Gambrinus liga - souhrn 11. kola

01.10.2010, 21:26, aktualizováno 04.10.2010, 19:53
Komentáře a souhrny
Neuvěřitelná série Plzně pokračuje, Západočeši zvítězili také v Edenu, kde se před nimi musela sklonit Slavia. Na druhé místo se po pondělní výhře v Olomouci posunula Sparta. Příbram porazila České Budějovice, Teplice si poradily s Libercem, Baník vyhrál nad Slováckem, poslední zůstává Brno. Jablonec včera přehrál Ústí. Boleslav až v nastavení porazila Bohemians.

Sigma Olomouc - Sparta Praha 0:1

04.10.2010 18:00

Góly: 89. Juraj Kucka (pen.)

Ostře sledovaný duel mezi pražskou Spartou a olomouckou Sigmou nepřinesl žádný mimořádně atraktivní duel. Především domácí se dostávali do zakončení velmi těžko, a také proto nakonec prohrálii. O třech bodech pro hosty rozhodl proměněnou penaltou Kucka.

Sigmě vstup do zápasu vůbec nevyšel. Hned v úvodní desetiminutovce Spartě dovolila dostat se do dvou velmi slibných šancí, které zaváněly gólem. Tu první měl na svědomí Manuel Pamič, jenže po výborném centru Sionka nezakončoval přesně. Už o malou chvíli později se objevil na hranici ofsajdu Wilfried, hlavou přiťukl míč mladému Kadlecovi, ten však v jasné tutovce minul bránu Drobisze.

Následně se ale Olomouc oklepala a už k ničemu výraznému Spartu nepustila. Tempo hry bohužel začalo postupně opadat a diváci až do konce poločasu neviděli žádnou skutečnou gólovku. Když už se náhodou dostal některý z týmu do zakončení, většinou chyběla přesnost. V případě nouze zasáhli pozorní brankáři. Stav utkání tak nezažil žádnou změnu.

Po změně stran se pokračovalo v podobném duchu. Fanoušci opět byli svědky velmi pozorných a opatrných výkonů, a proto gólové příležitosti jaksi chyběly. Necelých dvanáct tisíc diváků proto děkovalo za každou pološanci, která přinesla alespoň trochu vzruchu do hry. Velmi nebezpečná akce mohla vzniknout například v 62. minutě, po výborném pasu Kadlece se dral dopředu Wilfried, na poslední chvíli byl ale zastaven stoperem Škerlem.

O zhruba patnáct minut později mohla Sparta rozhodnout o svém vítězství. Podaný centroval od rohového praporku, v pokutovém území zakončoval Wilfried, svou střelu ale poslal pouze do bránícího Ordoše. Rozhodující moment celého zápasu přišel dvě minuty před koncem. Rossi zahrál v pokutovém území rukou, a tak rozhodčí Drábek odpískal pokutový kop. Ten s jistotou proměnil Juraj Kucka a zařídil Spartě tři body.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - FK Ústí nad Labem 2:0

03.10.2010 17:00

Góly: 22. Tomáš Pekhart, 47. Tomáš Pekhart

Jablonec přerušil třízápasovou šňůru bez bodového zisku a doma porazil nováčka z Ústí nad Labem 2:0. Hrdinou utkání se stal reprezentant do jedenadvaceti let Tomáš Pekhart, ten skóroval v průběhu prvního a na začátku druhé půle.

Tomáš Pekhart se poprvé zapsal mezi střelce ve 22. minutě, Jablonský odcentroval a Pekhart hlavičkou otevřel skóre utkání. Při bránění talentovaného forvarda selhal Valenta. Ústí nehrálo špatně, jenže v prvním poločase si nevytvořilo žádnou brankovou příležitost. Bohužel příliš toho nepředvedl ani Jablonec, ten sice ještě měl ve 41. minutě jakousi šanci ale Valenta tentokrát Pekharta uhlídal.

Druhý poločas začali Jablonečtí nejlépe jak mohli, tedy vstřelenou brankou. Pekhart si udělal z defenzívy Ústí "dobrý den" a podél padajícího Bučka skóroval - 2:0 pro Jablonec. Domácí měli další příležitosti na zvýšení, na Haurdičův centr zareagoval hlavou Lafata a jen těsně minul. O chvíli později byl Lafata v roli nahrávače, přesně vyzval Pekharta a Kovaříka ale ani jeden z nich míč do branky nedostal.

Hosté si koledovali o další branky, ale jablonecká ofenzíva už se neprosadila. Naopak snížit mohl Gibala, s jabloneckou brankou si zahrál biliár. Jablonec v pohodě porazil Ústí 2:0 a patří mu sedmé místo. Ústi nad Labem je předposlední.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Bohemians 1905 3:2

03.10.2010 17:00

Góly: 31. Alexandre Mendy, 68. Jakub Řezníček, 90. Jakub Řezníček (pen.) - 4. Lukáš Hartig, 41. Lukáš Hartig

Mladá Boleslav doma porazila Bohemians 1905 3:2 a posunula se na čtvrté místo tabulky. Naopak Klokani opět nevyhráli a jejich situace začíná být vážná. Dvě branky vstřelili Řezníček a Hartig.

Domácí vstoupili do utkání velmi špatně, už v první minutě chyboval brankář Miller ale v tu chvíli u něj nebyl nikdo z protihráčů. Uběhly sotva tři minuty a Miller už musel lovit míč z vlastní branky. Trubila parádně přihrál Hartigovi, a ten neměl problém trefit odkrytou branku - 1:0 pro Bohemians 1905. I další velkou tutovku měli hosté, Miller ale Martina Nešpora vychytal.

Ve 31. minutě bylo srovnáno, Alexandre Mendy na hraně vápna vystřelil a míč skončil v síti - 1:1. Mladoboleslavské vyrovnání nakoplo a vzápětí to mohlo být 2:1 pro Boleslav. Marek Kulič v těžké pozici minul. Pět minut před koncem prvního poločasu Pražané opět vedli a branka byla podobná té první. Tentokrát přihrával Nešpor a Hartig dal na 2:1 pro Bohemians. Diváci se v prvním poločase rozhodně nemohli nudit, a také druhá půle slibovala zajímavou podívanou.

Tato slova se potvrdila hned na začátku, Martin Nešpor postupoval po chybě Mendyho sám na Miller, a ten si s Nešporem poradil. Mladá Boleslav postupně přidávala plyn a v 68. minutě opět vyrovnala. Řezníček centrem překvapil Sňozíka a bylo vyrovnáno. O minutu později mohli Klokani opět vést, jenže Jiří Kaufman těsně minul branku.

Pět minut před koncem zápasu se několikrát dostal do obrovské příležitosti Jan Chramosta. Nejprve z úhlu minul branku, poté hlavičkoval do země těsně vedle tyče a potřetí byl faulován Sňozíkem a kopala se penalta. V nastaveném čase si s ní Jakub Řezníček poradil a zařídil Mladoboleslavským tři body.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FC Hradec Králové 1:2

03.10.2010 14:30

Góly: 10. Filip Rýdel - 30. Pavel Dvořák, 59. Pavel Dvořák

Votroci si na své konto připisují velmi cennou výhru. Tu vydolovali tentokrát na půdě Brna, které naopak zůstává stále poslední.

Domácí na nic nečekali a už v desáté minutě šli do vedení. Hodkovu střelu dokázali sice hosté zblokovat, vzápětí se ale k míči dostal jeho spoluhráč Filip Rýdel, který zpoza hranice pokutového území krásnou ranou k tyči otevřel dnešní skóre. Brzy mohli Moravané přidat gólovou pojistku. Střeštík sice odcentroval velmi dobře do šestnáctky, jenže tam se nepovedlo ideálně zakončit Hodkovi.

V 30. minutě nakonec z ničeho nic udeřil Hradec a vyrovnal. Na centr Poděbradského za obranu si naběhl Pavel Dvořák a nedal Martinu Lejsalovi žádnou šanci, jak jeho střelecký pokus zastavit. Při tomto momentu zaspala domácí obrana. Do přestávky se již stav utkání nijak nezměnil.

V úvodních minutách po změně stran se sice nic mimořádně zajímavého na trávníku nedělo, přesto nakonec diváci na další gólový zásah příliš dlouho čekat nemuseli. Ten totiž přišel už v 59. minutě. Z větší vzdálenosti vypálil záložník Roman Fischer, jeho ránu gólman Lejsal dokázal vyrazit, k míči se ale následně dostal Pavel Dvořák a v poklidu si připsal druhý zásah v utkání.

Brno ovšem mohlo poměrně brzy opět vyrovnat. Po faulu Hájovského na Doška se totiž kopala penalta, kterou zatoužil proměnit zkušený Richard Dostálek. Jenže jeho ránu dokázal Hanuš rukou vyrazit, a tak ke změně skóre nedošlo. V závěru zápasu pouze pokračovalo Brno ve svém tragickém výkonu před skutečně slabou návštěvou. Kvůli této prohře navíc přišlo o možnost opustit konečně pásmo sestupu.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - 1. FC Slovácko 2:1

02.10.2010 18:00

Góly: 26. Fernando Neves (pen.), 73. Adam Varadi - 49. Petr Reinberk

Baník již potřetí za sebou neprohrál a připisuje si druhou domácí výhru v řadě. S oslabeným Slováckem měl velké problémy, ale spálení několika šancí za nerozhodného stavu rozhodlo o první prohře po sérii tří zápasů s plným počtem bodů pro Slovácko.

Po třech minutách našel Zeher Řezníka, ten střelou v pádu těsně minul. První pokus hostů přišel v 19. Minutě, když Ondřejkovu dalekonosnou střelu vyrazil Baránek. Zpoza vápna pálil po dalších pěti minutách Frejlach a Filipko musel vykouzlit parádní zákrok, aby jeho střelu, letící do horního rohu, vyrazil.

V následující minutě vyrazil i střelu Varadiho, ovšem pouze k Lukešovi, jehož pokus zastavila ruka Košúta. Rozhodčí Zelinka neměl jinou možnost, dvacetiletého provizorního brankáře musel poslat do sprch. K penaltě přistoupil Neves a s chladnou hlavou poslal brankáře na druhou stranu. Hosté se sice nevzdávali, před koncem poločasu je ale mohlo těšit pouze to, že drží nejtěsnější manko.

Po změně stran už snaha hostů přinesla ovoce. Volešák z přímého kopu našel Reinberka, který střelou po zemi překonal vybíhajícího Baránka. To nenechalo chladnými domácí hráče a v následujících dvou minutách si připravili dvě velké šance.

Po sražené střele, která skončila těsně vedle tyče, si na roh naskočil Neuwirth a Filipko měl co dělat, aby zkrotil míč před dotírajícím Koukalem. Ten se tak k zakončení dostal z další šance, po autu do vápna přestřelil.

Po brejku z 59. minuty tak málem přišla radost z obratu, kdyby Valentova střela z dálky neorazítkovala pouze břevno. Hned za dvě minuty se o druhou trefu hostů pokusil Szmek, ale Baránek jeho střelu vyrazil, aby následně sebral míč z kopaček dorážejícího Volešáka.

Když laxnost domácích nepotrestal Valenta, který zpoza vápna těsně minul, mohli se sedmnáct minut před koncem začít radovat domácí fanoušci z opětovného vedení. Chytře přihrával Zeher na Varadiho, který po zklidnění balónu poslal svůj pokus přesně k tyči.

V 81. minutě mohl definitivně rozhodnout Zeher, který napřáhl k vydařené střele pod břevno. Ještě lepší zákrok předvedl Filipko a míč vyrazil na roh. Baník si své vedení přesto uhlídal, po Hradci tak jede z Bazalů s prázdnou i Slovácko.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slovan Liberec 1:0

02.10.2010 16:15

Góly: 8. David Kalivoda (pen.)

Výborný vstup do utkání zajistil Teplickým vítězství v severočeském derby. To také znamená významný posun směrem k pohárovým příčkám. Naopak Liberec potřetí za sebou na hřišti soupeře nezískal ani bod.

Už po šesti minutách se do jasné gólové šance propracoval Mahmutovič, ale z hloubi vápna pálil nad břevno. V následující minutě už však zařídil pokutový kop, když se nechal faulovat Váchou. David Kalivoda pak zamířil na opačnou stranu, než kam si to namířil brankář Bičík a domácí vedli.

Ještě v první čtvrthodince opět zahrozil Mahmutovič, kterého neubránil Kelič. Střela teplického útočníka ovšem minula vzdálenější tyč. Ve 32. minutě se projevili také hosté, Dejmek po standardní situaci míč do sítě neuklidil. Grigar měl velké potíže hned v další akci, když ho z dálky prověřil Breznaník.

Stejný hráč mohl vyrovnat už dvě minuty po změně stran, po akci Keriče se Štajnerem zamířil pouze do brankáře domácích. Po hodině hry chtěl pojistit vedení Zoubele, když dostal výborný balón od Vondráška, jenže z pár kroků nepochopitelně přestřelil.

Breznaník pak mohl pomoci soupeři, když vybídl ke skórování Mahmutoviče, ten ale tváří v tvář brankáři trefil pouze Bičíka. Když Vidličkův střílený centr vyškrábl liberecký brankář na roh, měl poslední šanci na záchranu bodu Nezmar, po centru Štajnera hlavičkoval tři minuty před koncem nad břevno.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Dynamo České Budějovice 2:0

02.10.2010 16:00

Góly: 59. Lukáš Pleško, 90. Martin Šlapák

Především díky hostující obraně se dnes Příbram na tři body moc nenadřela a dovolila si spálit hned několik velkých šancí. Budějovičtí po výkonu proti Jablonci naprosto selhali.

Skóre mohlo být změněno už na konci první minuty, kdy se domácí Jurdík dostal ke střele z malého vápna, ale z otočky pálil nad. Po čtvrthodince hry se musel blýsknout Kučera, když vychytal pokus Huni, ale míč vyrazil pouze k Jurdíkovi. Ten místo odkryté branky trefil obětavého Hudsona.

Hosté se k ničemu nemohli dostat. A když už se jim podařilo vybojovat roh chvíli po půlhodince hry, byl z toho nebezpečný brejk, který se přes Klesu dostal k Pleškovi. Ten se slabší nohou mezi tři tyče netrefil. A domácí ve spalování šancí pokračovali. Huňa pálil tvrdě a Kučera vyrazil pouze k Pleškovi, který už pálil svou levačkou, jenže prázdnou branku minul.

A tak musel domácím po změně stran pomoci Rakovan, který svou hrubkou ztratil míč, který sebral Tarczal, nacentroval na Plašila, který vrátil míč před branku k Pleškovi, a ten se přízemní střelou k levé tyči nemýlil. Vyrovnání mohlo přijít záhy, ale centr Otepky správně neusměrnil hlavičkou Ondrášek.

Sedm minut před koncem mohl definitivně rozhodnout Huňa, kterého přesně našel Klesa, ale v pádu se mu nepodařilo zakončit dle jeho představ. Přestože chyby Lengyela nedokázal využít Plašil, který poslal míč podél brankové čáry, zůstaly všechny body v Příbrami.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 0:1

01.10.2010 19:30

Góly: 17. Jan Rezek (pen.)

Pod novým trenérem předvedla Slavia zlepšený výkon, který ale znovu nestačil ani na jednu přesnou trefu. Rezkova penalta tak rozhodla o desátém vítězství za sebou v podání Plzně.

Úvodní minuty slibovaly mnohé, a to překvapivě především ze strany domácích. Plzeňští se ale s tempem rychle srovnali a hru brzy vyrovnali. Bohužel po proměněném pokutovém kopu hrála prim agresivita na obou stranách. Po změně stran držela míč hlavně Slavia, ale hosté nechali svému soupeři pouze jedinou vyloženou šanci.

Ve třetí minutě zadunělo břevno, když po rohu Belaida střílel bez přípravy osamocený Kisel. Odraženého balónu se zmocnili domácí a Milan Černý z dálky jen těsně přestřelil. A tak se po sedmnácti minutách hry dostali do vedení Západočeši.

Míč propadl obranou do vápna a Rezek se nechal chytře faulovat Zlámalem. Střelou z penalty pak poslal slávistického brankáře na druhou stranu. Tím po fotbalové stránce první poločas skončil. Za zmínku tak stojí brejk hostů čtyři minuty před koncem, při kterém Zlámal musel krotit Rezkův centr nadvakrát těsně před dobíhajícím protihráčem.

Bylo jasné, že ve druhém poločasu bude hlavním menu snaha slávistických hráčů vyrovnat. Blízko k tomu měl krátce před hodinou hry Hubáček, který po odvráceném centru pálil z half-voleje z dvaadvaceti metrů jen decimetry nad břevno.

Zatímco Pražané dopláceli na nepřesné finální přihrávky, hosté mohli kolem 70. minuty rozhodnout díky dvěma dobrým balónům do vápna. Poprvé nevyužil Horváthovu příhru Rezek, který místo střely volil zbytečnou přihrávku, ta na Střihavku neprošla. Brzy poté nespadl přes jasné držení Jiráček, ale jeho střela postrádala důraz i přesnost.

Deset minut před koncem našel chytrým lobem do vápna Kisel Vyhnala, který doplatil na svou nezkušenost a zbrklou střelou vysoko přestřelil. Pavlík tak musel vyrážet až Jandovu střelu zpoza vápna. Když Kisel v nastaveném čase z přímého kopu přestřelil a závar ve vápně skončil tečovanou střelou těsně vedle, stalo se nejzajímavějším momentem závěru pyrotechnická vsuvka hostujících fanoušků.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň11101029:731
2.Sparta Praha1171318:722
3.Sigma Olomouc1154219:719
4.FK Mladá Boleslav1154218:1219
5.FK Teplice1153314:1318
6.1. FC Slovácko1151514:1316
7.FK Jablonec1142514:1314
8.Slovan Liberec1134414:1513
9.FC Hradec Králové1134410:1313
10.1. FK Příbram113356:912
11.Baník Ostrava1133510:1512
12.České Budějovice112638:1312
13.Bohemians 19051124511:1510
14.Slavia Praha1124510:1610
15.FK Ústí nad Labem112459:2210
16.Zbrojovka Brno1130811:259

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (574)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele