Gambrinus liga - souhrn 1. kola

29.07.2011, 19:52, aktualizováno 01.08.2011, 18:35
Komentáře a souhrny
Jablonec zakončil první kolo remízou s Mladou Boleslaví. Také Plzeň na úvod jen remizovala s Libercem, Sparta naopak nezaváhala a veze body z Českých Budějovic. Teplice otočily zápas v Ostravě, Příbram uspěla na hřišti Slovácka. Hradec si doma porazil se Žižkovem, vyhráli i Bohemians 1905...

Baumit Jablonec - FK Mladá Boleslav 0:0

01.08.2011 16:45

Góly: -

I v Jablonci se odehrála premiéra nového ročníku, domácí hostili Mladou Boleslav. Řada nedotažených akcí a především nepřesných střel na obou stranách však nakonec vyústili v bezgólovou remízu.

Utkání dvou českých pohárových zástupců, kteří se tento čtvrtek budou patrně s účinkováním na evropské scéně loučit, začali aktivněji domácí. Jablonec si vytvořil mírnou územní převahu a častěji se dostával k zakončení. Pevná defenziva hráčů Mladé Boleslavi však domácím nedovolila dostat se do větší šance. Výrazněji vystrašil hostujícího brankáře Millera hlavičkující Lafata, míč však skončil nad bránou. Pohlednou kombinaci předvedli domácí po půl hodině hry. Po ose Piták, Lafata se do dobré příležitosti dostal Kopic, mířil ale těsně vedle levé tyče.

Vzápětí vystrašil domácí fanoušky hlavičkující Táborský, ani jablonecký Špit však nakonec zasahovat nemusel. Závěrečné minuty první půle se odehrály v režii hostů. Opiela na půlce hřiště vybojoval balón a po jeho pěkném průniku nakonec Táborský hledal ve vápně Chramostu, jenž patičkou nebezpečně tečoval míč. Špit tentokrát na zemi zachránil domácí od pohromy. K první vstřelené brance nevedly ani další průniky boleslavských.

I do úvodu druhé půle vstoupili velmi aktivně jablonečtí. Ani tentokrát však obrana hostů nepovolila a naopak po jednom z rohů Jablonce se po rychlém protiútoku dostala do tutovky nová boleslavská posila Wojnar. V dobré pozici však odchovanec Baníku Ostrava netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Podobně střídající Štohanzl mohl strhnout vedení na stranu hostí, ani on ale nemířil přesně.

K velké šanci, kterých bylo v utkání poskrovnu, se v 58. minutě propracoval Vošáhlík. Střelu z hranice malého vápna však zneškodnil Miller. Následně vypálil jedovku levou nohou domácí Beneš, ale jeho střela skončila těsně vedle brány. Nejblíže vstřelení branky byl nakonec poněkud překvapivě hostující stoper Janíček. Po Kúdelově centru vracel míč před bránu Rolko a Janíček hlavou v pádu trkl míč na bránu. Špit reflexivně zasáhl a vyrazil balón na břevno.

Ani závěrečné minuty nepřinesly změnu skóre, a tak se diváci na jablonecké Střelnici gólu nedočkali. Nepříliš strhující utkání tedy skončilo zaslouženou dělbou bodů.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 2:4

31.07.2011 17:00

Góly: 55. Zdeněk Ondrášek, 82. Rudolf Otepka - 42. Kamil Vacek, 52. Tomáš Zápotočný, 67. Kamil Vacek, 79. Leonard Kweuke

Sparta potvrdila svou střeleckou formu z Evropské ligy na domácí scéně. Ústředními postavami se stali Vacek a Kweuke, který si sice připsal o jeden zásah méně, připsal si ovšem dvě asistence.

K úvodnímu vzrušení vybídl Stráský Otepku, kterému chyběl krok k tomu, aby se k míči dostal dříve než Blažek. První výraznou šanci tak zahodil ve 24. minutě Vacek, jenž se parádně uvolnil a ztroskotal až tváří v tvář Kučerovi. Vzápětí na druhé straně zůstalo opět jen u náznaku, když Ondráškova střela byla sražena vedle brány bezmocného Blažka.

Vášnivá pětiminutovka přinesla ještě dvě zablokované střely domácích a Kučerův zásah proti pokusu Sionka. Na přesný zásah se tak čekalo do 41. minuty. Sionkův centr od brankové čáry sklepl Kweuke na malé vápno pro Vacka, který neměl problémy poslat míč do sítě. Gólová akce zřejmě zvedne i určitou nevoli kvůli svému počátku. Po faulu na Klesu měli Jihočeši výhodu, jenže Nitrianský v dalším souboji upadl a okamžitě přišel o míč. I přes dva hráče na zemi tak Sparta zavelela k úspěšnému útoku.

Sedm minut od změny stran si favorité své vedení pojistili. Rohový kop zahrál Matějovský na Zápotočného, který sklepl ke Kweukemu. Ten se jen lehce dotkl balónu a pražský stoper už pohotově pálil. Teč jednoho z obránců pak Kučeru vyřadila ze hry.

Svěřenci trenéra Kotrby se ovšem dokázali rychle vrátit do hry. Nitrianský poslal prudký skákavý centr, pro který si k zadní tyči seběhl nehlídaný Ondrášek a před odkrytou svatyní neměl problémy usměrnit míč do sítě.

V 66. minutě rozehráli domácí povedený signál, ale úspěšný střelec nemohl po prudkém centru na malé vápno hlavičkovat v záklonu příliš nebezpečně. Přišla tak další chvíle pro Vacka, který hlavou prodloužil Sionkův centr a zkamenělý Kučera se jen ohlížel, jak se míč od tyče odráží do jeho brány.

Byl to znovu Ondrášek, kdo mohl snížit, ale poté, co se Klesa dostal za obranu až k malému vápnu, podklouzl a místo střely do prázdné branky sotva stačil zpracovat. Definitivní rozhodnutí tak poslal k bližší tyči zpoza šestnáctky Kweuke, který udržel míč před Lengyelem a náhlý volný prostor dokázal využít.

O jiskřičku naděje se sice ještě postaral Otepka, když přímý kop z šestnácti metrů přetavil v trefu přes zeď, na třech bodech pro hosty to však už nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Viktoria Žižkov 1:0

31.07.2011 17:00

Góly: 31. Vojtěch Štěpán

Hradečtí stejně jako loni poráží na úvod sezóny pražské návštěvníky. Hostům nepomohl ani dobře chytající Vaclík, který za svá záda propustil jediný z mnoha nebezpečných přímých kopů.

První závar se po deseti minutách odehrál ve vápně pražského nováčka ligy. Klapkův pokus byl sražen na roh, po kterém nastal závar a střelu Pávka musel likvidovat Vaclík. Ten si připsal další úspěšný zákrok v 19. minutě, když nepropustil přízemní ránu Štěpána.

Právě Štěpán však byl po půlhodině hry faulován těsně před vápnem a z přímého kopu překonal brankáře trefou k levé tyči. Domácí hráč si tak připsal svou první ligovou trefu od května 2009, kdy ještě hájil barvy Sigmy. V samém závěru první půle pak odmítl přidat další zásah, když po výtečné příhře Fischera pálil prudce, ale nepřesně.

Tři minuty po přestávce mohl vedení pojistit Pávek, ale po standardní situaci se mezi tři tyče netrefil. I hodině hrací doby držel nad vodou své spoluhráče Vaclík. Poradil si s dělovkou Černého zpoza vápna a své kvality ukázal i proti přímému kopu Rezka.

Snový vstup do sezóny v novém týmu si mohl připsat Nestorovski, když mu po čtyřech minutách na hřišti nabídla hradecká obrana příležitost k vyrovnání. Nicméně pokus o přehození mu příliš nesedl a Lindr tak nadále držel čisté konto. Těžší zákrok musel proti přímému kopu Fischera vytáhnout brankář pražského výběru, aby míč alespoň vyboxoval. Závěrečný tlak hostů pak zůstal jen ve sféře snahy.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - 1. FK Příbram 2:3

30.07.2011 19:00

Góly: 68. Filip Hlúpik, 90. Libor Došek (pen.) - 63. Zdeněk Koukal, 72. Tomáš Wágner, 80. Jiří Krejčí

Všechny tři body si ze hřiště Slovácka odváží Příbram, ta přežila plejádu šancí domácího celku a pak několika brankami ve druhém poločase rozhodla zápas ve svůj prospěch. Hrdinou utkání byl brankář Hruška, který vesměs výhru vychytal. Domácím nepomohla ani proměněná penalta ve druhé minutě nastavení.

Slovácko si vypracovalo první příležitost už po třech minutách, ovšem ke změně skóre to nevedlo. Volešákovu skákavou střelu Hruška vyrazit a obrana pak celé nebezpečí definitivně zažehnala. Domácí byli v ůvodu jasně lepším celkem, s další šancí přispěchal Hlúpik, ale Hruška znovu zasáhl. Při hostujícím brankáři stálo i štěstí, to když Perůtkova střela skončila na břevně. Hosté se osmělili až v devatenácté minutě, Rickovu teč bravurně zlikvidoval Filipko. A šance pokračovaly, zejména na domácí straně. Příbramští odolávali tlaku Slovácka zejména díky skvělému Hruškovi, ten kolem třicáté minuty vytáhl hned několik důležitých zákroků. Rovněž ve 40. a 42. minutě zůstaly šance Slovácka nevyužity a ty později, jak se ukázalo, domácí celek musely pořádně mrzet.

Po změně stran sice pokračoval nápor Slovácka, ale byla to Příbram, která poprvé rozradostnila fanoušky v ochozech. Dalekonosná střela Koukala skončila od tyče za zády Filipka - 0:1. Odpověď Slovácka na sebe nenechala dlouho čekat, za šest minut od úvodní trefy vyšachovali obranu hostí Došek s Hlúpíkem a bylo srovnáno! Zakončoval druhý jmenovaný - 1:1.

Uplynuly sotva dvě minuty a skóre se měnilo potřetí a znovu ve prospěch Příbrami. Další těžko chytatelnou střelu vypustil Wágner a Filipko byl znovu krátký - 1:2. Čtvrthodiny před koncem se pokoušel o vyrovnání Fujerík, z dálky ale takové štěstí neměl, Hruška byl totiž v pohotovosti. Příbramští fotbalisté uštědřili svému soupeři lekci z produktivity, na 1:3 totiž zvýšil hlavou Krejčí.

Pro Slovácko byl sice výsledek krutý, ale takové obrovské množství neproměnených šancí si zkrátka nemůže dovolit žádný tým. Hrdinou zápasu byl bezesporu brankář Hruška, ten předvedl další těžký zákrok po střele Ondřejky. Domácí se nakonec přeci jenom dočkali, ale bylo to příliš pozdě. Ve druhé minutě nastavení byl faulován Fujerík a nařízenou penaltu proměnil Libor Došek, čímž však jen korigoval na konečných 2:3.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 2:2

30.07.2011 17:30

Góly: 16. František Rajtoral, 33. David Bystroň - 26. Michal Breznaník, 47. Jiří Štajner

Obhájce titulu z Gambrinus ligy, Viktoria Plzeň, na úvod nové sezony nepřesvědčila, když doma pouze remizovala s Libercem 2:2. Domácí dvakrát vedli poté, co se trefili obránci Rajtoral a Bystroň, jenže Slovan v obou případech rychle dokázal odpovědět, gólovou radost si užili Breznaník a Štajner. Plzeňskou snahu o rozhodující branku utnul čtyři minuty před koncem svým vyloučením Čišovský, a tak již další branka nepadla.

Liberec šel do zápasu se dvěma změnami na důležitých místech. Na lavičku Slovanu poprvé při ligovém utkání usedl Jaroslav Šilhavý, mimochodem bývalý hráč i trenér Plzně. A Jan Nezmar, stogólový ligový kanonýr, nastoupil na postu stopera, na kterém již zaskakoval na konci minulého ročníku.

První důležitá situace byla k vidění v patnácté minutě, kdy se rohový kop hostů vrátil zpět k Dočkalovi, jenž z úhlu vyzkoušel pozornost brankáře Daňka, ten však konečky prstů vytěsnil míč nad břevno. O minutu později už padla první branka a z úspěšné trefy se radovala domácí Viktoria, Vácha nešťastně posunul míč k Rajtoralovi, který se s ničím nepáral, vyslal dalekonosnou ránu a ta zapadla přesně pod břevno Bičíkovy svatyně.

V jednadvacáté minutě mohl vyrovnat Gebre Selassie, ovšem Daňka nepřekonal. Hned v zápětí našel Dočkal ideálním centrem Breznaníka, ten však zblízka hlavičkoval mimo. V šestadvacáté minutě již se Slovan dočkal zaslouženého vyrovnání, z pravé strany odcentroval Štajner, Breznaník přeskočil Rajtorala a hlavou nekompromisně skóroval.

Jenže vyrovnaný stav trval jen sedm minut, pak pronikl do pokutového území aktivní Rajtoral, přihrávkou pod sebe našel Bystroně a ten se štěstím překonal Bičíka. Pět minut před přestávkou přihrál Breznaník Bosančičovi a za překonaného Daňka musel až na brankové čáře zaskakovat Čišovský. Do kabin e tak šlo za vedení domácích v poměru 2:1.

Čtyřicátá sedmá minuta už ale další vyrovnání přinesla, Breznaníkovy nádherné nůžky ještě stihl Daněk vyrazit, Štajnerova dorážka už si ale cestu do sítě našla. Poté se několik (desítek) minut nedělo, až v osmasedmdesáté minutě hlavičkoval po Petrželově centru střídající Ďuriš, ovšem jen do rukavic Bičíka.

O minutu později posílal střílený centr do šestnáctky Dočkal, Štajner ale na míč těsně nedosáhl a dlouho se držel za hlavu. Čtyři minuty před koncem normální hrací doby byl po faulu na Gebre Selassieho vyloučen Čišovský a Plzeň tak musela dohrávat o deseti. Liberec však už přesilové hry využít nedokázal, a tak utkání prvního kola Gambrinus ligy mezi Viktorií a Slovanem skončilo asi zaslouženou plichtou 2:2.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Teplice 3:4

30.07.2011 17:00

Góly: 6. Milan Ferenčík, 11. Josef Hušbauer, 27. Dominik Kraut (pen.) - 9. Vlastimil Stožický, 38. Vlastimil Stožický, 43. Štěpán Vachoušek, 51. Petr Lukáš

Neuvěřitelná přestřelka byla k vidění v Ostravě. Domácí nad Teplicemi několikrát vedli, ale jejich soupeř pokaždé vyrovnal a na začátku druhého poločasu rozhodl hlavou Petr Lukáš.

Diváci na ostravských Bazalech viděli ligový debut jako hrom. První šance sice patřily Teplicím, ale výtečný Krbeček se překonat nenechal. Baníkovce dostal do brzkého vedení už v 6. minutě Milan Ferenčík, když Hušbauerův vybojovaný balón poslal na přední tyč Řezník a právě Ferenčík jej úspěšně tečoval - 1:0 pro Ostravu. Jenomže gólová radost domácím dlouho nevydržela, Baník chyboval v obraně a po Vachouškově hlavičce pohodlně dorazil míč do branky Vlastimil Stožický - 1:1. Během devíti minut tak viděli diváci dvě branky a to rozhodně ještě nebyl konec, hned za další dvě minuty se prosadil parádní ranou Hušbauer a Ostrava znovu vedla, tentokráte 2:1. Pouze na chvíli se situace zklidnila a ve 27.minutě už mohli divácí opět křičet gól, Matula totiž fauloval uvnitř pokutového území Ferenčíka a penaltu v pohodě proměnil Dominik Kraut - 3:1.

Baníkovci se už viděli v šatnách za poločasového vedení, ovšem Teplice se s tím nehodlaly smířit. Ve 38. minutě využil další zmatky v ostravské defenzívě Stožický a snížil na 2:3. Dvě minuty před pauzou pak dokonal poločasovou remízu Štěpán Vachoušek, když neomylně napřáhl k tyči - 3:3. Během první pětačtyřicetiminutovky tak padlo šest branek.

Domácí borci museli ve druhém poločase litovat, že pokaždé neudrželi vedení. Na začátku druhého poločasu totiž zavěsil po rohovém kopu hlavou Lukáš a Tepličtí senzačně otočili skóre ve svůj prospěch - 3:4. Pak už byl brankám do konce utkání konec, Baník se sice snažil něco vymyslet, ale Tepličtí si na rozdíl od Ostravy vedení pohlídali. Baník podlehl v přestřelce Teplicím 3:4.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Slavia Praha 2:0

29.07.2011 20:15

Góly: 25. Jan Moravec, 27. Milan Škoda

Pražská Slavia nedokázala jakožto hostující mužstvo na stadionu v Edenu naplno bodovat. Výběr Michala Petrouše podlehl Bohemians 1905 o dvě branky, již během prvního poločasu rozhodl o vítězství domácích Jan Moravec a Milan Škoda.

Oba góly utkání padly v rozmezí pouhých dvou minut prvního dějství. V 25. minutě se po přihrávce Škody prosadil Jan Moravec, jenž překonal gólmana Hanuše. Doslova o pár minut později se po souboji se Škodou v pokutovém území Slavie skácel stoper Cicman, útočník zeleno-bílých ale pokračoval ve hře, rozhodčí faul nepískl a Škoda obstřelil brankáře Hanuše.

Lépe ale načal utkání sešívaný tým. Již v páté minutě doběhl útočník Zdeněk Pospěch míč na levé straně, posunul si ho do vápna a následně zpětnou přihrávkou Jarolíma, jehož rána z voleje ale zhruba o metr minula pravou tyč branky Michala Sňozíka. I o pět minut později byli v akci slávisté. Po hlavičce Milutinoviče se pokoušel nůžkami zakončit Petr Janda, nicméně jeho efektní pokus zůstal neefektivním - míč skončil nad brankou.

Přestože byli červeno-bílí na hřišti aktivnější, nakonec se po pětadvaceti minutách prosadili do té doby spíše vyčkávající klokani. Milan Škoda vyslal chytrou přihrávku za stojící obranu Slavie, na tu si naběhl Jan Moravec a střelou mezi Hanušovy nohy rozjásal zeleno-bílé sektory - 1:0.

A již o dvě minuty později se měnilo skóre znovu. Tentokrát se autorem branky stal Milan Škoda, hrdina utkání. Ten vyhrál tvrdý souboj se stoperem Róbertem Cicmanem, jenž po něm musel být následně vystřídán, a zcela osamocen dokázal obstřelit bezmocného Hanuše - 2:0.

I druhý poločas začali lépe červeno-bílí. Po ose Prošek-Pospěch prošel míč na pravé křídlo až k Petru Jandovi, jenž se ve vápně pokusil nasadit kličku brankáři soupeře, míč mu ale nakonec utekl za brankovou čáru. Stejný hráč způsobil soupeři problémy i v minutě 58. Po dlouhatánském úprku se nakonec rozhodl pro střelu z veliké dálky, o několik metrů ale nakonec minul.

O dvě minuty později sklepával aktivní Janda na hranici vápna míč Stanislavu Vlčkovi, ten se dokázal prosadit v souboji s Pavlem Lukášem, následně ho ale obránce zatáhl za rameno a zkušený útočník Slavie se poroučel k zemi. Penalta se ale nekopala. Následná střela Koreše mířila nad branku.

O sedm minut později se po delší době objevili v šanci domácí borci, a příležitost to byla parádní. Po jednom z centrů hlavičkoval v malém vápně Borek, mířil ale pouze do tyčky. Stejný hráč se o minutu později pokoušel asi ze čtyřiceti metrů přelobovat vyběhnutého brankáře Hanuše, nicméně pálil vedle. Na druhé straně střílel z voleje mimo branku Stanislav Vlček.

V 74. minutě přišla asi největší příležitost sešívaných. Hurka přihrál na velké vápno Pospěchovi, jenž ještě mezi dvěma obránci dokázal nalézt nabíhajícího Koreše. Ten ale tváří v tvář brankáři Sňozíkovi zklamal a zkušeného gólmana pouze trefil. Na odražený míč následně nedosáhl Vlček.

A galapředsatevní Slavie pokračovalo. Střelou z dvaceti metrů natrefil Petr Janda pouze tyč. Tlak hostů nadále pokračoval, zhruba z 25 metrů se ke střele odhodlal Stanislav Vlček a jen o centimetry minul pravou tyčku. Fanoušci Slavie se na chvíli radovali z branky, míč se ale jen odrazil od tyče napínající síť. Následně své svými pokusy neuspěli ani Hurka a Pospěch.

Útočení Slavie ale samozřejmě otevíralo vrátka pro případné protiútoky soupeře, které v závěrečných minutách také přišly. Po zablokované střele Škody se k míči dostal Nešpor, z 16 metrů ale mířil jen těsně vedle. V další velké příležitosti byl Jan Moravec, z levé strany postupoval sám na Hanuše, mladý gólman sešívaných ale jeho střelu, mířící na vzdálenější tyč, skvěle vyrazil.

Již v samém závěru se ke střele z 15 metrů dostal po chybné rozehrávce hostů Růžička, ani on ale na jinak bezchybného Hanuše nestačil...

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Sigma Olomouc 0:0

29.07.2011 18:00

Góly: -

Zahajovací duel nového ročníku Gambrinus ligy skončil bezbrankovým výsledkem mezi domácí Duklou a Olomoucí. Diváci na Julisce se tedy žádného gólu nedočkali a ani moc šancí k vidění nebylo. Dukla tak oslavila svůj návrat do nejvyšší soutěže jedním bodem.

V prvním poločase se hrál příliš nezáživný a opatrný fotbal, z čehož tedy pramenilo minimum šancí. Olomouc se v úvodu marně snažila o to vytvořit si nějakou gólovou příležitost. Poté se hra vyrovnala a jedno nebezpečí přišlo ve 27. minutě po rohovém kopu, jenže domácímu Svatonskému sklouzl míč z kopačky a nedokázal střelu pořádně zpracovat.

Po změně stran to s hrou bylo o něco lepší, ale branky se diváci na Julisce nedočkali. Víc navrch měli fotbalisté Olomouce, kteří si vytvořili dvě slibné šance. Ta první a zároveň největší se odehrála v 72. minutě, kdy se po Vepřekově centru balón dostal přes Janotku k Varadimu. Ten byl v malém vápně úplně volný a mohl střílet do prázdné branky, ale míč se mu zamotal pod nohy a bylo po šanci. O několik okamžiků později se naskytla hostům další příležitost, ale ani ta neskončila gólem. Varadi přihrál do vápna Navrátilovi, který byl doslova volný před dukelským brankářem Radou. Ten zažehnal hrozbu a vyrazil míč do bezpečí.

Ke konci zápasu se do šance dostali i hráči Dukly. V 87. minutě po Bergrově rohu se míč objevil u Markoviče, ale jeho rána doletěla do náručí olomouckého gólmana Drobisze. A to byla poslední vážná akce, která se odehrála během 90 minut.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha11004:23
2.Bohemians 190511002:03
3.FK Teplice11004:33
4.1. FK Příbram11003:23
5.FC Hradec Králové11001:03
6.Slovan Liberec10102:21
 Viktoria Plzeň10102:21
8.FK Jablonec10100:01
 Sigma Olomouc10100:01
 Dukla Praha10100:01
 FK Mladá Boleslav10100:01
12.Baník Ostrava10013:40
13.1. FC Slovácko10012:30
14.Viktoria Žižkov10010:10
15.České Budějovice10012:40
16.Slavia Praha10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (475)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele