouč Julien Stéphan. "Soupeř má opravdu spoustu útočného talentu a také kvality," varoval.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Burner, Hérelle, Dante, N'Soki - Ounas, Cyprien, Lees Melou - Claude Maurice, Dolberg, Ganago
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - Boey, Gnagnon, Gelin, Maouassa - Raphinha, Camavinga, Lea Siliki, Tait - Niang, Hunou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.76 - 3.21 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain20161350:1449
2.Olympique Marseille20125330:2141
3.Stade Rennes20113625:1836
4.FC Nantes20102819:1832
5.Lille OSC2094724:2231
6.Montpellier HSC2086628:2030
7.Olympique Lyon2085731:1929
8.Stade Reims2078517:1329
9.AS Monaco2085735:3329
10.Angers SCO2085723:2529
11.OGC Nice2084829:2828
12.Racing Strasbourg2083923:2527
13.Girondins Bordeaux2075829:2426
14.Stade Brestois2067726:2625
15.AS Saint-Étienne2074922:3125
16.Dijon FCO2056915:2221
17.FC Metz2048818:2820
18.Amiens SC20461023:3918
19.Nîmes Olympique20361115:3315
20.Toulouse FC20331421:4412

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
Thelvin

Lyon Toulouse je hroznej zápas...

Reagovat
Thelvin

Ale Toulouse je mi strašně líto

Reagovat
Seydou Doumbia

Druhý poločas lepší... Bojovnost Dembeleho při gólů Ekambiho přikládna zapni teď rozlučku Saly budou hrát ve speciálních dresech to by mohlo být super

Reagovat
Thelvin

Druhej lepší byl

A Nantes to má fakt hezky udělaný. Snad dneska zahrají pořádně, pro něj.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ukázali soupisky a na hrotu Nantes a v zaloze Bordeaux hráč bez obličeje jen s nějakým umělým obličejem a šedá tvar jako figurina

Reagovat
Thelvin

Jo Ale to snad neni chyba klubu, spíš té společnosti co to přenáší, protože toho hrota nemaj nafoceného

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak koukáš? Dobre choreo měli domácí a atmosféra dnes parádní bude celý zápas

Reagovat
Thelvin

Koukám. Teď jak se jejich kotel pokouší napodobit atmošku z argentiny těma konfetama a světlicema Paráda

Reagovat
Seydou Doumbia

Parádní... Rád bych řekl kurz 2 na výhru Nantes je easy win, ale riskl jsem to spolu s neprohrou Toulouse a Cagliari

Reagovat
Seydou Doumbia

Zatím to stojí za hovno, co si Budem

Reagovat
Thelvin

Nedopadlo to asi úplně podle představ Alespoň to ale nebyli oni, kdo ti pokazil ticket

Reagovat
Seydou Doumbia

já to po poločase vypl a šel si nakoupit, protože se na to nedalo koukat ani když jsem na mobilu projížděl příspěvky a komentáře na EF, protože mi došli a už nebylo na co koukat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele