Konečně žluto-modrá vítězství aneb Události 30. kola FORTUNA:LIGY

18.06.2020, 14:55
Názory a komentáře
V české nejvyšší soutěži přichází čas nadstavby, základní část je totiž u konce a s ní i nelichotivé série Teplic a Opavy. V posledním kole jsme nebyli svědky velkého množství dramat - oba dva souboje o rozdělení do skupin totiž začaly nabývat svých obrysů hned od začátku.

Baník v Liberci silou vůle udržel bezbrankový výsledek, což mu vzhledem k porážkám Českých Budějovic i Slovácka stačilo na opětovnou příslušnost v elitní šestce, která má mimochodem stejné složení jako loni. Jen Slovan s Baníkem si vyměnily pořadí.

O desítku se bojovalo ještě méně, Sigma totiž proti Plzni neměla nárok a končí jedenáctá. Vzhledem k pozdnímu vydání článku navíc je jasné, že se do Evropy nepodívá ani přes pohár. Nestačila totiž na Liberec, který se ve finále utká se Spartou.

Zápas kola


Karviná - Mladá Boleslav

Duel dvou celků s bídnou formou byl ve víkendovém kole tím nejgólovějším. Na první Lingrův gól vzápětí odpověděl po spolupráci dvou Klímů Jiří. Ještě před pauzou poslal domácí znovu do vedení Ba Loua, konečný výsledek 2:2 stanovil dvacet minut před koncem Mašek.



Gól kola


1. Filip Souček (Opava)

Gólovu hitparádu 30. kola ovládli hráči slezských klubů. Hned dva pěkné góly padly v Karviné, na samém čele je však opavský Filip Souček. Jeho přímý kop z hranice vápna byl zahrán opravdu excelentně.



2. Adriel Ba Loua (Karviná)



3. Jiří Klíma (Mladá Boleslav)



Jedenáctka kola



Brankář - Jan Laštůvka (Baník Ostrava)

Jeho bravurní výkon byl hlavním důvodem bodového zisku Baníku. V první půli dvakrát vychytal tváří v tvář Malinského, po návratu ze šaten vyrazil nad břevno i další pokus téhož hráče a vzápětí napravil Holzerovu chybu a zastavil dělovku Băluţy.

Střední obránce - Lukáš Štetina (Sparta Praha)

Kdo viděl Štetinu naposledy v průběhu podzimu, zíral by, jak výborný výkon je slovenský stoper schopný podat. Oplýval jistotou na balónu i v osobních soubojích, navíc pořádně vystrašil soupeře, když jeho střelu horko těžko zblokoval Kadlec.

Pravý obránce - Martin Dostál (Bohemians Praha 1905)

Hned v šesté minutě mohl mít na kontě asistenci, po jeho centru však Mosquerovu hlavičku zastavil Hrubý. Když uběhlo čtvrt hodiny, skóroval sám Dostál. Balón z levé strany od Vaníčka přistál přímo na jeho hlavě a od ní putoval za gólmanova záda.

Levý obránce - Till Schumacher (Bohemians Praha 1905)

Německý bek se už od samého začátku jevil velmi aktivně, dlouho však zůstalo pouze u dobrého optického dojmu. Až v osmdesáté minutě si naběhl na Ljovinův pas a naservíroval míč před bránu skórujícímu Hronkovi.

Pravý záložník - Andreas Vindheim (Sparta Praha)

Na hřiště přišel až půl hodiny před koncem a prakticky okamžitě mohl slavit gól. Po jeho centru z velkého úhlu vypálil Karlsson, tato střela se sice ještě neujala, dorážka norského křídelníka už ano. Prsty měl Vindheim i v druhém sparťanském gólu.

Střední záložník - Vojtěch Smrž (Karviná)

Mladoboleslavské obraně dával pořádně zabrat. Zářil zejména krátce před odchodem do šaten, kdy dvěma slepenými ranami pořádně vystrašil Stejskala. Vzápětí prodloužil Bolkův nákop, díky čemuž mohl skórovat Ba Loua.

Střední záložník - Daniel Trubač (Teplice)

Mladý záložník byl aktivní už od samého začátku. Odražený míč ale v úvodu napálil nad a na další velkou šanci si musel počkat do druhé půle. Situace obdobná, sražený centr doskákal právě k Trubačovi a ten už tentokrát napálil balón přesně.

Střední záložník - Guélor Kanga (Sparta Praha)

Stejně jako Vindheim přišel na hřiště třicet minut před závěrečným hvizdem a stejně jako Vindheim okořenil svůj výkon gólovou střelou. Tettehovu ránu sice ještě zblokoval Daníček, na dorážku gabonského středopolaře už ale byl krátký on i gólman.

Levý záložník - Bojan Dordić (Opava)

Srbský křídelník předvedl opravdu výborný výkon. V úvodu jej za cenu karty zastavil gólman Drobný, dalších jeho několik akcí ztroskotalo až v samotném závěru - třeba když Železník těsně nedosáhl na jeho pas. V závěru nastavení už se Dordić dočkal a z protiútoku pojistil vítězství Opavy.

Útočník - Jakub Řezníček (Teplice)

V úvodu utkání se spíše zastřeloval, po čtyřiceti minutách ale už otevřel skóre. Po centru Černého napálil míč a překonal Melichara. Druhý gól padl i díky jeho střele, kterou gólman vyrazil jen k úspěšnému Žitnému, a poslední čtvrtý je opět zapsán jako Řezníčkův - teplický útočník totiž přesně usměrnil Marešův centr.

Útočník - Ondřej Lingr (Karviná)

Jeho ráně ve čtvrté minutě chybělo opravdu málo, aby skončila v šibenici. Po čtvrthodině už byl úspěšnější, když zakončil pohlednou kombinaci a otevřel gólový účet utkání. Ve zbytku utkání byl rovněž velkým nebezpečím pro soupeře, další gól nebo asistence už si ale nepřipsal.

Nemělo by vám uniknout


Červenou kartu si v závěru utkání v Edenu vykoledoval za své nemístné poznámky zlínský masér Hučko.



Lukáš Železník při vítězství Opavy s Českými Budějovicemi ukázal, jak rozhodně nezakončit únik na brankáře.



Ofsajdové postavení skórujícího Andrease Vindheima reklamovali hráči Slovácka při úvodním gólu Sparty, ani video jim však za pravdu nedalo.



Za faul na Václava Juřenu na hranici vlastního velkého vápna viděl červenou kartu Jiří Kladrubský. Spokojen s verdiktem sudího rozhodně nebyl...



Zachyceno na sociálních sítích


Nakonec v Olomouci potřeba nebylo.



Zato by se na Hané hodily nějaké body...



Sešívané opět trápila zejména finální fáze.



Slovní hříčky jsou zřejmě oblíbenou zábavou Pavla Karocha.



Za pět koupit, stokrát dráž prodat.



VAR v akci


Nějaký čas zkoumal VAR v Edenu situaci z devětadvacáté minuty, kdy Poznar zahrál po Stanciově rohu rukou. K porušení pravidel prý nakonec nedošlo. Bohužel bez příslušného videodoprovodu, neboť v sekci Premium je aktuálně nejen samotná situace, ale i sestřih celého utkání.

Další situaci už si můžete vyhledat v čase 1:58. Sparťané reklamovali po Dočkalově pase Kadlecovu ruku, ta však byla u těla, k témuž závěru dospěl i videorozhodčí.



Změny v tabulce


Liga už je nyní rozdělena do třech skupin. V té první nadále drží šestibodový náskok Slavia před Plzní, na třetí místo se dostala Sparta na úkor Jablonce, páté drží další podještědský celek Jablonec. Jako poslední do skupiny proklouzl Baník, který remízu v Liberci ani nepotřeboval, neboť celky, které jej mohly reálně ohrozit, prohrály.

Jmenovitě se jedná o České Budějovice, které i tak uhájily sedmé místo v tabulce a střetnou se tak s Mladou Boleslaví, která splnila svou povinnost a remízou v Karviné se udržela v desítce. Výhodu domácí odvety ve druhém dvojzápase budou mít rozjetí "Klokani", kteří v tabulce svého soupeře ze Slovácka přeskočili díky vzájemným zápasům.

Ve skupině o záchranu jsou v komfortní situaci muži z Olomouce, kterým stačí k jistotě záchrany získat v pěti zápasech tři body. Solidní náskok mají i tepličtí "Skláři", jimž poslední vítězství vyneslo náskok čtyř, respektive pěti bodů na Zlín a Karvinou. Po dlouhé době zvítězila i Opava, která se tak vyšvihla před aktuálně poslední Příbram.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha30226258:1072
2.Viktoria Plzeň30206460:2266
3.Sparta Praha30148855:3550
4.FK Jablonec30147946:4149
5.Slovan Liberec301451150:3847
6.Baník Ostrava30129942:3445
7.Dynamo České Budějovice301341346:4543
8.1. FC Slovácko301191035:3542
9.Bohemians Praha 1905301261238:4142
10.FK Mladá Boleslav301171248:5240
11.Sigma Olomouc308121036:3736
12.FK Teplice307101329:4931
13.Fastav Zlín30761725:4727
14.MFK Karviná305111423:3926
15.SFC Opava30581716:4723
16.1. FK Příbram30561919:5421

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (37)

Přidat komentář
Blasphemer

Ten Železník. To i ten kůň by s tou šancí naložil lépe. Fakt nechápu, co tohle ještě dělá v lize.

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
mistr129

Reagovat
lichna.

Reagovat
naheCZ

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Pony Slaystation

Upřímně, když jsem sledoval dohráno, tak v každém kole se našlo podobná, ba i horší kopyto. Proto je naše liga tak skvělá

Reagovat
Selänne

Reagovat
Kucka

Reagovat
andrew96

Reagovat
hromdopolice

to je rozložený sebevědomí, on kdyby si věřil, tak ho musel vychutnat, ale jelikož ani on sám nevěří, že na tu ligu nemá, tak pak to vypadá takhle

Reagovat
havrys99

Kladrubský další z řady vygumovaných hlav. A co ta branka Vindheima? Docela se mi zdál v ofsajdu při tom prvním pasu na hranici vápna

Reagovat
smazaný uživatel

Karoch

To je jako když chytal Drobný a on řekl, že předvedl takový drobný zákrok

Reagovat
John Obi Mikel

A to ještě nevíš, že ve čtvrtek udělal druhou část s Tomášem Chorým.

Reagovat
Mr.Mike

Bohemka do pohárů

Reagovat
20DollarsInMyPocket

A co Kasíci a Pečeně, už se vyjádřili k tomu hučení na Bogela, nebo to zas uhrajou na ty kecy, že s rasismem tvrdě bojují?

Reagovat
20DollarsInMyPocket

*Kayambu

Reagovat
Blasphemer

Ano.

„Klub se dlouhodobě a prokazatelně distancuje od jakýchkoli projevů rasismu," zdůraznil ředitel komunikace a PR Ondřej Kasík. To dokládá i řada jejích projektů, mezi posledními například ten v podobě videa s Jakubem Štáfkem v hlavní roli, které vypustila před podzimním derby se Slavií. Či kampaň Ne rasismu z roku 2016, v níž vystupují Bořek Dočkal, Costa Nhamoinesu, Tomáš Koubek či Ondřej Mazuch.

Reagovat
PavlíčeQ

Já si pouštěl dvakrát Beaguelovo video na twitteru, ve kterým měli 30 sekund urážet Kayambu a nic jsem neslyšel. To tam musel hučet tak 1 člověk ne?

Reagovat
mistr129

Reagovat
verv

tak kolem 25. vteřiny, když házel aut, tam jde něco lehce zaslechnout, ale 30 vteřin urážek to fakt nebylo

Reagovat
ratusek

Železník měl vsazeno na under, jinak si to neumím vysvětlit

Reagovat
Kaspar

Vindheim zacal chodit do posilovny?

Reagovat
Losinho

Zlín xG 0,06 to je snad rekord ne?

Reagovat
John Obi Mikel

Tak jejich jediný dvě šance byly ze správně a nesprávně odmávaného ofsajdu, což se asi do xG nepočítá.

Reagovat
Logan

nebo ta Poznarova střela, která ve finále byla celkem dobrá šance, ale střílel někde od půlky, takže asi xG 0

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kucka

Reagovat
verv

Vindheim dal podle autora gól z dorážky?

Reagovat
smazaný uživatel

Třinec - Vlašim znovu odloženo

Reagovat
ZB 07

Protože prý dostanou výsledky testů až odpoledne. To jako nevěděli už včera, když to původně odložili na dnešek?

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně potřebujou dva negativní testy, ne?

Reagovat
ZB 07

Je to možný, ale v tom případě už vůbec nerozumím tomu, proč to chtěli odehrát dneska

Reagovat
Kily

chápe někdo konec zápasu Budějovic v Opavě? Zranil se Drobný, podle všech zdrojů trenér využil jen tři střídání, k dispozici tak měl ještě dvě, na lavičce náhradního brankáře a do kasy šel hráč z pole

Reagovat
ZB 07

Protože se může střídat jenom při třech přerušeních hry (+ poločasová pauza), přičemž oni ty "střídací okna" už všechny vyplýtvali.

Reagovat
Kily

aha, díky

Reagovat
smazaný uživatel

Události kola bez té jasně úplně nejdůležitější s přesahem mimo fotbal. Hlavně, že jsou tam tweety od plakajicich slavistu..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele