Gambrinus liga - souhrn 13. kola

22.10.2010, 20:09, aktualizováno 25.10.2010, 20:01
Komentáře a souhrny
Sparta v posledních deseti minutách otočila duel v Liberci a vrátila se na třetí místo. Brno rozstřílelo Slovácko, Sigma porazila Bohemians a je druhá, Jablonec přivezl všechny body z Ostravy. Slavia nedopustila pád na poslední příčku a vysoko porazila Budějovice. Plzeň nezvládla sedmigólovou přestřelku v Boleslavi a letos vůbec poprvé našla přemožitele...

Slovan Liberec - Sparta Praha 1:2

25.10.2010 18:00

Góly: 40. Jan Nezmar - 83. Leonard Kweuke, 88. Wilfried Bony

Sparta napravila poslední špatné výsledky a v Liberci vyhrála 2:1. Pražané navíc zlomili i prokletí, neboť se jim pod Ještědem dlouhodobě nedařilo. Domácí v zápase vedli, jenže deset minut před koncem dokonal obrat střídající Kweuke.

Už v 5. minutě mohl jít liberecký Slovan do vedení, Nezmar z pravé strany nebezpečně odcentroval a Breznanik ze stoprocentní šance přestřelil. Pak se ale na delší dobu nic podstatného neudálo, až ve 36. minutě zatopil obraně Pražanů Kerič, vše pro Spartu dopadlo dobře díky Řepkovi. O tři minuty později už to ale bylo 1:0, Keričovu dělovku nedokázal brankář Blažek plně zpacifikovat a přibíhající Nezmar vsítil gól. Sparta v první půli nic nepředvedla a prohrávala.

Ani ve druhém poločase to nebylo ze strany Sparty bůhví jak dobré. V 55. minutě to navíc mohlo být už 2:0, ovšem Blažek se tentokrát vytáhl a Breznanika vychytal. Až po hodině hry si byli schopní svěřenci trenéra Chovance něco vypracovat. Vackův volný přímý kop si málem srazil do vlastní sítě Gecov. Hostům se nadále nedařilo, Wilfried se sice dostal ke střele, ale branku netrefil.

K vyrovnání nedošlo ani po střele Vacka, kdy David Bičík předvedl efektivní zákrok. Deset minut před koncem se Spartě podařilo vyrovnat, Chovanec měl šťastnou ruku, když do hry poslal Kamerunce Kweukeho. Silový útočník dotlačil míč do branky hlavou - 1:1. Liberečtí ale mohli vzápětí zase vést, Gebre Selassi našel před brankou Keriče a ten si vylámal zuby na Blažkovi.

Nečekaný obrat dokonala Sparta pár minut před koncem, Wilfried z voleje parádně trefil balon a Bičík byl bez šance - 1:2. Diváci se ještě dočkali neukázněného fanouška s šálou Sparty, který vtrhl na hrací plochu, Liberec už však vyrovnat nedokázal.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 4:0

24.10.2010 18:00

Góly: 2. Karol Kisel, 50. Jakub Hora, 63. Ondřej Čelůstka, 78. Milan Černý

Po odpolední kanonádě v Brně se fotbalisté Slavie ocitli na pár hodin dokonce na posledním místě tabulky. Aby na něm nezůstali, potřebovali v domácím duelu s Českými Budějovicemi bodovat.

A hned úvod utkání naznačil, že se s touto ostudou nehodlají domácí smířit. Již ve třetí minutě si záložník Kisel připsal nádhernou střelou šestou branku sezóny a dostal Sešívané do vedení. Slavia byla i nadále aktivnější a další nadějné pokusy z dálky Belaida i Jandy musel krotit brankář Dynama Kučera.

I ve druhé půli pokračovala hra na jednu bránu. Pět minut po příchodu z kabin ji navíc gólově podtrhl mladík Hora, který se trefil poprvé v sezoně. Po hodině hry pomohli domácím na cestě k vítězství také hráči Českých Budějovic. Konkrétně Laštovka uviděl během čtyř minut dvakrát žlutou kartu a musel do sprch. Přesilovku slávisté využili hned po třech minutách. To když obránce Čelůstka střelou z voleje uklidil Belaidův roh za zády bezmocného Kučery.

Závěr utkání se tak již dohrával v poklidu. Vzácnou návštěvu hostí v blízkosti Zlámalovy branky v podobě Hudsonova pokusu domácí brankář zneškodnil. Pouhé čtyři tisícovky diváků si pak zakřičelo gól ještě v 78. minutě. Do prázdné brány dorážel Milan Černý.

Slavia Praha si připsala teprve třetí vítězství v sezóně. Ve vyrovnané tabulce se díky třem bodům vyhoupla z posledního místa až na deváté, bod za svého dnešního soupeře z Českých Budějovic. Dynamo naopak ani na sedmý pokus venku vyhrát nedokázalo.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Baumit Jablonec 1:3

24.10.2010 17:00

Góly: 17. Fernando Neves (pen.) - 35. Tomáš Pekhart, 43. Luboš Loučka, 81. Karel Piták

Jablonec zvrátil utkání na Bazalech a díky své aktivní hře si po třech trefách odváží všechny body. Vyvíjí tak další tlak na Spartu, na kterou ztrácí jediný bod. Naopak Baník, jenž dohrával bez vyloučeného Baránka, znovu neodskočí sestupovým příčkám.

Po třech minutách neměl daleko k úvodní trefě Lafata, když po rohovém kopu hlavičkou pohladil břevno. Domácí poprvé zahrozili až za dalších deset minut a po závaru, na jehož konci sklepával centr Zehera Varadi na Frejlacha, pálil poslední jmenovaný nad.

Brzy poté fauloval před vápnem Zábojník Varadiho a při následném přímém kopu strhl v šestnáctce Kovařík Zehera. K penaltě se tak postavil tradiční exekutor Neves a hravě si se Špitem poradil. Jablonecký brankář skákal k tyči, zatímco ostravský obránce poslal lehkou střelou míč doprostřed.

Hosté prokazovali snahu za vyrovnáním, ovšem stejně jako hráči Baníku si často nerozumněli s balonem na kopačce. Nepřesnost se však ztratila pět minut po půlhodince hry, když Piták přihrál do strany Kovaříkovi, na jehož centr nevyzrál Neves a Pekhart tak hlavičkou dokázal srovnat.

Když navíc dvě minuty před koncem prvního dějství vyškolil Loučka hned trojici obránců, aby parádní technickou střelou trefil horní růžek branky bezmocného Baránka, šli Severočeši do šaten za těsného vedení.

Změna stran přinesla menší atraktivitu duelu. Jablonec bez větších potíží chránil svůj náskok a naopak nechybělo mnoho, aby po špatné malé domů od Neuwirtha zvyšoval Pekhart. Baránek včasným vyběhnutím stačil míč odkopnout.

Marný druhý poločas dokumentoval i první střelecký pokus po přestávce, když v 66. minutě pálil Zeher z hranice vápna metr vedle. Jablonec rozhodně nechtěl vyčkávat na vyrovnávací branku a nepřestával být aktivním.

Kovařík tak svým dalším povedeným centrem vybídl ke skórování Pekharta, ten ale osamocen na zadní tyči přestřelil. Část své viny napravil hned za minutu, když se dostal za obránce a před vápnem se nechal faulovat Baránkem, který tak oprávněně musel do sprch předčasně.

Deset minut před koncem se už hosté prosadili. Dobře hrající Piták napřáhl z pětadvaceti metrů a zamířil přesně do horního rohu. Nerozchytaný Daněk tak musel po pár minutách na hřišti vytahovat míč ze své sítě. Povinná dohrávka už na výsledku 1:3 nic nezměnila.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Bohemians 1905 3:1

24.10.2010 17:00

Góly: 42. Jan Navrátil, 47. Jakub Petr, 49. Michal Hubník - 69. Milan Škoda

Avizovaná bojovnost Klokanů na kombinační fotbal Sigmy nestačila. Olomouc si proti svému neoblíbenému soupeři v lize připsala tři body po dlouhých sedmi letech.

V bráně domácích se objevil Drobisz, jehož jméno v týdnu plnilo stránky novin v souvislosti s úplatkářskou aférou. V prvních minutách však příliš práce neměl. Iniciativy se dle očekávání chopili domácí, zatímco Bohemians 1905 se soustředili na bezchybnou defenzivní činnost. I proto toho v úvodu zápasu příliš k vidění nebylo.

Do první vážnější šance se dostali domácí po více než půlhodině hry, kdy centr z levé strany tečoval Hubník do břevna. Konce poločasu už byl hektičtější. Nejprve se brankář Drobisz dostal do střetu s Hartigem a hosté se marně dožadovali penalty. Chvíli na to již diváci na Andrově stadiónu gól viděli a k jejich radosti padl do sítě Klokanů. Sigma předvedla pěkný fotbalový moment, kdy centr Bajera za obranu proměnil ve vedoucí gól Navrátil - 1:0.

Druhý poločas začal tak, jak ten první skončil, tedy gólově pro Sigmu Olomouc. V rozmezí tří minut zasadili domácí Pražanům navíc hned dvě rány. Ve 47. minutě zvyšoval na 2:0 Petr a chvíli na to stanovil dalekonosnou střelou Hubník již tříbrankové vedení. Byl to jeho devátý gól v sezóně. I další minuty se za skandovaného potlesku fanoušků nesly v duchu převahy domácích. Čtvrtou branku mohl přidat Hořava, Ordoš či opět Hubník.

Zkorigování výsledku se dočkali také hosté. V 69. minutě se střelou z hranice šestnáctky prosadil Škoda, čímž domácím trochu znepříjemnil závěr zápasu. Sigma ovšem Klokany do větší šance v závěru utkání již nepustila a výsledek si pohlídala.

Olomouc si tak připsala páté domácí vítězství a vrátila se na druhou příčku s devítibodovým mankem za vedoucí Plzeň. Naopak Bohemians 1905 mají ze sedmi venkovních zápasů na kontě stále jeden jediný bod.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - 1. FC Slovácko 7:0

24.10.2010 14:30

Góly: 10. Tomáš Michálek (pen.), 27. Filip Rýdel, 32. Tomáš Michálek (pen.), 34. Jan Kalabiška, 56. Marek Střeštík, 65. Tomáš Polách, 83. Rostislav Šamánek

Obrovskou ostudu si uřízli ve 13. kole Gambrinus ligy fotbalisté Slovácka, kteří na půdě doposud nevýrazného Brna prohráli drtivým způsobem 0:7. Brno rozhodlo o svém vítězství už v první půli, kdy se trefilo do sítě hostů hned čtyřikrát. Slovácko navíc muselo hrát od 29. minuty bez vyloučeného brankáře Filipka.

Už po deseti minutách nasměroval k výhře domácí Brno Tomáš Michálek, na jeho přesnou střelu z pokutového kopu nedokázal Filipko zareagovat - 1:0 pro Brno. Nutno podotknout, že penalta byla sporná. Slovácko mohlo okamžitě srovnat, Hlůpík však z dobré pozice netrefil. Určitě by se zápas vyvíjel jinak, kdyby Hlůpik dal, nicméně se tak nestalo, a to co následovalo, se dá nazvat totální destrukcí Slovácka. Ve 28. minutě zvýšil na 2:0 fantastickou ranou Rýdel, Filipko byl opět bez šance. Nicméně nakonec to byl sám brankář Slovácka, který zakončil půlhodinu hrůzy faulem na Kalabišku a následnou červenou kartou. Nařízený pokutový kop proměnil Michálek a bylo to 3:0.

Poločas však ještě nekončil, Slovácko se rychle sesypalo a hned za další dvě minuty udeřil Kalabiška - 4:0. Slovácko bylo hodně tragické a to ještě nebyl konec! Brankostroj Brna totiž pokračoval i ve druhém poločase.

Marek Střeštík si udělal z obrany Slovácka "dobrý den", a pak s pomocí teče po páté překonal brankáře Fryštáka - 5:0 pro Brno. Ani pátou brankou útrapy Slovácka nekončili, v 65. minutě si podobně jako Střeštík udělal z protihráčů kuželky Tomáš Polách a Fryšták byl znovu úplně bezmocný - 6:0 pro Brno. Zbrojovka dál bavila fanoušky a další branka byla jen otázkou času, na neuvěřitelných 7:0 zvyšoval sedm minut před koncem střídající Rostislav Šamánek, který se s štěstím trefil hlavou. Další branku už Zbrojovka nepřidala, přesto své fanoušky maximálně potěšila - Slovácko rozstřílela 7:0.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň 4:3

23.10.2010 18:20

Góly: 20. Jan Chramosta, 32. Adrian Rolko, 59. Ivo Táborský (pen.), 70. Vladimir Dimitrovski - 38. Milan Petržela, 61. Tomáš Rada, 86. František Rajtoral

Plzeň padla! Až ve třináctém letošním zápase odchází Západočeši se sklopenou hlavou. Boleslav stejně jako loni sestřelila plzeňské hráče čtyřmi trefami a po nadprůměrném duelu Gambrinus ligy těsně zvítězila.

Od prvních minut bylo znát, že oba týmy chtějí dostát své ofenzivní pověsti, nicméně častěji byli ohrožováni diváci za boleslavskou brankou. O to víc mrzelo hlasité fanoušky hostí, když Chramosta bez větších problémů prošel do vápna kolem Navrátila a za pozorování Rajtoralem překonal přízemní střelou z dvanácti metrů Pavlíka.

Ve 22. minutě mohl okamžitě odpovědět Jiráček, ale po přímém kopu Horvátha hlavičkoval decimetry nad břevno. Místo toho se tak krátce po půlhodině hry znovu radovali Boleslavští.

Po odvráceném gólem zavánějícím rohu na přední tyč od Kuliče vrátili domácí míč do vápna hlavou, kde Mendy přistrčil hrudí na Rolka, který díky Limberskému nebyl v ofsajdu a pohotovou střelou zasunul míč do Pavlíkovy sítě.

Domácím mohlo být ještě lépe, když Dimitrovski poslal za Navrátila Chramostu, který po dobrém zpracování okamžitě pálil. Jen dobré čtení hry pomohlo brankáři Plzně, aby svým vyběhnutím šťastně vyrazil míč nohama.

A tak se do hry vrátili hosté. Limberský zpětnou přihrávkou na vápno našel Petrželu, který se zpracováním zbavil Dimitrovskiho a před skluzujícím Táborským vystřelil tvrdě do protipohybu brankáře.

Plzeňští chtěli srovnat ještě před odchodem do šaten. Jenže nejprve přestřelil z patnácti metrů Rada a následně zahodil obrovskou šanci i Kolář. Rezek vtipně přenechal míč Jiráčkovi, jehož střílený centr vyrazil Miller pouze k plzeňskému útočníkovi, který ve vyložené pozici z první přestřelil.

Poslední dvě minuty tak opět patřily především domácím. Chramosta z úhlu brankáře překonal, nicméně míč se došoural vedle vzdálenější tyče. V nastaveném čase pak dostal příležitost k pokusu zpoza vápna Kalina, ten jen těsně minul vzdálenější horní růžek.

Boleslavští nevstoupili do druhé půle nijak ustrašeně, přesto neměl ve čtvrté minutě daleko k vyrovnání Rezek, když jeho střelu z hloubi vápna tečoval lehce mimo Rolko. Hůře mířil Rada, který stejně jako v první půli z vápna přestřelil.

A tak se z opětovného náskoku o dvě branky radovali domácí. Bystroň narazil ve vápně do Procházky a rozhodčí přísně odpískal pokutový kop. Táborský pak bez problémů poslal Pavlíka na druhou stranu.

Jenže po necelých dvou minutách rozehrál Horváth přímý kop, Rada vyhrál souboj s Fabiánem a hlavičkou o zem poslal míč k tyči. Miller si sice na míč šáhl, vytěsnit ho ale nedokázal. Dvacet minut před koncem pomohla hostitelům i štěstěna.

Táborský rozehrál rohový kop natolik podařeně, aby se trefil mezi nohy na malém vápně tísněného Dimitrovského. Ten tak zády k brance nevědomky poslal míč za bezmocného Pavlíka a potřetí dostal Boleslav do dvoubrankového vedení.

Po pěti minutách hlavičkoval po centru Horvátha do protipohybu brankáře Bakoš a Miller tak musel perfektním zákrokem zamezit dalšímu snížení. Velkou smůlu měl i střídající Ďuriš, před kterým se rozestoupila obrana a on tak mohl napřáhnout z dvaadvaceti metrů k pokusu, který nakonec pouze orazítkoval břevno.

Přesto se Západočeši nakonec třetího gólu dočkali. Horváthův přímý kop byl tečován, Miller tak míč neudržel a zpod kontroly ho definitivně ztratil v souboji s dotírajícím Bakošem. Rajtoral tak z pár kroků napálil míč do nechráněné branky. Trefa už však přišla pozdě, Boleslav výhru o jeden gól uhájila.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - FK Ústí nad Labem 0:0

23.10.2010 16:00

Góly: -

Příbram ani Ústí nad Labem neuniknou po třináctém kole sestupovým vodám. Ve vzájemném nepříliš záživném duelu si body rozdělily, přestože za vítězstvím šli především Středočeši.

Už po pár sekundách mohl otevřít skóre Klesa, který pálil z pár kroků a Buček musel prudkou střelu vyrazit. Domácí byli mírně aktivnější, stejně jako nováček z Ústí však nedokázal ve finální fázi lépe přihrát či přejít přes posledního obránce.

Až po půlhodině hry tak mohl chyby domácích obránců využít Doležal, ale z úhlu Hrušku neprostřelil. Na druhé straně se brzy poté dostal k centru Klesa a našel Huňu, který hlavičkou mířil jen těsně nad břevno.

Deset minut po změně stran vypálil bez přípravy parádně Macek a orazítkoval tyč ústecké branky. Štochl měl následně lehkou práci k dorážce, k nevíře fanoušků poslal míč pouze do Bučka. Nepříliš pohledné utkání mohl při prvním kontaktu s míčem rozhodnout Videgla, který si ve vápně zpracoval centr Klesy a pohotový pokus namířil decimetry nad branku.

Nervový kolaps pak hrozil na obou stranách v samém závěru. Nejprve Štochlem tečovaný centr Klesy musel Buček impulsivně vyrazit. Martykán pak z dálky prověřil Hrušku, který míč vyrazil před sebe, kde však nebyl žádný dorážky chtivý hráč.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FC Hradec Králové 2:1

22.10.2010 18:15

Góly: 81. Lukáš Zoubele, 88. Aidin Mahmutovič - 9. Vladimír Pokorný

Na Stínadlech se vše podstatné odehrálo v úvodní a závěrečné desetiminutovce. Hradec se rychle dostal do vedení, ale smrtící závěr do té doby bezzubých Teplic rozhodl o pokračování vítězné série domácích.

Tepličtí sice vstoupili do utkání mírně aktivněji, přesto se o první nebezpečný pokus postarali hosté. Hanuš svým výkopem našel Poděbradského, který posunul na Pokorného. "Když nevíš co s balonem, vystřel," proběhlo zřejmě jeho hlavou po rozhlédnutí se kolem sebe a přesnou trefou z třiadvaceti metrů k levé tyči otevřel skóre.

Severočeši se svou až křečovitou snahou svého soupeře dlouho nedokázali ohrozit. Další šance tak přišla až krátce před půlhodinkou hry, nicméně Rezek svou hlavičkou Grigara příliš nezaměstnal. A i nadále zakončovali pouze hosté. Kasálek skóroval hlavou z mávaného i pískaného ofsajdu a Chleboun pět minut před koncem první půle pálil z dálky pouze do míst, kde stál teplický brankář.

Až v poslední minutě řádné hrací doby úvodního dějství měli blízko k vyrovnání domácí. Kalivoda centroval z rohu na přední tyč, kde jeden z obránců nechtěně prodloužil a před Mahmutovičem musel v malém vápně zakročit Chleboun.

Sedm minut po změně stran se poprvé za zápas musel natahovat Hanuš, když tečovaná střela Ljevakoviče zpoza vápna skončila na síti u bližší tyče. Jenže to taky byl na dlouhou dobu jediný zdařilejší pokus domácích, kteří svou optickou převahu nijak nevyužívali.

V 67. minutě tak musel na druhé straně podržet své hráče Grigar. Poděbradský se dostal k brankové čáře na hranici vápna, přihrál obsazenému Dvořákovi, který se ovšem dokázal obtočit kolem Matuly a z úhlu vypálit. Domácí brankář si svou bližší tyč střežil dobře a dokázal tak vyrazit na roh.

Deset minut před koncem tak velkou část už nevěřících fanoušků probral střídající Zoubele. Verbíř vhodil aut do pokutového území, kde se k centru přes malé vápno dostal díky dravosti Mareš. Hanuš míč překvapivě neskryl ve svých rukavicích a Zoubele se po třech minutách na hřišti postaral o snadné vyrovnání do prázdné.

A v 88. minutě byl dokonalý obrat dokonán. Siva s noblesou prošel do vápna, zpětnou přihrávkou hledal před penaltou Zoubeleho, který míč krkolomně zpracoval a z otočky vypálil. Wozniak pak balón nešťastně srazil ke zcela volnému Mahmutovičovi, který lehce doklepl míč do branky. Hanuš se natahoval marně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň13111136:1234
2.Sigma Olomouc1374224:825
3.Sparta Praha1381420:1025
4.FK Teplice1373318:1424
5.FK Mladá Boleslav1365222:1523
6.FK Jablonec1362522:1520
7.1. FC Slovácko1351714:2216
8.České Budějovice1336410:1815
9.Slavia Praha1335515:1714
10.FC Hradec Králové1335511:1514
11.Slovan Liberec1334616:2013
12.Bohemians 19051334615:1913
13.1. FK Příbram133467:1413
14.Baník Ostrava1333712:2012
15.Zbrojovka Brno1340919:2912
16.FK Ústí nad Labem1326510:2312

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (803)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele