Gambrinus liga - preview 11. kola

01.10.2010, 08:48, aktualizováno 04.10.2010, 08:24
Previews
Olomouc se Spartou se v dnešní dohrávce poperou o druhé místo za suverénní Plzní, oba týmy aktuálně mají devatenáct bodů. Sigma doma Spartu už dvanáct let neporazila, Hanáci však věří, že plný stadion jim pomůže sérii zvrátit.
Sigma Olomouc - Sparta Praha  (pondělí 18:00)
Souboj o druhé místo nebo hon na jasně vládnoucí Plzeň. Tak by se dala charakterizovat pondělní dohrávka jedenáctého kola první fotbalové ligy mezi Olomoucí a Spartou. Oba týmy touží po ukrojení komfortního dvanáctibodového náskoku vedoucího lídra tabulky.

Jak Olomouc, tak Sparta musí vyhrát, pokud se nechtějí vzdát myšlenek na zisk mistrovského titulu. Případná remíza by pro ně znamenala velkou ztrátu. Takže od zápasu, který bude snímán televizními kamerami, se dá očekávat útočný a snad i pohledný fotbal. A bude se nejspíš hrát před vyprodaným hledištěm.

K tomu, aby Hanáci mohli uspět, musí zlomit dlouhotrvající prokletí. Dvanáct let totiž v domácím prostředí nezdolali letenský výběr. "Vnímáme tu předzápasovou atmosféru. Bude to svátek pro celé Olomoucko. Věřím, že zápas zvládneme a druhé místo uhájíme," prohlásil olomoucký trenér Zdeněk Psotka, jehož svěřenci přišli v uplynulém kole o svou ligovou neporazitelnost.

Podle slov Psotky si jeho tým musí dávat pozor na nebezpečné brejky sparťanů. "Sparta k nim má dobré typy hráčů jako třeba Wilfrieda, Kadlece nebo Sionka," dodal.

Sparta bude chtít dát v pondělí zapomenout na nepovedený závěr čtvrtečního duelu Evropské ligy na půdě CSKA Moskva, kde prohráli 0:3. Nyní Chovancova parta koncentruje svou pozornost k důležitému zápasu v Olomouci. "Olomouc má svojí kvalitu a v tabulce je nahoře zaslouženě, bude to nepříjemný soupeř. Navíc v posledních letech to býval vždy velký rival," prohlásil letenský kouč Jozef Chovanec, jehož těší fakt, že bude moci počítat i s útočníkem Wilfriedem, který nakonec odcestuje na reprezentační sraz Pobřeží slonoviny až po odehraném utkání.

Kvůli rekonvalescenci se v sestavách neobjeví domácí Kučera a hostující duo Hušek s Kušnírem.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Blaha - Janotka, Dreksa, Škerle, Vepřek - Bajer, Hořava, Navrátil - Petr, Hubník, Šultes.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek, Kucka, Podaný - Kadlec, Wilfried.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - FC Hradec Králové  (neděle 14:30)
Nedělní program 11. kola první fotbalové ligy odstartuje duel mezi Brnem a Hradcem Králové. Zatímco domácí by se rádi odlepili ode dna tabulky, tak hosté by se sestupových pozic naopak rádi vyhnuli.

Pokud nechtějí hráči Brna strávit reprezentační přestávku nadále na posledním místě tabulky, tak musejí v domácím prostředí zdolat prvoligového nováčka. "Musíme se připravit na specifické rozestavení Hradce se třemi obránci a třemi útočníky. Čeká nás hodně nepříjemný soupeř směrem dopředu. O síle Hradce nejlépe svědčí jeho vítězství nad Spartou i dobré výkony proti Slavii a Ostravě," ocenil soupeřovy kvality kouč domácích Karel Večeřa.

Hradečtí jsou po remíze v nováčkovském derby s Ústím na hraně sestupového pásma a mohou do něj spadnout, pokud v neděli nezabodují. "Brno je v tabulce poslední, ale v posledních zápasech ukázalo, že fotbalově na tom tak zle není. Má zkušené mužstvo a v domácím prostředí umí protivníka přitlačit. My ale chceme využít naše přednosti a zůstat v tabulce před Brnem, což znamená neprohrát," prohlásil hostující trenér Václav Kotal.

V sestavě Hradce se neobjeví vykartované duo Marokán s Vrtělkou. To domácí Zbrojovka nemůže počítat s pěticí zraněných Červinkem, Rabušicem, Kovačecičem, Šuralem a Dvorníkem.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Dřížďal, Hudec, Trousil, Husár - Michálek Dostálek, Polách, Střeštík - Hodek, Došek.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Wozniak, Chleboun, Kasálek - Fischer, Janoušek, Hochmeister, Hájovský - Dvořák, Černý, Pilař.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.95 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - FK Ústí nad Labem  (neděle 17:00)
Prolomit černou sérii posledních zápasů budou mít za úkol fotbalisté Jablonce, kteří v domácím prostředí přivítají nováčka z Ústí.

Jablonec v tabulce spadl do její druhé poloviny, můžou za to především poslední tři zápasy, v nichž vyšel bodově naprázdno. Úřadující vicemistři aktuálně okupují až jedenáctou příčku s jednobodovým rozdílem na sestupové pásmo. "Neodstartovali jsme do sezony podle představ. Atmosféra není dobrá a uklidnit ji může jen tříbodový zisk a dobrý výkon. Nesmíme ale nic podcenit, protože Ústí je bojovné mužstvo a má jen o bod méně než my," uvedl jablonecký trenér František Komňacký.

Ústečtí odcestují na Střelnici s pocitem, že nemají co ztratit oproti Jablonci, od něhož se čeká vítězství. "Pro nás bude hrát čas. Čím déle budeme držet nulu, tím budou nervóznější, nemluvě o případném našem gólu. Proti tak kvalitnímu mužstvu bych ale bod bral všema deseti," řekl kouč hostí Svatopluk Habanec.

Hosté k zápasu přicestovali v kompletním složení a po zdravotní stránce na tom není zle ani jejich protivník - nejisté jsou pouze starty Krajčíka a Zábojníka.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Pavlík, Huber, Jablonský - Vošahlík, Piták, Loučka, Kovařík - Lafata, Pekhart.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Novák - Polák, Džuban, Valenta, Janů - Doležal, Zachariáš, Benčík, Volek - Kraut, Jindráček.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Bohemians 1905  (neděle 17:00)
Pátá Mladá Boleslav se doma představí proti pražským Bohemians 1905. Klokanům se nedaří a s deseti body bojují o záchranu, aktuálně jsou dvanáctí. Mladoboleslavští jsou na tom mnohem lépe a útočí na evropské poháry.

Pět kol bez porážky, to je bilance domácí Mladé Boleslavi. Jenže z těchto pěti zápasů poslední tři remizovali, a to také zrovna není nejlepší. Ví to o trenér Karel Stanner, jenž by si proti Klokanům přál vítězství.

"Ale nesmíme se nechat překvapit jejich běhavým způsobem a důrazem. Po třech remízách už potřebujeme vyhrát," připomněl trenér Karel Stanner. V posledním utkání domácí remizovali se Spartou 1:1 a ani v předchozích kolech nebyla dělba bodů se snadnými soupeři. Jendou to bylo s Teplicemi, podruhé s Olomoucí.

Tři body by potřebovala jak sůl Bohemka. Ta se totiž krčí na dvanáctém místě a od poslední Zbrojovky Brno jí dělí pouze jediný bod. Jenže v Boleslavi to nebude mít vůbec lehké. "Boleslav má velmi kvalitní a zkušený celek. Loni jsme tam vyhráli nádhernou brankou Honzy Štohanzla a i letos bychom chtěli Boleslav něčím překvapit, takže se zodpovědně nachystáme na nedělní souboj," říká o soupeři trenér Bohemians Pavel Hoftych.

Mladá Boleslav bude proti Klokanům v plné síle, trenéru Stannerovi budou chybět jen dlouhodobí marodi Jan Kysela, Ondřej Zahustel a Tomáš Hrdlička. Mimo hru jsou také David Brunclík, kterého trápilo nastydnutí, a Kerem Bulut, který odletěl do Austrálie k jednadvacetileté reprezentaci.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Dimitrovski, Rolko, Fabián - Mendy, Procházka, Opiela, Táborský - Chramosta, Kulič
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, D. Nešpor - Držík - Moravec, Kaufman, Štohanzl - Škoda, Hartig
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 3.60 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - České Budějovice  (sobota 16:00)
Mladý vlašimský trenér se zatím do Příbrami nestěhuje, proti Českým Budějovicím tak povede středočeský tým trio Kopač, Ryba, Starka. Jihočeši tak v důležitém zápase budou chtít Litavku vykrást.

Příbramští odvolali po porážce v Plzni trenéra Hřídela, který po výtečném nástupu nedělal vedení žádnou radost. Po pěti bodech z prvních tří kol se klub krčí na 14. místě. Vyrovnaná tabulka ale dává příslib velkému poskoku vpřed v každém kole, kdy se podaří získat tři body. A proti Budějovicím by rozhodně dočasní hlavní trenéři body chtěli. Prezident Starka bude chtít hrát odlišný styl, než jsme mohli vidět v posledních kolech, ale v den svých 55. narozenin žije v nevědomí, co změna lodivoda přinese. "Necháme se překvapit. Pevně doufám, že mi vítězstvím dají dárek k narozeninám."

Českobudějovický tým prolomil v závěru loňské sezóny čtyři zápasy dlouhou sérii bez vítězství proti svému sobotnímu soupeři. Poslední výhra Na Litavce se pak datuje na konec srpna roku 2003, tehdy se o výsledek 0:2 postaral Matoušek s Gruberem.

Trenér Šilhavý vede svůj tým k dalšímu titulu remízového krále, přesto se v minulém kole postaral o další jabloneckou ztrátu všech bodů. "Chtěli bychom se přiblížit výkonu z druhé půle proti Jablonci," potvrzuje svou spokojenost s nasazením svých svěřenců. Zatímco doma obral o body i Spartu, venku na vítězství stále čeká, z pěti výjezdů hned čtyřikrát remízoval.

Kromě dlouhodobě zraněného Benáta s Leštinou si kvůli trestu nezahraje Stráský. Příbramským bude zatím chybět pouze Roman Nádvorník. Bývalý asistent Mladé Boleslavi, Plzně, Pardubic a Hradce Králové zůstává minimálně do příštího týdne na lavičce druholigového lídra.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Ricka, J. Štochl, Nohýnek - Klesa, Tarczal, Borek, Pleško - Huňa, Jurdík
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Lencevič, Riegel - Mezlík, Černák, Otepka, Lengyel, Pecka - Ondrášek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 2.95 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - Slovan Liberec  (sobota 16:15)
Na programu jedenáctého kola první ligy bude také i severočeské derby. Do Teplic zavítá Liberec, jenž na Stínadlech naposledy vyhrál před pěti lety.

Domácí tým vedený koučem Jiřím Plíškem figuruje v tabulce na šestém místě a stejně jako jeho sobotní sok se má šanci dostat mezi aktuálně nejlepších pět mužstev v lize. To však cesta vede zejména přes vítězství a z plného bodového zisku se může radovat pouze jeden. Plíškovi svěřenci by navíc navázali na uplynulé kolo, v němž doma zdolali Olomouc 1:0. "Liberec má náš respekt a především ofenziva má velkou kvalitu," řekl Plíšek, jenž se bude muset obejít bez vykartovaného Mareše. A otazníky visí nad startem Ljevakoviče a Hoška.

Nejen že Liberec dlouho čeká na svůj triumf na teplických Stínadlech, ale dokonce během pěti let, kdy tam nevyhrál, nevstřelil žádnou branku. "O to větší motivaci máme sérii přerušit. Hlavně chceme navázat na výkon proti Brnu," pronesl trenér sedmého týmu tabulky Josef Petřík. Ten nebude moci počítat se službami dvou zraněných Zemana s Liškou, vykartovaného Gecova a rekonvalescenta Bosančiče.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Hošek, Matula, Rosa - Kalivoda, Ljevakovič, Čajič - Verbíř, Mahmutovič, Vondrášek.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Dejmek, Kelič, Fleišman - Vácha, Štajner, Papoušek, Breznaník - Nezmar, Kerič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - 1. FC Slovácko  (sobota 18:00)
Předposlední Ostrava doma hostí Slovácko nabuzené vítězstvím nad pražskou Slavií. Domácí mají v sobotu jasný plán. Ten zní: opustit sestupové pásmo.

Baník se po dlouhé sérii porážek opět naučil sbírat body, ale získané čtyři body z posledních dvou utkání nestačí na pobyt mimo sestupových pozic. Proto musí doma uspět proti Slovácku, pokud nechce strávit reprezentační přestávku nadále v místech ohrožených pádem do druhé ligy. "Soupeř od příchodu trenéra Soukupa stabilizoval kádr i herní projev a zkvalitnil defenzívu. Myslím, že takovou pracovitostí a zarputilostí je nejnepříjemnější," řekl trenér domácích Miroslav Koubek.

Fotbalistům Slovácka v tabulce patří po odehrané třetině Gambrinus ligy pátá příčka, takže v Uherském Hradišti může panovat spokojenost. I když jejich trenér Miroslav Soukup zůstává opatrný. "Naše výkonnost neodpovídá výsledkům. Troufnu si říci, že v zápasech v Příbrami i se Slavií výsledky neodpovídaly tomu, co jsme předváděli," prohlásil kouč Slovácka.

Ostravští se budou muset v sobotu obejít bez Fantiše, jenž plní reprezentační povinnosti u devatenáctky, zatímco hostům bude scházet zraněný Vít Valenta a vykartovaný Švancara.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Baránek - Řezník, Bolf, Neuwirth, Neves - Lukeš, Marek, Frejlach - Varadi, Šenkeřík, Koukal.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kubáň, Košút, Mezlík, Kuncl - Reinberk, Kordula, Volešák, Fujerik - Ondřejka, Nestorovski.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.20 - 4.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Viktoria Plzeň  (pátek 19:30)
Předehrávka 11. kola Gambrinus ligy nabídne v pátek večer před televizními kamerami atraktivní zápas. Trápící se pražská Slavia doma vyzve vedoucí Plzeň.

Slávisté prožívají velice krušné období. Nachází se v obdobné situaci jako v loňské sezoně, kterou zakončili na sedmém místě. Po odehrané třetině letošního ligového ročníku jim patří až nelichotivé dvanácté místo s rozdílem jediného bodu od sestupového pásma. Kvůli špatným výsledkům sešívaných odstoupil v tomto týdnu jejich trenér Karel Jarolím. Jeho funkci převezme do konce podzimu dosavadní asistent Michal Petrouš. Ten se se svými svěřenci pokusí zaskočit velkého favorita. "Plzeň ještě neprohrála, ale každá série někdy skončí a vůbec bych se nezlobil, kdyby to bylo právě v zápase s námi," uvedl Petrouš.

To Plzeňští jsou ve velké euforii, kterou ještě nikdy nezažili. Deset odehraných kol, z toho devět výher a jediná remíza. Z toho vyplývá, že Vrbova parta stále nebyla poražena. Proto zaslouženě vládne české nejvyšší soutěži s komfortním devítibodovým náskokem před Olomoucí a Spartou. Nyní však cesta nezastavitelných Západočechů povede do pražského Edenu. "Na druhou stranu jsem Slavii měl možnost několikrát vidět a ani jednou nebyla horším týmem. Myslím si, že doplácí na to, že se jí nedaří dotáhnout utkání do úspěšného konce. Jak s Olomoucí, tak se Spartou měla utkání rozehrané na to, aby nějaké body získala," řekl trenér hostí Pavel Vrba.

Domácí budou postrádat pětici marodů Kaufmana, Naumova, Trappa, Vlčka a Hlouška, zatímco hosté nastoupí téměř v kompletním složení. Otazníky visí nad startem slávistického Lukáše Jarolíma a Koláře z Plzně.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Čelůstka, Koubský, Vomáčka, Hubáček - Belaid, Kisel, Ragued, J. Černý - Vyhnal, M. Černý.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Rada, Horváth, Rezek - Jiráček, Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.05 - 3.15 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň1091028:728
2.Sigma Olomouc1054119:619
3.Sparta Praha1061317:719
4.FK Mladá Boleslav1044215:1016
5.1. FC Slovácko1051413:1116
6.FK Teplice1043313:1315
7.Slovan Liberec1034314:1413
8.České Budějovice102628:1112
9.FK Jablonec1032512:1311
10.Bohemians 1905102449:1210
11.FC Hradec Králové102448:1210
12.Slavia Praha1024410:1510
13.FK Ústí nad Labem102449:2010
14.1. FK Příbram102354:99
15.Baník Ostrava102358:149
16.Zbrojovka Brno1030710:239

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (928)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele