Gambrinus liga - preview 13. kola

04.11.2011, 08:28, aktualizováno 07.11.2011, 08:33
Previews
V dohrávce 13. kola Gambrinus ligy se dnes utkají dva výsledkově nejhorší celky sezony. Čtrnáctý Žižkov doma přivítá poslední Ostravu s vědomím, že porážka bude pro oba týmy výraznou komplikací.
Viktoria Žižkov - Baník Ostrava  (pondělí 18:30)
Důležitý záchranářský souboj bude k vidění na pražském Žižkově, kde domácí Viktoria přivítá Baník Ostrava. Pro oba celky to je klíčový duel, před zimní přestávkou na tom chtějí být co nejlépe.

Zastavme se nejprve u domácího Žižkova. Viktoriání jsou se sedmi body na čtrnáctém místě, tedy na posledním místě, které zaručuje záchranu. Po výhře nad Slavií čekalo pražský celek těžké dvojkolo. Nejprve zápas na půdě mistrovské Plzně a poté domácí střetnutí s rozjetým Libercem. Žižkov zápasy nezvládl a dvakrát odešel poražen výsledkem 4:1. Nyní Pražané přivítají poslední Baník a hrát se bude o hodně.

"K utkání s Baníkem musíme přistoupit podobně jako k zápasu se Slavií. V pondělí už můžeme počítat s Marcelem Šťastným, který měl stopku za čtyři žluté karty. Chybět nám však ještě pravděpodobně bude Kevin Lafrance jehož stále trápí problémy s kotníkem. Je před námi ještě jeden trénink, ale je pravděpodobné, že na pozici defenzivního záložníka použijeme Richarda Kaloda, který zde v minulém kole podal velmi slušný výkon," nechal se slyšet trenér Martin Pulpit.

Baník se ne a ne vymotat ze šlamastiky. Ostravský celek je před tímto zápasem na posledním místě a vážně mu hrozí sestup. Před týdnem hosté nezvládli další domácí utkání a s nováčkem Duklou prohráli 1:2. Situace je tedy kritická a je potřeba s ní něco dělat. "Po Dukle si upřímně řekněme, že teď už je pro nás každý zápas utkáním roku. Zápasů ubývá, musíme už začít bodovat," řekl nekompromisně trenér Pavel Malura. Baník bude v tomto zápase bez Jankulovského, Marka, Šmejkala i Poliačka.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Šťastný, Bodeček, Procházka, Starý - Kadeřábek, Kalivoda, Kalod, Folprecht, Bořil - Böhm.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pietrzkiewicz - Zawada, Frydrych, Vomáčka, Cverna - Droppa, Vašenda - Poliaček, Greguš, Kraut - Svěrkoš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Slavia Praha - Viktoria Plzeň  (neděle 17:00)
Nedělní program 13. kola přináší atraktivní utkání. V pražském Edenu se odehraje zápas mezi domácí Slavií a mistrovskou Plzní. Domácí se budou snažit potvrdit svou formu poté, co vyhráli poslední dva duely. To Západočeši opět v tabulce zaútočí na vedoucí Spartu.

Trenérovi Františku Strakovi se sice nepovedla premiéra na slávistické lavičce, ale zvládl to napravit v následujících dvou duelech. V obou případech jeho tým zvítězil. Na vítězné vlně se budou chtít sešívaní udržet i v neděli, kdy se postaví proti českému mistrovi. "Čeká nás úřadující mistr ligy, celá jejich minulá sezona byla výborná. Jejich manšaft je konsolidovaný, nejsou v něm žádné zásadní změny, naopak se ještě posílil. Je to tým, který chce hrát fotbal a to slibuje pro diváky dobrou podívanou. My budeme chtít navázat na první poločas proti Slovácku, kde jsme hráli velice dobrý kombinační fotbal," připomněl trenér domácích, jehož výběr na Slovácku rozhodl třemi brankami o vítězství již v prvním poločase.

Po rozpačitém ligovém úvodu se fotbalisté druhé Plzně dostávají do formy. V posledních sedmi kolech nezaznamenali porážku a v tabulce se jim podařilo snížit náskok na vedoucí Spartu. Na ni ztrácejí již šest bodů. "Slavia v posledních zápasech vyhrávala a její forma jde nahoru. Ale i my víme, že pokud chceme hrát o nejvyšší příčky, tak u ní musíme bodovat a chceme se prezentovat tak, jako v posledních třech ligových zápasech. Oba týmy jsou rozjeté, věřím, že to bude zajímavý zápas a diváci se budou bavit," tvrdí plzeňský trenér Pavel Vrba.

Slavia se bude muset obejít bez vykartovaného Hlouška a čtveřice zraněných Kaufmana, Koreše, Frejlacha a Šimečka. Nejistý je start domácího Petráka. Hostům bude pouze scházet zraněný brankář Čech.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Trubila - Vlček, Janda, Jarolím, Hurka - Blažek, Pospěch.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Čišovský (Ševinský), Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.33 - 3.40 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - 1. FC Slovácko  (neděle 17:00)
Neděle přinese i souboj sousedů tabulky. Desáté Teplice doma vyzvou o příčku lepší Slovácko. Severočeši budou chtít doma potvrdit vítězství z Jablonce, zatímco fotbalisté z Uherského Hradiště se pokusí odčinit domácí porážku se Slavií.

Teplice po několika týdnech konečně v lize opět vyhrály, naposledy se ze tří bodů radovaly v polovině září. Severočeši se postarali o docela překvapivý výsledek v uplynulém kole, když zaskočili favorizovaný Jablonec a na jeho půdě zvítězili 1:0. Nyní se toto pokusí potvrdit doma, kde letos moc nebodovali. "Doma chceme konečně bodovat, i když zápasy s Mladou Boleslaví nebo Spartou byly kvalitní, zradila nás koncovka. Ta nás trápí pořád, pracujeme na ní a já věřím tomu, že přijde zápas, kdy to tam spadne," přeje si teplický kouč Petr Rada.

Slovácko před týdnem doma nestačilo na Slavii, které podlehlo 1:3. Nyní pojede na sever Čech do Teplic. Soukupovi svěřenci doufají, že navážou na výkony z předešlých utkání venku, z nichž pravidelně vezli body. Jenže nyní budou hrát na hřišti, kde ještě nikdy neslavili výhru. "Porážku z posledního kola doma se Slavií se pokusíme napravit bodovým ziskem v Teplicích. Nečeká nás ale nic jednoduchého, své kvality ukázal soupeř vítězstvím v Jablonci. Pokud chceme uspět, tak musíme podat podobný výkon jako v zápasech venku, kde jsme bodovali - to znamená vycházet ze zajištěné obrany do protiútoků," prohlásil trenér Slovácka Miroslav Soukup.

Domácí nebudou moci počítat se zraněným Matulou, vykartovaným Ljevakovičem a nejistý je start Čajiče. Hosté přijedou pouze bez zraněného Kuncla.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Lukáš, Smejkal, Rosa - Siva, Vůch - Kerič, Vachoušek, Stožický - Mahmutovič.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kubáň, Košút, Trousil, Jeleček - Daníček, Kordula, Volešák, Valenta, - Ondřejka, Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.67 - 3.40 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Dukla Praha  (neděle 17:00)
Mladá Boleslav v posledních zápasech předváděla velmi dobré výkony, díky kterým stoupala tabulkou výrazně vzhůru. Svou dobrou formu bude chtít pochopitelně potvrdit také tentokrát, kdy doma přivítá pražskou Duklu.

Už pět zápasů v řadě nepoznali Středočeši hořkost porážky. Během této série si navíc na své konto připsali výborných jedenáct bodů a poskočili tak v tabulce na pátou příčku. Především minulý zápas proti Spartě se Boleslavi vydařil opravdu na jedničku. Na Letnou sice přijela v roli outsidera, i přesto ale vyválčila nesmírně cenné vítězství v poměru 3:0.

Není tedy divu, že fanoušci jsou natěšení a chtějí slavit další tříbodový zisk i v tomto kole. Trenér Koubek však přehnanou euforii krotí: "Čeká nás utkání, ve kterém musíme být hodně koncentrovaní a ostražití. V domácím prostředí jsme favoritem, ale zvedám varovně prst, protože je Dukla velmi silný protivník." Domácí lodivod se bude muset obejít bez zraněné čtveřice Kysela, Fabián, Opiela a Bulut.

Také Dukla si v posledních zápasech vedla velmi dobře. Po nevýrazných výkonech z úvodu sezóny se dokázala ohromně zvednout a aktuálně jí patří vynikající sedmá pozice, což je pro nováčka soutěže opravdu chvályhodná vizitka. Ve výborném světle se předvedla také před týdnem, kdy vyhrála na půdě Baníku.

Tentokrát ale všichni v jejím táboře tuší, že na ně bude čekat těžší utkání. "Mladá Boleslav je hlavně v domácím prostředí silný celek. Rádi bychom ale potvrdili, že naše poslední výkony na hřištích soupeřů nebyly náhodné. Pokusíme se s ní hrát vyrovnanou partii a získat další body. Pokud budeme znovu dobře bránit, může se to povést," prohlašuje trenér Luboš Kozel, který se musí vypořádat s absencemi Vrzala a Jirouše.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Janíček, Rolko, Johana, Šírl - Kúdela, Procházka, Ščuk - Zahustel, Chramosta, Kulič.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Pospíšil, Vorel, Mikula, Švejdík - Malý, Gedeon, Hanousek - Berger, Lietava, Svatonský.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.70 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - České Budějovice  (sobota 16:00)
Liberec v sobotu přivítá České Budějovice. Domácí budou chtít prodloužit vítěznou sérii tří zápasů. I hosté mají na co navazovat, v uplynulém kole doma rozstříleli Příbram 4:1.

Ze tří posledních zápasů tři výhry a skóre 10:3. Taková je bilance libereckých fotbalistů, díky níž figurují na třetím místě. Jenže Severočeši doma body většinou ztrácí, i když v posledním domácím vystoupení brali vítězství nad Ostravou. "Čeká nás další soupeř z chvostu tabulky, kde všichni hrají nadoraz a mnohdy fotbalovost nahrazují bojovností. Výhra nad Příbramí Jihočechy určitě nakopla, ale my potřebujeme před domácím publikem znovu uspět," je si vědom trenér domácích Jaroslav Šilhavý, jehož předchozí trenérské angažmá bylo právě v Českých Budějovicích.

Českým Budějovicím patří po dvanácti kolech v tabulce třinácté místo. Jejich posledním výsledkem je domácí vítězství nad Příbramí. Jenže nyní budou hrát venku, kde se jim dlouhodobě nedaří. Naposledy si ze soupeřova hřiště odvezly tři body v květnu 2010. A přímo z Liberce před dlouhými patnácti lety. "Vítězství nad Příbramí je sice příjemné, ale v podstatě nic neznamená. Těch ztracených bodů bylo až příliš, tabulka pravdy hovoří jasně a my prostě musíme bodovat i venku. Liberec je momentálně jedno z nejlepších mužstev v lize a klidně by mohl bojovat o titul. Ale hrají venku lépe než doma, takže doufám, že v tom budou pokračovat i v zápase s námi," přál by si zkušený trenér Jihočechů František Cipro.

V liberecké sestavě pro sobotní utkání bude scházet zraněná dvojice Zieris a Daniel. Za hosty nebude hrát čtveřice marodů Bakala, Novák, Riegel a Rýdel. K nim možná přibude Machovec, Brezinský a Lengyel, jejich start je nejistý.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Karišik, Fleišman - Šural, Vácha, Janů, Breznaník - Štajner - Rabušic.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Křížek - Čirkin, Lengyel, Brezinský, Machovec - Klesa, Otepka, Javorek, Sandro - Ondrášek, Němec.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Bohemians 1905  (sobota 16:00)
Příbram se o další body do tabulky bude prát s Klokany z Vršovic. Zápas začíná na stadiónu Na Litavce v 16.00. Oba zápasy v loňské sezoně skončily těsným vítězstvím Bohemky.

Domácí fotbalisté, kteří se loni trápili s koncovkou, letos řeší jiné problémy. Útok je v pořádku, z dvanácti zápasů se neprosadil jen proti Spartě. Zhoršila se ale defenzivní činnost příbramských. Po dvanácti kolech disponují nejhorší obranou ligy. I z tohoto pohledu je patrné, že Příbram na bezbrankovou remízu rozhodně nehraje, vždyť také, jako jediná v soutěži, nemá na kontě ani jednu remízu. Výkony jsou jako na houpačce, naposledy doma svěřenci kouče Vavrušky zdolali Olomouc v poměru 4:1, aby o týden později podlehli stejným výsledkem Českým Budějovicím.

"Utkání s Budějovicemi bylo ostudné a museli jsme to řešit. Hráči hrají ligu a už si nehrají jenom někde za panelákem na plácku. Sami na sebe vyvinuli svým přístupem na hřišti tlak. Teď s Bohemkou prostě vyhrát musí a mají co napravovat. Tak ať se ukážou, jací jsou fotbalisté," vrací se k poslednímu duelu Vavruška.

Klokanům se v posledních kolech také příliš nedaří. Poslední výhru si připsali více než před měsícem a body nyní sbírají spíše za remízy. Po skvělém úvodu sezóny se tak čelo tabulky začíná vzdalovat. Kouč Pavel Medynský nemůže počítat se zraněným trojlístkem Nikl, Kaufman a Lukáš, který není zcela v pořádku po zranění ze závěru zápasu s Olomoucí.

"Příbram hodně zjednodušila hru směrem dopředu. Dává góly, porazila Olomouc, ale také má výkyvy, jako naposledy v Budějovicích. My chceme vycházet ze zajištěné obrany a snad se útočníci či záložníci prosadí," uvádí recept na úspěch Medynský.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Štochl, Hejda, Krejčí, Divíšek - Mareš, Tarczal, T. Pilík, Pleško - Šlapák, Wágner
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Cseh, Žižka, Bartek - Moravec, Borek, Budínský, Kraják - Škoda, Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - Sparta Praha  (sobota 18:40)
Zajímavý duel bude k vidění v Olomouci. Na Hanou přijede napravovat zaváhání z posledního kola lídr soutěže Sparta Praha.

Spartu se Hanákům nepodařilo doma porazit již přes třináct let. Nyní by tři body domácí velmi potřebovali k odrazu od suterénu tabulky, kde jsou přikováni jednak kvůli trestu za údajnou korupci, jednak také kvůli špatným výsledkům. Trenér domácích Zdeněk Psotka se bude muset obejít bez Škerleho, který nemůže hrát kvůli vyloučení v posledním duelu s Bohemians. Chybět pro zranění bude také zadák Murin, jinak by měli být všichni hráči připraveni nastoupit.

"Sparta sice v posledních dvou zápasech doma vysoko prohrála, jenže venku je letos výborná a prokazuje obrovskou kvalitu. Přesto věřím, že potřebné body jsme i proti Spartě schopni uhrát. Na nás momentálně doléhá větší tlak z toho, že hrajeme o záchranu. Chybí nám lehkost a pár dobrých výsledků po sobě, abychom se dostali do pohody," uvedl Psotka.

O Spartě se nyní mluví především v souvislosti se dvěma domácími debakly, stále je však na čele tabulky se slušným náskokem. Venku navíc dokázala vyhrát všechna utkání, když v šesti duelech inkasovala pouze dvakrát. Poslední domácí zaváhání by svěřenci kouče Martina Haška rádi odčinili hned ve 13. kole na Andrově stadionu. Nebezpečně totiž sparťanský náskok v posledních kolech stahuje kvarteto Plzeň, Liberec, Jablonec a Mladá Boleslav.

"Po rozboru chyb z minulého týdne jsme hráče především motivovali pro zbytek podzimu. Čeká nás velmi kvalitní tým, který se po letní obměně v ofenzivě vrací znovu ke své dřívější hře. Výkony Olomouce zatím asi ovlivňovaly následky korupční aféry, ale tým se určitě zvedá. Čeká nás bouřlivá atmosféra," je si vědom síly soupeře Hašek.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Kučera, Koutný, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Varadi, Heinz, Navrátil
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Švenger - Vidlička, Zápotočný, Jarošík, Pamič - Sionko, Matějovský, Hušbauer, Krejčí - Kadlec, Slepička
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.90 - 3.25 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - FK Jablonec  (pátek 20:15)
V páteční předehrávce 13. kola první ligy se utkají týmy Hradce a Jablonce. Oba mají co napravovat. Zatímco Východočeši si z Plzně odvezli pětigólový debakl, tak Jablonečtí po třinácti měsících přišli o svou domácí neporazitelnost.

Čtvrtý Jablonec hrál předcházející ligové utkání v pondělí, kdy vyšel bodově naprázdno. Komňackého výběr, jenž se musel obejít bez svého střelce Davida Lafaty, totiž doma podlehl Teplicím 0:1. Ani není jisté, zda se Lafata na hřišti objeví v pátek, kdy jeho tým zajíždí do Hradce. Právě tam by rád odčinil své poslední zaváhání. "Zdravotní stav Lafaty se lepší, ve středu už s týmem lehce trénoval, ale nechceme riskovat zhoršení jeho stavu. O jeho startu se rozhodne až těsně před zápasem. Nám v Hradci jde o to, abychom odčinili poslední prohru s Teplicemi. Chceme být v tabulce nahoře a žádné velké ztráty si nesmíme dovolit. Musíme domácí zaváhání napravit třemi body z Hradce," řekl trenér Jablonce František Komňacký.

Hradec, jemuž v tabulce přísluší dvanáctá příčka, by nerad dostal po debaklu v Plzni další gólovou nadílku. S Jabloncem totiž v březnu utrpěl na severu Čech vysokou porážku 0:7. Ani celková vzájemná bilance mezi těmito dvěma týmy nemluví ve prospěch hradeckých "votroků". Pouze jednou z deseti duelů vyhráli. A aby toho nebylo málo, tak Kotalovi svěřenci nevyhráli již posledních pět zápasů a k tomu 385 minut neskórovali. To vše budou chtít doma v pátek večer změnit. "Musíme se vrátit ke kvalitě v obranné fázi. Na zlepšení té útočné pracujeme neustále. Bude to pro nás nesmírně těžké, protože po domácích zbytečných bodových ztrátách musíme zabrat, abychom se dostali na dohled středu tabulky. Věřím, že každý z nás si uvědomuje důležitost zápasu," prohlásil trenér domácích Václav Kotal.

Zatímco domácí Hradec by měl nastoupit v nejsilnějším složení, tak hosté z Jablonce budou postrádat čtveřici zraněných Haurdiče, Krajčíka, Kocourka a Zábojníka. Otazníky visí nad startem již zmiňovaného jabloneckého Lafaty.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Plašil, Chleboun, Fukal - Fischer, Hochmeister, Poděbradský, Zelený - Gulajev, Klapka, Dvořák.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Jablonský - Kopic, Loučka, Jarolím, Piták, Kovařík - Třešňák.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.40 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha12100224:1030
2.Viktoria Plzeň1273229:1524
3.Slovan Liberec1273227:1524
4.FK Jablonec1271432:1222
5.FK Mladá Boleslav1264219:1122
6.Bohemians 19051254311:1419
7.Dukla Praha1253417:1418
8.1. FC Slovácko1252512:1417
9.FK Teplice1252512:1517
10.Slavia Praha1243511:1515
11.1. FK Příbram1250719:2615
12.FC Hradec Králové123277:1711
13.České Budějovice1214712:237
14.Viktoria Žižkov122199:247
15.Sigma Olomouc1236315:156
16.Baník Ostrava121299:255
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (369)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele