Gambrinus liga - preview 1. kola

29.07.2011, 10:04, aktualizováno 01.08.2011, 08:41
Previews
První kolo nového ročníku Gambrinus ligy dnes uzavřou Jablonec a Mladá Boleslav. Oba týmy mají za sebou prohry v předkole Evropské ligy, na domácí scéně si tedy mohou trochu spravit chuť.
FK Jablonec - FK Mladá Boleslav  (pondělí 16:45)
Program úvodního kola nového ročníku Gambrinus ligy uzavře pondělní dohrávka mezi Jabloncem a Mladou Boleslaví. Oba týmy budou i letos aspirovat na pohárové příčky.

Jak Jablonečtí, tak i Mladoboleslavští si vybojovali v uplynulé sezoně pohárovou místenku do Evropské ligy. Severočeši tam hráli již od druhého předkola, v němž byli úspěšní. Ve třetím kvalifikačním kole se utkali s favorizovaným holandským Alkmaarem. První duel v Nizozemsku skončil prohrou českého zástupce 0:2. Ještě horší pozici do domácí odvety si odnášejí fotbalisté Mladé Boleslavi, kteří svou evropskou pouť zahájili až nyní. V kyperské Larnace prohráli 0:3. Nyní však svou pozornost oba týmy musí věnovat tuzemské ligové soutěži.

Jablonec chce i v letošní sezoně bojovat o čelní patra v tabulce, z loňska obhajuje třetí pozici. Komňackého parta nechce připustit scénář ze začátku uplynulého ligového ročníku, kdy ztrácela body. "Loni jsme si zkusili, jaké je to dohánět ztrátu, kterou jsme chytili hned na začátku. Proto se na úvod ligy velmi soustředíme a budeme chtít odstartovat dobře," prohlásil zkušený trenér domácích František Komňacký, jehož kádr zůstal přes léto téměř pohromadě.

Mladá Boleslav hraje letos Evropskou ligu díky tomu, že triumfovala v Ondrášovka Cupu. V lize obhajuje pátou pozici, i letos pomýšlí vysoko. "Z prohry s Larnakou jsme hodně zklamaní. Od začátku se to pro nás vyvíjelo špatně. Navíc jsme kvůli zranění přišli o klíčového hráče Aleše Neuwirtha a máme další zdravotní problémy. Teď to ale musíme hodit za hlavu a pokusit se to napravit proti Jablonci," vrátil se k nevydařenému prvnímu utkání v Evropské lize kouč hostí Miroslav Koubek. Ani v jeho mužstvu nedošlo k velkým změnám. Zatímco do Polska odešel Mendy, tak do města automobilů zamířili Wojnar z Ostravy a Neuwirth z Plzně, jenž bude pro úvodní ligové kolo kvůli zranění chybět.

Výkop je oproti prvotním předpokladům naplánován již na 16:45 kvůli kolizi s finále mistrovství Evropy devatenáctek mezi Českem a Španělskem, oba přenosy poběží na sportovním kanálu ČT4.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Jablonský - Kopic, Loučka, Vaněk, Piták, Kovařík - Lafata.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Rolko, Janíček, Šírl - Kúdela, Procházka, Opiela - Táborský, Chramosta, Kulič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - Sparta Praha  (neděle 17:00)
Ligový vicemistr ze Sparty začne v neděli svou ligovou pouť v Českých Budějovicích. Letenským se proti Jihočechům v poslední době nedaří, z posledních pěti vzájemných duelů vyhráli pouze jednou.

Sparťané zahájili novou ligovou sezonu již ve čtvrtek, kdy hráli první zápas třetího předkola Evropské ligy doma se Sarajevem. Jednoznačně vyhráli 5:0. Podobným způsobem budou chtít vstoupit i do domácí ligové soutěže. "Budeme se snažit zlepšit si reputaci z minulého zápasu v Budějovicích. Loni v létě jsme prohráli, teď pomýšlíme na lepší výsledek," prohlásil kouč Sparty Jozef Chovanec, jehož letošním cílem je opět získat mistrovský titul.

Letenský kádr během léta prošel několika změnami. Prahu například opustili Pekhart (Norimberk), Zeman (Admira Vídeň, hostování), Kladrubský (Slovan Bratislava) a Hoheneder (Karlsruhe). Na Letnou naopak zamířili Grajciar z tureckého Konyasporu, Vidlička z Teplic nebo Slepička z Dinama Záhřeb.

Trenér Jiří Kotrba se po čtyřech letech vrací na prvoligovou lavičku. Letos povede České Budějovice, které z loňska obhajují jedenáctou příčku, a svůj návrat oslaví v zápase se Spartou. Na Letné působil rok a půl. "Jsme nadšení, že zahajujeme ligu se Spartou. Škoda, že nebojuje o Ligu mistrů jako loni," řekl kouč domácích Kotrba, jenž zároveň cítí šanci, že by jeho svěřenci mohli proti Spartě bodovat. K tomu by jim měl pomoci vyprodaný Střelecký ostrov.

I České Budějovice zaznamenaly několik odchodů a příchodů. Například odešli Laštovka, Šíma, Černák (všichni konec smlouvy) a Žižka (Bohemians 1905). Na Střelecký ostrov přišly nové tváře Brazilec Sandro, Rýdel na hostování z Plzně, Klesa z Příbrami, Jelovac ze srbského Bezanija.

Domácím budou chybět Hudson, Sandro, Riegel, Halama a Simič, nejistý je start Otepky. V sestavě hostujícího týmu budou absentovat Slepička a Kušnír.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Budějovice: Kučera - Nitrianský, Novák, Lengyel, Pecka - Klesa, Rýdel, Benát, Čirkin - Stráský, Ondrášek.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Vidlička, Zápotočný, Řepka, Pamič - Hušek - Sionko, Vacek, Matějovský, Juhar - Kweuke.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.25 - 3.40 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Hradec Králové - Viktoria Žižkov  (neděle 17:00)
Před více než rokem zahájili sezónu Votroci jako nováček první ligy vítězstvím nad favorizovanou Spartou. Dnes by se jim v zahajovacím zápase měl postavit snadnější soupeř, nováček ze Žižkova.

Hradečtí sice přišli o svůj velký klenot Václava Pilaře, který nyní řádí na hostování v Plzni, zajímavé jméno však na jejich soupisce také přibylo. Navrátilec Milan Fukal může nastoupit v lize poprvé od března 2008. Hradci se doma v poslední sezóně velmi dařilo, neprohrál dvanáct zápasů za sebou a v devíti z nich dokonce neinkasoval. Problematickou situaci však musí domácí řešit na postu brankáře. Lindr se v přípravě zranil a Koubkovi se daří na ME U19 v Rumunsku. K týmu tak byl povolán odchovanec Ottmar, který má zkušenosti z Baníku Sokolov.

Trenér domácích Václav Kotal si je vědom důležitosti prvního utkání: "Nejdůležitější bude start, který se nám loni povedl. Vzhledem k dalšímu náročnému losu bychom teď rádi hned na úvod získali před našimi fanoušky zase tři body."

Viktoria Žižkov postupem z druhé ligy, společně s Duklou Praha, rozšířila počet pražských týmů na pět. Právě do Dukly však odešel její nejlepší střelec poslední sezóny Markovič. Viktorka má k dispozici velmi mladý tým, 11 hráčů je ve věku od 18 do 22 let. Oporou bude stejně jako v minulém ročníku brankář fotbalové jedenadvacítky Tomáš Vaclík, který má možnost poprvé chytat v první české lize.

Žižkovský kouč Martin Pulpit možná překvapivě vsadí na ofenzivní hru: "Právě start do ligy pro nás bude hrozně důležitý. Chceme první body přivést už z Hradce. Ten ale doma góly nedostává, proto zvažuju pro naší hru variantu se třemi útočníky."
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Ottmar - Hochmeister, Chleboun, Pávek - Poděbradský, Fischer, Klapka, Rezek - Černý, Dvořák, Štěpán
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Šťastný, Procházka, Lafrance, Čermák - Bořil, Schut, Folprecht, Zapalač - Kalod, Nestorovski
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - FK Teplice  (sobota 17:00)
Sobotní program úvodního kola Gambrinus ligy zahájí fotbalisté Ostravy a Teplic. Oba týmy loni skončily ve druhé polovině tabulky. Ostrava na čtrnáctém místě a Teplice na desátém.

Pro Ostravu byla loňská sezona velkým zklamáním. Letos si vedení slezského klubu neklade žádné velké cíle. Na poháry vůbec nepomýšlí. Hlavním úkolem hráčů Baníku bude udržet se mezi prvoligovou elitu. Uvnitř klubu totiž panuje špatná finanční situace a dopad to mělo i na hráčský kádr, který byl oslaben. Podle domácího trenéra Karola Marka dochází k přestavbě týmu. "Skládáme mladé, nové mužstvo, které by měli vést matadoři Martin Lukeš společně se Zdeňkem Šenkeříkem a nově příchozím Jozefem Adámikem a Tomášem Markem," uvedl Marko. Jeho svěřenci neuspěli v ligové generálce, když podlehli druholigovému Třinci 1:3.

Bazaly se musely rozloučit s několika hráči. Bolf odchází do Karviné, Neves do Francie, do Plzně se z hostování vrátili Varadi a brankář Daněk. Odešli i Zeher, jenž zamířil do Prešova, a další brankář Buček. Ten zamířil do Sokolova. Během letní pauzy Ostrava nedokázala najít za ně adekvátní náhradu, a tak mužstvo posílily neznámé tváře.

Ani Teplice přes léto vůbec neposílily. Pro změnu se musely rozloučit s několika zkušenými oporami, jež byly nahrazeny hráči z dorostu a juniorky. Stínadla opustili Mareš, Vidlička (oba Sparta), Verbíř (konec kariéry) a L. Došek (Slovácko). V nové sezoně povede Severočechy staronový kouč Petr Rada, jenž vystřídal Plíška. Navzdory oslabení kádru si Tepličtí přejí umístění v horní polovině tabulky. "Chceme být na dostřel špičce, aby bylo o co hrát a bylo to pro diváky zajímavé. Ale určitou trpělivost to bude chtít, hlavně zkraje soutěže, kdy máme těžký los," prohlásil teplický kouč, jehož svěřenci v generálce na ligu remizovali s Ústím 1:1.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Řezník, Adámik, Dreksa, Marek - Greguš, Hušbauer - Šenkeřík, Lukeš, Ferenčík - Kraut.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek (Matula), Lukáš, Smejkal, Rosa - Čajič, Ljevakovič, Vachoušek - Stožický, Mahmutovič, Vůch.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 3.10 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Slovan Liberec  (sobota 17:30)
Úřadující mistr z Plzně na úvod nového ligového ročníku přivítá v domácím prostředí tým Liberce, jenž obhajuje sedmé místo. Západočeši na rozdíl od svého sobotního protivníka začali letošní sezonu již 12. července. Za sebou mají již tři mistrovské zápasy.

Mistrovská Plzeň zahájila kvalifikační misi do miliónové soutěže Ligy mistrů bravurně. Tři starty, tři výhry. Ve druhém předkole vyřadila po výhrách 4:0 a 5:1 arménský Pjunik Jerevan a v tomto týdnu úspěšně vstoupila do dalšího kvalifikačního kola. V prvním utkání totiž vyhrála nad norským Rosenborgem 1:0 a do blížící se odvety si tak zvýšila své postupové šance.

Nyní se však Plzeňští, jejichž kádr zůstal přes letní přestávku téměř pohromadě, musí soustředit na Gambrinus ligu. V sobotu je čeká první kolo. Západočeský klub coby obhájce mistrovského titulu bude vedle pražské Sparty letos patřit do okruhu největších aspirantů na ligový primát. "Každý chce do soutěže vstoupit co nejlépe, každý chce co nejdříve získat body, aby byl relativně v klidu. My máme cíl hrát o nejvyšší příčky, takže doma chceme získávat všechny body. Ale čeká nás mužstvo, se kterým právě v domácích zápasech nemáme dobrou bilanci, " řekl před úvodním ligovým zápasem trenér domácích Pavel Vrba.

Liberec před samotným ligovým startem nevytyčil konkrétní cíle, ale chce hrát atraktivní fotbal. "Ambice jsou jednoduché - předvádět atraktivní fotbal, vyhrávat a přilákat maximum diváků na stadion. Umístění po mně nechtějte, výsledky za atraktivním fotbalem musí přijít," řekl na předsezonní tiskové konferenci ředitel klubu Libor Kleibl. Kádr mužstva se během léta obměnil. Z města pod Ještědem odešel Gecov, jenž přestoupil do anglického Fulhamu. A hráčskou kariéru ukončil Holeňák. Letními posilami se stali oba hráči z Brna Šural s Rabušicem, Senegalec Mustaphu a Srb Karišik. Novým trenérem Liberce byl jmenován Jaroslav Šilhavý, jenž nahradil Petra Radu.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Daněk - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Polák, Fleišman - Dočkal, Bosančič, Vácha, Breznaník - Štajner, Šural (Rabušic).
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.80 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - 1. FK Příbram  (sobota 19:00)
Před vlastními fanoušky vstoupí do nové sezóny 1. FC Slovácko. Roli favorita bude plnit proti 1. FK Příbram.

Slovácku se na domácím hřišti proti soupeři z Příbrami daří. Z dosavadních devíti vzájemných duelů sedmkrát vyhrálo. Tým kouče Miroslava Soukupa vstupuje do své desáté ligové sezony a pouze dvakrát dokázal v úvodním duelu brát všechny tři body. Tuto bilanci by klub z Uherského Hradiště letos rád poupravil.

Trenér Miroslav Soukup se však bude muset vypořádat z rozsáhlou marodkou: "Tak, jak jsme si pochvalovali, že se nám v předchozích fázích přípravy zranění vyhýbala, tak v samotném závěru je situace taková, kterou jsem ve Slovácku ještě nezažil. Když vezmu třeba úterní trénink, tak na něj jsem měl k dispozici devět zdravých hráčů."

Příbramského kouče Davida Vavrušku čeká prvoligová premiéra v roli hlavního kouče. Poslední ne příliš vydařenou a především střelecky velmi slabou sezónu by v Příbrami chtěli odčinit lepšími výsledky. Po odchodu klíčových hráčů Jakuba Štochla, Nohýnka, Plašila, Huňy a Klesy to však bude obtížný úkol.

"Zajímá mě to, co hrajeme my, zda si naši hráči plní svoje povinnosti. Na Slovácko jedeme určitě s cílem vyhrát a dobře vstoupit do sezony," pravil odvážně Vavruška.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Mezlík, Košút, Kubáň - Fujerik, Valenta, Volešák, Hlúpik - Došek, Ondřejka
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Ricka, Hejda, Krejčí, Pleško - T. Pilík, Tarczal, Koukal, Papšys - Wágner, Jurdík
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.10 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - Sigma Olomouc  (pátek 18:00)
Po dvou měsících se znovu vrací do Česka na scénu nejvyšší fotbalová soutěž. A zahajovací duel 19. ročníku Gambrinus ligy se bude nést ve znamení velkého comebacku pražské Dukly. Ta v domácím prostředí přivítá Olomouc, čtvrtý tým uplynulé ligové sezony.

Po sedmnácti letech se Dukla Praha vrací mezi elitu. Domácí fotbalisté budou hrát své domácí zápasy nadále v pátek večer, stejně jako loni ve druhé lize. Tým z pražské Julisky bude chtít v letošní sezoně dokázat, že do první ligy právem patří. "Rok a půl jsme doma neprohráli a rádi bychom to zachovali. Hlavním cílem bude ukázat, že do ligy patříme," prohlásil dukelský trenér Luboš Kozel. Jeho kádr zaznamenal během přestávky tři posily, jednou z nich je Švejdík ze Sparty, který přichází na hostování. S přípravou svých svěřenců může být Kozel spokojen, jeho tým totiž vyhrál poslední čtyři přípravné zápasy.

Jak již bylo řečeno, Hanáci budou obhajovat čtvrté místo z loňského ligového ročníku. I letos patří k aspirantům na pohárové příčky. Před novou sezonou získala Olomouc několik zvučných jmen do svého kádru. Na Hanou například míří Varadi z Plzně a Heinz z Ferencvárose. Posledně jmenovaný bude v úvodním ligovém utkání chybět, protože si odpykává trest z maďarské ligy. "Podle mezinárodních řádů se přenáší tresty i v případě přestupu hráčů. Heinzovi chybí k odpykání trestu z maďarské ligy jeden zápas, proto nemůže v prvním kole nastoupit," vysvětlil svazový mluvčí Jaroslav Kolář.

Z hanácké metropole odešlo i několik hráčů, mezi nimi i Šultes (Polonia Varšava) a Ordoš (Kapfenberg). V předsezonní přípravě si fotbalisté Olomouce stihli zahrát i se dvěma bundesligovými celky. Se Schalke 04 prohráli 0:1 a v generálce na novou sezonu remizovali s Herthou 2:2.

Hosté se na Julisku těší. Podle jejich trenéra Zdeňka Psotky bude Dukla oživením ligy a dodává: "My jsme druhou ligu loni sledovali, měli jsme možnost párkrát Duklu vidět v reálu a i teď v přípravě. Myslím, že bude hrát roli štiky soutěže jako loni Hradec."
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Vorel, Švejdík, Vrzal - Hanousek, Gedeon, Malý - Berger, Markovič, Svatonský.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Hořava, Rossi, Navrátil - Schulmeister, Petr, Varadi.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.10 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians 1905 - Slavia Praha  (pátek 20:15)
Druhým předehrávaným zápasem prvního kola nového ročníku Gambrinus ligy bude pražské derby Bohemians - Slavia. Domácím stadionem obou týmů je Eden. V tomto utkání jsou však vedeni jako domácí klokani. I před rokem hrály tyto celky spolu v prvním kole a jejich vzájemný souboj skončil nerozhodně 1:1.

Hráči Bohemians, kteří obhajují loňskou šestou příčku, vstupují do dalšího prvoligového ročníku s novým trenérem Pavlem Medynským, jenž nahradil Pavla Hoftycha. Ten po skončení uplynulé sezony zamířil do slovenské Trnavy. Klokanům se předsezonní příprava povedla na výbornou, když neprohráli ani jeden zápas. "Bylo by výborné, kdyby hráči zvládali mistrovská utkání stejně jako přípravu," přál by si Medynský. Z hráčského kádru odešli pouze dva hráči, Štohanzl a Držík. Většina nových posil se skládá z hráčů, kteří se vrací z hostování.

Slavia, která se nakonec vyhnula finančnímu krachu, má v nové sezoně co napravovat. V posledních dvou ligových ročnících obsadila sedmé a posléze deváté místo. Pokud se chce vrátit do bojů o poháry, musí letos pořádně zabrat. Ale výsledky z předsezonní přípravy tomu nenapovídají. Ani jeden přípravný zápas slávisté nevyhráli. Jejich ligová generálka s věhlasným italským velkoklubem Laziem skončila remízou 3:3. "Během letní přípravy všichni viděli, že jsme od začátku dávali hodně šancí mladým klukům. Neustále se měnily dvě jedenáctky. Až v posledních dvou zápasech jsme hráli se základní sestavou," okomentoval výsledky přípravy kouč hostí Michal Petrouš. Ten věří, že si jeho svěřenci schovali výhru na ligu.

Hráčský kádr Slavie postihlo velké zemětřesení. Jedinou významnou slávistickou posilou je slovenský brankář Čontofalský, jenž přišel z Larissy. Ten by měl nahradit oba brankáře. Jedná se o Vaniaka, jenž ukončil svou kariéru, a Zdeňka Zlámala. Ten se vrací zpět do Udine. Dále odešli Hloušek (Jablonec), Čelůstka (Trabzonspor), Kisel (FC Sydney), Koubský (Slavia), Vomáčka a Naumov (oba konec smlouvy).
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Nikl, Cseh, Žižka - Moravec, Borek, Šumský, Bartek - Škoda, Hartig.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Josef Kaufman, Cicman, Hubáček, Trubila - Prošek, Jarolím, Milutinovič, Janda, Koreš - Pospěch.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.10 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Teplice00000:00
 Baník Ostrava00000:00
 České Budějovice00000:00
 1. FC Slovácko00000:00
 1. FK Příbram00000:00
 FC Hradec Králové00000:00
 Slovan Liberec00000:00
 FK Mladá Boleslav00000:00
 FK Jablonec00000:00
 Slavia Praha00000:00
 Dukla Praha00000:00
 Sparta Praha00000:00
 Viktoria Žižkov00000:00
 Sigma Olomouc00000:00
 Bohemians 190500000:00
 Viktoria Plzeň00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (533)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele