LaLiga - preview 13. kola

23.11.2018, 08:23, aktualizováno 26.11.2018, 08:15
Previews
Real Sociedad letos doma ještě nevyhrál ani jeden domácí zápas a čekání na triumf na vlastním stadionu chce ukončit v pondělní dohrávce třináctého kola, soupeřem baskického klubu bude Celta Vigo...
Real Sociedad - Celta Vigo  (pondělí 21:00)
Třinácté kolo La Ligy uzavře v pondělí večer souboj domácího Realu Sociedad s Celtou Vigo. Oba protagonisté se nacházejí ve spodních patrech tabulky, což jistě netěší jejich příznivce, kteří od nich očekávali spíše boj o evropské poháry.

Domácí celek ze San Sebastianu může stavět na výkonech z posledního zápasu, kdy vyloupil Levante a odvezl si domu cennou výhru 3:1. Výběr trenéra Eusebia však v letošní sezóně podává značně rozkolísané výkony. Pokud má tento tým pomýšlet na vyšší příčky, musí bodový zisk z cizího hřiště potvrdit také v domácím utkání.

Trenér Eusebio nemá zrovna lehkou situaci, co se týče stavu jeho mužstva. Pro tento duel nelze počítat s vykartovaným Asierem Illarramendim a zraněnými Merquelanzem, Sangallim a Navasem. Otazník stále visí také nad Igorem Zubeldiou, což domácímu trenérovi znesnadňuje poskládání ideální záložní řady.

Vedení Celty Vigo ztratilo trpělivost s trenérem Mohamedem, kterého propustilo po prohraném domácím utkání s Realem Madrid v minulém kole. Mohamed vydržel na lavičce jen čtyři a půl měsíce, kde ho nyní vystřídal Miguel Cardoso. Tento portugalský trenér přichází po nepovedeném angažmá ve francouzském Nantes, odkud byl propuštěn začátkem října.

Reprezentační pauza mohla nabídnout novému trenérovi dostatek času na seznámení s mužstvem. "Tým není pouhým součtem několika kvalitních hráčů. Naším cílem je, aby tým byl silný a konkurenceschopný, čehož můžeme dosáhnout kolektivním přístupem a prací," prohlásil nový trenér krátce po svém příchodu.

Nového trenéra čeká skutečný křest ohněm. Jede na horkou půdu do San Sebastianu, přičemž nemůže počítat s celou řadou obvyklých opor. Stanislav Lobotka a Fran Beltrán stále laborují se svými zraněními. Hugo Mallo a Gustavo Cabral si odpykávají karetní tresty a nejistota startu panuje u Nestora Arauja a Mathiase Jensena.

Lze očekávat atraktivní utkání, jelikož oba celky se vyznačují kvalitní ofenzivou a nezaujatý fanoušek se může skutečně těšit.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Moyá - Elustondo, Moreno, Llorente, Hernández - Zubeldia, Zurutuza - Januzaj, Oyarzabal, Juanmi - José
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Alvarez - Vazquez, Araujo, Roncaglia, Junca - Boufal, Yokuslu, Méndez - Aspas, Gómez, Sisto
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.74 - 4.21
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Athletic Bilbao - Getafe CF  (neděle 12:00)
Otřesná forma Bilbaa nebere konce a tradiční baskický klub se stále více blíží sestupové propasti. S podporou domácích fanoušků se v pravé poledne v neděli pokusí zlomit Getafe, proti kterému velmi často umí vyhrávat.

Není to příliš velkou zárukou, ale minimálně morálně se v hráčích vždycky něco sepne, když nastupují proti týmu, se kterým mají dobré zkušenosti. Pro Bilbao je takovým soupeřem právě Getafe. Baskický celek nad Getafe vyhrál za posledních osm vzájemných duelů už šestkrát a Getafe naopak zvítězilo před pěti lety. Z Bilbaa si za dlouhých 14 let odvezlo tři body jen ve třech případech.

Potíž pro Bilbao spočívá v tom, že se mu aktuálně vůbec nedaří. Jedinou dobrou zprávou posledních dní je pro fanoušky hrdého celku zpráva o tom, že mladý útočník Iker Muniain prodloužil s klubem smlouvu končící už příští léto, takže zřejmě jen tak mužstvo neopustí. A to je všechno. Pokud jde o hřiště a výsledky, tak je to jedna negativní zpráva za druhou.

Současně je někdejší pohárový účastník až na 17. místě LaLigy s pouhými deseti body na kontě! Za dvanáct duelů se mu povedlo vyhrát jen jednou, kromě toho si Lvi z Baskicka připsali sedm remíz a čtyřikrát prohráli. Naposledy v minulém kole, když prohráli v Madridu. S tamním Atléticem to byla dostatečně bláznivá přestřelka a diváci viděli pět branek. Tu poslední a rozhodující vstřelilo Atlético až v 90. minutě.

Dvě branky v tomto utkání zaznamenal střelec Iñaki Williams, který zmínil: "Hodně nás mrzí, že jsme o dobrý výsledek přišli takovým způsobem. Je to vždycky hodně smutné, že prohrajete s tak kvalitním soupeřem o branku z nastavení. Ale nesmíme se nechat zlomit. Výkonem jsme se přiblížili tomu, co jsme dřív hrávali. Když na to navážeme proti Getafe, jsem si jist, že tři body budou naše."

Getafe také nemá kdovíjakou formu a sídlí až na 11. místě. V minulém kole se mu nepovedlo utkání s Valencií a doma s ní padlo o jeden gól. V posledních deseti kolech se mu ale povedlo prohrát jen třikrát, což není vůbec špatná bilance.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Herrerin - De Marcos, Nuňez, Inigo, Balenziaga - Susaeta, Garcia, San Josè - Williams, Aduriz, Muniain
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Soria - Damian, Djenè, Leandro Cabrera, Antunes - Portillo, Arambarri, Maksimović, Amath - Molina, Rodriguez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.28 - 3.82
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Real Valladolid  (neděle 16:15)
Po náročné reprezentační pauze se do boje vrací také Sevilla. Aktuálně druhý tým LaLigy hodlá udělat maximum, aby udržel svůj kontakt s prvním místem. Jeho soupeřem bude Real Valladolid, který už několikrát ukázal, že není radno jej podceňovat.

Sevilla stále udržuje druhou pozici i přes nějaké to své zaváhání a především přes nápory hladové konkurence. Na první místo se snaží dostat také Atlético Madrid, Deportivo Alavés, Espanyol nebo samozřejmě Real Madrid, který by byla chyba odepsat. A pak je tu samozřejmě Barcelona, která si hodně vyrovnanými výkony první příčku hlídá jako oko v hlavě. Aby ne, když její náskok činí jen jeden jediný bod.

Sevilla zvládla minulé kolo, i když se pro ni utkání nevyvíjelo tak jednoznačně, jak by si asi její fanoušci přáli. V zajímavém duelu s Espanyolem Barcelona totiž Sevilla ještě po hodině hry prohrávala. Nakonec ale zapnula a především díky větší chuti jít za vítězstvím se ho dočkala. Espanyol totiž přetlačila díky trefám Mercada s Ben Yedderem a slavila cenné tři body.

Ty by si ráda připsala také nyní, o čemž mluvil střelec vítězné branky Wissam Ben Yedder. "V minulém kole to bylo hodně náročné, museli jsme se dostat z nepříjemného stavu a zdálo se, že nám nic nejde. Opět jsme ale ukázali, jak umíme v klíčových momentech hrát mnohem lépe. Bylo to o vnitřní síle. Musíme ale příště lépe využívat naše šance, protože právě to může často rozhodovat o výsledku," uvědomuje si zkušený Francouz.

Sevillu pořád trápí absence záložníka Maxima Gonalonse, který bude ještě pár měsíců mimo hru. S Realem Valladolid navíc Sevilla nemá zase tak dobrou bilanci. Od roku 2001 si s ním poradila pětkrát, přičemž Real Valladolid odcházel jako vítěz ve čtyřech případech.

Real Valladolid má za sebou dva nepříjemné zápasy, které se mu především v ofenzivě hodně nepovedly. Realu Madrid nedal ani gól a dva od něj dostal. A v minulém kole se museli jeho fanoušci obejít taktéž bez branek, když na Estadio José Zorrilla domácí jen remizovali s Eibarem. Jinak si ale na celkový dojem z dosavadního průběhu sezony nemohou stěžovat, protože nováček ligy je na skvělém 7. místě a jen tři body jej dělí od pohárových příček!

I k tomu se vyjadřuje mladý záložník Toni Villa. "Byli jsme před sezonou považováni za jasného outsidera a jednoho z hlavních kandidátů na sestup, ale ukázali jsme svou kvalitu. Jsme mladý a odhodlaný tým, který chce nejen získávat dobré výsledky a zachránit se co nejdřív. Ale také chceme hrát dobrý fotbal. A myslím, že to se nám zatím daří výborně," pochvaluje si záložník Valladolidu.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Sergi Gomez, Carrico, Mercado - Navas, Vazquez, Banega, Sarabia, Escudero - Ben Yedder, André Silva
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Masip - Antonito, Kiko Olivas, Calero, Nacho Martinez - L. Suarez, Alcaraz, Michel, Toni Villa - Ünal, O. Plano
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 5.17 - 8.56
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Girona FC  (neděle 18:30)
Malé katalánské derby bude k vidění v Barceloně, kde místní Espanyol přivítá Gironu. Oba dnešní soupeři hrají nad svá předsezónní očekávání.

Espanyol bude hájit letošní domácí neporazitelnost. Výběr trenéra Rubiho prohrál svůj poslední ligový duel na půdě Sevilly až v závěru utkání, jemuž předcházela série šesti neprohraných utkání v řadě.

Espanyol podává v letošní sezóně skvělé výkony. Ze svého domácího stadionu udělal neporazitelnou pevnost, kam nejezdí rád žádný z jeho soupeřů. Odměnou tomuto celku je pak skvělá pátá příčka, přičemž výhra by ho vyhoupla opět na místa zaručující start v příštím ročníku Ligy mistrů.

Domácí se budou tradičně spoléhat především na kvalitní defenzivu, která obdržela pouhých 10 branek. Dobrou zprávou pro trenéra Rubiho je fakt, že již může počítat s navrátilcem Hernánem Pérezem. Mezi zraněnými tak zůstávají pouze obránci Oscar Duarte a Naldo.

"Je to zápas dvou katalánských týmů, které hrají dobře. To může dát utkání zvláštní náboj, ale snažím se tomu vyhnout a chci vidět Espanyol doma tak, jak byl doposud viděn hrát," prohlásil trenér domácího celku před utkáním.

Girona má skvělou bilanci ze hřišť soupeřů. V letošním ročníku LaLigy ještě venku ani jednou neprohrála a v současné chvíli je neporažená již čtyři ligová utkání v řadě. Tyto výsledky ji drží na průběžně jedenácté příčce, přičemž ztrácí pouhé tři body na slavný Real Madrid.

Hostující trenér Eusebio se bude muset i nadále obejít bez zraněných Johana Mojicy, Adaye Benitéze, Douglase Luize a v pořádku není ani Portu. Dobrou zprávou pro hostující celek bude, že Cristhian Stuani je v pořádku po zranění, kvůli němuž v uplynulém týdnu nebyl k dispozici uruguayské reprezentaci.

Oba celky se v minulosti střetly pouze dvakrát, přičemž doposud zvítězil vždy hostující tým.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
López - López, López, Hermoso, Vilá - Darder, Roca, Granero - Pérez, Iglesias, Garcia
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bounou - Espinosa, Muniesa, Ramalho - Porro, Granell, Pons, Planas - Roberts, Stuani, Garcia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.90 - 5.86
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Villarreal CF - Real Betis  (neděle 20:45)
Nedělní večer nabídne souboj domácí Žluté ponorky s Betisem. Oba účastníci letošních evropských pohárů se v ligové tabulce pohybují ve spodnějších patrech, což by zajisté chtěli změnit.

Villarreal nezažívá zrovna úspěšnou první třetinu ligové sezony. Již šest kol čeká výběr trenéra Callejy na ligovou výhru a aktuálně se nachází pouhý bod nad sestupovou příčkou. Žlutá ponorka remizovala v posledních čtyřech soutěžních zápasech a poslední ligovou výhru bychom hledali před téměř dvěma měsíci. Opačnou pozici má Villarreal v Evropské lize, kde se mu daří a již může spřádat plány na jarní vyřazovaní boje.

Během uplynulé reprezentační pauzy proběhla zpráva, že vedení Villarrealu i nadále stojí za trenérem Callejou. "Pokud mě budou muset propustit, tak mě také propustí," reaguje Calleja na spekulace. Ten se bude snažit najít vhodný recept, jak utnout šňůru nepříznivých výsledků. Pro tento zápas nebude moci počítat s vykartovaným Álvarem Gonzálezem. Mezi rekonvalescenty nadále zůstávají Bruna Soriano, Carlos Bacca a také Javi Fuego.

Betis přijíždí na Estadio de la Cerámica ve výborné formě. Real Betis již 4 utkání v řadě neprohrál a především v minulém kole vyloupil slavný Camp Nou, odkud si odvezl senzační výhru 4:3. Euforii z vítězství si bude chtít udržet výběr trenéra Setiéna i do dalšího kola. Během uplynulé týdenní pauzy navíc vedení klubu nabídlo Setiénovi prodloužení kontraktu, což vyjadřuje spokojenost s jeho odváděnou prací.

Aktuálně 13. celek LaLigy bojuje stejně jako jeho soupeř v Evropské lize. Ačkoliv trenér Setién je často nucen rotovat sestavou, tak se zdá, že již našel optimální složení týmu. Pro toto utkání bude zřejmě postrádat jen obránce Sidneiho, což trenérovi způsobuje příjemné starosti, koho nasadit do úvodní jedenáctky.

V tomto utkání se dá očekávat více branek. Oba soupeři se snaží hrát útočný kombinační fotbal a jejich forma v posledních zápasech nasvědčuje, že lze očekávat cokoliv, jen ne nudné utkání.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Gaspar, Ruiz, Mori, Costa - Fornals, Cáseres, Trigueros, Chukwueze - Ekambi, Moreno
Real Betis - pravděpodobná sestava:
López - Mandi, Bartra, Feddal - Francis, Guardado, Carvalho, Firpo - Joaquín, Morón, Canales
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.57 - 3.51
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SD Eibar - Real Madrid  (sobota 13:00)
Eibar se potácí kolem středu tabulky a problémy mu dělá především jeho obrana. To je velmi dobrá zpráva pro Real Madrid, který se do Eibaru vydá v sobotu odpoledne. Bílý balet pod vedením nového trenéra Solariho se opět probouzí k životu.

Asi nemá cenu popisovat dění v Realu Madrid v prvních měsících nového ročníku. Jisté je, že trenér Julen Lopetegui dokončil po profesní stránce tragický půlrok dalším neúspěchem a vymodlené angažmá u hvězdného Realu Madrid dopadlo katastrofálně. Po tahanicích o Antonia Conteho vedení Realu nakonec usoudilo, že dá víc šancí mladému trenérovi Santiagu Solarimu, který by podle vlastních slov pro Real dýchal.

A nadšení dokázal přetavit do skvělých výkonů. To, zda je schopen vést Real Madrid dlouhodobě, teprve ukáže čas. První ohlasy jsou ale natolik spokojené, že se Solari může těšit na dlouhodobou smlouvu. To je pro klub zakládající si především na luxusním "zboží" a jménech dost neobvyklý tah, který však vynáší první plody. Solari od svého nástupu vyhrál všechny čtyři zápasy a daří se mu produkovat opět výtečný fotbal.

V Lize mistrů dal Plzni pět branek a jen o jednu méně naposledy nasázel ve Vigu. Do sítě tamní Celty se trefili Benzema, Ramos nebo Ceballos, vlastním gólem a vyloučením přispěl k hladké výhře Realu také domácí obránce Gustavo Cabral. Další body pro Solariho, další potěšení pro fanoušky Realu. Ten nyní stoupá tabulkou a je na šestém místě LaLigy.

Problémy se ale Solarimu nevyhýbají, což dokládá například pohled na marodku. Na ní je například brazilský záložník Casemiro, který bude zřejmě chybět ještě aspoň tři týdny. Zranil se také mladík Sergio Reguilón nebo univerzál Nacho. Do přípravy se ale vrací Dani Carvajal a Marcelo, což jsou pro obrannou linii velmi dobré zprávy.

K tomu mladý obránce Álvaro Odriozola poznamenal: "V týmu to teď všechno šlape, daří se nám a fotbal si zase užíváme. S novým trenérem jsme dostali nový impuls a je vidět, že ten tým potřeboval podobnou injekci. Věřím, že budeme v tomto roce úspěšní. Naším cílem je vyhrát všechno, co se dá. To se v Realu Madrid prostě nikdy nemění a já to po chvíli pochopil," dodává nadějný fotbalista.

Eibar má před sebou hodně složitou zkoušku, protože jeho dosavadní počínání rozhodně ve fanoušcích nevzbuzovalo nadšení. Eibar zatím vyhrál jen čtyři duely ze dvanácti a nedaří se mu především v obraně. Ta dostala už osmnáct branek. V minulém kole Eibar sehrál jen remízu s Realem Valladolid, přičemž se ani jeden ze soupeřů nedokázal prosadit. To Eibaru stačí až na průběžné 13. místo. V utkání byl vyloučen Anaitz Arbilla, který tak o duel s Realem přijde.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Ruben Peňa, Oliveira, Bigas, José Angel - Jordan, Escalante, Alvarez, Orellana - Enrich, Kike Garcia
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Carvajal, Varane, S. Ramos, Marcelo - Modric, Kroos, Ceballos - Bale, Benzema, Asensio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.92 - 4.98 - 1.46
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Rayo Vallecano  (sobota 16:15)
Valencia vyhrála už dva duely po sobě, což se jí v letošní sezoně zase tak často nestávalo. Tentokrát cítí obrovskou šanci na další body, protože hraje jednak před vlastními fanoušky a jednak se její soupeř nalézá na ještě nižším místě.

Netopýrům se letošní sezona zatím vůbec nedaří a na začátku ročníku fanoušci očekávali mnohem pozitivnější podzim. Po dvanácti odehraných kolech se totiž jejich miláčci kolébají na patnáctém místě a na poháry ztrácejí už šest bodů. Předváděná hra není zase tak špatná, ale o vyšší posty Valencii obírá do očí bijící neschopnost zakončit své akce. Valencia sice do kádru investovala dostatek prostředků, ale žádný tým v LaLize nedal méně branek!

Netopýři mají celkově hodně skromné skóre, 8:9. Poslední dobou se ale zdá, že by se přeci jen mohl měnit nastavený kurz. V posledních deseti soutěžních duelech Valencia prohrála jen jednou a minulá dvě utkání vyhrála! Nejprve si v rámci Ligy mistrů poradila s Young Boys a poté navázala dalšími třemi body v utkání s Getafe. Opět to byla jediná branka, která poslala Valencii vstříc k bodům.

Na svědomí ji v 81. minutě měl záložník Dani Parejo, který prohlásil: "Cítím, že se nálada v týmu mění a s každým dalším kolem je to lepší. Dříve jsme často v hlavě vzdávali utkání, když se nedařilo. Teď bojujeme až do posledních chvil a je vidět, že to nese výsledky. Proti Getafe to nebylo snadné a v příštím kole nás čeká další nevyzpytatelný soupeř. Ale učíme se jít do zápasu optimisticky naladěni a věřím, že dokážeme vyhrát."

Valencia k tomu cítí velkou možnost asi i proto, že Rayo Vallecano si z Mestally odvezlo tři body jen jednou za 18 let! Navíc se mu aktuálně daří ještě hůř než Valencii. Rayo má na svém kontě zatím jen jednu výhru a sedm bodů, což mu stačí až na předposlední místo! Minule vybojovalo cennou remízu 2:2 s Villarrealem a málem to na tři body vypadalo, nebýt pozdního vyrovnání Sansoneho.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Wass, Garay, Gabriel, Gayà - Carlos Soler, Coquelin, Kondogbia, Guedes - Santi Mina, Rodrigo
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Alberto - Advincula, Velazquez, Amat, Alex Moreno - Comesana, Imbula, Pozo - Embarba, Alvaro Garcia, De Tomás
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.71 - 8.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Huesca - Levante UD  (sobota 18:30)
Huesca se chystá na sobotní podvečer, v němž dostane další šanci získat tři body. Ty pro ni hodně znamenaly, protože by se díky nim mohla odlepit od posledního místa. Na Estadio El Alcoraz dorazí Levante, které si taky dělá zálusk na body.

Levante je zatím velmi příjemným překvapením probíhajícího ročníku LaLigy. Tým, který dříve velmi často bojoval do posledních chvil o záchranu v první lize, nyní tráví poslední listopadové dny na osmé příčce! Na šestý Real Madrid a tím pádem i Evropskou ligu zatím ztrácí jen tři body, což je velmi dobrá vizitka. V utkání s domácí Huescou budou chtít hráči opět ochutnat vítězství, což se jim minule nepovedlo.

Po dvou remízách šlo Levante do duelu s Realem Sociedad poměrně v pohodě, která se už ve 4. minutě zápasu změnila v radost po první vstřelené brance. Jenže Real Sociedad nakonec utkání otočil díky třem brankám v posledních dvaceti minutách a odvezl si tři body! Teď chce Levante znovu tři body, jak ukazují slova makedonského záložníka Enise Bardhiho.

"Máme před sebou těžké utkání, protože i když jsou domácí až na posledním místě, zápasy s nimi nejsou nikdy snadné. Sami to dobře víme, viděli jsme taky několik posledních zápasů Huescy a je jasné, že nám nedá nic zadarmo. Musíme být pořádně obezřetní a nesmíme se dopouštět zbytečných chyb. Věřím ale, že se nám povede opět vyhrát a odvézt si domů dobrý výsledek," přeje si mladý talent.

Vzájemné zápasy jsou vyrovnané, mírným favoritem by podle nich byla Huesca. Jenže současná situace nováčka ligy je katastrofální. Jen za posledních deset duelů Huesca nedokázala vyhrát ani jednou, pouze dvakrát remizovala. Prohrála také v minulém kole. Po remíze s Getafe sice nad Deportivem Alavés vedla, jenže domácí dokázali otočit skóre a Huescu poslali domů s prázdnou.

Huesca v domácím utkání nebude moct využít služeb zraněného Luisinha, zatímco hosté postrádají Sadikua s Garciou. Kromě nich ještě nemohou nastoupit vykartovaní Campaña s Moralesem.
SD Huesca - pravděpodobná sestava:
Jovanović - Miramon, Semedo, Pulido, Exteita, Akapo - Gurler, Moi Gomez, Musto, David Ferreiro - Cucho
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Oier - Ruben Suarez, Postigo, Chema - Coke, Prčić, Vukčević, Bardhi, Toňo - Roger, Mayoral
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.43 - 3.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - FC Barcelona  (sobota 20:45)
Šlágr nejen soboty, ale celého kola uvidí stadion Wanda Matropolitano v Madridu. Atlético vyzve k boji vedoucí Barcelonu, která se bude chtít revanšovat za poslední nečekanou porážku s Betisem. Zároveň půjde o přímý souboj o první místo, protože Atleti ztrácejí na Katalánce pouhý bod.

Situace na čele španělské LaLigy je neobyčejně vyrovnaná a dramatická. Na prvním místě je FC Barcelona, ale k dispozici má jen jeden bod náskok a hned v závěsu jsou Sevilla, Atlético, Espanyol, Alavés či Real Madrid.

Barcelona před reprezentační přestávkou nečekané prohrála a to na Camp Nou s až dvanáctým Betisem, takže kouč Ernesto Valverde očekává reakci. Barcu však čeká křest ohněm, na Wanda Metropolitano se nehraje dobře žádnému z týmů a Atlético se bude chtít jako vždy vytáhnout. "Jsme dva týmy, které mají jasné způsoby hraní a každý z nás bude hrát, tak jak to umí. Obvykle bývají silní na začátku a my se pokusíme dominovat. Atlético Madrid je jasný kandidát na titul a my se budeme snažit předvést to nejlepší, abychom zápas vyhráli," nechal se slyšet kouč Katalánců Ernesto Valverde.

Atlético je ve Španělsku v dobré formě, i když pravidelně střídá výhry s remízami, na Barcelonu ztrácí pouze jeden bod. Atleti naposledy padli na začátku září na půdě Celty Vigo a od té doby nenašli přemožitele. Simeoneho svěřencům se daří i v Lize mistrů, kde si společně s Borussií Dortmund kráčí za postupem. Před reprezentační přestávkou dokázal madridský celek přestřílet Athletic 3:2 a výrazně se přiblížil prvnímu místu.

Domácí sehráli s Barcelonou řadu velkých a památných zápasů, pravdou ale je, že se jim ve vzájemných zápasech vůbec nedaří. Věřte nebo ne, ale Atlético v lize Barcelonu neporazilo dlouhých osm let. "Máme novou příležitost proti velkému rivalovi. Máme energii i nadšení," prohlásil natěšený Diego Simeone.

Atléticu bude chybět velká kopa zkušeností a to v defenzivní části, protože zranění do hry nepustí jak Diega Godína, tak i Juanfrana. To je pro Diega Simeoneho velmi citelná ztráta, navíc počítat nemůže ani s José Gimenézem. Barca je na tom podobně, co do počtu chybějících hráčů, mimo hru je stoper Vermaelen i Sergi Samper a karetní trest do hry nepustí Ivana Rakitiće. Ten má navíc i zdravotní problémy.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Filipe Luis, Hernández, Savić, Arias - Lemar, Ňiguez, Rodrigo, Koke - Griezmann, Diego Costa
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Roberto, Piqué, Umtiti, Alba - Vidal, Busquets, Arthur - Messi, Suárez, Coutinho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.16 - 3.43 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Leganés - Deportivo Alavés  (pátek 21:00)
Leganésu se stále nedaří odlepit se od sestupových příček, třebaže jeho výkony se zlepšují. V páteční předehrávce 13. kola LaLigy se na Estadio Municipal de Butarque pokusí překvapit hostující Deportivo Alavés.

Po delší reprezentační pauze se dění v elitních fotbalových ligách opět rozjede naplno a už v pátek večer se dočkáme prvního duelu ve Španělsku. Domácí Leganés má za sebou několik velmi dobrých zápasů a povedlo se mu na nějakou dobu přestat prohrávat. V pěti posledních soutěžních duelech prohrál Leganés jen jednou. Minule si po velmi dobře sehrané remíze s Atléticem Madrid dokázal opět připsat alespoň bod po bezbrankové remíze s Gironou.

Pracovat by měl především na svém útoku, protože ofenziva opravdu není jeho silnou stránkou. Faktem je, že pouze Valencia nasázela v celé soutěži méně branek (8). I kvůli tomu je Leganés až na současné 18. příčce v tabulce. Zkušený Argentinec ale věří, že proti Alavésu má jeho celek šanci uspět.

"Dlouho se nám nedařilo chytit nové tempo a v začátcích sezony jsme se spíše hledali. Teď mám ale pocit, že jsme si na sebe víc zvykli a hrajeme mnohem lépe. Vím, že bychom měli střílet víc branek, na tom musíme pořád pracovat. Nemá smysl hledat viníka, každý se v tom může zlepšit. Proti Deportivu to bude hodně náročné, ale věřím, že uspějeme. Hlavní bude vstřelit první branku," míní zkušený hráč.

S Deportivem ho ale čeká hodně těžké utkání, protože letošní Depor udivuje prakticky ve všech směrech. Nenápadný tým dokázal vzbudit respekt u ostatních, mnohem movitějších a slavnějších týmů. Alavés prohrál za 12 dosud odehraných duelů jen třikrát a zatím se drží na perfektní čtvrté příčce, která by ho na konci ročníku posouvala do Ligy mistrů!

To je zatím hodně bláznivá představa, ale rozhodně není nemožná. Na první Barcelonu totiž ztrácí skromný tým jen jediný bod! V minulém kole rovněž ukázal morální sílu, protože s Huescou nejprve prohrával. Díky trefám Jonyho a Sobrina ale dokázal otočit utkání a bral tři body.
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuellar - Tarin, Omeruo, Siovas - Juanfran, Recio, Ruben Perez, Silva - El Zhar, Oscar - Carrillo
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Sivera - Ximo, Maripan, Laguardia, Martin - Ibai, Brašanac, Manu Garcia, Jony - Calleri, Sobrino
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.17 - 3.87
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona1273234:1824
2.Sevilla FC1272324:1423
3.Atlético Madrid1265116:823
4.Deportivo Alavés1272317:1223
5.Espanyol Barcelona1263316:1021
6.Real Madrid1262420:1620
7.Real Valladolid124539:917
8.Levante UD1252518:1917
9.Girona FC1245313:1417
10.Real Sociedad1244415:1416
11.Getafe CF1244411:1016
12.Real Betis1244412:1516
13.SD Eibar1243512:1815
14.Celta Vigo1235422:2014
15.Valencia CF122828:914
16.Villarreal CF1225511:1311
17.Athletic Bilbao1217413:1910
18.CD Leganés122469:1610
19.Rayo Vallecano1214714:257
20.SD Huesca1213810:256

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (340)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele