Ligue 1 - preview 12. kola

01.11.2019, 09:09, aktualizováno 03.11.2019, 09:07
Previews
AS Monaco vyhrálo tři soutěžní zápasy v řadě a lepšící se formu hodlá potvrdit v Saint-Étienne, to drží šest utkání dlouhou neporazitelnost. Nice cílí na výhru proti Remeši, Bordeaux bude měřit síly s Nantes...
Girondins Bordeaux - FC Nantes  (neděle 15:00)
Ačkoli Nantes v Ligue 1 už dvakrát za sebou prohrálo, drží se stále na druhém místě tabulky, a protože PSG v pátek nečekaně zaváhalo na půdě Dijonu, může svou ztrátu na vedoucí příčku dokonce stáhnout. Musí však bezpodmínečně uspět na půdě Bordeaux, které by si taktéž po nevalných výsledcích v lize potřebovalo napravit svou reputaci.

Oba týmy se aspoň tento týden dobře prezentovaly v Coupe de la Ligue, v němž postoupily do další fáze. Bordeaux v pohodě skolilo doma Dijon, Nantes dokonce osmi góly vyprovodilo Paris FC. "Musím se na ten zápas dívat opatrně. Ale výsledek je vážně velkou vzácností. Byl to každopádně krásný večer," uculoval se hostující kouč Christian Gourcuff.

Jeho tým by nicméně měl konečně zabrat taktéž v lize. Jestli chce usilovat o příčky zaručující příští sezónu evropské poháry, potřeboval by bezpochyby bodovat. V Métách a Monacu se mu to nepodařilo, navíc nevstřelil v těchto utkáních jedinou branku. V Bordeaux budou Kanárkům chybět zranění Dennis Appiah, Charles Traoré, Fábio a Rene Krhin.

Ačkoli před týdnem hosté padli s Monacem, remíza by celému utkání zřejmě slušela více. "Byla to frustrující porážka," přiznával Gourcuff. "Navzdory technickým chybám jsme byli maximálně odhodlaní. Musíme ale být přesnější, být si jistější v přechodech do útoku, lépe kontrolovat hru. Navíc jsme do konce sezóny přišli o Fábia," připomínal.

Domácí v uplynulých čtyřech ligových kolech hned třikrát padli, vyhráli přitom pouze na půdě Toulouse, naposledy nebodovali na hřišti Lille. I nadále jsou však v horní polovině tabulky, kde by se chtěli nacházet minimálně až do konce podzimu. "Je důležité, abychom se stále pohybovali vpřed a lépe čelili našim soupeřům," říkal kouč Paulo Sousa.

Jeho mužstvo v úterý zabralo proti Dijonu, konečně po dvou utkáních zase skórovalo. A určitě tuhle soutěž, kterou se mimochodem francouzští bafuňáři rozhodli pro příští ročník zrušit, nebere na vedlejší kolej. "Bordeaux v minulosti získávalo trofeje. Vždyť přece Ligový pohár vám kromě ligy tuhle možnost nabízí," upřesňoval bordeauxský lodivod.

Ten nebude mít k dispozici Yacineho Adliho, fit údajně není ani Pablo, jehož by tak v sestavě mohl nahradit Vukašin Jovanovič, mimo hru je pořád i Youssouf Sabaly. "Stále máme spoustu prostoru pro zlepšení. Jsme teprve na začátku vzrušujícího projektu. I když jsme před týdnem v Lille prohráli, právě tato utkání nám pomáhají růst," zakončil Portugalec.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Costil - Mexer, Koscielny, Jovanovič - Kwateng, Aït Bennasser, Otávio, Benito - de Préville, Hwang - Briand
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Basila, Andrei Girotto, Pallois, Moutoussamy - Abeid, Touré - Louza, Benavente, Simon - Coulibaly
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.05 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
OGC Nice - Stade Reims  (neděle 17:00)
Hráči OGC Nice přivítají v Allianz Riviéře ve výborné formě hrající Remeš a pokusí se utnout černou sérii zápasů bez vítězství. Svěřenci Patricka Vieiry se naposledy radovali ze zisku tří bodů před více než měsícem a to se logicky muselo promítnout do tabulky. Až patnáctý tým soutěže to ani tentokrát nebude mít jednoduché, neboť se utká s Remeší, která je vzdálená od třetího místo pouhý bod.

Poslední výhra Les Aiglons už je opravdu stará více jak měsíc, což není pro celek z přímořské riviéry, ani jejího trenéra, zrovna dobrou vizitkou. Ambice Nice směřují mnohem výše, jenomže aktuálně se nedaří a výsledková krize se každým týdnem prohlubuje. Po porážce ve Štrasburku (0:1) tým zaznamenal už pátý ligový zápas bez výhry a situaci si nezlepšil ani v dalších soutěžích, když ve středu ostudně vypadl z Coupe de la Ligue. Aiglons totiž podlehli osmnáctému celku Ligue 2 Le Mans 2:3.

Nice bude mít proti Remeši co napravovat, na druhou stranu ho čeká soupeř ve vynikající formě. Remeš podobné fiasko v Coupe de la Ligue nedovolila a porazila, byť těsně, Bourg-en-Bresse Péronnas. V Ligue 1 je situace také velmi dobrá, z šesti kol prohráli červenobílí jen jedno utkání, navíc zvítězili v Parku princů nad PSG.

Remeš patří k velkým překvapením právě probíhajícího ročníku a se ztrátou jednoho bodu na druhé Nantes je čtvrtá a pokud utkání s Nice zvládne, s velkou pravděpodobností se posune na pozice TOP3.

Patrick Vieira bude postrádat čtveřici hráčů, zdravotní potíže mají Ounas, N'Soki, Walter a Dolberg. Jeho protějšek David Guion také nebude mít kompletní kádr a obejít se musí bez Zeneliho a Dingoma.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Sarr, Herelle, Dante, Burner - Lees-Melou, Tameze, Cyprien - Maurice, Ganago, Atal
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajković - Foket, Abdelhamid, Disasi, Konan - Romao, Chavalerin - Oudin, Cafaro, Doumbia - Dia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.10 - 3.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - AS Monaco  (neděle 21:00)
Dvanácté kolo francouzské nejvyšší soutěže uzavřou v neděli večer Saint-Étienne a Monako. Oba celky mnohé spojuje, zejména katastrofální začátek sezony a aktuální dobrá forma. Jak Les Verts, tak "Knížata" stoupají tabulkou, ale na stadionu Geoffroye Guicharda může zvítězit jen jeden.

Saint-Étienne nezačalo novou sezonu vůbec dobře a po sérii špatných výsledků byl odvolán kouč Ghislain Printant, kterého teprve nedávno nahradil Claude Puel. A léčba Puelem na Loiře zabrala, ASSE zvítězilo v prestižním derby proti Lyonu 1:0 a tři body bralo za stejný výsledek i v Bordeaux. V minulém kole sice Les Verts ztratili remízou 2:2 s Amiens, nicméně ve třech ligových zápasech pod Puelem získali solidních sedm bodů.

Nesmíme také zapomínat, že domácí startují v Evropské lize, kde se jim tolik nedaří. Pouhé dva body ze tří zápasy jsou pro francouzský celek zklamáním, ale už ve čtvrtek se mohou polepšit v zápase v Oleksandriji, který může být zlomový. Generálkou přitom bude těžké a důležité utkání s Monakem.

Saint-Étienne má s "Knížaty" vyrovnanou vzájemnou bilanci, loni byl ale Puelův tým v obou případech lepší, kdežto předloni tomu bylo zase naopak.

Fanoušci Monaka si ještě oddechnout nemohou, přesto konečně svítá na lepší časy. Knížecí celek se dostal z vleklé krize a z posledních šesti soutěžních zápasů pětkrát vyhrál! Naposledy v Coupe de la Ligue proti Marseille 2:1. V lize to podobně jako u Saint-Étienne dlouho vypadalo na průšvih, ale kouč Jardim dostal ještě důvěru a od sedmého kola zaznamenal čtyři výhry, které jeho tým vystřelily na průběžné jedenácté místo, navíc jen se tříbodovou ztrátou na Ligu mistrů.

"V Saint-Étienne je vždy skvělá atmosféra, která nás žene a hráči jí cítí. Hrát v takové atmosféře je vždy motivující. Zápasy venku jsou ale obtížnější a my musíme najít řešení a přizpůsobit se. Pro naší důvěru byla výhra v Nantes důležitá," podotkl Gelson Martins.

Co však Monako nadále trápí je marodka. Ta se vyprazdňuje jen velmi pomalu, takže i na stadionu Geoffroye Guicharda budou scházet Geubbels, Subašić, Jovetić, Onyekuru, Pellegri, Slimani i tvůrce hry Fábregas. V tomto směru má Puel výhodu, i když i ztráty Les Verts jsou citelné, jedná-li se o Monneta-Paqueta, Cabayeho, Abiho a Perrina.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Kolodziejczak, Moukoudi, Saliba - Trauco, M'Vila, Youssouf, Bouanga - Boudebouz - Nordin, Khazri
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Lecomte - Maripán, Glik, Mukinayi - Martins, Silva, Bakayoko, Golovin, Ballo-Touré - Keita, Yedder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.56 - 2.49
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Marseille - Lille OSC  (sobota 17:30)
K zajímavému měření sil dojde v sobotu večer na Stade Vélodrome, kde se utkají domácí Olympique Marseille a aktuální vicemistr Francie LOSC Lillé. Hosté se i po velkém odlivu klíčových hráčů z minulé sezony drží v popředí, což se nedá říci o jihofrancouzech. Marseille se pod trenérem Villasem-Boasem trápí a skalp Dog by se jí jistě hodil.

Lille mělo s Marseille vždy horší vzájemnou bilanci, nicméně to neplatí pro poslední sezonu, ve které Dogy obsadily skvělé druhé místo za vítězem z Paříže. Svěřenci Christopha Galtiera porazili Marseille v obou zápasech.

Hosté mají před sebou hodně náročný týden. V sobotu se představí na Stade Vélodrome proti Marseille a už v úterý na Mestalle v klíčovém utkání Ligy mistrů proti Valencii. Fanoušci severofrancouzského mužstva mohou být s výsledky týmu zatím spokojeni, v Ligue 1 si minulý týden proti Toulouse Lille připsalo už páté vítězství, což ho při vyrovnanosti francouzské soutěže vyneslo na třetí místo za vedoucí Paříž a druhé Nantes. Před sezonou se Lille zas tolik nevěřilo, přeci jenom klub opustilo hned několik klíčových opor, ale kouč Galtier dal dohromady opět kompaktní tým, který může způsobit škody každému.

Více šancí se dávalo Marseille, ale ani letošní sezona se pro přístavní celek nevyvíjí dobře. André Villas-Boas začal na lavičce Les Phocéens dobře, ovšem za posledních šest kol si jeho svěřenci připsali jediné vítězství nad Strasbourgem a k tomu navíc vypadli z Coupe de la Ligue, když nestačili na Monako. Ani minulý víkend nebyl v podání Marseille oslnivý, tím spíš, že klub dostal nařezáno od PSG 0:4.

Pozice portugalského trenéra rozhodně není pevná a Marseille by potřebovala s Lille zvítězit. Pro obranu domácích je určitě špatnou zprávou návrat útočníka Victora Osimhena. O mladého Nigerijce je velký zájem v Barceloně nebo Bayernu Mnichov a po zranění třísel by se měl v Marseille představit. Naopak Dogám budou chybět Timothy Weah a Renato Sanches. Olympique stále nemůže počítat s Florianem Thauvinem a Álvarem Gonzálezem.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sakai, Kamara, Caleta-Car, Sarr - Sanson, Strootman, Rongier - Payet - Benedetto, Germain
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Djaló, Fonte, Gabriel - Celik, Soumaré, André, Bradarić - Yazici, Osimhen, Ikoné
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.24 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Nîmes Olympique - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Až v jedenáctém kole zastavilo Rennes strmý pád tabulkou a navázat na výhru proti Toulouse se pokusí v Nimes. Domácí Crocodiles čekají už pět kol na výhru, v úterý ale zvítězili v Coupe de la Ligue nad Lens 3:0 a od tohoto výsledku by se rádi odrazili i v Ligue 1.

Forma Nimes je hodně nevyzpytatelná, klub sice už tři kola v lize nenašel přemožitele, ale zároveň v pěti zápasech po sobě nevyhrál a v tabulce se krčí až na osmnáctém místě, které na konci soutěže znamená ošemetnou baráž. Domácím by se jistě hodila výhra, té se svěřenci trenéra Bernarda Blaquarta dočkali v Coupe de la Ligue, kde sprovodili třemi brankami kdysi slavný RC Lens.

Suma sumárum Nimes čtyři soutěžní zápasy neprohrálo, ale ztrácet body v domácím prostředí příliš nemůže. Proti Rennes rozhodně má šanci na vítězství, koneckonců jediný vzájemný duel na Stade des Costiéres skončil výhrou Nimes 3:1. Vzájemná bilance je ale vyrovnaná, neboť v Rennes zase zvítězili Les Rouge et Noir 4:0.

Ani Rennes zrovna neoplývá formou a po vynikajícím začátku se postupně propadlo až na deváté místo tabulky. Dlouhou sedmizápasovou sérii bez vítězství se povedlo utnout teprve minulý víkend v domácím zápase s Toulouse, který skončilo výhrou Rennes 3:2.

Rennes patří v tabulce až deváté místo, na druhou stranu francouzská Ligue 1 je velmi vyrovnaná a rozdíl mezi devátým Rennes a třetím Lille je pouze tříbodový.

Crocodiles se musejí obejít bez tria Clement Depres, Paul Bernardoni a Lucas Deaux. Hosté si v tomto směru nemohou vyskakovat, protože i jejich ztráty jsou pro duel v Nimes citelné. Do utkání s jistotou nenastoupí Gerzino Nyamsi, Jakob Johansson a Romain Salin. K tomu se otazník vznáší nad Jonasem Martinem a Flavienem Taitem.
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Días - Miguel, Martínez, Briancon, Alakouch - Valls, Fomba, Sarr - Philippoteaux, Ripart, Ferhat
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Mendy - Gelin, Gnagnon, Morel - Traoré, Bourigeaud, Camavinga, Grenier, Maouassa - Hunou, Niang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.19 - 3.31 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Metz - Montpellier HSC  (sobota 20:00)
Montpellier se nachází ve středu tabulky, za současné čtyři výhry a tři remízy z jedenácti uplynulých kol si v podstatě svoje postavení plně zaslouží. Přece jenom by ale radši bojoval o příčky zaručující evropské poháry a k nim nemá vyloženě daleko. I proto, že by se jim mohl přiblížit po případném vítězství, bude mít v Métách o motivaci postaráno.

Oba celky ve středu sehrály duely třetího kola Ligového poháru a vedly si odlišně. Zatímco domácí vypadli po porážce s Brestem, hosté zvítězili nad druholigovým Nancy a proklouzli dál. "Kvalifikovali jsme se do další fáze. To je něco, co beru," hodnotil montpellierský kouč Michel Der Zakarian. "Hráli jsme dobře v první půli, už o něco hůře v té druhé."

Ne že by jeho svěřenci v lize strádali či že by se museli za své výkony stydět, avšak načít nějakou šňůru lepších výsledků se jim nedaří. V posledních dvou zápasech uhráli pouze bod, padli totiž v Remeši a plichtili s Angers. "Když dobře nebráníte, dostanete se do potíží, jako se nám to stalo proti Nancy. Zbytečně jsme plýtvali silami," dodal Der Zakarian.

Ten by neměl mít v Métách k dispozici jen suspendovaného Nicolase Cozzu, je pak otázkou, jestli zcela fit bude Andy Delort, ale jeho start určitě není vyloučený. Zcela zdravý je naopak Téji Savanier, jenž před týdnem po zranění konečně nastoupil v základu. "Nehrál tři měsíce. Potřebuje čas, aby se vrátil k tomu nejlepšímu, co umí," říkal hostující lodivod.

Domácí v posledních několika týdnech zažehnali svou prvopočáteční menší krizi, skolili například St. Étienne nebo Nantes, pořád se jim však nedaří odpoutat se na bezpečnější vzdálenost od sestupového pásma. Trenér Vincent Hognon byl hodně nespokojený s tím, jak se jeho svěřenci prezentovali v průběhu týdne v Coupe de la Ligue na vlastní půdě.

Tomu zřejmě budou chybět John Boye, Thomas Delaine i Habib Diallo, je ale dost možné, že nakonec využije všechny zmíněné. "Byl jsem velmi zklamaný výsledkem i způsobem, jakým jsme ho proti Brestu dosáhli," čertil se métský stratég. "Nebyli jsme dostatečně agresivní, chybělo také odhodlání. Proti Montpellieru budeme muset hrát mnohem lépe."
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Oukidja - Centonze, Sunzu, Fofana, Cabit - Cohade, N'Doram, Maïga - B. Traore, Niane, Nguette
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Rulli - Pedro Mendes, Hilton, Congré - Souquet, Le Tallec, Savanier, Oyongo - Mollet - Delort, Laborde
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.21 - 3.00 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Toulouse FC - Olympique Lyon  (sobota 20:00)
Lyon věří, že se mu díky poslednímu ligovému vítězství proti Métám konečně podaří udělat nějakou delší šňůru slušných výsledků a že se brzy vrátí v lize do bojů o přední pozice. Pod vedením kouče Rudiho Garcii, jenž je u týmu teprve chvilku, zavítá na hřiště Toulouse, které si pod taktovkou Antoina Kombouarého rovněž zvyká na nové pořádky.

Oba celky jsou na tom v tabulce vlastně dost podobně, ačkoli je po jedenácti odehraných kolech dělily čtyři příčky. TFC uzmul jen o jeden bod méně než jeho protivník. "Naposledy jsme doma získali klíčovou výhru," mnul si ruce Garcia. "Líbil se mi i přístup mých hráčů. Zápas jsme ovládli. Jsem vážně spokojený. Mužstvo se perfektně stmelilo," dodal.

Jestli je atmosféra v kabině OL přece jenom o něco lepší poté, co před pár týdny opustil klub dnes již bývalý předchůdce Sylvinho, ukážou až následující týdny. Garcia třeba zřejmě pořád nemá jasno o tom, kdo bude kapitánem. Od začátku tuhle roli plnil Jason Denayer, pak si ale pásku vzali Marcelo i Anthony Lopes, před týdnem jí zase nosil Memphis Depay.

Les Gones se obecně na Toulouse opravdu velmi dobře daří. Oblíbenějšího soupeře snad ve svém repertoáru ani nemají, neboť ho skolili v uplynulých devíti případech hned osmkrát! Porážku od něj naposledy utrpěli v srpnu roku 2014. Jedinou absencí na straně hostí by měla být ta v podobě krajního obránce Marcala, jehož trápí poraněné stehno.

V půlce října taktéž vedení Le Téfécé zareagovalo na nevalnou výkonnost změnou na trenérském postu, po domácí porážce s Bordeaux skončil u kormidla Alain Casanova. Jeho nástupce si zatím v lize připsal na své konto skalp Lille, zároveň i porážku v Rennes, přičemž ve středu Kombouaré protáhl své svěřence do další fáze Ligového poháru.

Zkušený pětapadesátiletý z Nové Kaledonie sice mohl být šťastný za postup v Coupe de la Ligue díky výhře v Niortu, avšak během svého hodnocení našel i nějaká negativa. "Byl jsem naštvaný, když jsme inkasovali, protože jinak jsme měli utkání pod kontrolou a tvořili si šance," mínil. "Zasloužili jsme si však uspět. Bylo to tvrdě vybojované vítězství."

Domácí nemají takové štěstí jako Olympique, co se týče aktuální marodky. V Ligue 1 totiž patří k těm největším, k dispozici nemusí být až devět zraněných hráčů. Zdravý asi stále nebude Wesley Saïd, připravený by naopak měl být aspoň Efthymios Koulouris. "Z hlediska naší psychiky bylo dobré, že jsme v Niortu postoupili," zakončil Kombouaré.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet - Moriera, Amian, Isimat-Mirin, Sylla - Dossevi, Sangaré, Vainqueur, Makengo - Koulouris, Gradel
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Anthony Lopes - Tete, Andersen, Denayer, Koné - Reine-Adélaïde, Thiago Mendes, Tousart, Aouar - Dembélé, Depay
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.71 - 4.06 - 1.76
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Angers SCO - Racing Strasbourg  (sobota 20:00)
Angers mělo snový vstup do sezóny. Dokonce se v ligové tabulce objevilo na průběžném druhém místě, nicméně na ligovou výhru čeká už čtyři ligová kola, přičemž povedené vystoupení nezaznamenalo ani ve středu v Coupe de la Ligue. O nápravu svých výsledků se bude snažit proti Štrasburku, který naposledy v Ligue 1 skolil doma Nice.

Mužstvo z Alsaska na rozdíl od svého soupeře v úvodních kláních nového ročníku neprožilo jednoduché období. Marně se snažilo prorvat se do základní skupiny Evropské ligy, v lize čekalo na své první vítězství až do kola číslo šest. Teď jako by se ale svěřenci Thierryho Laureyho konečně rozkoukali. A hlavně doma se jim v poslední době daří.

Postupně před vlastními fanoušky skolili kromě Nice taktéž Nantes i Montpellier v předchozích případech. "Jsem optimista, protože si myslím, že máme dobrý tým," říkal hostující kouč. "Musíme zachovat aktuální pohodu až do Vánoc, abychom zůstali na bezpečnějších pozicích. Pořadí je totiž stále hodně vyrovnané," uvědomoval si.

K tomu, aby se Le Racing mohl pohybovat alespoň v klidných vodách, potřebuje bezpochyby zlepšit bilanci na cizích hřištích. Venku je totiž s pouhým jedním získaným bodem vůbec nejhorší ze všech. "V tom se opravdu musíme zdokonalit," potvrzoval Laurey, jemuž nyní bude chybět vykartovaný Lamine Koné a taktéž dlouhodobě zraněný Jérémy Grimm.

Angers před týdnem uhrálo bezgólovou plichtu v Montpellieru, která nebyla žádnou ostudou, poté však ve třetím kole Coupe de la Ligue padlo na půdě Amiensu. "Dostali jsme to, co jsme si zasloužili,"uznal sportovně trenér Stéphane Moulin. "Je těžké věřit v něco lepšího, když uděláte tolik chyb. Katastrofální byl vstup do druhé půle."

Prakticky po celou dobu se celek z Bretaňského poloostrova nepotýká s mnoha absencemi. Plně fit už je definitivně Abdoulaye Bamba, zdravý by měl být i Casimir Ninga, otazník visí snad jen nad startem Pierricka Capelleho. "Musíme najít způsob, jak lépe skórovat. Před brankou potřebujeme být klidnější v koncovce," dodal Moulin.
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Butelle - Manceau, Traoré, Thomas, Aït Nouri - Mathias Lage, Santamaría, Mangani - Thioub, Alioui, Ninga
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Simakan, Mitrovič, Djiku - Lala, Fofana, Sissoko, Bellegarde, Carole - Ajorque, Thomasson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.18 - 3.86
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Amiens SC - Stade Brestois  (sobota 20:00)
Amiens i Brest jsou v tuto chvíli ve velmi dobré formě. Nejenže se jim ve středu podařilo postoupit do další fáze Coupe de la Ligue, parádně se jim daří taktéž v Ligue 1, a opravdu nerady by oba celky polevovaly ze svých standardů. Zatímco domácí v lize už čtyřikrát v řadě neprohráli, hosté dokonce v uplynulých třech kolech hned třikrát zvítězili.

Méty, Angers a Dijon, to je výčet posledních soupeřů, které svěřenci trenéra Oliviera Dall'Oglia skolili. A hned se vyhoupli na přední pozice v tabulce. Na nováčka soutěže bezpochyby slušný počin. "Ve fotbale se však situace může velmi rychle změnit. Víme, proč jsme tam, kde jsme, musíme se však držet nohama na zemi," říkal hostující stratég.

S Amiensem se Brest potkával ještě v Ligue 2 a nebyl to pro něj příliš oblíbený protivník. Aktuálně s ním má bilanci čtyř porážek v řadě. Nicméně v současném rozpoložení nemá jediný důvod, proč si na něj nevěřit. Spokojení hosté mohli být i se svým výkonem v Ligovém poháru na půdě Mét, odkud si nakonec domů odvezli vítězství po penaltách.

SB29 bude postrádat suspendovaného Denyse Baina, nejistý je start u Juliena Faussuriera, naopak zdravý by měl být Romain Perraud. "Tvoříme historii. Jsem fakt šťastný," rozplýval se Dall'Oglio po postupu přes Méty. "Musel jsem své hráče pořádně obejmout, protože jsme udělali celkově hodně změn v sestavě. A oni nakonec všechno zvládli," pokračoval.

Domácí před týdnem uhráli cennou plichtu na půdě St. Étienne a potvrdili, že nyní jsou na dobré cestě. Od sestupového pásma je však pořád dělí jen nepatrná mezera. "Bylo dobré odjíždět domů s částečným úspěchem," pochvaloval si získaný bod trenér Luka Elsner. "Jsem rád, že takové zápasy můžu prožívat. Horší je to už s mými nervy," uculoval se.

K dispozici mu teď stále nebude Saman Ghoddos, nenastoupí zřejmě ani Prince Désir Gouano a Moussa Konaté, ale jejich start není vyloučený. "Musíme zůstat opatrní a dělat kroky vpřed v řešení malých detailů," uvedl Elsner po výhře nad Angers v Ligovém poháru. "Chceme si i nadále zachovat tohle nadšení a sportovního ducha," přál by si.
Amiens SC - pravděpodobná sestava:
Gurtner - Calabresi, Chedjou, Dibassy, Aleesami - Gnahoré, Blin - Otero, Kakuta, Mendoza - Guirassy
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Larsonneur - Belaud, Castelletto, Chardonnet, Ludovic Baal - Diallo, Belkebla - Court, Autret, Lasne - Charbonnier
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.95 - 5.93
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dijon FCO - Paris Saint-Germain  (pátek 20:45)
Fotbalisté PSG jsou aktuálně ve velké pohodě. Po jedenácti odehraných kolech disponovali v Ligue 1 na čele tabulky osmibodovým náskokem před druhým Nantes, mají na svém kontě šest výher napříč všemi soutěžemi, včetně té poslední v derby proti Marseille. Potvrdit svou dobrou formu na půdě Dijonu by pro ně neměl představovat velký problém.

Po předchozí porážce v Brestu spadli domácí opět na samotné dno tabulky. K tomu, aby se z něho, byť jen alespoň na chvilku, vymanili, potřebují Paříž porazit. Takový scénář by představoval hotovou senzaci, pro Les Moutardes by přitom i bod měl doslova cenu zlata. Nicméně se svým sokem padli od roku 2012 již devětkrát za sebou.

Oproti PSG absolvoval Dijon v úterý utkání Ligového poháru na půdě Bordeaux, kde padl o dvě branky. I menší čas na přípravu nynějšího střetnutí by mohl hrát velkou roli pro konečný výsledek. "Máme tvrdý program, nemůžu si dovolit použít všechny své nejlepší hráče. Nemáme tak široký kádr jako PSG," přiznával kouč Stéphane Jobard.

Na marodce má dijonský stratég aktuálně čtyři své svěřence. Jordan Marié, Mickäel Alphonse, Enzo Loiodice i Nayef Aguerd by se neměli objevit ani na lavičce náhradníků. "Proti Bordeaux jsme se hlavně v poslední půlhodině hodně trápili, sundali jsme totiž nohu z plynu. Ale byl jsem spokojený s hráči, kteří doteď tolik nehráli," dodával Jobard.

Hosté odcestovali do Burgundska v roli jasného favorita. Ačkoli jim stále chybí jeho největší hvězda Neymar, na jejich útočné potenci jako by to nebylo příliš znát. Budiž příkladem minulé čtyři vstřelené góly proti Marseille, Nice nebo Angers. Hned pět gólů vsítili taktéž v Lize mistrů Bruggám. Za poslední čtyři utkání tedy skórovali sedmnáctkrát!

Výtečné výkony vykazuje hlavně trio Mauro Icardi, Kylian Mbappé a Ángel Di María. "Po reprezentační přestávce jsme vyhráli třikrát za sebou. Skvělý návrat do práce," pochvaloval si trenér Thomas Tuchel. "Vyhráli jsme tenhle velký zápas nad Marseille, to je nejdůležitější. Na konci jsme slavili s fanoušky, bylo to fantastické," rozplýval se Icardi.

V Dijonu nebude hrát záložník Marco Verratti, který nedávno prodloužil s klubem smlouvu až do roku 2024, fit stále není Ander Herrera, Thilo Kehrer a Thomas Meunier, kvůli nemoci nenastoupí ani kapitán Thiago Silva. Naopak v úvodní jedenáctce zřejmě bude figurovat již uzdravený Idrissa Gueye či Julian Draxler, jenž letos zasáhl jen do dvou utkání.
Dijon FCO - pravděpodobná sestava:
Gomis - Alphonse, Coulibaly, Écuélé Manga, Mendyl - Lautoa, Ndong - Mama Baldé, Amalfitano, Chouiar - Júlio Tavares
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Dagba, Diallo, Kimpembe, Juan Bernat - Gueye, Paredes, Draxler - Di María, Cavani, Pablo Sarabia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.70 - 7.08 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain1190225:527
2.FC Nantes116149:719
3.Lille OSC1153317:1118
4.Stade Reims115339:418
5.Angers SCO1152416:1617
6.Stade Brestois1145213:1317
7.Olympique Marseille1144312:1516
8.Girondins Bordeaux1143415:1415
9.Stade Rennes1143413:1215
10.Montpellier HSC114349:815
11.AS Monaco1143419:2115
12.AS Saint-Étienne1143411:1515
13.Olympique Lyon1134416:913
14.Amiens SC1134415:1713
15.OGC Nice1141613:1813
16.Racing Strasbourg113357:1212
17.Toulouse FC1133513:1912
18.Nîmes Olympique1125410:1211
19.FC Metz113269:1611
20.Dijon FCO112365:129

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Raul=Real

Budu hrat s nahradnikmi? Alebo mozem nalozit handicap?

Reagovat
smazaný uživatel

Farmáři a to si myslej, že maj tým na to aby vyhrávali LM...

Reagovat
REPLIKATOR

PSG Prohrát s posledním

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele