LaLiga - preview 10. kola

26.10.2018, 08:42, aktualizováno 28.10.2018, 08:55
Previews
Nejen celé Španělsko netrpělivě vyhlíží dnešní odpoledne, v 16:15 se proti sobě znovu postaví Barcelona a Real Madrid. Vedle toho se hrají ještě tři ligové zápasy, Getafe hostí Betis, Deportivo Alavés přivítá Villarreal a Sevilla je velkým favoritem souboje s Huescou...
Getafe CF - Real Betis  (neděle 12:00)
Real Betis v letošní sezoně doposud platí za tým dvou tváří. Zatímco ve španělské lize se tým Quiqueho Setiéna trápí a s pěti vstřelenými góly po devíti kolech mu náleží nelichotivý titul nejhorší ofenzivy ze všech dvaceti prvoligových klubů, v Evropské lize je to zcela jiná písnička. Betis totiž zde za tři odehrané zápasy stihl nasázet tentýž počet pěti branek a po čtvrtečním triumfu na slavném San Siru proti milánskému AC s přehledem vévodí své skupině. Nyní se však sevillský klub musí přeorientovat zpět na domácí soutěž, kde se v Madridu utká s Getafe.

Jestli lze z dosavadního průběhu sezony o kolísavé hře Betisu něco dedukovat, jsou to lepší výsledky proti papírově silnějším soupeřům, kteří jsou ochotní svést se zelenobílými otevřenou partii. Jakmile se ale soupeř prezentuje agresivním herním stylem a důrazem na defenzivu, má Setiénova družina vážný problém. Proto bude zajímavé sledovat, jak si Betis poradí s Getafe, jemuž je ostré napadání vlastní jako málokomu. Madridští ostatně platí za nejméně disciplinovaný klub La Ligy s bilancí dvaatřiceti žlutých a dvou červených karet.

Oba celky mají v La Lize rozhodně co napravovat. Střelecké trápení Betisu mělo v minulém kole za následek překvapivou prohru s Valladolidem, zatímco Getafe na domácí půdě nedokázalo zvítězit už celé dva měsíce, a to rovněž bez jediného vstřeleného gólu.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Soria - Damián, Djené, Bruno, Antunes - Foulquier, Arambarri, Maksimović, Amath - Ángel, Molina
Real Betis - pravděpodobná sestava:
López - Barragán, Mandi, Bartra, Sidnei, Junior - Canales, Carvalho, Lo Celso - Tello, Loren
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.68 - 3.09 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Real Madrid  (neděle 16:15)
Všechny víkendové zápasy napříč evropskými ligami zastiňuje jedno utkání a sice slavné El Clásico mezi Barcelonou a Realem Madrid! Tentokrát budou fanoušci obou táborů postrádat ikony posledních let Cristiana Ronalda, který odešel do Juventusu i Lionela Messiho, jenž si pro změnu zlomil ruku. Barcelona jde do prestižního zápasu jako vedoucí tým, Real Madrid je až sedmý.

El Clásico, to je vždycky velký svátek. Dva fotbaloví giganti se utkají na Camp Nou před téměř stotisícovou návštěvou, ale bez Lionela Messiho, jenž si v utkání se Sevillou zlomil ruku a Cristiana Ronalda, jenž madridský celek opustil a přestoupil do Juventusu. "Každý ví, jaký byl Ronaldo hráč, ale tým vždycky stojí nad jménem. V Madridu jsou i jíní, kteří dělají rozdíl. Chceme vyhrát pro fanoušky a zůstat na špici," nechal se slyšet útočník Luis Suárez, po Messim druhá nejzářivější hvězda Katalánců.

Barcelona jde do derby z pozice vedoucího týmu, kdežto Real je po černé sérii zápasů až na sedmém místě. Pro trenéra Barcelony Ernesta Valverdeho to však vůbec nic neznamená. "Čím více je Real zraněný, tím je nebezpečnější. Mají dobré hráče a silnou obranu, je to skvělý tým. My musíme hrát svojí hru, protože to nás dělá silnými," řekl Ernesto Valverde. Barcelona před týdnem zvládla souboj o první místo se Sevillou, když vyhrála 4:2, ovšem radost ze tří bodů jí pokazilo zranění Lionela Messiho. Argentinská superstar chyběla už v zápase Ligy mistrů s Interem, který Katalánci ovládli 2:0.

Až v úterním zápase Ligy mistrů dokázal Real Madrid utnout nelichotivou sérii zápasů bez vítězství, když porazil Viktorii Plzeň 2:1 a alespoň prozatím si na trenérské lavičce ponechal Julena Lopeteguiho. Dle spekulací měl být španělský kouč po utkání s Viktorií Plzeň vyhozen, ale zatím se tak nestalo. Každopádně o odvolání Lopeteguiho se mluví neustále a seznam potencionálních nástupců se rozšiřuje. V úvahu připadají nejrůznější varianty a tady je jen výčet z nich: Wenger, Pocchettino, Conte, Guti, Solari nebo návrat Josého Mourinha.

"Budeme se snažit tuto situaci změnit. Nejsme tak špatní, ale chceme být lepší. Lopetegui dělá všechno možné, aby byl Real tam, kde má být, tedy na vrcholu," zastával se trenéra obránce Marcelo, který utkání s Plzní sice nedohrál, ale na Clásico bude fit. "El Clásico? V tomto zápase zvítězí ten, kdo udělá méně chyb. Musíme být v pohotovosti, známe kvalitu Barcelony i její důležité hráče," dodal brazilský obránce. Real v minulém kole podlehl Levante 1:2 a spadl na sedmou pozici.

El Clásico má pochopitelně obrovskou historii, ale pokud se podíváme jen na ligové zápasy, zjistíme, že Real nad Barcelonou přes dva a půl roku nevyhrál. Barcelona ze čtyř vzájemných zápasů dvakrát vyhrála a pokaždé na Santiago Bernabéu. Na druhou stranu na Camp Nou naposledy porazila nenáviděného rivala v roce 2015.

Vedle Messiho bude Barceloně chybět stoperská dvojice Umtiti, Vermaelen, zatímco Julen Lopetegui nemůže počítat se službami Daniho Carvajala a nejspíše i Mariana.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Alba, Lenglet, Piqué, Roberto - Arthur, Busquets, Rakitič - Coutinho, Suárez, Rafinha
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Nacho, Varane, Ramos, Marcelo - Modrić, Casemiro, Kroos - Bale, Benzema, Isco
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.96 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Deportivo Alavés - Villarreal CF  (neděle 18:30)
Před začátkem by jen málokdo tipoval, že v zápase desátého kola mezi Deportivem Alavés a Villarrealem půjde o souboj dvou celků z opačného koutu tabulky, přičemž po prvním místě pomrkává Alavés, zatímco Villarreal se bude nacházet na samé hraně sestupu. Realita La Ligy je však neúprosná a Žlutá ponorka se může utěšovat pouze solidním vystoupením v Evropské lize, kde si ve čtvrtek vysokou výhrou nad vídeňským Rapidem alespoň trochu spravila chuť z jinak nepovedeného vstupu do nové sezony.

S příchodem nového kouče Abelarda prožívá Alavés snové stoupání na vrchol, neboť po sobotních zápasech s vlastním utkáním k dobru ztrácí na vedoucí Atlético Madrid pouhé dva body. Postaraly se o to především nedávné dva duely s Realem Madrid a Celtou Vigo, jež baskický celek překvapivě oba vyhrál shodným skóre 1:0 a místo očekávaného boje o záchranu se tak pohybuje na příčkách zajišťujících účast v Lize mistrů. Jestliže značí jistotu záchrany čtyřicetibodová hranice, mají modrobílí se sedmnácti body na kontě již cíl splněn takřka z poloviny. Dobrou zprávou je navíc uzdravení brankáře Pacheca, jenž celý týden netrénoval kvůli poraněnému kotníku, stejně jako návrat stopera Maripána.

Hosté přijížději do Vitórie s cílem uštědřit Alavési vůbec první porážku na jeho domácí půdě na stadionu Mendizorroza. Obzvláště speciální zápas zde prožije Alfonso Pedraza, jenž loni válel na hostování právě v alavéském dresu, čímž si vydobyl letošní setrvání ve svém mateřském klubu. Mladý křídelník přiznal, že letošní forma jeho někdejšího zaměstnavatele jej zaskočila. "Pravdou je, že jde o překvapení, nečekal jsem, že začnou tak dobře, ale přeju jim to. Tahle skupina si to zaslouží. Doufám, že v tom budou pokračovat a dosáhnou co nejdříve svého cíle, ale až od příštího kola, protože v neděli si Villarreal jede do Vitórie pro vítězství."

Nedávné výsledky skutečně svědčí o zlepšené formě Žluté ponorky, která nejprve po výtečném výkonu sahala po všech bodech v remízovém duelu s Atléticem a poté ve čtvrtek zcela rozdrtila Rapid Vídeň 5:0, přestože druhou půli dohrávala v deseti po vyloučení Jaumeho Costy.
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Navarro, Laguardia, Maripán, Duarte - Ibai, Pina, García, Jony - Sobrino, Calleri
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Álvaro, Mori, Jaume - Trigueros, Caseres - Cazorla, Fornals, Pedraza - Gerard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.28 - 3.26 - 2.42
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - SD Huesca  (neděle 20:45)
Sevilla má za sebou výtečně sehrané utkání Evropské ligy, které jí dodalo sebevědomí. To bylo zapotřebí především po nedávné porážce od Barcelony, na kterou bude Sevilla chtít reagovat doma proti Huesce.

Obr proti trpaslíkovi. Toto přirovnání není v případě duelu Sevilly s Huescou nadsázkou, ale spíše krutou pravdou. Stačí se podívat na tabulku a je jasné, jak hodně rozdílné jsou vyhlídky obou soupeřů. Sevilla zatím dlí na 4. místě LaLigy a na jejím kontě je 16 bodů. Není to tak dávno, co okupovala první místo a na něj ostatně i teď ztrácí jen dva body.

Sevilla totiž naposledy v LaLize prohrála a přerušila tím svou skvostnou sérii. V boji o čelo tabulky nestačila na domácí Barcelonu, která se dokázala vybičovat ke skvělému výkonu a nebezpečného uchazeče o tři body porazila jasně 4:2. Tým trenéra Pabla Machína proto potřeboval co nejdřív uspět a ideální šancí pro něj bylo utkání Evropské ligy, v němž se Sevilla doma utkala s tureckým Akhisar Belediyespor. Přesně takový zápas potřebovala, protože za 70 minut dokázala vsítit hned šest branek!

Trenér Machín mohl být velmi spokojený. "Samozřejmě jsme moc rádi za to, jak utkání dopadlo. V tuto chvíli jsme potřebovali získat body a znovu se dostat do tempa. Z výsledku by se to mohlo zdát nepravděpodobné, ale museli jsme hodně pracovat, soupeř nám nedal nic zadarmo. Teď už je ale čas soustředit se jen na další utkání v lize. Ani tady nesmíme soupeře podcenit, protože v tu chvíli bychom mohli selhat," míní trenér Machín.

Do kádru Sevilly se vrací obránce Ibrahim Amadou, přičemž stále není fit Simon Kjaer. Huesca má sice k dispozici téměř všechny hráče, snad s výjimkou dvojice Luisinho a Brezančić. Ale především má zcela jiné problémy a starosti. V polovině měsíce skončil na lavičce trenér Leo Franco, který byl odvolán kvůli špatným výsledkům. A není se čemu divit, protože výkony, které Huesca podávala, opravdu nebyly hodné první ligy.

Aktuálně je Huesca až na posledním místě žebříčku a za devět odehraných utkání vybojovala jen pět bodů! Největší problémy pak má v obraně, která inkasovala nejvíc branek z celé ligy - 20. Dvě z nich naposledy doma dostala od katalánského Espanyolu Barcelona, jemuž nedala ani jeden gól a logicky tak prohrála.

Obránce Jorge Pulido se ale nevzdává. "Nesmíme se vzdávat, to nikam nevede. Jedinou cestou pro zlepšení je ještě víc tvrdé práce a soustředěnosti, protože v tom byl velký problém. Často jsme platili za svou nezkušenost v první lize. Přesto jsme optimisty, v kádru je hodně kvalitních hráčů. Náš cíl v podobě záchrany se nemění," dodává zkušený stoper ligového nováčka.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Sergi Gómez, Amadou, Carriço - Arana, Navas, Banega, Sarabia - Vázquez, Ben Yedder - André Silva
SD Huesca - pravděpodobná sestava:
Jovanović - Akapo, Semedo, Pulido, Miramón - Aguilera, Melero - Moi Gómez, Gallar, Ávila - Cucho Hernández
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 7.18 - 14.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girona FC - Rayo Vallecano  (sobota 13:00)
Rayo Vallecano se v první španělské lize stále hodně trápí a na jeho delší pobyt mezi elitou to nevypadá. Další hřebíček do rakve mu může přidělat Girona, která svého soupeře uvítá již v sobotu odpoledne.

Estadio Municipal de Montilivi se již v sobotu v jednu hodinu stane dějištěm dalšího zajímavého klání Girony, která se chce co nejdříve zvednout. Loňské překvapení LaLigy totiž v porovnání s minulým rokem jen nevýrazně paběrkuje a sbírá body po jednom. Jeho forma z minulého ročníku, zdá se, odešla s trenérem Machínem, jelikož téměř nic z jeho práce současná Girona nepředvádí.

Aktuálně se nachází až na patnáctém místě, což jí samozřejmě nemůže stačit. Girona už pět zápasů v řadě nedokázala vyhrát a naplno nebodovala ani minule. Ze stadionu Anoeta v San Sebatianu se ale vrátila s bodem a především s čistým kontem po remíze s Basky. A to je dobrá zpráva, protože právě obrana jí dělá potíže. I o tom mluvil na tiskové konferenci před zápasem zkušený obránce Bernardo Espinosa.

"Samozřejmě nás hodně mrzí, když nedokážeme vyhrát, ale není to proto, že bychom se nesnažili. Každý tady odevzdává sto procent a z našich zápasů je vidět, že se snažíme. Nehrajeme vůbec špatně, ale často nás sráží vlastní nezkušenost. Víme, že dlužíme našim fanouškům lepší podívanou a věřím, že se nám to brzy povede. Teď je před námi klíčové utkání s Rayem, které by mohlo hodně napovědět o tom, jak na tom opravdu jsme."

Girona ale nemá moc dobré zkušenosti, pokud jde o Rayo. Za posledních deset let se s ním utkala osmkrát, ale tři body si dokázala vzít jen jednou! Čtyři poslední vzájemné souboje pak vyhrálo právě Rayo.

Současné Rayo umí překvapit, o čemž by mohli vyprávět soupeři jako Bilbao nebo Espanyol, ale dlouhodobě se mu v první lize nedaří. Zatím má na kontě jen jedinou výhru z devíti duelů a to mu stačí až na předposlední příčku. Rayo Vallecano musí zlepšit především svou obranu, která dostala už 18 branek!
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bounou - Porro, Bernardo, Juanpe - Aday, Pere Pons, Douglas Luiz, Granell - Portu, Borja García - Stuani
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
A. García - Advincula, Ba, Amat, Álex Moreno - Comesaña, Imbula - Trejo, Embarba, Bebé - De Tomás
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.50 - 4.09
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Athletic Bilbao - Valencia CF  (sobota 16:15)
Valencia stále strádá a v tabulce se pohybuje úplně jinde, než kde by si ji fanoušci přáli vidět. Náročný program vzhledem k její aktivitě v pohárech pokračuje v sobotu, kdy se Netopýři vydají do Bilbaa. Domácí Baskové však už zoufale potřebují tři body.

Kdybyste si měli vsadit na výsledek utkání mezi Bilbaem a Valencií, pak by asi nejlogičtějším výsledkem byla remíza. V sobotu odpoledne se totiž do sebe pustí dva týmy, které mají na svém kontě nejvyšší počet remíz v lize. V jejich zápasech za tento ročník se body dělily dohromady už třináctkrát! Remíza by ale tentokrát nevyhovovala ani jednomu týmu.

Bilbao je nyní až na 17. příčce, tedy jen o jedno místo nad pásmem sestupu. Vyhrát dokázalo zatím jen jednou, hned na úvod nového ročníku. Od té doby ale ani jednou nebralo tři body a poslední dva duely skončily rovněž remízou. Po Eibaru obralo Basky o body také v dohrávce Rayo Vallecano, které v zápase s ním dokonce vedlo! Basky ale nakonec spasil křídelník Iker Muniain.

A ten po zápase rozhodně neměl radost. "Mysleli jsme si, že tentokrát už konečně zvítězíme. Opět jsme ale zaspali úvod zápasu a to nás pronásleduje už hodně dlouho. Máme sice kvalitní a skvělý tým, vycházíme spolu výborně, ale na hřišti nám něco chybí. Přitom šancí jsme proti Rayu měli dostatek, jenže jsme je neproměnili. V zakončení jsme hodně ledabylí, to musíme co nejdřív napravit. Výhru už opravdu potřebujeme."

Jenže proti Valencii to nebude vůbec snadné. Remízový král se umí nadchnout pro velká utkání, což dokázal proti Barceloně nebo proti Manchesteru United v rámci Ligy mistrů. Právě náročný program a množství absencí jsou hlavními důvody, proč se Valencii nedaří rozhodovat utkání častěji. Stejné to bylo také naposledy proti Young Boys Bern. Valencia vedla díky brance Batshuayie, ale vedení nedokázala udržet a odjížděla ze Švýcarska jen s bodem.

Dobrou zprávou pro trenéra Marcelina je návrat portugalského šikuly Guedese, který začal trénovat s týmem. Tím ale výčet pozitiv končí. Poslední utkání v LaLize proti Leaganésu Valencii také moc nevyšlo a po další remíze se mužstvo trápí na průběžném 14. místě tabulky.

Mladík Carlos Soler ale nadále zůstává optimistou. "My jsme Valencia, jsme zvyklí bojovat o mnohem vyšší příčky. Trápí nás, když se nám nedaří a tento rok opravdu není povedený. Ale není to chyba trenéra, na hřiště nastupujeme my jako hráči. Jsem přesvědčen, že si časem zvykneme na náročnost více soutěží a chytíme své tempo. Třeba se nám to povede už proti Bilbau, přeje si mladý záložník Los Che.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Herrerín - De Marcos, Yeray, Iñigo Martínez, Yuri - D. García, Susaeta, Raúl García - Muniain, Aduriz, Williams
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Piccini, Gabriel Paulista, Garay, Gayá - Kondogbia, Carlos Soler, Parejo, Guedes - Rodrigo, Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.90 - 3.26 - 2.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celta Vigo - SD Eibar  (sobota 18:30)
Souboj dvou tabulkových sousedů začne v sobotu odpoledne na slavném stadionu Balaídos. Domácí Celta Vigo se pokusí vyhrát poprvé od začátku září, což se ale kříží s plány hostujícího Eibaru.

Celta Vigo se sice může soustředit jen na své působení v LaLize a není rozptylována náročným programem účastníků evropských pohárů, ale v její výkonnosti jí to moc nepomáhá. Celta vyhrála naposledy ve třetím kole, když si poradila s Atléticem Madrid. Od té doby se jí ale nedaří a kromě tří remíz si připsala jen tři porážky. Bez bodů se musela obejít také v minulém kole, když nad ní vyhrálo Deportivo Alavés. Hostům ve Vigu stačila jediná branka, o kterou se postaral Tomás Pina.

Ani zprávy z marodky nejsou úplně ideální, protože velmi schopný střelec Maxi Gómez bude stále chybět. Talentovaný hráč utrpěl při plnění reprezentačních povinností zranění kolenních vazů a i když se doba jeho absence oproti původním předpokladům zkrátila, do utkání s Eibarem nezasáhne. Menší útěchu nalézá Celta alespoň v tom, že proti Eibaru se jí právě velmi daří.

Vyhrála nad ním poslední čtyři duely v řadě a kromě výsledků má také tradičně dobrý herní projev. Teď by další body potřebovala, což si uvědomuje i mladý talent Fran Beltrán. "Máme za sebou hodně nepovedené utkání proti Alavésu, ve kterém jsme nehráli podle našich představ. Bylo to takové to utkání, ve kterém vám nevychází vůbec nic, ani ty nejzákladnější věci. Nicméně z toho ale nechceme být skleslí, protože s pozitivním smýšlením se pracuje daleko lépe. Věřím, že se nám brzy povede vyhrát," plánuje mladík.

Celta je aktuálně až na 13. místě LaLigy a na jejím kontě je jen 10 bodů. Eibar má o bod víc, třebaže nastřílel o tři branky méně a dostal jich stejně jako Celta. Po porážkách od Espanyolu se Sevillou si Eibar napravil náladu, když porazil Gironu. V minulém kole bral alespoň jeden bod, protože na branku Charlese odpovídal za Athletic Bilbao útočník Iñaki Williams.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Sergio - Juncá, Cabral, Araujo, Roncaglia - Mallo, Beltrán - Lobotka, Boufal, Aspas - Eckert
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - José Ángel, Arbilla, Peña, Oliveira - Jordán, Diop, De Blasis, Orellana - Enrich, Kike García
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.51 - 3.41
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Levante UD - CD Leganés  (sobota 18:30)
Na Ciutat de Valéncia bude v rámci 9. kola španělské nejvyšší soutěže hostit Levante aktuálně až osmnáctý tým ligy Leganés. Domácí mají výbornou formu, třikrát v řadě zvítězili a před týdnem dokonce přivezli všechny body ze hřiště Realu Madrid.

Utkání s Leganésem ale bude jiné. Přeci jenom na Realu od valencijského celku nikdo nic nečekal, v tomto zápase to bude přesně naopak. Levante je favoritem a proti osmnáctému týmu by nemělo zaváhat. Alespoň papírově. "Leganés bude od nás hodně očekávat, takže my musíme pokračovat v té myšlence, že do zápasu musíme vyvinout maximální úsilí," nechal se slyšet domácí kouč Paco López. Levante v minulé sezoně doma Leganés porazit nedokázalo, ve Valencii se totiž hrálo 0:0. Lópezovým svěřencům se povedla až odveta v Leganésu, kde zvítězili hladce 3:0.

Leganés už ve Valencii letos bodoval. Městského konkurenta Levante obral o body minulý týden díky remíze 1:1 a něco podobného by rád zopakoval. Ačkoliv je Leganés až osmnáctý, v posledních čtyřech zápasech si vedl obstojně a získal sedm bodů. Mimochodem pokud Levante zvítězilo na Realu, tak Leganés doma zase dokázal porazit Barcelonu.

"Tři body z tohoto zápasu by byly pro nás skvělým krokem kupředu. Levante je velmi silný protivník, změnili systém a dva nebo tři zápasy hráli s pěti obránci vzadu a vedli si velmi dobře. Mají velmi rychlé hráče," varoval před protivníkem hostující záložník Gerard Gumbau.

Domácí strana bude postrádat trojici klíčových hráčů, jmenovitě Cokeho, Sadikua a Vukčeviće, Také Leganés necestuje v kompletním stavu, neboť Szymanowski a Muňoz jsou zranění.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Olazábal - Pier, Cabaco, Postigo - Toňo, Bardhi, Campaňa, Rochina, Jason - Morales, Martí
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuellár - Juanfran, Bustinza, Siovas, Silva - Vesga, Pérez, Gumbau - Zhar, Carrillo, Rodríguez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.41 - 3.32
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Real Sociedad  (sobota 20:45)
Atlético Madrid má za sebou debakl od Borussie Dortmund v rámci Ligy mistrů a potřebuje si co nejrychleji udobřit vlastní fanoušky. Ideální šancí k tomu pro něj je domácí duel s Realem Sociedad, který se potácí kolem středu tabulky.

Trenér Diego Simeone musí co nejrychleji přijít na recept, jak své hráče znovu dostat do formy. Colchoneros totiž mají za sebou obrovský šok, který by mohl na delší dobu negativně ovlivnit jejich herní projev a výsledky. V rámci Ligy mistrů bylo Atlético Madrid jasným favoritem skupiny A na postup z prvního místa, ale tento předpoklad se v posledním utkání nenaplnil. Atlético Madrid totiž naprosto nezvládlo konfrontaci s německou Borussií Dortmund a dostalo od ní čtyři branky!

Po takovém debaklu v kabině nevládla moc dobrá nálada. Obávaný útok Atlética domácí bryskně zneutralizovali a jeho trápení pokračuje. V rámci LaLigy to také není úplně nejlepší a tým, který je zvyklý figurovat hodně nahoře a svádět souboje o čelo s Realem či Barcelonou, se nachází až na průběžné páté příčce.

Na tu ho odeslala série několika špatných výkonů, mezi které se dá zařadit šokující porážka od Celty Vigo nebo nečekané remízy s Villarrealem a Eibarem. Právě Villarreal obral Atlético o dva body naposled. Nutnost zlepšení a změny si uvědomuje i kapitán mužstva Diego Godín.

V rozhovoru pro klubové stránky Godín uvedl: "Na tento nepovedený zápas musíme co nejdříve zapomenout. Potřebujeme se co nejdřív markantně zlepšit, jako jednotlivci a především jako celý tým. Až do první branky jsme hráli velmi dobře, stejně tak krátce po změně stran, ale když jsme dostali góly, úplně jsme se sesypali. Na tom musíme pracovat. Teď je před námi další náročné utkání a my jej chceme zvládnout," nabádal zkušený obránce.

Real Sociedad nemá na Atlético moc dobré vzpomínky, ačkoliv poslední vzájemné klání vyhrál. Na půdě Colchoneros se mu ale vůbec nedaří a za posledních 18 let zde vyhrál jen dvakrát. Tým, který má občas pohárové ambice, zatím v letošním ročníku opět příliš nezáří. Kromě množství absencí, které jej postihují, má potíže sbírat body doma. Ani v minulém kole se mu nepovedlo vyhrát a s Gironou si jen rozdělil body po bezbrankové remíze. Na druhou stranu žádný tým v LaLize letos nenasbíral na hřištích soupeřů víc bodů než Real Sociedad.

V zápase s Atlétikem se Real Sociedad musí obejít bez trojice Marquelanz, Zaldua a Merino. Atlético postrádá zkušeného obránce Juanfrana, který pro změnu pyká za karty.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Filipe, Godín, Lucas, Arias - Koke, Rodri, Saúl, Lemar - Griezmann, Diego Costa
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Theo, Gorosabel, Aritz, Navas - Illarramendi, Zubeldia, Pardo - Sandro, Willian José, Oyarzábal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.12 - 8.57
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Valladolid - Espanyol Barcelona  (pátek 21:00)
Real Valladolid chytil od konce září fantastickou formu a rád by v ní pokračoval také díky páteční předehrávce 10. kola LaLigy. V něm jej ale nečeká nic snadného, protože na vizitu se dostaví druhý tým tabulky, Espanyol Barcelona.

Že bude na druhém místě tabulky LaLigy tým z Barcelony, to by se asi dalo čekat a nikomu by to nepřišlo divné. Ale že to místo tradičního FC bude jeho městský rival, to už je hodně velké překvapení. Právě Espanyol totiž patří mezi největší překvapení LaLigy a po devíti odehraných kolech se fanoušci stále nemohou probudit ze snu. Espanyol vyhrál už pět zápasů a na své konto si připsal jen pouhé dvě porážky.

Také v posledních kolech se mu dařilo velmi dobře, možná až nad očekávání. Nejprve doma rozebral Villarreal třemi góly a naposled vyloupil Huescu, o což se dvěma góly postaral Borja Iglesias. I díky tomu Espanyol získal už 17 bodů a jen jeden bod ztrácí na první Barcelonu. Je jasné, že trenér Rubi musel své svěřence hodně chválit za předvedený výkon.

"Chci pochválit své hráče za to, jak zodpovědně přistoupili k utkání. Samozřejmě bychom mohli najít pár věcí, které by šly udělat lépe a na kterých chceme dál pracovat. Ale to je dlouhý proces a my se musíme zlepšovat pořád. Pro tuto chvíli nemohu být spokojenější a jsem rád, jak celou sezonu zvládáme. Je úžasné vidět, co s týmem pár dobrých výkonů udělá. Klíčové bude se dobře připravit na Real Valladolid, protože v pátek to nebude vůbec jednoduché," uvědomuje si trenér Rubi.

Pravdu má i proto, že jeho týmu se ve Valladolidu zase tak moc nedaří. Za posledních 18 let už se Espanyol do Valladolidu několikrát vydal, ale se zlou se potázal. Tři body si z Estadio José Zorrilla odvezl jen dvakrát. Poslední návštěva Valladolidu se mu také moc nepovedla a domácí vyhráli těsným rozdílem 1:0.

Real Valladolid navíc v posledních zápasech chytil fantastickou formu a jen těžko se najde tým, který by jej dokázal porazit. Už v pěti posledních duelech neprohrál a čtyři z nich dokonce vyhrál. Opírá se při tom zejména o skvělou obranu, neboť ve třech posledních kolech nedostal ani jeden gól. Naposledy se proti němu neprosadil ani pohárový účastník Real Betis.

K utkání s Espanyolem se vyjádřil i veterán Borja Fernández. "V týmu vládne skvělá atmosféra a je vidět, jak moc dokážeme, když se nám daří. Máme pocit, že můžeme porazit kohokoli. Zároveň ale myslíme na to, že to chce trochu štěstí a kupu práce, abychom se do takové pohody dostali. Nesmíme Espanyol podcenit, protože ukázal, jak silným týmem je. Klíčová bude podpora našich fanoušků," myslí si Borja.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Masip - Nacho, Calero, Olivas, Moyano - Borja Fernández, Alcaraz, Plano, Leo Suárez - Toni Villa, Ünal
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
López - David López, Didac, J. López, Hermoso - Roca, Granero, Darder - Sergio García, Hernán, Iglesias
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.55 - 3.24 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona953123:1118
2.Espanyol Barcelona952213:717
3.Deportivo Alavés952212:817
4.Sevilla FC951320:1216
5.Atlético Madrid944110:516
6.Real Valladolid94328:615
7.Real Madrid942313:914
8.Levante UD941414:1513
9.Real Sociedad933312:1112
10.Getafe CF93338:812
11.Real Betis93335:712
12.SD Eibar932410:1311
13.Celta Vigo924313:1310
14.Valencia CF91717:810
15.Girona FC924310:1310
16.Villarreal CF92347:89
17.Athletic Bilbao916211:159
18.CD Leganés92258:138
19.Rayo Vallecano91359:186
20.SD Huesca91267:205

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1032)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele