Konferenční liga - souhrn 3. kola skupinové fáze

06.10.2022, 20:52, aktualizováno 06.10.2022, 22:58
Komentáře a souhrny
Gianluca Scamacca (© AFP)
West Ham na tom v anglické lize není ideálně, v Konferenční lize je to ale o něčem jiném a po triumfu nad Anderlechtem míří za prvním místem ve skupině. Stoprocentní zůstává i Alkmaar, Slovan Bratislava překvapivě uspěl v Basileji...
Skupina A

Heart of Midlothian - ACF Fiorentina 0:3

06.10.2022 21:00

Góly: 4. Rolando Mandragora, 42. Christian Kouamé, 79. Luka Jović

Fiorentina se konečně probrala a zvládla důležité utkání v Konferenční lize. Tým trenéra Vincenza Italiana se vrací jako úspěšný ze skotského Edinburghu, kde domácím Hearts nasázel tři branky. O tu závěrečnou se postaral i dosud trápící se Luka Jović.

Od úvodních minut bylo jasné, kdo že bude dnes favoritem a kdo bude aktivní. Fiorentina se nebála a od začátku dávala jasně najevo svou kvalitu. Stačilo jí pouhých pět minut na to, aby poprvé překonala domácího brankáře Gordona. Obránce Terzić se postaral o přívětivý centr mezi obránce, kam si naběhl záložník Rolando Mandragora a hlavičkou nedal Gordonovi šanci.

Hearts tahle brzo inkasovaná branka dala pořádně zabrat a delší dobu domácí nevěděli, jak na to vlastně reagovat. Luka Jović, který se ve Florencii snaží příznačně znovu probudit svoji kariéru, se o chvíli později dostal k hlavičce, ale ta nebyla přesná. Jeho prudká rána po efektní otočce po pětadvaceti minutách zase mířila hodně vysoko nad.

V době, kdy domácí už asi vymýšleli plány na druhý poločas, jim situace ještě ztížil Christian Kouamé. Hráč, který byl ještě v létě málem na odpis a téměř mimo kádr, se postaral o fotbalovou parádu. Nejprve se natlačil před obránce na pas od Biraghiho, míč se k němu vrátil a Koumaé ho nůžkami poslal za záda brankáře Craiga Gordona!

Aby těch problémů nebylo z domácího pohledu málo, tak Hearts další potíže přidělal Neilson hned po změně stran. Uplynuly pouhé dvě minuty, když v roli posledního obránce stáhl k zemi unikajícího Joviće a byl za svůj čin vyloučen. Do další šance se znovu prodíral Kouamé, ale tentokrát nemířil přesně.

Jinak se Fialkám dařilo bez větších problémů kontrolovat stav hry a Hearts směrem dopředu nedokázali vymyslet nic smysluplného. K tomu ještě jednou inkasovali. V 79. minutě vymysleli hosté rychlý brejk, balon se dostal na stranu ke Kouamému a ten oslovil na vápně volného Luku Joviće. Zkušený útočník se položil do centru a střelou z voleje zvýšil na konečných 3:0.

Více informací k zápasu

Rīgas Futbola skola - Istanbul Başakşehir 0:0

06.10.2022 21:00

Góly: -

Suverénní jízda tureckého Başakşehiru dostala první vážnější ránu. Ve čtvrtek večer si totiž Turci neporadili s doposud posledním týmem z Lotyšska. Rīgas Futbola skola překvapivě ukopal bod s favoritem i přesto, že hrál dvacet minut v početní nevýhodě.

Když se podíváme na to, jak suverénně si istanbulský celek ve skupině doposud počínal, tak je až s podivem, jak bezzubý výkon podávali turečtí hráči v hlavním městě Lotyšska. Za celý první poločas si vytvořili jen dvě šance a k jedné z nich jim ještě domácí museli chybou v obraně pomoct. Stefano Okaka ale svou hlavičkou překonal brankáře i s jeho bránou a střela Mahmuta Tekdemira by potřebovala tak aspoň metr, aby se vešla do brány.

A po změně stran to nebylo lepší. Domácí srdnatě bránili ataky soupeře, které ale postrádaly finální přihrávku. A favoritovi zápasu nepomohlo ani vyloučení domácího veterána Tomase Šimkoviče dvacet minut před koncem. Rakouský záložník dostal dvě žluté karty po faulech a musel ze hřiště, ale v šatně se určitě radoval z nečekaného úspěchu svého týmu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Istanbul Başakşehir (TUR)32107:07
2.ACF Fiorentina (ITA)31114:44
3.Heart of Midlothian (SCO)31022:73
4.Rīgas Futbola skola (LAT)30211:32
Skupina B

RSC Anderlecht - West Ham United 0:1

06.10.2022 18:45

Góly: 79. Gianluca Scamacca

Jeden z magnetů třetího kola hlavní fáze Konferenční ligy dopadl lépe pro West Ham, jemuž se na svoje konto povedlo uzmout třetí vítězství, a pojistit si tedy svou první příčku v tabulce. Anderlecht zase potvrdil, že jednu branku za druhou střílet nebude, tentokráte neskóroval, ale daleko horším faktem pro něj byla vůbec první inkasovaná v rámci této soutěže, jež rozhodla.

Poměrně dlouhou dobu se tohle měření sil upínalo k nerozhodnému výsledku. Až se Kladiváři dostali v 79. minutě k tvrdému úderu, kterým poslali svého protivníka do kolen. Coufal sklepl hlavou míč na hranici šestnáctky pro Lucase Paquetu, ten ho umně prostrčil na zcela volného Scamaccu, který byl na hrací ploše pouze krátce po svém střídání, a po rychlém zpracování a vyhodnocení situace zamířil na vzdálenější tyčku, k níž se gólman Van Crombrugge fakticky vůbec nenatahoval. Na obdržený gól poté ve zbývajícím čase bruselský výběr prostor nenašel.

V 17. minutě se každopádně propracovali do první větší příležitosti domácí, Verschaeren totiž z pravé strany pobídl v pokutovém území do vyložené pozice Fábia Silvu, ovšem v koncovce se mu nezadařilo a napálil pouze bránícího Dawsona, lépe řečeno nešťastně svého spoluhráče Amuzua. A ve 24. minutě se mohl uvést na listinu střelců i sám Verschaeren, avšak po brejku se ze střední vzdálenosti vůči brankáři Aréolovi neprosadil. Ve 40. minutě si vytvořilo první tutovku i londýnské mužstvo, Bowen vlétnul do vápna, vyslal následně zpětnou přihrávku na Benrahmu, ten však z vyloženého postavení prakticky prázdnou bránu trestuhodně přestřelil.

V 53. minutě si hodlal Benrahma svou reputaci napravit, tlačil svůj pokus do prostoru třech tyček, Van Crombrugge ovšem stačil jeho přízemní zakončení zlikvidovat. V 72. minutě se snažil pohnout skórem kupředu Downes, pálil na každý pád trochu zbrkle, takže Anderlecht mohl zůstat v klidu. Obecně ale ve druhém dějství anglický celek působil v útočném počínání lepším dojmem, takže jeho jediná trefa tohoto utkání pak na řadu přišla vlastně zcela logicky.

Více informací k zápasu

Silkeborg IF - FCSB 5:0

06.10.2022 18:45

Góly: 3. Anders Ferslev Klynge, 7. Kasper Kusk, 35. Nicklas Helenius (pen.), 58. Stefán Teitur Thórdarson, 71. Tonni Adamsen

Pořádně tvrdý direkt utrpělo FCSB, které na půdě Silkeborgu inkasovalo pět gólů, a po jasné porážce vystřídalo v tabulce na posledním místě právě svého soupeře. Domácí se naopak dost přiblížili postupové druhé příčce, protože Anderlecht v souběžně hraném střetnutí padl s West Hamem, a to na rozdíl jednoho bodu. Anglický celek je nyní každopádně všem v nedohlednu.

Pokud se družina z Bukurešti bude ve druhé polovině programu skupinové fáze Konferenční ligy prezentovat stejným způsobem, jako teď v Dánsku, jen stěží bude moci usilovat o nějaké zdárné umístění v rámci béčkového uskupení. Přitom například v září na půdě favorizovaného londýnského výběru takový debakl, jako v tomto měření sil, neutrpělo. Silkeborg byl zkrátka ve všech ohledech lepší, už do poločasu úřadoval třikrát, po přestávce své skóre ještě vylepšil.

K tragickému výsledku se hosté začali propracovávat již od samotného začátku. Sotva arbitr Balakin zahájil dění na hrací ploše, už svěřenci kouče Kenta Nielsena zvlnili síť poprvé, a to konkrétně ve 3. minutě. Stoper Dawa totiž ve vlastní šestnáctce nezachytil náběh Klyngeho, který u bližší tyčky ve skluzu doklepl míč za brankovou čáru poté, co mu ho tam naservíroval z levé strany Jörgensen. A jen o čtyři minuty později si Jörgensen zapsal na své konto rovněž svou druhou asistenci, tentokráte pobídl ve středu pole Kuska, jenž levačkou zacílil přesně do spodního rohu brány. Gólman Tarnovanu si na balón sáhl, leč k jeho zastavení nedošlo úplně.

Ve 35. minutě mužstvo trenéra Nicolaeho Dicy čelilo penaltě, protože bránící Miculescu hrál ve svém pokutovém území nohou tak nešikovně, že trefil do hlavy Engela, a nabídnutou šancí nepohrdnul Helenius, jenž směroval merunu do protipohybu Tarnovanua. V 58. minutě se na střeleckou listinu zapisoval taktéž Thórdarson, který zakončil pohotově potom, co ho patičkou uvolnil Kusk, a v 71. minutě se ještě trefil Adamsen, to když užil přihrávku zleva od Engela.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)33007:39
2.RSC Anderlecht (BEL)31111:14
3.Silkeborg IF (DEN)31027:43
4.FCSB (ROU)30121:81
Skupina C

Villarreal CF - Austria Vídeň 5:0

06.10.2022 21:00

Góly: 18. Alejandro Baena, 43. Arnaut Danjuma, 76. José Luis Morales, 80. José Luis Morales, 88. José Luis Morales

Jen co se vrátil domů, dal o sobě hlasitě vědět. Řeč je o útočníkovi Josém Luisovi Moralesovi, který zde, na Estadi Ciutat de València odehrál v barvách domácího Levante devět sezon. A dnes se třemi góly podepsal pod drtivou výhru Žluté ponorky.

Ta totiž právě na půdě Levante hraje domácí zápasy kvůli rekonstrukci svého vlastního stadionu. Morales přišel do Villarrealu před touto sezonou a zatím se ukazuje, že angažování velezkušeného hráče byl dobrý tah. Celkově se Morales trefil už sedmkrát, přičemž necelou polovinu ze svých zásahů obstaral právě dnes večer.

Ale pěkně popořádku. Villarreal nastoupil v mírně obměněné sestavě, ale i tak dával po většinu utkání jasně najevo svou kvalitativní převahu. Na první šanci mu stačilo osm minut, když Danjuma postupoval proti jednomu obránci a brankáři Früchtlovi, na kterého ale nakonec nevyzrál. O pár minut později pálil z otočky kapitán Coquelin, ale jeho rána letěla příliš vysoko nad bránu hostující Austrie.

V 18. minutě už to Villarrealu vyšlo perfektně. Chukwueze umotal u lajny svého strážce a nabídl míč krásným centrem mladíkovi Álexovi Baenovi. Ten nezaváhal a brankář Früchtl musel pro míč do své sítě poprvé. Tuhle potupnou cestu hanby si dnes užil ještě několikrát.

Villarrealu se celkem dařilo kontrolovat hru a míč soupeři z Vídně moc nepůjčoval. A když, tak jedině v doprovodu zkušené obrany. Ještě do konce první půle se navíc Žluté ponorce povedlo zvýšit své vedení. Postaral se o to velkým dílem opět Álex Baena, jehož pečlivá práce nesla plody v podobě proměněné šance Nizozemce Arnauta Danjumy.

Do konce poločasu už se nic zajímavého nestalo, jen se trochu zvýšil počet faulů. Ale s kartami zatím sudí Jochem Kamphuis poměrně šetřil. Do druhé půle už naskočil zmíněný José Luis Morales, který vystřídal Jacksona. Do hry se dostala i opora v podobě Giovanniho Lo Celsa. A právě jeho ránu musel jako první brankář Früchtl likvidovat.

Poradil si dobře, ale asi tušil, že ještě bude mít dost co dělat. A měl, protože jeho obránci nechávali většinu práce na něm. Ať to bylo nepřesné zakončení Capouého nebo rána Chukwuezeho. A pak přišly velké okamžiky Moralesovy. V 76. minutě nejprve zakončil pohotovou ranou pohlednou akci a zvýšil na 3:0.

To mu ale nestačilo a po pouhých čtyřech minutách poslal přesně do sítě míč po akci Étienna Capouého a brankář Früchtl byl opět krátký. Do třetice si jeho umění užil hostující brankář dvě minuty před koncem. Tehdy si Morales naběhl na míč po přihrávce Giovanniho Lo Celsa a upravil na konečných 5:0 pro domácí.

Více informací k zápasu

Lech Poznań - Hapoel Beer-Sheva 0:0

06.10.2022 18:45

Góly: -

Polský Lech Poznań si o poznání zkomplikoval cestu za prvním místem, o kterou snad ještě před utkáním bojoval. Zatímco Villarreal suverénně vyhrál, Lech si jen rozdělil body s Hapoelem Beer-Shevou. Izraelský celek mu tak začíná šlapat na paty a chybí mu jen dva body.

Lech vstupoval do utkání jako favorit a na začátku zápasu se mu dařilo tuhle roli potvrzovat minimálně po herní stránce. Hostujícího brankáře Omriho Glazera jako první prověřil hlavičkující útočník Mikael Ishak, jenže zakončení urostlého Švéda zamířilo po doteku Glazera mimo bránu. Stejně si o chvíli později vedl i Kristoffer Velde.

Hosté se snažili vyrovnat tempo hry a do zakončení se po 40 minutách dostal zkušený veterán Tomer Hemed. Jenže na brankáře Filipa Bednareka si lobem nepřišel. Po změně stran si polský výběr vytvořil rychle za sebou dvě velké šance.

Filip Marchwiński nejdřív nechal po dobrém centru vyniknout brankáře Glazera, který zákrokem jednoruč vyrazil míč nad břevno. A jen po pár minutách zamířil nepřesně ještě Filip Dagerstal, kterému chyběly k bráně centimetry! Největší šanci zápasu ale spálili hosté. Devět minut před koncem se tečovaný míč dostal na zadní tyči k dobíhajícímu Selmanimu, ale ten zklamal a napálil ho vysoko nad!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)330011:49
2.Lech Poznań (POL)31117:54
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)30211:22
4.Austria Vídeň (AUT)30121:91
Skupina D

1. FC Köln - FK Partizan 0:1

06.10.2022 21:00

Góly: 9. Svetozar Marković

Srbský Partizan po úvodních remízách se Slováckem (3:3) a francouzským Nice (1:1) zaskočil jednoho z největších favoritů skupiny Kolín nad Rýnem a díky jediné trefě utkání již z 9. minuty zvítězil nejtěsnějším poměrem 1:0. V tabulce se proto dostal do vedení se ziskem pěti bodů, naopak německý celek nenavázal na víkendový skalp Dortmundu (3:2) a propadl se na třetí příčku se čtyřmi body o bod za Nice i čtvrtečního rivala.

Domácí sice na trávníku herně dominovali a míč drželi z pětašedesáti procent, jenomže selhávali v zakončení a kýženého gólu se nedočkali. Bělehradský vyzyvatel z ničeho nic udeřil po necelých deseti odehraných minutách, do rozhodujícího vedení ho dostal Svetozar Marković. Ten si po přímém volném kopu z levé strany od Natcha udělal dostatek prostoru k hlavičce před hranicí brankového území a nekompromisně překonal brankáře Schwäbeho.

Německý klub se v následujícím průběhu snažil srovnat a blízko byl přesně v polovině, ovšem hlavička Adamjana z osmi metrů se odrazila od břevna do zámezí. Ihned na to zahrozili také Kainz s Dietzem, nicméně proti jejich střelám zaznamenal dva pohotové zákroky gólman Popovič. Hosté chtěli navýšit svůj náskok pět minut před přestávkou, jenže Uroševičovu bombu z bezprostřední blízkosti odvrátil na svou bližší tyč Schwäbe fantastickým reflexivním zákrokem.

Partizan hrál nebojácně také po změně stran a krátce po hodině hry si vytvořil další dvě nadějné příležitosti, nicméně domácí znovu podržel Schwäbe, který zlikvidoval průnik Meniga i dělovku Pavloviče. FC mohlo naposledy skórovat zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, avšak když Adamjana vychytal pozorný Popovič, tak se výsledek neměnil.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - OGC Nice 0:1

06.10.2022 18:45

Góly: 54. Nicolas Pépé

Slovácko prohrálo ve třetím zápase skupiny D Evropské konferenční ligy v Uherském Hradišti s Nice 0:1. Francouzský celek sice v průběhu celého utkání potvrzoval svou technickou převahu, domácí však předváděli srdnatý výkon a také měli své šance. Hosté se nakonec dostali k vítěznému gólu s velkým štěstím. Krátce po změně stran totiž vypadla slabá střela Nicolase Pépého brankáři Filipu Nguyenovi z náruče a skončila až v bráně.

Přestože Nice zůstávalo v domácí soutěži daleko za očekáváním, do Uherského Hradiště přijelo v roli favorita. Orlům se v aktuální sezoně nedařilo především v útoku, který byl v Ligue 1 druhý nejhorší. Slovácko v ofenzivě problémy nemělo, naopak se potýkalo s potížemi v obraně. Ve dvou zápasech Evropské konferenční ligy inkasovali Moravané sedmkrát, což bylo nejvíce ze všech účastníků soutěže. V sestavě domácího celku se překvapivě neobjevili Petr Reinberk a Vlastimil Daníček, kteří zůstali jen na lavičce.

Po opatrnějším úvodu si Nice v 10. minutě vytvořilo sérii velkých příležitostí. Nejprve Pépé hlavičkoval do tyče, odražený míč zakončoval Hicham Boudaoui a jeho střelu Nguyen vyrazil k Sofianu Diopovi, který mířil nad domácí branku. Slovácko poprvé zahrozilo po 22 minutách, když se ve vápně otočil a tvrdě vypálil Ondřej Mihálik, ale Marcin Bulka byl připravený. I přes viditelnou herní převahu hostů v prvním poločase branka nepadla.

Devět minut po změně stran se rozhodl z dálky vypálit Pépé, jeho střela mířila jen do Nguyenovy náruče, jenže domácímu brankáři vypadla a dojela až za brankovou čáru. Historicky nejdražší posilu Arsenalu branka povzbudila a o tři minuty později z podobné pozice trefila břevno. Korunu špatnému vstupu domácích do druhé půle nasadil jeden z domácích fanoušků, který trefil gólmana Bulku kelímkem od piva. V 79. minutě musel brankář hostů ukázat, že na něm tento incident nezanechal žádné následky. Povedou střelu Milana Petržely po sklepnutí Jana Kalabišky dokázal vyrazit. Další komplikace již Orli nedopustili.

Slovácko tak francouzského favorita neporazilo a zůstává v tabulce s jediným bodem poslední. O první vítězství se pokusí opět proti Nice, a to 13. října. Hrát se bude před prázdnými tribunami.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Partizan (SRB)31205:45
2.OGC Nice (FRA)31203:25
3.1. FC Köln (GER)31115:44
4.1. FC Slovácko (CZE)30125:81
Skupina E

AZ Alkmaar - Apollon Limassol 3:2

06.10.2022 21:00

Góly: 16. Jens Odgaard, 62. Dani De Wit (pen.), 85. Jesper Karlsson - 19. Patrick Joosten, 71. Euclides Cabral

Alkmaar se uplynulý víkend posunul do čela Eredivisie, těsně před reprezentační přestávkou porazil mistrovský Ajax (2:1) a do tohoto čtvrtečního duelu s kyperským Apollonem tedy vstupoval jako velký favorit. Ovšem na těsném vítězství 3:2 se tentokráte hodně nadřel, protože soupeř hned dvakrát dohnal jednobrankové manko. Domácí nakonec spasil v 85. minutě střídající Jesper Karlsson a ti si se stoprocentní bilancí pojistili vedení ve skupině.

AZ ve třech dosavadních duelech neztratilo ani bod a před druhým Dněprem si vytvořilo již pětibodový odstup, po následujícím kole si tak už může definitivně zajistit první místo a tedy postup do osmifinále Konferenční ligy. Hosté se za svůj čtvrteční výkon rozhodně nemusí stydět, ale s jediným bodem jsou stále poslední čtvrtí. Jasný favorit začal dle očekávání a krátce po odehrané čtvrthodině se dostal do vedení z první vážnější akce zápasu.

Po zpětné přihrávce Hatzidiakose vystřelil ze čtrnácti metrů Jens Odgaard a jeho pokus tečoval padající Vukašin Jovanovič přímo do vzdálenější šibenice vlastní branky. Kyperský výběr se rozhodně nevzdal a bleskově vyrovnal. O tři minuty později skóroval Patrick Joosten, jenž si seběhl před hranici brankového území na přihrávku Pittase a ve skluzu rozvlnil síť poloprázdné branky. Hosté dokonce mohli otočit vývoj po necelé půlhodině hry.

Ve velmi dobré pozici se zjevil aktivní Pittas, nicméně svou ranou z dvanácti metrů minul pravou tyč o několik decimetrů. Následně byl k vidění vyrovnaný průběh, AZ si vzalo zpět svůj ztracený náskok v 62. minutě. Smolař tohoto utkání Vukašin Jovanovič totiž nešikovně nakopl ve vlastní šestnáctce Daniho De Wita a právě faulovaný hráč proměnil pokutový kop pohotovou přízemní střelou k pravé tyči do protipohybu gólmana Aleksandara Jovanoviče.

Ovšem Apollon našel odpověď i na tuto trefu o devět minut později. Na 2:2 srovnal obránce Euclides Cabral, který vypálil z více jak dvaadvaceti metrů a jeho úchvatný projektil zapadl do bližší šibenice. Deset minut před závěrečným hvizdem však přeci jen měl poslední slovo Alkmaar. Jeho výhru zařídil švédský forvard Karlsson, neboť po pasu Kerkeze z levé strany hlavičkoval z osmi metrů do levého spodního růžku.

Více informací k zápasu

SK Dnipro-1 - FC Vaduz 2:2

06.10.2022 18:45

Góly: 5. Artem Dovbyk, 78. Oleksandr Pichaljonok - 26. Fabio Fehr, 47. Cédric Gasser

Když se Dnipro-1 naposledy představilo v Košicích, neboť se utkání muselo sehrát v tomto azylu kvůli přetrvávajícímu válečnému konfliktu na Ukrajině, zaznamenalo s tím největším favoritem skupiny E z Alkmaaru těsnou porážku. Tentokráte určitě prahnulo po vítězství, na Slovensko totiž cestoval v tabulce do té chvíle poslední Vaduz. Jenže se konala jenom remíza.

Přitom domácí vstoupili do střetnutí parádně a už v 5. minutě se ujali průběžného vedení. Ve středu pole Pichaljonok vybojoval míč a sebral ho Fossovi, následně ho předal na levou stranu pro Busanella, ten ho okamžitě přeposlal před bránu, odkud z blízkosti Dovbyk pohotově cílil za záda gólmana Chandeho. Hosté ovšem stačili do přestávky odpovědět a vyrovnat stav, a to konkrétně ve 26. minutě. Sutter ze středu pole vysunul rozeběhnutého Ulricha, ten přetáhnul svůj centr zprava k Fehrovi, jenž poté složitější zakončení z voleje zvládl s bravurou a umem.

A krátce po obrátce se Vaduz dokonce ujal vedení, dopomohl si totiž standardkou, přesněji a lépe řečeno rohovým kopem. Prudký pas do brankového území vyslal Gajič a Gasser hlavou usměrnil balón pod břevno. Těsný náskok každopádně souboru z Lichtenštejnska vydržel jen do 78. minuty, Pichaljonok si totiž vyhověl s Dovbykem a tečovaná střela bránícím Gasserem skončila v síti. V závěru mohlo Dnipro-1 ještě udeřit gólově zásluhou Hromova, ten nicméně trestuhodně svou obrovskou tutovku nevyužil a namířil merunu pouze do rukavic Chandeho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)33008:39
2.SK Dnipro-1 (UKR)31115:44
3.FC Vaduz (LIE)30213:62
4.Apollon Limassol (CYP)30123:61
Skupina F

KAA Gent - Djurgårdens IF 0:1

06.10.2022 21:00

Góly: 38. Marcus Danielsson

Gent doma selhal, v Ghelamco Areně se překvapivě radoval hostující Djurgårdens IF. Belgický celek se hodně snažil, zejména po změně stran výrazně přidal, ale ani to nestačilo na smazání náskoku hostí. Ti velebí střelce jediného gólu Marcuse Danielssona.

Gent hrál o první příčku, kterou ale po porážce musel přenechat překvapivě právě švédskému oponentovi. Ztrácí na něj ale jen tři body, takže vše může dohnat v odvetě příští týden. Domácí od úvodu hráli aktivně a zejména mladý útočník Hugo Cuypers měl být velkou zbraní. V šestnácti duelech nasázel osm branek a dnes měl na kopačce vedoucí branku. Jenže pálil mimo. Nepřesný byl Laurent Depoitre.

A ještě než skončil poločas, Švédi překvapivě z první šance udeřili. Magnus Eriksson poslal od rohu míč do vápna, tam se otevřel prostor před naprosto nehlídaným Marcusem Danielssonem a jeho hlavička zapadla do sítě!

Po změně stran domácí přidali na aktivitě i střelách. Za prvních pětadvacet minut druhé půle prostřídali čtyři různé hráče a třeba šance záložníka Hjulsagera mohla být vyrovnávací, jenže opět se domácí trápili v koncovce. I kvůli tomu si zkomplikovali cestu za prvním místem.

Více informací k zápasu

Molde FK - Shamrock Rovers 3:0

06.10.2022 18:45

Góly: 10. Ola Brynhildsen, 49. Ola Brynhildsen, 58. Etzaz Hussain

Po jednom získaném bodu za uplynulá dvě kola skupinové fáze Konferenční ligy se konečně Molde propracovalo k vítězství, doma stvrdilo roli jasného favorita a Shamrocku Rovers třemi brankami připravilo jeho druhý bezbodový výsledek v rámci čtyřčlenného uskupení. Ani nyní se irskému celku nevedlo skórovat, po třech kláních mu svítí na kontě vstřelených gólů nula.

Domácí se propracovali k prvnímu přesnému zásahu v 10. minutě. Breivik přeposlal centr do vápna, tam ho Grödem sklepl pro Eriksena, následně se míč dostal ještě k prvně zmíněnému, který patičkou přihrál na Hussaina, ten ještě, otočený zády k bráně, stěží mohl zacílit, ovšem Brynhildsen už rozhodně ano, a také tak opravdu učinil, a to střelou do spodního rohu branky.

Reakce ze strany hostů nepřišla na řadu žádná, a podobně špatně, jako vstoupili do poločasu prvního, se jim dařilo také na začátku toho druhého. Norský soubor ve 49. minutě svůj náskok navýšil, znovu se přitom prosadil Brynhildsen, tentokráte z dorážky poté, co pouze do břevna krátce předtím mířil Eriksen. A v 58. minutě Rovers museli skousnout ještě jedno inkasování, nepříjemně plachtící Linnesův pas zprava, padající k bráně, neschovával gólman Mannus do svých rukavic, balón tak propadl k Hussainovi, který ho poté z blízkosti bez problémů přelstil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Djurgårdens IF (SWE)32104:27
2.Molde FK (NOR)31115:34
3.KAA Gent (BEL)31113:14
4.Shamrock Rovers (IRL)30120:61
Skupina G

Slavia Praha - CFR Cluj 0:1

06.10.2022 21:00

Góly: 45. Rangelo Janga

Slávisté nedokázali využít domácího prostředí a ve třetím kole skupinové fáze Evropské konferenční ligy prohráli s CFR Kluž 0:1. Aktivnější Pražané sice dokázali ve smršti šancí několikrát trefit tyč, jako první se však prosadil za důrazně hrající Rumuny Rangelo Janga. Ani převahu v průběhu celé druhé půle nedokázali domácí proměnit ve vyrovnávací branku, a museli se tak smířit s první prohrou ve skupině.

Fanouškům sešívaných dělal starosti nejen pohled na rozbitý trávník, ale také na širokou marodku. Kromě dlouhodobě zraněných Ivana Schranze s Tomášem Holešem totiž Pražanům vypadl ze sestavy třeba brankář Aleš Mandous. V bráně se tak stejně jako proti Liberci objevil Ondřej Kolář, kterého po dlouhém zranění čekala první těžší prověrka. Klid mu však mohl dodat fakt, že Kluž v sezoně pouze jednou vstřelila mimo své hřiště více než jeden gól.

Slávisté se pokusili potvrdit papírové předpoklady již v první minutě, kdy Lukáš Provod vyvezl míč středem, posunul ho na Davida Juráska, jenž ale následnou střelou hostujícího gólmana příliš nevylekal. Další příležitost domácích přišla v 11. minutě. To si na rohový kop nejlépe naskočil Peter Olayinka, jeho razantní hlavičku ale zvládl vyrazit Simone Scuffet. Ve 24. minutě byl dosud nejblíže gólu ve formě hrající Stanislav Tecl, prudkou přihrávku však usměrnil pouze do tyče. Převaha pražskému celku vydržela až do přestávky, gólu se ale paradoxně dočkali hosté. Přízemní centr na malé vápno si našel Janga a nikým nehlídaný střelou na bližší tyč překonal Ondřeje Koláře. Tím také uzavřel první půli.

Český vicemistr po návratu ze šaten navázal svou aktivitou na první poločas a velmi brzy z toho mohlo být vyrovnání. Do míče se ve vápně opřel Olayinka, výborný zákrok ale opět předvedl Scuffet. Postupem času tlak slávistů ochaboval, začaly se kupit nepřesnosti v kombinaci a Kluž začala pomýšlet na zisk nečekaných tří bodů. Ani přes několik závěrečných závarů se červenobílým na vstřelenou branku dosáhnout nepodařilo, a skóre se tak již neměnilo.

Slavia tedy před vyprodaným Edenem zaváhala a ve skupině poprvé prohrála. Za týden ji čeká opětovné střetnutí s rumunským celkem, tentokrát však na jeho hřišti.

Více informací k zápasu

Sivasspor - KF Ballkani 3:4

06.10.2022 18:45

Góly: 1. Fredrik Ulvestad, 75. Erdogan Yesilyurt, 90+2. Mustafa Yatabaré - 20. Armend Thaçi, 31. Arber Potoku, 66. Meriton Korenica, 90+4. Ermal Krasniqi

FC Ballkani ve třetím utkání skupiny G Evropské konferenční ligy překvapivě zdolalo turecký Sivasspor na jeho hřišti 4:3. Hosté se přitom museli vypořádat se dvěma těžkými údery, když nejprve inkasovali hned v první minutě a v závěru nechali soupeře vyrovnat v nastaveném čase. Poslední slovo ovšem měl znovu celek z Kosova, jelikož v 94. minutě rozhodl Ermal Krasniqi a postaral se o premiérovou výhru svého mužstva v historii evropských pohárů.

Sivasspor zvládl velmi dobře vstup do skupinové fáze, když dokázal zvítězit v Kluži a doma remizovat se Slavií. V případě vítězství nad Ballkani, proti němuž nastupoval poprvé jako zápasový favorit, se mohl minimálně dočasně vyhoupnout do čela tabulky. Kosovský celek se však také prezentoval sympatickou hrou, což potvrdil třeba v pražském Edenu, kde dvakrát vedl a překvapivě sahal po bodovém zisku.

Turci ale na nic nečekali a hned v první minutě se ujali vedení. Dia Saba našel přihrávkou pod sebe v pokutovém území Fredrika Ulvestada, jenž zamířil přesně k levé tyči. Gólovou odpověď měl na kopačce ve 13. minutě Meriton Korenica, avšak Ali Sasal Vural jeho prudkou ránu vyrazil. Kosované se ale vyrovnání přece jen dočkali, když ve 20. minutě napřáhl z dálky Armend Thaqi a jeho technický pokus skončil v síti. Hosty mohl vzápětí poslat do vedení Arber Potoku, se svou příležitostí ovšem nenaložil nejlépe. Sivassporu to jako varování nestačilo a v 31. minutě Vural znovu inkasoval, když ho po pěkné souhře zblízka prostřelil právě Potoku.

Po změně stran se hrál fotbal nahoru dolu. V 53. minutě nebezpečně hlavičkoval domácí Mustapha Yatabaré, ale brankář balkánského týmu předvedl pohotový zákrok. Stejný hráč zkoušel své štěstí znovu v 62. minutě, kdy pouze orazítkoval levou tyč a vzápětí pak hlavičkoval těsně nad. Když už se zdálo, že vyrovnání je jen otázkou času, udeřilo Ballkani potřetí. Nenápadnou akci zakončil přízemní střelou Korenica, a výrazně tak přiblížil svůj celek k první výhře. Závěrečný tlak červenobílých byl však opravdu drtivý, nejprve vstřelil kontaktní branku Erdogan Yesilyurt a v nastaveném čase vyrovnal díky šťastné teči Yatabaré. Domácí ale pozapomněli na zadní vrátka, za což je potrestal v 94. minutě Krasniqi, a Balkánci tak mohli po infarktové koncovce slavit.

Sivasspor doma překvapivě padl a pomohl kosovskému soupeři k alespoň dočasnému posunu na postupovou příčku. Cesty obou celků se střetnou již za týden v Prištině, kdy je v plánu odveta.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.KF Ballkani (KOS)31117:74
2.Sivasspor (TUR)31115:54
3.Slavia Praha (CZE)31114:44
4.CFR Cluj (ROU)31112:24
Skupina H

FC Basilej - Slovan Bratislava 0:2

06.10.2022 21:00

Góly: 36. Lukáš Pauschek, 45+1. Aleksandar Čavrić

FC Bazilej ako veľký favorit stretnutia nestačil v treťom zápase skupinovej časti Európskej konferenčnej ligy na bratislavský Slovan, ktorý zahral výborne a vyhral vo Švajčiarsku 2:0.

Slovan mal v prvom polčase viac z hry, viac ovládal hru a nebezpečnejší bol aj vpredu. V 20. minúte išiel Čavrić do hlavičkového súboja, pričom ani netušil, kde je lopta a došlo k nepríjemnej zrážke so švajčiarskym hráčom. Veľmi otrasený hráč Slovana obdržal zaslúženú žltú kartu. Ako bol Slovan nepríjemnejší a nepríjemnejší, Švajčiari začali zaťahovať ručnú brzdu. V 26. minúte obdržal kartu hráč domáceho Bazileja Darian Males. Už v 30. minúte ho nasledoval Andy Diouf. V 35. minúte to prišlo! Hostia rozohrali priamy kop nakrátko. Lovat z ľavého krídla necentroval, pretože nebol celkom voľný a posunul loptu Čakvetadzemu, ktorý v malom vápne našiel parádne uvoľneného Pauscheka. Ten neurobil chybu a zahlavičkoval presne, ako bolo treba - hore popri brankárovi domácich Hitzovi - 0:1. Slovan viedol absolútne zaslúžene. V 43. minúte si Bazilej po dlhej dobe vypracoval veľmi dobrú šancu. Z hranice vápna strieľal po zemi Augustin, no našťastie iba do stredu brány, kde loptu chytil Chovan. Slovan pokračoval v dominantnom výkone. V nadstavenom čase prvého dejstva prenikol Čakvetadze a slovenský majster súpera prečíslil. Čakvetadze prihral doprava Čavrićovi, ktorý si umne zasekol brániaceho hráča a ľavačkou napálil hore k vzdialenejšej žrdi - 2:0 pre belasých. V tretej nadstavenej minúte dostal po prerušení hry zbytočnú žltú kartu nervózny Kankava.

V 64. minúte mal po Barseghjanovej prihrávke veľkú šancu Čavrič, z uhla však netrafil odkrytú bránu a prestrelil. V 67. minúte mali belasí ďalšiu príležitosť zvýšiť svoj náskok. Po rohovom kope hlavičkoval z jedenástich metrov De Marco, a netrafil priestor brány. V 72. minúte si Barseghjan poradil s Adamsom, no nedokázal presne prihrať Mustafičovi. Slovan mal pred sebou otvorený priestor smerom k bráne Bazileja. V 80. minúte prišiel dobrý rýchly protiútok Slovana s nezvládnutou koncovkou. Barseghjan prihral Mustafičovi, ktorý strieľal vo veľkej šanci slabo a vedľa. V 85. minúte po kolmej prihrávke Ndoyeho v poslednej chvíli zablokoval De Marco. Šanca Bazileja prišla z čista jasna, ale až v nadstavenom čase. Chovan sa pochlapil a na bránkovej čiare zastavil koncovku Adamsa. Slovan v druhom polčase nepremenil niekoľko obrovských šancí, no inak bol jeho výkon európsky a domácich púšťal do šancí veľmi zriedkavo, čo dopĺňal rýchlou a kvalitnou medzihrou. Bratislavčania zvíťazili na horúcej pôde v Bazileji 2:0 a situácia v tabuľke je opäť nádejná.

Více informací k zápasu

Pyunik Jerevan - Žalgiris Vilnius 2:0

06.10.2022 18:45

Góly: 43. Juninho, 60. Yusuf Otubanjo

Pjunik si dokázal poradit i ve svém druhém domácím zápase Konferenční ligy, proti Žalgirisu urval, podobně jako v duelu s bratislavským Slovanem, všechny tři body, a stále si nahlas říká o nečekaný úspěch v podobě možného postupu do další fáze. Litevský celek naopak utrpěl již svou druhou porážku v rámci této soutěže, pořád se přitom nedokáže jakkoli prosadit v útoku.

Domácím se povedlo výrazněji zahrozit ve 31. minutě, to když standardku zahrál Vakulenko, v šestnáctce se snažil vyhledat Miljkoviče, nakonec se k zakončení propracoval Juričič, avšak z tutové pozice bránu pouze přestřelil. Ve 43. minutě každopádně arménský soubor oslavoval první vstřelenou branku. González přihrál balón na hranici vápna na Juninha, ten se elegantně odpoutal od bránícího Pavelice a lehce přelstil z blízkosti vyběhnuvšího gólmana Gertmonase.

Žalgiris žádnou odpověď na tohle inkasování nenašel. A definitivně byl asi potom jeho odpor zlomen po hodině hry, jelikož Pjunik zužitkoval rohový kop. Cociuc uvedl merunu do pohybu nakrátko, Harutjunjan následně poslal pas na bližší tyč, odkud hlavou zacílil Otubanjo. V 79. minutě se snažil aspoň snížit stav Oyewusi, domácí brankář Jurčenko ale zareagoval zavčasu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Pyunik Jerevan (ARM)32015:36
2.FC Basilej (SUI)32014:36
3.Slovan Bratislava (SVK)31112:24
4.Žalgiris Vilnius (LTU)30120:31

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Modroočko

Slovan, olé

Reagovat
ratusek

Slovan toto umí, ale doma to s nima projede, jako vždy letošní sezonu s favoritem. Ale 3 body ze zápasů s Basilejí nečekalo moc lidí, takže i tak je to zisk

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele