Gambrinus liga - souhrn 13. kola

04.11.2011, 22:10, aktualizováno 07.11.2011, 20:23
Komentáře a souhrny
Baník zvládl klíčový duel na Žižkově, v pondělní dohrávce zvítězil vysoko 0:3 a nejen, že se dostal před svého dnešního soupeře, ale především zmizel ze sestupových vod. Samozřejmě, že náskok na sestupová místa není veliký, ale někde v Ostravě začít musí...

Viktoria Žižkov - Baník Ostrava 0:3

07.11.2011 18:30

Góly: 60. Dalibor Vašenda, 62. Michal Frydrych, 89. Dominik Kraut (pen.)

Bojovné a ne příliš pohledné utkání na Žižkově skončilo krutým výsledkem pro domácí. Baník využil důrazu při standardních situacích a odvezl si vítězství 0:3.

Na Žižkově si již pomalu zvykají, že zde zápasy nehrají vždy v tradiční nedělní dopoledne a všechny své body získali právě v domácích duelech před televizními kamerami v jiných dnech a hodinách. Další důležité body v boji o záchranu chtěli červenobílí vybojovat v duelu se stejně ohroženým Baníkem.

Oba týmy, vědomy si svých špatných výsledků a špatného umístění, začaly bojovně od první minuty. Bitva se odehrávala hlavně ve středu pole, přesných kombinací, finálních přihrávek nebo vážnějších šancí bylo v prvním poločase pramálo.

Asi tu největší měl po deseti minutách hry domácí Böhm, jemuž za obranu Baníku přihrál Kadeřábek, tečovaná střela však nakonec skončila těsně vedle Pietrzkiewiczovy brány. Na obrazu hry byla vidět přeci jen větší útočná snaha domácích žižkovských, ovšem další výraznější šanci si svěřenci kouče Pulpita do přestávky nevypracovali. Hosté spoléhali na nebezpečného Svěrkoše na hrotu, vedle náznaků šancí si však ostravští gólovou příležitost nevypracovali a Vaclík nemusel čelit vážnější hrozbě. Poločas plný ofsajdů a žlutých karet skončil zaslouženou bezbrankovou remízou.

I druhé dějství začalo ve velkém tempu. Opět však byla k vidění spíše spousta sprinterských soubojů o ztracený míč, fyzicky náročných a důrazných kontaktů u středového kruhu či bez rozmyslu nakopávaných míčů. Fotbalovou krásu těžko pohledat. I přesto se domácí dokázali propracovat ke druhé šanci utkání. Kalivoda vyslal za obranu Böhma, který s hostujícím gólmanem ovšem těsně obstřelil i branku. Trest tak přišel na druhé straně. Větším důrazem ve vápně se prezentovali baníkovští a po centru Lukeše prostřelil chumel hráčů Vašenda. Na brankové čáře se ještě marně snažil zabránit Šťastný - 0:1.

Šok pro domácí se znásobil hned o další minutu později. K velké radosti hostujících fanoušků, kteří se na Žižkově starali o atmosféru, využil dalšího nedůrazného obranného počínání domácích Frydrych, jenž ukončil závar po dalším Lukešově rohovém kopu - 0:2. Tečku za utkáním pak udělal z pokutového kopu Kraut - 0:3.

Baník Ostrava tak vybojoval velmi důležité tři body, v tabulce přeskočil svého dnešního soupeře ze Žižkova a na poslední místo po dvanáctém kole odsoudil rivala z Olomouce.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 2:1

06.11.2011 17:00

Góly: 33. Zbyněk Pospěch, 40. Martin Hurka - 29. Daniel Kolář

Fotbalisté pražské Slavie v duelu 13. kola první ligy předvedli velký obrat s mistrovskou Plzní a po výhře 2:1 slaví třetí vítězství v nejvyšší soutěži za sebou. Slávisté sice v Edenu prohrávali po vedoucí trefě Koláře, ale ještě do poločasu otočili skóre Pospěch s Hurkou. Plzeň tak v lize po sedmi zápasech přišla o neporazitelnost a na vedoucí Spartu ztrácí na třetím místě devět bodů.

Zranění domácím vyřadila ze hry ofenzivní tahouny Jandu s Blažkem, kteří se sami postarali o všechny tři góly svého týmu v minulém utkání na Slovácku. Slavii i proto možná dlouho trvalo, než se především na útočné polovině hřiště dostala do hry. Plzeňané se naopak vůbec nechovali jako uctiví hosté, v letošní sezoně do Edenu vyrazili už k pátému zápasu a sebevědomým nástupem dokázali, že se na stadionu už cítí skoro jako doma.

Zatímco při úterní prohře s Barcelonou v Lize mistrů si Západočeši hleděli hlavně obranných úkolů, slávisty zaskočili frontální ofenzivou. V první desetiminutovce měli velké šance Bakoš s Pilařem, uspěl však až ve 28. minutě Kolář, který po kličce Latkovi precizně poslal míč k bližší tyči. Kdyby vzápětí Kolář svůj gólový zápis zopakoval po vzorové kombinaci s Limberským a Bakošem, Slavia by možná už těžko hledala odpověď.

Plzeňany Kolářovo selhání hodně mrzelo. Vzápětí se totiž prosadili z první povedené akce i domácí, když Milutinovičův pas za obranu zužitkoval Pospěch. Z něj se stal strůjce obratu: pět minut před poločasem obloučkem vyzval ke skórování osmnáctiletého mladíka Hurku, který si ranou pod břevno po dvou týdnech zopakoval gólový zápis v domácím utkání Slavie.

Když "sešívání" zápas otočili, Plzeň stála před výzvou rozvracet semknutou obranu. Po pasech svého kapitána Horvátha nebyli daleko od vyrovnání Pilař s Bakošem. V 80. minutě po Horváthově rohu rozpoutali hosté před brankou Čontofalského velký závar, ale Ďuriš míč do branky nedostal.

A těsně po něm ani Bakoš, jehož hlavičku vytáhl znovu slávistický brankář. I on tak měl velký podíl na tom, že Slavia poprvé od února 2009 a po čtyřech zápasech po sobě Plzeň porazila. Slávistům na konci nevadilo ani to, že Paprčiak po sólovém úniku promarnil šanci dát svůj první ligový gól.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FC Slovácko 2:1

06.11.2011 17:00

Góly: 44. Aidin Mahmutovič, 90. Aidin Mahmutovič (pen.) - 87. Ladislav Volešák (pen.)

Teplice porazily na domácím stadionu Slovácko 2:1 a posunuly se zpět do první poloviny tabulky, hosté zůstávají jedenáctí. Skóre otevřel těsně před poločasem Mahmutovič, Slovácko ale dokázalo penaltou Volešáka tři minuty před koncem srovnat a vypadalo to, že si oba týmy rozdělí po bodu. Jenže v nastaveném čase přišel pokutový kop i na druhé straně, Mahmutovič nezaváhal a zařídil vítězství Teplic.

Po opatrném začátku se pořádně začalo hrát až po dvaceti minutách, hlavně domácí se snažili vstřelit vedoucí branku. Přesto měli první obrovskou příležitost hosté ze Slovácka, když do rychlého protiútoku přešli Reinberk a Lukáš, první jmenovaný našel dobrou přihrávkou druhého, Jan Lukáš ale křižnou střelou minul domácí svatyni.

Deset minut před přestávkou poprvé vážně zahrozili také Tepličtí, rychlou akci zakončoval Mahmutovič, ale trefil jen nohy gólmana Filipka. Čtyřicátá čtvrtá minuta už ale přinesla radost pro domácí příznivce, Mahmutovič totiž potáhl míč po levé straně, následně si ho narovnal do středu hřiště na střelu a tu poslal přesně do zadní šibenice, nádherný gól znamenal vedení Teplice 1:0.

Prakticky hned po návratu ze šaten mohl rozhodnout Siva, po přesném centru Vůcha ale hlavičkoval nad branku. I nadále se hrálo převážně na jedné straně hřiště, Slovácko nevypadalo dostatečně kvalitní na vyrovnání. Jenže to přišlo, tři minuty před koncem zahrál jeden z domácích hráčů v šestnáctce rukou a hosté kopali penaltu. Tu chladnokrevně proměnil Ladislav Volešák a přiblížil svůj tým cennému bodu.

Jenže v devadesáté druhé minutě srazil Kubáň ve vápně Vondráška, uviděl druhou žlutou kartu a k vyloučení samozřejmě přidal rozhodčí i "desítku". K ní se postavil hráč zápasu Mahmutovič, proměnil a Teplice tak po dramatickém finiši zdolaly Slovácko 2:1.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Dukla Praha 3:1

06.11.2011 17:00

Góly: 45. Jan Chramosta, 56. Adrian Rolko, 87. Marek Kulič - 18. Ivan Lietava

Už na třetí místo se posunula Mladá Boleslav. Ta to s Duklou neměla vůbec jednoduché, ale úlohu favorita nakonec zvládla, i přestože prohrávala po brance Lietavy.

Dukla mohla začít na severu Čech pohádkově, už v páté minutě se do velké šance řítil Berger, ale domácí obrana ho naposlední chvíli stačila zneutralizovat. Za čtyři minuty hořelo na druhé straně, Chramosta v čisté gólovce napálil jen brankáře Radu. Šance Boleslavi přibývaly, ale tím, kdo otevřel skóre utkání, byla překvapivě Dukla. Ještě než se tak stalo zahodil další šanci Štohanzl, respektive se mu do cesty postavila tyčka. Pak už přišla vedoucí branka Pražanů, Markovič nacentroval přesně na Lietavu, který se z malého vápna nemýlil. Domácí přidali, ale hosté se dobře bránili.

Ve 43. minutě měl na kopačce druhý gól Dukly Berger, ten postupoval sám na Millera a neuspěl. V konečném zůčtování to byl dost možná klíčový okamžik celého zápas. Pražané svoji šanci nedali a Mladá Boleslav to potrestala. Kuličův rohový kop zasáhl na zadní tyči Chramosta a poločasové skóre tedy bylo 1:1.

Jenže hosté nepřijeli do Boleslavi jenom bránit a rovněž ve druhém poločase nepříjemně útočili. Ve 49. minutě orazítkoval spojnici hlavou Markovič! Spalovali i domácí, Chramosta donutil ke skvělému zákroku brankáře Radu. Nicméně z následného rohového kopu Boleslav udeřila, zmatečné situace využil Rolko a Rada byl bezmocný - 2:1 pro Mladou Boleslav. Domácí se přeci jenom uklidnil a začali hrát svůj fotbal, v další šanci neuspěl Zahustel a dvě minuty před koncem stvrdil vítězství Marek Kulič. Někdejší reprezentant si ve vápně zpracoval míč a přesně vystřelil - 3:1. Mladá Boleslav si tak připisuje tři body a vzhledem k zaváhání Plzně drží třetí příčku.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Sparta Praha 0:1

05.11.2011 18:40

Góly: 13. Václav Kadlec

Fotbalisté Sparty protáhli o další utkání svoji neporazitelnost v Olomouci, která trvá od roku 1998. V duelu 13. kola první ligy dnes zvítězili na hřišti Sigmy 1:0 díky gólu, který vstřelil ve 13. minutě Václav Kadlec. Hanáci si za celý zápas přes územní převahu nevypracovali vyloženou příležitost a Sparta vyhrála na hřištích soupeřů podesáté v řadě.

Vedoucí tým tabulky měl od prvního hvizdu utkání ve své moci. Na jeho výkonu nebyly příliš znát absence Kweukeho, Kušníra a Grajciara, ani pokles formy z posledních zápasů. Sparta byla aktivnější ve středu hřiště, agresivnější v soubojích a především vzadu si hru příliš nekomplikovala. Její hru výborně dirigoval stoper Jarošík hrající 150. ligový zápas.

Taktický plán hostů využít váhavější rozehrávku Sigmy i pomalejších stoperů vyšel už ve 13. minutě. Matějovský po zisku míče našel přesným pasem na středu hřiště Kadlece, který obešel stopera Kučeru a obstřelil vybíhajícího gólmana Zlámala.

Hanáci se začali tlačit do ofenzivy až po půlhodině, ale výsledkem byly jen dva rohy a především trestný kop ze 43. minuty, který Heinz zatočil těsně vedle branky.

Větší bojovnost byla na výkonu Sigmě znát až po poločase a hned byli domácí více na sparťanské polovině, ale přibylo jen vyhraných osobních soubojů. Jediné vysunutí Heinze na Hořavu vystihl brankář Švenger, hlavička Varadiho šla v 67. minutě mimo. Olomouc měla stálou územní převahu, jenže její akce končily vesměs třicet metrů od branky.

Hosté přestáli i nervózní závěr, v kterém neudržel nervy především Heinz. Nejprve viděl žlutou kartu za kritiku rozhodčího a při střídání Sionka navíc do někdejšího reprezentačního spoluhráče strčil, potrestán však nebyl. Olomouc za celý zápas nevystřelila mezi tyče.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Dynamo České Budějovice 4:0

05.11.2011 16:00

Góly: 25. Michal Breznaník, 38. Theodor Gebre Selassie, 42. Jan Nezmar, 66. Jiří Štajner

Střídání střeleckých stráží na severu Čech odnesly v sobotní odpoledne České Budějovice. Zatímco Jablonec neskóroval dvakrát po sobě, Liberec dokázal počtvrté v řadě vstřelit tři a více branek. Od vyššího přídělu ve 13. kole je dělil pouze dobře chytající Křížek.

V Liberci se úvodní minuty odehrály především za nepřesné kombinace na obou stranách. Za zmínku tak stojí pouze domácí akce z 11. minuty. Po ose Štajner - Vácha - Breznaník, kdy poslední jmenovaný trefil střed brány. Podstatně lépe si hrdina z Letné vedl ve 25. minutě, když využil zaváhání jihočeské obrany, vřítil se do vápna a s pomocí tyče poslal balón za záda Křížka.

Slovan svého soupeře nijak extrémně nepřehrával, rozdíl ve skóre tak dělala především produktivita. Zatímco Machovec tak ve 37. minutě pohotovou ranou z šestnáctky pozdravil tribuny, vzápětí přišla domácí pojistka. Breznaník opět zařadil na vyšší rychlostní stupeň, centr se snesl na hlavu dobře se orientujícího Štajnera, jehož přiťuknutí pak naplno využil Gebre Selassie.

Aby toho pro hosty nebylo málo, přišel do poločasu ještě jeden povedený centr slovenského záložníka, kterým tentokrát našel Jana Nezmara. Dvougólový střelec z poslední vystoupení pod Ještědem svou přesnou hlavičkou zařídil svému týmu luxusní náskok ještě před odchodem do šaten.

Šest minut po změně stran vybízel k dalšímu zásahu Štajner Rabušice, ale jeho tvrdý pokus dokázal Křížek vyrazit. Brankář hostů musel být postupem času více a více rozhořčený výkonem svých bránících. Krátce po hodině hry ještě s pomocí Lengyela ubránil únik Štajnera, Rabušice a střílejícího Breznaníka, v 66. minutě se už liberečtí hráči radovali počtvrté.

Rabušic byl sice na polovině hřiště faulovaný, rozhodčí ovšem ponechal výhodu, kterou jihlavský odchovanec využil perfektně. Přihrávkou do běhu vysunul za obránce Štajnera, který si položil brankáře a do prázdné branky pohodlně uklidil.

Právě často bezmocný Křížek však jako jediný držel své spoluhráče od děsivějšího scénáře. Dvě minuty po inkasovaném gólu našel Štajner Breznaníka, který bez přípravy nechal vyniknout nešťastníka v brance. Ten si tak mohl potřást rukou sám sobě, jen díky němu nejede jeho tým domů s pověstným "bůrem".

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Bohemians 1905 3:0

05.11.2011 16:00

Góly: 36. Zdeněk Koukal, 48. Daniel Tarczal, 80. Matěj Štochl

Klokani vstoupili do sezóny nad očekávání dobře, jejich forma se však již pomalu vytrácí a po slabším výkonu v Příbrami čekají na vítězství už čtvrté kolo. Příbram táhl především zkušený Tarczal, který byl u všech branek a dopomohl tak k překvapivě jasnému vítězství.

Pražané přijeli v útočné náladě a nechybělo mnoho, aby po deseti minutách Moravec otevřel skóre. Přízemní střela ke vzdálenější tyči z hloubi vápna však Hruška brilantně vyrazil. Na druhé straně se blýskl Valenta, který své představení zakončoval přihrávkou na osamoceného Pleška, ten ale z pár kroků trefil pouze obránce hostí.

Po slušném vstupu převzala hlavní roli v utkání chaotická rozehrávka a nepřesnosti celkově. K útoku domácích zavelel až po půlhodince hry Pleško, když po další příhře Valenty pálil z half-voleje a Sňozík musel ukázat své kvality.

Brzy poté si už musel pražský brankář oddychnout, když po centru Pilíka poslal Krejčí svou hlavičku těsně vedle tyče. Ve 36. minutě se však Příbram mohla radovat z vedení. Tarczal stříleným centrem nadělal zmatky ve vápně, kde se nejklidnějším ukázal Koukal, který zblízka prostřelil.

Pražané tak nakonec měli štěstí, že se před přestávkou snesl balón proti samotnému Sňozíkovi k formou opuštěnému Wágnerovi, který v ložené šanci trefil pouze vyběhnuvšího brankáře.

Ani to však nepomohlo, aby si dali svěřenci trenéra Medynského pozor. Ve 49. minutě Valenta vhazoval na Tarczala, který se dostal do vápna a přesnou střelou k zadní tyči podtrhl svůj solidní výkon. Prakticky ihned mohl být brankový rozdíl opět minimální, Škoda se mezi tři tyče netrefil.

Duel pokračoval bez většího vzrušení, přesto se po hodině hry mohl z úpadku dostat Wágner, kdyby po oku libé kombinaci z pár kroků zamířil mezi tři tyče. Až poslední čtvrthodinka opět mohla diváky zvedat ze sedaček. Sňozík si parádně poradil se samostatným únikem střídajícího Papšyse, aby tři minuty poté tahal míč ze sítě potřetí, když Štochl z dálky exkluzivní ranou trefil klokaní šibenici a potvrdil tak zasloužené vítězství domácích.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Baumit Jablonec 0:0

04.11.2011 20:15

Góly: -

Jablonec se odmítl posunout na druhou příčku, když v předehrávce kola jen remizoval na půdě Hradce Králové 0:0. Votroci sice obrali o bod jednoho z kandidátů na titul, přesto se jejich situace nezlepšíla. Dnes měli spoustu šancí, ale brankář Špit, jakožto hrdina zápasu, vše vychytal.

Hosté začali aktivně a už po třech minutách zahrávali velmi nebezpečný rohový kop. Ten na přední tyči tečoval Pavlík, avšak míč v brance jen tak tak neskončil. Za pět minut přišly solidní šance Hradce, nejprve šla Fukalova hlavička vedle a poté Poděbradský nenachytal na švestkách brankáře Špita. Pak už zase hrozil Baumit, Kopicův centru těsně netrefil Kovařík. Hra přinesla hodně rozruchu po půlhodině hry, Pitákův volný přímý kop z dobré vzdálenosti Lindr s vypětím všech sil zlikvidoval a na druhé straně Plašil trestuhodně netrefil cíl. Tím vše ale neskončilo, kapitán Hradce Fischer postupoval sám na Špita, jenže nedal, přesněji řečeno trefil připraveného Špita.

Diváci Pod Lízátky se rozhodně nenudili, ve 36. minutě měl další velkou šance Hradce Štěpán. Ten jemně tečoval Janouškovu přihrávku a Špit dalším bravurním zákrokem uchránil Jablonec od inkasované branky. Za dvě minuty nemusel Špit zasahovat, tutovka Fukala skončila opět vedle. Votroci měli více brankových příležitostí, ale díky skvělému Špitovi zůstal stav po prvním poločase nerozhodný 0:0.

Zhruba necelá třítisícovka diváků se nenudila ani po změně stran, po hodině si krásně na prsa zpracoval míč Piták a jen těsně minul domácí svatyni. Postupem času přicházely další velké šance Hradce. Fischer a zejména Dvořák měli na kopačce rozhodující gól, ale ani v jednom případě nedokázali trefit branku, což je klíčové. V 74. minutě navíc pohrdl další stoprocentní šancí Černý, ten stejně jako v prvním poločase Fischer postupoval sám na Špita a jablonecký brankář předvedl další klíčový zásah. Jablonec odpověděl střelou Loučky, tu Lindr s potížemi vyrazil. Branky se diváci nakonec nedočkali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha13110225:1033
2.Slovan Liberec1383231:1527
3.FK Mladá Boleslav1374222:1225
4.Viktoria Plzeň1373330:1724
5.FK Jablonec1372432:1223
6.FK Teplice1362514:1620
7.Bohemians 19051354411:1719
8.Dukla Praha1353518:1718
9.Slavia Praha1353513:1618
10.1. FK Příbram1360722:2618
11.1. FC Slovácko1352613:1617
12.FC Hradec Králové133377:1712
13.Baník Ostrava1322912:258
14.České Budějovice1314812:277
15.Viktoria Žižkov1321109:277
16.Sigma Olomouc1336415:166
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (362)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele