FORTUNA:LIGA - souhrn 9. kola

27.11.2020, 19:57, aktualizováno 29.11.2020, 20:25
Komentáře a souhrny
Slavia jenom remizovala s Brnem a znovu ztratila i Plzeň, tentokrát za bezbrankovou remízu v Českých Budějovicích, Sparta naopak veze všechny body z Teplic. Zlín vyhrál v Karviné a posunul se těsně za pohárové příčky, těsně za zády má Slovácko, které pro změnu porazilo Opavu. Poprvé v sezóně zvítězila Příbram...

Slavia Praha - Zbrojovka Brno 1:1

29.11.2020 18:30

Góly: 69. Abdallah Sima - 88. Jakub Šural

Za zřejmě nejhorší výkon v sezoně zaplatila Slavia ztrátou bodů. Proti slaboučkému Brnu se dlouho trápila, přesto se zdálo, že jí jedna branka bude k výhře stačit. Jenomže hosté se v závěru zmohli na odpor a vydolovali remízu. I tak sešívaní zůstávají první, Zbrojovka se bodově dotáhla na patnácté Teplice.

Kouč domácích Trpišovský nechal kvůli náročnému programu několik hráčů odpočívat a sestava Pražanů tak doznala jistých změn. Bořil se přesunul na pravý kraj obrany, vlevo totiž operoval Oscar. Ve středu defenzivy dostal šanci Karafiát, na pravé straně zálohy se zase ukázal mladičký Jurásek. Od první minuty hráli též středopolaři Stanciu s Provodem nebo útočník Musa. Brno hlásilo návrat talentovaného Pachlopníka na pravé křídlo.

Moravané málem šokovali slávisty ve čtvrté minutě. Oscar si špatně zpracoval balón, který následně převzal Fousek, jenž upaloval z křídla na Koláře. Jelikož jej Traoré linkavě stínoval, měl záložník Zbrojovky čas na zakončení zblízka, které ke své smůle nasměroval do tyče. Sešívaným se zkraje zápasu nedařilo prolomit brněnský obranný val. V 18. minutě nacentroval Stanciu šajtlí na Bořila, jeho hlavička ale letěla přes břevno.

Za další dvě minuty zachyboval při zpracování před vlastní bránou Lingr a Sedlák chtěl jeho minelu potrestat okamžitou střelou, jež však zamířila vedle svatyně gólmana Pražanů Koláře. Ve 26. minutě se na druhé straně hřiště blýskl Jurásek, jenž se díky své rychlosti dostal před brankáře Zbrojovky Flodera, který však talenta domácích vychytal. To však bylo v první půli od vedoucího celku soutěže pohříchu vše.

Hosté těsně před přestávkou ztratili zraněného Pachlopníka, za domácí se zase od první minuty druhého poločasu představily tři nové střídající tváře. Trápení Pražanů nicméně pokračovalo, ve výsledku se Moravané pouze víc soustředili na bránění a v útoku se téměř nevyskytovali. Až v 65. minutě vyhledal čerstvý Sima před bránou Olayinku, jehož ale zblízka vychytal Floder.

Jenže v 68. minutě si Zbrojovka v podstatě vstřelila vlastní gól. Bořilův pas prodloužil Masopust do pokutového území, kde se Gajić nedohodl s Floderem a nechal hlavičkovat osamoceného Simu, jenž zavěsil pod břevno. Za další čtyři minuty dostal volný prostor Stanciu, který kolmicí vyslal Musu, jenž ale v zakončení selhal a poslal míč vedle tyče. Vzápětí Musa opět upaloval na Flodera, avšak gólman Brna se z úhlu zaskočit nenechal.

Už se zdálo, že si domácí dojdou v klidu pro tři body. Štěpanovský však dostal v 88. minutě příležitost, kterou ještě zneškodnil Kolář. Následně ale Štepanovský rozehrál rohový kop na hlavu Dreksy, jenž prodloužil na Šurala, který zblízka rozvlnil síť - 1:1.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Sparta Praha 0:1

29.11.2020 16:00

Góly: 65. Lukáš Juliš

Neproduktivní sparťané dlouho drželi naděje trenéra Teplic Stanislava Hejkala, ovšem jediná branka nakonec hostům stačila k výhře. Kouč Severočechů tak neodvrátil nebezpečí vyhazovu a po čtvrté ztrátě bodů v řadě se s teplickými Stínadly rozloučil. Skláře ponechal na patnáctém místě, Letenští naopak drží druhou příčku.

Do brány Teplic se podobně jako víkend dozadu postavil Němeček, v sestavě se pak nově objevili záložníci Ljevaković, Žitný a Moulis. Spartu posílil uzdravený stoper Čelůstka, s nímž základní jedenáctku vyztužil též mladý středopolař Souček.

Skláři málem inkasovali již ve druhé minutě, kdy Karlsson vybídl Juliše, který trefil tyč. Pět minut poté vymyslel Karlsson gólovku i pro Vindheima, ani souhra skandinávců ale nepřinesla gól, neboť zakončující Nor přestřelil bránu. Jeho švédský spoluhráč však nadále hýřil aktivitou. Ve třinácté minutě mu střelu pravou nohou na poslední chvíli srazil Shejbal, za dalších deset minut to Karlsson zkusil silnější levačkou, ovšem Němeček si připsal snadný zákrok.

Po půlhodině měl branku na noze kdo jiný než Karlsson, jenže při úniku ztroskotal na výborném Němečkovi. O dvě minuty později obral agilní Švéd o míč Ljevakoviće, nadějnou akci však následně utopil ve vlastních kličkách a merunu po zblokovaném pokusu snadno lapil Němeček. Těsně před přestávkou konečně hosté vymysleli akci bez Karlssona. Trávník poslal centr na hlavu "mladšího" Krejčího, jenž ale hlavičkoval nad břevno.

I druhou pětačtyřicetiminutovku otevřel svojí šancí Juliš, ovšem znovu nepřekonal skvěle chytajícího Němečka. V 56. minutě se na hřiště dostal Krejčí "starší" a po hodině hry chtěl pro Spartu vybojovat penaltu. Bránící Černý jej sice lehce zasáhl, ovšem Krejčí se k zemi zkácel dost ochotně, míč navíc odehrál ještě před kontaktem s protihráčem. Sudí Královec tedy pokutový kop nenařídil.

I tak se Pražané brzy gólu dočkali. Juliš v 65. minutě rozjel rychlou akci vyhranou hlavičkou, načež se v závěrečné fázi útoku odpoutal od Černého a mohl zužitkovat precizní přihrávku od Dočkala před odkrytou polovinu brány. Teplice začaly obranu Sparty ohrožovat až v samotném závěru. Nejprve Kučera pálil příliš vysoko, v 87. minutě to s výškou při zakončení přehnal také Žitný, jehož před bránou našel Moulis. Tři body tedy putovaly do Prahy.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Viktoria Plzeň 0:0

28.11.2020 18:30

Góly: -

Další ztrátu má za sebou Plzeň. Ta se nedokázala gólově prosadit v Českých Budějovicích, kde utkání skončilo remízou 0:0. Viktorka má tak nadále na kontě jen jedno venkovní vítězství v sezóně.

Hned v úvodu měli přitom hosté velkou šanci, když se po standardní situaci zjevil na malém vápně Brabec. Jenže zamířil moc vysoko. Nepřesně vzápětí pálil ze střední vzdálenosti i Ba Loua. Na opačném konci hřiště pak Hrušku pořádně prověřil Van Buren, Javorek dorážel mimo.

Hra se ve zbytku první půle uklidnila a zajímavější šanci měli na svědomí jen Brandner s Kopicem. První jmenovaný z otočky trefil Hrušku, ten druhý zase pálil tak slabě, že to pro gólmana nebyl problém. Na startu druhého poločasu se zase Plzeňští hnali za gólem, ovšem Limberský pálil nad a Ondráška vychytal Vorel.

Už v době, kdy byla odehrána hodina, si Viktoriáni vypracovali další příležitosti. Po Čermákově pobídce nejprve špatně zakončil Bucha, Kopicově ráně následně chybělo pár centimetrů.

Zbytek utkání už žádné výraznější šance nepřinesl a domácí Dynamo si připsalo už třetí bodový zisk v řadě. Po Spartě navíc dokázalo obrat dalšího aspiranta na titul, díky čemuž si v tabulce upevnilo dvanácté místo. Naopak hosté ze Štruncových sadů jsou nadále až na čtvrté příčce, navíc na dohled dvou bodů jim je Zlín.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - SFC Opava 3:1

28.11.2020 16:00

Góly: 14. Stanislav Hofmann, 24. Lukáš Sadílek, 27. Milan Petržela - 29. Lukáš Holík

Čtyři branky během první půlhodiny byly k vidění v sobotu v Uherském Hradišti. Domácí tým tam zdolal Opavu 3:1, když se prosadili Hofmann, Lukáš Sadílek a Petržela. Za Slezany snižoval Lukáš Holík.

Prvních několik minut se neslo v opatrném duchu, až po necelé čtvrthodině hry udeřilo Slovácko z první větší šance. Sadílkův centr z pravé strany si Žídek málem srazil do brány, následně se balón odrazil od břevna ke Stanislavu Hofmannovi, pro nějž to byla opravdu snadná situace.

Domácí nepolevili a hned za pár okamžiků pobídl Kliment Petrželu, jenž zamířil nepřesně. Mnohem lépe si pak vedl Lukáš Sadílek, který si počkal na přetažený centr Havlíka a z bezprostřední blízkosti překonal gólmana.

Bleskově přišel i třetí gól, tentokráte Hellebrand vyzval Milana Petrželu a ten už si věděl se situací rady, když brankáři nasadil jesle. Branku naděje vstřelila o chvíli později Opava poté, co bídně rozehrál Bajza. Brankář domácího celku našel jen Lukáše Holíka, který z ostrého úhlu dostal míč do brány.

Druhá půle nabídla podstatně méně akce. V jejím úvodu se činil Fendrich proti Reinberkově hlavičce, po třech čtvrtinách utkání pak pálil nepřesně Rataj. Mezi tři tyče nedokázal zamířit ani Ščudla po Mondekově centru, ani na druhé straně Jurečka.

A jelikož se ani v nastavení neprosadil domácí Kubal, skončilo utkání výsledkem 3:1. Slovácko se dočasně posunulo na šestou příčku, Opava je předposlední.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Fastav Zlín 0:2

28.11.2020 16:00

Góly: 1. Tomáš Poznar, 9. Tomáš Poznar

Podruhé za sebou se Tomáš Poznar stal hlavním hrdinou zlínského celku. Poté, co minulý týden jedinou brankou rozhodl o výhře s Plzní, se tentokráte přičinil o úspěch v Karviné. Skóroval dvakrát během úvodní desetiminutovky, čímž stanovil konečný výsledek 2:0.

Trefa číslo jedna přišla hned v první minutě, konkrétně po sedmatřiceti sekundách. Smrž sice zastavil Jiráčkovu přihrávku, ovšem tečoval míč pouze k Youbovi Dramému, který následně našel Tomáše Poznara. Ten přízemní střelou zamířil přesně.

Podruhé se síť za Neumanovými zády vlnila v deváté minutě. Opět k tomu napomohlo stejné duo, Dramé z levé strany odcentroval a nehlídaný Tomáš Poznar klinicky uklidil. Karviná se osmělila až po půlhodině, kdy dvakrát pálil Ostrák. Nejprve trefil břevno, následně ztroskotal na Dostálovi. Zlínský gólman vychytal i Ndefeho solidní ránu.

Po necelé hodině hry mohl dát hostům větší klid Jiráček, jenž ale v obrovské šanci selhal. Namísto toho docpali míč do branky Slezané, regulérnost trefy potvrdil i VAR. Jenže Papadopulos se férově přiznal, že balón tečoval on, a gól byl následně odvolán.

V závěrečné čtvrthodině ještě nebezpečně hlavičkoval Guba a pálil Qose, ani jeden z nich ale nezamířil přesně a Zlín tak své vítězství uhlídal, čímž se posunul na páté místo tabulky.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - FK Mladá Boleslav 2:1

28.11.2020 14:00

Góly: 64. Radek Voltr, 76. Stanislav Vávra - 28. Michal Škoda

První vítězství v sezóně si v sobotu připsala Příbram. Ta na domácím hřišti proti Mladé Boleslavi prohrávala po trefě Michala Škody, ve druhém poločase však díky brankám Voltra a Vávry otočila na konečných 2:1.

V sedmé minutě měli hosté první obrovskou příležitost. Škoda ovšem v tutovce trefil balón kolenem. Po dvaceti minutách to z dálky zkoušel Zorvan, jenže zamířil příliš vysoko. Branku vzápětí netrefil ani jeho spoluhráč Voltr, stejně tak minul na druhé straně Zahustel.

Po necelé půlhodině hry přišla první trefa. Douděrovu střelu zpoza šestnáctky tečoval na úrovni penaltového puntíku Michal Škoda, proti čemuž byl gólman bezmocný. Douděra si následně mohl připsat i druhou asistenci, Zahustel však hlavičkoval nepřesně. Těsně před pauzou mohlo být srovnáno, Vávra jen těsně netrefil zařízení.

Nedlouho po návratu ze šaten se musel činit Mikulec, jenž horko těžko vytáhl Zorvanův pokus. Domácí stupňovali svůj tlak, čehož ve čtyřiašedesáté minutě využil Radek Voltr. Ten se po rohovém kopu dostal k odraženému míči, který napálil do brány a nadělil si tak dárek k narozeninám.

Deset minut po něm mohl otočit Tomáš Pilík, jenž ovšem tváří v tvář Mikulcovi selhal. Mnohem lépe si vedl Stanislav Vávra, který ve vápně napřáhl a skvělou ranou vymetl šibenici. Ve zbytku utkání mohli vyrovnat Drchal a Ikaunieks, avšak ani jednomu se to nepovedlo a první tříbodový zisk v sezóně si připsala Příbram.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Sigma Olomouc 1:1

27.11.2020 18:00

Góly: 90+5. David Huf - 62. Martin Nešpor (pen.)

Zásah v nastaveném čase zajistil Pardubicím cenný bod proti Olomouci, která tak promarnila šanci dostat se alespoň na chvíli na druhou příčku v tabulce. Hanáky sice poslal z penalty do vedení Martin Nešpor, ale v samotném závěru zajistil dělbu bodů David Huf.

Obě mužstva hlásila návraty do základní sestavy. Za domácí po koronavirové smršti opět nastoupili záložníci Jan Jeřábek, Tomáš Solil a Lukáš Pfeifer, na straně hostů zase rychle přečkal zranění stoper a kapitán v jedné osobě Roman Hubník.

Domácí poprvé vážněji zahrozili v šesté minutě, kdy Černý přiťukl pumlíč Hlavatému, jehož obstřel letěl cca metr vedle brány, kterou hájil gólman Sigmy Mandous. Za dalších čtrnáct minut si ofenzivní hráči Pardubic role prohodili, když Hlavatý z pravé strany hledal před bránou Černého, jenž však ve skluzu zakončil nepřesně.

V mezihře nicméně hosté nikterak neztráceli, jenomže do vyložených šancí se přes obranu Východočechů nemohli prosadit. Až pět minut před pauzou pomohl Olomouci domácí obránce Šejvl, jenž málem srazil Hálovu přihrávku do vlastní sítě, ovšem brankář Boháč včas zasáhl. Do hry se díky zranění Tischlera dostal Cadu, jenž střelou z otočky, kterou lapil Mandous, uzavřel první půli.

Na úvodní zásah se nakonec čekalo přes hodinu, kdy si na Látalův centr chtěl naskočit Nešpor, zezadu jej ovšem přistrčil Jeřábek, načež Hanáci získali výhodu pokutového kopu. Sám faulovaný se ujal exekuce a penaltu málem zahodil, míč však přes Boháče nakonce procedil - 0:1.

Pardubice se v závěru tlačily za vyrovnáním a v 80. minutě se to málem povedlo střídajícímu Petráňovi, jenž však zblízka hlavou trefil dobře postaveného Mandouse. V nastaveném čase dostali domácí ještě jednu šanci na srovnání, kterou využili. Huf nejprve z přímého kopu sestřelil Látala, okamžitě si ale balón našel znovu a vyvedenou ránou ho uklidil za Mandousova záda.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha972027:323
2.Sparta Praha970224:1321
3.Sigma Olomouc953115:818
4.Viktoria Plzeň952219:1217
5.Fastav Zlín950413:1115
6.1. FC Slovácko842213:814
7.FK Pardubice942310:1114
8.FK Jablonec841312:813
9.Slovan Liberec841313:1013
10.MFK Karviná93339:1312
11.Bohemians Praha 1905831411:1110
12.Dynamo České Budějovice924311:1710
13.Baník Ostrava722310:78
14.FK Mladá Boleslav922511:158
15.FK Teplice92079:186
16.Zbrojovka Brno91358:196
17.SFC Opava91267:215
18.1. FK Příbram91267:245
Zbývající zápasy
29.11. 14:00Baník Ostrava - Slovan Liberec
29.11. 14:00FK Jablonec - Bohemians Praha 1905

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (375)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele