Kozák pálí ostrými aneb Události 27. kola FORTUNA:LIGY

05.06.2020, 20:49
Názory a komentáře
Po gólových hodech přišel půst. Ačkoliv zdaleka ne takový, jako o týden dříve, branek v rámci sedmadvacátého kola české nejvyšší soutěže mnoho nepadlo. Přestože jsme neviděli ani jednu bezbrankovou remízu, utkání Mladé Boleslavi se Zlínem bylo na druhou stranu jediným, v němž se prosadila obě mužstva.

Zároveň pouze jediný hráč dokázal vstřelit více než jednu branku. Libor Kozák proti Teplicím zazářil, kromě dvou zásahů ještě vybojoval penaltu. Sparta tak měla mnohem lehčí cestu za vítězstvím než její úhlavní rival z Edenu, který se v Příbrami pořádně natrápil.

Ve šlágru kola se stejně jako ve většině jarních zápasů nedařilo Jablonci, který v podještědském derby padl a po dlouhé době přepustil svému rivalovi třetí pozici. Mimochodem, už nyní je jasné, že Jablonec ve zbytku soutěže nedokáže předehnat Slavii...

Zápas kola


Sparta Praha - Teplice

Na šance nejbohatším utkáním sedmadvacátého kola byl duel mezi Spartou a Teplicemi, ačkoliv prakticky všechny byly na straně domácích. Letenští o svém vítězství rozhodli už v první půli, a to díky dvěma Kozákovým trefám a Kangou proměněné penaltě.



Gól kola


1. Tomáš Malinský (Slovan Liberec)

Se skromnějším celkovým gólovým účtem kola samozřejmě ubylo i branek pohledných. Jednookým králem mezi slepými byla trefa Tomáše Malinského, jenž si navedl míč na střed a zdařilou ranou na zadní tyč zakončil.



2. Marek Havlík (Slovácko)



3. Lukáš Budínský (Mladá Boleslav)



Jedenáctka kola



Brankář - Aleš Mandous (Sigma Olomouc)

Jeho tým sice na Střeleckém ostrově prohrál, na gólmana to však házet nelze. V první půli zabránil nebezpečné příležitosti Mršiće, v samotném závěru zase vychytal tváří v tvář Šulce.

Pravý obránce - Michal Sáček (Sparta Praha)

Mladý sparťanský bek od začátku těšil své spoluhráče zdařilými pasy, díky jednomu takovému mohl padnout třetí gól týmu. Ještě před pauzou mohl mít i asistenci na Dočkalův gól, pokus byl však zblokován.

Střední obránce - Vlastimil Daníček (Slovácko)

Při problémech se složením obrany zaskočil na pozici stopera a nevedl si vůbec špatně. S jistotou dokázal ubránit karvinské útočníky, navíc se tradičně zhostil exekuce penalty a s přehledem proměnil.

Levý obránce - Jiří Kladrubský (Dynamo České Budějovice)

Vstřelený gól a udržené čisté konto. To je asi ta nejlepší vizitka, jakou si může krajní obránce přát. Nejsvětlejší jeho moment přišel čtvrt hodiny před koncem, kdy využil zmatků ve vápně Sigmy a obloučkem poslal míč do sítě.

Pravý záložník - Tomáš Malinský (Slovan Liberec)

Šikovný malý křídelník opět hýřil aktivitou. Nedlouho po pauze předložil míč do tutové šance Kuchtovi, který však neproměnil. Malinský se tedy skórování ujal sám, když v osmdesáté minutě zdařilou ranou překonal Hrubého.

Střední záložník - Kamso Mara (Slovan Liberec)

Ve středu zálohy ho (opět) bylo plno, zejména ve druhé půli. Jeho zdařilou ránu po hodině hry obrana horko těžko zblokovala na roh, naštěstí pro Maru se ujala alespoň jedna z jeho nahrávek. Právě po jeho asistenci Malinský rozhodl o vítězství Liberce.

Střední záložník - Pavel Šulc (Dynamo České Budějovice)

Častokrát se pokoušel o průnikové přihrávky, většinou jich ale jeho spoluhráči nedokázali zužitkovat. Až krátce po návratu ze šaten přihrál zcela osamocenému Čavošovi, jenž Mandouse bezpečně pokořil. Brzy mohl po Šulcově pobídce zvyšovat Brandner, v šanci však selhal.

Střední záložník - Pavel Bucha (Viktoria Plzeň)

Asi hlavní strůjce úspěchu Viktorky na hřišti nepříjemného Baníku. Mladý záložník nejprve v první půli otevřel skóre z pokutového kopu, po přestávce zdařilým centrem našel nohu Kovaříka, který skóroval. Touto asistencí se také stal nejlepším nahravačem ligy.

Levý záložník - Jan Kovařík (Viktoria Plzeň)

Na hřiště přišel až půl hodiny před koncem, přesto měl velký podíl na tříbodovém zisku Západočechů. Ukázal se zejména uklidňujícím gólem o břevno, v závěru několikrát pomohl zabránit tlaku domácích na vyrovnání.

Útočník - Petar Musa (Slavia Praha)

Stejně jako Kovařík i Musa přišel na hřiště až během sedmé desetiminutovky a i on měl velký vliv na vývoj utkání. Ve dvojici se Stanislavem Teclem byli pro příbramskou obranu nebezpečím, chorvatský útočník taky nakonec jediným gólem rozhodl o vítězství Slavie.

Útočník - Libor Kozák (Sparta Praha)

V úvodu ještě nedokázal velkou šanci proměnit, pak ale naplno ukázal, co umí. Po Grigarově zákroku dorazil míč do branky, o chvíli později se nechal teplickým gólmanem faulovat a vybojoval penaltu, což v kombinaci se třetím vstřeleným gólem znamená, že měl prsty ve všech brankách v tomto utkání.

Nemělo by vám uniknout


Hned třikrát se slávisté proti Příbrami dožadovali odpískání pokutového kopu, ani jednou jim však nebylo vyhověno. Zatímco Provodovy pády na první pohled zaváněly teatrálností, Soldátův zákrok na Stanciua rysy faulu zřejmě nesl. V čase 1:47


Slávisty nakonec poslal do vedení střídající Petar Musa, ani zde se to však neobešlo bez kontroverze. Přihrávající Zima totiž dost možná použil při zpracování ruku.


Tomáš Grigar si na pražské Letné nevybral svůj nejlepší den. Na všech třech gólech Sparty měl určitý podíl, nejkomičtěji působil ten třetí.


Nepříliš povedený duel prožil po klokaním Nazarovovi i jeho krajan Tatajev z Mladé Boleslavi. Ten svým vlastencem poslal soupeře ze Zlína do vedení.


Odrážená jeho z okresního přeboru. Asi nejvýstižnější označení druhého a zároveň posledního gólu Budějovic proti Olomouci, kterým Jiří Kladrubský zpečetil vítězství svého týmu.

Zachyceno na sociálních sítích


Vladimír Coufal svůj názor zřejmě řekl poblíž mikrofonů...


Odstupy se aktuálně příliš nedodržují.


Trochu off-topic - vracíme se totiž k víkendu a ještě k tomu do druhé ligy.


Statistické zajímavosti nejprve z 25. kola...


...a ze dvou následujících kol.


VAR v akci


VAR se v tomto kole příliš ke slovu nedostal a pokud ano, tak posvětil původní výroky hlavních rozhodčích - jako třeba penaltu Sparty proti Teplicím nebo naopak její neodpískání ve prospěch Slavie.

Výjimkou bylo severočeské derby v Jablonci, kde hosté rozvlnili síť už v první půli. Skórující Jan Kuchta si však pomohl rukou a po zásahu videorozhodčího trefa nebyla uznána.

Změny v tabulce


Chtělo by se říci, že o prvních dvou příčkách už se vzhledem ke stoprocentní pokoronavirové bilanci Slavie a Plzně netřeba zmiňovat. Opak je však pravdou, při osmibodovém rozdílu mezi těmito dvěma týmy je v neděli čeká bitva o první příčku. Souboj o tu třetí je už za námi, podještědské derby zvládl Liberec a posunul se před jabloneckého rivala.

Už téměř na dostřel za Slovanem jsou po výhrách další dva celky z elitní šestky, pražská Sparta a Slovácko. Na pozice mimo skupinu o titul naopak vypadl vinou neuspokojivých výsledků Baník. To Budějovice konečně zabraly a zvítězily, díky čemuž se drží na dostřel týmům před sebou, stejně jako Mladá Boleslav.

Ve velké stíhací jízdě pokračují Bohemians, kteří už jsou osamoceni na desátém místě a záchranářské starosti se jich zřejmě týkat nebudou. Namísto nich se mezi nejhorší šestici týmů propadla Sigma, pořadí pod ní už zůstalo nezměněno - jediný, kdo dokázal bodovat, je čtrnáctý Zlín.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha27214255:867
2.Viktoria Plzeň27185456:2259
3.Slovan Liberec271431047:3445
4.FK Jablonec27127843:3743
5.Sparta Praha27118850:3541
6.1. FC Slovácko27118833:3041
7.Baník Ostrava27117937:3040
8.Dynamo České Budějovice271231243:4239
9.FK Mladá Boleslav271151144:4638
10.Bohemians Praha 1905271061133:3936
11.Sigma Olomouc27712832:3333
12.FK Teplice276101123:4428
13.MFK Karviná27591321:3624
14.Fastav Zlín27661524:4324
15.SFC Opava27471613:4419
16.1. FK Příbram27461717:4818

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (54)

Přidat komentář
shitcool

Ta obrana z jedenáctky kola by v reálu hořela jak papír

Reagovat
Y.N.W.A

No ja co jsem videl Sáčka, tak byl extrémně nervózní a radu rozehravek zadrbal

Reagovat
smazaný uživatel

58/63 přihrávek, 1 klíčová přihrávka, 80% úspěšnost obranných soubojů, 73% úspěšnost v útočných soubojích, 5 driblingů, 1 odebraný míč a 8 vystižených přihrávek.

Skvělej výkon a velký zlepšení v podpoře ofenzivy oproti podzimu, ale velkou roli hrál i výkon Teplic. Jinak v obranných soubojích a driblinzích patří Sáček mezi top ligové hráče.

Reagovat
smazaný uživatel

Ong, ty jsi tu taky? Twitter nefakci?

Reagovat
smazaný uživatel

Já sem občas chodím a teď jsem viděl příležitost k reakci

Reagovat
ACSPARTAPRAHA

Reagovat
smazaný uživatel

To je dobre Mimochodem ta statistika XG u Zlina je fakt hrozna. Je jedna z možností, ze nechali jit Zeleznika prave kvuli nepromenovani sanci?

Reagovat
smazaný uživatel

V letošní sezóně má xG 4,2 a 0 branek, takže ano, produktivita může být jeden z hlavních důvodů

Reagovat
smazaný uživatel

To je dost v porovnani s poctem zapasu, do kterych nastoupil?

Reagovat
smazaný uživatel

Uvedu 2 příklady:

1) Milan Škoda má na chlup stejné xG, o 200 minut méně a 5 branek.

2) Matěj Pulkrab má xG 3,3 a o 300 minut méně, přesto vstřelil 4 branky.

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Jan Sladky Kozina vůdce sparťanského povstání

Reagovat
HandPump

Co mě baví je, že kdyby Kozák nebyl kopyto a dal i ty dvě obrovský gólovky, tak teď vede střelce

Reagovat
Mr.Mike

Tak kdyby promenoval na podzim ty golovky co mel tak to jich ma uz tak dvakrat tolik

Reagovat
Witcher

Já myslel že ten Malinský je naka mladá puška

Reagovat
Kostomlat

Sak ano, talentovaný kridelnik

Reagovat
Puskas
Reagovat
Beči

Kozák je fakt pro mě otazník. Na jednu stranu je to opravdu hráč, který umí dát několik branek za zápas, ale na druhou stranu umí i dvojnásobek šancí totálně spálit. Přesto je naším nejlepším střelcem. Je to dáno jeho kvalitou nebo naopak naším zoufalstvím?

Reagovat
Liquid

zoufalstvím, a podívej proti kterým soupeřům skóruje a jaký to byly góly, teď navíc totálně odevzdaný Teplice, i tu penaltu nasimuloval

Reagovat
mxyzptllk

objektivita

Reagovat
Liquid

tebe neznám, ale já tu jsem 1 z nejrespektovanějších uživatelů, čili mimořádně objektivní, Kozák je kopyto

Reagovat
Rolf

Pochybuju,že znáš význam slov"mimořádně objektivní".Podle toho co tady plácáš za nesmysly a

lži.

Reagovat
mxyzptllk

ok, to beru, přeargumentoval jsi mě

Reagovat
Liquid

Reagovat
Zark

však tě tu kdekdo posílá do pyče

Reagovat
Liquid

maximálně nějací nicky, nikdo respektovaný

Reagovat
Zark

tak to pak jo tvle

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rolf

Ještě větší blb než jsem si doteď myslel.

Reagovat
Liquid

Rolfe, na to aby si mohl myslet ti něco chybí

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
PlackaSKS

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně zak, tyhle šaškárny by měla vyšetřovat Policie, není možné, aby přijel soupeř a takto okatě odevzdal zápas.

Reagovat
veikko

Podle mě je Kozák naopak na české poměry nadstandardní útočník. Je to sice palič, ale spoustu míčů udrží, jeho ofsajdové postavení vyplývá ze snahy Sparty hrát míče za obranu. Oproti Tettehovi je to pan fotbalista.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Cumel

Reagovat
Kucka

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
ACSPARTAPRAHA

Reagovat
kilobyte

Tetteh má asi lepší nohy, ale k čemu mu to je, když je buď v offsidu a nebo mu míč spadne na ruku. A když už to náhodou překoná a jde sám na bránu, tak to nějak zadrbe.

Jediný jeho přínos je, když při jeho úniku obránce zazmatkuje a vykoleduje si červenou. Jenže to se nestává tak často.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
ACSeRw!n

takze jako Teclinho, ale dava goly

Reagovat
Losinho

Podle xG Karviná od covidu úplně zoufalá.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale snad ještě trapnejsiho je jablonec

Reagovat
ratusek

A co my

Reagovat
ondrasch77

Od Kozáka se balón dvakrát odrazí do branky a média se předhánějí v superlativech

Trochu to připomíná lokťáka Doška, když hrával za Spartu...

Reagovat
veikko

Nebylo to ani jednou zrovna elegantní, ale góly to byly. Zrovna ty, jako fanda Jablonce, bys měl mít pro Kozáka pochopení. Je fakt, že není zrovna příjemná vizitka pro náš fotbal, že nejlepší čeští ligoví hroťáci jsou Doležal a Kozák. Na druhou stranu si troufnu říct, že Kozák je fotbalovější než Doležal a jde na něm vidět zlepšení formy oproti začátku sezóny.

Reagovat
ondrasch77

Myslel jsem to především k novinovým titulkům - "Kozák pálí ostrými", příp. "Dvakrát pálil Kozák" a hned se mi vybavil Došek ve Spartě, kterému se kolikrát odrazil balón od kolena nebo zad... On ale v rozhovoru vždycky řekl, že to tak chtěl, přesto mnohdy asi ani nevěděl, jak ten gól padl

Co se týče Doliho, tak vím, že je to "kopyto", ale pro styl fotbalu Jablonce je v tuhle chvíli takřka nepostradatelný a na to, že většinu zápasů hraje zády k bráně, tak má čísla dobrý.

V úterý s Libercem byl nevyditelný, ještě má kondiční manko, protože byl zraněný...

Reagovat
BaggioRoberto

No a když si vzpomenu kolikrat netrefil prazdnou branu tak mohl mít těch gólů ne 10 ale 20. Ale to ať radši hrajou mladý Drchal s Karabcem, Kozák to tam párkrát šťastně doklepne proti odevzdanýmu soupeři, ale proti organizovanymu souperi je tam jako turista.

Reagovat
GariCZ

Baník k mému překvapení zatím tragický, to je tak když prodáš nejlepšího střelce a dáš tam sasinku, který sice dal pár gólů za slovacko, ale v baníku byl vždy špatný. Potocny, to taky nechápu, v liberci skvělý,ale tady měl snad za všechny zápasy dvě šance.Těžko říct co s tím, další zápasy velmi těžké.

Reagovat
ratusek

Jak u Sparty, hráči co tam jdou před tím jinde hrajou výborně a přijdou tam a serou na to nebo se poserou strachy. Sedí i na nás

Reagovat
BaggioRoberto

U toho Šulce by to chtělo minimálně prodloužit hostování.

Reagovat
smazaný uživatel

TO se asi i stane, u nas by moc sanci nedostal zatim.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele