Gambrinus liga - preview 13. kola

22.10.2010, 08:27, aktualizováno 25.10.2010, 08:38
Previews
Sparta Praha má šanci stáhnout náskok vedoucí Plzně, která o víkendu poprvé prohrála. Letenští ale podávají nevyrovnané výkony a je otázka, jak se jim zápas v Liberci povede. Na stadionu U Nisy se jim navíc příliš nedaří.
Slovan Liberec - Sparta Praha  (pondělí 18:00)
Přerušit mizérii a získat tři body bude cílem Liberce i Sparty Praha. Pražané nemají na stadion u Nisy zrovna dobré vzpomínky, tradičně se jim zde nedaří a těžké to bude i letos.

Liberec zatím zůstává hodně za očekáváním. Seveřanům se nedaří a průběžné jedenácté místo je pochopitelně zklamání. Trenér Josef Petřík dokonce nabídl rezignaci, ale klubové vedení ji nepřijalo. Liberec naposledy prohrál s pražskými Bohemians 1905 3:1, a teď ho čeká další pražský celek, tentokrát mistrovská Sparta Praha.

Železná Sparta už zase řeší nepříjemnosti posledních zápasů. Výbuch v Sokolově, porážka s Teplicemi a teď výrazná ztráta s Lausanne. Sparta vedla proti švýcarskému výběru už 3:1, jenže i o tak nadějné vedení přišla a remizovala 3:3.

"Selhání, které jsme ve druhém poločase předvedli, se dá těžko pochopit. Neustále se to opakuje. Jednotlivci dělají hrubé individuální chyby, které soupeř trestá," zlobil se Chovanec. Spartě nezbývá nic jiného, než poslední výsledky hodit za hlavu a maximálně se soustředit na zápas s Libercem.

Po čtyřech žlutých kartách si nezahraje Jiří Štajner, pro něho mohl být zápas se Spartou hodně pikantní, neboť v letenském klubu hrával. Kromě Štajnera se na hrací ploše neobjeví ani Liška či Zeman. Na Sparťanské straně to bude zase rekonvalescent Hušek a zraněný Hejda. Mimo to je nejistý start u Kušníra, Blažka a Wilfrieda.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Kelič, Fleišman - Papoušek, Vácha, Gecov, Breznaník - Nezmar, Kerič
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Zítka - Adiaba, Brabec (Hoheneder), Řepka, Pamič (Krob) - Kladrubský - Sionko, Kucka, Matějovský, Kadlec - Wilfried
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.10 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - 1. FC Slovácko  (neděle 14:30)
Poslední Brno doma přivítá sedmý tým tabulky ze Slovácka. Zatímco domácí se budou chtít vyhrabat ze dna tabulky, tak fotbalisté z Uherského Hradiště se pokusí atakovat šestý Jablonec.

Tři body, tolik chybí hráčům brněnské Zbrojovky na opuštění sestupového pásma. Tuto ztrátu se pokusí smazat v neděli proti Slovácku, s nímž již osm let neprohráli. A tuto příznivou bilanci by navíc neradi přerušili. "Neohlížíme se na soupeře, soustředíme se sami na sebe. Prohru v Plzni jsme si rozebrali, nesmíme dělat tolik hrubých chyb v defenzivě. Porážíme se totiž sami," prohlásil domácí trenér Karel Večeřa.

Před samotným startem nové ligové sezony by se očekávalo, že favoritem zápasu Brno - Slovácko budou domácí. Chyba lávky. Mnohem lépe se totiž daří hostujícímu celku, jenž se pohybuje v horní polovině tabulky. Takže úloha favorita padá právě na Slovácko. "Brno je v nepříjemné situaci, ale chceme získávat i body z venkovních hřišť. Očekávám otevřený zápas, domácí musí vyhrát, my rozhodně betonovat také nepřijedeme," tvrdí kouč hostí Miroslav Soukup.

Domácím bude chybět čtveřice zraněných Došek, Dřížďal, Křeček a Kovačevič, zatímco jejich protivník bude postrádat trojici marodů Urbánka, Clebera a Perútku.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Husár, Hudec, Trousil, Hamouz - Michálek, Dostálek, Rýdel, Střeštík - Kalabiška, Hodek.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Košút, Mezlík, Kubáň - Fujerik, Kordula, Volešák, J. Valenta - Ondřejka, Švancara.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.00 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - FK Jablonec  (neděle 17:00)
Na ostravské Bazaly míří Jablonec, jenž se pokusí v neděli úspěšně navázat na své poslední dvě výhry. To domácí tým se naopak necítí v dobré formě, stále se potácí ve spodních patrech tabulky.

Pouze bod dělí ostravské fotbalisty od sestupových pozic a jejich cíl pro nedělní zápas je jasný. Zvýšit tento odstup a toho dosáhnou jedině vítězstvím. "Musíme využívat šance a neopakovat chyby při obranných standardkách," naznačil cestu k možnému úspěchu trenér třináctého mužstva nejvyšší ligové soutěže Miroslav Koubek, jenž nebude moci počítat se službami zraněného Šmejkala.

Jablonec může těžit z posledních dvou kol, v nichž naplno bodoval. O totéž se pokusí na horkých Bazalech. Hosté však budou muset prolomit jednu nepříznivou bilanci, která trvá již dlouhá léta. V předchozích třinácti vzájemných duelech si ani jednou z Ostravy neodvezli vítězství. "Pro nás by to měla být zvýšená motivace. Sami si s tím lámeme hlavu. V minulé sezoně jsme venku vyhrávali, zatímco teď nebodujeme, i když jsme herně lepší," řekl trenér František Komňacký, jehož výběr drží pozici nejhoršího týmu na soupeřových hřištích. V sestavě hostí se neobjeví zraněný Krajčík a nejistý je start Jarolíma.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Baránek - Řezník, Bolf, Neuwirth, Neves - Lukeš, Marek, Greguš - Varadi, Zeher, Koukal.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Pavlík, Drsek, Jablonský - Vošahlík, Piták, Loučka, Kovařík - Pekhart, Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Bohemians 1905  (neděle 17:00)
Sigma se v průběhu následujícího týdne může těšit na první duel osmifinále Ondrášovka Cupu v Písku, Bohemians pak započne náročný závěr podzimní části.

Během měsíce se adept na sestup do druhé ligy utká před vlastními fanoušky se Spartou, poté zajede na Stínadla k rozjetým Teplicím a před zimou se v Edenu objeví proti nevyzpytatelnému nováčkovi z Hradce a absolutním lídrem ligy Plzní. Nepříjemné čtyři týdny odstartují v neděli na Hané.

Trenér Pavel Hoftych se tak netají tím, že bude chtít z Androva stadionu odvézt body díky známé bojovnosti jeho svěřenců. Právě agresivní hrou chce totiž zamezit olomouckým použít jejich hlavní zbraň - výbornou kombinaci. Jenže právě Bohemians patří k absolutnímu dnu české ligy při výjezdech na hřiště soupeřů. Jediný dosavadní bod si přivezly ve druhém kole z Hradce Králové. Nicméně pouze jedinkrát, z pěti po sobě jdoucích proher, odcházely s více jak gólovým mankem, když v Jablonci ztratily všechny body prohrou 3:1.

Pražané se také musí smířit s dvěma netradičními odchody. Ředitel Lukáš Přibyl opustí po dlouhých jednáních svou pozici a bude se věnovat především své firmě. Do konce podzimní sezóny chce ještě nadále úzce spolupracovat v zákulisí týmu, na jaře bude"svůj" klub podporovat především co by fanoušek.

Pikantnějším přestupem se pak pyšní Robert Stron, který vymění převlek zelenobílého klokana za blanického rytíře, jenž bude povzbuzovat lídra druholigové tabulky z Vlašimi. Věrný fanoušek Klokanů přestal symbolický oblek navlékat po začátku letošní sezóny jako vyjádření proti přesunu domácích zápasů do Synot Tip Arény.

To Sigma musí řešit o poznání zapeklitější problémy. Znovu totiž vyplula na povrch nepříjemná aféra ohledně korupce před zápasem se střížkovským soupeřem. Obviněný olomoucký brankář Petr Drobisz se od počátku staví k celé situaci jasně. " Čekám, že se to vyřeší k mému prospěchu a pravda vyjde najevo," říká rezolutně.

V dobré formě chytající Drobisz, který během pěti domácích zápasů inkasoval jen dvakrát - za rozhodnutého stavu proti Jablonci v 90. minutě a z penalty minutu před koncem v utkání se Spartou - se domnívá, že opětovný nátlak na jeho osobu nebude mít vliv na psychiku během zápasu. O jeho nasazení tak rozhodne pouze trenér Psotka.

A právě lodivod hanáckého týmu, jenž se po třináctém kole může vyhoupnout na druhou příčku, je druhou hlavní postavou posledních dnů. Ten podepsal nový tříletý kontrakt, jehož dovršení by znamenalo nejdelší dobu působení jediného trenéra na lavičce Olomouce.

Ten by chtěl z análů vzájemných duelů smazat v kolonce poslední výhry datum 4. května 2003. Od letité výhry 3:1 sehrála obě mužstva celkem čtyři ligová střetnutí a hned tři skončila nerozhodně. Pouze na jaře letošního roku uhájila všechny body před svými fanoušky Bohemka.

Zatímco do svého bývalého domova zavítají Hartig s Jindříškem, v barvách hostitelů se objeví bývalý hráč Bohemians Michal Ordoš. Ten se na Andrově stadionu prosadil v roce 2008 za Pražany, aby rok a půl poté svým gólem za moravský celek znovu přispěl k remíze 1:1.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Škerle, Dreksa, Vepřek - Bajer, Hořava, Navrátil - Petr, Hubník, Šultes
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Cseh, Nikl, D. Nešpor - Moravec, Držík, Štohanzl, Trubila - Hartig, M. Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.33 - 4.20 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - České Budějovice  (neděle 18:00)
Nedělní program 13. kola české nejvyšší ligové soutěže se uzavře duelem mezi pražskou Slavií a Českými Budějovicemi. Oba týmy touží po vítězství, lepší výchozí pozici mají Jihočeši.

Místo bojů o čelo tabulky se musí slávisté naopak spokojit s bitvou o záchranu. Po dvanácti kolech jim totiž patří až předposlední místo. Naposledy vyhráli ve čtvrtém kole v Brně. Nyní však potřebují vítězství jako sůl a začít konečně pravidelně bodovat. "Musíme se vyvarovat individuálních chyb. Musíme předvést maximální nasazení i bojovnost, teď už zaváhat nemůžeme," prohlásil trenér domácích Michal Petrouš.

Osmé místo patří českobudějovickým fotbalistům, takže na jihu Čech může panovat spokojenost. Jejich trenér Jaroslav Šilhavý se netají cílem odvézt si z Edenu plný bodový zisk. I přesto, že se jeho svěřencům proti Slavii nedaří, již osm zápasů nad ní nevyhráli. "Tři body proti Ostravě nám pomohly a chceme na to navázat. V minulé sezoně jsme se Slavií prohráli dva vyrovnané zápasy, máme jí co vracet," uvedl jihočeský kouč Jaroslav Šilhavý.

Slavia nastoupí bez dvojice zraněných Naumova s Vlčkem a vykartovaného Koubského. Za hosty hrát nebude rekonvalescent Benát, zraněný Leština a otazníky visí nad startem trojice hráčů Horejše, Riegela a Šímy.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janda, Čelůstka, Vomáčka, Hubáček - M. Černý, Kisel, Ragued, J. Černý - Vyhnal, Hora.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Lengyel, Lencevič, Žižka - Mezlík, Černák, Rakovan, Otepka, Pecka - Ondrášek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.44 - 3.70 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - FK Ústí nad Labem  (sobota 16:00)
Souboj dvou adeptů na sestup se odehraje na stadiónu Na Litavce, kde třináctá 1. FK Příbram hostí patnácté Ústí nad Labem.

Domácí si start do sezóny představovali lépe, což vyústilo v odvolání trenéra Hřídela. Týmu se ujal Roman Nádvorník, který tak opustil skvěle rozdělanou práci ve druholigové Vlašimi. První zápas pod jeho taktovkou se však týmu nevyvedl a po debaklu v Jablonci mají Příbramští co napravovat. Hlavním tématem v Příbrami je suverénně nejhorší útok ligy, který ve 12. kolech dokázal vstřelit pouze sedm branek. Chytí se tým včele s kapitánem Huňou na mužstvu, které naopak disponuje po Brnu druhou nejhorší obranou?

Nováček z Ústí nad Labem byl do role outsidera pasován ještě před startem soutěže. Podíl na tom má i fakt, že domácí zápasy musí kvůli nevyhovujícímu vlastnímu stadiónu hrát v Teplicích. Přesto v úvodu soutěže Ústí několikrát překvapilo a celkově ve venkovních zápasech až na debakl v Plzni podává sympatické výkony.

Hostujícímu trenéru Habancovi budou chybět zraněný Lukáš Dvořák a vykartovaný Tomáš Janů. Otazník visí nad startem Volka, který z minulého utkání odstoupil kvůli svalovému zranění.

Naposledy se týmy utkaly v sezóně 2007/2008 ve druhé lize. Příbram tehdy Ústí ve dvou zápasech porazit nedokázala, na konci ročníku se však mohla radovat z postupu, zatímco Ústečtí byli rádi za setrvání v druhé nejvyšší soutěži.

V Příbrami letos příliš branek nepadá, v šesti dosavadních zápasech diváci Na Litavce viděli pouhých pět branek. I tentokrát se očekává vyrovnané a bojovné utkání. Jak nakonec dopadne, uvidíme dnes od 16.00.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.78 - 3.10 - 4.60
více informací
FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň  (sobota 18:20)
Udrží si svou neporazitelnost fotbalisté Plzně i v Mladé Boleslavi, kam zavítají v rámci 13. kola první fotbalové ligy? Na poslední vzájemný zápas nemají Západočeši dobré vzpomínky, na jaře si totiž odvezli z města automobilky debakl 0:4.

I Mladoboleslavští se cítí ve své formě, jejich poslední porážka se datuje z pátého ligového kola, kdy nestačili na Brno. Kouč domácích Karel Stanner si je vědom toho, že pro jeho svěřence bude velmi obtížné navázat na sedmizápasovou šňůru bez prohry. "Dnešní Plzeň je něco v naší lize nevídaného, o motivaci máme postaráno. Všichni hráči by měli udělat všechno pro to, abychom byli prvním klubem, který Plzeň na podzim porazí," přeje si trenér pátého týmu tabulky Stanner, jemuž budou scházet oba rekonvalescenti Zahustel a Hrdlička.

Plzeň je snad z jiné planety. V uplynulých dvanácti kolech se nenašel nikdo, kdo by připravil fotbalisty Viktorie o všechny tři body. V jedenácti případech svěřenci Pavla Vrby slavili vítězství a pouze jednou remizovali. Zaslouženě tak vedou prvoligovou tabulku s luxusním dvanáctibodovým náskokem. A dokonce se začíná mluvit o tom, že již nemohou přijít o mistrovský titul. "Je to novinářská práce, my se zase soustředíme na svou. O dalších cílech můžeme mluvit nejdříve po skončení podzimní části, dřív ne," odmítl prognózy trenér Pavel Vrba, jehož tým nehlásí žádné absence.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Rolko, Dimitrovski, Šírl - Mendy, Procházka, Opiela, Fabián - Kulič, Chramosta.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Rada - Petržela, Horváth, Kolář, Rezek - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 2.80 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - FC Hradec Králové  (pátek 18:15)
Rozjeté Teplice přivítají na svém stadionu v páteční předehrávce 13. kola devátý Hradec Králové. V domácí lize k tomuto souboji dochází po dlouhých sedmi letech.

Teplice v úvodu ročníku "zaujaly" hlavně nepovedeným vstupem do soutěže a posledním místem po 4. kole. Současná realita je však zcela opačná. Z posledních deseti zápasů prohráli tepličtí jen jednou a především tři výhry v řadě nad Olomoucí, Libercem a Spartou, to vše navíc bez inkasovaného gólu, budí respekt.

Dobře je na tom také Hradec Králové, který zůstává neporažen od 9. kola. Votroky však může mrzet, že doma v posledních třech zápasech jen remizovali, a získávat body pro pobyt v klidných vodách tabulky tak musí i ve venkovních zápasech.

Domácí se budou muset obejít bez vykartovaných stabilních pilířů zadních řad, Vidličky a Rosy. "Není to jednoduchá věc, ale na druhou stranu i s tím si musíme umět poradit. Máme hráče, kteří je dokáží zastoupit," nepřipouští si komplikace trenér Teplic Plíšek. To hosté přijedou kompletní. K týmu se po zranění přidal i Štěpán a hradecký trenér Kotal tak má příjemné starosti, koho zvolit do základní sestavy proti papírovému favoritovi. "Teplice disponují kvalitním kádrem, hlavně si musíme dát pozor na bosenské fotbalisty. Ti jsou výborní a nevyzpytatelní," varuje Kotal.

Poslední tři duely mezi Teplicemi a Hradcem proběhly v domácím poháru v letech 2008 a 2009, ve všech případech se radovali z výhry tepličtí hráči.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.70 - 7.00
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň12111033:834
2.Sigma Olomouc1264221:722
3.Sparta Praha1271418:922
4.FK Teplice1263316:1321
5.FK Mladá Boleslav1255218:1220
6.FK Jablonec1252519:1417
7.1. FC Slovácko1251614:1516
8.České Budějovice1236310:1415
9.FC Hradec Králové1235410:1314
10.Bohemians 19051234514:1613
11.Slovan Liberec1234515:1813
12.Baník Ostrava1233611:1712
13.1. FK Příbram123367:1412
14.Slavia Praha1225511:1711
15.FK Ústí nad Labem1225510:2311
16.Zbrojovka Brno1230912:299

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (387)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele